Dodaj do ulubionych

NBP interweniował na rynku, by osłabić złotego

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.10, 13:53
to ja proszę jeszcze o interwencje NBP w płaceniu mojej raty za
kredyt. Z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • Gość: zenek Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 13:58
      Jakby NBP mieszkał w Twoim mieszkaniu i podejmował decyzję o jego kupnie, to
      pewnie mógłbyś mieć jakieś roszczenia.
      Gospodarka to nie tylko Twój kredyt.
      • Gość: Lukasz wie ktos po co ta interwencja? IP: 165.72.200.* 09.04.10, 14:46
        Moze mi ktos wytlumaczyc po co kupuja obca walute? Dla mnie w tej chwili jest w
        miare oczywisty ze mimo chwilowego spadku zloty i tak bedzie sie dalej umacnial
        a NBP ktora kupila powiedzmy euro za 3.80 bedzie za miesiac lub dwa miala euro
        warte 3.70. Czyli po to aby chwilowo oslabic zlotowke doprowadza sie do takich
        strat w NBP?

Prosze o logiczne wytlumaczenie
        • loppe Re: wie ktos po co ta interwencja? 09.04.10, 14:53

Chodzi o to że mocny kurs waluty osłabia wzrost gospodarczy (eksport
          Polski spada = bezrobocie rośnie, a rośnie import z fabryk
          zagranicznych). Ponieważ dla rządu priorytetem jest wzrost
          gospodarczy Ministerstwo Finansów bardzo prosiło o tę interwencję,
          oczym zresztą piszą w artykule.
          • Gość: Lukasz Re: wie ktos po co ta interwencja? IP: 165.72.200.* 09.04.10, 15:02
            Dzieki z wyjasnienie ale to ja tez wywnioskowalem z artykulu.

Moze sie myle ale taka mala interwencja oslabi zlotego na chwile a pozniej dalej
            bedzie sie umacnial. Wg mnie w szybkim tempie osignie poziom z przed interwencji
            a NBP zostanie powiedzmy Euro warte 3.70 za ktore dzisiaj zaplacili 3.80.

Moim zdaniem straty NBP sa wieksze niz chwilowy zysk gospodarki. Ma ktos
            doswiadczenie w tym? Widzial ktos analizy?
            • loppe Re: wie ktos po co ta interwencja? 09.04.10, 15:16
              no własnie - może się mylisz?

gdy ostatnim razem gdy głośno było o potrzebie interwencji: kiedy
              złoty spadał w okolice 5zł za euro pan premier Tusk przemówił
              zapowiadając interwencję i złoty nie spadł do 6zł lecz się umacnaił
              • Gość: JA bo prawdziwa spekuła tylko na to czeka! IP: 62.29.137.* 09.04.10, 15:37
                jak będą mieli pewność o interwencjach przy okreslonym kursie to
                będą z tych infomacji korzystać :)

teraz to juz jestem pewny ze w okresie ok 6 miesięcy euro po 3,60
                będzie :)
                • loppe Re: bo prawdziwa spekuła tylko na to czeka! 09.04.10, 15:49

obawiam się że prawdziwą spekułe to ty i ja znamy tylko z relacji
                  prasowych, a to znaczy że nic o niej nie wiemy (zauważ że gdyby
                  reakcja prawdziwej spekuły była tak pewna jak piszesz nie byłaby ona
                  prawdziwą spekuła która jest trudna do odgadnięcia:)
                  • Gość: in ważne info dla inwestorów IP: 94.254.199.* 09.04.10, 19:11
                    PRZEKUJ WIEDZĘ W ZYSKI

DOWIEDZ SIĘ JAK INWESTOWAĆ

ODPOWIADAMY NA WASZE PYTANIA - KONTAKT:

TEL.KOM.: (+48) 791 744 658

WIEDZA TO KAPITAŁ

AKCJE, FUTURES, FOREX

Paweł Juś tel.kom 791 744 658, zapraszam!
                  • Gość: dt Re: bo prawdziwa spekuła tylko na to czeka! IP: 109.243.105.* 09.04.10, 19:16
                    PRZEKUJ WIEDZĘ W ZYSKI

WIEDZA TO KAPITAŁ

AKCJE, FUTURES, FOREX.

Paweł Juś tel.kom 791 744 658, zapraszam.
                  • Gość: gość Re: bo prawdziwa spekuła tylko na to czeka! IP: *.chello.pl 09.04.10, 20:15
                    Bank Szwajcarii interweniuje od roku, a zobacz ile CHF zyskał do EUR. Nikt nie
                    przestraszy się malutkiej szabelki NBP
          • Gość: lajkonic Re: wie ktos po co ta interwencja? IP: *.nordisk.reva.evdo.pl 09.04.10, 17:19
            Weź se barana strzel w betonową ścianę 'rokefelerze'. Zerknij na kursy
            walut z okresu połowa 2006-połowa 2008 + sprawdź kwartalne PKB w tym
            okresie i przestać wypisywać kretynizmy.
            Może by tak te parchy z NBP uzasadniły brak swoich interwencji na
            przełomie 2008 i 2009 kiedy biorąc pod uwagę wartości bezwzględne
            niektóre waluty podrożały o 50%? Gdzie wtedy byli ze swoimi
            interwencjami? Odpowiem: w ciemnej d..ie.
            • loppe Re: wie ktos po co ta interwencja? 09.04.10, 17:36
              Pan premier Tusk, pan prezes Skrzypek i pan minister Rostowski nie
              są chyba głupsi od ciebie ordynusie?
        • Gość: piter Re: wie ktos po co ta interwencja? IP: 193.201.36.* 09.04.10, 17:10
          uczciwa cena za euro jest w przedziale to 4.00-4.50.
          • hugow Re: wie ktos po co ta interwencja? 09.04.10, 17:23
            uczciwa cena za 1 euro to raczej 46 groszy, czyli za jeden złoty 2 euro 17 centów

paliwo jest po 4,6 benzyna i po 4,2 ropa - za drogo - to zarzyna gospodarkę -
            podobnie z innymi surowcami i materiałami do produkcji - aby ożywić gospodarkę i
            jej nie rujnować należy dążyć do jak najsilniejszego złotego - co obniży koszt
            benzyny i energii - i zaowocuje wzrostem gospodarczym i wzrostem
            konkurencyjności polskiej gospodarki
        • hugow Re: wie ktos po co ta interwencja? 09.04.10, 17:28
          kupują walutę bez sensu ekonomicznego - ale widocznie jakiś znajomy królika
          potrzebował aby kurs na chwilę podskoczył
          ekonomicznie sensu nie ma to żadnego - euro będzie do nas napływać i musimy euro
          wyprzedawać - jest za drogie euro a złoty jest za słaby widać to po cenach
          paliw, które zamiast wrócić do poziomu poniżej 3 złote za litr - nie wiedzieć
          czemu drożeją - bo euro jest za drogie.

Lukasz napisał(a):

> Moze mi ktos wytlumaczyc po co kupuja obca walute? Dla mnie w tej chwili jest w
          > miare oczywisty ze mimo chwilowego spadku zloty i tak bedzie sie dalej umacnial
          > a NBP ktora kupila powiedzmy euro za 3.80 bedzie za miesiac lub dwa miala euro
          > warte 3.70. Czyli po to aby chwilowo oslabic zlotowke doprowadza sie do takich
          > strat w NBP?
          >
          > Prosze o logiczne wytlumaczenie

uczciwa cena za 1 euro to raczej 46 groszy, czyli za jeden złoty 2 euro 17 centów

podobnie z innymi surowcami i materiałami do produkcji - aby ożywić gospodarkę i
        • qibic Re: wie ktos po co ta interwencja? 09.04.10, 17:54
          A dlaczego jest w miarę logiczne, że złoty będzie się umacniał?

Złotówka jest w długookresowym trendzie spandkowym i nic tego nie
          zmieni, wystarczy spojrzeć na wykresy w ujęciu miesięcznym

Co więcej różnica w cenie (stopa procentowa) EUR czy USD w stosunku
          do PLN powoduje że złotówka powinna tracić na wartości około 2-3
          procent roczenie w stosunku do głównych walut.

Inaczej za kilkanaście lat okazałoby się, że zarabiamy tyle co
          Niemcy, mimo że gospodarka i wydajność nadal będą zacofane
      • Gość: eres Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 15:40
        nie tylko , ale takze
      • Gość: SF Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: 212.160.172.* 09.04.10, 17:01
        Generalnie w d... mam gospodarkę. Interwencje państwa są szkodliwe dla obywateli.
      • hugow Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 17:25
        gospodarka upadnie jeśli tacy jak Gość zamiast wydawać pieniądze na lokalnym
        rynku - będą płacić wyższe raty które zasilą grube portfele zagranicznych
        właścicieli banków

zenek napisał(a):

> Jakby NBP mieszkał w Twoim mieszkaniu i podejmował decyzję o jego kupnie, to
        > pewnie mógłbyś mieć jakieś roszczenia.
        > Gospodarka to nie tylko Twój kredyt.

• Gość: Bankier Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: 109.243.225.* 09.04.10, 14:02
      Kij ci w oko kredyciarzu. Gospodarka jest nieco ważniejsza niż
      interes paru powalonych pajaców z kilkudziesięcioletnimi
      zobowiązaniami finansowymi denominowanymi w wlutach innych niż PLN
      • baltimora Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 14:19
        To w czyim imieniu NBP interweniował na osłabienie złotego? W imieniu tych, co
        na targu kupują pietruszkę?
        • uii Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 15:16
          Np w imieniu wszystkich pracownikow, bo slaby zloty to szansa na
          inwestycje zagraniczne i atrakcyjne miejsca pracy. Mocny zloty
          sprzyja laweciarzom zwozacym niemiecki szrot i im podobnym biznesom.
          • Gość: cirrus Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.gdynia.mm.pl 09.04.10, 17:08
            "slaby zloty to szansa na inwestycje zagraniczne i atrakcyjne
            miejsca pracy"

Marzą Ci się drugie Chiny? Po prostu tam wyjedź i będzie po sprawie.
            • Gość: uii Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: 188.33.97.* 09.04.10, 17:36

przeciez wlasnie ja nie chce nigdzie wyjezdzac. Chce zyc dostatnio w
              Polsce a nie fundowac dostatku ludziom z zagranicy. A z Chin bym sie
              nie wysmiewal bo to wspanialy kraj, ktory na naszych oczach staje sie
              najwieksza gospodarka swiata w przeciwienstwie do tonacego USA.
              • Gość: daxi Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: 94.254.244.* 09.04.10, 19:12
                PRZEKUJ WIEDZĘ W ZYSKI

WIEDZA TO KAPITAŁ

AKCJE, FUTURES, FOREX

Paweł Juś tel.kom 791 744 658, zapraszam.,
              • Gość: paw Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.chello.pl 09.04.10, 20:21
                Coś mieszasz - Skoro piszesz o kapitale zagranicznym to komu napychasz kieszenie :)
                Wiem coś o tym bo pracuję w takiej firmie, gdzie sznurki ciągają ci z zagranicy
                a Polacy są tylko od czarnej roboty :) Oto cała prawda o kapitale zagranicznym.
      • Gość: cirrus Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.gdynia.mm.pl 09.04.10, 15:36
        > Gospodarka jest nieco ważniejsza niż
        > interes paru powalonych pajaców z kilkudziesięcioletnimi
        > zobowiązaniami finansowymi denominowanymi w wlutach innych niż PLN

Paru? Może zorientuj się ilu naprawdę jest kredytobiorców w walutach
        obcych w Polsce i jakie to ma przełożenia na nasze finanse. Myślisz,
        że gospodarka żyje w oderwaniu od tego faktu? Wydaje Ci się, że
        jedno z drugim nie ma żadnego powiązania? Jeśli tak, to spokojnie
        sam siebie możesz nazwać pajacem i to przez bardzo duże P.
        • qibic Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 18:01
          O nie...
          dziękuję za takie opinie, już wystarczy że muszę płacić za chory RnS
          Nie chcę jeszcze płacić za chorych kredyciarzy walutowych, sami
          zaspekulowali i sami niech za to płacą,
          jak CHF spadał jakoś nie chcieli się ze mną dzielić swoimi zyskami

Niech złoty spada, a dzięki temu będzie wreszcie trochę normalniej w
          Polsce niż w erze silnej złotówki w latach 2006-2007
      • Gość: eres Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 15:42
        rozumiem . Nie miałeś zdolności kredytowej i ci odmówili. No cóż
        może kolega pożyczy ci 100 zł.
      • Gość: antybankier Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.10, 15:58
        To tobie kij w oko bankierska świnio. W dupie mam interes całej
        gospodarki, liczy się mój kredyt. Jak ja go nie będę spłacał, to ty
        też pójdziesz na zieloną trawę, jak tysiące kolesi tobie podobnych -
        beztalenci po prywatnych "szkołach biznesu", które ośmieszają się
        pseudowiedzą o gospodarce.
      • Gość: pH Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: 217.147.104.* 09.04.10, 16:47
        Taa, "Gospodarka" vs "kredyciarze". Gdyby tak było, to możnaby było poświęcić
        tych kredyciarzy, osłabić złotówkę do 10 zł za euro i "gospodarka" by kwitła.
        Tylko, że wszystko w sklepach byłoby 3 razy droższe a Ty zapierdalałbyś za miskę
        ryżu w pracy. Chyba że zarabiasz w euro, pajacu.
    • Gość: colorolo Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.aster.pl 09.04.10, 14:03
      Dyziu, trzeba było o tym pomyśleć jak się brało kredyt w walucie, a nie teraz
      mieć pretensje do wszystkich tylko nie do samego siebie. I tak ciesz się, że
      masz dziś euro po 3.88 a nie po 4.58. Chociaż po ile będzie za 15 , 20 czy 30
      lat tego nie wie żaden z jelonków kredytowych zadłużonych do emerytury, o ile
      jej dożyje wypruwając sobie żyły na raty za swój apartament 40 m2.
      • Gość: cirrus Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.gdynia.mm.pl 09.04.10, 15:38
        "tego nie wie żaden z jelonków kredytowych zadłużonych do emerytury,
        o ile jej dożyje wypruwając sobie żyły na raty za swój apartament 40
        m2."

A ja Tobie chłopcze, gratuluję mieszkania w spadku po babci. Nie
        każdy ma farta, a są też tacy, którzy lubią pracować sami na siebie,
        a nie pasożytować na rodzinie.
      • Gość: pff Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.04.10, 15:43
        Czy może swoimi wypocinami sugerujesz koledze by zamieszkał pod mostem, tylko dlatego, że żyje w Polsce za rządów premiera Tuska, który urządza nam drugą Irlandię?
        Jak rozumiem ty dalej u mamusi? Czy może od szczeniaka handlujesz trawką pod szkołą i stać cie na apartament za gotówkę?
        A może rodzice do partii należeli i "na bogato" z domu wyszedłeś?
        • Gość: łodzianin Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.10, 16:02
          Zostawcie go, ten kretyn nie rozumie, że w Polsce kredyty
          mieszkaniowe denominowane w walutach obcych ma parę milionów ludzi i
          im zależy na mocnym złotym. Rozumiem jego frustrację - kiedy ja
          brałem kredyt we frankach na zakup domu, wielu ludziom go już
          odmawiano, bo złoty właśnie wchodził w fazę kilkumiesięcznej
          deprecjacji. Pewnie żal mu dupę ściska, że ludzie pokupowali domy
          czy mieszkania, a on cały czas w wynajętym "apartamencie" na
          Tarchominie :) Na szczęście kredyt hipoteczny to przedsięwzięcie nie
          na rok czy dwa, ale na np. 20, więc takich wahań zlotego przeżyjemy
          jeszcze wiele. W każdym razie - ja dalej mam kredyt tańszy we
          franku, niż kredytobiorcy złotówkowi i nawet w najgorszym dla PLN
          momencie tak było. Jak będzie trzeba - przewalutuję go.
          • qibic Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 18:07
            No właśnie: 20 lat
            różnica w stopie procentowej PLN a CHF pokazuje, że wtedy franek
            będzie po 5,85 zakładając, że nie będzie jakiejś katastrofy po drodze

W ekonomii nie ma darmowych obiadów...
            • Gość: ergo spekulacja średnioterminowa IP: 94.254.244.* 09.04.10, 19:13
              PRZEKUJ WIEDZĘ W ZYSKI

WIEDZA TO KAPITAŁ,

AKCJE, FUTURES, FOREX

• Gość: pH Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: 217.147.104.* 09.04.10, 16:50
        No, napisałeś, a teraz zjedz smaczną zupkę, którą mamusia przyniosła ci do
        twojego dzielonego z bratem pokoiku.
    • Gość: menda Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 14:05
      Gość portalu: dyziu napisał(a):
      > to ja proszę jeszcze o interwencje NBP w płaceniu mojej raty za
      > kredyt. Z góry dziękuje

jestes jednym z tych pazdziochow, ktorzy zadluzaja sie w walucie obcej nie zdajac sobie sprawy z konsekwencji, a najwiekszym problemem dla Ciebie pewno jest cena telewizora i koszt wycieczki zagranicznej :P

jak juz zrozumiesz dlaczego Chiny pomimo protestow calego swiata sztucznie utrzymuja zanizony kurs Yuana to zacznij komentowac artykuly w dziale gospodarka, na razie wracaj do plotka czy innego pudelka :P
      • baltimora Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 14:36
        NBP zabawił się w spekulanta, niczym Goldman Sachs, a jego się czepiano. NBP
        powinien mieć ustawowy zakaz skupu walut obcych. NBP jest emitentem złotego.
        Gdyby złoty miał realną wartość, gdyby podparty był realną produkcją i pokładami
        surowców, interwencja na rynku nie byłaby konieczna. Siła waluty wynika z
        realnej produkcji, usług wokół nich i niskich podatków (niższych niż u
        konkurencji, czyli w innych państwach). Tymczasem złoty opiera się na doktrynie
        i zaufaniu do obcych tzw "inwestorów", że kupią kolejną partię krajowych obligacji.
        • rydzyk_fizyk Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 14:55
          NBP powinien mieć ustawowy zakaz skupu walut obcych.

Oryginalny pomysł. Może rezerwy walutowe od razu zastąpić górą wydrukowanych
          złotówek?
          • Gość: Gosc Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.rtsgroup.net 09.04.10, 15:42
            > Oryginalny pomysł. Może rezerwy walutowe od razu zastąpić górą wydrukowanych
            > złotówek?

Rezerwy walutowe maja sens, jezeli sa tworzone w "stabilnej" walucie.
            A po co NBP trzymac USD?
            Sytuacja jest dosc kuriozalna: USA drukuja USD, aby pokryc swoj dlug, przez co
            USD sie oslabia. PL kupuje USD, aby PLN sie nie oslabilo (notabene tez drukujac
            PLN).

Czyli: wszystkie drogi prowadza do... Zimbabwe!
            • Gość: z Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.10, 16:33
              NBP akurat osłabiło złotego, więc pomyliłeś "kierunek". I kupowało
              niekoniecznie USD, raczej EUR. Od grubo ponad roku NBP rezerwy
              trzyma w większości w EUR.
              Nawiasem mówiąc, ręczne sterowanie w wykonaniu inżyniera Skrzypka
              bardzo, bardzo mi się nie podoba.
          • Gość: pff Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.04.10, 15:47
            Transakcje miedzybankowe (międzynarodowe) powinny być rozliczane w czystym złocie!
            • Gość: Golden Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 17:08
              Chcesz wywołać wojnę? Od 1972 roku już to jest niemożliwe. bo, bo , bo dla
              Hameryki jest tak lepiej.
            • rydzyk_fizyk Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 18:43
              Nawet jestem za ale żyjemy tu i teraz i musimy brać realia pod uwagę.
              • Gość: RG Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: 109.243.244.* 09.04.10, 19:17
                PRZEKUJ WIEDZĘ W ZYSKI

DOWIEDZ SIĘ JAK INWESTOWAĆ,

WIEDZA TO KAPITAŁ,

AKCJE, FUTURES, FOREX

• Gość: zenek Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: 89.229.107.* 09.04.10, 15:29
          Matołek :)
          Wyobraź sobie że NBP właśnie osłabiał złotego bo jest za mocny
      • Gość: eres Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 15:47
        ja tego pana prosze do RPP albo najlepiej do Brukseli. Jak pan się
        orientuje. I znajduje czas , żeby innych pouczyć.I to już w szkole
        pan taki był, w zawodówce. Syper. Dajcie mu program w TV. Niech TRWAM
      • Gość: pH Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: 217.147.104.* 09.04.10, 16:53
        Chcesz, żeby w Polsce ludziom żyło się tak jak w Chinach? To jest dla Ciebie
        przykład? brawo, panie komunista. Kurs walutowy to bardzo delikatna sprawa i
        wyznaczenie optymalnego kursu jest bardzo trudne i niski, i wysoki ma zły wpływ
        na gospodarkę. Ale tego ze swojego wynajmowanego z 4-ma kolegami pokoju nie widzisz.

To ja mam jeszcze lepszy sposób na "Rozkwit Gospodarczy" - pozamykać ludność w
        obozach pracy i płacic im w ziemniakach. Ależ gospodarka będzie kwitła!!!!
        • qibic Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 18:12
          A kiedy byłeś w Chinach i co widziałeś?
    • Gość: Mario Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.echostar.pl 09.04.10, 14:09
      To się nazywa dowcip!
    • Gość: wesoly NBP interweniował na rynku, by osłabić złotego IP: *.acn.waw.pl 09.04.10, 14:10
      I bardzo słusznie!
    • Gość: bm Wszystko jest "sukcesem". Polska jak Abisynia IP: 82.109.210.* 09.04.10, 14:11
      za Haile Selassie
    • Gość: albert NBP interweniował na rynku, by osłabić złotego IP: *.acn.waw.pl 09.04.10, 14:16
      ciekawe komu nie pasuje silna zlotowka w kraju, ktorego gospodarka jest oparta
      na imporcie....
      • pinionzek Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 14:19
        może zagranicznym eksporterom ;)
        • Gość: mm Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: 109.243.244.* 09.04.10, 19:17
          PRZEKUJ WIEDZĘ W ZYSKI

WIEDZA TO KAPITAŁ

AKCJE, FUTURES, FOREX/

• Gość: gość Mnie - bo zarabiam w euro... IP: 109.243.131.* 09.04.10, 14:22
        I wszystko jasne.
        • Gość: cirrus Re: Mnie - bo zarabiam w euro... IP: *.gdynia.mm.pl 09.04.10, 15:41
          To kupuj też w euro i problem będziesz miał z głowy :>
      • Gość: piter Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: 193.201.36.* 09.04.10, 14:38
        > ciekawe komu nie pasuje silna zlotowka w kraju, ktorego gospodarka jest oparta
        > na imporcie....

eksporter zatrudnia tysiące pracownikow, importer kilku pracowników do
        logistyki. Kumasz czy kredyt w walucie obcej przyćmił Ci umysł?
        • Gość: albert Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.acn.waw.pl 09.04.10, 14:47
          skoncz z tymi obelgami dzieciaku. prowadze firme i tak jak wielu przedsiebiorcow
          nasze koszty sa uzaleznione wlasnie od kursu waluty. dzieki silnej zlotowce
          mozemy wiecej kupic i taniej sprzedawac na rynku wewnetrznym.
          • uii Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 15:21
            A co ta 'firma' robi - sprowadza uzywane samochody czy tureckie
            swetry?
            • Gość: albert Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.acn.waw.pl 09.04.10, 15:36
              robi reklamy, np. tych sweterkow, ktore zakladasz jak wybierasz sie do pracy
              swoim importowanym gratem. do pracy, w ktorej zarobisz 1/3 tego co Twoj
              odpowiednik za granica. 1/3 z ktora mozesz kupic odpowiednio mniej niz Twoj
              europejski odpowiednik. a jak Twoj szef bedzie mial wieksze koszty z powodu
              niskiego kursu zlotego, to zwyczajnie Cie zwolni i zatrudni tanszego.

:D
              • uii Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 15:54
                Zaraz, to robi reklamy czy je sprowadza.
            • Gość: cirrus Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.gdynia.mm.pl 09.04.10, 15:47
              Łosiu, nie projektuj na innych swoich własnych doświadczeń, bo takie
              właśnie kretyńskie wnioski potem wysnuwasz. Może ty faktycznie
              sprowadzasz jedynie swetry z Ankary. Inni importują produkty,
              których w Polsce się nie wytwarza albo stoją one na poziomie z epoki
              króla Ćwieczka.
          • Gość: cirrus Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.gdynia.mm.pl 09.04.10, 15:43
            To jak widać forum eksporterów, więc nie powalczysz na takie
            argumenty ;-)
      • Gość: vice_versa Dobre pytanie IP: 149.156.161.* 10.04.10, 01:23
        Trafne pytanie. Teraz odpowiedź: ZAGARAMANICZNYM BANKOM.
        Osłabiamy im złotówkę aby mogli więcej ściągnąć z kredytobiorców, w zamian za co
        kupią rządowe papiery skarbowe... Ponieważ jednak oznaczać to będzie że
        zainwestują w osłabianą złotówkę-co kompletnie mija się z celem- to udzielą
        więcej kredytów i ściągną większe odsetki... Przecież PAŃSTWO nie może pozwolić
        żeby banki poniosły stratę na tym że pożyczały obywatelom w EUR które teraz
        spada- Państwo ma interes żeby bronić banków i pozwalać na strzyżenie obywateli,
        nie ma natomiast żadnego interesu, żeby obywatelom robić dobrze. Póki pracują i
        się nie buntują. Ale obywatele są konformistami-dokąd pełno w brzuchu, nie
        zabierają samochodu i nie wywalają z pracy- dotąd buntu nie będzie. Więc PO CO
        państwo ma się przejmować obywatelami, lepiej zająć się bankami i zaspokoić
        niczego nie świadomą strefę budżetową i administrację. Przy okazji
        przedsiębiorcy też będą zadowoleni bo banki udzielą kolejnych pożyczek, znowu
        będzie inflacyjna hossa na nieruchomościach. I tak się to kręci...
    • Gość: wlodek Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.zone3.bethere.co.uk 09.04.10, 14:25
      jak niechcesz miec takich problemow to nastepny kredyt sobie wez w
      takiej walucie w ktorej dostajesz wyplate
      • Gość: albert Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.acn.waw.pl 09.04.10, 14:48
        panu dziekujemy. mieszka w uk wiec niech sie wypowiada nt tamtejszej gospodarki.
        • Gość: vice_versa Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: 149.156.161.* 10.04.10, 01:45
          włodek: NIEPRAWDA. Kredyt należy mieć w tej walucie która spada, bo wtedy Twój
          dług maleje (kosztem interesu banku)- dlatego np. w 2008 kredytu praktycznie
          przewalutować na złotówki nie było można-bo masz monopol i zmowę państwa i
          banków przeciw konsumentowi. Dlatego to nie jest wcale wolny rynek tylko PR. To
          działa wg sprawdzonej zasady: "Spraw by ludzie uwierzyli że zapanowała wolność i
          przestaną się buntować".
          IGNORANCJA JEST SIŁĄ.

albert: Ty tego że gospodarka jest oparta na imporcie IM nie wytłumaczysz z
          prostego powodu: faktycznie jest tak że znacznie więcej ludzi pracuje przy
          produkcji niż przy imporcie, co oznacza że w swojej linii polemicznej-tej
          rozsądnej i słuszniejszej-zaprzeczasz podstawowym doświadczeniom ich życia:
          żyjemy bo pracujemy/harujemy/wytwarzamy a ONI nas doją... Pewnie że oni chcieli
          by mieć tak jak my, ale przecież oni myślą że my jesteśmy bogaci a źródłem
          naszego bogactwa jest ich praca a nie zatrudnienie (poprzez kredyt a nie poprzez
          umowę o pracę) przez banki. Dlatego tutaj nie ma porozumienia, niech zazdroszczą
          i mądrzeją, albo niech pracują dalej dla nas. W końcu my też dalej będziemy
          pracować dla banków bo mamy z tego znacznie więcej- i wyzwań, i zadowolenia, i
          WOLNOŚCI.
          Więc im NIE TŁUMACZ, bo wolę naszych biednych zapracowanych niż zatrudniać
          importowaną siłę roboczą...
      • Gość: albert Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.acn.waw.pl 09.04.10, 14:53
        ...i zeby rozjasnic co nieco kredyciarzom i nie tylko: wszystko co kupujecie w
        PL pochodzi z importu, nawet uslugi. przetworzone produkty spozywcze sa z
        importowanych skladnikow, ksiazki i czasopisma sa drukowane na importowanym
        papierze przy pomocy importowanych maszyn. muzyka, ktorej sluchacie jest
        produkowana za granica, samochody rowniez.

pracodawca, ktory musi wydac wiecej na to aby prowadzic dzialalnosc odbije to
        sobie obcinajac pensje pracownikowi albo zacznie zwalniac.

tyle w temacie 'celowego' oslabiania zlotego.
        • uii Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 15:25
          W Polsce tez produkuje sie samochody (np. najwiecej fiatow), Toyota
          produkuje silniki, IKEA ma najwieksza fabryke mebli drewnianych,
          itp. wiec jednak nie wszystko. Jak zloty bedzie silny to sie skonczy.
          • Gość: cirrus Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.gdynia.mm.pl 09.04.10, 15:54
            > W Polsce tez produkuje sie samochody (np. najwiecej fiatow),
            > Toyota
            > produkuje silniki, IKEA ma najwieksza fabryke mebli drewnianych,
            > itp. wiec jednak nie wszystko. Jak zloty bedzie silny to sie
            > skonczy.

To sprawdź sobie jeszcze, kto jest faktycznym właścicielem tych
            fabryk i dla kogo idą zyski. To, że firma ma w nazwie "... Polska
            Sp. z o.o." nie oznacza, że my, jako Polacy, jesteśmy wytwórcami
            tych dóbr. My jesteśmy jedynie podwykonawcami. Dokładnie tak samo,
            jak Chińczycy. Rdzennie polskich firm, z polskimi korzeniami, polską
            załogą i kapitałem możesz policzyć na palcach rąk. A i tak nie
            zawsze w swojej produkcji wykorzystują one materiały pochodzenia
            rodzimego.
            • uii Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 16:14
              "nie oznacza, że my, jako Polacy, jesteśmy wytwórcami tych dóbr" jak
              to nie??? Jezeli ktos wyprodukuje stol to jest jego wytworca. I ma
              wiedze jak to sie robi.
              Te firmy w Polsce co miesiac musza zaplacic polskim pracownikom.
              Fabryki sa w Polsce wiec najbardziej oplaca sie kooperowac z polskim
              podwykonawcami, nawet jezeli jest to glupia firma cateringowa ktora
              dostarcza kanapki zagranicznym preziom, to jest to polska firma i
              pieniadze zostaja na miejsu. Jest szansa ze taka firma sie rozwinie
              i pewniego dnia jej wlasiciela bedzie stac na wieksza ilosc akcji
              zakladu. I na koncu dzieki temu ze ludzie maja pieniadze moga cos
              kupic od handlarza zagranicznymi produktow.
              • Gość: cirrus Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.gdynia.mm.pl 09.04.10, 16:25
                Człowieku, mieszasz przeokropnie, mylisz pojęcia i jak widzę nie
                orientujesz się ani trochę w temacie, na jaki się wypowiadasz, więc
                dalsza dyskusja wydaje mi się bezcelowa.
                • uii Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 16:46
                  Nie obrazaj sie na mnie za to ze nie masz argumentow.
                  • Gość: cirrus Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.gdynia.mm.pl 09.04.10, 17:02
                    Po prostu nie zwykłem dyskutować w sytuacji, gdy temat dotyczy
                    ujeżdżania koni, a ktoś zaczyna opowiadać o hodowli krów. I co
                    gorsza na hodowli krów też się nie zna.
                    Spoko, nie obrażam się :)
        • Gość: cirrus Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.gdynia.mm.pl 09.04.10, 15:49
          Komu Ty to tłumaczysz? Tej bandzie gimnazjalistów, którym się
          wydaje, że wszystkie rozumy pozjadali? ;-)
        • qibic Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 18:16
          Owszem,
          tyle że po osłabieniu złotego 2x będzie płacił pracownikom 2 razy
          mniej, (licząc w EUR)
          chyba że tylko importuje, albo nic nie eksportuje
    • Gość: ggg Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.xdsl.centertel.pl 09.04.10, 14:30
      He he w maju ruszam z budową domu 160 m. ZA SWOJE! Uciekam od
      złotego i powoli tez kupuję euro, uciekając przed krachem naszej
      waluty.
    • Gość: WLKP NBP interweniował na rynku, by osłabić złotego IP: *.xdsl.centertel.pl 09.04.10, 14:34
      Uuu, kto wykasował wpis o tym, że buduje dom? Uważaj, bo ci pejsy
      wejdą w kaszkę młokosie z jarmułką. W WLKP protest przeciw Gazowni!
      • Gość: koles Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: 94.127.109.* 09.04.10, 14:51
        Jak juz chcecie robic jakies durne protesty i wieszac jakies nedzne
        przescieradla, to zadbajcie chociaz zeby bylo je widac. Gdybyscie je przywiazali
        od dolu to wiatr by ich nie podwiewal i mozna byloby cos przeczytac co tam
        nabazgraliscie. Jak sie juz cos robi pajacu to porzadnie. A poza tym jak
        bojkotujesz GW to po co tutaj komentujesz? tyle warty jest wasz smieszny
        kibolski protest...
    • Gość: ekonom Czytaj : mozliwosc taniego zakupu "likwidowanej IP: 92.29.73.* 09.04.10, 14:43
      gospodarki"
    • snrkaganini NBP interweniował na rynku, by osłabić złotego 09.04.10, 15:01
      I slusznie. Dopiero przy kursie ponad 4.5 zl za euro, to polska gospodarka
      moze byc konkurencyjna
      ! Idealem byloby 5 zl za euro.
      • Gość: albert Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.acn.waw.pl 09.04.10, 15:13
        moze od razu przy 10zl/eu...

Slowacja przyjela euro po kursie ok 30SKK:1 - to jest realna cena
      • Gość: wbka Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 15:48
        Czy wiesz po ile byłaby wtedy ropa ? Czyli wszystko by w tym kraju zdrożało.Ja wiem ,że to cie nie dotyczy bo ty pracujesz w innym kraju.Im gorzej w Polsce,tym twoja decyzja o emigracji bardziej uzasadniona
      • Gość: . Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: 217.147.104.* 09.04.10, 17:06
        a dlaczego nie 6? nie 7? nie 10? nie 100? Pomyśl o tym. Pytanie jest nastepujące
        - czy chcesz żyć w obozie pracy gdzie pracuje się za czapkę gruszek, czy w
        kraju, gdzie za pensję mozna sobie wiele kupić.
        • qibic Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 18:19
          Wolę pracować za czapkę gruszek niż nie pracować
    • xp17 NBP interweniował na rynku, by osłabić złotego 09.04.10, 15:08
      "to walka z własnym sukcesem, "

Czy wyprzedaz majatku i lawinowe zadluzanie sie to sukces. Pewnie dla
      ksiegowego , ale wczesniej niz sie niektorym tu wydaje nie bedzie juz
      "sukcesu" i bedzie Grecja.
    • Gość: albert NBP interweniował na rynku, by osłabić złotego IP: *.acn.waw.pl 09.04.10, 15:18
      Slowacja przyjela euro po kursie ok 30SKK:1 - to jest realna wartosc
      • warzaw_bike_killerz Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 15:30
        Czego realna wartosc? SKK czy EUR? O czym piszesz? Co Twoj post wnosi?
        • Gość: albert Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.acn.waw.pl 09.04.10, 15:41
          30 SKK przed konwergencja waluty bylo warte ok 3PLN...
          wiec odwoluje do sylogizmu - skoro 3PLN = 30SKK = 1eu, to 1eu=3PLN

chyba zaliczales logike na studiach?
          • Gość: pff Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.04.10, 15:59
            Brawo! zaliczyłeś matematykę! .. w podstawówce ;)
            zabawa w przeliczanie walut - na 5!
            ale logikę to oblewasz i to ostro :D
            sugerujesz, że 1eu powinien być wart 3pln - uśmiałem się
            Sprawdź uśrednione ceny w unii - żywności, mieszkań, samochodów, usług i PRACY
            Problem nie leży w odgórnym ustaleniu parytetu walut, problemem jest wyrównanie/dostosowanie poziomu cen i zarobków do tych panujących w unii.
            • Gość: albert Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.acn.waw.pl 09.04.10, 16:17
              z obrazaniem proponuje Ci zaczac od swojej rodziny skoro takie macie standardy.

co do cen w unii:
              - zywnosc porownywalnie
              - mieszkania tansze (ok 1500eu za metr, nowe 'pod klucz' ok 2000eu)
              - samochody porownywlnie lub nieco drozej (ale z lepszymm wyposazeniem)
              - uslugi (godzina robocizny ok 100eu, fryzjer ok 20eu)
              - praca drozsza (wieksze ubezpieczenia spoleczne i podatki)

dostosowanie zarobkow do cen:
              - w Polsce to nie nastapi za Twojego zycia

za unijny socjal mozna kupic wiecej niz za polska srednia krajowa.

...jesli dalej chcesz mi udowadniac, ze Zloty powinien byc tanszy to sobie
              daruj. co do mojej logiki - odpowiednio kwalifikowane osoby mi ja wylozyly a
              potem wiedze sprawdzily i ocenily.

p.s
              -nie mam kredytu w obcej walucie
              -zarabiam grubo powyzej sredniej krajowej
            • Gość: sky is the limit Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.adsl.alicedsl.de 09.04.10, 17:13
              Sugerujesz ze 1€ powinien kosztowac 1zl ?

he he
              • Gość: pff Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.04.10, 17:48
                Oczywiście.. w momencie gdy płace też będą 1:1 ;)
                • Gość: sky is the limit Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.adsl.alicedsl.de 09.04.10, 18:00
                  A jak myslisz. Skad bierze sie taki fakt ze w pewnych krajach zarabia sie wiecej w innych mniej, np. Niemcy, Szwajcaria vs. Bulgaria, Polska.
                  • qibic Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 18:21
                    Z tego, że w Niemczech jest większa wydajność pracy,
                    co prawda składają się na nią prości robotnicy w Chinach czy w
                    Polsce, ale jednak to Oni (Niemcy, Szwajcarzy) spijają śmietankę
                  • Gość: pff Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.04.10, 21:41
                    Może wymieniaj wśród państw strefy Euro i ogranicz się do tych które nie mają teraz problemów "w czasie kryzysu" albo nie generują tego kryzysu pośrednio ze względu na przynależność do strefy.
                    Wyjdzie ci wtedy, że w tej starej, bogatej strefie euro praca jest w miare równomiernie ceniona.
                    Najpierw "doceńmy" pracę, a potem wskakujmy w euro. EOT.
    • Gość: kos Obniżka stóp procentowych w NBP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.10, 16:04
      ...... no to teraz czekamy na sygnał o możliwej OBNIŻCE stóp NBP i
      odwrocie kapitału po PZU i złoty leciu w dół!

• Gość: Głupstawa plotą To ściema - ratują się jak mogą.. Złoty jest Zerem IP: *.ists.pl 09.04.10, 16:32
      Po prostu postanowili ratować bank, bo wiedzą, że złoty jest zerem.

Jak się 10 tysiecy ludzi w Polsce ustawi w kolejce po wypłatę lokat - TO BANKI
      UTRACA PŁYNNOŚĆ FINANSOWA.

ZROBIĄ WTEDY WIELKI DODRUK PAPIERKÓW I Z DNIA NA DZIEŃ JEDEN ZŁOTY BĘDZIE
      WARTY DZIESIĘĆ CENTÓW /10 CENTÓW/...

I JUŻ..
    • Gość: MIC A jeżeli... IP: 212.191.75.* 09.04.10, 16:35
      ... złoty spadnie dalej (wiele na to wskazuje), to NBP umoczył na swoim
      interweniowaniu wiele milionów. Milionów, które faktycznie są podatników. Czy
      osobnik decydujący o tych zakupach za to odpowie?
      • Gość: kibuc Re: A jeżeli... IP: *.chello.pl 09.04.10, 16:58
        > ... złoty spadnie dalej (wiele na to wskazuje), to NBP umoczył na swoim
        > interweniowaniu wiele milionów. Milionów, które faktycznie są podatników. Czy
        > osobnik decydujący o tych zakupach za to odpowie?

Po pierwsze, złoty nie może "dalej spadać", bo obecnie nie spada, a rośnie.
        Po drugie, skoro NBP wyprzedał złotówkę, to na spadku złotego może nie stracić,
        a zyskać "wiele milionów". Czyli - idąc dalej Twoim tokiem rozumowania - zyskają
        podatnicy.
        Czy na pewno zrozumiałeś czytany artykuł?
        • Gość: alpepe Re: A jeżeli... IP: *.pools.arcor-ip.net 09.04.10, 17:14
          on jest z tego kawału o policjantach patrolujących dwójkami. On umie pisać.
        • Gość: MIC Re: A jeżeli... IP: 212.191.75.* 09.04.10, 17:21
          ... racja, kibucu, chodziło o umocnienie się. Drobne przejęzyczenie nie zmienia
          faktu: NBP grał przeciwko trendowi. Gra przeciwko trendowi jest zwyczajnie
          głupia. Zastanawia zatem, kto odpowie za to gdy NBP straci kilka milionów...
          • Gość: zenek Re: A jeżeli... IP: 89.229.107.* 09.04.10, 17:53
            nie jest głupia jak się gra na osłabienie bo zawsze tą gre możemny wygrać
            w razie czego rzucimy na rynek bilion złotówek, czyli tysiąc miliardów i kupimy
            za nie 250mld euro
            a jak bedzie mało to można wydrukowac drugi bilion złotówek i nas mogą
            spekulanci w d..e pocałować :)
            • Gość: zoom Re: A jeżeli... IP: 94.254.195.* 09.04.10, 19:18
              PRZEKUJ WIEDZĘ W ZYSKI

WIEDZA TO KAPITAŁ

AKCJE, FUTURES, FOREX

• qibic Re: A jeżeli... 09.04.10, 18:24
            A jaki jest trend i skąd to wiesz?
        • qibic Re: A jeżeli... 09.04.10, 18:23
          Złoty jest w trendzie spadkowym, a to co jest teraz to tylko korekta,
          popatrz na wykresy miesięczne,
          No chyba że interesuje Cię tylko najbliższych kilka tygodni
          • Gość: MIC Re: A jeżeli... IP: 212.191.75.* 09.04.10, 19:15
            Ciekawe... tylko że złoty umacnia się od lutego... lutego 2009
          • Gość: delicjusz Re: A jeżeli... IP: *.gdynia.mm.pl 10.04.10, 00:19
            > Złoty jest w trendzie spadkowym, a to co jest teraz to tylko
            > korekta, popatrz na wykresy miesięczne,
            > No chyba że interesuje Cię tylko najbliższych kilka tygodni

Taaa, Dąbrowski też tak mówił. Jakieś ... 3-4 miesiące temu.
            Cosik dłuuuuuugie te tygodnie i cosik dłuuuuuuga ta korekta.
    • Gość: mich Masz rację, takich kredytów jak Twój są IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 16:41
      setki tysięcy, w związku z czym setki tysięcy ludzi zaplaci wyższą
      ratę a więc mniej wydadzą potem w na zakupy i gdzie tu wzrost?
    • Gość: sky is the limit NBP interweniował na rynku, by osłabić złotego IP: *.adsl.alicedsl.de 09.04.10, 17:21
      Prawda o zlotowce jest taka ze wartosc zlotego jest skorelowana z gieda "papierow wartosciowych". Gielda w gore, zloty w gore. I odwrotnie.
      A wszystko po to by "inwestorzy" zarabiali.

NBP moze w bucie pogrzebac.
    • hugow Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 17:24
      Powinieneś napisać do rzecznika praw obywatelskich

Gość portalu: dyziu napisał(a):

> to ja proszę jeszcze o interwencje NBP w płaceniu mojej raty za
      > kredyt. Z góry dziękuje

• Gość: j. NBP interweniował na rynku, by osłabić złotego IP: *.netia.pl 09.04.10, 17:34
      Debile. Byleby tylko polski kredytobiorca przypadkiem nie splacil za duzo
      kredytu po korzystnym kursie.

• qibic Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg 09.04.10, 18:26
        A co to za "polski" kredytobiorca jak nawet w złotówce kredytu nie
        bierze...
        • Gość: spek jak inwestować IP: 94.254.199.* 09.04.10, 19:10
          PRZEKUJ WIEDZĘ W ZYSKI

WIEDZA TO KAPITAŁ

AKCJE, FUTURES, FOREX

Paweł Juś tel.kom 791 744 658, zapraszam,
        • Gość: delicjusz Re: NBP interweniował na rynku, by osłabić złoteg IP: *.gdynia.mm.pl 10.04.10, 00:21
          A po wuja ma brać w złotówce, jeśli bank też nie jest polski :>
    • Gość: wy4 gdyby nie NBP to GoldmanS by rzucil na rynek IP: *.41.79.106.sub.mbb.three.co.uk 09.04.10, 17:35
      kiladziesiat miliardów i zarabil 2-3 mld $ na gwaltownym spadku zlotego -
      odkupujac zlotego pózniej i tak w kólko sto razy lepsze od oscylatora
      Bagsika. Po co GS otwiera przestawicielstwo w W-wie? - zeby dac hipoteke
      malzenstwu 4 tys na miesiac? GS musi mies superwywiadownie, zeby od razu
      móc wyprzedawac zlotego albo waluty jak tylko dostanie cynk, ze sie cos
      szykuje.
    • Gość: sky is the limit NBP interweniował na rynku, by osłabić złotego IP: *.adsl.alicedsl.de 09.04.10, 17:41
      "NBP interweniował na rynku, by osłabić złotego"

W Jerozolimie tak rechotaja, ze przy scianie placzu powagi utrzymac nie moga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka