abstrakt2003 22.07.06, 13:49 w rolictwie trzeba wprowadzić podatek VAT. KRUS należy zlikwidować a rolników włączyć do ZUS. =================== Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bhg Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 23.07.06, 12:54 abstrakt2003 napisał: > w rolictwie trzeba wprowadzić podatek VAT. Po co wprowadzać coś co już istnieje? KRUS należy zlikwidować a rolników > włączyć do ZUS. A nie lepiej zlikwidować zus i wszystkich włączyć do krus? ;) > =================== > Odpowiedz Link
dobrotka06 Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 24.07.06, 10:04 Bardzo ciekawe, tylko jak to zrobić w praktyce? Rolnik nie ma stałych dochodów, czasem nie ma ich nawet wcale to co wtedy? I komu ten KRUS przeszkadza? Kto chciałby mieć rolniczą emeryturę - 500zł?! A ja proponuję zlikwidować i ZUS i KRUS bo tylko pieniądze ciągną bez sensu. Wszystkich przerzucić do tych filarów, które są teraz drugimi i z głowy. Przynajmniej odkładana składka by zarabiała zamiast utrzymywać stada darmozjadów. Odpowiedz Link
bhg Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 24.07.06, 11:29 A ja proponuję zlikwidować i ZUS i KRUS bo tylko pieniądze ciągną bez sensu. Może i bez sensu, ale skądś te pieniądze dla obecnych emerytów muszą być brane. Nikt jeszcze nic mądrzejszego nie wymyślił, niestety. > Wszystkich przerzucić do tych filarów, które są teraz drugimi i z głowy. A kto da emeryturę twojemu dziadkowi? > Przynajmniej odkładana składka by zarabiała zamiast utrzymywać stada > darmozjadów. Składka nie ma wcale pracować, ze składki trzeba opłacić obecnych emerytów. Dlatego własnie lepiej byłoby gdyby wszyscy podlegali pod KRUS - bo wtedy wszyscy obecni emeryci dostali by te 500 emerytury, pracujący płaciliby znacznie niższe składki (choc nie aż tak niskie jak obecny KRUS oczywiście) i mogliby z zaoszczędzonych pieniędzy wykupić prywatne ubezpieczenia w tzw trzecim filarze. Odpowiedz Link
abstrakt2003 Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 24.07.06, 14:14 dobrotka06 napisała: > Bardzo ciekawe, tylko jak to zrobić w praktyce? Rolnik nie ma stałych dochodów, > > czasem nie ma ich nawet wcale to co wtedy? ========================================================================== A to bardzo ciekawe bo wiesz, tak siędziwnie składa że przesiębiorcy z sektorów pozarolniczych też nie mają stałych dochodów, czasem ponoszą straty! Co wtedy? =========== Czy rolnicy są niepełnosprawni że mają ciagle muszą mieć jakieś ulgi i preferencje? Odpowiedz Link
bhg Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 24.07.06, 17:46 abstrakt2003 napisał: > Czy rolnicy są niepełnosprawni że mają ciagle muszą mieć jakieś ulgi i > preferencje? > A wiesz przynajmniej, że emerytura rolna wynosi ok. 500 zł i w dodatku aby ją dostać trzeba oddać ziemię? A o tym że małżeństwo rolników musi być ubezpieczone podwójnie czyli oboje małżonkowie, wiedziałeś? Bo prowadząc działalnośc nierolniczą możesz sobie mieć żonę niepracującą i składkę za nią płaci państwo - rolnik tak nie może. Wiesz jakie jest chorobowe w sektorze rolnym a jakie poza rolnictwem? Wiesz że rolnik nie może dostać zasiłku dla bezrobotnych, zasiłku mieszkaniowego itd itd itd. Co ci się nie podoba w propozycji by wszystkich objąć krusem zamiast zusem? Wtedy też byłoby sprawiedliwie - nie-rolnicy płaciliby mniej ale straciliby zarazem wszystkie swoje przywileje. A może ty chcesz zachować przywileje tylko płacić niższą skłądkę? ;)) Odpowiedz Link
gklej Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 25.07.06, 09:31 ciągle straty podatk byłby zerowy, jeszcze księgowych by musieli zatrudnić, Odpowiedz Link
dobrotka06 Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 01.08.06, 13:42 Nie są niepełnosprawni. Zapraszam jeśli chcesz sprawdzić dlaczego rolnicy mają te wszystkie "ulgi i preferencje" i te kokosy takie. Pomachaj sobie widłami trochę może Ci rozum wróci. Poza tym jeśli naprawdę mieliby tak wspaniale jak się uważa ogólnie (na przykład czytając prasę, która donosi, że tyle milionów dopłat "za nic" podostawali) to ja ne rozumiem skąd taka nędza na wsi. Celowo tak żyją? Pod poduszkę te dopłaty chowają? Poznaj, zanim cokolwiek powiesz. Odpowiedz Link
mia007 Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 20.12.06, 15:55 emerytura jest marna bo i skladki wplacane przez rolnikow sa znikome...chcialbys dostawac pare tys placac kilka stowek? biedulki.... Odpowiedz Link
morak1 Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 25.12.06, 21:55 nie tłumacz mu nawet,to faktycznie jakis abstrakt Odpowiedz Link
mohyl Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 30.10.06, 20:28 rolnik nie ma stałych dochodów - bo działa w przyrodzie, jak by sie nie starał to i tak plon ma 1 raz w roku, czeka na niego dłuuugo ( jak jakiś "wiaterek" nie przejdzie albo gradzik albo deszczyk albo słoneczko za mocno dopali) I na tym polega ta różnica - dochodów i strat. Od przyrody sie niestety zależy Odpowiedz Link
manicstreetpreachers Może najpierw zlikwidować rolników!!!! 30.07.06, 14:37 Małorolnych czyli i z milion gospodarstw objąć pomocą społeczną, świadczeniami dla bezrobotnych. Szanowny pa(ca)nie!!! Większość gospodarstw żyje na krawędzi ubóstwa, chodzi mi o te tzw. niskotowarowe. Nie opłaca się w nie inwestować trzeba ciągle dokładać, mówiąc wprost wegetuje. Nie pomogą tu żadne unijne środki pomocowe, bo jak można utrzymać sie z dopłat nawet do 10 hektarów(ok 7000 rocznie), jeśli sprzedaje sie poniżej kosztów. Duże, dochodowe gospodarstwa i tak inwestują i zaczynają przechodzić na vat. Należy wprowadzić kryteria przy ustalaniu poziomu składki dla nich to zgoda. Nie wrzucać wszystkich do jednego worka. I tyle. Ps. Zapraszam na wieś do "wideł" łaskawy pa(ca)nie, bo wątpie żeby zabierał głos ktoś ze wsi. Przepraszam za pseudoinwektywę ale należy mieć o czymś pojęcie jeśli podnosi się poważną dyskusję. Z poważaniem rolnik (18ha) Odpowiedz Link
abstrakt2003 A "obszrnicy"? Po 200 i więcej hektarów? 10.08.06, 17:47 Dlaczego oni udaja "małorolnych"? Dlaczegonie prowadzą normalnej ksiegowości i nie placa normalnych podatków tak jak kazydy przedsiębiorca? ================================================== Dopłaty nie są po to by sie z nich utrzymywać!!! Przecież działalnosc rolnicza to nie HOBBY! "rycie w ziemi" ma przynosić zyski!!!! jak kazda działalność gospodarcza! ================================================== PS Zdziwiłbyś się! Widłami, kosą a nawet sierpem robiłem! W sadzie też sporo czasu spędziłem! Ukłony jaśniepanie na 18 hektarach! Odpowiedz Link
jagoo Re: A "obszrnicy"? Po 200 i więcej hektarów? 11.08.06, 21:55 A co ty się tak rzucasz i dlaczego własnie tutaj zadajesz takie pytania? Zadaj je raczej rządzącym, dlaczego jeszcze nie opodatkowali najbogatszych chłopów - serio myślisz, że ci biedniejsi których jest 99% mieliby cos przeciwko temu? Poza tym obszarnicy z reguły są vatowcami, więc księgowość prowadzą. Płacą tez duży podatek rolny - przy 200 ha to jest ok. 20 tys. rocznie więc nie tak znowu mało, biorąc pod uwagę opłacalność produkcji rolnej. A KRUS juz chyba wkrótce zaczną płacić znacznie wyższy, więc czego ty jeszcze chcesz? Odpowiedz Link
morak1 Re: A "obszrnicy"? Po 200 i więcej hektarów? 25.12.06, 22:01 ach juz wiem,to twoi rodzice zostali rolnikami roku. no nie dziwie sie,takiego buraka wyhodować... Odpowiedz Link
martaooppladr Re: Może najpierw zlikwidować rolników!!!! 27.12.06, 16:48 manicstreetpreachers napisała: > Małorolnych czyli i z milion gospodarstw objąć pomocą społeczną, świadczeniami > dla bezrobotnych. > Szanowny pa(ca)nie!!! > Większość gospodarstw żyje na krawędzi ubóstwa, chodzi mi o te tzw. > niskotowarowe. Nie opłaca się w nie inwestować trzeba ciągle dokładać, mówiąc > wprost wegetuje. Nie pomogą tu żadne unijne środki pomocowe, bo jak można > utrzymać sie z dopłat nawet do 10 hektarów(ok 7000 rocznie), jeśli sprzedaje > sie poniżej kosztów. > Duże, dochodowe gospodarstwa i tak inwestują i zaczynają przechodzić na vat. > Należy wprowadzić kryteria przy ustalaniu poziomu składki dla nich to zgoda. > Nie wrzucać wszystkich do jednego worka. I tyle. > > Ps. Zapraszam na wieś do "wideł" łaskawy pa(ca)nie, bo wątpie żeby zabierał > głos ktoś ze wsi. Przepraszam za pseudoinwektywę ale należy mieć o czymś > pojęcie jeśli podnosi się poważną dyskusję. > > Z poważaniem rolnik (18ha) podzielam pana opinię bo jestem ze wsi z poważaniem i"zbowiec" (14ha) Odpowiedz Link
bozena4066 Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 08.08.06, 20:36 co do podatku , to rolnik płaci podatek rolny i tak mając ok 570ha fizycznych rocznie 40.000,00zł - mało? a co do składki KRUS -jestem za zaróżnicowaniem jej w zależności od wielkości gospodarstwa. Zaznaczam , że pracuję w firmie rolniczej i wszyscy zatrudnieni płacą ZUS Odpowiedz Link
urbanskaewa Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 24.08.06, 12:24 Podatek dochodowy jak wiemy płacimy od dochodu, a tem w rolnictwie bardzo łatwo ukryć. Faktem jest że są gospodarstwa bardzo biedne i bardzo bogate. Nie wiem może jakiś ryczałt od ha? Faktem jest że teraz na wsi zaczynają pracować nie z przywiązania do ziemi jak kiedyś tylko żeby pomnażać zainwestowaną kasę. Przy tej pomocy unijnej pole do popisu mają cwaniaki. Jako przykład podam wsparcie dla młodych rolników 50000zł. Sama wiem o paru przypadkach fikcyjnego przepisania paru ha na dzieci aby dostać tą kasę. A to chyba nie o to chodziło? Pisałam też w innym poście o paliwie rolniczym. Dlaczego Leper chce żeby było bez faktur? Bo rolnicy nie mają faktur. A dlaczego? Jeżdzą na opale i proszę mi nie mówić że nie prawda. Krus jak najbardziej użaleznić od powierzchni gospodarstwa. Ale nie ma odwrotu od dużych gospodarstw. Trzeba w nie inwestować i pomagać ale bez patologi i przekrętów. Pozdrawiam wieś Odpowiedz Link
robin241 Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 15.12.06, 18:31 ja proponuje kazdemu kto zazdrosci rolnikom ze im jest tak dobrze, z racji braku podatku dochodowego i platnosci w KRUS, aby kupili pare ha gruntu, popracowali w tym dobrobycie i tak po 2-3 laatach ponownie wypoowiedzieli sie w tej sprawie, a moze nawet dobrowolnie zaplaciliby podatek do US skladki do ZUS, mysle ze obie te instytucje nie mialyby nic przeciwko; no wiec do dziela Odpowiedz Link
gklej Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 19.04.07, 11:18 może każdy przekształcić sie w rolnika, no i wtedy zobaczy. Odpowiedz Link
pifpaf123 Re: Rolników należy objąć podatkie dochodowym 19.04.07, 17:31 a przedsiębiorcy niech zaczną płacić zus w zalezności od powierzchni biur/hal/magazynów. a zatrudniani niech zaczną płącić zus proporcjonalny do wielkości fotela na którym siedzą przed biurkiem. heh, paranoja normalnie Odpowiedz Link