Dodaj do ulubionych

Wieczne budowy na Pradze Pn, Targówku i Białołęce

24.11.03, 20:36
Coraz więcej takich mamy:
- Estakady Trasy Toruńskiej,
- Stacja paliwowa przy Trasie Toruńskiej,
- Pasaż Bródnowski,
- Budynek Budgrimu przy Lęborskiej,
- Porzucona budowa apartamentów w b. Ogródku Jordanowskim przy Łomżyńskiej.
- Porzucone fundamenty jakiegoś bloku mieszkalnego na Kobiałce.
Jest jednak i obrazek pozytywny:
- Ożywiła się budowa Vikinga (chyba III?). Szkoda, że tak późno, bo
konstrukcje drewniane trzeba było oddać na drewno opałowe...
Obserwuj wątek
    • Gość: Wigier Re: Wieczne budowy na Pradze Pn, Targówku i Biało IP: *.acn.pl 24.11.03, 22:57
      chaladia napisał:

> Coraz więcej takich mamy:
      > - Estakady Trasy Toruńskiej,
      > - Stacja paliwowa przy Trasie Toruńskiej,
      > - Pasaż Bródnowski,
      > - Budynek Budgrimu przy Lęborskiej,
      > - Porzucona budowa apartamentów w b. Ogródku Jordanowskim przy Łomżyńskiej.
      > - Porzucone fundamenty jakiegoś bloku mieszkalnego na Kobiałce.
      > Jest jednak i obrazek pozytywny:
      > - Ożywiła się budowa Vikinga (chyba III?). Szkoda, że tak późno, bo
      > konstrukcje drewniane trzeba było oddać na drewno opałowe...
      >
      Prawdopodobnie pod koniec przyszłego roku zostanę mieszkańcem Vikinga, jeśli
      nic się nie przydarzy wykonawcy, Zambetowi. Natomiast przeraża mnie dojazd do
      Ostródzkiej z centrum oraz wyjazd na Marki. Jedyna nadzieja to chyba plany
      modernizacji Trasy Toruńskiej, co przewidywane jest na lata 2005-2008 ( wegług
      Ministerstwa Infrastruktury)
      A swoją drogą Zielona Biłołęka to wciąż kawał przyrody. Nad kanałem między
      Vikingiem a Agromanem widziałem zające, bażanty, myszołowa, oraz kaczki.
      Czy znacie jakieś ciekawe zielone zakątki na Białołęce i Targówka?

• chaladia Re: Wieczne budowy na Pradze Pn, Targówku i Biało 25.11.03, 10:13
        Witamy nowego (wkrótce) mieszkańca ZB:
        Wystarczy wsiąść na rower:
        - Masz niedaleko prześliczny modrzewiowy kościółek z 1534 roku w Kątach,
        - Nieco dalej rezerwat Błota Czarnej Strugi,
        - Wspaniały widok na lasy ze Śmieciowej Góry w Markach,
        - Ścieżkę rowerową nad Kanałem Żerańskim aż do Zalewu Zegrzyńskiego (w Kanale
        żyją bobry),
        - W Nieporęcie barokowy kościół z XVII w z dzwonnicą bramną,
        - I dużo, dużo pól i lasków z niezłymi dróżkami szutrowymi albo i asfaltowymi.

- a w drugą stronę przy Carrefourze na zimę masz górkę z torem saneczkowym i
        wczesnośredniowieczne grodzisko.
        • Gość: Wigier Re: Wieczne budowy na Pradze Pn, Targówku i Biało IP: *.ds2.uw.edu.pl 26.11.03, 12:04
          Czyli jest tak jak myślałem, że ZB to ładna okolica. Dzięki za info i do
          zobaczenia na trasie.
          • chaladia Re: Wieczne budowy na Pradze Pn, Targówku i Biało 26.11.03, 12:13
            Wyglądaj grubego brodatego osobnika w arafatce klanu al-Sibailich (czarno-
            szara) na szyi na srebrnym Giancie Boulderze Double Shock z szarym pudłem na
            bagażniku.
            Zapraszam w Lasy Legionowskie i dalej polami (jest asfaltówka zamknięta dla
            ruchu samochodowego) aż do Zalewu Zegrzyńskiego w Wieliszewie, gdzie piwo dobre
            i tanie...

A wracając do zamarłych budów - bardzo mi się nie podoba stagnacja na budowie
            apartamentowca za stacją BP przy Rondzie Żaba. Żeby to nie była następna wpadka
            jakiegoś developera...
            • sloggi Re: Wieczne budowy na Pradze Pn, Targówku i Biało 26.11.03, 12:25
              Mówisz o bloku w kształkie litery L u zbiegu św.Wincentego i Biruty?
              SM Targówek upadł 6.02.2003.
              • chaladia Exactly! 26.11.03, 13:39
                Kształt jest chyba nieco bardziej skomplikowany, bo od strony Wincentego widać
                jakieś podwóreczko zamkniete z trzech stron, więc to bardziej litera "C", a nie
                pamiętam, czy to nie ciągnie się gdzieś dalej...

Jesli te mury z oknami i więźba postoją tak przez nastpną zimę, to źle się to
                skończy. Zaczynam się zastanawiać, czy w Warszawie nie powinien zostać powołany
                jakiś Treuhand z prawem wejścia na hipotekę przymusową z prawem pierwszeństwa
                do płatności z zadaniem zabezpieczania takich upadłych inwestycji. Wtedy
                przynajmniej nie następowałaby degradacja.
                • sloggi Re: Exactly! 26.11.03, 13:42
                  To już jedną zimę tak stało.
                  • chaladia Re: Exactly! 26.11.03, 13:53
                    Jedną zimę to-to zawsze przestać może. Na to jest przygotowane. Gorzej, jeśli
                    przestało gorące lato, impregnat wysechł i wyparował, a teraz znowu zaczyna się
                    wilgoć.
                    • sloggi Re: Exactly! 26.11.03, 14:57
                      Tam jest bitwa o pieniadze i stołki.
                      Palker coś na ten temat wie.
                      • chaladia Re: Exactly! 26.11.03, 17:04
                        Ale Palker się nie odzywa...
                        Mam nadzieję, że u niego wszystko ok.
                        • sloggi Re: Exactly! 27.11.03, 08:39
                          Kolejna budowa to pawilon vis-a-vis szpitala na Kondratowicza - z tyłu
                          za "trumną".
                          • palker Excuse my coming late 29.11.03, 16:01
                            Mam nadzieje, że w ten wikend będę miał trochę czasu, aby popisać na forum po
                            tak długiej przewie :-))
                            serdecznie pozdrawiam wszystkich znajomych i nieznajomych północników :-)
                            • chaladia Apologies Accepted! 29.11.03, 17:19
                              Now I trust you you join us for good and will be present on this Forum to our
                              joyful satisfaction with a satisfactory frequency. We missed you so much!

Jak po angielsku, to po angielsku...
                            • lelu Re: Excuse my coming late 29.11.03, 20:59
                              Witam w zdrowiu Palkerze. Ja też żyję, co w dzisiejszych czasach już jest
                              sukcesem.
                              • beata_ Re: Excuse my coming late 29.11.03, 21:03
                                lelu napisał:

> Witam w zdrowiu Palkerze. Ja też żyję, co w dzisiejszych czasach już jest
                                > sukcesem.

O mój Boże! Stara gwardia na Północy! :-)))
                                • lelu Re: Excuse my coming late 29.11.03, 21:06
                                  A jak. My nie pękamy Bellka.
                                  • beata_ Re: Excuse my coming late 29.11.03, 21:07
                                    lelu napisał:

> A jak. My nie pękamy Bellka.

Noooooo! Czasem nas co zegnie, ale to chwilowe :-))
                                    • lelu Re: Excuse my coming late 29.11.03, 21:30
                                      Muszę zmykać. Pozdrawiam, do napisania, bo chyba nie do zobaczenia.
                                      • beata_ Re: Excuse my coming late 29.11.03, 21:35
                                        lelu napisał:

> Muszę zmykać. Pozdrawiam, do napisania, bo chyba nie do zobaczenia.

Kto wie, kto wie? :-))
                                        Pozdrawiam i ja
                                        • chaladia No nie! 29.11.03, 22:10
                                          Jeszcze bardziej się cieszę, i z Lela i z Beaty_.
                                          Beatko_ jak Ci się udało zachować podkreślenie na końcu w tych ciężkich
                                          czasach - przecież Admini przez całe latu polowali na takich niczym
                                          Najśw.Inkwizycja na heretyków w XVI-wiecznej Hiszpanii?
                                          Tym bardziej się cieszę. Może jeszcze jest szansa, by ożywić to obumierające
                                          Północnopraskie Forum...
                                          • beata_ Re: No nie! 29.11.03, 22:20
                                            chaladia napisał:

> Jeszcze bardziej się cieszę, i z Lela i z Beaty_.
                                            > Beatko_ jak Ci się udało zachować podkreślenie na końcu w tych ciężkich
                                            > czasach - przecież Admini przez całe latu polowali na takich niczym
                                            > Najśw.Inkwizycja na heretyków w XVI-wiecznej Hiszpanii?
                                            > Tym bardziej się cieszę. Może jeszcze jest szansa, by ożywić to obumierające
                                            > Północnopraskie Forum...
                                            >
                                            Hi, hiiiii - ja uparta jestem i nie wierzę w 'postrachy' adminów:-))) Dopóki
                                            mi siłą hebelka nie odbiorą, to z niego nie zrezygnuję, przywiązałam się przez
                                            te dwa (z górą) lata:-)))
                                            A forum nie tak znów obumarłe jest...choć nie tak 'towarzyskie' jak było - za
                                            to bardziej merytoryczne:-)

Ps
                                            Pomijając wątki donosicielskie...fuuuuj !
                                            • chaladia To znaczy jakie? 29.11.03, 22:33
                                              beata_ napisała:

> Ps
                                              > Pomijając wątki donosicielskie...fuuuuj !

A kto i na kogo donosi? Mam nadzieję, że nie na mnie... Obecnie wydawało mi
                                              się, że jest tego mniej niż za czasów forumowych walk politycznych.
                                              • beata_ Re: To znaczy jakie? 29.11.03, 22:43
                                                chaladia napisał:

> A kto i na kogo donosi? Mam nadzieję, że nie na mnie... Obecnie wydawało mi
                                                > się, że jest tego mniej niż za czasów forumowych walk politycznych.

Rzeczywiście, teraz nieco mniej - właśnie o tych walkach myślę, ale i teraz co
                                                jakiś czas się pojawiają... Nie wiem, może one są demaskatorskie, te wątki,
                                                ale mnie się źle kojarzą.
                                                Za to czytam sobie z zainteresowaniem wasze opowieści - zwłaszcza te drogowo-
                                                budowlane, tyle ze do powiedzenia na ten temat nie mam nic - nie moje okolice,
                                                choć niedaleko.
                                                • chaladia Re: To znaczy jakie? 30.11.03, 09:11
                                                  beata_ napisała:

> do powiedzenia na ten temat nie mam nic - nie moje okolice,
                                                  > choć niedaleko.

No to napisz, co słychać u Was. Ja za lasem czasem bywam, bo zakupy w Selgrosie
                                                  robię (MCC unieważniło mi kartę), a moja córcia chodzi do Ośrodka Kultury
                                                  nad "Championem" na jakieś sztuczki teatralne.

Na koniec - dlaczego Wy nie zaczniecie walczyć o tramwaj do metra? Otwierają
                                                  stację Dw. Gdański, to małym wysiłkiem można by takie coś zorganizować i parę
                                                  tysięcy ludzi bez korków wywieźć, odciążając Modlińską.
                                                  • beata_ Re: To znaczy jakie? 30.11.03, 12:07
                                                    chaladia napisał:

> No to napisz, co słychać u Was. Ja za lasem czasem bywam, bo zakupy w
                                                    > Selgrosie robię (MCC unieważniło mi kartę), a moja córcia chodzi do Ośrodka
                                                    > Kultury nad "Championem" na jakieś sztuczki teatralne.

> Na koniec - dlaczego Wy nie zaczniecie walczyć o tramwaj do metra? Otwierają
                                                    > stację Dw. Gdański, to małym wysiłkiem można by takie coś zorganizować i
                                                    > parę tysięcy ludzi bez korków wywieźć, odciążając Modlińską.

Widzisz, tak się składa, że mocno przyziemnymi sprawami zaabsorbowana nie
                                                    rozglądam się wokół - na moje mizerne potrzeby mam wszystko, a jak na
                                                    możliwości (niemniej mizerne), to nawet za dużo...
                              • palker Re: Excuse my coming late 30.11.03, 15:18
                                Kłaniam się do ziemi, na bródnowską stronę :-)
                        • palker Re: Exactly! 29.11.03, 16:03
                          dzięki za troskę:-)
                          jak bedzie okazja to kiedyś poopowiadam co się u mnie działo :-)
                      • palker Re: Exactly! 29.11.03, 16:08
                        Dobrych kilka tygodni temu byłem w sobotnie przedpołudnie na stacji BP przy
                        Żabie. Zauważyłem grupę ludzi krążących wokół opuszczonego budynku 'róg Biruta
                        i Kirkuta' (jak mawiał Kasprzycki).
                        Pogadałem sobie z nimi przez chwilę i dowiedziałem się, że po wszystkich
                        aferach kryminalnych członków dawnego zarządu, spółdzielcy wzięli sprawy w
                        swoje ręce i - uwaga, uwaga - mają niezłomną wolę i warunki materialne do
                        ukończenia budowy do września 2004 r.
                        Pożyjemy, zobaczymy :-)
                        • chaladia Re: Exactly! 29.11.03, 17:13
                          Życzmy im sukcesu. I lekkiej, a przedew wszystkim suchej zimy.
                          • garma Re: herba 30.11.03, 14:49
                            Lelu napisał:
                            >Ja też żyję, co w dzisiejszych czasach już jest sukcesem.

Lelu, to dzięki tym ziółkom, co to je z upodobaniem parzyłeś :-)
                            • chaladia Garma, ja Cię proszę... 30.11.03, 16:37
                              To jest lokalne Forum, są tu ludzie z lewicy i prawicy, na szczęście nie ma
                              polityków. My tu mamy dyskutować o tym, jak zrobić, żeby na wschód od Wisły i
                              na północ od linii średnicowej żyło się lepiej, bezpieczniej i weselej.
                              Polityka zaraz to popsuje (jak się to już zdarzyło).
                              Tak się składa, że z współpracę z mafią to póki co udowodniono tylko ministrowi
                              AWS (Dębskiemu) - niestety, pośmiertnie...
                              Nie używaj więc tak kontrowersyjnej sygnaturki na tym Forum, jeśli można Cię
                              prosić.
                              • garma Re: Chaladio, spełniam tu Twoją prośbę 30.11.03, 17:57
                                Mnie się wydaje, że rzeczywistość jest kontrowersyjna a nie moja sygnaturka :-)
                                Rozumiem, że się z Tymem w tej sprawie zupełnie nie zgadzasz.
                                Udowodnienie mafii, że jest mafią, to nie jest to takie proste :-)
                                Ale nie to jest tematem tego wątku, więc przepraszam.
                                • palker Re: Chaladio, spełniam tu Twoją prośbę 30.11.03, 18:15
                                  uwielbiam ten Wersal :-))
                                  • chaladia Ależ Sire, 30.11.03, 18:21
                                    Skoro nie można mieć takiego Wersalu w realu, to miejmy go choć na tym Forum.
    • chaladia Re: Wieczne budowy na Pradze Pn, Targówku i Biało 30.11.03, 18:59
      Wracając do tematu wątku:
      Dziś, jadąc po Wybrzeżu Helskim zdałem sobie sprawę, że mamy na naszym terenie
      najdłużej trwającą budowlę w stanie niewykończonym - pawilon przy północnym
      wejściu do ZOO. Temu to już tylko chyba rozbiórka może pomóc...
    • palker na Kłopotowskiego... 05.12.03, 00:32
      obok budynku dawnej mykwy i vis a vis Hotelu Wileńskiego juz prawie trzeci rok
      stoi nowy budynek o kiczowatej elewacji. Wygląda na ukończony a nic sie przy
      nim nie dzieje.
      Ktoś coś wie?
      • sloggi Re: na Kłopotowskiego... 05.12.03, 09:55
        Kłopotowskiego 31/33, tak - chociaż nareszcie otynkowali przód - mi on na
        mieszkaniowiec nie wygląda.
    • chaladia Suplement... 09.12.03, 23:38
      Jadąc do Selgrossa spoglądałem na smutną, porzuconą inwestycję Budiremu przy
      Mehoffera tuż przy Parku Leśnym Henryków i Dąbrówka. Projekt był dobry,
      lokalizacja też, dojazd dobry, las obok, pomysł na zdwojenie ulgi podatkowej
      dla osób przed ślubem (dwa maleńkie mieszkania do połączenia w jedno po oddaniu
      do użytkowania i ślubie). A jednak inwestycja "padła" i marnieje. A szkoda...
      • palker szkoda 09.12.03, 23:46
        bo może ludzie umoczyli tam swoje oszczędności
        • chaladia szkoda^2 10.12.03, 09:36
          Szkoda do kwadratu, bo i developer zaprzestał działalności, zwolnił ludzi i
          znowu przybyło bezrobotnych...
    • palker estakady Trasy Toruńskiej 09.12.03, 23:48
      coś drgnęło w temacie, który zakończyć się miał w tym roku (rozbiórka)
      "Rzepa" pisała dzisiaj o tym tak:

Trasa Toruńska do rozbiórki
      Nieczynne wiadukty Trasy Toruńskiej znikną w przyszłym roku z krajobrazu
      Warszawy. Zarząd Dróg Miejskich ogłosił przetarg na wykonawcę rozbiórki. Prace
      będą kosztowały ok. 10 mln zł. Zbudowane 30 lat temu obiekty nadają się w tej
      chwili tylko do wyburzenia.

Prace rozbiórkowe mają ruszyć wiosną i będą wyjątkowo skomplikowane. Pod
      rozsypującymi się wiaduktami znajdują się 42 tory kolejowe stacji rozrządowej
      Warszawa Praga oraz tereny Daewoo FSO. Rozbiórka będzie wymagała wyłączenia z
      ruchu niektórych torów i zmian w kursowaniu pociągów.

Demontaż wiaduktów zapisano już w planach budżetowych na 2003 rok, ale drogowcy
      nie uporali się z tym zadaniem. W tej sytuacji Rada Warszawy wyraziła zgodę na
      przesunięcie rozbiórki na rok przyszły. Nieczynne od lat wiadukty zostaną
      rozebrane aż do fundamentów.

Czy wiadukty zostaną odbudowane? Zdaniem Adama Stawickiego z biura prasowego
      Zarządu Dróg Miejskich ich ponowne uruchomienie w znakomity sposób poprawiłoby
      dojazd na Bródno i Tarchomin. Koszt odbudowy to wydatek 80 mln zł. Tych
      pieniędzy nie wyłoży już jednak miasto, tylko rząd, przy okazji modernizacji
      Trasy Armii Krajowej i Trasy Toruńskiej i ich połączeniu z autostradą A2. Do
      2008 roku A2 ma dotrzeć od zachodu do Warszawy.

- Przy okazji tych prac odbudujemy nieczynne wiadukty oraz zbudujemy brakujący
      przejazd nad ul. Łabiszyńską. Prace rozpoczną się w 2005 roku - mówi Wojciech
      Dąbrowski, dyrektor mazowieckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i
      Autostrad.

Przeznaczone do rozbiórki wiadukty Trasy Toruńskiej powstały w 1975 roku. Z
      powodu błędów projektowych, fatalnej jakości materiałów i niechlujnego
      wykonania już 9 lat później trzeba było je zamknąć. Nie doszedł do skutku
      planowany już w latach 80. remont generalny. W ciągu ostatnich lat rola
      drogowców ograniczała się do doraźnego zabezpieczania rozsypujących się
      konstrukcji.

Konrad Majszyk "Rz"
      • chaladia Re: estakady Trasy Toruńskiej 10.12.03, 09:41
        Jakoś wydaje mi się, że "do fundamentów" nie powinno oznaczać "włącznie".
        Podpory wyglądają na zdrowe. Za to reszta oczywiście nadaje się tylko do
        rozbiórki. Nie widzę za to jakiekolwiek działalności w celu realizacji tego
        zadania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka