Dodaj do ulubionych

Filmy kręcone na Pradze

IP: gnom:* / 172.20.6.* 17.07.03, 14:44
Czy pamiętacie jakie filmy lub widowiska telewizyjne kręcono na Pradze i w
którym miejscu? Może ktoś asystował lub statystował w którymś i zechciałby
opowiedzieć o tym?
Mnie przychodzi do głowy tylko kilka tytułów:
Pianista - Stalowa, Mała i Zaokopowa
Dziewczęta z Nowolipek - Mała
Cafe pod Minogą - Mała (tu Dymsza sprzedawał zółwie)
III cz. serialu Dom - kamienica przy Kowelskiej
Brzeska róg Capri - Brzeska i okolice
plac Hallera - Przygoda na Mariensztacie

Wiem,że na Małej Rosjanie kręcili film dziejący się podczas rewolucji 1905 r.
Podobno filmowano też w kamienicy przy Radzymińskiej, niedaleko zbiegu z
Białostocką. Budynek ma zniszczoną pistacjowo-szarą elewację i
charakterystyczny szklany świetlik w dachu. Słyszałem też o zdjęciach przy
Kawęczyńskiej.
Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: Filmy kręcone na Pradze IP: saska:* / 192.168.0.* 17.07.03, 17:16
      Faktycznie na Kawęczyńskiej kręcili jakis film ale nie pamietam jaki,
      całkiem niedawno można było obejrzeć go w telewizji ( 4-5 miesięcy).
      A na ul. Otwockiej kręcony był film "Awantura o Basię", w szkole średniej na
      parterze.
      • Gość: fajfi Re: Filmy kręcone na Pradze IP: gnom:* / 172.20.6.* 17.07.03, 17:19
        Olu, a może pamiętasz fabułę tego filmu z Kawęczyńskiej?
        Pozdr.
        • Gość: Ola Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.gallery.devs.futuro.pl 18.07.03, 15:17
          Przykro mi, nie pamiętam fabuły filmu, bo oglądałam go "jednym okiem",-
          i w pewnym momencie zauważyłam jak podjeżdza duży, czarny, luksusowy samochod,
          wysiadały z niego 2 osoby potem był dialog i odjazd.
          To napewno nie był film o starej Pradze !
          Wydaje mi się że to film max - 3 letni.(komedia może Poranek Kojota - coś w
          tym stylu).
          Naprawdę mi przykro, nie pamiętam.
          Od wczoraj chodzi mi to po głowie ale nie jestem w stanie sobie przypomnieć.
          • Gość: fajfi Re: Filmy kręcone na Pradze IP: gnom:* / 172.20.6.* 18.07.03, 17:26
            To był „Poranek kojota” Lubaszenki, przypominam sobie, że dystrybutor chwlił
            sie tym w pressbooku.
            Ustaliłem w międzyczasie, że przy Stalowej kręcono sceny z powstania
            w „Kolumbach” Morgensterna. M.in. z sekwencje z czołgiem od wystrzału którego
            zdechło w oklicy kilkanaście kotów.
            Przy cerkwii natomiast Wajda kręcił adaptację „Biesów” Dostojewskiego.
            Na blokokowisku Gocławia powstawała „Cześć Tereska”.
            Może ktoś jeszcze coś sobie przypomina?
            Pozdrwaiam
            • Gość: kreator Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.euv-frankfurt-o.de 18.07.03, 19:25
              w ktorym miejscu "poranka" to bylo bo nie kojarze?
              • Gość: fajfi Re: Filmy kręcone na Pradze IP: gnom:* / 172.20.6.* 18.07.03, 21:02
                Przepraszam, to nie było w ”Poranku” lecz w „E=mc2”.Pazura i Zbrojewicz gonili
                na dachu starej kamienicy niejakiego Landrynę.W „Poranku” zagrało natomiast
                praskie ZOO.
                Pozdr.
                • glory Re: Filmy kręcone na Pradze 19.07.03, 12:54
                  W "Misiu". Wegiel byl wieziony furmanka ulica Wilenska.
                  W "Co mi zrobisz jak mnie zlapiesz" obywatelka milicjantka byla podrywana na
                  Targowej.
                  W "Bialym" Kislowskiego zaklad fryzjerski miescil sie w domu na Siedzibnej.
                  W starym klasyku kriminalnym "Gangsterzy i Filantropi", niestety gangsterzy
                  mieli pecha. Zaparkowali swoja limuzyne tzw Get Away Car na stronie praskiej
                  przy ZOO od strony Gdanskiego. Ukradli im wszystkie kola..! Co za pech!.A to
                  taki byl dobry plan. Krew sie nie polala i tyle forsy bylo w workach.

• Gość: fajfi Re: Filmy kręcone na Pradze IP: gnom:* / 172.20.6.* 21.07.03, 20:48
                    To bardzo ciekawe, glory. Filmowa mapa Pragi okazuje się całkiem bogata. Nie
                    wspominaliśmy tu jeszcze o trzech sztandarowych miejscach praskich, które grały
                    w wielu filmach. Myślę o bazarze Różyckiego (np. ”Krzyk” Barbary Sas, to tam,
                    od strony Ząbkowskiej, Dorota Stalińska pluła kapslem i piła piwo z butelki),
                    ZOO („Poranek kojota”, „Rodzina Leśniewskich” czy „Wielka majówka” z
                    Zamachowskim i Maanamem) i Stadionie Dziesięciolecia. Dworzec Stadion mignął w
                    filmie telewizyjnym z lat 70. - trwała budowa mostu Łazienkowskiego - który TVP
                    pokazała na otwarcie cyklu obrazów z Janem Himilsbachem.
                    Nie wiesz czy ten zakład fryzjerski z „Białego” jeszcze funkcjonuje?
                    A może ktoś z forumowiczów dorzuci jakieś tytuły?
                    Pozdrawiam
                    • lelu Re: Filmy kręcone na Pradze 22.07.03, 07:19
                      Fryzjera już nie ma. Własciciele na filmie pewnie się "dorobli", bo dom
                      obłożyli sidingiem, no i scenografię szlag trafił.
                      • Gość: YaroS Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.03, 00:09
                        Oglądałem film "to ja złodziej" (z Gajosem) tam fragmenty filmu były kręcone w
                        Bazylice przy Otwockiej oraz przed Bazyliką. W zasadzie poznałem tylko te dwa
                        ujęcia choć całego filmu nie widziałem.
                        PZDR
                        • Gość: tesa Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.mofnet.gov.pl 23.07.03, 09:11
                          "Stawiam na Tolka Banana" - chyba Saska Kępa i jakiś epizod na Targowej (nr
                          14?), plaża nad Wisłą
                          "Czterej pancerni i pies" - kiedy zdobywali Pragę?
                          "Szpital Przemienienia" ?
                          • Gość: barney Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.03, 09:56
                            Witam
                            Pestka z Sewerynowna/Jandowna i Olbrychskim byla krecona
                            w szpitalu praskim. Akurat rodzila mi sie corka i
                            pamietam ze sie wlasnie wtedy ekipa krecila.
                            Mariusz
                            • Gość: 07Fan Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.chello.pl 23.07.03, 10:20
                              kilka epizodów z serailu "07 zgłoś się" - np. w Szpitalu Praskim
                              • Gość: fajfi Re: Filmy kręcone na Pradze IP: gnom:* / 172.20.6.* 23.07.03, 22:53
                                Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
                                Strasznie szkoda,że ten drewniak z zakładem fryzjerskim z "Białego" obito
                                sidingiem. Może pamiętacie numer domu?
                                Przypomniało mi się, że sceny na targowisku - kiedy filmowa córka Beaty
                                Tyszkiewicz w "Kingsajzie" Machulskiego kopała Jacka Chmielnika
                                pokrzykującego "Szuflandia", co Tyszkiewicz skomentowała: nie kop Pana bo się
                                spocisz - kręcono na bazarze Różyckiego.
                                Czy ktoś wie coś bliżej nt. "Czterech pancernych" na Pradze? A inne filmy o
                                wyzwalaniu W-wy albo pierwszych miesiącach powojennych? Musi być coś jeszcze,
                                przecież wtedy kwaterował tu rząd, dygnitarze i artyści.
                                Czy nigdy w filmie nie pojawiły się zakłady Wedla, dworzec Wschodni albo Park
                                Skaryszewski?
                                Pozdr.
                                • albertx Re: Filmy kręcone na Pradze 23.07.03, 23:27
                                  "Lata dwudzieste,lata trzydzieste"epizody kiedy Szapolowska jeżdzi na lekcje
                                  tańca,kręcono chyba na Ząbkowskiej.
                                  • lelu Re: Filmy kręcone na Pradze 24.07.03, 07:27
                                    Pamiętam, że w filmie "robił" dworzec Warszawa- Praga, ale ten drewniany. Film
                                    kręcony był w latach sześćdziesiątych i traktował o o czasach okupacji.
                                    Pamiętam przechadzających się po peronach SS-mannów. Z TYTUŁEM MAM KŁOPOT.
                                    • nornik Re: Filmy kręcone na Pradze 24.07.03, 16:55
                                      Noo i jescze superprodukcja "Zegnaj Rockefeler" :) Kiedys statystowalem z
                                      kolegami do tego dziela - robilismy radosny tlum nad jeziorkiem Kamionkowskim.
                                      Dawno to bylo (chyba rok '91), z tego co pamietam to byl krecony epizod z
                                      zawodami kajakowymi.
                                      • Gość: fajfi Re: Filmy kręcone na Pradze IP: gnom:* / 172.20.6.* 25.07.03, 14:33
                                        Znalazłem jeszcze coś. W streszczenie filmu Waldemara Dzikiego „Pierwszy
                                        Milion” (2000 r.) przeczytałem, że historia zaczyna się na pocz. lat 70. ma
                                        warszawskiej Pradze. Trzech chłopaków dorabia się wymieniając makulaturę na
                                        papier toaletowy i w ten sposób kupuje sobie mir u okolicznych rzezimieszków.
                                        Film miał siedmioodcinkową wersję telewizyjną wyprodukowaną dla POlsatu. Z
                                        opisu wynika,że zdjęcia były kręcone około roku 1999 na Pradze. MOże ktoś wie
                                        gdzie?
                                        POzdrawiam
                                        • Gość: jot.be Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 14:58
                                          "Polskie drogi" - serial z lat 70-tych.
                                          Kilka scen na Folwarcznej.
                                          Byłem świadkiem (całkiem młodym :)).

Pozdr
                        • piniek Re: Filmy kręcone na Pradze 04.08.03, 09:58
                          Gość portalu: YaroS napisał(a):

> Oglądałem film "to ja złodziej" (z Gajosem) tam fragmenty filmu były kręcone
                          > w
                          > Bazylice przy Otwockiej oraz przed Bazyliką. W zasadzie poznałem tylko te dwa
                          > ujęcia choć całego filmu nie widziałem.
                          > PZDR

Jest jeszcze cukiernia na Stalowej. No i kamienica w której
                          mieszkają "młodzieńcy" gdzieś pewnie na Pradze Pn. się znajduje.

P.I.nie.K.
              • Gość: artur Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.telia.com 30.08.03, 11:07
                W filmie "Stawiam na Tolka Banana", o ktorym juz ktos pisal byla rowniez scena
                krecona na stadionie 10-cio lecia. Prawdopodobnie spotkanie z Karioka, jezeli
                dobrze pamietam.
                Ponadto w "Przepraszam, czy tu bija", scena z Himilsbachem , jako wlascicielem
                budy na bazarze i sprawdzanie tatuazu. Nie jestem pewien, czy to ten film,
                moze ktos potwierdzi.
                Pozdrowienia ze Sztokholmu.
      • dante_waw Re: Filmy kręcone na Pradze 29.08.03, 18:29
        Ballada o Januszku - Dom ktory stal przy Smolenskiej teraz sa tam nowe bloki
        (patrzac od Wincentego dom byl w zaniedbanym ogrodzie po lewej stronie

Film z lat 60-tych o parze co zamiast domku dostala czolg na dzialce - byl
        ostatnio na ale kino, bohater wysiada z waskotorowej ciuchci na stacji Zacisze

Alternatywy 4 - adres balcerka Mokra 8 i w zaleznosci od odcinka Chemiczna
        bodajze 13

Prawie cały film "Poranek Kojota" toczy sie na Pradze, Milewicz ma
        nawet bryke z białymi tablicami WF.... costam.
    • Gość: xyz Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.netx.waw.pl / *.gazeta.pl 01.08.03, 23:03
      POLKIE DROGI Folwarczna przy Kawęczyńskiej(wtedy jeszcze stała zielona budka z
      piwem) Widziałem naście lat temu jak to kręcili
    • Gość: Xyz Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.netx.waw.pl / *.gazeta.pl 01.08.03, 23:18
      Sorki, przympomniałem sobie komedyjkę z Olbrychskim kręconą na
      Skaryszewskiej.Nie pamiętam tytułu, ale fragmenty piosenki (CHYŁY?}kręcą mi
      się we łbie. Panie Kowalski, panie Wiśniewski...To były dawne CIUCHY.Atmosfera
      jeszcze lepsza niż na Różycu
      • Gość: gość Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.03, 00:42
        A o Kilerze nikt nie pamięta scena przed Gmachem dyrekcji PKP przy ulicy
        Targowej
      • lelu Re: Filmy kręcone na Pradze 04.08.03, 07:09
        "Małżeństwo z rozsądku"
      • Gość: fajfi Re: Filmy kręcone na Pradze IP: gnom:* / 172.20.6.* 04.08.03, 18:16
        Film, o którym piszesz xyz to „Małżeństwo z rozsądku” Barei z Olbrychskim i
        Elzbietą Czyżewską. On malarz ze Starówki, ona córka chciwych prywaciarzy,
        którzy na ciuchach mieli stragan. To wygimnastykowany Daniel coś tam śpiewał o
        panach Kowalskim i Wiśniewskim. To ciekawe, że zagrały tam
        ciuchy „skaryszewskie”. Zdaje się tego bazaru od lat już nie ma?
        Wydaje mi się, że w wielu filmach zagrała fabryka na Żeraniu. Mnie przypomina
        się tylko serial „Dom” ale tytułów musi być na pewno więcej.(?)
        Zdaj się też, że Balcerek w „Alternatywy 4” przyjechał na Ursynów z Targówka?
        Ktoś pamięta?
        A co z „Karierą N. Dyzmy”? Czy warszawskie ulice z 1 i 2 odcinka to nie są
        praskie plenery?
        Piniek, o co chodzi z ta cukiernią przy Stalowej?
        Pozdrawiam

• piniek Re: Filmy kręcone na Pradze 05.08.03, 09:01
          No, cukiernia na Stalowej gra w filmie "To ja, złodziej". Tyle, że
          obsługa "nieoryginalna", tzn. grają aktorki a nie prawdziwa obsługa tej
          cukierni :-)

P.I.nie.K.
          • Gość: fajfi Re: Filmy kręcone na Pradze IP: gnom:* / 172.20.6.* 05.08.03, 11:48
            To ciekawe. W którym miejscy Stalowej jest ta cukierenka?
            Mieszkasz może w okolicy?
            Pozdr.
            • piniek Re: Filmy kręcone na Pradze 07.08.03, 09:54
              Gość portalu: fajfi napisał(a):

> To ciekawe. W którym miejscy Stalowej jest ta cukierenka?

Pomiędzy Czynszową a Środkową. Nie pamiętam numeru domu. Ale po północnej
              stronie ulicy.

> Mieszkasz może w okolicy?

Yhm. :)

P.I.nie.K.
    • Gość: ponury Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.03, 21:57
      Jak zrobili dekoracje do Pianisty to myślałem że kamienic na Pradze
      dobudowali. Pełna perfekcja na Strzeleckiej.
    • piniek Re: Filmy kręcone na Pradze 07.08.03, 10:00
      Nikt jeszcze nie wymienił Misia - a tam też Praga Pn. zagrała. Ekipa jadąca
      furmanką jedzie m.in. przez plac czterech śpiących i potem Wileńską. Co
      ciekawe, to w filmie jadą cały czas "do przodu" a de facto jadą najpierw w
      stronę Czynszowej a potem w stronę Targowej :-)

P.I.nie.K.
    • Gość: Prażanin Re: Filmy kręcone na Pradze IP: 217.153.88.* 12.08.03, 14:16
      A pamiętacie reklamówkę ToToLotka jak facet wychodzi z obdrapanej kamienicy na
      Małej i pojawia się piękny widok bramy na Konopackiej(specjalnie w tym celu
      pomalowanej na żółto-niebiesko). Slady tego malowania są chyba do tej pory.
    • Gość: fajfi Re: Filmy kręcone na Pradze IP: gnom:* / 172.20.6.* 29.08.03, 17:31
      Jeszcze dwa filmy do listy.
      Parę dni temu TVP przypomniała odcinek „07 zgłoś się” z lat. 80, który
      opowiadał o szajce fałszerzy złota z Brzeskiej. Zdjecia kręcono na Brzeskiej,
      Różycu i chyba przy Ząbkowskiej, gdzie mieściła się szemrana restauracyjka
      (może ktoś pamięta co to była za knajpa?). Barmanowała Bożena Dykiel. Hersztem
      złoczyńców był wymyślony, fikcyjny zbir o ksywce „Złocisty”. Jako ochroniarz w
      gangu robił natomiast Zbigniew Buczkowski.
      Niedawno natomiast w gmachu Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej przy
      Chodakowskiej - jeszcze przed remontem -na Grochowie Piotr Szulkin kręcił „Ubu
      króla”.
      Pozdrawiam
    • Gość: Artur Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.telia.com 30.08.03, 12:10
      Chcialem dodac, mam nadzieje, ze sie nie powtarzam:
      "Stawiam na Tolka Banana" scena na stadionie 10-cio lecia, jezeli dobrze
      pamietam spotkanie z Karioka.
      "Przepraszam, czy tu bija" scena z Himilsbachem jako wlascicielem budy na
      bazarze Rozyckiego i sprawdzanie autentycznosci tatuazu.Nie jestem pewny, czy
      to w tym filmie.

Pozdrowienia ze Sztokholmu
      • Gość: fajfi Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.stacje.agora.pl 21.09.03, 17:14
        Jeszcze garść tytułów „praskich”.
        „Miasto prywatne” Jacka Skalskiego (1994). Linda, Zbrojewicz, Baka tworzą
        podwarszawską szajkę, która terroryzuje, bije, chla, wymusza. Na bazarze przy
        Stadionie Dziesięciolecia od strony ronda Waszyngtona palą bar-autobus
        konmkurencji. Linda z długimi włosami, genialnym fioletowym dresie, mokasynach
        i białych skarpetach.
        „Pokolenie” Wajda krecił m.in. przy ul. Małej.
        „Do przerwy 0:1” - serial dla młodzieży St. Jędryki (1969) wg książki Bahdaja.
        Wersja kinowa nosiła tytuł „Paragon gola”. Rzecz o chłopakach z Woli, którzy
        zakładają drużynę piłkarską Syrenka. Zagrał w filmie Stadion Dziesięciolecia.
        Pozdrawiam
        • Gość: van Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.chello.pl 22.09.03, 20:13

ulica Mała prewija się w tych post. wielokrotnie...

to jednak wymaga uzupełnienia o fakt, że "krecono" tam "Kolumbowie rocznik..."

- sceny z udziałem dwóch czołgów niemieckich oczywiście wzorowanych.

Scena ta przewija się z innej kamery w innym tytule filmu chyba w przywołanym

"Pokolenie" Było to ok.1970r

Ruiny, huk wystrzałów dymy i obecność tych czołgów (02i03)zrobiło

dużą sensacje...

Pozdrawiam wszystkich,a w szczególności tych którzy byli tam obecni...

Zapraszam na Mokotów

van@gazeta.pl

• Gość: Ola Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.gallery.devs.futuro.pl 26.09.03, 14:58
            Witam

Wiem że pod koniec sierpnia nagrywali film w szkole
            im. Władysława IV, akcja była w środku a z zewnątrz
            naświetlali sale wykładowe.

I ostatnio na samym końcu ul.Kępnej na parkingu
            nagrywali film podobno pt "Gliniarz" który ma mieć
            premierę w marcu przyszłego roku.
            • Gość: FK Re: Filmy kręcone na Pradze IP: *.mofnet.gov.pl 30.09.03, 09:25
              Może chodzi o nowokręcony serial "Glina" - w zeszłym tygodniu, chyba w czwartek
              kręcili jakis fragment przy pawilonach na Targowej 22.
    • kkomentarzee Filmu tytuł 13.01.14, 17:18
      "Rezerwat"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka