monicavitti 26.11.05, 18:55 oczywiście poza waszym miejscem zamieszkania:) ja muszę przemysleć... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verushka Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 26.11.05, 19:07 Najładniejsze miejsca na SO to dla mnie Langiewicza, Uniwersytecka, Glogera... I róg Uniwersyteckiej i Mianowskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
monicavitti Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 26.11.05, 19:14 Śliczny jest skwerek na tyłach Ładyslawa i Krzywickiego, tam zaraz za Nikiem i takim małym spożywczym... Odpowiedz Link Zgłoś
shapha Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 26.11.05, 19:14 Poza miejscem zamieszkania, zdecydowanie Langiewicza, Dantyszka i Ładysława. Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw.zwirko Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 26.11.05, 20:25 Dla mnie park na odcinku między Dantyszka a Reja. Jeśli chodzi o ulice to Filtrowa od Chałubińskiego do Krzywickiego. A magiczne miejsce to kapliczka na Zimorowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw.zwirko Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 26.11.05, 20:27 Mvitti, atmosferę tego skwerku niszczą trochę kosze na śmieci i częsty nieporządek wokół nich. Ale miejce wspaniałe. Dzieki Ci BR. Odpowiedz Link Zgłoś
monicavitti Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 27.11.05, 02:41 langiewicza, mianowskiego...a tak naprawde do wszędzie ślicznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
a.delon Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 27.11.05, 12:04 aplikancka, orzechowska (zeby sie nie powtarzac), mianowskiego - ale tylko od czasu do czasu Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 11.12.05, 21:17 od czasu do czasu czyli kiedy? (*_*) Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 04.02.06, 03:00 pojawili się nowi forumowiecze, zapraszam więc do wypowiedzenia się w tytułowej kwestii:) Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 04.02.06, 21:50 Zanim urodziła się nasza córeczka często spacerowaliśmy wieczorkiem w okolicach domu - Mochnackiego, Mianowskiego, Glogera, Hoffmanowej, Zapolskiej. Teraz spacerujemy raczej w dzień. Lubimy generelnie okolicę - park Wielkopolski ale i ten przy Skłodowskiej. Uliczki wokół parku Wielkopolskiego, np. bł. Ładysława i dalej Filtrowa i Langiewicza. Ale też drugą stronę placu, np. jest taki malutki domek na Sękocińskiej(gdzieś w linkach opisany chyba jako zaczarowana chatka, mogę poszukać zdjęcia, jak ktoś chce, ale pewnei wiecie o co chodzi). Ogrodzony skwerek na tyłach Niku też jest super, chciałabym tam mieszkać, zwłaszcza gdyby to nie było przy samej Wawelskiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 04.02.06, 22:49 Najbardziej na starej ochocie podoba ci się na starej ochocie:) Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 04.02.06, 23:21 Fakt, na to wyszło ... :) To spróbuję być bardziej szczegółowa. Jeszcze jak chodziłam do ogólniaka, lubiłam zaglądać do ogródków na Filtrowej (na tyłach Gottwalda/Staszica). Zwłaszcza wczesną wiosną - widzieć, jak roślinki się rozwijają. W zeszłym roku chętnie szukałam wiosny w ogródkach na Dantyszka i na bł. Ładysława. Jest tam fajniutka willa, prawie na samym rogu Solariego, taka w pałacykowatym stylu. Mają ciekawy ogród. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Która willa? 05.02.06, 16:27 Ale ta na zdjęciu bardziej z tyłu, czy z przodu? img449.imageshack.us/img449/7262/nik86kl.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw.zwirko Re: Która willa? 05.02.06, 17:48 Chinique, skąd masz to zdjęcie? Czy masz kuzyna w NIKu? Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Brad Pitt. 05.02.06, 17:56 Przypomniał mi się dowcip: czy twój brat pracuje w urzędzie skarbowym? Tak. A jak się nazywa? Brat PIT. Słaby dowcip, ale to zdjęcie już było ostatnio wrzucone na forum pośrednio poprzez podanie linka do archiwum "Forum Polskich Wieżowców", wykonał je niejaki Soboleus, który był w NIK'u, u kogoś ze swoich ziomów, głównie po to żeby robić zdjęcia głównego klastra skajskrejperów w Centrum, który jest ładnie widoczny z tego punktu obserwacyjnego. I możemy sobie mówić, że skajskrejpersiarze, to główni przeciwnicy miłośników zabytków, a tu proszę - jaki piękny przykład na to, że jednak "dobra" architektura jaka na pewno ma miejsce na Starej Ochocie też ich kręci, przy okazji pozdrawiam autora zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Która willa? 05.02.06, 18:02 Widziałam już te zdjęcia, bardzo fajne. Ja miałam na myśli tę willę bardziej z tyłu/dalej od ulicy. Wygląda trochę jak pałacyk. Mojemu mężowi natomiast bardzo się spodobał taras tej willi bliżej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 05.02.06, 13:16 mvitti napisała: > Najbardziej na starej ochocie podoba ci się na starej ochocie:) Ja z chęcią podpiszę się pod tym zdaniem. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
apartyda Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 05.02.06, 16:14 Ja mam podobnie. Jest wiele fajnych miejsc, przy czym ja mam zasadniczy problem: idac, przechodzac, spacerujac ( to ostatnie niestety rzadko ) nie zwracam uwagi na tabliczki z nazwami ulic. Dopiero kiedy musze coz ,,zalatwic" szukam tego miejsca z mapa. No cóż obiecuje poprawic swoja swiadomosc topograficzna :) Odpowiedz Link Zgłoś
obywa-tel Re: Gdzie na starej ochocie najbardziej wam sie p 06.02.06, 17:05 Na spacery chodzimy generalnie uliczkami Kolonii Lubeckiego, parkiem wielkopolskim i na kolonię Staszica. Tam mi się zresztą najbardziej podoba. Szczególnie ul. Filtrowa tej kolonii. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique A taka np. Anna Baumgart 08.02.06, 03:18 W lutowym Aktiviście w artykule "Ulice jak tętnice" Anna Baumgart przyznaje się do swoich personal favs związanych z Warszawą, których środek ciężkości przypada na pl. Zbawiciela, a duża część na Ochotę, na której artystka akurat mieszka. www.aktivist.pl Kawa i buraki Anna Baumgart - artystka intermedialna, tworząca filmy wideo, rzeźby i instalacje, prowadząca też Cafe Baumgart w Zamku Ujazdowskim - startuje z Placu Narutowicza, przy którym mieszka. Zazwyczaj pierwszym punktem dnia jest wizyta w Karmie, gdzie pije poranną kawę. "Uwielbiam ten szlak, uwielbiam Filtrową, kocham ten biały mur biegnący wzdłuż filtrów. To niezwykle medytacyjne miejsce. Żyję w kwadracie placów Narutowicza, Zbawiciela i Trzech Krzyży oraz CSW. Ten skrawek centrum w przewrotny sposób udaje przyjemne prowincjonalne miasteczko" - mówi. To dla Anny szczególnie ważne, gdyż jej pracownią jest właśnie miasto. "Mam co prawda w domu pokój do pracy, ale moje projekty wynikają z tego, co pomiędzy'. Wymyślam je jeżdżąc rowerem, siedząc w kawiarniach i gapiąc się w szybę" - wyjaśnia. Jeśli chodzi o jedzenie, poznawanie nowych miejsc przychodzi jej z trudem. Boi się naciąć. Mam swoje patenty: w Szpilce jadam pierogi, bo są dobre jak z baru mlecznego. W Modulorze naleśniki z mięsem i grillowanymi warzywami. Smakowało mi też carpaccio z buraka w sosie balsamicznym w Kulturalnej. Buraki w świetnej sałacie z rukolą podają z kolei w greckiej knajpie na Szczęśliwicach. Często jeździmy z chłopakiem na rowerze do Parku Szczęśliwickiego, a potem wpadamy na lekkie śniadanie do Meltemi. Lubię też Green Coffee przy Novotelu, mimo że to sieciówka. Ma fajny widok na Cepelię i Pałac Kultury, a obsługa jest bardzo miła" - opowiada. A gdzie współautorka projektu "Sztuka pięknych artystek", będącego zapisem jej wizyt w klubach z przyjaciółką, Agatą Bogacką, chodzi na imprezy? "Jestem trochę postimprezowa i coraz mniej wychodzę. Może to mnie nieco znudziło... Lubię bawić się w mojej kawiarni, podoba mi się też Chłodna 25. W zeszłym roku chadzałam sporo do Le Madame, ale jakoś mnie to miejsce nie zachwyca. Regeneracja jest w porządku. Nie mogłabym mieszkać w żadnym innym mieście" - podsumowuje. "Urodziłam się we Wrocławiu, najdłużej mieszkałam w Gdańsku, ale Warszawa odpowiada mi najbardziej. Dziwne miasto, często opustoszałe, a wtedy - zupełnie magiczne. Na początku się bałam, chciałam uciekać. Ale potem to polubiłam...". Knajpa Meltemi na skrzyżowaniu Szczęśliwickiej i Drawskiej (też polecam): www.siesta.com.pl/meltemi.php Odpowiedz Link Zgłoś