Dodaj do ulubionych

Korelacja wiary i rozumu

24.11.18, 11:47
"...NAWRÓCENIE DUCHOWEGO PRZYWÓDCY ŚWIATOWEGO ATEIZMU
9 grudnia 2004 r. agencja informacyjna Associated Press podała szokującą wiadomość, że najbardziej znany w świecie ateista, filozof prof. Antony Flew, który od 1950 r. był symbolem i duchowym przywódcą światowego ateizmu, uwierzył w istnienie Boga. A. Flew publicznie wyznał swoją wiarę w Boga, podkreślając, że jest to pewność wynikająca z najnowszych odkryć w dziedzinie biologii, chemii i fizyki.

W swojej książce There is God A. Flew napisał:

„Teraz wierzę w istnienie Boga”

i przyznał, że odkrycie prawdy o istnieniu Boga Stwórcy było uwieńczeniem jego długiej intelektualnej drogi, podczas której opierał się tylko na faktach naukowych oraz na swoim rozumie..."

Ostatnio ktoś na forum pytał się, jaki ma związek wiara z rozumem.
Jako odpowiedź polecam artykuł ks. Mieczysława Piotrowskiego poruszający ten temat:
milujciesie.org.pl/wiara-i-rozum.html
Obserwuj wątek
    • a2-a Re: Korelacja wiary i rozumu 24.11.18, 12:10
      Panie Tadeuszu, o dar rozumu trzeba prosić Ducha Świętego.

Dary Ducha Świętego

KKK 1845 Siedmioma darami Ducha Świętego udzielanymi chrześcijanom są: mądrość, rozum, rada, męstwo, umiejętność, pobożność i bojaźń Boża.

KKK 1830 Życie moralne chrześcijan jest podtrzymywane przez dary Ducha Świętego. Są one trwałymi dyspozycjami, które czynią człowieka uległym, by iść za poruszeniami Ducha Świętego.

KKK 1831 Siedmioma darami Ducha Świętego są: mądrość, rozum, rada, męstwo, umiejętność, pobożność i bojaźń Boża. Chrystus, Syn Dawida, posiada je w całej pełni (Por. Iz 11, 1-2). Dopełniają one i udoskonalają cnoty tych, którzy je otrzymują. Czynią wiernych uległymi do ochotnego posłuszeństwa wobec natchnień Bożych.

Twój dobry Duch niech mnie prowadzi po równej ziemi (Ps 143,10)

Wszyscy ci, których prowadzi Duch Boży, są synami Bożymi... dziećmi, to i dziedzicami: dziedzicami Boga, a współdziedzicami Chrystusa (Rz 8, 14. 17).
      www.teologia.pl/m_k/kkk1d01.htm
      • tade-k53 Re: Korelacja wiary i rozumu 24.11.18, 12:59
        Posoborowy Kościół nie odróżnia Boga od diabła:"I nic dziwnego. Sam bowiem szatan podaje się za anioła światłości." 2Kor 11: 14
        Dlatego posoborowym Kościołem kieruje Szatan.
        • a2-a Re: Korelacja wiary i rozumu 24.11.18, 13:34
          Panie Tadeuszu, ja rozumiem Pana...
          Mam tylko pytanie, w jaki sposób Pan realizuje potrzebę pozostawania w pełnej łączności ze Stolicą Świętą?
          • tade-k53 Re: Korelacja wiary i rozumu 24.11.18, 14:08
            Kościół Katolicki, Kościół wojujący z piekłem i z herezjami, Kościół nawracający pogan, heretyków i schizmatyków, przestał istnieć wraz ze śmiercią papieża Piusa XII, ostatniego katolickiego papieża, jednak walka z piekłem nie ustała i trwać będzie do końca świata.
            Ap 12:17 "I rozgniewał się Smok na Niewiastę, i odszedł rozpocząć walkę z resztą jej potomstwa, z tymi, co strzegą przykazań Boga i mają świadectwo Jezusa."
            • a2-a Re: Korelacja wiary i rozumu 24.11.18, 16:00
              Znam Pana poglądy, jednakże zadałem pytanie.
              Czy potrafi Pan na nie odpowiedzieć, czy mam rozumieć, że jednak Pan na zadane pytanie nie odpowie?
              • tade-k53 Re: Korelacja wiary i rozumu 24.11.18, 18:12
                >Mam tylko pytanie, w jaki sposób Pan realizuje potrzebę pozostawania w pełnej łączności ze Stolicą Świętą?<
                Należę do Kościoła który założył Pan Jezus, dlatego unikam Kościoła posoborowego uczynionego ludzką ręką jak ognia piekielnego.
                "Jeślibym się jeszcze ludziom podobał, nie byłbym sługą Chrystusa” Ga 1.10
                • a2-a Re: Korelacja wiary i rozumu 24.11.18, 18:24
                  Rozumiem, że unika Pan odpowiedzi.
                  • tade-k53 Re: Korelacja wiary i rozumu 24.11.18, 18:42
                    Jakie pytanie?
                    • a2-a Re: Korelacja wiary i rozumu 24.11.18, 19:22
                      5tade-k53 napisał:

> Jakie pytanie?

Panie Tadeuszu już przypominam.
                      W jaki sposób Pan realizuje potrzebę pozostawania w pełnej łączności ze Stolicą Świętą?
                      • tade-k53 Re: Korelacja wiary i rozumu 24.11.18, 19:31
                        a2-a napisał:

> 5tade-k53 napisał:
                        >
                        > > Jakie pytanie?
                        >
                        > Panie Tadeuszu już przypominam.
                        > W jaki sposób Pan realizuje potrzebę pozostawania w pełnej łączności ze Stolicą
                        > Świętą?
                        Nie chcę utracić Wiary, dlatego nie chcę mieć nic wspólnego z Rzymem- Babilonem.
                        • a2-a Re: Korelacja wiary i rozumu 24.11.18, 19:48
                          tade-k53 napisał:

> a2-a napisał:
                          >
                          > > 5tade-k53 napisał:
                          > >
                          > > > Jakie pytanie?
                          > >
                          > > Panie Tadeuszu już przypominam.
                          > > W jaki sposób Pan realizuje potrzebę pozostawania w pełnej łączności ze S
                          > tolicą
                          > > Świętą?
                          > Nie chcę utracić Wiary, dlatego nie chcę mieć nic wspólnego z Rzymem- Babilonem
                          > .

Św. Pius X był innego zdania, w kwestii pozostawania w pełnej komunii ze Stolicą Świętą.
                          • tade-k53 Re: Korelacja wiary i rozumu 24.11.18, 20:08
                            Polecam encyklikę św. Piusa X Pascendi dominici gregis.
                            • a2-a Re: Korelacja wiary i rozumu 24.11.18, 20:37
                              tade-k53 napisał:

> Polecam encyklikę św. Piusa X Pascendi dominici gregis.

Bardzo dobrze Panie Tadeuszu, ponieważ skierowana jest ona właśnie do osób "jedności i łączności ze Stolicą Apostolską pozostających".
                              sanctus.pl/index.php?grupa=89&podgrupa=500&doc=450
                              • tade-k53 Re: Korelacja wiary i rozumu 24.11.18, 21:27
                                Ta encyklika jest o wrogach Kościoła, dlatego z Kościoła katolickiego nie został kamień na kamieniu, który by nie był zwalony.
                                Jutrzejsza ewangelia :"Powstanie wielu fałszywych proroków i wielu w błąd wprowadzą; a ponieważ wzmoże się nieprawość, oziębnie miłość wielu. Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony. A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie koniec. Gdy więc ujrzycie "ohydę spustoszenia", o której mówi prorok Daniel, zalegającą miejsce święte - kto czyta, niech rozumie - wtedy ci, którzy będą w Judei, niech uciekają w góry! Kto będzie na dachu, niech nie schodzi, by zabrać rzeczy z domu. A kto będzie na polu, niech nie wraca, żeby wziąć swój płaszcz. Biada zaś brzemiennym i karmiącym w owe dni! A módlcie się, żeby ucieczka wasza nie wypadła w zimie albo w szabat. Będzie bowiem wówczas wielki ucisk, jakiego nie było od początku świata aż dotąd i nigdy nie będzie. Gdyby ów czas nie został skrócony, nikt by nie ocalał. Lecz z powodu wybranych ów czas zostanie skrócony. Wtedy jeśliby wam kto powiedział: "Oto tu jest Mesjasz" albo: "Tam", nie wierzcie! Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i działać będą wielkie znaki i cuda, by w błąd wprowadzić, jeśli to możliwe, także wybranych. Oto wam przepowiedziałem. Jeśli więc wam powiedzą: "Oto jest na pustyni", nie chodźcie tam!; "Oto wewnątrz domu", nie wierzcie! "
                                Dlatego będąc posłuszny Panu Jezusowi nie wierzę w ani jedno słowo, jakie głosi Kościół novus ordo.
    • maciejmarkisz Re: Korelacja wiary i rozumu 25.11.18, 21:21
      W tym temacie znakomite też są artykuły, prace naukowe i książki ks. Michała Hellera, choć osobiście nie szukam żadnych logicznych tłumaczeń naszego Świata, mi wystarczy do wiary fakt miłości. A że za wiarą może iść i rozum, logika, porządek Wszechświata i matematyka/fizyka - to jeszcze lepiej. :)
      • tade-k53 Re: Korelacja wiary i rozumu 25.11.18, 21:25
        Na czym polega nawrócenie wyjaśnił Pan Jezus dyktując słowa Nowenny przed Świętem Miłosierdzia: Na dzień piąty, czyli dzisiaj Pan Jezus podyktował słowa:
        Dziś sprowadź Mi dusze heretyków i odszczepieńców i zanurz ich w morzu miłosierdzia Mojego; w gorzkiej Męce rozdzierali Mi ciało i Serce, to jest Kościół Mój. Kiedy wracają do jedności z Kościołem, zagajają się Rany Moje i tym sposobem ulżą Mi Męki.
        Sęk w tym, że nie ma już tego Kościoła....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka