Dodaj do ulubionych

Rząd powinien opodatkować lepiej zarabiających

• pozytywka-1 Re: Rząd powinien opodatkować lepiej zarabiającyc 26.05.10, 06:17
      Oczywiście że tak powinien rząd zrobić czyli wrócić do starych
      progów podatkowych gdzie bogaci płacili o 8% więcej.
      Każdy kto to wyśmiewa taki pomysł w tak wyjątkowej sytuacji to nie
      jest polakiem tylko zmierzłym egoistą, takim nędznym
      podczłowieczkiem.
      • skory1 Re: Rząd powinien opodatkować lepiej zarabiającyc 26.05.10, 08:03
        pozytywka-1 napisała:

> Każdy kto to wyśmiewa taki pomysł w tak wyjątkowej sytuacji to nie
        > jest polakiem tylko zmierzłym egoistą, takim nędznym
        > podczłowieczkiem.

Ulala, nie przeginaj lala. ;P
        To znaczy, że jak ktoś sprzeciwia się ciągłemu ograbianiu go przez "państwo" to
        nie Polak? ;) Raczej ktoś, kto dba o swoje pieniądze, koleżanko.
        Ale ty byś wolała, by co zamożniejsi bez przerwy finansowali skutki czyjejś
        bezmyślności, np. tych, co budują się na terenach zalewowych? ;)
        Pora by głupcy sami ponosili konsekwencje własnej głupoty, bo to MOŻE ich czegoś
        nauczy.
    • ziner Marks, Engels, Lenin, Kuczyński??? 26.05.10, 07:42
      Skąd się panu Kuczyńskiemu biorą takie pomysły rodem z komunizmu?

Nie widzę powodu dla którego moje podatki miałby by iść na pomoc powodzianom. A
      już na pewno nie powinny iść na odbudowę ich domów, które znowu zostaną zalane
      przy najbliższej powodzi.

Smutną prawdą jest fakt, że większość poszkodowanych nie była ubezpieczona. Bo
      wiedzieli, że nawet jak przyjdzie powódź, to państwo im DA. Da im kasę z moich
      podatków, obetnie finansowanie szkół czy szpitali, ale im DA. No bo przecież
      zawsze im dawało.

Pytanie tylko czy powinno.

Jeżeli spali się mój dom, to państwo nie da mi pieniędzy na odbudowę. Jeżeli
      ukradną mi samochód, to ani premier, ani prezydent (obojętnie z jakiej opcji
      politycznej) nie pochyli się nad moim nieszczęściem i nie kupi mi nowego. I tak
      powinno być. Bo od tego są ubezpieczenia. A jeżeli się ktoś nie ubezpieczył, to
      już jego problem.

A jeżeli pan Kuczyński chce tak bardzo pomóc powodzianom, to może powinien
      zaproponować OBOWIĄZKOWE ubezpieczenia dla wszystkich nieruchomości położonych
      na terenach zalewowych. Wtedy i powodzianie otrzymają odszkodowania w przypadku
      kolejnej katastrofy, i mój portfel będzie bezpieczny.
      Ale przecież nie można nikogo zmusić do ubezpieczania się. O wiele bardziej
      "sprawiedliwe" jest sięganie do mojego portfela, by pokryć straty ludzi którym
      nie opłacało się ubezpieczyć.
      • skory1 Re: Marks, Engels, Lenin, Kuczyński??? 26.05.10, 08:05
        ziner napisał:

> Nie widzę powodu dla którego moje podatki miałby by iść na pomoc powodzianom. A
        > już na pewno nie powinny iść na odbudowę ich domów, które znowu zostaną zalane
        > przy najbliższej powodzi.

Podpisuję się pod tym obiema rękami.
    • ewa1-23 A może wprowadzić w życie Konstytucję i w końcu 26.05.10, 08:50
      opodatkować rolników????? Może z tych pieniędzy będą wybudowane wały? A Kuczyński niech opodatkuje sam siebie i odda szarej rolniczej strefie wszystko, co ma.
    • Gość: fi77 Re: Rząd powinien opodatkować lepiej zarabiającyc IP: 88.199.113.* 26.05.10, 17:39
      Podatków to u nas dostatek. Pieniądze trzeba jednak wydawać z głową, a
      przede wszystkim nie na zakup złomu z amerykańskich arsenałów. Może
      wreszcie nasze pieniądze będą wydawane na nasze ważne potrzeby i
      rozwiązywanie istotnych problemów obywateli? Chociażby na efektywne
      leczenie ludzi, przedszkola, domy starców czy też na walkę z biedą i
      brudem w szpitalach?
      • skory1 Re: Rząd powinien opodatkować lepiej zarabiającyc 27.05.10, 09:00
        Gość portalu: fi77 napisał(a):

> Chociażby na efektywne
        > leczenie ludzi, przedszkola, domy starców czy też na walkę z biedą i
        > brudem w szpitalach?

Piękne hasła a kończą się rozdawnictwem i marnowaniem pieniędzy podatników, ot i
        życie. Naprawdę TEGO chcesz?
        Ja uważam, że lepiej te pieniądze zostawić po prostu w kieszeniach ludzi i niech
        SAMI się nimi rządzą, zamiast pozwalać na to, by nimi rządzili za nich politycy.
        Cudze pieniądze wydaje się najłatwiej. ;)
    • Gość: Jacek Czyli zabrać tym co sobie lepiej radzą? IP: 193.164.255.* 27.05.10, 06:32
      Czyli zabrać tym co sobie lepiej radzą i dać tym co sobie gorzej radzą?
      Przecież to jest spieranie nieudolności.
      • skory1 Re: Czyli zabrać tym co sobie lepiej radzą? 27.05.10, 09:09
        Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Przecież to jest spieranie nieudolności.

Proste rozdawnictwo pieniędzy, którego zwolennikami są socjaliści, prowadzi do
        utrwalania bezradności. Tu potrzebne jest podejście psychologiczne, stymulujące
        ludzką aktywność. Takich programów jednak próżno szukać w propozycjach
        "czerwonych". Dlaczego?
        Bo socjaliści sami nic nie umieją jeśli chodzi o finanse i ich jedyną
        umiejętnością jest profesja Janosika - zabrać jednym by dać drugim. Z tego
        połowę zatrzymać sobie. ;) Chcąc być potrzebnymi, robią wszystko, by UTRZYMYWAĆ
        bezrobocie i biedę, zamiast je zwalczać. Bo gdyby drastycznie ograniczyli
        bezrobocie i skalę biedy, kto by na nich głosował? Elementarna logika. ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka