Dodaj do ulubionych

Internet i Kablowka Re-Re-Re- Visited ;-)

22.01.07, 10:52
Hej,

Rozrzucilismy sie po forum, a proponuje to spiac do kupy.

INTERNET:
Na naszym osiedlu jest juz podobno Aster (jeden z userow tego szanownego forum
tak pisal). Problem z Aster jest taki, ze maja uslugi dosc drogie, ale jak moj
kumpel z pracy zachwala - dobre i w miare nie zawodne. Jak ktos lubi i chce to
proponuje do nich dzwonic. TV tez mozna brac od nich

Drugim pomyslem jest siec lokalna, ten pomysl padl i mial kilku zwolennikow
(osobiscie jestem przeciw, ale kazdy ma prawo do decyzji ;-)). Proponuje aby
sie chetni dogadali mailami, albo telefonicznie, inaczej dosc ciezko wam
bedzie to zorganizowac.

Trzecim pomyslem jest zapytanie o mozliwosc przylaczenia ktoregos z
niezaleznych dostawcow typu Spray, Malnet itp. itd. Proponuje zadzwonic.

Czwartym, ktory ja rozwazam jest UPC, dzis bede do nich dzwonil to dam znac co
i jak ;-).

TV:

W sumie to idzie w parze z Netem, wiec nie ma co sie rozpisywac ;-)

Powiem, ze na Necie zalezy mi cholernie jestem od niego uzalezniony, zarowno
ze wzgledu na prace (IT) jak i na rozrywke (WoW lol), wiec bede staral sie
dzialac szybko. Inna sprawa, ze nie wyobrazam sobie zycia bez netu, wiem
plytki jestem ;-)

Pozdrawiam,
ASch
Obserwuj wątek
    • sezamka80 Re: Internet i Kablowka Re-Re-Re- Visited ;-) 22.01.07, 12:08
      zglaszza sie rownie uzalezniona nie tylko rozrywokowo ale przede wszystkim naukowo
      jak tylko bedziesz cos wiedzial to pisz
      ps.tez jestem przeciw sieci osiedlowej
      ps2. na tv mi nie zalezy ,bo na kablowce i tak sama kupa jest...;p podstawowe
      kanaly starcza
      • nen7 Re: Internet i Kablowka Re-Re-Re- Visited ;-) 22.01.07, 12:36
        Ja mam podobną sytuację, net mi jest potrzebny hmmm... ogólnie :] problem jest
        taki, że mam zamiar wprowadzić się w ciągu paru najbliższych tygodni i ciężko mi
        sobie wyobrazić mieszkanie bez netu przez dłuższy czas.
        Dlatego jeżeli będzie Aster to biorę Aster, a potem będę ewentualnie zmieniać.
        Oferta UPC wygląda lepiej, a ile trzeba by na nich czekać?

Co do sieci osiedlowej, to wydaje mi się sensowna tylko jako dodatek.

PS. Ascheron czyżbyś grał w WoWa? Na jakim serwerze? :)

PS2. Przy okazji tego typu ustaleń, mam nadzieję, że czasem sprawdzacie
        swoją pocztę 'gazetową'?
        • ascheron Re: Internet i Kablowka Re-Re-Re- Visited ;-) 22.01.07, 13:36
          Ja tez chce sie wprowadzic w podobny terminie. Ale jakos kiepsko widze bez
          sieci. Aster jest drogi, ale pewnie janpul wzial w lape i tyle.

UPC powiedzialo mi to samo. Samemu sie zglosic nie moge, ale od czego jest
          zarzadca. To nie tak jak w "Alternatywy 4" ze my jestemy dla niego, ale on dla
          nas, jak nie bedzie nic robil to sie go odwola i wymieni. Koniec.

Tak i tylko w ramach wymiany danych, jak ktos chce net to internet to nie bardzo.

Gram ;-) Balnazar po stronie jedynie slusznej - czyli horda ;-)
          • sezamka80 Re: Internet i Kablowka Re-Re-Re- Visited ;-) 22.01.07, 14:06
            ja mam zamiar wprowadzic sie za 2 tyg!:O odwyk :((((
      • radkoff Re: Internet i Kablowka Re-Re-Re- Visited ;-) 22.01.07, 12:47
        Byłem juz w UPC 1,5 tyg. temu i mówili że żeby weszli na osiedle (podpięli się
        do bloku) to zarządca musi sie z nimi skontaktować i porozumieć.
        Zadzwoniłem potem do zarządcy i ten mnie zbył, twierdząc że to Inwestor -
        Janpul załatwia media. Z nioficjalnych informacji wiemy że ma załatwić Aster.
        Natomiast nie wiem czy juz sie podpięli.
        Oczywiście załatwienie przez Janpula Aster nie wyklucza aby zarządca porozumiał
        sie z UPC, ale obawiam się że sam z własnej woli albo na podstawie naszych
        telefonów tego nie zrobi, a póki nie ma Wspólnoty (czyli póki nie zaczniemy
        podpisywać aktów notarialnych) to ciężko wydać zarządcy dyspozycję do rozmów z
        UPC.

Jakbyście się dowiedzieli czegoś nowego to dajcie znać. Mi brak internetu
        dokucza strasznie :(
        • cezaryprzywuski Re:Internet i Kablowka Re..- Visited ;-)-Oferta 22.01.07, 14:01
          szczerze mogę wam tyle powiedzieć

z tego co orientuje się kable do sieci osiedlowej są położone
          mam nadzieje że zbiegają się w jednym miejscu

na osiedle sprowadza się też moja siostra , i jej też zależy na necie
          samo młącze o ile te kable napewno są od sieci komputerowej (przynajmniej 2
          pary potrzebne)

można zestawić w parę dni /kwestia linku radiowego i anteny na dachu/ (pracuje
          w takiej firmie że można to zrobić .. pytanie tylko ile osób chce się podłączyć)

wtedy można by policzyć ile by to kosztowało ?
          • ascheron Re:Internet i Kablowka Re..- Visited ;-)-Oferta 22.01.07, 14:49
            Z tego co sie orientuje, to zeby korzystac z infratstruktury juz istniejacej
            musial bys miec zgode. Dodatkowo kwestia zarzadzania i oplat za zarzadzanie tez
            jest niebagatelna sprawa.

Ja dalej przeciw, ale pewnie chetni sie znajda ;-).

Po co mają się zbiegać w jednym miejscu?? Nie bardzo kumam. jesli siec jest
            zamknieta to obojetnie gdzie podepniesz router i tak bedzie widoczny w calej
            sieci (nie wiem jak sprawa sie ma miedzy blokami). Dodatkowo nie potrzebne Ci sa
            dwie pary, bo mostek mozesz postawic sobie na jednym kompie nawet u siebie w
            mieszkaniu.
            • cezaryprzywuski Re:Internet i Kablowka Re..- Visited ;-)-Oferta 22.01.07, 17:55
              chym .. miałem na myśli ... 4 pary które zakłada biegną od gniazdka do
              krosownicy budynkowej ..

nie wiem tylko na co mostki , i takie inne rzeczy /chyba że rozmijamy się co
              to jest brige ... w sensie warstwy drugiej i trzeciej /
              • ascheron Re:Internet i Kablowka Re..- Visited ;-)-Oferta 23.01.07, 14:43
                O zupelnie roznych rzeczach rozmawiamy. To co Pan przedstawil to nie jest typowa
                siec osiedlowa, dla ktorej dzielimy lacze od dostawcy typu TP, Aster, UPC. To co
                Pan proponuje to prywatny dostawca Internetu, ktora to oferta w przeciwienstwie
                do sieci LAN (takiej jak opisalem powyzej) mnie interesuje.

Czy moglbym Pan przedsatwic konkrety, najlepiej nazwe firmy, ktora Pan reprezentuje?
                • kbor Re:Internet i Kablowka Re..- Visited ;-)-Oferta 23.01.07, 18:55
                  Musze Cie zmartwic, bo to co oferuje Pan Cezary to jest wlasnie de facto siec
                  osiedlowa. Przeciez nikt nie pusci 84 kabli z anteny do mieszkan, potrzebny
                  jest switch/router i serwer.
                  I mysle ze kazdy wypowiadajacy sie o sieci osiedlowej wlasnie takie rozwiazanie
                  mial na mysli.

Dzielenie laczy dostawcow o ktorych mowisz to tylko tworzenie sieci lokalnej i
                  bardzo czesto niezgodnie z umowa zawarta z dostawca.
                  • ascheron Re:Internet i Kablowka Re..- Visited ;-)-Oferta 24.01.07, 09:23
                    To ja musze Cie zmartwic: poczytaj oferty np malnetu i spray znajdziesz
                    dokladnie takie samo rozwiazanie. To tylko kwestia umowy z firma dostarczajaca net.

Nie prawda, ze jest niezgodne. Myslec!! Zadzwon do dostawcow sieci, zobaczysz co
                    Ci powiedza.
                    • malkos_i_chrostula Re:Internet i Kablowka Re..- Visited ;-)-Oferta 24.01.07, 11:46
                      nie porownujmy malnetu do netii
                    • kbor Re:Internet i Kablowka Re..- Visited ;-)-Oferta 24.01.07, 12:28
                      Ja wiem z doswiadczenia ze dzielenia lacza np TP, Aster czy UPC bylo niezgodne
                      z regulaminem, chyba ze sie mialo lacze ktore mozna bylo dzielic.

Co tu Malnet ma do rzeczy? Technologicznie to bedzie siec osiedlowa (serwer
                      zarzadzajacy z dyskiem na ktory mozna cos wrzucic, wszyscy podpieci do jednego
                      routera).
                      • ascheron Re:Internet i Kablowka Re..- Visited ;-)-Oferta 25.01.07, 09:19
                        Osobiscie zarzadzalem siecia osiedlowa zlozona poczatkowo z 10 kompow (mieszkan
                        bylo okolo 8) teraz to sie rozroslo do okolo 40 mieszkan, ale juz tym nie
                        zarzadzam ... za daleko (drugi koniec Polski)

Wlasnie chodzi mi o lacze ktore mozna dzielic, a to nie problem zeby wszystko
                        uzgodnic.

Natomiast to co "Pan Cezary" proponuje to nic innego jak dostawca niezalezny i
                        szczerze watpie, zeby "Pana Cezarego Siostra" naprawde sie do nas wprowadzala.

Chcialbym tylko zeby "Pan Cezary" powiedzial wprost, ze pracuje dla jakiegos
                        dostawcy, ja nie mam nic przeciwko, ale to co on proponuje to wcale nie jest to
                        co Ty mowisz: adresy zewnetrzne IP (kilka lub kilkanascie), poczytaj dokladnie
                        to co proponuja.

Ja powiem tak, znam sie troszke na rzeczy, bo kiedys sie tym zajmowalem, jednak
                        juz sie dawno zorientowalem, ze na tym forum wszyscy sie na wszystkim znaja,
                        wiec ja sie wylaczam z rozmowy, bo nie bede sie kopal "z mulem po jajach" (bez
                        obrazy).

Nie porownywalem Malnetu do Netii tylko podalem alternatywne propozycje. Na
                        dobra sprawe nawet przy Malnecie mozesz zrobic cos na kszalt sieci osiedlowej i
                        powiedziec ze wlasnie cos takiego masz!
                        • akusia Re:Internet i Kablowka Re..- Visited ;-)-Oferta 25.01.07, 09:35
                          witam drogi inspektorze gadzecie
                          widze ,ze wystepuje tutaj obsesja na punkcie "wszyscy chca mnie zniszczyc"
                          "kazdy jest podejzany" itd
                          masz racje,na tym forum kazdy wie lepiej i sa klotnie o takie glupoty ,ze glowa mala
                          rowniez jak ty uwazam,.ze udzielanie sie na tym forum nie ma jakiegokolwiek
                          sensu bo nikt nikogo do niczego nie przekona, wszak tu sami specjalisci i detektywi
                          tak wiec rowniez jak inni bede przeciwko seci osiedlowej bo szkoda nerwow
                          a swojego brata poprosilam o pomoc bo wiem ,ze jest dobry w swoim fachu
                          no nic! pozdarawiam!

"Siostra Pana Cezara" szpieg ze złowrogiej firmy
                          moje motto "Niczego nie bedzie"
                          • ascheron Re:Internet i Kablowka Re..- Visited ;-)-Oferta 26.01.07, 12:50
                            No coz, jak widac sie pomylilem i w takim razie przepraszam.

Moze sie troszke zagalopowalem chodzilo mi tylko o to, ze fajnie by bylo, gdyby
                            Pan Cezary, powiedzial jaka firme reprezentuje i z uslug jakiej firmy bedziemy
                            mogli korzystac, ja nie mam nic przeciwko, chodzi mi tylko o jasnosc. Od
                            poczatku pisalem (w tym i w innych watkach) o tym ze interesuja mnie wlasnie dwa
                            rozwiazania: firma prywatna (caly czas podaje jako przyklad Malnet), albo duza
                            firma z branz roznych dostarczajaca rowniez net (UPC, Aster, TP, czy Netia).

Szpieg nie szpieg, nie mam podstaw sadzic, ze wszyscy mnie chca zniszczyc, jesli
                            chca to ich problem. Ja po prostu lubie jasnosc.

Natomiast Ciebie i Twojego brata po raz drugi chce przeprosic.
                            • akusia Re:Internet i Kablowka Re..- Visited ;-)-Oferta 26.01.07, 18:27
                              spoko koko
                              mnie to juz zaczyna wszytsko smieszyc
                              papa
          • kbor Tylko LAN osiedlowy 22.01.07, 15:56
            Ja jestem za LANem osiedlowym. Jesli infrastruktura osiedlowa juz jest to
            odchodza koszty kladzenia kabli. Potrzebujemy antene, swicha, kompa na serwer i
            kogos kto nam to skonfiguruje.

Ceny abonamentu za siec osiedlowa i tak zadna firma nie przebije.

PS. Zobaczcie sobie tez oferte Dialogu, maja fajny net jak Neostrada bez
            telefonu i bez limitow a z mozliwoscia zalozenia tel VOIP.
            • cezaryprzywuski Re: Tylko LAN osiedlowy 22.01.07, 18:00
              kbor napisał:

> Ja jestem za LANem osiedlowym. Jesli infrastruktura osiedlowa juz jest to
              > odchodza koszty kladzenia kabli. Potrzebujemy antene, swicha, kompa na serwer
              i
              >
              > kogos kto nam to skonfiguruje.
              >
              > Ceny abonamentu za siec osiedlowa i tak zadna firma nie przebije.
              >
              > PS. Zobaczcie sobie tez oferte Dialogu, maja fajny net jak Neostrada bez
              > telefonu i bez limitow a z mozliwoscia zalozenia tel VOIP.

może bardziej ... rzeczowo .. , dacie to zrobić w przeciągu ....
              2 tygodni .. bo na tym polega cały numer .. że ktoś ma się sprowadzić
              a tam netu jak na lekarstwo

jak sobie sami postawicie router tym lepiej odpada zabawa nim , po stronie
              firmy dostarczającej łącze..
              pytanie jakie do tego zestawicie łącze na ile osób ..
              ile publicznych adresów IP .. itp ...

ja mogę załatwić .. jakieś 32 albo 64 [128 publicznych nie będzie chyba
              potrzbne] .. , łącznie z łączem .. (nie wiem jakiej przepustowości .. bo nie
              wiem jakie tam da się w tej chwili pociągnąć) ,ale min 3-4 megabity
              symetrycznie

od TP w DSL-u będziecie mieli problem z publicznymi ip-kami
              i nie symetrycznym łączem , i terminem realizacji odnośnie jakości usług nie
              wspominając ...

co do innych operatorów .. kablówka .. chym dla każdego abonenta odzielnie .

• pmb5 Re: Internet i Kablowka Re-Re-Re- Visited ;-) 23.01.07, 16:01
      Zawsze zapytać można naszego kochanego monopolistę telekomunikacujnego jak to
      podłączenie u nas wygląda. Dobra wiadomość jest taka, że jeśli dociera TPSA to
      można się rozglądać za DSLami różnych firm. Netia, Crowley... bo TPSA chcąc nie
      chcąc musi udostępnić swoje kable chętnym operatorom :]
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3868683.html
      Co do LANu - fajnie by było mieć sieć wewnętrzną na osiedlu. Nie koniecznie mieć
      przez nią dostęp do netu ale fajnie było by móc sąsiadowi przegrać plik z pełną
      prędkością zamiast pchać na około albo nosić na nośnikach ;)

Jeśli nie było by innej opcji na szybkie dociągnięcie netu z wyjątkiem
      proponowanej anteny i LANu to konfiguracja routera pewnie by nie stanowiła
      wielkiego problemu. Lepszy rydz niz nic.
      • cezaryprzywuski Re: Internet i Kablowka Re-Re-Re- Visited ;-) 23.01.07, 21:51
        pytanie tylko czy do bloku są dostarczone jakieś tele media i kiedy najwyższa
        telekomutacja .. się by za to zabrał bo jak muszą kopać to wiecie chłopaki ..
        zima idzie .. ziemia zmarznięta :) , pozatym nie wiem czy taka chętna byłaby
        dawać kłaść kabel dla innych operatorów .. mogła by się jakoś w umowie
        zabezpieczyć .. (w omijaniu regulacji UKE tpsa ma duże doświadczenie)

jak zwykle pytanie o czas .. czas ,

pytanie konkretne czy ktoś wie jak te kable z mieszkań do krosownicy są
        pociągnięte. .. może jutro spróbuje spytać developera .. może ma jakieś już
        przygotowane rozwiązanie .. ?

a wewnętrzny lan wewnętrznym lanem :)

• mxmarek Re: Internet i Kablowka Re-Re-Re- Visited ;-) 24.01.07, 09:20
          dzis w metrze byl artykul o nadchodzacej wojnie cenowej netii z neostrada lacze
          512 kb ma w netii ma kosztowac 44 zl bez ograniczen transferu :)
          • bodziach Re: Internet i Kablowka Re-Re-Re- Visited ;-) 25.01.07, 09:12
            Tylko w Netii trzeba płacić abonament telefoniczny
            • mxmarek Re: Internet i Kablowka Re-Re-Re- Visited ;-) 25.01.07, 09:43
              a moze warto sprawdzic tez inne rozwiazania odnosnie telewizji?

np. cos takiego :) : www.cyfraplus.pl/cyfraplus.php?menu=237
          • ascheron Re: Internet i Kablowka Re-Re-Re- Visited ;-) 25.01.07, 09:58
            Ja wlasnie tez czekam na Netie, wydaje mi sie to dobra oferta, nawet przy
            telefonie, a poza tym zobaczymy co wielki Manitou z Telekomuny wymysli jako
            kontr oferte.

Poza tym, propozycja moja dla moich najblizszysz sasiadow (przez sciane i przez
            sufit) bylaby tak, zeby wykupic lacze w Aster (z mozliwoscia dzielenia lacza)
            takie lacze do podzialu na 3 kompy kosztuje okolo 120 brutto. To tez jest jakis
            pomysl.

Pozdrawiam,
            ASch

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka