szyszka03 05.01.07, 20:30 Most Północny i metro daleko, czy ktoś wie co z obiecaną linią tramwajową wzdłuż Modlińskiej z Żerania FSO na Nowodwory? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rychu Re: Tramwaj z Żerania IP: *.spray.net.pl 05.01.07, 22:39 W tym roku zacznie sie budowa. Mowil o tym prezydent Wojciechowicz w Kontrowersjach na TVP3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PISdolet Re: Tramwaj z Żerania IP: *.aster.pl 07.01.07, 09:57 Ciekawe... A niby którędy miałaby przebiegać linia? Chyba mostem północnym... Pisząc o Tramwaju z Żerania należało by sprawdzić którędy dokładnie będzie planowana linia. Modlińska odpada z oczywistych powodów (wiadukty nad Kanałem są w takim stanie że nie tylko tramwaju się tam nie puści ale i szyn się nie położy bez modernizacji wiaduktu) Wystarczy spojrzeć: www.zdm.waw.pl/?view=11050411 A co zrobił ZDM?! Nadzór tego tworu jest tak świetny nad ww. obiektem że nawet znaków nie postawił. Więc tramwaj wybijcie sobie z głowy - chyba że poleci jakąś inną trasą o której bladego pojęcia nie mam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kwitkows Re: Tramwaj z Żerania 07.01.07, 10:49 Odnośnie przebudowy Modlińskiej, tramwaju, mostu przy EC Żerań: www.transprojekt.gdansk.pl/projekty/konsultacje/Modlinska/index.htm www.bialoleka.waw.pl/wydarzenia/2006/2006_07.htm ww6.tvp.pl/video/2006/08/21/85566/film.asf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Tramwaj z Żerania IP: 217.168.193.* 08.01.07, 10:32 > Ciekawe... A niby którędy miałaby przebiegać linia? Tedy, gdzie planowana jest od lat 70-tych. > Modlińska odpada z oczywistych powodów (wiadukty nad Kanałem są w takim > stanie > że nie tylko tramwaju się tam nie puści ale i szyn się nie położy bez > modernizacji wiaduktu) Ktora sie zacznie juz latem 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszka03 Re: Tramwaj z Żerania 07.01.07, 01:29 Dzięks! A jakies bliższe informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endrju Re: Tramwaj z Żerania IP: *.futuro.pl 07.01.07, 19:45 Znalazłem coś takiego tramwar4.republika.pl/tw-tarchomin.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz Re: Tramwaj z Żerania IP: *.acn.waw.pl 08.01.07, 14:20 Endrju-ten projekt był w necie już w tamtym roku. Tylko ciekawa jestem czy coś naprawdę się ruszy w tej sprawie... Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Tramwaj z Żerania 08.01.07, 14:40 Gość portalu: mysz napisał(a): > Endrju-ten projekt był w necie już w tamtym roku. Tylko ciekawa jestem czy coś > naprawdę się ruszy w tej sprawie... Bardzo wątpliwe, władza nie za bardzo wie co robić, motają się pomiędzy metrem a tramwajem i dlatego nic nie będzie, żenada jak za kaczorów. Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Tramwaj z Żerania 08.01.07, 14:41 herox napisał: > Gość portalu: mysz napisał(a): > > > Endrju-ten projekt był w necie już w tamtym roku. Tylko ciekawa jestem cz > y > coś > > naprawdę się ruszy w tej sprawie... > > Bardzo wątpliwe, > władza nie za bardzo wie co robić, > motają się pomiędzy metrem a tramwajem i dlatego nic nie będzie, > żenada jak za kaczorów. A najlepsze jest to, że władze białołęckie także nic nie robią, na razie powybierali się na stanowiska i cisza, żadnego posiedzenia rady, nic - totalny bezruch, zaczyna to wszystko coraz gorzej wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Tramwaj z Żerania IP: 217.168.193.* 08.01.07, 14:49 > władza nie za bardzo wie co robić, O to sie nie klopocz. Sa juz przygotowywane odpowiednie przetargi. > motają się pomiędzy metrem a tramwajem i dlatego nic nie będzie, Decyzja jest - tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
rysio.ochucki Czyli teraz do Warszawy trzeba będzie wpław? 08.01.07, 15:05 > Decyzja jest - tramwaj. Wiadukty na trasie toruńskiej zamykają (pewnie 90% zielonej białołęki zamiast Marywilską będzie jeździła Modlińską), szykują nam na sezon (co prawda letni, ale jednak) remont wiaduktu nad kanałem Żerańskim... To teraz już trzeba chyba będzie dostać się do centrum jedynie wpław przez Wisłę... Bo wyobrażacie sobie te gigantyczne korki? Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Czyli teraz do Warszawy trzeba będzie wpław? 08.01.07, 15:25 Odpowiadasz na : rysio.ochucki napisał: > > Decyzja jest - tramwaj. > > Wiadukty na trasie toruńskiej zamykają (pewnie 90% zielonej białołęki zamiast > Marywilską będzie jeździła Modlińską), szykują nam na sezon (co prawda letni, > ale jednak) remont wiaduktu nad kanałem Żerańskim... To teraz już trzeba chyba > będzie dostać się do centrum jedynie wpław przez Wisłę... > Gdzie sa informacje na temat tego remontu wiaduktu nad Kanałem Żerańskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafik Hałas szkodzi IP: *.chello.pl 08.01.07, 21:01 Rzeczpospolita: Uciszyć hałaśliwe tramwaje 30 nowych tramwajów będzie pasować do Warszawy jak kwiatek do kożucha. Jeśli stolica nie zainwestuje w unowocześnienie torowisk, np. w system mat wyciszających, hałas nadal będzie przekraczał normy. Bordeaux, przystanek przed mostem Pont de Pierre. Pasażerowie patrzą w rozkłady na elektronicznych tablicach. Bezszelestnie podjeżdża futurystyczny tramwaj Citadis. Zabiera pasażerów i w kompletnej ciszy odjeżdża z opuszczonym pantografem w stronę zabytkowego centrum. Pojazd jest zasilany z tzw. trzeciej szyny, dzięki czemu na bulwarze rzeki Garonny nie ma kabli sieci trakcyjnej. Warszawa, pl. Zawiszy. Do obklejonej nielegalnymi reklamami wiaty podjeżdża zdezelowany skład typu 13N z lat 60. Z powodu złego ustawienia świateł staje na każdym skrzyżowaniu wzdłuż Towarowej i Okopowej, ustępując autom. Nad pojazdem z Bordeaux tramwaj z Warszawy ma tylko jedną "przewagę": jest tak głośny, że z daleka go słychać i nie stanowi zagrożenia dla pieszych. -Tramwaje 13N powodują hałas opoziomie56 decybeli - przyznaje Wojciech Szydłowski z Tramwajów Warszawskich. - Najgłośniej jest przy ruszaniu i hamowaniu na torowiskach z tłuczniem - wyjaśnia. 56 decybeli przekracza już nocne normy hałasu. Dopuszczają one tylko 50 decybeli nocą i 60 w dzień. W przypadku nowych francuskich i brytyjskich linii problem jest odwrotny: tramwaje są za ciche. Poziomu hałasu nikt nawet na nowych trasach nie mierzy. Od grudnia w Paryżu stoją znaki "Uwaga, tramwaj" dla ostrzeżenia zamyślonych przechodniów. W starej UE tramwaj to element wizerunku miasta. Pod względem designu i liczby sprzedanych pojazdów przodują globalne koncerny: Alstom, Bombardier i Siemens, które w przetargach w Warszawie proponują jednak starsze konstrukcje. Dlaczego? Wśród producentów taboru krąży powiedzenie: -Tramwaj XXI w. na warszawskich torach jest jak ferrari kupione do jazdy na zakopiance. W latach 90. z zachodnich koncernów tylko Alstom sprzedał stolicy30 pojazdów116N. Warszawa także w ub. r. postawiła na rodzime rozwiązania. Zamówiła kosztem 145,6 mln zł 30 pojazdów w fabrykach: PESA (tramwaj przyjazny niepełnosprawnym) iH. Cegielski (z wysoką podłogą). Z powodu fatalnej jakości torowisk nowe tramwaje cichsze będą nieznacznie. - Modernizacja trasy to oprócz zakupu taboru pięć innych elementów - mówi prof. Wojciech Suchorzewski z Politechniki Warszawskiej. I wylicza: -Podniesienie standardu torowisk, modernizacja przystanków, elektroniczna informacja dla pasażerów, priorytet dla tramwajów na skrzyżowaniach i unowocześnienie systemów zasilania. Na razie Tramwaje Warszawskie remontują tory jak w PRL: wymieniają szyny i podkłady, nie tykając podłoża. Takie modernizacje przeszły w 2006 r. tory m.in. na Grójeckiej, Towarowej i Woronicza. Tramwajarze się chwalą, że na ul. Słowackiego i Marszałkowskiej pod torami zamontowali gumowe maty tłumiące hałas. Na Zachodzie to wystarcza, na Marszałkowskiej po remoncie hałas sięga jednak60 decybeli i przekracza normy. Według Szydłowskiego to "efekt studni" - dźwięk odbija się od kamienic. Czy Warszawa weźmie przykład z zachodnich miast? W tym roku czekają nas pierwsze jaskółki. Dzięki dotacji z UE w wakacje ma ruszyć remont torów wzdłuż Al. Jerozolimskich - z wyciszeniem torów, przebudową przystanków i montażem systemu informacji pasażerskiej. Zacznie też działać system zarządzania ruchem, który ma uprzywilejować tramwaje na tej trasie. mamy do czynienia we Francji (Paryż, Bordeaux, Rouen) i Wielkiej Brytanii (Nottingham). Dla odmiany miasta niemieckie nigdy od tramwaju się nie odwróciły. Teraz inwestują zaś miliony euro w modernizację torowisk i wymianę taboru. Tak dzieje się w Berlinie, Monachium, Dreźnie i Karlsruhe. KONRAD MAJSZYK Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Przebudowa wiaduktów w ciągu ul. Modlińskiej 09.01.07, 00:02 > Gdzie sa informacje na temat tego remontu wiaduktu nad Kanałem Żerańskim? Np. tutaj: www.siskom.waw.pl/modlinska.htm Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Przebudowa wiaduktów w ciągu ul. Modlińskiej 09.01.07, 08:23 tarantula01 napisał: > > Gdzie sa informacje na temat tego remontu wiaduktu nad Kanałem Żerańskim? > > Np. tutaj: > www.siskom.waw.pl/modlinska.htm Ale nigdzie nie znalazłem informacji o planowanych terminach. Jeżeli tramwaj ma być za 2-3 lata to przebudowa wiaduktów powinna się w zasadzie zaczynać, ale o tym cicho, więc tramwaj szybciej niż za 6 lat nie będzie. Może władze białołęckie by zainteresowały się tą sprawą? Odpowiedz Link Zgłoś
margala może przykład z Pragi [czeskiej] 11.01.07, 19:50 zobaczcie jak może wyglądać nowoczesna linia tramwajowa: www.zm.org.pl/?a=barrandov pozdrawiaM. Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: może przykład z Pragi [czeskiej] 12.01.07, 08:13 Niestety u nas taka budowa rozpoczęła by się po 6 przetargu i trwałaby 5 lat. Obecna władza zaczyna swoją indolencją dorównywać poprzedniej. Za parę miesięcy okaże się, że nie są w stanie nic zrobić i kolejne 4 lata będą stracone. Odpowiedz Link Zgłoś