Dodaj do ulubionych

Plan Tuska w punktach

29.01.10, 22:59
Szanowny Panie Tusk,
mam propozycje, ktora wydaje mi sie dobra.
Wprowadzic kasy fiskalne nie tylko dla lekarzy i prawnikow ale takze za uslugi koscielne (chrzty,komunie,sluby,pogrzeby, ofiary na tace...).
Z powazaniem.
Obserwuj wątek
    • swan_ganz Re: Plan Tuska w punktach 29.01.10, 23:36
      i jeszcze jeden punkt donkowego planu;
      - wrócic na komin rozgoniwszy wcześniej ta swoja szemrana ferajne
      Jak; normalnie
      skutki; dozgonna wdzięcznośc obywateli..

Do roboty panie Tusk
      • Gość: XFile Re: Plan Tuska w punktach IP: *.aster.pl 30.01.10, 00:10
        > - wrócic na komin rozgoniwszy wcześniej ta swoja szemrana ferajne

Nie bredz, swan. Znajdz sobie jakas prace, to ci sie zycie poprawi, moze nawet
        zona ci wtedy da... Wyluzuj.
        • mirmat1 Zlodziejom upieklo sie z tymi kasami fiskalnymi 30.01.10, 15:28
          Gość portalu: XFile napisał(a):

> > - wrócic na komin rozgoniwszy wcześniej ta swoja szemrana ferajne
          >
          > Nie bredz, swan. Znajdz sobie jakas prace, to ci sie zycie poprawi, moze nawet
          zona ci wtedy da... Wyluzuj.
          M: Zlodziej to ma zycie klawe...mozna by zaspiewac w erze Tuska. Inni musza
          instalowac jakies "kasy fiskalne" a on spoko bo Tuskowa CBS, ABWehra a ostanio
          zamieniona na firme ochroniarska mafii, CBA czuwa.
          • Gość: voytas Re: Zlodziejom upieklo sie z tymi kasami fiskalny IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.10, 22:42
            eee tam, opowiadasz. O drobnicy nie rozmawiamy - złodziejsaszki jeżdżą jakimiś
            10-letnimi bmwicami z trzeciej niemieckiej ręki, a popatrz na adwokatów,
            ordynatorów, notariuszy. Kiedyś mi jeden sku...el notariusz (kolega z klasy
            licealnej niestety) powiedział, że ja mam fajnie bo sobie opla kupuję i spoko, a
            on musi volvo 4WD albo inny czołg, bo co by koledzy w branży powiedzieli. Boję
            się tylko, że jak ferajna to usłyszy to znowu coś zamęcą. Klika, przepraszam
            korporacja, się trzyma.
        • swan_ganz Re: Plan Tuska w punktach 13.02.10, 11:48
          > Nie bredz, swan. Znajdz sobie jakas prace, to ci sie zycie
          poprawi, moze nawet zona ci wtedy da...

pracę mam ale żony nie mam więc tymczasowo musze zadowalać sie
          Twoją... Wiem, wiem - to tylko namiastka ale co robić? :-)
    • pi_rez Plan Tuska w punktach 29.01.10, 23:37
      ograniczenie szarej strefy to też obniżenie dobrobytu ludzi z szarej strefy,
      czego nie chcemy (wersja dla debili : jak ktoś ma 500zł zasiłku i pracuje za
      1000zł to teraz będzie mu się bardziej opłacało nie pracować, on jest
      biedniejszy, polska gospodarka jest biedniejsza o 1000zł , budżet jest
      biedniejszy o 500zł ( realna stopa podatkowa)
      realizacja : ceny usług wolnych zawodów wzrosną o 22% , bo z uslug lekarzy
      zrezygnować się nie da
      2. jakoś obecny rząd miał problem z "kreatywną księgowością" , a propo tego co
      jest "deficytem prywatnym a co publicznym"
      3. od kiedy 15ha to "duże gospodarstwo" "? ponoć dochodowe jest od 75ha , ale
      ja się nie znam. Na pewno jeśli płacą zus i podatek to powinni byc
      gdzieśzatrudnieni , czyli samo zatrudnienie - na własnym polu. Aktywne
      poszukiwanie renty przez biurokracje - oj nazbierają opłat , a ile za porady
      prawne !!!
      wyższe składki i wyższe emerytury, rewelacja każdy ubezpieczony w zus wie jak
      to wygląda w "powszechnym systemie"
      "Pracownicy prywatyzowanych firm mogą liczyć na pakiety darmowych akcji."
      To się nazywa korupcja polityczna , głosujcie na zbycha i mira - to
      dostaniecie pakiet akcji naszej firmy za 20k zł !!! w każdym okręgu wyborczym
      gdzie jest większa państwowa spółka zwycięstwo PO gwarantowane.
      5. uczyć : brak skutków finansowych - no pewnie każdy się bedzie uczyć jeden
      od drugiego !
      6. dać młodym prace : brak skutków finansowych - tu rada obniżyć minimalny
      wiek do podjęcia pracy na 7 lat włącznie z kopalniami jak w XIX wieku

punkty które ja bym dołożył - podobne do 5 i 6..
      dla każdego 100 milionów !!!!!
      • Gość: voytas Re: Plan Tuska w punktach IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.10, 22:45
        o, uderz w stół... pan lekarz? prawnik może?
    • stek22 Re: Plan Tuska w punktach 30.01.10, 00:21
      Panie Tusk, przecież to wszystko to finansowanie niewydolnego Państwa jak nic innego. Wszelkie instytucje tego Państwa to atrapy, wydmuszki, pozór. W niewielkim stopniu one służą obywatelowi, a korzystają z tego politycy i ich koledzy! Moja propozycja - zamiast ciąć wszystko naokoło aby było na budżety tych instytucji okołobudżetowych, upublicznijmy ich budżety. Zacznijmy od tego. Od razu dowiemy co jest priorytetem. Wszystko tniemy aby było na coś, ale jak wygląda finansowanie tego czegoś? Dla mnie to wszystko bez głębokiej reformy finansów i gospodarczej jest bez sensu.

Po moich wieloletnich obserwacjach rynku pracy mogę stanowczo powiedzieć - nieprawda, że to co prywatne to bardziej efektywne więc to co państwowej trzeba sprywatyzować. U prywatnego, tak samo jak w upolitycznionych państwowych instytucjach często gęsto jest tak samo. W takim samym stopniu ujawnia się nepotyzm, własne ambicje nad dobro firmy, brak poszanowania pracowników niższego szczebla.
      Recepturą na to wszystko jest co innego - odpolitycznienie. Wbrew pozorom państwo musi mieć w swych rękach większościową część najważniejszych gałęzi gospodarki, aby móc w razie czego efektywnie i odpowiedzialnie wpływać na los kraju. Nie ma czegoś takiego jak tzw. niewidzialna ręka rynku, bo najwięksi gracze rynku są to koledzy albo partyjni, albo inaczej mówiąc - politycy i duży biznes to ta sama grupa społeczna spotykająca się na tych samych rauchach. Śmiechu warte oddawanie losu gospodarki kraju w takim układzie ludziom, dla których liczy się zysk za wszelką cenę, nawet cenę olbrzymich kosztów własnych w przyszłości, gdzie trzeba zwolnić koniecznie człowieka zarabiającego najmniej bo prezesunio zarabiający np. 30.000 zł nie może z powodu kryzysu zarobić ani mniej o te głupie dla niego 2 tysiące. I byłoby bez gadania, żeby nie było że nie możemy nic zrobić bo to prywaciarz. Skończymy z tymi POzerskimi sztuczkami i zacznijmy odpolitycznić ten kraj.
      Na razie mamy taki układ - przy słabych instytucjach państwowych jak sądy, prokuratura, opieka zdrowotna, policja mamy rząd reprezentowany przez upolitycznianie tego wszystkiego jak się da.
      Powinno być inaczej - Bardzo silnej instytucje państwowe, gdzie sądy sprawnie i niezależnie orzekają zwłaszcza w kwestiach prawa gospodarczego, które by ostro pilnowały wybrańców narodu wybranych w wyborach jednomandatowych. Bo nieszczęściem byłyby wybory jednomandatowe (których partie boją się jak ognia) przy niewydolnych tych instytucjach. Wtedy bym zgodził się z opiniami polityków, że to watażkowie by doszli do władzy. Ale to jest właśnie półprawda, gorsza od kłamstwa, bo kłamstwo można wyczuć.
      Cóż łatwiej bawić się w politykierstwo niż politykę. Jak na razie w tym kraju to wszystko jest tak skonstruowane aby nikt z polityków nie musiał brać odpowiedzialności za to co zrobił (chodzi o działalność polityczną a nie poza)
      • Gość: wrotycz Re: Plan Tuska w punktach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 09:13
        do stek-22-święte słowa - nic dodać nic ująć.
      • Gość: pablo Re: Plan Tuska w punktach IP: *.chello.pl 30.01.10, 11:00
        Tak, to jest, moim zdaniem, STEK .... Zapraszamy do komunistycznej
        Korei Płn.
        • stek22 Re: Plan Tuska w punktach 31.01.10, 12:43
          Nic nie zrozumiałeś z mojego posta. Zwróciłem uwagę, że prywatne nie oznacza, że
          bardziej efektywne od państwowego. A Państwowe jak upolitycznione to jest
          niewydolne. Korea Płn jako totalitarny reżim jest całkowicie przeżarty
          upolitycznieniem jedynie słusznej opcji, a o ile przeczytałeś z mojej wypowiedzi
          to jestem przeciw temu.
          Jestem za Państwem o silnych niezależnych instytucjach - tego nie ma ani w
          Polsce ani w Korei Płn. Nie musisz mnie tam zapraszać. Reprezentujesz jedynie
          słuszne myślenie i nie jesteś w stanie wznieść się ponad panującą obecną
          indoktrynizację.

A tak swoją drogą - Korea Płn funkcjonuje jeszcze dzięki poparciu Chin, a nie
          tylko USA siedzą w portfelu Chin. Śmiech mnie ogarnia na twoje miałkie myślenie.
          Wyciągnij wnioski o ile potrafisz

Ależ oczywiście. Prywaciarz może co chce i jak chce póki to jest jego własny
          biznes to może go prowadzić na granicy bałaganu i wypłacalności. A teraz wyobraź
          sobie swój tok rozumowania, gdy takiemu prywaciarzowi, który u siebie wszystko
          może, sprzedasz/sprywatyzujesz co Państwowe. Niestety świat nigdy nie był czarno
          biały, ale to nie trafia do niektórych
      • ebiznes24eu Re: Plan Tuska w punktach 31.01.10, 11:17
        i co z tego ?
        Prywatny może zatrudniać kogo chce. Nawet niekompetentną rodzinę. Jego kasa jego
        biznes. Konkurencja takiego szybko wykosi.
    • Gość: pablo Plan Tuska w punktach IP: *.chello.pl 30.01.10, 10:54
      A wymiar sprawiedliwości - sędziowie, prokuratorzy zostaną z
      przywilejami emerytalnymi ??!!
    • Gość: pablo Re: Plan Tuska w punktach IP: *.chello.pl 30.01.10, 10:56
      Oczywiście popieram !! Zrewidować całokształt stosunków z Krk,
      szczególnie finanse, bo to jest tzw. święta krowa !!
      • Gość: gość Re: Plan Tuska w punktach IP: *.chello.pl 30.01.10, 15:14
        Nie bardzo rozumiem co pan PABLO popiera w tej pustej paplaninie premiera,
        którego celem jest całkowite zniszczenie Polski.
    • tt33 Szkoda gadać, 30.01.10, 11:36
      uważam, że debata z Tuskiem i jego TW, to strata czasu.

Ale ubawiły mnie 2 elementy i się do nich odniosę:

-Podoba mi się obowiązek indoktrynacji małych od 3,5 roku życia.

-Nigdy nie byłem w żadnym mundurze, ale uważam że są służby
      niezbędne, do jakiego stopnia można osłabiać państwo?wesoły jest
      egalitaryzm emerytur, to będzie fajny kraj,
      broniony przez 64 letnich, a może 66? (policjantów, zawodowych
      żołnierzy, strażaków, straży granicznej, służby więziennej, BOR, ABW,
      CBA)

Dzieci i wnuki mira, rycha, zbycha i donka będą miały naprawdę miło i
      sympatycznie

Sit autem sermo vester: "Est, est", "Non, non"; quod autem his
      abundantius est, a Malo est
      • Gość: Voytas Re: Szkoda gadać, IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.10, 22:52
        A kto powiedział, że wojskowy do emerytury w czołgu ma siedzieć? Przecież
        policmajstry teraz też nie siedzą na przypiecku z emeryturką, ale zasuwają jak
        trzeba, tylko przy okazji emeryturkę kosząc. Górnik też - niech wprowadzą zakaz
        pracy pod ziemią powyżej 40 lat. Potem przekwalifikowanie i inna robota, żeby
        koło 50 nie mogli mówić, że ich praca wykończyła i zasiłek się należy na twój (i
        mój) koszt. A za ciężkie lata dostaliby dodatek specjalny do NORMALNEJ emerytury
    • Gość: sprawiedliwy Plan Tuska w punktach IP: *.CNet.Gawex.PL 30.01.10, 12:01
      Plan identycznie przedstawiony jak przed wyborami parlamentarnymi. Co zrealizowano z poprzedniego, pisanego w świetle jupiterów na tablicy? Oby się nie okazało, że po wygranych wyborach prezydenckich i samorządowych z tego planu nie zrealizowane zostanie żadne założenie, choć jest łatwiejszy, gdyż sięga do kieszeni Polaków bez wysiłku intelektualnego polityków.
      • Gość: gugcia0 słuchałem wczoraj opinii o tym planie IP: *.chello.pl 30.01.10, 13:39
        prof.K.Rybińskiego w radio TOK FM.Myślę,że przestaną go tam
        zapraszać, bo to radio ma za zadanie 24 h na dobę chwalić PO,Tuska
        and CO., a ten Rybiński suchej nitki na tym planie Tuska nie
        zostawił.Powiedział,że jest to plan PR owy ratowania twarzy rządu, a
        co do jego jakości ekonomicznej to jest żadna,bo np. ta słynna
        kotwica wydatkowa dotyczy tylko 25% wydatków z kasy państwa ,na
        które wpływ ma rząd, 75% to wydatki sztywne.Po drugie reforma
        mundurowych emerytur zacznie się dla przychodzących do zawodu od
        1.1.2012,oni posłużą 20 lat, czyli skutki niższych wypłat dla nich
        odczujemy pozytywnie w roku 2032, a to trochę daleko jest i palące
        problemy finansów państwa należy rozwiązać w latach 2010 do 2012, a
        nie zaczynać od 2032.KRUS nie jest nawet w 1% uzgodniony z PSL i nie
        jest prawdą, to co piszecie tu o obowiązku przejścia na ZUS przez
        kogoś kto ma 15 ha.To są luźne myśli, na które nidgy nie zgodzi się
        PSL i zerwie koalicję gdy ktoś bez uzgodnienia z nimi taki model
        KRUS będzie na siłę chciał realizować. Do tego PO musi mieć głósy
        PSL w sejmie i nigdy ich nie dostanie.KRUS może tylko mieć opcję
        wyższych składek dla rolników z 50 albo 75 ha i to najwyżej zapłacą
        zamiast obecnych 90 zł na miesiąc jakieś 300 zł, na tyle zgodzi się
        PSL i tyle. bez nich PO nic w tym temacie nie zrobi, a jak
        zaryzykuje zerwanie koalicji to w nastepnych wyborach dostanie może
        40% i znów będzie potrzebować koalicjanta. Proszę zauważyć,że PiS
        chce oficjalnie współdziałać z SLD i jeżeli PSL dołączy do tej pary
        to PO pomimo wygranych wyborów może nie utworzyć rządu z 40%.Tusk o
        tym wie i dlatego naprawdę nie zadnych !!! decyzji o KRUS - jest
        tylko propozycja rozmowy, o tym tez mówił Rybiński.Tusk nie
        proponuje żadnych realnych oszczędności,żadnej likwidacji agend
        państwa, żadnej rewolucji w pensjach warszawskich urzędasów,żadnej
        redukcji aut służbowych,ograniczeń premii,itd.
    • Gość: gość Re: Plan Tuska w punktach według ma-ek5 IP: *.chello.pl 30.01.10, 15:41
      Pan ma-ek5 nie zauważył, że Pan Tusk nazwał Planem pustą, długą paplaninę, w której nie przedstawił żadnych konkretów.

A jeżeli chodzi o Propozycję pana ma-ek5 to może wymienione wydatki powinien pokrywać Rząd lub sejm i parlament. W końcu to obywatele tych instytucji i ich rodziny też korzystają z usług Kościoła, tych wymienionych i nie tylko. Przecież nawet pan Tusk tuż przed wyborami swój związek małżeński zatwierdził w Kościele.
    • Gość: wróg kłamstw Plan Tuska w punktach IP: *.chello.pl 30.01.10, 16:03
      Artykuł, zgodnie z pozbawionym jakichkolwiek konkretów przemówieniem, nie
      zawiera niczego, co kwalifikowało by go jako wartościowy plan dla działań
      polskiego rządu. Tą ocenę potwierdzają znalezione komentarze, z których ani
      jeden nie chwali ,a wręcz przeciwnie każdy z nich zawiera zarzuty i raczej
      surową krytykę. Zachodzi więc pytanie: Czy człowiek, który w ciągu 2 lat
      rządzenia nie zrobił nic pozytywnego, a raczej doprowadził kraj do
      pogłębiającej się ruiny i nadal nie potrafi zaproponować czegokolwiek
      pozytywnego,czy ten człowiek ma jeszcze prawo rządzić?
    • Gość: unita Re: Plan Tuska w punktach IP: 80.50.238.* 30.01.10, 17:20
      A nade wszystko, proszę wstawić kasy fiskalne, w sejmie. Każdemu posłowi, aby
      mogli oni, wbijać w one kasy, swe łapówki. Oraz proszę, o naliczenie, podatku
      obrotowego WAT, od łapówek.
    • kibic_rudego Jak zwykle u Kqwaczych elyt pierdu pierdu bla bla 30.01.10, 19:33
    • hanishl Parole , parole ,parole 30.01.10, 22:08

• ewa1-23 Plan Tuska w punktach 31.01.10, 14:26
      "Rolnicy będą płacić wyższe składki, ale dostaną wyższe emerytury i będą korzystać z ulg podatkowych (m.in. na dzieci)." - bzdura! Rolnicy mają płacić kilkunastokrotnie wyższe składki, żeby MIEĆ te emerytury, co teraz! Plan Tuska zakłada WYŻSZE dopłaty podatników do KRUS. To skandal!
    • prac124 Plan Tuska w punktach 31.01.10, 14:31
      Ad.1) Łatwo można ograniczyć wzrost wydatków budżetowych. Wystarczy obniżyć
      wydatki budżetowe o 10 % w skali roku i tak samo każdego następnego.
      Nic złego się nie stanie, jeżeli deficyt budżetowy będzie na poziomie 15 %
      PKB. I tak nie powinno się wprowadzać euro dopóki złotówka nie urośnie do
      takiego poziomu, że 1500 zł netto to będzie to samo, co 80 % średniej we
      Francji, Niemczech, Belgii i Wlk. Brytanii. Z zarobek większy o 25 % nie
      będzie sensu emigrować, nawet wysoko kwalifikowanym. To z całą pewnością nie
      nastąpi do 2012 roku. Na euro mamy więc dużo czasu. Wiele lat. Chyba Premier
      Rządu nie chce wprowadzić euro kosztem najbiedniejszych – to oni są przecież
      najliczniejszym elektoratem.
      Pensje w budżetówce wcale nie muszą być zamrażane. Chłonnośc pieniężna
      budżetówki powinna być zmniejszaną corocznie poprzez systematyczną redukcję
      etatów przynajmniej o 15 %. To łatwo osiągnąć upraszczając procedury obsługi
      administracyjnej zamiast je systematycznie komplikować. Palikot gó... robi.
      Miał ułatwiać życie obywatelom, a skutków nie widać. Administracja rośnie
      zamiast maleć. Obecnie na jednego Polaka produkującego, lub świadczącego
      usługi rzemieślnicze przypada czterech pracowników administracji wszystkich
      szczebli. To musi stopniowo zmaleć do proporcji 1:1. Takie priorytety są
      potrzebne.
      Wydatki budżetowe należy powierzyć gminom. Osiągną założone cele lepiej i
      taniej. Budżet może swobodnie być sumą budżetów wszystkich gmin.

2) Przywileje emerytalne czekają z utęsknieniem ustawy unieważniającej je jako
      niezgodne z konstytucją. Od tego momentu zmodyfikowana ustawa emerytalna
      (wszyscy z jednej podstawy bazowej) może spowodować, że od tej chwili wysokość
      emerytury będzie zależała od bazy równej dla wszystkich, od stażu pracy lub
      służby (bez różnicy) i od wielkości wpływów do kasy emerytalnej przez te lata.
      Jest rzeczą niemoralną, by 35-latek emeryt w pełni sił zbijał bąki do końca
      życia. Obecna ustawa daje mu takie możliwości. Zmiana ma dotyczyć natychmiast
      i względem wszystkich, również tych, którzy na niesłusznie za wysokiej
      emeryturze już są, bądź na taką pracują. Ostatecznie Konstytucja RP jest
      najważniejszym aktem prawnym.
      Rolnicy nie mają dostać większej emerytury niż teraz mają, lecz obliczoną tak,
      jak wszyscy pozostali obywatele. Ona będzie większą, ale nie uznaniowo, tylko
      sprawiedliwie. Wielkość gospodarstwa niema tu nic do czynienia. Jeżeli
      wielohektarowy plantator będzie chciał się obyć minimalną emeryturą i będzie
      płacił minimalne składki, to jego sprawa. System emerytalny ma być
      zrównoważonym bez konieczności do sięgania cudzej kieszeni po pieniądze
      nienależne, chociaż przydatne.
      UCZCIWE PAŃSTWO – to powinna być myśl przewodnia rządu.

3) Ograniczenie szarej strefy też nie musi odbywać się poprzez restrykcje.
      Ostatecznie rząd nie jest od tego, żeby jednym zabierać po to by dawać drugim,
      tylko po to, by wprowadzać mechanizmy samoregulujące równowagę w każdej
      dziedzinie życia. Wielka szkoda, że o swoich obowiązkach rząd wie tak mało.
      Wszyscy świadczący usługi powinni również płacić podatki od swoich dochodów.
      Służba medyczna (lekarze, pielęgniarki, rehabilitanci, uzdrowiciele,
      fizykoterapeuci i bioenergoterapeuci) nie musi być wyjątkiem. Powszechny
      podatek, czy kasy fiskalne nie będą skutecznymi dopóki pacjenci nie będą mieli
      prawa odliczać wydatki medyczne w swoim zeznaniu podatkowym. Od podatku, a nie
      od dochodu ponieważ płacą lekarzowi pieniędzmi już opodatkowanymi (netto).
      Sami pacjenci będą żądali od lekarza kwitu do odliczenia.
      Trzeba zlikwidować wszystkie ulgi podatkowe na rzecz powszechnego podatku 15 %
      od wszystkich. Obniżenie stopy podatkowej od tego poziomu należy powierzyć
      gminom, które powinny pobierać podatki zamiast Urzędów Skarbowych (kolejna
      oszczędność). Jeżeli któraś gmina potrzebuje wprowadzić przywileje na swoim
      terenie, to jej wola. I tak musi swoimi wpływami pokryć potrzeby na swoim
      terenie emerytalne, socjalne, edukacyjne, medyczne, komunikacyjne itd.itd.
      Przecież trzeba przerwać tę farsę z samochodami z kratką. Albo dowolny
      samochód jest przeznaczony do wykonywania działalności gospodarczej i wtedy
      podlega wszystkim zasadom bez ograniczeń, albo służy do użytku prywatnego i
      wtedy VAT go nie obejmuje. Istnienie kratki niczego tu nie zmienia. Skłania
      tylko do krętactwa, a to jest sprzeczne z obowiązkami rządu.

4) Prywatyzacja? Tak. Tylko dla czego obligatoryjnie w ręce obcokrajowców? To
      działanie na szkodę państwa polskiego. Równie dobrze dla uzyskania wysokiej
      efektywności słabo działających zakładów można te zakłady sprywatyzować przez
      uwłaszczenie ich załóg. Oczywiście nie w całości. Pewną część, 15 % załogi
      będą musiały spłacić w 10 - 20 lat. To dla tych, którzy nie mogą zostać
      uwłaszczeni (administracja państwowa, wojsko, służby bezpieczeństwa państwa i
      obywateli). Oznacza to wprawdzie ograniczenie wpływów z prywatyzacji i
      rozciągnięcie ich na lata, ale daje poczucie sprawiedliwości, zapewnia dobre
      miejsca pracy, wysokie wpływy podatkowe do gmin i efektywność gospodarki.
      Prywatyzacja na dotychczasowych zasadach jest ograbianiem ludzi pracy z ich
      wypracowanego majątku. Przez kilkadziesiąt lat naród pracował na istnienie
      zakładów pracy, a teraz ktoś im je zabiera pod pretekstem prywatyzacji i
      sprzedaje obcym którzy tylko mogą zapłacić od razu duże pieniądze. Przecież
      sprzedaż zagrabionego jest paserstwem i podlega karze.

5) Oświatą nie należy zarządzać. Trzeba dać jej szansę funkcjonować i rozwijać
      się. O istnieniu edukacji w danej miejscowości mają decydować rodzice dzieci,
      a nie administracja. Obowiązują przy tym reguły ekonomiczne, ale decyzja nie
      należy do urzędu.
      Nauczycieli należy zmobilizować do lepszego nauczania nie poprzez podniesienie
      płac, tylko przez obligatoryjne zmniejszenie liczebności klas do 16 uczniów.
      Wydajność sama wzrośnie, a pensje nauczycieli powierzyć gminom, które muszą
      zrealizować cele edukacyjne określone rozporządzenia mi Rządu, dysponując
      swoimi środkami.

6) Wsparcie zakładania działalności gospodarczej powinno dotyczyć nie tylko
      młodych, ale wszystkich chętnych. Każdy z nich jakieś pieniądze na wspólny cel
      gminy z pewnością odprowadzą.
      Prywatyzacja zakładów przez uwłaszczenie ich załóg również stabilizuje miejsca
      pracy. Tam też zwalniają się miejsca pracy z powodu rotacji pokoleń. I to trwa
      stale.

Oj nie popisał się Pan Panie Premierze. Widać wyraźny brak jaj. Widać brak
      troski o dobro społeczeństwa z przewagą troski o utrzymanie rządów. A przecież
      chciałby Pan mieć elektorat wyborczy liczony na ponad 20 milionów Polaków. Dla
      czego Pan do tego nie dąży?
      Andrzej Goerst – adres do rozwinięcia i uszczegółowienia tez dostępny jest u
      operatora.
    • Gość: zibi Plan Tuska w punktach IP: *.multi-play.net.pl 31.01.10, 15:48
      Dużo piszecie o szarej strefie i o jej ograniczeniu. A kto stworzył
      szara strefę jak nie przedsiębiorcy ( czyli PO i elektorat jej ).Cała
      budowlanka to jedna wielka szara strefa.A gdzie jak nie w prywatnych
      firmach oficjalne płaci się np. 1000 zł płacy a nieoficjalnie, pod
      stołem np 3000 zł. Następna rzecz to ulgi dla przedsiębiorców. Całe
      to pieprzenie o tworzeniu nowych miejsc pracy.Na co wydaje
      przedsiębiorca pieniądze : na samochody, meble. Przecież wrzuci się
      to w koszta firmy.Tusk jest kłamcą który wiele obiecał przed wyborami
      ale nie spełnił żadnej obietnicy. Mam nadzieję, iż zostanie on ( i PO
      ) rozliczony podczas przyszłych wyborów a PO skończy jak PZPR.
    • zawsze_ezoteryk Plan Tuska w punktach 31.01.10, 19:17
      " zwiększyć do 300 mln zł w 2010 r. nakłady na aktywizację zawodową
      młodych, uprościć przepisy i procedury administracyjne dla chcących
      prowadzić działalność gospodarczą." Zadbajcie lepiej o prace starych !
      Młodym już nie będę ,a starym owszem .
    • stolat3 Re: Plan Tuska w punktach 31.01.10, 20:09
      Kiedy z liberała robi się socjalista ? Na rok przed wyborami. Lepper
      w porównaniu do Tuska to liberał. Czego i komu Tusk jeszcze nie
      obiecał? I te tanie chwyty typu kasy fiskalne dla lekarzy. Przecież
      gawiedź sie tego domaga to należy dać jej jakiś ochłap.A gdzie
      prawdziwe reformy? Gdzie tanie państwo? Kto zlikwiduje ten Kraj
      Rad?
    • Gość: mars Plan Tuska w punktach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 06:53
      OSTATNIE PODRYGI ZDYCHAJĄCEJ OSTRYGI
    • Gość: filipek Nic z tego nie będzie !!! albo jeszcze GORZEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 12:07
      Wydaje się, że bessa będzie nieunikniona, została jedynie przesunięta w
      czasie. Ze wszystkich stron napływają dane ostrzegające.
      Nawet Obama został skrytykowany artykuł:
      www.globtrex.com/Wiadomosci/show/29875-Schiff+odpowiada+Obamie+najgorsze+jeszcze+przed+USA
      Nasi politycy i tak zrobią jak chcą
    • Gość: janusz Plan Tuska w punktach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.10, 20:03
      Tusk chce nas wrócić do księżycowej ekonomi według premiera Messnera
      i jego manewru gospodarczego.
    • Gość: Stangor Plan Tuska w punktach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 19:03
      Te komentarze to jak bicie głową w mur. Czy ktoś z tych stołkodu...ków to
      czyta. Oni mają gdzieś opinie ludzi, czy dobre rozwiązania przedstawiane
      nieraz na forach. W komentarzach do niby planu Tuska też jest dużo rozsądnych
      propozycji. Nie zawsze można się z nimi zgodzić w całości ale są to konkrety
      nad którymi można popracować. Cieszyłbym się aby można było stworzyć taką
      grupę trzeźwo myślących. Wypracować kompleksowy plan plan reform
      uwzględniający zmniejszenie interwencjonizmu państwa,ograniczenie
      administracji poprzez likwidację zbędnych instytucji,ograniczenie biurokracji
      poprzez uproszczenie prawa itp. Następnie zarejestrować
      działalność polityczną i wykosić obecnych politykierów na Wiejskiej.
      Kilkanaście razy podawałem na forach moje przemyślenia na temat reform,
      również można nad nimi popracować.Oto one;Wypowiedzi posłów oraz poczynania
      ministrów obecnego rządu świadczą o braku kompleksowgo planu reorm i
      koordynacji między resortowej, czego dowodem jest projekt ustawy o zachęceniu
      Polek do rodzenia dzieci.To nie żłobki i opiekunki do dzieci a dostęp do
      pracy, zwiększenie płac dla pracowników zarabiających poniżej połowy średniej
      czyli likwidacja ubóstwa przyniesie wzrost urodzeń.
      Instytucji niby dbających o obywatela jest bez liku.To tylko powiększa
      administrację i interwencjonizm państwa.
      Zastanówcie się nad likwidacją przywilejów, furtek prawnych i konstrukcją
      prawa jednoznacznego i prostego.
      Moim zdaniem należy zacząć od reformy poboru podatków i składek ZUS. Należy
      każdemu obywatelowi założyć numer konta ubezpieczeniowego. Zlikwidować
      wszystkie regionalne oddziały ZUS i KRUS.
      Utworzyć centralę ubezpieczeniową na wzór Anglii. Zlikwidować wszelkie
      odliczenia od podatku a podatki obniżyć o odliczenia gdyż to tylko powoduje
      utrudnienia.Ujednolicić przepisy ubezpieczeń społecznych i dopasować do tego
      aby wszystkie składki wraz z podatkiem mogły być przelewane przez pracodawcę
      na konto pracownika w centrali bez składania różnego rodzaju deklaracji. Po
      zakończeniu każdego roku pracownik winien dostać wydruk informujący o
      przelanych składkach oraz kwocie na subkoncie emerytalnym i zdrowotnym.
      Zlikwidować wszelkie odliczenia od podatku. To pozwoli zlikwidować rozliczenia
      roczne PIT.
      Wprowadzić niski podatek od sprzedaży prywatnej ok. 8% z tym że połowa tego
      podatku stanowić będzie składka emerytalna. Druk dwuczęściowy (rachunek za
      wykonaną usługę i dowód wpłaty podatku) dostęp ny na poczcie. Byłby to podatek
      od tzw usług jednorazowych do kwoty przychodu np.15 tys.zł. w skali roku bez
      potrzeby rejestracji firmy. Kadry zlikwidowanych urzędów przekwalifikować i
      wcielić do służb zwalczających szarą strefę. Wydatki ponoszone obecnie na
      utrzymanie oddziałów ZUS i KRUS przeznaczać co rok na oprocentowany fundusz
      emerytalny (lokata w banku). Fundusz ten miał by zadanie zlikwidowanie w
      przyszłości dopłat budżetu do emerytur oraz likwidację finansowania obecnych
      emerytur ze składek dzisiejszych pracowników. System ten pozwoliłby
      niewykorzystaną przez emeryta kwotę dziedziczyć krewnym. W miejsce obecnych
      urzędów ZUS utworzyć punkty konsultacyjne wyjaśniające wszystkie sprawy
      związane z ubezpieczeniem podatkami od płac i zasiłkami w ilości 1 osoba na 10
      tys mieszkańców.
      Wprowadzić 4 progi podatkowe gdzie pierwszy próg podatkowy stanowi połowę
      średniego wynagrodzenia i zakłada zwrot 80 % podatku. System kompatybilny z
      urzędami pracy i MOPS-ami. Zasiłki rodzinne zależne
      od dochodu wypłacane z centrali bez składania wniosków.
      Następna reforma to likwidacja wyborów wójtów, starostów,prezydentów miast,
      burmistrzów i wojewodów. Na tych stanowiskach powinni być ludzie z konkursów
      bo jest to władza wykonawcza podległa radzie samorządu więc nie powinna być
      kadencyjna. Nie mogą to być ludzie z przypadku. Wybory tylko rad i ich
      przewodniczących gdyż jest to organ stanowiący, czyli przedstawiający zadania
      do wykonania . Należy w konstytucji wprowadzić zapis o możliwości odwołania
      posła, europosła czy senatora. Zniweluje to lekceważący stosunek niektórych
      posłów do wyborców. Na stanowiskach obsadzanych przez wybory ( kadencyjnych)
      zlikwidować wszelkie odprawy i tzw trzynastki.
      Doprowadzić do prawdziwej kontroli i nadzoru państwa nad strategicznymi
      dziedzinami gospodarki. Dziś nikt nad tym nie panuje co pokazała ostatnia
      awaria energetyczna ba południu Polski. Nikt nie sprawdził czy były przeglądy
      wymagane przez prawo budowlane, czy zachowane były ( na pewno nie) wymagane
      prawem energetycznym pasy ochronne czy umowy o służebność przesyłu. Do tego
      należy dodać raport kontrolny NIK i zawarte w nim zarzuty.
      Doprowadzić do likwidacji odpłatności za korzystanie z autostrad nawet kosztem
      podwyżki podatku w paliwie pod warunkiem że nie będzie on przeznaczany na inne
      cele. Drogi to żyły polskiego organizmu. Odpłatność za autostrady to zatory
      tych żył.
      Przywrócić ograniczenie szybkości w terenie zabudowanym do 60 km/h a inne
      ograniczenia zweryfikować.
      Leczenie poszkodowanych w wypadkach na koszt polisy OC. Spowoduje to
      odciążenie konta zasilanego składką zdrowotną i zdyscyplinuje powodujących
      wypadki poprzez zwiększone OC.
      Wprowadzić kasy fiskalne dla wszystkich prowadzących działalność gospodarczą
      łącznie z kościołem jeśli taką prowadzi. Nie wolno dzielić społeczeństwa na
      równych i równiejszych.
      Wprowadzić prawdziwy rozdział kościoła od państwa tj zaprzestać dotowania
      kościoła z budżetu,zaprzestać nauczania religii w szkołach ( tylko na zasadach
      wynajmu). Zlikwidować ocenę z religii na świadectwie szkolnym.Katecheci i
      księża finansowani przez kościół a nie budżet.Dotacje na kościół tylko jako
      dobrowolne wpłaty a nie decyzją posłów z budżetu.Polska jest ojczyzną nie
      tylko katolików. Dane Kościoła Katolickiego o 96% katolików w Polsce są oparte
      na ilości ochrzczonych dzieci z których jak pokazuje życie duży odsetek
      nie chce mieć nic wspólnego z religią.
      Prowadzenie dyskusji w mediach w formie; należy zreformować system emerytalny
      czy uzdrowić służbę zdrowia bez podania szczegółów ukierunkowujących, to
      polityczny bełkot o niczym. Do tego nie trzeba
      ekspertów lecz rozsądnego gospodarza. Wprowadzona poprawka do ustawy
      samorządowej o doradcach to kolejna furtka w celu ulokowania kolesiów na
      stanowiska o nieokreślonych płacach. Jeśli osoba na takim stanowisku
      potrzebuje na bieżąco doradców to się na nie nie nadaje(będą rządzić doradcy
      nie on.Mam nadzieję że może ktoś wreszcie rozpocznie cykl dyskusji
      merytorycznych na temat zmian w różnych dziedzinach w Polsce a posłowie sięgną
      po opinię społeczeństwa o rodzaj i kierunek zmian.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka