Gość: rock IP: *.starnettelecom.pl 04.03.04, 11:20 Jak to łatwo w tym kraju znaleźć sobie temat zastępczy, niepotrzebną robotę dla siebie i dla armii urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hawk Re: Biopaliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 11:32 O, nie! Zostawcie mój silnik w spokoju! Lepiej od razu podajcie konto, na które kierowcy wpłacą pieniądze, bo o to przecież chodzi. Obejdzie się bez dodawania jakiegoś g... do paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalv A sąsiad miał obiekcje żeby lać paliwo do swojego 04.03.04, 15:14 silnika paliwo samolotowe z rosji. Ja proponuje wydać ustawę nakazującą rozwijanie wyobraźni poprzez codzienne czytanie pomysłów naszych posłów. Kto wie morzy kiedyś .........?????? Pozdrawiam Gandalv www.twojamagia.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektronik Re: Biopaliwa IP: 193.243.146.* 04.03.04, 21:05 Paliwa to związki organiczne takie jak alkany, alkeny, alkyny i alkanole. Mamy 3 riodzaje spalań: całkowite, półpełne i ograniczone. W wyniku całkowitego spalania alkanów, alkenów, alkynów i alkanoli powstaje woda i dwutlenek węgla, w wyniku spalania alkanów, alkenów, alkynów i alkanoli powstaje woda i tlenek węgla, w wyniku spalania ograniczonego alkanów, alkenów, alkynów i alkanoli powstaje woda i węgiel. Wyjaśniam alkany to węglowodory nasycone, alkeny i alkyny to węglowodory nienasycone a alkanole to alkohole. Dziwne wszystkie te produkty w wyniku spalania (utleniania jakby ktoś nie pamiętał) daja te same związki chemiczne dwutlenek węgla+ wodę , tlenek węgla+ wodę i węgiel + wodę. Proszę chemików o wyjasnienie czy w tej całej sprawie więcej jest polityki czy chemii, czy ekonomii??? Pozdrawiam elektronik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektronik Re: Biopaliwa IP: 193.243.146.* 04.03.04, 21:18 małe uzupełnienie zjedzonego słowa "półpełnego". tlenek węgla + woda powstaje oczywiście w wyniku półpełnego spalania alkanów, alkenów, alkynów i alkanoli na marginesie to mogę powiedzieć widziałem rozebrany silnik benzynowy, który przejechał na gazie (propan-butan - to sa także alkany) ponad 265tys km i własciwie nie było potrzeby przeprowadzania tzw. szlifu, ani wymiany pierścieni. Odpowiedz Link Zgłoś