Gość: Qbas Re: Ach, górnikiem być IP: 89.25.159.* 15.09.10, 11:00 a byłes kiedyś na kopalni i widziałeś te ciężkie warunki panujące tam. wiec zastanów sie co mówisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Ach, górnikiem być IP: *.icpnet.pl 15.09.10, 11:05 To może oprócz tego pogadamy sobie o tych GIGANTYCZNYCH kwotach którymi kopalnie, także te wymienione w artykuliku sponsorują sobie kluby sportowe? I to sponsorują przez DUZE s! Czasem nie wstyd im nawet "dawać" kasę na poziomie europy, ot popatrzmy choćby na siatkóweczkę. Jak to jest że tam jest tyle kasy, a innym podnosi się podatki? To jest ta polityka miłości? Pewnie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emergórncy Ach, górnikiem być IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.10, 11:05 Na co czekać, nie narzekać. Jak najszybciej do kopalni. Kasa, emeryturka, i słodkie życie tuż tuż. powodzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szoferek1 Ach, górnikiem być 15.09.10, 11:12 Górniku,górniku,co Ci po ciuliku? Jak robisz na ścianie,ciulik Ci nie stanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poto Re: Ach, górnikiem być IP: 93.159.27.* 15.09.10, 11:18 zjedź raz na dół kopalni i popracuj kilka godzin to zmienisz zdanie byłem raz w życiu i nigdy więcej nikt mnie nie zaciągnie do kopalni dramat i masakra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ach, górnikiem być IP: *.geod.agh.edu.pl 15.09.10, 11:25 Ludzie, o co Wam chodzi? Jeśli to takie wspaniałe warunki - to dlaczego nie poszliście pracować do kopalni, tylko ujadacie teraz po forach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Ach, górnikiem być IP: 156.17.104.* 15.09.10, 11:28 To jest nieuczciwe, po prostu. Dziwi czasem, że Ślązacy, którzy chyba są naprawdę wierzący nie widzą sprzeczności między wiarą a swoim nieuczciwym postępowaniem (wobec reszty społeczeństwa) Pozostaje nadzieja, że już niedługo zostanie zlikwidowana ta patologia (bo trudno te rozliczne przywileje nazwać inaczej kulturalnymi słowami) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniok Krytykanci - do szybu IP: *.146.168.212.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.09.10, 11:47 Wszystkich krytykantów górniczych przywilejów, gryzipiórków w białych kołnierzykach, serdecznie zapraszam pod ziemię do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracuś Re: Krytykanci - do szybu IP: *.chello.pl 15.09.10, 13:04 Zdziwiłbyś się Poznaniok, jak wielu znalazłbyś chętnych Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph A ja zapraszam rozpasane towarzycho górnicze 15.09.10, 14:16 na ziemię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Warszawa utrzymuje Śląsk od 20 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 12:42 Górnicy to najbardzie pozostająca społecnzość mentalnie w PRL, to były pieszczochy komunistów. Polski podatnik utrzymuje górników od 20 lat mimo, że komuna upadła... To sie w głowie nie mieści, aby kopalnia przynosiła straty co roku a Rządz płacił górnikom pramie, bo 13, 14 deputat to w rzeczywistości nagrody za dobre wyniki firmy..... Związki zawodowe sa zainteresowane utrzymywaniem bankruta -kopalni, bo jak ją zamkna stracą stołki, a gdzie trafi związkowiec po podstawówce? do kopalni nie pójdzie jak od 20 lat nic nie robi tylko melduje sie biurze związków górniczych;kawa, ciastko, gazety, troche głupot pogada i do domu - dostaje 12 tys zł miesięcznie. Górnicy też są zainteresowani aby upadłośc kopalni trwała jak najdłużej, bo czy przynosi straty czy zyski to i tak nagrody dostają - to chore!!!!! Polski podatnik i tak da kasę kopalniom, ładnie to górnicy nazywają - dotacje, inwestycje a to po prostu dawanie im w łapę pieniędzy podatnika...... prowadzę firme jak nie mam zysku - nagród tez nie ma a na Śląsku wszystko odwrotnie kopalnia przynosi same straty a nagrody są! Każdy rząd sie obawia górników, gdyż wiele razy przyjeżdżali do Warszawy ; rzucali kamieniami, palili opony a działacze związkowi zacierali ręce,że wreszcie coś zrobili..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frajerzpolski 13-ki, 14- ki, deputaciki i "krecikowe" IP: *.chello.pl 15.09.10, 12:56 (to chyba za oglądanie czeskiego Krecika). Brakuje jeszcze 15-tek i 16-tek i... "kretynowego" ( to ostatnie, reszta Polaków, ma już od dawna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabonis Tak jeden z drugim zjechałby na dół IP: *.net.stream.pl 15.09.10, 21:06 I zobaczył jak wygląda praca na ścianie przez 8h. W warunkach potwornego hałasu i zapylenia. Łatwo zabierać głos jak się siedzi w ciepłym biurze i z nudów przegląda wiadomości, nie mając zielonego pojęcia o warunkach panujących 1000metrów pod ziemią. Owszem, wziąć się za firmy pracujące na kopalni, bo to one w większości wyprowadzają najwięcej pieniędzy z górnictwa (także przez zatrudnianie emerytowanych górników), ale wara każdemu od górników i mówienia jakiego to szmalu nie zarabiają jeśli nie ma pojęcia jak wyglądają realia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyryl Re: Tak jeden z drugim zjechałby na dół IP: *.cust.tele2.se 15.09.10, 21:31 sabonis, proponuje prace na morzu 5 -6 m-cy w halasie, wibracjach i czesto kolysaniu sie przez 24h/dobe, gornicy to lenie, alkoholicy, zarzygane restauracje w barborki, wiecej ich ginie poza praca niz w pracy, powinni tam siedziec na dole przez 24h/dobe - znacznie bezpieczniej, gornik widzi sciane tylko 5h na dobe, nie wciskaj kitu. Rylostwo to wredna, pasozytnicza nacja, lubiaca uwielbienie rzekomym niebezpienstwem pracy: do zon gorniczek - syndrom oczekiwania na powrot meza nieroba gornika - nikt nie zmuszal do wiazania sie z taka osoba, gornictwo to grupa pasozytnicza, jak dlugo mozna to jeszcze znosic? Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Ach, górnikiem być 16.09.10, 14:51 W tej plątaninie jest kilka odrębnych wątków: 1. Nierentowne kopalnie już dawno powinny były być zamknięte. Sprawa jest poza dyskusją. 2. Co do emerytur górniczych, zupełnie nie rozumiem, dlaczego akurat ta grupa zawodowa ma być traktowana odrębnie w sprawach emerytalnych czy innych. A już w żadnym razie niedopuszczalne jest coś takiego, że emerytury górnicze są dofinansowywane przez innych pracowników, mało tego, dopuszcza się sytuację taką, że górnicy nie dość, że przechodzą na emerytury w wieku czterdziestu paru lat, to dalej pracują. (Proszę mi tu nie argumentować KRUS-em, bo to kolejna patologia). 3. Jeżeli już wprowadza się jakieś spec-ustawy w kwestii emerytur dla górników, to należy być konsekwentnym: należy utworzyć osobny fundusz emerytalny dla górników, całkowicie odcięty od ZUS i innych organów państwa, a zwłaszcza od kieszeni innych podatników. Poza tym: jeśli wcześniejsze emerytury, to odpowiednio wyższe składki albo emerytury w niższej wysokości. 4. Praca górnika jest niewątpliwie ciężka, ale która jest lekka? Dziwnym jednak trafem górnicy w sposób cudowny zdrowieją po przejściu na emeryturę i nierzadko pracują dalej w tym samym miejscu. I to jest chore! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Niech jeden z drugim zjadą pod ziemię do tej sauny IP: 194.242.1.* 16.09.10, 20:28 NIECH JEDEN Z DRUGIM ZJADĄ POD ZIEMIĘ DO TEJ SAUNY NA PARĘ GODZIN CODZIENNIE Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Co to ma do rzeczy? 17.09.10, 11:20 To znaczy do żerowania na innych podatnikach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr_trollolo Ach, górnikiem być IP: 77.79.228.* 17.09.10, 08:59 napiszcie ile zarabia dziennikarz gazety narażony na promieniowanie monitora komputerowego ? chce to wiedzieć do mojej habilitacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yans !! IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.10, 19:56 Osz ty kurfo, ty nędzny, pierd*olony szczurze biurowy, hieno dziennikarska i brudasie moralny który wysmażyłeś tego gniota, to ile zarabiasz, co? Nie podoba się?? To zapierd*alaj ciulu do kopalni, ściągaj łachy i zakasaj rękawy, zobaczysz jakie to fajne! Górnik po 40-stce ma emeryturę i KLIKA chorób zawodowych, głównie pylicę płuc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIchał Lesiak Ach, górnikiem być IP: *.internet.piotrkow.pl 17.09.10, 20:06 pewnie nikt nie przeczyta, ale h.... problem w tym że nikt nie kwestionuje ciężkiej pracy górników, sami możemy iść do kopalni, i zgadzam się z z wpisem że górnik nawet jeśli palił opony to potrafił wywalczyć swoje, a ja nie paliłem i nie wywalczyłem dla siebie nic. To też forma przedsiębiorczości, lub ochrona swoich interesów, nawet jeśli chamska. Ale czemu to musi być nieudolnie zarządzane przez państwo, gdyby to były spółki prywatne, to: po pierwsze - rząd by nie miał skrupułów z nich ściągać podatki i nie finansować po drugie - ich funkcjonowanie byłoby oparte na rachunku ekonomicznym po trzecie - nie byłoby złodziejskich związków zawodowych, chylę czoła dla Solidarności, ale w warunkach wolnego handlu i kapitalizmu to jest...... mało demokratyczne gdy mniejsza grupa wywiera naciska na ogół społeczeństwa. teraz więc nasza rola w tym żeby gremialnie ograniczyć rolę pie...iętych ( i nie przyszłościowych) związków zawodowych wszystkich branż i wywalczyć zrównanie, lub raczej usprawiedliwienie systemu emerytalnego i pracowniczego. zwykli ludzie wszystkich krajów - łączcie się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZUK Ach, górnikiem być IP: *.4-1.cable.virginmedia.com 17.09.10, 21:22 Nie no ludzie.... 6 tyś zł średnio to się zarabia w Tesco w UK jabłka wykładając na półki na nocnym szifcie ( a po roku pracy 10% znizki na wszystko oprócz fajek). W życiu nie poszedłbym do kopalni NA DÓŁ, w ten brud, huk, w tę klaustrofobię, w to ZAGROŻENIE ŻYCIA za pensję jak w Tesco!!! Zresztą wynagrodzenia w PL to jakiś śmiech jest! Kierowca TIR'a w Tesco UK bierze na rękę 2200GBP i w domu jest prawie codziennie, a Polak, który zap... na TIR'ze z PL do UK i w domu jest raz na tydzień dostaje z łaski 5000 zł - czyli około 1000GBP - i jeszcze ma się cieszyć, że dostał w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie górnik Ach, górnikiem być IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.10, 23:08 a może by tak odłączyć się od reszty kraju, my na Śląsku damy sobie radę wyśmienicie, wcale was nie potrzebujemy, a węgiel kupcie sobie od ruskich i wara od naszych pieniędzy.Ale nie , nie będziecie chcieli puścić kaczki co znosi złote jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzialus Ach, górnikiem być. zrobki to bzdury !!! IP: 83.17.131.* 18.09.10, 14:36 pracowałem jeszcze miesiąc temu na kwk murcki-staszic w Katowicach. zwolniłem się , bo zapier... w syfie , chałasie i bardzo niebezpiecznych warunkach gdzie bez przerwy ma ktos połamane kolana lub uciete kończyny (sam miałem dwa powazne wypadki o zniszczonym kregosłupie nie wspomnę).zwolniłem się i zaraz potem żuciłem po dwóch latach szkołe górniczą , ponieważ nie wytrzymałem już! średni zarobek po uwzględnieniu : węgla , dodatku na książki( jak masz dzieci w wieku szkolnym) , barbórki, czternastki, wczasów pod gruszą to 2700zł . chcesz więcej zarobić to rób swięta , weekendy.Dodam , że mają górnikom zabierać wcześniejszą emeryturę, bo przy podpisywaniu umowy nikt ci nie gwarantuje tak jak kiedyś na papierku ,ż epo 25latach dostaniesz emeryturkę , a pracownikom przyjętym w okresie ostatnich pięciu lat w tym roku ostatni raz wypłacają barbórkę i czternastkę.Polecam kopalnie jak komuś odpowiadają te "super zarobki" za tą robotę.idiotom przypominam , że to nie komuna i XXw kiedy to ludzie zatrudnieni w przemyśle wydobywczym zarabiali więcej od innych branż , teraz mamy XXIw i tak się zarabia na kopalniach ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzialus emeryci na kopalni IP: 83.17.131.* 18.09.10, 14:44 pracowałem na kopalni i aż sie roi tam na dole od emerytów ale nie myślcie ,że ci którzy pracują na upragnioną emeryturkę patrzą na nich przychylnym okiem , bo każdy młody przyjmujący się na kopalnie wie ,z eto przez takiego właśnie gnoja rząd zlikwiduje wcześniejsze emerytury , bo nikt nie jest głupi i wie ,że jak on na emeryturze jest w stanie pracować to czemu nie powinni wszyscy pracować do 65 lat pod ziemią ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej górniki achoj górniki IP: *.zone13.bethere.co.uk 18.09.10, 23:49 no co wy na to żeby przebić tanim węglem z polski konkurecje nawet z chin plan jest taki praca to straszna i niebezpieczna jak to wszyscy mówią prawie jak za kare wiec niech pracują tam więźniowie, np kieszonkowiec na 2 miechy i resocjalizacja jak się patrzy a pracowali by za 3zł/h więc węgiel tani SZCZĘŚLIWY GÓRNIK bo już tych męk znosić nie musi problem więzień rozwiązany górnicy dostają płace z budżetu bo nie trzeba darmozjadów z kryminału utrzymywać i więzien parę się zlikwiduje bo śmiertelne wypadki w tej profesji są a i towarzystwo ku temu sprzyja ALBO LEPIEJ górnicy dostaną po 2 tyś zł/mies od tego co na dole pracuje przez 5 lat żeby sie mógł przyzwyczaić do normalnej nieszkodliwej roboty np jako stolarz, doradca finansowy, budowlaniec itp(też ciężki kawałek chleba nie zawsze fizyczny) i niech idzie sobie gdzieś dorobić w normalnych warunkach nieszkodliwych bo GÓRNIK na to nie zasłużył a zasłużyli przestępcy itd O TO CHODZI BY DOBRYM DAWAĆ A ZŁYCH DO KOPALNI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhgfdsa Ach, górnikiem być IP: *.net.euron.pl 20.09.10, 09:48 to dziadostwo - jakiś czas temu byłem nad morzem i poznałem emerytowanego górnika - skyurczybyk chwalił się najbardziej tym ze za lekka robote ma 3 tysie na reke emerytury (mówił że w zasadzie nic tam nie robił) i ma w d...ie innych - za odprawę kupił nowe luks. auto - trzeba im zabrać wszystko prócz pensji - za co do cholery ma być ta barbórka i 14-tka ??? i uwalić wstecznie wszystkie przywileje tak ze 20 lat !!!! co to za sprawoedliwość ? jak się nie podoba to przecież mogą sobie iść do kopania kanalizacji - bo nic innego nie potrafią robić tylko operować koparką ręczną lub kilofem, a inni wykształceni szczękają zębami za jakieś grosiki - pOLSKA po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
arkpra Re: Ach, górnikiem być 17.01.15, 10:38 Też uważam, że górnikom nie należą się przywileje. To by uzdrowiło polskie górnictwo i obniżyło cenę węgla (mniejsze koszty wydobycia). Wtedy kopalnie zamiast przynosić strat przynosiłaby zyski. Tez mnie to złości, że zwykły robol zarabia więcej niż ja po studiach informatycznych, posiadający firmę i dający prace innym. Miałbym z tym mniejszy problem gdyby to były 100% wypracowane pieniądze spółek węglowych, a nie między innymi moje podatki. Więcej bym na tym skorzystał gdyby moja kasa poszła to na służbę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Górnik Ach, górnikiem być IP: 93.175.68.* 20.09.10, 16:35 Fajny artykuł.A może pan redaktor napisać w podobnym tonie o przywilejach służb mundurowych z wyrazami szacunku. Szczęść Boże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagbia Ach, górnikiem być IP: *.54.17.176.static.telsat.wroc.pl 21.09.10, 10:19 Jeśli idzie na emeryturę, tzn. że nie ma już siły i zdrowia na robotę w kopalni. Wobec tego powinien mieć na to szlaban. Jak mu mało , to niech sprzedaje jabłka na straganie na świeżym powietrzu. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gustdelf1 Proponuje spedzic tydzien pod ziemia cwaniaczki. IP: 92.30.95.* 21.09.10, 15:56 I przestaniecie pieprzyc glupoty Odpowiedz Link Zgłoś
knock.out.4 Głogowski do kopalni! 22.09.10, 09:15 Czas przestać zarabiać grosze w gazecie i wziąźć się za porządną robotę! Nie jestem górnikiem i nie mam górnika w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś