daisy.haw
03.11.15, 19:32
Zwracam się z prośbą do Was o pomoc. Sprawa dotyczy chrztu moich dzieci. Problem jest jednak w tym że razem z mężem nie wierzymy i nie praktykujemy. Natomiast moje dzieci od małego słyszą o Bogu, chodzą na religię w szkole, wierzą i nagle postawiły mi pytanie czemu nie są ochrzczone. I nastąpiła prośba z ich strony, że one chcą przyjąć chrzest. Po roku zebrałam się na odwagę i poszłam do proboszcza prosząc o chrzest. Powiedziałam całą prawdę. Ksiądz powiedział, że wszystko zależy od decyzji Kurii. Muszę napisać więc pismo, z prośbą o udzielenie chrztu moim dzieciom. Nie wiem niestety jak to argumentować. Może ktoś by mi pomógł to napisać tak, aby to ich przekonało. Nie wiem jak to sklecić wszystko. Na pewno musi tam być, że z mężem jesteśmy niewierzący i niepraktykujący, nie mamy ślubu kościelnego, ale zobowiązujemy się do nie stawania na przeszkodzie w ich wierze i takie tam. I że córki, zwłaszcza starsza uczęszcza na religie i wierzy i chce tego chrztu. Będę potrzebowała jeszcze oświadczenia od rodziców chrzestnych że będą zamiast nas, wychowywać w wierze. To już może być krótsze. Jednak najważniejsze ta nasza prośba. Jestem totalną analfabetką w tego typu pismach, o mężu nie wspomnę. Proszę zatem o pomoc, dla niektórych to nie problem skleić takie słowa w całość