Gość: zdenek78 IP: *.aster.pl 23.01.08, 00:58 jaki jest koszt wynajmu kawalerki na ochocie ok.20 m2 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kawaler Re: wynajem kawalerki IP: *.aster.pl 31.01.08, 18:21 Ja za 28m płacę 750 i uważam że to bardzo drogo, więc radzę się rozejrzeć za jakąś uczciwą ofertą, a nie nabierać się na 1000-1100. Teraz sporo takich chytrusów, co cudzym kosztem chcą się wzbogacić i windują ceny za kawalerkę powyżej 1000. Można na szczęście znaleźć jeszcze przyzwoitych ludzi, którzy nie mają sumienia tak zdzierać. Przecież to jakieś chore - brać 10-cio krotność czynszu (bo za 20m czynsz około 100pln). Jak się zarabia kilka tysięcy miesięcznie to może komuś wszystko jedno i grzecznie płaci. Jednak z reguł Ci, co wynajmują tak małe mieszkania, mają niskie zarobki (często niewiele ponad 1000). Pozdrawiam i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
brutt Re: wynajem kawalerki 01.02.08, 03:26 To nie ma nic wspólnego z byciem chytrusem. Po prostu - podaż i popyt. Podstawy wolnego rynku i ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawaler Re: wynajem kawalerki IP: *.aster.pl 01.02.08, 11:07 Wolny rynek, ekonomia, to brzmi na tyle abstrakcyjnie, że ma się wrażenie, iż wszelkie decyzje zapadają poza sferą ludzkiej działalności. Ja jednak mieszkanie wynajmuję od człowieka z krwi i kości, któremu patrzę w twarz, podaję mu rękę, rozmawiamy. To żywy człowiek zadecyduje ile weźmie ode mnie za mieszkanie. Przy podejmowaniu decyzji może się on kierować wewnętrznym imperatywem moralnym, podpowiadającym mu, iż czynić powinniśmy tak jak być powinno, a nie tym jak jest (tu aż się ciśnie myśl, że 10-cio krotny zysk jest nieprzyzwoitością), lub swe postępowanie tłumaczyć wyłącznie obecną sytuacją na rynku, czyli faktem, iż "wszyscy biorą tak dużo". Kierując się przy podejmowaniu decyzji wyłącznie faktami zewnętrznymi, ubierając je dodatkowo w abstrakcyjne formuły(wolny rynek, wszyscy itp.) chytrze uciszamy własne sumienie. To miałem na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: wynajem kawalerki IP: *.gprs.plus.pl 05.02.08, 17:21 Kawalerze,mylisz pojęcia. Ty wynajmujesz od osoby prowadzącej działalność charytatywną. Oczywiście takie zjawiska tez mają miejsca - nauczyciele udzielają za darmo korepetycji zdolnym a biednym uczniom, prawnicy za darmo udzielają porad prawnych ubogim itd. ale z normalną działalnością zarobkową nie ma to nic wspólnego, to zupełnie osobny nurt. W momencie kiedy właściciel Twojego mieszkania bedzie zmuszony normalnie zarabiac, albo znudzi mu sie dobroczynnosc sprzeda takie 20m2 na Ochocie za 150 000 PLN i przy dosc przecietnej inwestycji powienien uzyskac 8% rentownosc. To oznacza ze ma 12 000 dochodu rocznie a do tego gratis swiety spokoj i glebokie powazanie dla wywodow o chytrusach, przyzwoitosci i inne banialuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trapez Re: cos ci się pokręciło? IP: 193.0.122.* 02.02.08, 12:27 chyba jednak NIE wynajmujesz kawalerki, ani żadnego innego mieszkania w Warszawie. Piszesz, że CZYNSZ za 20 metrów, to 100 zł. To niestety nie w Warszawie i nie na Ochocie. Gdzieś na Włochach czy w Ursusie, bez ogrzewania i bieżącej wody, to tak. Tyle sie wtedy płaci. Na Ochocie czynsz komunalny to co najmniej 7,50 - 9 zł za metr. W spółdzielni ok. 2-3 zł. drozej. Więc nie 100 zł, a co najmniej 160. A po drugie srednio za kawalerkę trzeba na Ochocie (np. na Rakowcu) wybulić co najwyżej 1200 - 1400 zł + czynsz i opłaty. Nie należy sie też sugerowac piątkowym lub czwartkowym artykułem w Stołecznej, że w Warszawie kawalerki "chodzą" po 2 tysiaki, bo to bzdura - ceny spadły, jest wybór, tyle, że redaktorstwo GW od dawna inwestuje w nieruchomości i dretwieje teraz ze strachu, że inwestycje coraz mniej rentowne - i dlatego robią histeryczny lobbing na łamach. Trochę niemoralne, ale kasa, to kasa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: cos ci się pokręciło? IP: *.121.225.195.static.bait.pl 03.02.08, 23:28 Ej specjalisto! Sprawdz ile wynosi czynsz komunalny! Ale smieszni jestescie, "zysk" - podoba mi sie, skoro mieszkania z wyposazeniem ot tak sie ma, to czemu ich sobie nie wezmiecie zamiast wynajmowac? Przeciez ich nie trzeba kupic, wyposazyc, remontowac (znacznie czesciej niz nie wynajmowane). I prosze mnie nie przekonywac, ze nie - wynajmuje zawsze ludzim kulturalnym, pracujacym w dobrych firmach, a pomimo to znisczenia sa bardzo duze - rozbity zlew, zniszczone jakimis zracymi plynami krany, sciany brudne juz po roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: specjalista Tzw. czynsz jest tylko częścią tego IP: 193.0.122.* 07.02.08, 07:41 co płaci lokator komunalny. Oprócz czynszu płaci za CO, zimną i ciepłą wodę, windy, wywóz śmieci, odprowadzenie ścieków itd. Za identyczne mieszkanie komunalne lokator płaci przeciętnie 1 - 1,5 zł za metr taniej niż własciciel, co na Ochocie daje ok. 7,5 - 9 zł/metr. Tyle że nie płaci funduszu remontowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axel Re: wynajem kawalerki IP: *.chello.pl 07.02.08, 22:08 Posiadam 24 m' na Ochocie i płacę czynsz w wysokości 263 PLN. Zweryfikuj kolego najpierw ceny, a później się wypowiadaj na temat!!!! Odpowiedz Link Zgłoś