Dodaj do ulubionych

Bóg osobowy

08.04.07, 22:21
W Bibli jest wiele wątków o tym że Bóg jest zazdrosny, gniewa się itd. Jakoś
trudno mi pojąć że Bóg jest "facetem", który jest wszechwładny i może np.
pójść w zakład z diabłem i sprawdzić Hioba, robić przymierze z ludźmi, czy też
z nimi nimi dyskutować. Moim zdaniem Bóg jest Miłością, a więc wyższym
uczuciem, pewną motywacją działania. A co do KK to myslę że to dobrze
zorganizowana instytucja, składająca sie z ludzi, którzy najczęściej
powtarzają słowa bez wiary.
Obserwuj wątek
    • lolek94 Re: Bóg osobowy 10.04.07, 10:07
      Grus z Hiobem nie bylo zakladu, przeczytaj dokladniej ksiege Hioba. I Bog jest
      milosierny, ale rowniez jest sprawiedliwy pamietajmy o tym.

Wyobraz sobie taką sytulacje, jesli bys byl ojcem, i Twoj syn mowi do kogos
      innego Ojcze, do czegos wymyslonego(posagi, figorki itp) bys chcial go ukarac
      nie. Chyba ze jestes za bez stresowym wychowaniem syna smile
      I nie mozemy patrzec na stary testament i go probowac pojmowac jesli calego go
      nie przeczytamy i nie zasiegniemy do historii. I musimy rowniez pamietac ze
      zyjemy teraz juz nie za zakonem. smile
      • grus76 Re: Bóg osobowy 11.04.07, 22:23
        > Wyobraz sobie taką sytulacje, jesli bys byl ojcem, i Twoj syn mowi do kogos
        > innego Ojcze, do czegos wymyslonego(posagi, figorki itp) bys chcial go ukarac
        > nie.

Właśnie o to mi chodziło. Będąc dobrym ojcem chciałbym przede wszystkim
        zrozumieć dlaczego mój syn mówi do innego Ojcze (czyżbym to nie ja był jego
        ojcem?smile). A karanie jest raczej prymitywnym sposobem na by ktoś Cię kochał, i
        nieskutecznym. Strach przed karą. Dlatego wątpię aby Bóg bywał zazdrosny,
        karający itp.. Kim jest Bóg?
      • lajkonix Re: Bóg osobowy 11.04.07, 23:14
        lolek94 napisał:

> Grus z Hiobem nie bylo zakladu, przeczytaj dokladniej ksiege Hioba. I Bog
        jest
        > milosierny, ale rowniez jest sprawiedliwy pamietajmy o tym.
        >
        > innego Ojcze, do czegos wymyslonego(posagi, figorki itp)

To już posągi i figorki ojcami nazywają?? To gdzie to jeszcze takie ciekawostki
        ornitologiczne bywają? Posągi moze bym jeszcze ścierpiał, ale figorki...?
        No nie no, brat, to już jest naprawdę ruja i poróbstwo. Ręce odpadają. Za to
        bym rzeczywiście karał.

Lajkonix
        panta rei - wszystko w płynie

> bys chcial go ukarac
        > nie. Chyba ze jestes za bez stresowym wychowaniem syna smile
        > I nie mozemy patrzec na stary testament i go probowac pojmowac jesli calego
        go
        > nie przeczytamy i nie zasiegniemy do historii. I musimy rowniez pamietac ze
        > zyjemy teraz juz nie za zakonem. smile
        • lolek94 Re: Bóg osobowy 12.04.07, 09:01
          "lolek94 napisał:

> Grus z Hiobem nie bylo zakladu, przeczytaj dokladniej ksiege Hioba. I Bog
          jest
          > milosierny, ale rowniez jest sprawiedliwy pamietajmy o tym.
          >
          > innego Ojcze, do czegos wymyslonego(posagi, figorki itp)

To już posągi i figorki ojcami nazywają?? To gdzie to jeszcze takie ciekawostki
          ornitologiczne bywają? Posągi moze bym jeszcze ścierpiał, ale figorki...?
          No nie no, brat, to już jest naprawdę ruja i poróbstwo. Ręce odpadają. Za to
          bym rzeczywiście karał.

Lajkonix
          panta rei - wszystko w płynie"

Laj niekiedy mi sie zdaje ze nie czytasz tego co pisze suspicious
          PIsalem ze ta osoba ma wyobrazic sobie ze jest Bogiem(teoretycznie) i ktos sie
          modli do figurek, nie nazywa ich ojcem, ew. aniolami, Matką Boska itp. ale to
          juz apstrakcje.
          POsągi, obrazki, figurki i wszystkiego tego rodzaju rzeczy sa z natury zle, nie
          przectawiaja karykatury Boga (jest to w Mojzeszowych) Bog jedynie na dwie
          rzeczy zezwolil w ST na posagi Herubówi na Arke przymieza - symbol przymierza z
          ludzmi, i nagle gdzies znikla (wiesz co sie z nia stalo?? )
          Czy potrzebne jest klanianie sie przed obrazkami, posągami itp? czy nie lepiej
          sie modlic do Boga przez Jezusa bez tego?
          • monikaannaj Re: Bóg osobowy 12.04.07, 09:14
            tak przy okazji - nie wnikając w kwestie czy moja sp. Babcia pojdzie do piekła
            za to że modliła sie przed figurą (bo oczywiście nie DO figury, takich idiotów
            jest naprawdę bardzo mało, mniej więcej tyle co tych którym wydaje sie że
            doktor Lubicz istnieje naprawdę) - kim jest dla ciebie Jezus, lolku?
    • alkoo3 Re: Bóg osobowy 10.04.07, 14:09
      grus76 napisał:

> W Bibli jest wiele wątków o tym że Bóg jest zazdrosny, gniewa się itd. Jakoś
      > trudno mi pojąć że Bóg jest "facetem", który jest wszechwładny i może np.

Uwazam ze temat ciekawy.
      Czesto zatracilismy juz pojecie kim jest Bog. To chyba nalezy na nowo odkryc.
      Bog jako osoba , nie bostwo i religia i przepisy.
      Ale Bog jako osobe z ktora mozemy miec kontakt:
      A co do "faceta". Bog mowi o sobie jako o matce ktora sie troszczy o swe dzieci
      i zarazem mowi "..myslalem ze bedziecie do mnie mowic MOJ OJCZE...".

"Ks. Izajasza
      (13) Zabrzmijcie weselem, niebiosa! Raduj się, ziemio! Góry, wybuchnijcie
      radosnym okrzykiem! Albowiem Pan pocieszył swój lud, zlitował się nad jego
      biednymi. (14) Mówił Syjon: Pan mnie opuścił, Pan o mnie zapomniał. (15) Czyż
      może niewiasta zapomnieć o swym niemowlęciu, ta, która kocha syna swego łona? A
      nawet, gdyby ona zapomniała, Ja nie zapomnę o tobie. (16) Oto wyryłem cię na
      obu dłoniach, twe mury są ustawicznie przede Mną. (17) Spieszą twoi
      budowniczowie, a którzy burzyli cię i pustoszyli, odchodzą precz od ciebie.
      (18) Podnieś oczy wokoło i popatrz: Wszyscy się zebrali, przyszli do ciebie. Na
      moje życie! - wyrocznia Pana. Tak, w tych wszystkich ustroisz się jakby w
      klejnoty i jak oblubienica opaszesz się nimi."

• lolek94 Re: Bóg osobowy 10.04.07, 14:20
        Alcoo co izajasz mial na mysli piszac Syjon? Co on symbolizowal? Pytam z
        ciekawosci, sorki za off topic smile
      • lolek94 Re: Bóg osobowy 10.04.07, 14:38
        Oki dzieki smile Poszukalem i znalazlem, Syjon
        ufortyfikowane wzgórze, które Dawid odebrał Jebuzytom, by ustanowić tam
        stolicę - Jerozolimę. Nazwa ta często występuje w psalmach i używana jest przez
        proroków.
        chyba ze cos nie teges to pisz smile
        • alkoo3 Re: Bóg osobowy 10.04.07, 14:56
          lolek94 napisał:

> Oki dzieki smile Poszukalem i znalazlem, Syjon
          > ufortyfikowane wzgórze, które Dawid odebrał Jebuzytom, by ustanowić tam
          > stolicę - Jerozolimę. Nazwa ta często występuje w psalmach i używana jest
          >przez proroków.
          > chyba ze cos nie teges to pisz smile

"(14) Mówił Syjon: Pan mnie opuścił"

No , ale chyba tu nie o wzgorze chodzi - Wzgorze przeciez nie moze mowic.
          Mowiac "syjon" jest tu mowa o milosci Boga do swego ludu. A wiec i do nas do
          kazdego z nas osobno. Chcialem przez to podkreslic osobowy zwiazek kazdego z
          nas z Bogiem jako osoba.
          • lolek94 Re: Bóg osobowy 10.04.07, 15:00
            Ale jako wzgorze na ktorym miala stanac Jerozolima wiec lud Jerozolimy.
            A mieszkancy Jerozolimy to sa Żydzi wiec milosc Boga do Swojego ludu zgadza
            sie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka