Gość: gevara Brak podstawowej informacji w tym artykule IP: *.hands.com.pl / *.hands.com.pl 02.02.04, 09:50 W artykule brak podstawowej informacji - zresztą, większość mediów ją opuszcza. Wirus ten atakuje TYLKO komputery z systemem Microsoft Windows - żadnych innych. To chyba ważna informacja - nie atakuje wszystkoch komputerów. Zaraz po tym mogłaby polecieć kolejna informacja - czym SCO mogło się narazić twórcom wirusów - ta informacja jest ogólnie dostępna, autor artykułu mógłby trochę poszukać. Twierdzenie, że jest to najgroźniejszy wirus jest po prostu śmieszne. Na razie nic złego nikomu - poza SCO nie zrobił - nie robi żadnych szkód na lokalnych kompach - najwyżej zapycha sieć. Szkody wyrządzone do tej pory nie kwalifikują tego wirusa jako najgroźniejszy. Twierdzenie "jest to najgroźniejszy wirus..." jest po prostu powtórzeniem tendencyjnych stwierdzeń ludzi związanych z SCO i MS (SCO należy w dużej części do MS). Dla nich jest groźny. Jakby autor artykułu poza przedrukowaniem tekstów z newsów światowych chciał zweryfikować prawdziwość informacji (Najgroźniejszy wirus to chyba taki, który powoduje największe szkody, nieprawdaż?) nie pisałby tego. Wirus ten po prostu pokazuje dziury w systemie MS Windows. Atakuje strony SCO, bo SCO zaczęło pozywać użytkowników Linuxa do sądu twierdząc, że ukradziono ich kod (na razie skończyło się to wyrokiem w Niemczech każącym ich za rozpowszechnianie takich informacji, udowodnić można najwyżej, że to SCO skradło kod, albo jest on przypadkowo podobny w pewnych miejscach). SCO należy w dużej mierze do MS, dla którego Linuks jest poważnym zagrożeniem (Linuks może na razie zastąpić MS we wszystkich dziedzinach życia - poza graniem w gierki - na razie) - MS rozpoczął kampanię podającą nieprawdziwe informacje o Linuksie, łącząną z pozwami wydawanymi przez SCO. Dlatego wirus atakuje SCO, potem Microsoft. Wirus nie zrobi nic złego - po prostu kompy z systemem Microsoft Windows wyłączą serwery to tego Microsoftu (oray SCO) należące. Podsumowując - artykuł po pierwsze nie podaje wszystkich potrzebnych do analizy sytuacji faktów (wirus atakuje tylko systemu MS), nie próbuje znaleźć przyczyn sytuacji (ataki SCO i MS na środowiska OpenSource), do tego twierdzi nieprawdę (najgroźniejszy wirus - no, ale to jest kwestia definicji tego, co to znaczy "najgroźniejszy"). A taka fajna gazeta z tej "gazety"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Taczka Do Microsoftu należy też w pewnej części... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.04, 10:13 ...budka z warzywami za rogiem. Dlatego dziury w niej są straszne i wieje. Kolejny wyznawca teorii spiskowej? Autor powtórzonych niedokładnie informacji? Microsoft kupił, ale nie SCO. Kupił licencje na rozwiązania zawarte w oprogramowaniu do integracji własnej platformy z platformą Unix. Zawarł też porozumienie, ale w zupełnie innej intencji. "Na razie nic złego nikomu - poza SCO nie zrobił...". Hm... z tego co wiem, serwery SCO nie pracuja pod kontrola Windows. Wczesniej piszesz, ze "Wirus ten atakuje TYLKO komputery z systemem Microsoft Windows - żadnych innych". Jak z tym w koncu jest? W jednym się zgadzam. Informacja GW ma charakter plotkarsko-lamerski. O niczym istotnym nie informuje i powtarza obiegowe opinie. Na dodatek opinie te czesto mijają się z rzeczywistoscią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glog Re: Do Microsoftu należy też w pewnej części... IP: *.multicon.pl / *.MultiCon.PL 02.02.04, 11:48 > "Na razie nic złego nikomu - poza SCO nie zrobił...". Hm... z tego co wiem, > serwery SCO nie pracuja pod kontrola Windows. Wczesniej piszesz, ze "Wirus > ten atakuje TYLKO komputery z systemem Microsoft Windows - żadnych innych". > Jak z tym w koncu jest? To prawda: wirus atakuje tylko komputery pracujące pod windowsem. To prawda: mimo iż serwery SCO nie pracują pod winowsem są zapychane przez zapytania generowane od zainfekowanych windowsów... Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Taczka Zapytania generowane IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.04, 00:44 Przez wszystkie kopie Windows? Zdumiewające! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Skąd wziął się Wirus Mydoom? IP: *.top.net.pl 02.02.04, 12:47 Ruscy do zdolni ludzie, szkoda tylko, że używają tych zdolności w złym celu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sadus usun-mydoom IP: 82.146.228.* 02.02.04, 14:16 serwis mksvira wie ja poradzi sobie z tym syfem www.mks-vir.com.pl/baza.html?show=description&id=2623 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wirus Mydoom zainfekował ponad milion kompute IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 02.02.04, 23:52 znalazlam na www.microsoft.com reczne sposob na mydoom, ale tylko b. zobacz strone symsntec (nie pamietam adresu) tam jest wykrywacz. pewnie znajdzie sie i cos innegoja chyba nie mam, nic mi nie wykrylo, ale siadl mi outlook, co mnie wku..., jak ktos ma rade na outlooka, ktory nie przyjmuje maili to prosze o pomc , bo na microsoft nie mam co teraz liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś