Dodaj do ulubionych

Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i gw...

24.06.10, 22:35
Dość tego.Jeśli Tusk nie zrobi porządku z tymi łajdami niech nie
liczy na mnie.
Sku...ele.
Obserwuj wątek
    • a.ba oderwać towarzyszom z zz ryje od koryta 24.06.10, 22:43
      te 'postulaty' to się już kwalifikują pod paragraf wymuszenia.
      Sąd w Lubiniu jako stronniczy - nie powinien orzekać w dprawie
      strjku.
      Jeśli zarząd nie złoży apelacji to bedzie działanie na szkodę spółki.

• Gość: Boromea Re: oderwać towarzyszom z zz ryje od koryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 20:39
        Czas na prywatyzacje.Absurdalne wymagania.Zwiazkowcy z Enion
        uwlaszczyli majatek.I tym tez przydalaby sie prokuratura.Ludzie po 2
        fakultetach z lat 70 maja 2000 zl.
        • Gość: enion Re: oderwać towarzyszom z zz ryje od koryta IP: *.net.stream.pl 25.06.10, 21:33
          baranku czytaj dokładnie artykuły nie Enion tylko Enea a to różnica ta pierwsza
          to małopolska i zagłębie a ta druga to Poznań
          • Gość: motyla noga Re: oderwać towarzyszom z zz ryje od koryta IP: *.xdsl.centertel.pl 25.06.10, 23:22
            Dobra, niech będzie Energa. To wszystko jedna hołota.
            • Gość: Behemot >>> "Czy się stoi czy się leży... IP: *.awakom.net 26.06.10, 01:14
              osiem dwieście się należy"
              A przecież Pani Szczepkowska ponad 20 lat temu powiedziała w telewizji
              że skończył się już w Polsce komunizm. Nie rozumiem...
              • marco-wr Chcesz marnotrawienia pieniedzy-głosuj na Kaczora! 26.06.10, 02:28
                Lepszego niz KGHM przykładu na bolszewickie rozumienie ekonomii przez Jarosława
                K. nie znajdziesz.
            • krzych.korab Solidarność walczyła o usunięcie związków i PZPR z 26.06.10, 07:51
              zakładów, likwidację biur i przywilejów. Dziś walczy o stołki.
      • Gość: Marcin Re: oderwać towarzyszom z zz ryje od koryta IP: 188.33.25.* 25.06.10, 20:57
        Pytanie mam. Czy jeśli przy 20-letniej gwarancji zatrudnienia pracownik nie
        pokaże się w pracy ani razu przez ten okres to będzie dostawał za to pensję?
    • Gość: Gość Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i gw... IP: *.pppoe.sistbg.net 25.06.10, 07:04
      Związki zawodowe maja zdecydowanie za duże prawa. Żądają podwyżek
      bo spólka jest dobrej kondycji finanasowej, czy jeżeli będzie miała
      problemy zgodzą się się na cięcia, czy razem z ną poniosą koszty.
      Absurdem jest danie ochronki na 20 lat pracownikom, a wtedy na pewno
      znajda się tacy którzy w pracy tylko bądą. Wolny rynek mamy nie
      pasuje mi pracownik to po co mam mu płacić , zwalniam
      go................ A jeżeli juz chcemy stworzyć tak cudowne warunki
      pracy to zróbmy to dla wszystkich piekarzy , sklepikarzy, kierowców,
      budowlańców............ a podwyżki dajmy nie po 300 a po 1000
      złotych. I żeby nie było że jestem zwolennikiem PO. Na Bronka nie
      głosowalem , na Jarka też nie.
    • ziner Związkowcy jak komuna 25.06.10, 07:28
      Czy mi się tylko wydaje, czy związkowcy chcieliby powrotu komuny?
      Gwarancje zatrudnienia, podwyżki, pewnie zaraz jakiś deputaty i 15-ste, 16-ste,
      17-ste... pensje.

Polsce trzeba drugiej Margaret Thatcher, która by w końcu wzięła związkową brać
      za mordę.
      • Gość: /dev/null Związkowcy to komuna! A nasza Taczerowa jest IP: 80.48.2.* 26.06.10, 00:09
        mężczyzną - to JKM!

Mądry wybór za rok=pozamiatane
      • dzielanski Raczej jak Komitet Centralny 26.06.10, 07:46
        Za komuny w teorii wszyscy mieli mieć po równo. W praktyce dużo
        mieli kacykowie z KC, reszta - jak głosiło ówczesne porzekadło -
        mieli gó...
        Górniczo-związkowa brać widzi siebie w roli tych kacyków właśnie.
    • Gość: wroclaw Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i gw... IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.06.10, 12:12
      tłuste dupy związkowców będą jeszcze bardziej tłuste
    • falco2009 I dziedziczność miejsc pracy + pochówek na Wawelu 25.06.10, 12:17
      dla pracowników i ich rodzin . Jak szaleć, to szaleć . Dopóki ktoś nie
      roz..... tego pisuarowskiego towarzystwa to Polska będzie się staczać.
      • Gość: hehe Re: I dziedziczność miejsc pracy + pochówek na Wa IP: *.chello.pl 25.06.10, 20:02
        falco nie jestes do konca w temacie ale dziedzicznosc miejsca pracy juz jest, w
        przypadku smierci gornika (nie wiem jak akurat w KGHM ale jest tak w kopalniach
        weglowych) spolka weglowa ma obowiazek zatrudnic jego zone badz pelnoletnie dziecko
    • paul_winter Związkowa "mafia" :(( 25.06.10, 13:16
      Związkowa "mafia" :((
      • Gość: :* Re: Związkowa "mafia" :(( IP: *.gdynia.mm.pl 25.06.10, 22:27
        Zapewne czarna mafia każe sobie odpalić działę, odmowa działy skutkować będzie
        gniewem bozi. Będą nowe plebanie w okolicy. Bo czarnuch musi gdzieś głaskać
        ministrantów i posuwać analnie "żonę". Bo w cipkę nie wolno.
    • Gość: zwa Gwarancje zatrudnienia dla wnuków i po100tyś premi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 18:43
      Muszem miec nowe domy, to skund weźmiem? 100 tys premi musi b yć i
      tyle
    • piechuzg Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i gw... 25.06.10, 18:48
      Jak Polska podpisze karte praw podstawowych tak jak chce Pan Napieralski
      to bedziemy mieli drugi PRL. Ludzie walczcie o wolność gospodarcza
      żadnych mocnych związków zawodowych! Błagam was jestem młody i będe
      pracować w tym kraju ale jezeli będzie tutaj komuna a z tego co widze to
      20 lat rzadów do tego dąży to ja spieprzam do MONGOLI tam tez jest
      demokracja ładne azjatki i fajki kosztuja 3 zł ... za 100 dolarów wynajmę
      sobie mieszkanie na miesiąc a z moim wyksztalceniem bede zyc ponad stan.
      Błagam was .. chociaz już jest za pozno... ostatnia szansa wybory
      parlamentarne ... glosujcie na wolnośc gospodarcza glosujcie na prawice
      .. po 5 latach na centrum. przez 5 lat cos naprawia a potem niech sie
      unormuje.. nie glosujcie na PO SLD PIS PSL blagam was ... dla waszych
      dzieci!
      • kowal75 Re: Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i 25.06.10, 18:58
        czasami mysle, ze niektore informacje dotyczace kopaln, kghm
        , przedsiebiorstw energetycznych to jakies gorzkie prima aprilis. i kto za to
        placi ? pan placi, pani placi..... spoleczenstwo powinno skopac im tylki.
        pozdrawaim forumowiczuf
      • franke1_fer Re: Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i 25.06.10, 19:13
        piechuzg napisał:

> Jak Polska podpisze karte praw podstawowych tak jak chce Pan Napieralski
        > to bedziemy mieli drugi PRL. Ludzie walczcie o wolność gospodarcza
        > żadnych mocnych związków zawodowych! Błagam was jestem młody i będe
        > pracować w tym kraju ale jezeli będzie tutaj komuna a z tego co widze to
        > 20 lat rzadów do tego dąży to ja spieprzam do MONGOLI tam tez jest
        > demokracja ładne azjatki i fajki kosztuja 3 zł ... za 100 dolarów wynajmę
        > sobie mieszkanie na miesiąc a z moim wyksztalceniem bede zyc ponad stan.
        > Błagam was .. chociaz już jest za pozno... ostatnia szansa wybory
        > parlamentarne ... glosujcie na wolnośc gospodarcza glosujcie na prawice
        > .. po 5 latach na centrum. przez 5 lat cos naprawia a potem niech sie
        > unormuje.. nie glosujcie na PO SLD PIS PSL blagam was ... dla waszych
        > dzieci!
        Wolność gospodarcza ale bez Lewiatana
        • Gość: Marcin Re: Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i IP: 188.33.25.* 25.06.10, 20:59
          Mogę się tylko dołączyć do tej błagalnej prośby.
    • Gość: zADZIWIONY Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i gw... IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.10, 18:56
      Czelność związkowców jest zadziwiająca! Przy takiej średniej płacy w zakładzie
      powinni siedzieć cicho i pracować na rzecz gospodarki a nie narażać ją na
      straty strajkami. Tak będzie dopóki prywata i krótkowzroczność panów
      związkowców będzie miała priorytet. Według mnie zakład choć ma charakter
      strategiczny, to wymaga reformy prywatyzacyjnej aby ukrócić tego typu
      "wycieczki" związkowców, za co płaci całe społeczeństwo, które musi pokryć
      niższe wpływy do budżetu.
      • Gość: kuj Re: Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i IP: *.chello.pl 25.06.10, 22:49
        dobrze zauważyłeś "średnia" płaca, czyli prezes zarabia 100tyś miesięcznie a
        szeregowy pracownik 1500zł czyli średnio zarabiają po 50tyś zł miesięcznie, a
        później jeden palant z drugim czyta takie bzdury i myśli że pracownikom się w
        dupach poprzewracało. 8tyś dla związkowca który walczy w moim imieniu o moje
        prawa to dużo? Jeśli uważasz że tak to zapraszam rób to samo charytatywnie lub
        za kwotę jaka była by wg Ciebie mniej kontrowersyjna dla osobników twojego pokroju.
        • kraq Re: Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i 26.06.10, 00:54
          charytatywnie to wyjebałbym tych związkowych sku...eli na zbity ryj.
          ciekawe, czy jak będzie załamanie na rynku i przyjdą cięższe czasy
          to się zgodzą na obniżki swoich pensji. tylko prywatyzacja kghmu
          rozwiąże problem, bo te pieprzone nieroby będą się tam wozić do
          końca świata
        • Gość: Paweł Re: Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i IP: *.finemedia.pl 26.06.10, 10:38
          1500???

Ciekawe..., napisz lepiej co Ci do PIT-a rocznego za 2009 pracodawca wpisał, jestem gotów się założyć, że to "trochę" więcej niż 12*1500...

Broń boże nie żałuję Ci tej kasy, po prostu nienawidzę narzekania na płace budżetówki/służb mundurowych/pracowników firm państwowych. Osoby tam zatrudnione uwielbiają podawać "gołe" pensje skarżąc się przy tym na wysokość zarobków. Zupełnie przypadkowo zapominają o różnych mniej lub bardziej sensownych dodatkach do pensji, oraz o różnych innych przywilejach (takich jak brak ozusowania płacy w przypadku dajmy na to prokuratora)

Nie wiem czy poprzewracało się w głowach pracownikom (prawdopodobnie tak), ale co do tego, że związkowcom odbiło nie ma najmniejszych wątpliwości. 20 letnia gwarancja zatrudnienia:
          - zmniejszy motywację do dobrej pracy u części pracowników
          - uniemożliwi redukcję zatrudnienia i ograniczenie dużej części kosztów funkcjonowania firmy w przypadku spadku cen miedzi.

Prywatny właściciel którego załoga tak bardzo się boi raczej nie zakończy wydobycia miedzi z dnia na dzień - chyba, że firma będzie przynosiła straty. Największy powód do obaw mają osoby z niedookreślonym zakresem obowiązków poupychane na różnych dziwnych stanowiskach...

Na koniec pytanie. Co stanie się, jeśli kiedyś ceny miedzi spadną do poziomu poniżej kosztów wydobycia? Co będzie wtedy?

- związkowcy i pracownicy dopłacą do firmy, którą doili w dobrych czasach?

- straty pokryje skarb państwa jako właściciel?

- firma zostanie zamknięta, a pracownicy zgodnie z zasadami "sprawiedliwości społecznej" dostaną 100 tys. odprawy plus odszkodowanie za skrócony okres zatrudnienia, 2 lata zasiłku i darmową pomoc w przekwalifikowaniu?

- pracownicy KGHM zrobią wielką demonstrację w Warszawie i dostaną jeszcze lepsze warunki?

• Gość: Łukasz Re: Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 13:09
          dobrze gadasz, wiem coś o tym. a te wszystkie barany myślą, że my tam leżymy na
          wakacjach. Niech spróbują sami. Przecież nikt im nie broni pracować w KGHM
    • franke1_fer Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i gw... 25.06.10, 19:00
      Związkowcy walczą o swoje wysokie pensje,jeszcze mają mało.
      Miejsce Zw. Zaw.jest poza zakładem.Dlaczego związki nie występują
      w obronie najsłabszych czyli tych co pracują za minimalną krajową.
    • Gość: marko ko Słucham? IP: 80.54.248.* 25.06.10, 19:02
      hahaha, słucham?
      Pojade tam i osobiście sprzedam bolesnego kopa jednemu i drugiemu, co to im sie w głowach poprzewracało. Wypier. jeśli się nie podoba. Będą chętni którzy przyjdą pracować za 3000zł i bez żadnych gwarancji. Nie rozumiem w czym jest problem.
    • Gość: j-50 Całkowicie sprywatyzować KGHM! IP: *.lanet.net.pl 25.06.10, 19:15
      I wtedy się okaże, że wreszcie te hieny związkowe polecą na pysk.
      KGHM powstał z krwawicy całego narodu - od zera. Niech teraz ci
      związkowcy sami wykupią KGHM po solidnej, rynkowej cenie. I wtedy
      się okaże, że szybko firmę powalą na kolana.
    • Gość: Czesiu Re: Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i IP: *.chello.pl 25.06.10, 19:15
      Skoro i tak ma stanąć to przeprowadzić prywatyzację. Zobaczymy jak darmozjadom
      miny zrzedną..
    • rafitron Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i gw... 25.06.10, 19:17
      trzeba rozgonić to towarzystwo!!!
      8tys i jeszcze podwyżki się domagają???
      gwarancji zatrudnienia na 20lat???tak żeby wróciła zasada "czy się stoi czy
      się leży"???
      a co to jakieś ŚWIĘTE KROWY są???
      a co z ludźmi, którzy żyją za płacę minimalną???
      nawet z tymi którzy dochodzą do średniej krajowej???
      i ledwo wiążą koniec z końcem???
      to NIEMORALNE!!!NIESPRAWIEDLIWE!!!
      miedź jako surowiec jest dobrem ogólnonarodowym
      i powinna służyć wsparciu całego społeczeństwa,
      a zwłaszcza tych najbiedniejszych,
      a nie tylko dla grubasów ze związków zawodowych!!!

dobry kandydat na prezydenta to ten który obieca, że rozgoni to towarzystwo!!!

a jeżeli któryś z kandydatów chce chronić ŚWIĘTE KROWY, to niech spieprza
      razem z nimi!!!
      • Gość: łukasz Re: Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 13:21
        tak się składa , że te święte krowy narażając codziennie swoje życie, stają sie
        dojnymi krowami z których macie chociażby na publiczne szpitale i inne usługi z
        budżetu państwa więc nie narzekajcie. bo jak to sprywatyzują to dopiero będzie
        ciężko lidziom którzy mają poniżej średniej. a jak Komorowski się dorwie do
        władzy razem ze swoją partią to będzie naprawde źle. tusk obiecałnie
        prywatyzować, a w rezultacie i tak zrobił swoje
    • incipit Nieee, związkowym złodziejom i bandytom 25.06.10, 19:17
      Nieee, związkowym złodziejom i bandytom.

Jak zastrajkują, to zamknąć firmę na pół roku. Zostanie miedzi na dłużej.
      pod ziemią nie popsuje się. A potem zatrudnić tylko tych co będą chcieli
      za trzy patyki robić. Będzie zysk dla Polski.
    • Gość: c Napisał bym, co sądze o poparanych złodziejach IP: *.chello.pl 25.06.10, 19:19
      Napisał bym, co sądze o poparanych złodziejach od 14tek, 18tek, teczkowego i
      kieszonkowego.

Jednak nie napiszę, ponieważ jestem zbyt porządny a dodatkowo obawiam się, że
      moderator mógłby mnie nie polubić za użycie słów ku***wa, pie**ne *uje, je**ne
      nieroby i tym podobnych.

Powstrzymam się, nie napiszę.
    • Gość: kayah Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i gw... IP: *.spray.net.pl 25.06.10, 19:20
      skandal. Odciac polityke i pozwolic dzialac wolnemu rynkowi. Moze niedlugo
      zazadaja gwarancji zatrudnienia dla swoich dzieci z opcja odsprzedazy dowolnej
      osobie?
    • Gość: furora A Komoruski chce 500 dni spokoju, aby kolesie IP: *.magma-net.pl 25.06.10, 19:26
      przy korycie bez stresu mogli napychać kieszenie; nie widzę rożnicy
      w poziomie postulatów.
      • guru133 No to spraw sobie okulary a wtedy zobaczysz:) 25.06.10, 22:25
        .
    • Gość: Raven Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i gw... IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.10, 19:26
      Zamknijcie zakład zwalniając wszystkich, a następnie otwórzcie go ponownie
      zatrudniając ludzi, którzy chcą pracować, najlepiej wiele małych zakładów,
      unikając krwiopijców-związkowców! Niech nauczą się zasad obowiązujących
      wszystkich: bez pracy, nie ma kołaczy!
    • Gość: cd Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i gw... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 19:56
      Może pójdą jeszcze dalej. Praca dożywotnia i dziedziczona w rodzinie.
    • Gość: ede3331 Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i gw... IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.10, 20:09
      a dlaczego na 20 lat i tylko 300 zł,może lepiej 200lat i 30000
      podwyżki miesięcznie.A tak poważnie,czy związkowcy zdają sobie
      sprawę z tego co robią?podejrzewam, że to wszystko to totalna
      improwizacja i dyletantyzm aparatczyków związkowych.Działają na
      zgubę pracowników i całego kraju.
    • zablokowany-obrazliwy-nick podejmę sie pracy w KGHM 25.06.10, 20:14
      na obecnych warunkach
    • Gość: gadu firme i załoge rozgonić !!! IP: 62.121.149.* 25.06.10, 20:19
      Obędziemy sie bez nich !!!

ja emeryt zapieprzam równo i nie mam takiej kasy !
      bo nie pracuje w KGHM !

• Gość: Jurgen Trzeba było się uczyć to byś nie pracował IP: *.252.0.51.internetia.net.pl 26.06.10, 07:58
        Trzeba było się uczyć to nie musiałbyś zapieprzać na emeryturze. Nie chciało się nosić teczki trzeba nosić woreczki. Problemem nie jest płaca w KGHM tylko niska płaca reszty społeczeństwa.
        • Gość: magda Re: Trzeba było się uczyć to byś nie pracował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 13:27
          myślicie, że taki górnik może wiele. po ogólnie 35 latach mojemu ojcuwylicczyli
          emeryturę na rękę 1890 zl, pytam wszystkich czy to jest aż tak wiele po 20
          latach pracy w takim syfie?
    • Gość: Ateńczyk Związkowcy KGHM strajkują. Żądają podwyżek i gw... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 20:20
      MAM NADZIEJĘ, ŻE KGHM UPADNIE I WSZYSCY WYLĄDUJECIE NA BRUKU, ZACHŁANNE
      GROSZOROBY!
      Ciekawe, jak spoglądacie w twarz pielęgniarkom na przykład.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka