Dodaj do ulubionych

Czym jest WIARA ?

27.03.06, 18:52
Wiara to Ufność w Bogu , zaufanie do Jego Słowa przekazanego w Świętych
Pismach ( Pismach Objawionych ) , to zaufanie do Słów i przykładu życia
Jezusa Chrystusa Doskonałego Człowieka i Syna Bożego .
Wiara to MOC Dzieci Bożych budowana na podstawie wiary w to że Słowo Boga
Jest Prawdą . To odbudowywanie utraconej Mocy Dzieci Bożych , to Kontakt ze
Stwórcą - Bogiem Ojcem - przywrócony nam przez Jezusa Chrystusa . To Siła
Miłości - znosząca zakodowane w nas i całej ludzkości blokady oddzielające
nas od Ojca .
Wiara to Pewność że Bóg nas Kocha Zawsze - to Pewność że Jesteśmy Jego
Umiłowanymi Dziećmi. To nasze zdziwienie że choć odeszliśmy od Boga to ON
ciągle nas Kocha , ciągle Czeka , ciągle wyciąga Swoje Ramiona aby nas
Przytulić .
Wiara to Miłość Ojca do nas i Jego Radość że po tułaczce Wracamy do Niego !
To Jego Radosne Spojrzenie Pełne Miłości - gdy wracając zbliżamy się do
Niego.
ON powracającego Wędrowca każe wykąpać , Daje nowe szaty i zakłada pierścień
królewski na nasz palec .
Wiara to nasza Siła - że Odkupieni przez Ofiarę Jezusa Chrystusa nie musimy
się więcej wstydzić naszej przeszłości , gdyż Wszystko zostało zapomniane i
Obmyte Krwią Jezusa .
Wiara to nasa MOC nad złymi Duchami - przez Słowo Ojca , przez Jezusa mówimy
tym Duchom : Odejdż - nie masz więcej prawa do mnie ! Jestem Dzieckiem
Bożym !!!
Wiara to odzyskiwanie Sił utraconych przez odejście od Boga .
Gdzie znależć Wiarę ? W Pismach Objawionych - Objawiających (przekazujących)
Słowa Boga o Miłości do nas , o Jego Przebaczeniu , o Jego Miłosierdziu , o
naszym Wywyższeniu !!!
I cóż się dalej dzieje ?
Przychodzi następna Próba - ale My Wierząc Słowu Boga - mówimy do samych
siebie i do każdego złego Ducha - Stop !!! - to nieprawda że jestem nikim !
Jestem dzieckiem Boga - Jego Córką ! Jego Synem ! ON Mi Przebaczył !!! ON
mnie Kocha !!! ON w Swoim Synu Jezusie Chrystusie Umarł za mnie i Pokazał mi
Drogę do Ojca , do pierwotnej Bliskości i Jedności z NIM !!!
ON Przywraca mi Siły i MOC !!!
To nieprawda że gdy znów upadnę to ON mnie znów Odrzuci !!!
Wszczepiony przez Wiarę w Jezusa dostępuję ciągłego Usprawiedliwienia !!!
Wiedząc TO - sam siebie nie oskarżam - lecz Powstaję z Upadku i się dalej
Doskonalę !!!
Wiara to Skała na którą się Chronię gdy atakuje mnie zło , czy to mnie czy
też Brata lub Siostrę .
Dostąpiwszy Przebaczenia - zaczynam Rozumieć Ogromną Bezocenną Miłość
Boga !!! Sam zaczynam Przebaczać Każdemu i Kochać , Kochać , Kochać !!!
Wiara Daje Nadzieję i Pewność w Słowa Boga - to na Nich Buduję swoją Wiarę i
swoją Moc !
Przebaczenie nie jest potrzebne Bogu - Przebaczenie jest Potrzebne nam samym .
Przez Wiarę w Bezocenną Miłość Ojca zostaje zburzony w nas mur strachu -
blokady oddzielające nas od Ojca . Zaczynamy Wierzyć Miłości , zaczynamy
Wierzyć w to KIM Jesteśmy ! Zaczynamy rozumieć naszą Godność !
Jako Cząstka Miłości - nie podlegamy Potępieniu - Bóg Nigdy nas nie potepiał -
jak nam cały czas wmawiał zły Duch .
Zrodzeni z Miłości - mamy Stawać się Miłością !!! Jak zasiane ziarno - mamy
rosnąć i pączkować i wydać Plon Miłości !!!
Miłość Rodzi Miłość !!!
To jest Wiara - to jest nasze Spełnienie ! To jest nasze Dziedzictwo - nasza -
Siła - nasza Moc !!!
Dzieci Boga !!! Obraz Ojca !!! Na Wzór Obrazu Jego Syna w Mocy Ducha
Świętego !!!
Miłość i Wieczność ... Miłość !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • wladi3 Re: Czym jest WIARA ? c.d. 31.03.06, 16:42
      Wiara - to Zaufanie do Boga , do Jego Słowa ! Bóg nie kłamie , ON Jest Prawdą i
      Miłością ! Wszyscy mogą nas okłamać i nas zranić , lub Opuścić - tylko nie
      Bóg !
      Nauczyłem się budować swoją Wiarę na czymś konkretnym - na Jego Słowie - na
      Piśmie Świętym ! Potrzebuję Pomocy , lub Rady - Proszę Ducha Świętego o Radę ,
      Pomoc , Jego Słowo . Następnie otwieram Biblię i czytam jakiś urywek .
      Cóż się okazuje ? Bóg Odpowiada ! Przez Słowa napisane kilka tysięcy lat temu
      skierowane do kogoś innego - jednak Teraz Te Słowa Boga Mówią do mnie - Dają
      Radę , Mówią o Jego Miłości , Wskazują Drogę !
      To jest Niesamowite ! Gdy Człowiek Zrozumie , że Bóg Jest w każdej chwili do
      naszej Dyspozycji ! ON nas nie Odrzuca , Zawsze Kocha i Zawsze Czeka !
      Kocham Cię Boże ! Miłości Najświętsza !Nasz Ukochany Ojcze ! Tak Bardzo Chcę
      aby Dzieci Twoje Uwielbiały Ciebie ! Wielbiły Twe Imię Potężne ! Wywyższały MOC
      Twego Ramienia ! Kocham Cię Ojcze w Twoim Ukochanym Synu Jezusie Chrystusie i w
      Duchu Świętym ! Twój syn Władek .
      • zb31 Re: Czym jest WIARA ? c.d. 04.05.07, 16:19
        Postanowiłem wypowiedzieć się, bo naprawdę milo przeczytać, że dla Ciebie Bóg
        jest osobą realną. Dla mnie również Bóg jest kimś żywym, bliskim. najlepszym
        przyjacielem i Kimś komu ufam bezgranicznie. Nie mogę jednak zgodzić się, że
        jest On w każdej chwili, dla nas do "dyspozycji", a tak sie wyraziłeś. Wiem
        natomiast, że w każdej chwili możemy do Niego zwracać się o pomoc, radę,
        wsparcie lub dzielić sie swymi radościami. Właśnie jak kelnera traktuje Go
        większość osób podających sie za wierzące. To my powinniśmy być do dyspozycji
        Boga zawsze, bezustannie a nie jedynie wtedy, kiedy nam to pasuje, lub już sami
        nie dajemy sobie rady z problemami. Podobnie jak Ty swoją wiarę cały czas
        umacniam przy pomocy modlitwy i analizowaniu prawd i pouczeń ze Słowa Bożego.
        Jest to przecież jeden z dwóch podstawowych sposobów poznawania Prawdziwego
        Boga. Faktycznie Bóg nas nie odrzuca, kocha i wysłuchuje naszych modlitw, jednak
        musimy spełniać pewne wymogi postawione wszystkim, którzy chcą być
        wysłuchiwanymi i wspieranymi Jego mocą - oto one:"a to jest ufność, którą żywimy
        do niego, że o co kolwiek prosimy zgodnie z Jego wolą, On nas wysłuchuje".
        Powiedziane jest wyraźnie, że "zgodnie z Jego wolą. A jak ona jest? Znowu niech
        odpowie Jego Słowo:"szlachetne to i miłe w oczach naszego Wybawcy, Boga, którego
        wolą jest, by ludzie wszelkiego pokroju zostali wybawieni i doszli dokładnego
        poznania prawdy"(1 Tymoteusza 2 rozdział 3,4 werset). Poznanie prawdy jest
        nierozerwalnie związane z imieniem Bożym - Jehowa. Już ktoś zwrócił Twoja uwagę
        na dokładnego zrozumienia znaczenia tego imienia._Piszesz, że samo brzmienie
        tego imienia nic dla Ciebie nie znaczy. I bardzo dobrze, bo nie chodzi jedynie i
        jego brzmienie, ale przede wszystkim znaczenie. Imię to jest jedną z form
        hebrajskiego czasownika 'hawah',"stać się", i znaczy "On powoduje, że sie
        staje". A zatem imię Boże wskazuje, że Bóg stopniowo spełnia swoje obietnice i
        niezawodnie urzeczywistni swoje zamierzenia. Tylko prawdziwy Bóg może nosić tak
        znamienne imię. Urzeczywistni On swoje pierwotne zamierzenie co do ziemi i jej
        mieszkańców, które nadal pozostaje aktualnym. Zobacz w swoim Piśmie Świętym jak
        wspaniale jest to opisane w Psalmie 37 a w szczególności wersety 9,10,11,29. W
        tej dyskusji na temat wiary była już przytoczona jej biblijna definicja.
        Chciałbym jeszcze zacytować, dla podkreslenia, czym powinna się objawiać jeszcze
        wiara cytat z Hebrajczyków 11 rozdział a 6 wers:"A bez wiary nie można sie mu
        podobać, bo kto przystępuje do Boga, musi wierzyć, że On istnieje i że nagradza
        tych, którzy Go pilnie szukają". Samo wykrzykiwanie, że sie wierzy, że się kocha
        Boga, to zbyt mało aby Mu sie podobać. Jezus powiedział, że nie każdy kto mówi
        do mnie Panie Panie wejdzie do Królestwa Niebios, lecz tylko ci co spełniają
        wole Jego Ojca . Ładnie ten temat można podsumować słowami ucznia Jakuba - 'Tak
        też wiara, jeśli nie ma uczynków, sama w sobie jest martwa". Wiara to uczynki i
        po uczynkach właśnie poznajemy osoby służące Prawdziwemu Bogu Stwórcy Nieba i
        Ziemi.
        • wladi3 Re: Czym jest WIARA ? c.d. 05.05.07, 10:06
          Najważniejsze - Kochać Boga Ojca . W kilku zdaniach nie można wypowiedzieć co
          się czuje i co rozumie ,a często nasze / moje również / słowa nie oddają w
          pełni tego co myślimy . Użyłem " do naszej dyspozycji " jednak nie w takim
          znaczeniu , a jedynie w takim jak między Ukochanym Ojcem a Kochającym Synem -
          tylko w Miłości znaczenie "dyspozycji" jest wyrazem wzajemnego Oddania ,
          Zaufania i Miłości . My którzy Wierzymy wiemy również , że należy pełnić
          uczynki Miłości i doskonalić się aby stać się na Obraz Syna Bożego Jezusa
          Chrystusa - jednak pełnienie dobrych uczynków nie jest podstawowym wymogiem
          naszego Zbawienia . Podstawowym wymogiem jest tylko Wiara . Dopiero gdy już
          Wierzymy i Kochamy Boga Ojca w Jezusie Chrystusie i Duchu Świętym należy się
          udoskonalać i pełnić Dobre uczynki .
          Wiara w Przebaczenie Boga Ojca - w Jego Miłość, daje siłę i Moc dzieciom Bożym
          do powstania z upadku - dopiero gdy się odrodzimy do Nowego życia w Jezusie
          Chrystusie będziemy mieć siłę do zerwania z grzechem - a przecież nawet wtedy
          słabi jesteśmy i nawet upadając znowu mamy pewność Przebaczenia i Miłości
          Ojca , gdy się do Niego z żalem zwrócimy zawsze dostępujemy Przebaczenia i
          Usprawiedliwienia przez Wiarę w Ofiarę Jezusa Chrystusa naszego Pana , Boga i
          Brata . Dziękuję Tobie Bracie i wszystkim dzielącym się swoją Wiarą ,
          zrozumieniem i doświadczeniem poznania Boga Ojca . Władek .

Kocham Cię Boże Ojcze . Władek .
          Jestem cząstką Boga !

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975
    • tessa18 Re: Czym jest WIARA ? 18.06.06, 13:27
      Piszesz,że wiara to moc znosząca blokady oddzielające nas od Ojca.
      Czy według ciebie taką blokadą może być nienawiść ,lub nieświadomość ,że Bóg ma
      swoje imię Jahwe lub Jehowa i nieznajomość tego imienia oddala nas od Boga?
      Jezus na pierwszym miejscu w modlitwie do Ojca wymienił uświęcenie imienia
      Bożego.Jak mamy to imię uświęcać ,skoro go nie znamy i nie posługujemy się nim?
      Głęboka ufność do Boga wypływa z znajomości jego osoby.Czy można komuś
      całkowicie na ślepo zaufać? Tylko poznając naszego Stwórcę Jehowę Boga możemy
      Mu zaufać i wierzyć w niego naprawdę.
      Polecam czytanie księgi Psalmów :
      "Nie nam Jahwe ,nie nam,
      lecz Twemu imieniu daj chwałę
      za twoją łaskawość i wierność".
      Psalm 115:1
      "Albowiem Jahwe jest wielkim Bogiem
      i wielkim królem ponad wszystkich bogów".
      Psalm 95:3
      "Śpiewajcie dla Jahwe ,błogosławcie Jego imię ,
      z dnia na dzień głoście Jego zbawienie".
      Psalm 96:2
      Dlaczego ludzie zapomnieli o imieniu Bożym które należy wychwalać?
      • wladi3 Re: Czym jest WIARA ? 18.06.06, 20:17
        Tak. Nienawiść na pewno oddziela od Boga ! Czcić Imię Boga to Uwielbiać tylko
        Jego Osobę ! Wielbić Jego i Kochać tylko JEGO !
        Wśród tych którzy znają Imię Boga Ojca - tak jak w rodzinie mówi się -Ojcze .
        Do obcych - mówimy z dumą nasz Bóg i Ojciec ma na Imię JAHWE ! Uwielbiam Ciebie
        Boże Ojcze ! Władek .
        • tessa18 Re: Czym jest WIARA ? 18.06.06, 21:32
          Czy wymawianie imienia Boga w rodzinie nie jest wskazane?
          Jak na to zapatrywali się pisarze Biblii? Stanowili oni jedną rodzinę ,bo
          pochodzili z narodu wybranego.A jednak używali imienia Bożego w Pismach
          Hebrajskich około 7000 razy.
          Imię to nie tylko odróżniało Jedynego Boga od innych bogów,ale było czczone w
          ten sposób.Nie wymawiając imienia Bożego ,jak można je uświęcać jak nakazał
          Jezus?
          Apostoł Piotr wskazał też ważny powód dla którego należy wymawiać i wzywać
          imienia Bożego.
          Dzieje Apostolskie 2:21
          "A każdy kto wzywa imienia Jehowy będzie wybawiony".
          Jest to zatem warunek naszego wybawienia.
          • wladi3 Re: Czym jest WIARA ? 20.06.06, 14:36
            Ja nie wzywam samego Imienia - ja wzywam i czczę Ojca . Wiem ze ON JEST tak
            potężny że nawet samo Imie JEST potężne , ale dla mnie Ojciec to Ojciec - jako
            cała Osoba ! Kocham i czczę Jego Osobe , Jego Imię , Jego przymioty - Jego
            Całego ! ON JEST MIŁOŚCIĄ !
            Taki nacisk na samo Imię był wskazany u zarania dziejów , gdy pełno było innych
            bogów . Dzisiaj każdy wie jak Jedyny Bóg ma na Imię i że Jest to Osoba Jedynego
            Boga Stwórcy .
            Uwielbiam Ojca i czcze Jego Imię - Uwielbiam i Kocham GO Całego jako Osobę !
            Kocham Cię Boże Ojcze ! Władek .
            • tessa18 Re: Czym jest WIARA ? 21.06.06, 20:30
              Władi jaki przekład Biblii posiadasz? Poczytaj sobie księgę Joela.
              Tam jest napisane dlaczego trzeba wzywać imienia Bożego Jehowa.
              • wladi3 Re: Czym jest WIARA ? 22.06.06, 14:37
                Biblia Tysiąclecia wydanie trzecie poprawione .
                Nadal nie rozumiesz Bracie ? W Uwielbianiu Imienia Boga - nie chodzi o samo
                Imię , lecz o Osobę Boga o tym Imieniu - o całego Boga Ojca ! Jego Imię to
                JAHWE , czyli<< JESTEM , KTÓRY JESTEM >>"... Powiedz memu ludowi <<JESTEM>>
                posłał mnie do was ..."
                Jeżeli Bóg Ojciec mówi o sobie w pierwszej osobie <<JESTEM>> , czyli Izraelici
                tłumaczyli Jego Imię w osobie trzeciej :ON :<<JEST>> .
                Imię zatem Naszego Boga Ojca w oryginale/hebrajski/ brzmi << JAHWE >>
                a w przekładzie na j. polski << JEST >> .
                Oczywiście dlatego że Kocham Boga Ojca - nie odrzucam , że Ktoś kto GO Kocha-
                tłumaczy Jego Imię inaczej - np. JEHOWA .
                Zaznaczam jednak że wzywając Imienia - nie wzywamy samego Imienia - tylko całą
                Osobę Boga !
                To tak jakbyś Ty bracie zawołał mnie ale myślałbyś tylko o tym że ma do Ciebie
                przyść tylko samo moje imię a ja co?
                Zona mówi do mnie Kocham Cię Władku ! Ja idę a Ona mówi - ja Kocham Twoje Imię ?
                Z imieniem jest związana Osoba i cześć należna Osobie jest związana też z
                imieniem , lecz imienia nie można oderwać od Osoby !
                Owszem w przypadku Boga - nawet samo Imię JEST Święte , ale wzywaj Imię Boga
                ale Kochaj i przyzywaj JEGO CAŁEGO ! Uwielbiaj Boga Ojca Całego !
                Kocham Cię Boże Ojcze - JAHWE ! Kocham Ciebie Który JESTEŚ ! Władek .
                Jestem cząstką Boga !

• tessa18 Re: Czym jest WIARA ? 28.06.06, 08:59
                  Oczywiście,że wzywając imienia Bożego Jehowa mam na myśli osobę która nosi to
                  imię.
                  Na przykład ty wzywasz Boga.Ale nie wymawiasz jego imienia.Tylko ty wiesz
                  jakigo boga masz na myśli.Ale gdy wezwiesz Boga Jehowę ,to ogólnie
                  wiadomo,którego Boga czcisz.Imię Jehowa odróżnia jedynego prawdziwego Boga od
                  innych bogów,których jest całe mnóstwo.Psalm 83:19
                  Potwierdził to Paweł .
                  I Koryntian 8;5-6
                  "Bo chociaż są tacy ,których zwą "bogami",czy to w niebie ,czy na ziemi jako że
                  jest wielu "bogów" i wielu "panów'.
                  dla nas wszakże istnieje jeden Bóg Ojciec z którego jest wszystko a my dla
                  niego
                  i jeden jest Pan Jezus Chrystus przez którego jest wszystko i my przez niego".

Zauważ ,że tu Paweł wskazuje,że jeden Bóg dla chrześcijan to Bóg Ojciec.
                  Zaś Jezus nie wchodzi w skład tego Boga,lecz jest Panem.Zaś w Filipian
                  stwierdza że Jezus jest Panem ku chwale Boga Ojca.Filipian 2:11
                  Zatem Jezus i Bóg Ojciec to dwie różne osoby.Tak jak Ojciec i syn to dwie różne
                  osoby.
    • piotr19724 Re: Czym jest WIARA ? 16.01.07, 16:37
      A wiara jest pewnoscia tego,czego sie spodziewamy,przeswiadczeniem o tym,czego
      nie widzimy.List do Hebr.11,1
      • wladi3 Re: Czym jest WIARA ? 20.01.07, 09:53
        Marek 9; 23, "...Jezus mu odrzekł :<<Jeśli możesz ? Wszystko możliwe jest dla
        tego kto wierzy>> ... ".

Kocham Cię Jezu Chryste , Boże i Bracie . Władek .
        Jestem cząstką Boga !

• wladi3 Re: Czym jest WIARA ? 20.01.07, 09:59
          Marek 11; 22-23,: "... Jezus im odpowiedział: <<Miejcie wiarę w Boga !
          Zaprawdę , powiadam wam: Kto powie tej górze:"Podnieś się i rzuć w morze", a
          nie zwątpi w duszy , lecz wierzy , że spełni się to ,co mówi , tak mu się
          stanie ... "

Kocham Cię Jezu Chryste . Władek .
          Jestem cząstką Boga !

• donkichol Re: Czym jest WIARA ? 16.07.07, 23:24
            > Wiara to Ufność w Bogu , zaufanie do Jego Słowa przekazanego w Świętych
            > Pismach ( Pismach Objawionych )

Tylko co zrobić, jeśli te Słowa Boga ze wszystkich ksiąg różnych religii przeczą
            sobie nawzajem?
            • donkichol Re: Czym jest WIARA ? 16.07.07, 23:28
              > Tylko co zrobić, jeśli te Słowa Boga ze wszystkich ksiąg różnych religii
              > przeczą sobie nawzajem?

Wtedy najlepiej uznać za "jedynie słuszną" tą księgę, która jest
              najpopularniejsza w miejscu naszego urodzenia?
              • wladi3 Re: Czym jest WIARA ? 17.07.07, 10:37
                Drogi Donkicholu :))) Podaj przykłady to je rozważymy wspólnie . Ja się z takim
                jednoznacznym stwierdzeniem nie zgadzam .
                W wielu religiach jest wiele różnic , lecz jedno jest wspólne : BÓG JEST
                MIŁOŚCIĄ , JEST STWÓRCĄ WSZECHŚWIATA , JEST ENERGIĄ , JEST WSZECHMOCNY , ITD .
                A MY JESTEŚMY JEGO DZIEĆMI - reszta to błędy ludzi a nie Boga , reszta to pycha
                ludzi a nie Boga .
                Bóg Ojciec Jest Miłością Bracie , Kocha i tylko Kocha i zawsze Przebacza ... .
                Przemyśl to i napisz . Pozdrawiam Cię i wszystkich wątpiących, zwiedzionych
                przez błędy ludzi . Nie oskarżaj bo przecież i my słabi jesteśmy ... .
                Władek .

Kocham Cię Boże Ojcze . Władek .
                Jestem cząstką Boga !

• liczby-11 Re: Czym jest WIARA ? 17.01.09, 14:44
                  Wiara to jest uznanie istnienia Boga w mojej rzeczywistsci i zgadzanie sie z
                  Jego wola.....
                  • wladi3 Re: Czym jest WIARA ? 17.05.10, 09:12
                    Dzisiaj obudziłem się z myślami o Wierze . Co daje Wiara ?
                    Wiara pozwala Bogu nas Uzdrawiać . Przykład z wężem miedzianym z
                    historii Izraela . Izraelitów kąsały węże jadowite i masowo
                    umierali . Mojżesz na prośbę Izraelitów , którzy przez Niego Prosili
                    Boga o Pomoc uczynił węża z miedzi i powiesił go na wysokim słupie i
                    przekazał Im Słowa Boga , że kto ukąszony zdąży spojrzeć na węża -
                    to nie umże ... . I choć chorowali , to każdy kto zdążył spojrzeć
                    pozostawał przy życiu .
                    Co się w takim razie działo ? Co czyniła Wiara w Boga i w Jego
                    Słowa ? Ta Wiara pozwalała sięgnąć po taką Moc w Człowieku ,że
                    człowiek wracał do zdrowia . Słowo Boga powodowało że Ciało
                    człowieka wyprodukowało w sobie takie antyciała że śmiercionośny jad
                    węży nie zabijał Ciała człowieka .
                    Takich przykładów w Biblii jest więcej . Jezus Nauczył swoich
                    uczniów stąpać po wężach i żmijach i dał Władzę nad złymi Duchami i
                    nad materią tegoż świata ... .
                    Jacy jesteśmy dzisiaj po tysiącach lat Oddzielenia od Boga ?
                    Jacy jesteśmy Nadal , choć Jezus nas już Wyzwolił ? Czego nam
                    brakuje ? Brakuje nam Zaufania że Bóg Nas już ZBAWIŁ i że Odrodzeni
                    przez Wiarę i Chrzest Święty Zanużający nas w Jezusa , Staliśmy się
                    Nowym Stworzeniem - Dziećmi Boga na Wzór Jezusa i Wierząc mamy
                    dostęp do Miłości i Mocy Boga Najlepszego Ojca . Pozdrawiam Was
                    Umiłowani , Siostry i Bracia w Chrystusie Jezusie Naszym Bogu i
                    Bracie ,Pierworodnym Synu Naszego Ukochanego Ojca . Władek .
                    Wiara
                    • tessa18 Wiara wiąże się z uczynkami 23.04.11, 21:33
                      Ktoś może pięknie mówić o wierze i nic poza tym.Demony też wierzą w Boga ale czy ta wiara może ich zbawić?

One wierzą ale drżą.Wiedzą bowiem ,że nie służą Bogu ale Szatanowi.

Jk 2:19 Bw "Ty wierzysz, że Bóg jest jeden? Dobrze czynisz; demony również wierzą i drżą."

Jk 2:14 Bw "Cóż to pomoże, bracia moi, jeśli ktoś mówi, że ma wiarę, a nie ma uczynków? Czy wiara może go zbawić?"

Jk 2:17 Bw "Tak i wiara, jeżeli nie ma uczynków, martwa jest sama w sobie."

Gdy czytamy list Jakuba okazuje się ,że wiara powinna być poparta uczynkami.Gdy widzimy kogoś głodnego karmimy go ,gdy ktoś nie ma w co się ubrać ubieramy go ......

Tak czynił nasz mistrz Jezus Chrystus,a wiara chrześcijan to naśladowanie Jezusa,kroczenie dokładnie jego śladami.
    • wladi3 Re: Czym jest WIARA ? 17.04.12, 19:23
      Wiara jest Mocą , która pozwala kształtować materię tego świata .
    • nowa_nudziara Re: Czym jest WIARA ? 09.07.12, 11:23
      Wiara jest efektem działania Boga

a dokładnie Jego łaski, której strumień leje się na nas równo, chociaż nie każdy z tego zdaje sobie sprawę. Tak więc wiara zawsze jest darem, który każdy z nas otrzymuje od Boga. Jeśli zaś ktoś uważa, że jej nie ma, to tkwi w błędzie. Błąd ten wynika jedynie z tego, że albo nie potrafimy z tego daru skorzystać, albo nasza wiara przeniesiona została z Boga na coś zupełnie innego (dlatego wielu naszych duchownych często mówi, że człowiek marnuje swój dar). Dlatego jeśli Pan szuka wiary, nie musi Pan sięgać daleko - wystarczy wejrzeć w siebie i zapragnąć jej. Sama wychodzi z ukrycia i prosi o uwagę. I w zależności do tego, jak bardzo koncentrujemy się na obiekcie naszej wiary, od tego zależy czy nasza wiara jest mocna czy słaba.To jest definicja wiary. I albo ktoś ją ma,albo nie.
    • robertjaworski75 Re: Czym jest WIARA ? 09.04.14, 03:15
      Czesc
      widze ze idziemy Ta sama droga. Ja szukam bardziej czym jest wiara w ogole, nie tylko wiara w Boga. Sam jestem katolikiem.
      moje przemyslenia wieku 39 lat doprowadzily mnie do teori gdzie.
      wiara jest sednem naszego ja , to co myslimy I robimy, jakie decyzje podejmujemy.
      tak naprawde chca zmienic siebie lub innych musimy zmienic kryteria wiary ( nie mowie o Bogu tutaj)
      czesto na tym forum myli sie wiare z nadzieja.
      • wladi88 Re: Czym jest WIARA ? 24.06.14, 10:22
        robertjaworski75 napisał(a):

> Czesc
        > widze ze idziemy Ta sama droga. Ja szukam bardziej czym jest wiara w ogole, nie
        > tylko wiara w Boga. Sam jestem katolikiem.
        > moje przemyslenia wieku 39 lat doprowadzily mnie do teori gdzie.
        > wiara jest sednem naszego ja , to co myslimy I robimy, jakie decyzje podejmujem
        > y.
        > tak naprawde chca zmienic siebie lub innych musimy zmienic kryteria wiary ( ni
        > e mowie o Bogu tutaj)
        > czesto na tym forum myli sie wiare z nadzieją .

Wiara pozwala kierować naszym życiem , sterować materią .
        Jezus powiedział że jeżeli będziemy Wierzyć a nie zwątpimy w sercu to się nam stanie tak jak chcemy .
        Nie trzeba tego mylić z Religią , Religiami , gdzie są kłótnie - Czyj Bóg Jest Większy , Kto ma więcej racji i wiedzy o Bogu . Bóg Jest Jeden a My jesteśmy Jego cząstką .
        Tym okazujemy Chwałę Bogu , że jako Jego Cząstka Objawimy w Sobie i dalej całemu Światu Jego Moc - jako Jego dzieci .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka