Dodaj do ulubionych

Szmulowizna online

01.12.06, 10:10
Ostatnio tak mnie jakoś naszła myśl że nasza okolica powinna mieć własną
stronę internetowa tak aby wszystkie ciekawe informacje na tematy historyczne
i aktualne można było znaleźć w jednym miejscu.

Efektem tych głębokich przemyśleń jest wstępny szkielet strony który można
zobaczyć pod adresem szmulowizna.pl :)

Na razie strona jest pozbawiona jakichkolwiek treści bo jeszcze pracuje nad
aspektami technicznymi ale można już sobie wirtualnie pospacerować po
Szmulkach za pomocą map satelitarnych od Google szmulowizna.pl/mapa
Markerami pozaznaczałem kilka (dokładnie 9) najciekawszych obiektów które
chciałbym opracować w pierwszej kolejności, po kliknięciu w marker pojawia się
dymek z linkiem gdzie w przyszłości będą szczegółowe opisy tychże budynków i
fotografie.

Teraz wyjaśnienie po co w ogóle to pisze skoro strona jest jeszcze w głębokich
powijakach :), jeżeli ktoś byłby chętny do współpracy przy redagowaniu treści
lub mógłby użyczyć jakiś ciekawych materiałów dotyczących Szmulek które można
by wykorzystać na tej stronie byłbym bardzo wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam liczę na jakiś odzew :)

Obserwuj wątek
    • zbooycerz Re: Szmulowizna online 02.12.06, 17:19
      a moze po prostu rozbuduj

pl.wikipedia.org/wiki/Szmulowizna
      • lynks80 Re: Szmulowizna online 02.12.06, 20:18
        zbooycerz napisał:

> a moze po prostu rozbuduj
        >
        > pl.wikipedia.org/wiki/Szmulowizna
        >

Wikipedia ma dużo ograniczeń i jeden być może mały ale dla mnie bardzo istotny
        feler nie mam tam dostępu do kodu strony ;)

poza tym nigdy nie byłem zwolennikiem tego projektu dla mnie 80% Wikipedii to
        zwykła grafomania której ni jak nie można ufać, także zastane przy swoim - jutro
        ruszam na sesje zdjęciową
    • lynks80 Dworzec Terespolski/Brzeski/Wschodni 07.12.06, 13:30
      Postanowiłem jako pierwszy temat dla szmulowizna.pl wsiąść tematykę naszego Dworca
      (wiem ze wcześniej terytorialnie nie należał do Szmulek ale postanowiłem że
      serwis będzie operował w ramach obecnie wytyczonej granicy)

Przebrnąłem (częściowo) już przez proces zbierania materiałów na temat samego
      powstawania Drogi Żelaznej Warszawsko-Terespolskiej, budowy dworca jego twórcy
      itd oraz zaplecza komunikacyjnego (od tramwajów konnych po elektryczne),
      obfotografowałem resztki Dworca Terespolskiego które zachowały się do dziś itd
      niestety utknąłem na powojennej historii dworca - totalny brak jakichkolwiek
      zdjęć czy innych materiałów od zakończenia wojny do roku 77 zapewne z uwagi na
      to że fotografowanie obiektów kolejowych w tamtych czasach należało do grona
      sportów ekstremalnych. Jednakże mam wielką nadzieję że może u kogoś w domowych
      zbiorach zachowała się jakaś fotka dworca lub jego okolic z tamtych czasów i
      mogłyby ją udostępnić do reprodukcji - jeżeli ktoś dysponuje czymkolwiek na ten
      temat byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Ewentualnie może któryś z starszych
      forumowiczów pamiętający czasy z przed budowy nowego budynku mógłby napisać
      kilka słów na tam jak wyglądało funkcjonowanie dworca w tamtych czasach ???

Na koniec ciekawostka którą dzisiaj udało mi się ustalić - nowy (obecny) budynek
      dworca wsch. oraz budynek tow. salezjańskiego projektował ten sam architekt -
      Arseniusz Romanowicz ;)
      • vars2 Re: Dworzec Terespolski/Brzeski/Wschodni 08.12.06, 09:23
        Pamietam, jak przez mgle, ze Dworzec WEschodni przed przebudowa, to byla jedna
        duza hala, podobna do hali Dworca Glownego. Po prawej stronie od wejscia do
        hali byly kasy. Na perony prowadzil jeden tunel, ten,ktory jest wbudowany w
        hale nowego dworca. Przed wejsciem do tunelu staly budki kontrolne i za
        okazaniem waznego biletu mozna bylo przejsc na perwony. Peronow bylo piec. Po
        przebudowie dobudowano dwa perony 6 i 7, ktore do dzisiaj obsluguja tylko ruch
        podmiejski.
        Przed dworcem, od ulicy Kijowskiej byla petla tramwajowa chyba byly to linie 18
        i 22). Wokol dworca byly bocznice kolejowe - dworca towarowego. W tym czasie
        dworzec obslugiwal przewozy pasazerskie i towarowe. Bocznice znajdowaly sie w
        osi dzisiejszej ulicy Kijowskiej i ciagnely sie az do budynku Starego Mlyna
        przyl ulicy Objazdowej.
        Stara ulica Kijowska skrecala w prawo przed budynkiem telekomunikacji PKP i
        konczyla sie przed hala dworca.
        • lynks80 Re: Dworzec Terespolski/Brzeski/Wschodni 08.12.06, 17:18
          Wielkie dzięki, tak przy okazji może pamiętasz także co było jeszcze za młynem (
          w tym dzisiejszym trójkącie kolejowym) po prawej stronie przy nasypie są
          pozostałości jakiś solidnych fundamentów na wysokości hurtowni meblowej i jeden
          trochę bliżej przy wiadukcie. Na przedwojennych mapach coś tam jest zaznaczone
          ale nie udało mi się do tej pory ustalić co to było :)
          • vars2 Re: Dworzec Terespolski/Brzeski/Wschodni 11.12.06, 10:49
            Za mlynem bylo gospodarstwo ogrodnicze PKP. Tam staly szklarnie i rosly w nich
            kwiaty, ktorymi obsadzano warszawskie dworce kolejowe i trawniki przed
            dworcami. Czy pytasz o ten kawalek pomiedzy mlynem a torami? Stoi tam jeszcze
            budynek mieszkalny dla ogrodnika.
            • lynks80 Re: Dworzec Terespolski/Brzeski/Wschodni 11.12.06, 17:40
              dziękuje, właśnie o to pytałem, tyle ze sadziłem (po rozmiarach tamtych
              fundamentów ) że to były jakieś solidne magazyny

jedna zagadka mniej :)
            • lynks80 wroć - chyba błąd :) 12.12.06, 09:23
              Chyba źle wytłumaczyłem, bo to gospodarstwo to chyba jest ten budynek przy
              Objazdowej (zachowany jeszcze ) a mi chodziło o budynki które nie zachowały się
              wcale (zostały tylko fundamenty) i były jeszcze za młynem w stronę Zabranieckiej

zaznaczyłem je na wycinku przedwojennej mapy czarną i czerwoną ramką,

szmulowizna.pl/files/tor.jpg
              • vars2 Re: wroć - chyba błąd :) 12.12.06, 12:07
                A to juz pomiedzy torami. Mapa, ktora przedstawiles, to chyba jeszcze z dawnych
                czasow - przedwojennych.Byl eszcze jeden budynek, ale pomiedzy walai kolejowymi
                (nie wiem jak Ci to wytlumaczyc) blizej dawnego przekazdu z alicy Ksieznej Anny
                na Targowku. Nie wiem, czy to o ten budynek chodzi. Z planu, tak, jasno nie
                wynika. Dawno juz nie bylem w tamtych miejscach.
                • lynks80 Re: wroć - chyba błąd :) 12.12.06, 13:43
                  Dokładnie między torami, ten zaznaczony na czerwono (przyjmując że ta
                  przedwojenna mapa jest dokładna) musiał zniknąć pod obecnie istniejącymi nasypem
                  (może nawet stanął na drodze dzisiejszym torom bo przecież teraz już ta nitka
                  nie idzie aż tak bardzo po łuku) a po tym zaznaczonym na czarno zostały
                  fundamenty i to takie całkiem solidne, stąd też myślę że coś ciekawego mogło tam
                  się znajdować
                  • przemekkuc Re: wroć - chyba błąd :) 13.12.06, 01:36
                    jak byłem "mały" to chodziłem z kolegami po "wałach", ten zaznaczony na czarno
                    obiekt na mapie to może jest schron. Pamiętam, że gdzieś między torami
                    kolejowymi był schron...
                    • de_semen Re: wroć - chyba błąd :) 13.12.06, 10:35
                      hehe jak byłem mały to i ja, zamiast na religię przemykałem między torami (bo
                      baliśmy się sokistów, którzy ponoć strzelali z soli) z kolegami do tego schronu,
                      który w naszym mniemaniu był bunkrem :)
                      • lynks80 Re: wroć - chyba błąd :) 13.12.06, 12:55
                        de_semen napisał:

> hehe jak byłem mały to i ja, zamiast na religię przemykałem między torami (bo
                        > baliśmy się sokistów, którzy ponoć strzelali z soli) z kolegami do tego schronu
                        > ,
                        > który w naszym mniemaniu był bunkrem :)

hmm ale jaki to był schron? całkowicie schowany pod ziemią czy wystawało coś z
                        niego nad ziemią?

tamte fundamenty w krzakach na wysokości obecnej hurtowni meblowej bardziej
                        wyglądają na elementy konstrukcyjne jakiejś hali ale kto wie, może byłby trzeba
                        się prześć z łopata :)
                        • przemekkuc Re: wroć - chyba błąd :) 13.12.06, 22:38
                          z tego co pamiętam to nazywaliśmy go schronem, a jak jest naprawde to trzeba
                          sie tam przejść. Nie był do końca schowany w ziemi. Część wystawała ponad nią i
                          była pokryta trawą. Krażyła legenda, że leżały tam jeszcze granaty ;-) ale jak
                          to bywa z niektórymi legendami nie było to prawdą. A tak na marginesie to pod
                          LO Bolesława Chrobrego na Objazdowej jest też schron :-)

Pozdrawiam
                          • de_semen Re: wroć - chyba błąd :) 14.12.06, 10:02
                            ten "schron" trochę przypominał mi piwnice na wsi - taka ziemianka, górka w
                            której jest coś murowanego ;) niedawno nawet chodziłem na spacery w okolicy...
                            ale jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby tam zajść.
                            a o schronie w Chrobrym nie słyszałem, chociaż tam jakiś czas chodziłem ;)
                            • przemekkuc Re: wroć - chyba błąd :) 14.12.06, 18:55
                              jest pod Chrobrym, pod salą gimnastyczną. Wejście od kotłowni, kolejne na placu
                              (chyba tam jest boisko) jest tam taka wystająca studzienka i jeszcze jedno przy
                              sali gimnastycznej od strony ogrodzenia, wejscie po schodkach na doł :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka