IP: *.starnettelecom.pl 04.03.04, 11:20
Jak to łatwo w tym kraju znaleźć sobie temat zastępczy, niepotrzebną robotę
dla siebie i dla armii urzędników.
Obserwuj wątek
    • Gość: hawk Re: Biopaliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 11:32
      O, nie! Zostawcie mój silnik w spokoju! Lepiej od razu podajcie konto, na które
      kierowcy wpłacą pieniądze, bo o to przecież chodzi. Obejdzie się bez dodawania
      jakiegoś g... do paliwa.
    • gandalv A sąsiad miał obiekcje żeby lać paliwo do swojego 04.03.04, 15:14
      silnika paliwo samolotowe z rosji.
      Ja proponuje wydać ustawę nakazującą rozwijanie wyobraźni poprzez codzienne
      czytanie pomysłów naszych posłów. Kto wie morzy kiedyś .........??????
      Pozdrawiam
      Gandalv
      www.twojamagia.republika.pl
    • Gość: elektronik Re: Biopaliwa IP: 193.243.146.* 04.03.04, 21:05
      Paliwa to związki organiczne takie jak alkany, alkeny, alkyny i alkanole. Mamy
      3 riodzaje spalań: całkowite, półpełne i ograniczone. W wyniku całkowitego
      spalania alkanów, alkenów, alkynów i alkanoli powstaje woda i dwutlenek węgla,
      w wyniku spalania alkanów, alkenów, alkynów i alkanoli powstaje woda i tlenek
      węgla, w wyniku spalania ograniczonego alkanów, alkenów, alkynów i alkanoli
      powstaje woda i węgiel.
      Wyjaśniam alkany to węglowodory nasycone, alkeny i alkyny to węglowodory
      nienasycone a alkanole to alkohole.

Dziwne wszystkie te produkty w wyniku spalania (utleniania jakby ktoś nie
      pamiętał) daja te same związki chemiczne dwutlenek węgla+ wodę , tlenek węgla+
      wodę i węgiel + wodę.

Proszę chemików o wyjasnienie czy w tej całej sprawie więcej jest polityki czy
      chemii, czy ekonomii???

Pozdrawiam elektronik
      • Gość: elektronik Re: Biopaliwa IP: 193.243.146.* 04.03.04, 21:18
        małe uzupełnienie zjedzonego słowa "półpełnego".

tlenek węgla + woda powstaje oczywiście w wyniku półpełnego spalania alkanów,
        alkenów, alkynów i alkanoli

na marginesie to mogę powiedzieć widziałem rozebrany silnik benzynowy, który
        przejechał na gazie (propan-butan - to sa także alkany) ponad 265tys km i
        własciwie nie było potrzeby przeprowadzania tzw. szlifu, ani wymiany pierścieni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka