mrowa_251 20.06.07, 17:18 w przyszłym roku bede podchodziała do egzaminu ale bardzo mnie interesuje dzisiejszy test i jakie były pytania opisowe,bede bardzo wdzieczna za informacje i powodzenia w drugim etapie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kesit Re: aplikacja prokuratorska 21.06.07, 08:18 czesc, wiem ze w tym roku pytali o rodzaje makow z ktorych robi sie marihuanne. wejdz na strone ministerstwa w zakladce aktualnosci jest info o wydawnictwie ministerstwa, zawsze sprzedaja testy z lat ubieglych. buska p.s. przeslanki niewaznosci malzenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
grethe Re: aplikacja prokuratorska 21.06.07, 17:23 kesit napisała: > czesc, wiem ze w tym roku pytali o rodzaje makow z ktorych robi sie marihuanne. > wejdz na strone ministerstwa w zakladce aktualnosci jest info o wydawnictwie > ministerstwa, zawsze sprzedaja testy z lat ubieglych. > buska To miało być takie dowcipne? Nie wyszło niestety. I co to jest marihuanna albo buska? Przejrzyj sobie słownik i popracuj nad lepszym żartem. Do autorki watku: moja koleżanka zdawała, dziś dowie się czy przeszła do etapu ustnego. Będę z nią rozmawiać jutro, więc zapytam. Ja też planuję zdawać za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowa_251 Re: aplikacja prokuratorska 21.06.07, 22:01 bede bardzo wdzieczna za wszelkie informacje,(testy z ubieglych lat mam),szczegolnie mnie interesują pyatnia opisowe.Aha i od ile pkt sie przechodzilo do nastepnego etapu. trzymam kciuki za kolezanke pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
costa22 Re: aplikacja prokuratorska 22.06.07, 10:11 Było pytanie z czego robi się opium i 4 odpowiedzi do wyboru. To z takich ciekawszych. Odpowiedz Link Zgłoś
grethe Re: aplikacja prokuratorska 22.06.07, 12:58 costa22 napisała: > Było pytanie z czego robi się opium i 4 odpowiedzi do wyboru. To z takich > ciekawszych. To w takim razie bez sensu złośliwie potraktowałam Kesit. Przperaszam. Moja koleżanka nie zdała jednak pisemnego, zabrakło jej 2 punktów. W związku z tym nie rozmawiałam z nią szczegółowo co do pytań, bo nie chciałam jej denerwować. Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkuniu Re: aplikacja prokuratorska 22.06.07, 11:31 jak ja zdawałam, a było to 3 lata temu, to to od ilu punktów przechodziło się do ustnych zależało od ogólnego poziomu, bo chyba ileś tam najlepszych osób przechodziło. aa już wiem jeśli nic nie mylę to ogólnie można było dostać 60 pkt, żeby przejśc do ustnych trzeba było mieć przynajmniej 46, z tym, że jeśli niewystarczająca ilośc osób to minimum dostala to jakoś tam je obniżali. ale już nie pamiętam dokładnie. zresztą podejrzewam, że to się zmieniło. polecam lekturę rozporządzenia- wszystko tamże jest. Odpowiedz Link Zgłoś
dark_man_x Re: aplikacja prokuratorska 26.06.07, 19:37 Witam, Opisówki w tym roku były takie: 1. Przebieg i zakres postępowania przyspieszonego. 2. Występek chuligański w kk, a w kw. Poza tym pytania testowe raczej przewidywalne. Może jedynie mnie zaskoczyło tylko jedno pytanie z kryminalistyki, za to aż trzy z psychopatologii oraz spory nacisk na postępowanie w sprawach o wykroczenia. W Kraku do drugiego etapu wystarczało 56 pkt. Ja mam za to takie pytanie: Czy panie, które startowały w latach ubiegłych mogłyby napisać, jakie miały pytania na części ustnej? Byłbym bardzo zobowiązany:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dark_man_x Re: aplikacja prokuratorska 26.06.07, 20:16 Korekta - do przejścia do cz. ustnej wystarczyło 50 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
monia2611 Re: aplikacja prokuratorska 27.06.07, 13:03 Witam, Ja dzisiaj zdawałam egzamin ustny w Warszawie i muszę przyznać, że nie było tak źle. Może dlatego, że trafiły mi się w miarę łatwe pytania :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dark_man_x Re: aplikacja prokuratorska 27.06.07, 14:06 A czy mogłabyś napisać jakie miałaś pytania? Co prawda, może to nie mieć znaczenia, bo przecież każda komisja sama przygotowuje zestawy, ale i tak byłbym zobowiązany:) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
monia2611 Re: aplikacja prokuratorska 27.06.07, 17:57 Witaj, Jasne, że mogę podać: 1. Tajemnica dziennikarska i adwokacka - podobieństwa i różnice. 2. Środki zabezpieczające w kodeksie karnym 3. Badania wariograficzne istota i cel. 4. Legitymacja czynna prokuratora do wytoczenia powództwa. Skarga do NSA. System administracyjny 1918-1939 5. Odpowiedzialność w spółce akcyjnej kto ponosi itp. Udział Trybunału Europejskiego w stanowieniu prawa. Nie wiem czy dokładnie tak były sformułowane ale o to chodziło napewno. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś