Dodaj do ulubionych

Al. Wielkopolski

07.06.06, 17:28
Czy mozecie mi cos opowiedziec o tej lokalizacji?
Jaka jest historia parku i budynkow przy samej
granicy parku. Czy budynki graniczace byly
zniszczone w czasie wojny? Czy na terenie
parku byl urzadzony cmentarz w czasie powstania?
I na zakonczenie - przepraszam za ilosc pytan -
czy sa plany na to by zbudowac ogrodzenie
wokol parku? Slyszalem ostatnio, ze "jakas ksiezna"
zamierza postawic piekny plot i zagospodarowac
zielen w parku.
Obserwuj wątek
    • waclaw.zwirko Re: Al. Wielkopolski 07.06.06, 22:29
      Z tego co rozmawiałem ze starszymi mieszkańcami naszej dzielnicy przed
      powstaniem parku na jego dzisiejszym terenie znajdowało się kilka chatek rolników.
      Natomiast podczas powstawania parku sprowadzono jakieś super gatunki drzew, ale
      nie przyjeły się i trzeba było zastąpić je innymi.
      Przed wojną przy parku znajdowała się siedziba pewnej organizacji, która nie za
      bardzo stara się być jawna.
      Nic mi nie wiadomo o cmentarzu powstańczym, ale to sprawdzę.
      W 39 w okolicach Teatru Ochota znajdowała się polska bateria artylerii. Niemcy
      zużyli sporo pocisków, aby ją zniszczyć(udało im się to 15 min. przed
      kapitulacją Warszawy), niszcząc przy okazji domy przy Krzyckiego.
      W najbliższym czasie będę miał fotki domu przy Krzyckiego 3 po zniszczeniach
      wojennych.

• chinique Organizacja? 07.06.06, 22:43
        Ale co, wiadoma korporacja studencka, czy znowu Soli Deo i arcybiszop Aringarosa?
      • mumuko Re: Al. Wielkopolski 14.06.06, 13:10
        > Z tego co rozmawiałem ze starszymi mieszkańcami naszej dzielnicy przed
        > powstaniem parku na jego dzisiejszym terenie znajdowało się kilka chatek rolników.

Czy to moze tzw. "Nowa Wies"? Podobno przetrwala (ale szczatkowo) do lat 30.

> W najbliższym czasie będę miał fotki domu przy Krzyckiego 3 po zniszczeniach
        > wojennych.

Chetnie obejrze :)
    • chinique Szanowny Mumuko 07.06.06, 22:40
      Pozwolę sobie przekierować Cię w parę miejsc:

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,49508,1737889.html
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34880,1224692.html
      Dalej do cyklu Majewskiego pt. Warszawa Nieodbudowana (lata 1920-te).

Do artykułu Jarosława Zielińskiego pt. Z dziejów Ochoty - Kolonia Lubeckiego
      cz.1 (Ochotnik nr 11), jak również do pozostałych Ochotników dostępnych np. na
      www.staraochota.pl

Do mojego durnego wątku o linii kolejowej, która biegła przez "park
      Wielkopolski" na lotnisko na Polu Mokotowskim.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=35064746&a=35064746

Oraz do wątku ze starymi zdjęciami na tym forum ...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26220&w=32509862

... gdzie między wierszami można znaleźć mnóstwo odnośników do ciekawych
      materiałów na ten temat.

Jeżeli jednak wychowałeś się na MTV i trudno jest Ci się skupić na tylu źródłach
      jednocześnie, to odpowiem pokrótce, że przed wojną tzw. Aleja Wielkopolska miała
      stanowić jedną z osi założenia nowoczesnej dzielnicy im. Piłsudskiego, ale nie
      zdążyła (można to zobaczyć na mapach Trasbusa). Budyki graniczące były
      podniszczone, ale nie zrujnowane - można to zobaczyć na zdjęciu lotniczym z 1945
      na stronce Kestera podłączonej do wątku ze zdjęciami i porównać ze zdjęciem z
      1935(?) również na tej samej stronce. Budynki były budowane w latach 1920-tych
      przez spółdzielnie skupiające przedstawicieli wolnych zawodów przy dużym
      wsparciu finansowym ówczesnego rządu. Część domów po wojnie "uzyskała"
      nadbudowy, w wielu dokonano podziałów dużych mieszkań na mniejsze. Nie wiem, czy
      był tu cmentarz w czase powstania, jest to dobre pytanie - czekamy na odpowiedź.
      Ogrodzenie podobno mają budować, teoretycznie na rewitalizację parku i
      ogrodzenie zaalokowano wstępnie 4MPLN złotych. Księżna angielska to była z
      wizytą w pierwszym tygodniu prezydentury Kaczyńskiego nadać sąsiedniemu skwerowi
      imię "Sue Ryder", ale to nie z jej kieszeni pochodzą te pieniądze. Swego czasu
      podobno miano zaorać park Wielkopolski i postawić tu piękny blok, ale nie wiem,
      czy to nie plotki. Obecnie Aleja Wielkopolski jest stołeczną stolicą uroczych
      babuń, młodych mam, jamników i doga angielskiego trzymanego w jedym z mieszkań
      kamienicy Filtrowa 63, a także (w weekendy) gry w bule.

Mam nadzieję, że masz teraz solidne podstawy, żeby zrobić prywatny risercz i
      podzielić się na forum wiedzą, do której wcześniej nie dotarliśmy. Powodzenia.
      • mumuko Re: Szanowny Mumuko 14.06.06, 13:25
        > Do mojego durnego wątku o linii kolejowej, która biegła przez "park
        > Wielkopolski" na lotnisko na Polu Mokotowskim.

Zapytam tescia, ktory mieszkal na Filtrowej az do Powstania. Wspominal kiedys,
        ze pociagi z paliwem byly przetaczane raz w tygodniu i, ze pociag przetaczal sie
        bardzo wolno, dzwoniac.

> Jeżeli jednak wychowałeś się na MTV

Obawiam sie, ze nie. Nie ogladam TV.

> i trudno jest Ci się skupić na tylu źródłach
        > jednocześnie, to odpowiem pokrótce, że przed wojną tzw. Aleja Wielkopolska miała
        > stanowić jedną z osi założenia nowoczesnej dzielnicy im. Piłsudskiego, ale nie
        > zdążyła (można to zobaczyć na mapach Trasbusa).

Okej, tyle tez sie dowiedzialem od Tescia. Opowiedzial mi, ze teren gdzie teraz
        znajduje sie przedszkole przy Bl. Ladyslawa, tez nalezal do parku. Wyprowadzal
        tam na spacery swoja mlodsza siostre :)

> Budyki graniczące były [...] były budowane w latach 1920-tych
        > przez spółdzielnie skupiające przedstawicieli wolnych zawodów przy dużym
        > wsparciu finansowym ówczesnego rządu.

O, to ciekawe! A wiesz moze, czemu te spoldzielnie nie przetrwaly? Z tego co
        wiem, sa tam "nowe" spoldzielnie, zalozone po wojnie.

> Ogrodzenie podobno mają budować, teoretycznie na rewitalizację parku i
        > ogrodzenie zaalokowano wstępnie 4MPLN złotych. Księżna angielska to była z
        > wizytą w pierwszym tygodniu prezydentury Kaczyńskiego nadać sąsiedniemu
        > skwerowi imię "Sue Ryder", ale to nie z jej kieszeni pochodzą te pieniądze.

Mam nadzieje, ze takie ogrodzenie powstanie. Pytanie tylko kiedy. Czy byly moze
        wzmianki o tym w prasie/sieci?

> Mam nadzieję, że masz teraz solidne podstawy, żeby zrobić prywatny risercz i
        > podzielić się na forum wiedzą, do której wcześniej nie dotarliśmy. Powodzenia.

Dzieki ;) W najblizszym czasie popytam Tescia.
        • chinique Koniecznie podpytaj szanownego Teścia ... 14.06.06, 17:45
          ... i dopisz do tego wątku nieznane informacje - my wszyscy, jak również potomni
          chętnie poczytają.

Co do spółdzielni, to wojna przyniosła zmiany związane z przymusowym
          kwaterunkiem, wywłaszczaniem (np. działki przy Polu Mokotowskim) ale z tego co
          widać, spółdzielnie zachowały nazwy i są jawne wypowiedzi, że mają przedwojenne
          tradycje, co więcej do dzisiaj żyją niektórzy ich współzałożyciele, albo ich
          dzieci. Więc w sumie można powiedzieć, że z trudem i w przybliżonym kształcie,
          ale się zachowały.

Odnośnie grodzenia parków polecam wyszukiwarki internetowe, sama Wybiórcza
          pisała na ten temat kilka razy, np.:

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34884,3108335.html
          miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34886,3143288.html

Czekamy na feedback od Teścia.
    • pawelec47 Re: Al. Wielkopolski 19.06.06, 16:13
      co jeszcze mozna dodac - z tego co wyczytalem w tej czesci parku , ktora dzis
      nosi nazwe Skwer Sue Ryder przed wojna w barakach pozostalych jeszcze po armii
      carskiej miescil sie ochocki Annopol-gdzie mieszkali biedacy.Co do Cmentarza
      powstanczego-jest mozliwe ze bylo to miejsce gdzie grzebano poleglych
      cywilow/jak w wielu innych miejscach wtedy w Warszawie/,raczej wykluczone jest
      zeby spoczywali tam kiedys powstancy/zolnierze/gdyz glowne miejcsa walk-Reduty
      Wawelska i Kaliska sa znacznie oddalone ,poleglych na Pl.Nautowicza zonierzy
      podczas ataku na Dom Akademicki grzebano na cmentarzu kolo kosciola sw.Jakuba.
      • chinique Sue Ryder - no i jeszcze ta ... 19.06.06, 18:06
        ... historia z meczetem, ale o tym już było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka