Dodaj do ulubionych

Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podwyżki

• Gość: krzysiek Re: Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podw IP: 80.48.251.* 31.03.10, 10:13
      opłaty te są częścią taryfy sprzedaży gazu zatwierdzanej przez URE,
      nieprawdą więc jest twierdzenie, że nikt tego nie kontroluje
    • aron2004 Re: Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podw 31.03.10, 10:15
      i bardzo dobrze. Naprawdę trzeba mieć nierówno pod sufitem żeby
      gotować na gazie i grzać gazem. Im większe rachunki płacą idioci
      ekonomiczni tym lepiej.
    • wlserwis 800 złotych "abonamentu" rocznie 31.03.10, 10:19
      Jeśli się używa gazu do celów grzewczych. Czy to nie piękne?
      Lato czy zima, to już prawie 70 złotych miesięcznie.
      Do tego niekończące się podwyżki cen surowca i opłat przesyłowych. Takie są
      skutki MONOPOLU!
      • Gość: Beata Tak, to jest draństwo! IP: 217.98.20.* 31.03.10, 12:07
        ja np. zużywam na ogrzewanie rocznie gazu za 2500 a płacę 3300. Oni zwyczjnie
        ukrywaja podwyżki w tych opłatach stałych. Kiedyś [3 lata temu] płaciło się 50
        złotych ZA DWA miesiące, czyli 300 rocznie.
    • Gość: Tadek Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podwyżki IP: *.sta.asta-net.com.pl 31.03.10, 10:31
      Jakość dostarczanego gazu (kaloryczność) jest tez pod wielkim
      znakiem zapytania - obecnie kaloryczność wzrosła(w stosunku od
      grudnia - 15.03.),a objawia się to tym że przy większym wypływie wody
      jest taka sama temperatura jak przy nastawie pokrętła ograniczającym
      do max. wypływ wody.Czy ktoś to kontroluje? - prawda kontrole są
      zapowiadane wcześniej więc stosowny kurek można zakręcić, też
      wcześniej i jest wszystko OK!.
      Wniosek - chyba było za dużo dodatków innych gazów!?
      A koszty? - płace , odprawy no i premie milionowe - no muszą "rosnąć"
      Pozdrawiam
    • synegigwy jednej informacji mi tu brakuje 31.03.10, 10:38
      w cenę gaz ma być wliczony koszt budowy absurdalnie niepotrzebnego
      gazoportu w Świnoujściu... gdy tymczasem rura z tanim rosyjskim gazem
      (Nordstream) lada moment pojawi się w okolicach Szczecina. Panowie
      Mądrale - może jednak lepiej się podłączyć, zanim was społeczeństwo,
      wnerwione do skraju rozpaczy, rozpędzi?
      • Gość: Wojtek bez tego gazoportu ceny są właśnie takie, jak są! IP: 217.98.20.* 31.03.10, 12:05
        chyba nie czytałeś tego artukułu ZE ZROZUMIENIEM?
    • l_zaraza_l Mam butlę 31.03.10, 10:49
      5 lat temu rozstałam się z gazem sieciowym. Mieszkam tylko z córką, która
      wiecznie się odchudza a jestem za leniwa, by gotować tylko dla siebie. Czajnik
      elektryczny. Woda bojler elektryczny. Ogrzewanie elektryczne.
      W tamtym czasie dostawałam rachunki za gaz w wysokości 70-80 zł (zużycie jak
      wyżej opisałam - prawie żadne).
      Wkurzyłam się i zamówiłam butlę. Kaucja 100, przerobienie kuchenki 80. Na
      początku płaciłam 47 zł za butle teraz od dwóch wymian 48 zł za butlę. Czyli w
      ciągu 5 lat cena wzrosła o 1 zł na butli (standard - 11 kg).
      Butle są z dość znanej na lokalnym rynku firmy. Nigdy nie są poobijane,
      zardzewiałe i lśnią czystością. Panowie, którzy je przynoszą ZAWSZE sprawdzają:
      - szczelność przewodu i złączy
      - szczelność kuchenki
      - jak pali się gaz na palnikach i w piekarniku (nie wiem czy jest równy?, kolor?)
      -wentylację
      Wszystko w cenie butli - 48 zł.
      Najlepsze jest to, że butla wystarcza mi na 5-7 miesięcy. To oznacza, że
      miesięcznie płacę za gaz (i przeglądy okresowe) 8 zł (słownie: osiem
      złotych).
      - gaz sieci (licząc tylko 70 zł miesięcznie 5 lat temu) - 840 zł rocznie
      - butla (niechby zaszaleć i wziąć 3 a nawet 4 w roku) - 32 zł rocznie.
      Daje do myślenia.

I jeszcze jedno. w październiku brałam butlę. Miałyśmy z córą fazę na
      pieczenie ciast wszelkiej maści (jesień, owoce), więc przed Bożym Narodzeniem,
      pomyślałam sobie, że muszę wymienić butlę bo pewnie, akurat na święta, gaz się
      skończy. Zamówiłam. Pan przyjechał, wniósł nową butlę ale gdy chciał odłączyć
      starą stwierdził, że jest w niej jeszcze sporo gazu (na oko a może bardziej na
      "udźwig") - mniej więcej połowa butli - i szkoda wymieniać. Pan sprawdził to
      co zwykle, zabrał nową butlę i poszedł. NIC NIE ZAPŁACIŁAM. NIC.
      Kończy się marzec i ja znowu zamówiłam butlę bo święta. Mam nadzieję, że tym
      razem pan nie będzie fatygował się na próżno :)

Czy boję się, że wylecę w powietrze? Nie! O wiele bardziej się bałam gdy
      mieszkałam w starym, rozpadającym się bloku, gdzie nikogo nie interesowało czy
      ktoś ma szczelne czy nieszczelne.
    • Gość: KRUSownik Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podwyżki IP: *.vlan396.dengo.lubman.net.pl 31.03.10, 11:02
      "by żyło się lepiej" - dziękuje Panie Tusk - dzięki tobie żyje się lepiej -
      ale twoim przydupasom z partii i nikomu innemu
    • Gość: obywatel Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podwyżki IP: *.ib.pwr.wroc.pl 31.03.10, 11:03
      A co, poza pensjami, nie jest w Polsce najwyższe w porównaniu z Europą? Ile
      można doić społeczeństwo?
    • Gość: D. płacimy najwięcej w UE bo jesteśmy najbogatsi w UE IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.10, 11:11
      proste.Ja np.zarabiam 1350 brutto.
    • Gość: wawa Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podwyżki IP: *.range86-177.btcentralplus.com 31.03.10, 11:22
      Przekleta BANDA ZLODZIEI.
    • Gość: Kij I samochody są za drogie! IP: *.abg.com.pl 31.03.10, 11:38
      Płacimy najwięcej w europie za samochody (w stosunku do naszej siły nabywczej)
      :-))) Poproszę o jakiś urząd regulacji motoryzacji, który będzie kontrolował
      ceny samochodów i dostosowywał je do naszych portfeli.
    • Gość: Krociech Chuje IP: 195.74.91.* 31.03.10, 11:43
      I tyle. Możecie sobie kasować post, chuje i tyle.
    • abiks19 Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podwyżki 31.03.10, 11:53
      To nie cena gazu wpływa na koszty jakie płacimy ostatecznie za
      rachunki,ale niczym uzasadnione koszty dystrybucji.A na koszty
      dystrybucji wpływają:niewiarygodne przeludnienie w biurach,wydatki
      na bale,13-ki,14-ki i bale górnicze.Bo to przecież górnicy rozsiani
      po całej Polsce.Tutaj jest jeszcze PRL.
    • Gość: Stanley Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podwyżki IP: *.210.200.89.otvk.pl 31.03.10, 12:07
      Spirala podwyżek cen to w Polsce norma. Nikt w tym kraju nie zwraca uwagi na
      to, że emerytów i rencistów nie stać na kupno lekarstw, a żyją jak nędzarze w
      III świecie.
      • Gość: gazmajster CHUJE, zgadzam się IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.10, 12:14
        możecie kasować. Chuje i tyle.
    • Gość: Wasyl Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podwyżki IP: 89.174.215.* 31.03.10, 12:25
      Z oficjalnej strony PGNIG. Komentarz: Przy takim zysku muszą
      podwyżki...
      22.03.2010 Wynik GK PGNiG na plusie
      W IV kwartale 2009 roku Grupa Kapitałowa PGNiG osiągnęła zysk netto
      na poziomie 1.289 mln PLN w porównaniu z 374 mln PLN straty w IV
      kwartale 2008 roku. Wyniki te potwierdzają wcześniejsze zapowiedzi
      dotyczące konsekwentnej poprawy sytuacji finansowej GK PGNiG i są
      wyższe od oczekiwań rynku. Przychody ze sprzedaży są zgodne z
      oczekiwaniami, zaś zysk netto jest wyższy o prawie 43% od konsensusu
      rynkowego.
      W całym roku 2009 GK PGNiG zanotowała prawie 40% wzrost zysku netto
      do 1.204 mln PLN w porównaniu z 866 mln PLN w 2008 roku. Zysk
      operacyjny wzrósł o 67% do 1.334 mln PLN w 2009 r. w porównaniu z 801
      mln PLN w 2008 r. Przychody ze sprzedaży wzrosły o 5% do 19.290 mln
      PLN w 2009 r. z 18.432 mln PLN w 2008 r.
    • Gość: feluś Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podwyżki IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.10, 12:26
      Proponuję powiesić na każdej skrzynce licznikowej kartkę z napisem : "GAZOWI
      ZŁODZIEJE"
    • Gość: Ala Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podwyżki IP: 195.150.70.* 31.03.10, 12:33
      Ciekawe jaki powód jest tego że wybiórcza pisze o czymś co spowodowane jest
      przez kolesi promowanych przez nią samą.
      Chcieliscie drugiej Irlandii, by żylo sie lepiej i innych bzdur dla ludu-no
      to macie.
    • pulutlukas Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podwyżki 31.03.10, 12:41
      Niech ktoś z PO<PIS<SLD<PSL-u wypowie się dlaczego tak jest że rachunki tak rosną, mimo że nie ma ku temu podstaw, dlaczego innym staniało a u nas rośnie, ... Czy to właśnie ten zapowiadany cud?
      A za kilka lat prąd zdrożeje o 100%, bo "efekt cieplarniany jest".
      Mam 28 lat i nie zamierzam dłużej dotować „cwaniaczków” tego kraju. Wyjeżdżam za granice PANIE TUSK, PANIE KACZYŃSKI, PANIE PAWLAK. Zorbie to co zrobiło w ostatnim czasie 20% polaków. Nie powiem żeby mi się żyło źle w stosunku do innych dobrze zarabiałem jak na polskie realia około 3000 na miesiąc średnio na rok... Ale coraz większą kasę trzeba WAM drodzy panowie trzeba oddawać w formie ukrytych podatków - bo rośnie dług publiczny - Isn't it?
      Taki Tusk to dla mnie nikt, zieje propagandą i okłamuje naiwniaków. Propaganda kwot CO, że niby wygraliśmy, a koszt prądu zrośnie o jedynie 100% w najbliższych latach – brawo, ale nie o 300% więc już sukces. My nie mamy oprócz węgla nic, więc nas wydymają na maxa, bo przecież węgiel jest nie ekologiczny. Jak Pan kowalski będzie palił w piecu to przyczyni się do zatopienia Szeszeli, markizów, Holandii i Bóg wie co jeszcze. Panie Tusk gówno mnie to obchodzi !!! System nas wydyma. Premier i rząd za są częścią tego sytemu. W USA nie zastanawiają się że Office na którym pisze kosztuje mnie kilka dni pracy. Nie obchodzi ich gruncie rzeczy zmniejszenie ilości CO, bo by im standard życia spadł diametralnie. Dlaczego o tym pisze bo to wszystko jest powiązane. Na Białorusi gaz i prąd nie zdrożeje z powodu CO tylko z powodu długu. U nas zdrożej z powodu CO, długu, i kasy która musi do koryta prominentnych polaków wpłynąć.
      Nasz premier jest historykiem i powinien wiedzieć że historia nie oceni go za to czego nie spieprzył , tylko za to czego nie zrobił a mógł. Gdy zachód się rozwijał a my wchodziliśmy w kryzys, hiperinflacje, i zamykano wielkie piece, to mieliśmy dobrowolny pakiet klimatyczny. Tego skurczybyki nie liczą….
      Tak sobie myślę że jak wszyscy w Polsce mieli by solary i spadło by zapotrzebowanie na prąd to nawet od tego by wprowadzili podatek. Piotr pierwszy potrafił nawet opodatkować brody.Ja nie jestem na tyle mądry aby Wam drodzy internauci odpowiedzieć dlaczego tak się dzieje. Ale jedno jest pewne , "ktoś nas nieźle dyma”. I nie chodzi już o sam proceder tylko o to że robi się to bezczelnie, i każe sobie mówić że jeszcze przyjemnie być wyruchanym. Toż to jakieś sadomaso nam się funduje. Tego nawet Kapuściński nie mógł by umotywować.
      Dowód na wzrost cen jest prosty i wiele osób już to pisało…

Wzrasta dług publiczny trzeba go spłacić…. A więc zaniża się wartość złotówki. Pracujemy więcej niż na zachodzie. Nasze towary płyną coraz szerszym strumieniem. Ale dług rośnie trzeba go spłacać i zaciągać nowy na emerytury więc podwyższa się podatki i ceny na takie delikatesowe towary jak gaz. Po co. No a żeby spłacac ten dług i polak coraz większym niewolnikiem jest. Zamiast zmniejszać to „nowoczesne niewolnictwo” to się je powiększa. Ja powiem szczerze nie załorzyłem rodziny bo nie chciałem zostać takim niewolnikiem nie mając perspektyw by żyć godnie i dzieciom zapewnić godną przyszłość. W biedzie się rodzą patologie. Dlatego w Polsce pijaństwa nigdy się nie wypleni…
      • Gość: Roger Re: Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podw IP: 195.150.70.* 31.03.10, 12:57
        To ze premier studiował historię nie oznacza ze musi być patriotą. W końcu widać
        że bardziej szkodzi niż pomaga Polsce. W kraju z taką zagmatwaną historią,
        będącym tyle lat pod silnymi wpływami obcych mocarstw teorie spiskowe można
        uznac za słuszne. Takoż można uznać że jesteśmy pod kolejnym zaborem-tyle tylko
        że obcych wojsk nie ma-ich funkcje spełniają nasi urzędnicy działajacy wedle
        nieprzyjaznych dla nas przepisów. Dzięki temu nie wiadomo kto przyjaciel a kto
        wróg. A nasz naród-niestety-potrafi żyć uciśniony. I pewnie o to chodzi
    • pulutlukas Re: Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podw 31.03.10, 12:54
      Ps.. Pis już pewnie szykuje informacje że wszytko wina TUSKA i jak oni będą rządzić to będzie lepiej...

PANIE KACZOR ucałuje PANU stopy jak PAN POWIE JAK TO ZROBIĆ, szczegółowo bez ogólników , o Egipcie!!!
    • mikesz6 Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podwyżki 31.03.10, 12:58
      A dlaczego nie gaz z Norwegii, który jak mówią niektórzy fachowcy może być
      konkurencyjny cenowo w stosunku do rosyjskiego?
      • pulutlukas Re: Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podw 31.03.10, 13:10
        Naiwniaczku może być nawet z Monglii za darmochę a oni ( gaz-rzad) i tak Ci opchną po bajońskich sumach....

U mnie pali się drewnem z rozbitki, a jak wybuduje sobie dom to zrobię tak że nawet deszczówką będę spłukiwał wodę w kiblu ... nie dam cwaniakom zarobić...

Moja matka ma 400 złych renty a podali ją do sądu z MPO że nie ma kosza. Chyba sama ma się w niego zapakować i kazać wywieść na śmieci... Tu juz nie chodzi o gaz tu chodzi o wszytko.

Znam wielu ludzi, którzy

a) palą w piecu śmiećmi , drewnem wszelkiego pochodzenia
        B) kase maja sprzedjąc złom
        c) zywność z hipermarketów która jest wyrzucana jak traci termi przydatności i karitas czesto ja przejmuje...

Myśle że setki tysiecy polaków robią choć jedną z tych rzeczy...

MAm przyjaciela ma 20 lat a 2 tygodnie pracuje po nockach i wygląda jak zobi zero życia towarzyskiego ...

TAKI NAM SIĘ MATRIX (Irlandię) FUNDUJE...

I jeszcze jedno spostrzeżenie jak nie chcesz być dymany !!! trzeba kogoś innego wydymać albo na pozycje "69" wtedy je równo.
        kto dyma najwięcej ten ma się najlepiej. My nie mamy kogo dymać... Ruskie się nigdy nie dadzą a Ukraina za biedna, tam to można wydymać chyba tylko kozy !!!
        • Gość: karol Re: Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podw IP: *.bas.roche.com 31.03.10, 14:06
          > Moja matka ma 400 złych renty a podali ją do sądu z MPO że nie ma kosza. Chy

przykro mi, ale mogla za wczasu zadbac o swoja przyszlosc...

> MAm przyjaciela ma 20 lat a 2 tygodnie pracuje po nockach i wygląda jak zobi
          > zero życia towarzyskiego ...

przykro mi, ale czego to dowodzi? ze jest jakis frajer, ktory sie daje ruchac? nie pasuje mu, to niech zmieni prace...nie moze zmienic pracy? to niech sie wezmie za nauke i doksztalci tak, zeby ktos go zatrudnil. ma 20 lat w koncu...

• Gość: gość kazio Droższy gaz na 1 maja. Gazownicy szykują podwyżki IP: *.xdsl.centertel.pl 31.03.10, 13:04
      Pawlak h..ju bedziesz za mnie płacił za gaz ,szmato sowiecka
    • manfred211 Wszystkiemu winien nasz durny Rąd! 31.03.10, 13:04
      No i oczywiście to obłąane Moskalstwo, które sprzedaje nam ten ich
      nadmiernie zaazotowany gaz po astronomicznych cenach.
      Jeżeli mamy takich politycznych "geniuszy" jak Pawlak i Tusk, to po
      cholerę kupować gaz na giełdzie erdamie po 150-200 dolarów za
      1000m3, skoro możemy ten sam gaz (a nawet gorszy) kupić od Moskali
      po 539 dolarów za 1000m3!!! - interes jak jasna cholera.
      Oczywiście jeszcze podpisujemy z Moskalstwem idiotyczną umowę na
      ten drogi gaz aż do roku 2037.
      Dziwię się, że tylko na tak krótki okres mogliśmy przecież podpisać
      umowę aż do roku 2137! a może nawet do końca świata i po cenach
      wzietych z kosmosu! Jak
      Moskale mają szanować Polskę, Polaków, rząd, prezydenta,skoro sami
      się nie sznujemy i dajemy się oszukiwac Moskalstwu jak dzieci.
      Jeżeli URE nie wyrazi zgody, to oczywiście panstwo polskie będzie
      musiało pokryć straty na gazie sprowadzanym od Moskalstwa. Ktoś
      przecież za naszą głupotę musi zapłacić, najlepiej podatnik.
      Dziwię się tylko glupocie naszych polityków. Po tylu oszustwach,
      aropgancji, impertynencjach i poniżaniu Polski przez Rosję jakiś
      idiota z rządu uwziął się, żeby Rosję traktować poważnie i robić z
      nią "interesy"! - to piramidalna głupota!
      • pulutlukas Re: Wszystkiemu winien nasz durny Rąd! 31.03.10, 13:20
        Jestem katolikiem i mam pomysł jak zrobić by staniał gaz :)

Otóż, idźmy wszyscy do kościoła meczetów synagog i módlmy się, żeby dolar staniał na złotówkę wtedy, może chociaż podwyżek nie będzie...

• pulutlukas Re: Wszystkiemu winien nasz durny Rąd! 31.03.10, 13:31
          Acha ... Teraz mamy czasy oświeconej cywilizacji i nikt już nie przyjdzie i nie zabije Cię podczas wojny. Oczywiście zawsze komornik może Ci wszytko skonfiskować :)

Jeszcze jedna tajemnica... Wiecie dlaczego czujemy że żyje nam się źle bo innym czuje się lepiej!!! INNYM tzn anglikom czy Niemcom. Ale oni tez czują się źle bo kiedyś u nich było dużo lepiej niż na przykład u nas... To taki mechanizm jak w szkole dzieci się poruwnują, jeden ma nike, drugi adidas a trzecie w ciuchach z lumpeksu lub z bazar chodzi. My - nasza klasa -już zaczęliśmy chodzić w ciuchach z supermarketów galerii handlowych, ale znów nam się każe chodzić do secondhandów, bo trzeba długi oddać i płacić za przydrogi gaz..

A "nowoszlachta" jak w dobrym XV i XVI wieku w Polsce w odziana w Złote odzienie od Gucciego zajada się czekoladą z płatkami złota, reklamowanymi na Galieo jak szyk elegancji .

Idę do sklepu kupić sobie gacie bo się zesrałem z tego wszystkiego!
      • Gość: Roger Re: Wszystkiemu winien nasz durny Rąd! IP: 195.150.70.* 31.03.10, 13:27
        A skąd wiesz że to głupota polityków? Może np. ruscy mają tu swojego
        "przedstawiciela handlowego" odpowiednio zainstalowanego? Może takich ludzi jest
        więcej? Może w cenie gazu z rosji-10% to dola dla jednego z drugim którzy
        podpisywali umowy zakupu tegoż gazu?
        A naród i tak zapłaci-bo nie będzie wyjścia. Jednostka nic nie zrobia naród się
        nie zjednoczy-bo przecież tak skutecznie jest dzielony na lewych, prawych,
        białych, zielonych, pomarańczowych itd. "Dziel i rządz"-jak mówi powiedzenie-i
        to się robi-choćby działaniem Wyborczej.
        • pulutlukas Re: Wszystkiemu winien nasz durny Rąd! 31.03.10, 13:36
          Stary to co Grecji zrobić wyjść na ulice i manifować...

Niech umarzają długi, albo dają kasę której nie odzyskają bo i tak zbankrutujemy....

NAM TRZEBA DRUGIEGO GRABSKIEGO !!! SWOJEGO GRABSKIEGO! kto zna trochę historii ten wie o co chodzi .
          • Gość: Roger Re: Wszystkiemu winien nasz durny Rąd! IP: 195.150.70.* 31.03.10, 14:30
            Pozostaje nam tylko powściekać się i pogrozić w duchu rządzącym bo przecież nie
            weźmiemy po oponie i we dwójkę pikiety pod sejmem nie zrobimy:).
            Swoją drogą-nie zdziwiłbym się gdyby ów artykulik nie był napisany by siać
            popłoch. Wkrótce potem może pojawi się notka iż PO wychodzi naprzeciw prośbom
            ludu i zbije podwyżke o połowę.
            Troche to tak jakby szaleniec zagroził światu ze uzyje bomby atomowej, potem
            użył jej zmniejszając jej moc-w zamian każąc nazywac się dobroczyńcą.
    • Gość: cudotwórca Ceny jedne z najwyższych w Europie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 13:19
      By żyło sie lepiej. Prawda?
    • Gość: aw Monopol energi elektrycznej i gazowej łupi polaków IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.10, 13:37
      wszędzie energia tańsza a w Polsce co chwile podwyżki
    • Gość: ziz7 Ale w PL gaz to jest śmiech. IP: 193.129.247.* 31.03.10, 13:40
      Mieszkam w UK, dzisiaj właśnie miałem mały problem z piecem... i patrzyłem na
      palnik - ładny niebieski "dywanik". Jak pamiętam gaz w PL zawsze miał te
      pomarańczowe smugi przy palniku. Pięknie pompują azocik do gazu i sprzedają jako
      pełnowartościowy gaz... Za te machloje ktoś powinien beknąć, że się robi ludzi w
      balona. URE powinno skontrolować w pierwszej kolejności jakość towaru a potem
      zasadność podwyżek, bo na mój nos jak jakość jest kiepska to potrzebna jest
      obniżka!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka