Gość: es IP: *.ip.jarsat.pl 08.05.10, 20:27 Złoto to szmelc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pazdzioch Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy kupu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 21:10 hehe pazdziochy jak zwykle kupia na gorce, a zarobia ci co zawsze :-D ps gielda to miejsce gdzie kasa przeplywa od aktywnych do cierpliwych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 czasy niepewne,złoto pewne,myślę,że ma rację ten IP: *.chello.pl 08.05.10, 21:47 pan,który mówi,ż 2000 dol jest też mozliwe, gdy na świecie podzieją się rzeczy straszne. Na razie będzie powoli 1300, może 1400 dol.Ciekawe co będzie z euro jak z wyciągnietą po pomoc rączką pojawi się reszta PIGS, czyli Portugalia,Espania i Italia, a w Grecji zamiast reform będzie jeszcze 150 strajków, 200 burd ulicznych z podpalaniem budynków i całkowita anarchizacja tego dość egzotycznego członka euro strefy. Najbardziej żal mi A.Merkel, która wbrew sobie i wbrew zdrowemu rozsądkowi milionów Niemców, przyparta do muru przez resztę euro entuzjastów( za niemieckie podatki), zgodziła się dać te 22 mld euro z niemieckiej,nota bene mocno zadłużonej wewnętrznie, kasy państwowej.To są, jak mówi prof.K.Rybiński, pieniądze stracone, Grecy nie oddadzą z tego nigdy ani centa, Grecja pogrązy się w chaosie, zbankrutuje teraz albo za 2 czy 5 lat, jak kiedyś Argentyna,odmówi płacenia czegokolwiek i tyle ją widzieli.Niemcy i inne państwa dające te 120 mld euro kredytu nigdy nie zobaczą ani euro z tej kasy.Gdy po podobną kasę zgłoszą się inne PIGS będzie koniec euro, nikt zdrowo myślący nie uwierzy,że EBC i państwa euro znalazły następne 100 czy 200 mld euro, prawdziwych euro, to będą już puste,wydrukowane papierki, coś a la nasze banknoty 1 milion zł w PRL, dla młodych podaję,że warte to bylo tyle co ok. 7 kg kiełbasy wiejskiej lub 4 kg szynki, 1 milion zł za 4 kg szynki, zupełnie dobry przelicznik.Kiedyś może być np. 1 milion euro za 6 kg szynki, to jest naprawdę kwestia umowna, bo problem jest taki,że pieniądza na papierze drukować mozna ile się chce, a szynka lub kiełbasa jest realna i jeść każdy musi. Kto chce jeszcze bardziej chce się "wstrząsnąć" niech poczyta o słynnej inflacji z lat 20 w Niemczech, tam za chleb płaciło się całymi torbami banknotów, milionami marek.Ciekawe,prawda, w Niemczech to było, nie na jakiś wyspach Hula Gula.Tak więc historię drukowania nic nie wartych banknotów w nowoczesnych państwach już znamy, teraz czekamy na tkzw. dalszy rozwój wydarzeń.A ci co mają za duzo kasy i słabe nerwy kupują już po 25 kg złota ,jak jakiś "biedny" polski klient uczynił to w Mennicy, co czytamy w tekście powyżej. Ten ktoś zapewne miał duzo roznych papierowych banknotów ( euro, złotych,dolarów,franków) i przeczytał taką popularną ostatnio książeczkę o inflacji w Niemczech Weimarskich z lat 20 i trochę się zdenerwował.Rozumiem go, też bym tak zrobił, mój problem to to,że nie mam na zakup 25 kg złota, ale chętnie bym je zakupił i zakopał pod stodołą na nadchodzące,ciekawe czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
icc217 Re: czasy niepewne,złoto pewne,myślę,że ma rację 09.05.10, 00:12 Mundra to ty jestes, pozazdroscic ... Gość portalu: gugcia0 napisał(a): > pan,który mówi,ż 2000 dol jest też mozliwe, gdy na świecie podzieją > się rzeczy straszne. Na razie będzie powoli 1300, może 1400 > dol.Ciekawe co będzie z euro jak z wyciągnietą po pomoc rączką > pojawi się reszta PIGS, czyli Portugalia,Espania i Italia, a w > Grecji zamiast reform będzie jeszcze 150 strajków, 200 burd > ulicznych z podpalaniem budynków i całkowita anarchizacja tego dość > egzotycznego członka euro strefy. Najbardziej żal mi A.Merkel, która > wbrew sobie i wbrew zdrowemu rozsądkowi milionów Niemców, przyparta > do muru przez resztę euro entuzjastów( za niemieckie podatki), > zgodziła się dać te 22 mld euro z niemieckiej,nota bene mocno > zadłużonej wewnętrznie, kasy państwowej.To są, jak mówi > prof.K.Rybiński, pieniądze stracone, Grecy nie oddadzą z tego nigdy > ani centa, Grecja pogrązy się w chaosie, zbankrutuje teraz albo za 2 > czy 5 lat, jak kiedyś Argentyna,odmówi płacenia czegokolwiek i tyle > ją widzieli.Niemcy i inne państwa dające te 120 mld euro kredytu > nigdy nie zobaczą ani euro z tej kasy.Gdy po podobną kasę zgłoszą > się inne PIGS będzie koniec euro, nikt zdrowo myślący nie uwierzy,że > EBC i państwa euro znalazły następne 100 czy 200 mld euro, > prawdziwych euro, to będą już puste,wydrukowane papierki, coś a la > nasze banknoty 1 milion zł w PRL, dla młodych podaję,że warte to > bylo tyle co ok. 7 kg kiełbasy wiejskiej lub 4 kg szynki, 1 milion > zł za 4 kg szynki, zupełnie dobry przelicznik.Kiedyś może być np. 1 > milion euro za 6 kg szynki, to jest naprawdę kwestia umowna, bo > problem jest taki,że pieniądza na papierze drukować mozna ile się > chce, a szynka lub kiełbasa jest realna i jeść każdy musi. Kto chce > jeszcze bardziej chce się "wstrząsnąć" niech poczyta o słynnej > inflacji z lat 20 w Niemczech, tam za chleb płaciło się całymi > torbami banknotów, milionami marek.Ciekawe,prawda, w Niemczech to > było, nie na jakiś wyspach Hula Gula.Tak więc historię drukowania > nic nie wartych banknotów w nowoczesnych państwach już znamy, teraz > czekamy na tkzw. dalszy rozwój wydarzeń.A ci co mają za duzo kasy i > słabe nerwy kupują już po 25 kg złota ,jak jakiś "biedny" polski > klient uczynił to w Mennicy, co czytamy w tekście powyżej. Ten ktoś > zapewne miał duzo roznych papierowych banknotów ( euro, > złotych,dolarów,franków) i przeczytał taką popularną ostatnio > książeczkę o inflacji w Niemczech Weimarskich z lat 20 i trochę się > zdenerwował.Rozumiem go, też bym tak zrobił, mój problem to to,że > nie mam na zakup 25 kg złota, ale chętnie bym je zakupił i zakopał > pod stodołą na nadchodzące,ciekawe czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd "Cała Polska" kupuje złoto kilogramami... 09.05.10, 13:00 a redaktorzy "są wściekli" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tarura "Cała Polska" będzie sprzedawać złoto 09.05.10, 18:06 jak cena spadnie poniżej 1000 dol. Polacy tak mają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shadowofeclipse Re: czasy niepewne,złoto pewne,myślę,że ma rację IP: *.tktelekom.pl 10.05.10, 02:12 Nie mundra tylko trans. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: czasy niepewne,złoto pewne,myślę,że ma rację IP: *.pools.arcor-ip.net 09.05.10, 13:28 Ty gucia0, widze, ze swietnie Ci idzie przepowiadanie przyszlosci, podaj mi moze numery lotto na nastepne losowanie. Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spoxman Re: czasy niepewne,złoto pewne,myślę,że ma rację IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.05.10, 14:44 Co do Grecji może mieć rację - to będzie Enron Europy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 TT,podaję Ci te numery:7,13,21,27,34,48 IP: *.chello.pl 09.05.10, 15:20 jak wygrasz daj mi znać i kup kilka kg złota.Pozdrawiam,Gugcia0. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wydajny Re: TT,podaję Ci te numery:7,13,21,27,34,48 IP: *.209.16.129.bredband.tre.se 09.05.10, 15:49 Hahahahaha, to bylo dobre:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek kolega Gigucia ma rację choć nie we wszystkim ... 09.05.10, 16:15 Gość portalu: gugcia0 napisał(a): > 1 milion zł w PRL, dla młodych podaję,że warte to > bylo tyle co ok. 7 kg kiełbasy wiejskiej lub 4 kg szynki, 1 milion > zł za 4 kg szynki, zupełnie dobry przelicznik.Kiedyś może być np. 1 > milion euro za 6 kg szynki, to jest naprawdę kwestia umowna, bo > problem jest taki,że pieniądza na papierze drukować mozna ile się > chce, a szynka lub kiełbasa jest realna i jeść każdy musi. Kto chce > jeszcze bardziej chce się "wstrząsnąć" niech poczyta o słynnej > inflacji z lat 20 w Niemczech, tam za chleb płaciło się całymi > torbami banknotów, milionami marek. Masz rację, że jeśli dojdzie do "tąpnięcia" w gospodarkach hybrydy socjalizmu i kapitalizmu w Europie i USA (Japonia niezbyt odstaje), to będzie to tąpnięcie nagłe. Na razie taką to swoistą czkawką się odbija państwowy nadzór nad sektorem bankowym. Jednak powiedz, co by było gdyby ktoś od 10-ciu lat wzywał Grecję i inne kraje: opamiętajcie się, nie zadłużajcie już swego budżetu, ograniczcie wydatki budżetu dwukrotnie i zacznijcie wręcz spłacać już swój niebotyczny dług. Co by było ? Ano, odezwaliby się lewicowcy, socjaliści, keynesiści różnej maści i zaczęli śmiać się z tego nawoływacza. Odrzekli by, że "nawiedzony" plecie jak Korwin-Mikke i jeśli ktoś posłuchałby takich "oszczędnościowych bzdur" to może należałoby słuchać JKM i UPR i w ogóle karać więzieniem za zadłużanie budżetu. I po takim śmiesznym "doprowadzeni do absurdu", że przecież konserwatywni liberałowie nie mogą mieć racji, każdy lewicowiec zgodziłby się, że rządy wiedzą co robią zadłużając budżet. I ... że Keynes wielkim ekonomistą był i niemożliwe, że jego teoria to tylko bajka pełna bredni wylansowana na potrzeby socjalistycznych ideologów-rozpieprzaczy. A całość tego "domku z kart" budowanego przez lewicowych ideologów rządzących ludem, mediami, propagandą, szkolnictwem, ta całość może się rozsypać jednym tąpnięciem. Owszem, niewydolność socjalistycznych "systemów emerytalnych" można stopniować. A to przymus pracy się przesunie na wiek 70 lat i więcej. A to eutanazja stanie się popularna i socjologowie nawet dziwić się będą, że te miliony gotowe skrócić swe życie w dawnych czasach w całkowitej ciszy cierpiały niepotrzebnie długie życie z braku "dobrej ustawy". Jednak systemu bankowego w kapitaliźmie nie da się utrzymywać niczym w PRL-u. W PRL miliony ludzi były uwikłane w różne przymusowe oszczędzanie, bo a to telewizor kolorowy za 10 pensji się dostanie za przedpłaty bez koniecznego talonu, a to samochód się dostanie może po 6-ciu a może po 10-ciu latach wpłacania na książeczkę, a może mieszkanie się dostanie po 20-tu latach wpłacania. I tak ludziom z roku na rok topniały oszczędności, no ale po cenach urzędowych i tak się nie dało nic kupić, to i książeczki czy na AGD, czy na auto czy na mieszkanie mało kto likwidował i tylko patrzył jak 5 pensji oszczędności z 1976 roku na książeczce, w 1988 realnie nawet połowy pensji nie stanowiło. A potem było jeszcze "ciekawiej". Cóż, kapitalizm nawet nadzorowany przez lewicowców rządzących ma ten denerwujący ich rys wolności i nie da się tak zmusić oszczędzających by nie przelewali swych kapitałów. Owszem, forumowicze-lewacy ryczą za swymi tubami propagandowymi od kilkunastu lat niczym stado orwellowskich baranów, aby "opodatkować przepływy" kapitałowe. Aby "spekulację kapitałem ograniczyć". A ja, póki co, uciekłbym natychmiast z lokatami bankowymi z każdego banku, który chciałby mi "zamrozić" lokatę. Wg lewaków też jestem spekulantem :) Uciekłbym do czasu. Do czasu aż system hybrydy socjalizmu z kapitalizmem nie zbankrututowałby. Kto ostatni nie wycofa na czas lokat do postaci majątkowej, ten przegra oszczędności jak w PRL-u czy w Republice Weimarskiej. Co ciekawe, dziesiątki milionów ludzi przegrały w PRL oszczędności wielu lat, i te miliony ludzi do dziś nie winią socjalizmu lecz jakiegoś Balcerowicza :) :) Mam jednak nadzieję, że TO dopiero zdarzy się za parę dekad. P.S. A na przełomie 1994-1995 to raczej zwykła kiełbasa nie kosztowała 14 nowych zł a zwykła szynka nie kosztowała 25 nowych zł. Raczej połowę tego. Średnia pensja netto wówczas to było ok. 700zł i była warta średnio coś ok. dzisiejszych 1300zł. To dla tych, którzy narzekają, że dziś w pierwszej pracy dostali 1300 na ręką i "jak za to przeżyć". Dawało się jakoś przeżyć. Nawet za PRL się dawało. Dodam, że 10-letni maluch kosztował w 1995 ok. 2.5 średnich pensji. Serio. Nie żartuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 darr.darek, dziękuję za komentarz i zgadzam się w IP: *.chello.pl 09.05.10, 19:04 pełni z Tobą.Co do cen kiełbas może się trochę mylę,bo nie pamiętam za dobrze,chodziło mi o pokazanie młodym,że były już wielkie problemy z papierowym pieniądzem.Mam prawie 50 lat i pamiętam prawdopodobnie podobne czasy co TY.To prawda, co piszesz,że lewicowi obywatele Zachodu przygotowali sobie ( i nam,po trochę ) ten obecny pasztet.Pracuję od 1981 roku w RFN i większość moich przyjaciół tam ma jakiś lekki skręt na lewo, tylko jeden, taki strasznie bogaty, Picasso na ścianach,nie ma.Oni nawet w latach 80 tych, gdy opowiadałem im jak żyję,kartki,puste sklepy,brak paliwa,itd., to słuchali tego, kiwali głowami,posyłali mi paczki do Polski, dawali mi masę rzeczy aby mój 126p był pełen po dach, ale nadal próbowali mnie przekonać,że "Die Idee ist gut" tylko my coś źle robimy,gdy mówiłem,że tak jak u nas jest wszędzie w komunizmie, w Azji,Kuba,ZSRR,kraje Ostblocku, to mówili,że to prawda, ale konsumpcja nie jest najważniejsza i że mamy edukację,szpitale, tanie czynsze i Grundnahrungsmittel , czyli zywność podstawową, a jeden znajomy, który jeździł dwa razy w roku do Polski, marki zmieniał na czarno, pomimo że taki socjalista, mówił mi,że powie mi jak mam się zywić zdrowo, tanio i bez kolejek: serem z placu,miodem,warzywami,chlebem oraz smacznymi dżemami, dodawał rosyjskie ryby w puszkach i bułeczki grahama, była z tego dla mnie bardzo miła,zdrowa dieta na dalszą szczęśliwą drogę do socjalizmu. Bez mięsa, bo niezdrowe, bez cukru.Paliwa też mi nie trzeba ,twierdził, bo autobusy i kolej jest b.tania i ekologiczna. Autentyk z roku 1983 - 88.Tak więc masz rację,że tam te lewicowe idee trwają w głowach ludzi nawet wbrew rzeczywistości,którą im wtedy opisywałem albo oni sami, w czasie wizyt w Krakowie, wiedzieli. Teraz ten idealny obraz Europy z euro, bez różnic,w idealnej zgodzie, bez łamania zasad,taki raj na ziemi na nastepne 500 lat, też nie może im wyjść z głowy. Podobnie jak w 1989 gdy padał komunizm nie mogli uwierzyć,że ich sen o naszej za murem szczęśliwości się tak brutalnie skończył. Nie mogli połknąć tej prawdy,że cały Ostblock, wraz z NRD, z ZSRR,Kubą (F.Castro to prawie bohater narodowy w RFN) po prostu, normalnie zbankrutował. Pytali mnie jak ja to widzę, a ja w 1989 powiedziałem,że stało się to co niektórzy Polacy mówili w 1945: "Panie , rząd tymczasowy, to i ustrój tymczasowy", tyle ,że data wazności była do 1989.Bardzo im się to nie podobało,że nie płaczę po upadku socjalizmu,bo jak wiemy: "Die Idee ist gut,aber..." I teraz to euro, też nie wierzą w upadek tego dziwoląga, bo "Die Idee ist gut, aber....".Jak mówię,że Idee nie jest gut i to euro to taka trochę idealistyczna fatamorgana to nie wierzą. Ciekawe co powiedzą mi teraz, jadę tam do pracy 10.6., posłucham nowych socjalistycznych teorii na temat euro,UE i upadku kapitalizmu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: darr.darek, dziękuję za komentarz i zgadzam s 09.05.10, 19:52 gugcia 100% racji. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Bredzicie wszyscy ze rece opadaja ;) 10.05.10, 08:47 Zadne "gugcia 100% racji" tylko brednie na resorach. Kazde z Was wychowalo sie w socjalizmie i kazde z Was uwaza to co od tego systemu dostaliscie za pewnik - socjalizm Was wychowal, dal start w zyciu i teraz jeczycie ze juz Wam niepotrzebny. Troche to przypomina belkot ryb, ktorym sie nagle plaza zamarzyla i drinki pod palmami - bo zadnej nie strzeli do glowy ze przeciez na plazy nie ma tej znienawidzonej slonej wody ktora do zycia jest potrzebna. Chcialbym zobaczyc Wasze teorie w XIX-wiecznym kapitalizmie. A, pardon, nie byloby zadnych teorii - bo od piatego roku zycia byscie zapie*dalali w manufakturze i nawet jakbyscie znalezli czas na czytanie tych UPRowskich bredni - to byscie nie umieli czytac... Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Bredzisz, lewaku 10.05.10, 10:42 kretynofil napisał: > Kazde z Was wychowalo sie w socjalizmie i kazde z Was uwaza to co od > tego systemu dostaliscie za pewnik - socjalizm Was wychowal, dal > start w zyciu i teraz jeczycie ze juz Wam niepotrzebny. Mnie nie wychował żaden socjalizm, lecz rodzice i nauczyciele. Jedyne co wynosiłem z socjalizmu, od kiedy w wieku kilkunastu lat zacząłem go krytycznie analizować, to przeświadczenie, że coś tak żenująco głupiego nie może długo trwać. Ta analiza przydaje się do dziś w ocenie tej drugiej komuny realizowanej przez nowych, lepszych lewaków. Ja się wówczas nie pomyliłem, ale współczuję tym, którzy w 1946 mieli to samo przeświadczenie, lecz musieli czekać ponad 40 lat na zawalenie przynajmniej pierwszej komuny. Jak ja "lubię" lewicowców, którzy niewiele rozumieją z otaczającej rzeczywistości, ale chcą pouczać starszych i mądrzejszych. Hiszpanom, którzy przed 1936 mieli PKB na głowę porównywalne z Polakami też byś pewnie zalecił przegranie wojny domowej z rodzimymi komunistami, aby skosztować nędzy socjalizmu bolszewickiego ? Grekom, którzy przed 1939 mieli PKB na głowę sporo niższe niż Polacy też byś pewnie zalecił przegranie wojny domowej z rodzimymi komunistami, aby skosztować nędzy socjalizmu bolszewickiego ? Koreańczykom południowym też byś pewnie zalecił przegranie wojny z komunistami, aby tak jak KRLD skosztować nędzy socjalizmu bolszewickiego ? Ech, lewaku, zero wiedzy o ekonomii, zero wiedzy o Świecie, ale chcesz pouczać innych. Żenada. > Chcialbym zobaczyc Wasze teorie w XIX-wiecznym kapitalizmie. No i nadal prezentacja zerowej wiedzy, tym razem z historii. O tym, że liberalny kapitalizm w XIX wieku przysporzył kilkukrotnego wzrostu gospodarczego w Europie i USA, o tym lewak nie wie ? O tym, że dzięki temu parokrotnie wzrosła liczba ludności w Europie i USA w XIX wieku co było i jest tutaj zdarzeniem bez precedensu, o tym pewnie lewak nie słyszał. Ech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukilukk Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy kupu... IP: *.182.145.46.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.05.10, 21:22 Złoto wobec USD jest blisko szczytu. Przed korektą na tej parze XAU/USD mamy do zdobycia max 5-10%. Potem nastąpi korekta, możliwe że związana z osłabieniem USD wobec wszystkich walut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Polacy nareszcie bogaci IP: *.unitymediagroup.de 09.05.10, 09:30 dzieki Unii.A tak sie bronili przed wejsciem do niej. www.rp.pl/artykul/2,406668.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taa Re: Polacy nareszcie bogaci... wszyscy?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.10, 11:16 a może ci najzdolniejsi, najbardziej pracowici, uczciwi... ha ha ha. Oj bo mnie brzuch ze śmiechu... Od dawna rządzi tym krajem oligarchia... a Wy możecie sobie pogłosować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek złotnik Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy kupu... IP: 194.181.22.* 09.05.10, 10:56 teraz to jest czas na sprzedaż złota. zakupy to się robiło w 2006 Odpowiedz Link Zgłoś
dog_in_the_fog Re: Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy ku 09.05.10, 11:00 Złoto to szmelc - jak to mówiła moja babcia przeżywszy dwie wojny światowe: zawsze za kawałek złota można kupić kawałek chleba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Polacy zawsze kupują na górce - IP: *.aster.pl 09.05.10, 11:00 gdy media trąbią o rekordowych poziomach. Nieważne czy złoto, mieszkania, akcje czy jednostki funduszy - ten niewykształcony ekonomicznie, niepotrafiący samodzielnie myśleć naród daje się strzyc od lat goldmanom, morganom, lehmanom i innym "przedsiębiorczym". Tak było, jest i będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczynska_76 Re: Polacy zawsze kupują na górce - 10.05.10, 09:30 I dlatego są dwa wyjścia: 1. Uzupełniać swoją wiedzę ekonomiczną do poziomu pozwalającego na swobodne osobiste zarządzanie wolnymi środkami bez oglądania się na media i taksówkarzy. 2. Powierzać swoje pieniądze innym, płacąc jednak za tę usługę. Odpowiedz Link Zgłoś
rybnicki.mateo Re: Polacy zawsze kupują na górce - 10.05.10, 09:37 Żeby uzpełnić swoją wiedzę trzeba najpierw trafić na materiał, który po polsku coś wyjaśni a nie napiszą 100 stron dadzą osiemset wykresów, i 99% populacji tego nie zrozumie. Ja mam wrażenie, że oni robią wszystko właśnie żeby nikt nie zrozumiał tego o czym piszą. Taka wiedza dla wtajemniczonych:( Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczynska_76 Re: Polacy zawsze kupują na górce - 10.05.10, 09:47 No tak:) ale uwierz mi, że na pewno można znaleźć miejsca w których da się wyciągnąć nieco wiedzy ekonomicznej:) Wystarczy dobrze poszukać...(mały hint - marki starają się wyjść naprzeciw konsumentom, nawiązując dialog z nimi - w sieci jest naprawdę sporo takich miejsc) Odpowiedz Link Zgłoś
jjmallory Re: Polacy zawsze kupują na górce - 10.05.10, 09:58 Haha a referal jako sygnaturka nieprzypadowa?:) Może lepiej od razu podać np linka do strony tnij.org/grcd albo link do artykułu np: tnij.org/gsvi i powiedz że są najlepsi na rynku;) Ale panno/pani Nowaczyńska obiecuję, że przeczytam bloga:) i poznasz moją opinię na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczynska_76 Re: Polacy zawsze kupują na górce - 10.05.10, 10:09 jjmallory napisał: > Ale panno/pani Nowaczyńska obiecuję, że przeczytam bloga:) i poznasz moją opinię na ten temat. Trzymam za słowo i pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
mrrek tak, tak, mój sąsiad z Brzozowej kupił wczoraj 09.05.10, 11:26 4,5 kg.Pomarańczy, bo sztabek zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midas Re: Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy ku IP: *.w80-9.abo.wanadoo.fr 09.05.10, 11:35 A wszyscy tylko placza ze nie maja z czego zyc, ze sa biedni,kupuja na kilogramy.Ja nie mam tego metalu i to mi nie przeszkadza dobrze spac. Odpowiedz Link Zgłoś
byathread Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy kupu... 09.05.10, 11:59 Podaż złota jest zasadniczo stała i nie zmieniła się znacząco na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Wobec tego stwierdzenie, że rośnie cena złota jest, w gruncie rzeczy, fałszywe; to wartość walut (dolara) spada - złoto pozostaje bez zmian. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wietke Re: Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy ku IP: *.chello.pl 10.05.10, 02:08 dokładnie złoto to rdzeń i zasadniczo na kilogram złota nie można powiedzieć dwa bo jest jeden a w przypadku banknotów można dwójke nawet namalować no i dupe podetrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanonierka Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy kupu... IP: *.oswiecim.vectranet.pl 09.05.10, 12:08 "Polacy kupują sztabki na kilogramy" Do autora, proszę nie uogólniać, należałoby raczej napisać, że to grabieżcy polskiego społeczeństwa kupują złoto na kilogramy. Może potem, jak wielu z nich wyjedzie do stanów, na przykład na Florydę... Odpowiedz Link Zgłoś
kanonierka Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy kupu... 09.05.10, 12:13 "Polacy kupują sztabki na kilogramy" Do autora, proszę nie uogólniać, należałoby raczej napisać, że to grabieżcy polskiego społeczeństwa kupują złoto na kilogramy. Może potem, jak wielu z nich wyjedzie do stanów, na przykład na Florydę, lub inną Californię... Odpowiedz Link Zgłoś
jarus16 Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy kupują 09.05.10, 12:16 jak świeże bułeczki. U nas na osiedlu to nawet woźna ze szkoły kupiła coś ze 40 kilo. Bogactwo w Polsce już się po prostu wylewa. Ludzie poszaleli od tego dobrobytu. Gratulacje dla redaktora. Może jest jakiś konkurs w propagandzie?. Polacy we wszystkim wyprzedzili świat. Najbardziej Göbbelsa w propagandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thara Re: Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy ku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.10, 12:46 Kupić łatwo opchnąć gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szybi Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy kupu... IP: 188.33.195.* 09.05.10, 12:37 Mleko się rozlało, Trichet nie wyczuł wagi paniki, nie powiedział nic konkretnego w czwartek i teraz Ecofin w weekend próbuje ratować euro i giełdy. Dzisiejsze decyzje mogą dać ok.100-150 pkt.odbicie na GPW i powrót eurusd do 1,30 na początku przyszłego tygodnia. Ale UE musi wyłozyć na stół poważne pieniądze, bo walczy głównie z amerykańskimi fuduszami hedge, które nasiliły tą panikę. Nie oszukujmy się nie jest dobrze ale to amerykańskie agencje ratingowe i różne pogłoski zaogniły sytuację w tym tygodniu. Mysląc bez emocji to co stało się konkretnego w tym tygodniu: w końcu przyznano Grecji dużą pomoc, fakt będzie opór społeczny przed cięciami, wybuchły zamieszki ale reformy wejda w życie, parlamenty w Europie zatwierdziły pomoc dla Grecji, dostaliśmy dane tego tygodnia z USA najlepsze od 4 lat. Rozumiem że giełda sprzedaje fakty , ale nie mieliśmy tak naprawdę ŻADNEJ KONKRETNEJ INFORMACJI uzasadniającą tą panikę. Ta panika jest wywołana przez fundusze hedge. Każda dobra wieść jest dyskredytowana "110 mld nie wystarczy, społeczeństwo się nie zgodzi itp.". Czytam na różnych portalach o panice na giełdach w Europie ale ta panika była wywołana przez graczy amerykańskich, równiez na GPW przez kilka dni próbowano odbijać a ok 14 kiedy w USA jest 8, następował zwrot i silna podaż. Zauważcie że co chwilę na rynek trafiają plotki o obnizeniu ratingów po czym są dementowane, bankrutuje się Hiszpanię która ma dług do PKB podobny do Polski i sprzedała obligacje w tym tygodniu z rentownością 2,5%. To typowe zagranie grubasów będących na S na futach i S na EUR/USD. Jak już drobni oddadzą w panice akcje, oni spokojnie domnkną krótkie i się odwrócą tak jak w lutym. W bład tradera też nie wierzę, pewnie ktoś na tym "błędzie" poważnie zarobił, dużo więcej niż kolega maklera z PKO w podobnej sytuacji u nas kilka lat temu. Jeśli jednak panika na tyle sie rozsiała po rynku, np. Buczek pisze o atmosferze Lehmana i jutro mimo decyzji UE rynki nie urosną to spadki moga być kontynuowane. Mam nadzieję że tak się nie stanie, że zwycięży pewien rozsądek i europejska solidarność a nie bezwzględna amerykanska spekuła, próbująca wywołać mega spadki i nieźle się na nich obłowić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy kupu... IP: *.infinity.net.pl 09.05.10, 12:39 o to już eiadomo od czego należy uciekać w ciągu najbliższego roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadu ja też zamówiłem IP: *.ip.netia.com.pl 09.05.10, 12:42 zamówiłem sztabki i miejsce w Fort Knox do ich przechowywania, bo NBP sprzedaje swój nowy skabiec budowany w Zegrzu ! A trzymanie sztabek w kufrze pod łóźkiem jest niestetyczne ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Dokładnie ten sam tekst czytałem 2 miesiące temu. IP: *.bredband.comhem.se 09.05.10, 12:45 Pamiętam tego co kupił 25 kg złota. Odpowiedz Link Zgłoś
wietke Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy kupu... 09.05.10, 13:11 niech się awróci wartość dolara w US i ci co nie zdążą sprzedać popłyną razem z nim-he he-to nie normalne by złoto było żródłem ciągłego zysku -to nie normalne gdzieś jest haczyk chyba że jakiś przesyt występuje i za dużo ludzi nim sra już> Odpowiedz Link Zgłoś
buj_w_chucie Jak anal-ityk napedza na kupowanie... 09.05.10, 13:56 ...to znaczy, ze juz jestesmy na gorce i klienci anal-ityka chca zrealizowac zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku.....wiony Re: Jak anal-ityk napedza na kupowanie... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.05.10, 16:54 dokładnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szelo "Na górce" w złocie byliśmy już wielokrotnie IP: *.starachowice.vectranet.pl 09.05.10, 18:20 Przy 900 dol., przy 1000 a teraz przy 1200. Kto rozumie ten temat miał szansę zaopatrzyć się dużo wcześniej. Na górce ten "relikt barbarzyńców" wyprzedawał też pan Brown - który w 1999 roku zrobił świetny interes - sprzedał połowę brytyjskich rezerw złota po 250$ za uncję. Zamiast tego nabył równie bezpieczne a dające przecież dużo większy zysk obligacje zaprzyjaźnionych państw, m.in Grecji. :D Analitycy to nie prorocy, wiedzą tyle samo co inni, to że uprawiają ten zawód oznacza tyle, że nie sprawdzili się jako inwestorzy - a komentują, tak jak większość - po fakcie. Złoto jakby nie patrzeć, było świetną opcją w ostatnich latach - no to piszą o złocie bo ma dobre wyniki i jednocześnie jest to temat bliski publice. A inne metale szlachetne, jak srebro czy pallad również miały fenomenalne rajdy - dwa razy większe od złota. Ale tu o nich nie przeczytasz bo to za mało "nośny" temat. Odpowiedz Link Zgłoś
jagopa Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy kupu... 09.05.10, 14:00 Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy kupują sztabki na kilogramy>>>> Wlasnie wykupiono 3 sztabki. Rekord, bo w tamtym roku Polacy kupili 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jon Re: Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy ku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.10, 14:27 I po co niemądrze pitolić? Sam kupiłem cztery (po 100 g, jeszcze po cenie 950 USD/oz). A rekordzista, jak widać, kupił 25 kg. Rozumiem, że frustracja zżera - trudno! Było się starać i zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max To wymowne, że GW lansuje złoto na ...."górce" IP: *.chello.pl 09.05.10, 14:37 Cena złota dochodzi do szczytów i kupuje je "ulica" a lansuje GW. Tak zawsze jest gdy ceny dochodzą do szczytów. AT wskazuje na prawdopodobne spadki złota w średnim terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zpekulant Re: na tym zarobic latwo IP: *.pools.arcor-ip.net 09.05.10, 15:02 zakupione sztaby odnosimy do domu klienta zeby go nie walnela przepuklina albo inny chwast Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Re: Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy ku IP: *.e-wro.net.pl 09.05.10, 15:17 Jakim ułomem trzeba być, by kupować prawie na szczycie górki...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogorek Re: Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy ku IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 09.05.10, 16:49 Wczoraj widzialem babe z mlekiem. Pchala rower z bankami. Miala tez jedna siatke pelna zlota. Zloty piasek wysypywal sie . Baba chciala pozbierac wysypujacy sie zloty piasek , ale ze wzgledy na dokuczajacy jej reumatyzm nie mogla sie schylic. Podeszla do spiacych w parku , pijanych meneli o pomoc. Ci jednak mieli napisy "za mniej niz dwie uncje, do roboty nie budzic" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kyjo Jask wszyscy kupują to za chwilę będą w nocniku IP: *.chello.pl 09.05.10, 18:12 Teraz biorą leszcze, rekiny zrobiły to wcześniej i za chwilę będzie rzeź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twetg Cena uncji złota przebiła 1200 dol. Polacy kupu... IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.10, 21:12 Jedyne prawdziwe info o zlocie www.dwagrosze.blogspot.com ,obowiazkowa lektura lewego paska A artykul dno ,nawet piatkowej ceny 3937 autor nie zna stooq.pl/q/?s=xaupln oraz wagi ucji baran jeden Odpowiedz Link Zgłoś