Dodaj do ulubionych

Pomysł na ominięcie zakazu UE. Żarówki jako "ma...

• Gość: j-50 Re: Gratuluję gościowi pomysłu! IP: *.as.kn.pl 16.10.10, 07:18
      W zasadzie powinien on za ten pomysł dostać nobla. Ja natomiast zgłaszam Szanownym inny problem. Bardzo poważny. Tak się jakoś mi w życiu złożyło, że asystowałem przy wielkim wynalazku. Chodzi o wyjątkowo oszczędne urządzenia oświetleniowe (zużycie prądu na poziomie LED), prawdopodobnie z możliwością rozwoju w kierunku wykorzystania w produkcji ekranów o hiperrozdzielczości (na poziomie do 1 mikrometra na punkt). Wynalazca zgłosił w Polsce patent, ale niedługo potem zachorował psychiatrycznie i nie jest już kontaktowy. Sprawa jest jak u Tesli: tysiąc lat będziecie nad tym myśleli i nie wymyślicie. Potrzebny jest gość kumaty i uczciwy. Spec od prawa i zarządzania. Ten wynalazek zmieniłby naszą rzeczywistość o kilka wieków do przodu. Wcale nie pieprzę głupot - mówię o realu!
    • Gość: asd Re: Pomysł na ominięcie zakazu UE. Żarówki jako " IP: *.chello.pl 16.10.10, 10:33
      Gość portalu: nikt napisał(a):

> Pewnie z pochodzenia Polak..

To samo mi przyszło do głowy.
      • danielburg Re: Pomysł na ominięcie zakazu UE. Żarówki jako " 16.10.10, 22:19
        Jeśli kojarzycie te wszystkie sztuczki z polską w ogóle, to tylko pogratulować...
    • Gość: Krystian 100W przeżytek. Tylko LED ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.10, 10:57
      W sumie genialne. Tylko po co robić z domu muzeum ? Przecież zwykłe żarówki to przeżytek. Polecam żarówki LED. Kupuję w sklep.hikari.com.pl. Rewelacja !
      • wj_2000 Re: 100W przeżytek. Tylko LED ! 16.10.10, 11:55
        Gość portalu: Krystian napisał(a):

> Polecam żarówki LED. Kupuję w sklep.hikari.com.pl. Rewelacja !

Nie taka znów rewelacja! Mam w domu dwie. Jedna, w lampce do czytania w łóżku, o świetle skierowanym, sprawdza się rzeczywiście. Jestem dość stary i obliczyłem, że starczy mi do końca życia!
        Drugą, świecącą dookoła kupiłem raczej dla eksperymentu, by zobaczyć efekt. Świeci za słabo. Wkręciłem ją do rzadko wcześniej używanej lampy stojącej i świeci się 24h na dobę (3 waty). Użyteczna jest w nocy, gdy wstaję do ubikacji! Zapalenie zwykłego światła to był wcześniej szok dla oczu. Brnięcie w ciemnościach do łazienki narażało mnie na potknięcia.

Zajrzałem na wskazaną stronę i nie widzę tam LED ów o strumieniu porównywalnym ze światłem 20 czy 24 watowych świetlówek. Ktoś mi mówił, że widział takie, ale w cenie kilkuset złotych. Ekonomicznie to porażka w porównaniu do świetlówek.
    • zablokowany-obrazliwy-nick Podobają mi się tacy przedsiębiorcy 16.10.10, 11:32
      omijający głupie ustawy euro debili.
    • wj_2000 Jesteście idioci! 16.10.10, 11:36
      Bunt przeciwko świetlówkom oparty na ich cenie jest przejawem idiotyzmu.

Używam świetlówek od kilkunastu lat. Ostatnio, po 6 latach przepaliła mi się pierwsza z pięciolampowego żyrandola. Kupiłem 5 nowych firmy Polux.

Zapłaciłem za każdą 14pln. Jej trwałość 12 000 godzin. Każda pobiera moc 24 waty, ale daje światła tyle co żarówka 120 watowa.
      Na każde 8,2h oszczędzam na niej 1kWh, czyli 45 groszy. Po 12 000 godzin będzie to 518,40 pln!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mogłaby kosztować 200 pln a i tak by się opłaciło.
      Żarówka starcza na 2 tysiące godzin, więc w rozpatrywanym czasie i tak by trzeba kupić 6 żarówek. Niechby były po 2 złote to wydam i tak 12 złotych.
      "Przepłacam" o 14-6*2=2złote. DWA ZŁOTE a oszczędzam 518,40 złotych!!!!!!!!!!!!!!!!
      To jest zwrot z inwestycji przeszło 25 000% Dwadzieścia pięć tysięcy procent.

Co za idiota to może kontestować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • wj_2000 Re: Jesteście idioci! 16.10.10, 11:42
        Miało być 10,4h w których oszczędza się 45 groszy. W ciągu ponad 8 godzi. zwykła żarówka "wypaliłaby" prądu za 45 groszy. Reszta liczb taka jak trzeba.
      • Gość: jp Re: Jesteście idioci! IP: *.chello.pl 16.10.10, 11:59
        w 6 lat 518 zł gratulacje jeszcze dwanaście lat i uzbierasz na wczasy w Egipcie.
        • 3krotek Re: Jesteście idioci! 16.10.10, 12:19
          Gość portalu: jp napisał(a):

> w 6 lat 518 zł gratulacje jeszcze dwanaście lat i uzbierasz na wczasy w Egipcie

Wtedy chyba trumnę sobie kupi za te "oszczędności" :)
        • krecik_dewastator Niby liczy dobrze... 16.10.10, 13:23
          Z gory zaznaczam ze nie jestem fachowcem w materii oswietlenia, ale... swietlowki nadaja sie zdajesie do pomieszczen gdzie swiadlo swieci sie dlugo i jest rzadko wylaczane. Przy uruchomieniu zanim sie 'rozgrzeja' ciagna ponoc prad az milo. Nie zmienia to jednak faktu ze wyliczenie moze jest i prawidlowe, ale prawdziwe oszczednosci przynioslaby zmiana poparta efektem skali, bo na razie mimo wysilkow unijnych biurokratow to nie idzie za szybko a co przezorniejsi zrobili sobie zapasy zarowek 100W na parenascie lat.

Jeszcze inna sprawa ze swietlowki daja 'trupie' swiatlo od ktorych oczy dostaja swira - i to dla mnie jest najwiekszym argumentem na 'nie' dla nich.

Dla swietlowek pojawiaja sie rowniez alternatywy jak zarowki halogenowe 'zamkniete' w bankach jak od tradycyjnych zarowek - daja bardzo mile swiato i pracuja bezproblemowo ze sciemniaczami, jednoczesnie ciagnac mniej pradu od tradycyjnych zarowek.

Faktem jest zas, ze prawdziwa rewolucje dadza dopiero powszechnie stosowane 'zarowki' LED laczac niskie zuzycie z dlugowiecznoscia, tylko na razie trzeba doprowadzic do tego ze zaczna swiecic swiatlem ktore jest rozprowadzone po pomieszczeniu tak jak w przypadku tradycyjnej zarowki, a nie skierowane w punkt. Acha, i zeby jeszcze kosztowaly w granicach rozsadku...
          • wj_2000 Re: Niby liczy dobrze... 16.10.10, 17:42
            Drogi kreciku. Piszę ten post oświetlając klawiaturę świetlówką o pięknej żółtawej barwie, cieplejszej chyba nawet od żarówki.
            Co do wyłączeń, to lampy o których pisałem mają żywotność 10 000 włączeń i 5 letnią gwarancję. W porównaniu z 12 000 godzin oznacza to, iż optymalne pod względem kosztów jest włączanie ich (średnio) na nieco ponad jedną godzinę. U mnie w dużym pokoju włączam światło około godziny 6-tej i palę je (mniej więcej) do 11, do czasu wyjścia na spacer (jestem emerytem - od rana czytam). Zapalam po powrocie ok. 15, albo nieco później i świecę do ok. 24.
            No, ale nawet gdyby zapalać je i gasić dużo częściej, i doprowadzić do zniszczenia nie po 12 000 godzin, a po 6 tysiącach, to koszt zakupu (na te 12 000 h) wzrósłby z 14 do 28 złotych wobec oszczędności ponad 500 złotych!!!! To w czym problem?

A tak konkretnie. W ubikacji, gdzie zapalam światło na parę minut wielokrotnie w ciągu dnia, mam (na razie) zwykłą żarówkę 60W. Gdy Unia i te wyeliminuje, kupię LED.
            • Gość: Jonek Re: Niby liczy dobrze... IP: *.e-wro.net.pl 17.10.10, 10:16
              Świetlówki dają bardzo nieprzyjemne światło. Po drugie nie lubię być zmuszany do czegokolwiek. Kiedyś wynosiłem makulaturę do skupy, segregowałem śmieci itd. Ale od ką eko-terroryści zaczęli wojować z ludźmi wywalam, wszystkie śmieci do jednego kosza i mam du...pie wasza quasi-ochronę środowiska. Bo co to za ochrona środowiska skoro zmusza się do używania oświetlenia produkowanego z tlenku rtęci i innych szkodliwych składników. Żarówki można kupić od Rosjan i Ukraińców bo tak jeszcze nikt nie wpadł na debilny pomysł zmuszania ludzi na wydawanie dużych pieniędzy na zupełnie nie potrzebne led-y czy świetlówki.
        • wj_2000 Re: Jesteście idioci! 16.10.10, 17:31
          Po pierwsze nie 12 lat, a 12000 godzin. U mnie to ok. 4lata.
          Po wtóre w jednym tylko pokoju mam 5 takich świetlówek, więc nie 500 zł a 2500. A po trzecie w zamian za zainwestowane, jak napisałem, 2 złote za jedną, czyli raptem 10 złotych za całość. A po czwarte, od przejścia na świetlówki płacę dwa razy mniejsze rachunki za prąd. Nie 200 zł/miesiąc, a zaledwie niecałe 100.
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jesteście idioci! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.10, 12:45
            2 razy niższe rachunki, to co Ty za pałace oświetlasz.... Sorry - ale jak to napisał klasyk "bajać to MY a nie NAS"... W domu najwięcej ciągną lodówka i pralka, wszystko pozostałe to u mnie groszowe różnice...
        • tornson Re: Jesteście idioci! 16.10.10, 23:20
          Gość portalu: jp napisał(a):

> w 6 lat 518 zł gratulacje jeszcze dwanaście lat i uzbierasz na wczasy w Egipcie
          Jasne, lepiej zrezygnować z zaoszczędzenia tych 500zł byle tylko zrobić na złość znienawidzonemu przez różne prawoskrętne barachło eurokołchozowi.
      • koham.mihnika.copyright na szczescie sa trzezwi, jak ty 16.10.10, 12:19
        swietlowki z rzadka nadaja sie do przyciemniania. mam takie w kuchni, lazienkach, przedpokoju... ale gorne swiatla w salonie i sypialniach za halogenowe (30%) wiecej swiatla, no i daja sie przyciemniac.
        osobviscie wole ledy, ale sa zbyt drogie. przyjdzie na nie czas.
        jesli szukasz oszczednosci, to wystap o zakaz spamu w emajlach, o zakaz wszystkich ruszajacych sie dodatkow do stron www. Ile energii jest marnowane na przesylanie informacji zbytecznych? Znacznie wiecej niz te elementy grzewcze.
        ale zielone ludki juz tak maja, ze mysla dupa nie glowa.
      • Gość: azm2 Re: Jesteście idioci! IP: 178.73.49.* 17.10.10, 13:46
        Polux sprzedaje tanie produkty o niskiej jakości. Nie ciesz się na zapas. Mogą być o wiele mniej trwałe niż się spodziewasz, np. tylko kilka miesięcy.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jesteście idioci! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.10, 12:38
        > Używam świetlówek od kilkunastu lat. Ostatnio, po 6 latach przepaliła mi się pierwsza z
        > pięciolampowego żyrandola. Kupiłem 5 nowych firmy Polux.

A ja w przedpokoju wymieniłem żarówkę w zeszłym roku - zamontowałem po wprowadzeniu się, czyli w 99... . Natomiast wkręcona przez sąsiada energooszczędna świetlówka na korytarzu padła po 2 tygodniach....

• Gość: fgh polacy odcisnęli już swoje piętno na niemcach IP: *.tktelekom.pl 16.10.10, 12:48
      niemcy coraz uważniej się nam przyglądają i zaczynają kombinować jak my:), przecież te 3,7% PKB musi w nich budzić zawiść:)
    • Gość: handlarz Jakie 6 euro? IP: *.range86-158.btcentralplus.com 16.10.10, 12:58
      Ja mam do sprzedania ok. 3000 energooszczędnych żarówek (różnej mocy, nówki) po 1,5 euro za sztukę loco Polska!
      Kontakt: northyorkshire@gazeta.pl
    • amado80 Pomysł na ominięcie zakazu UE. Żarówki jako "ma... 16.10.10, 13:29
      Wszyscy wypowiadający się dotychczas na temat żarówek (o większej mocy niż 75 W) nie patrzą dalej od swego nosa. Podejrzewają UE o uleganie wpływom producentów świetlówek kompaktowych, o branie łapówek.
      Tymczasem chodzi o coś innego. UE wzięła wzór z Chin, gdzie wprowadzanie urzędowe (czyli pod przymusem) świetlówek do użytku domowego pozwoliło na zrezygnowanie z budowy wielu gigawatowych elektrowni (albo węglowych, albo atomowych).
      Masowo stosowane świetlówki (czy później LEDy albo jeszcze inne źródła światła) pozwalają na wielkie oszczędności na energii elektrycznej, czyli oszczędność na inwestycjach w nowe elektrownie. Nadto można (jako kraj) zarobić na zmniejszeniu emisji CO2. I o to chodzi.
      • po-chwa_lony Re: Pomysł na ominięcie zakazu UE. Żarówki jako " 16.10.10, 13:56
        Co ty bredzisz? byłem w tym roku w Chinach 3 razy i praktycznie nigdzie nie widziałem zamontowanych energooszczędnych świetlówek....
        • tornson Bo to nie Chiny (kolega się pomylił), ale Kuba 16.10.10, 23:09
          Fidela Castro była prekursorem tego typu oszczędzania energii. :)
          To właśnie Fidel jako pierwszy wywalił u siebie w kraju świecące grzejniki zwane żarówkami żarowymi.
      • entropia Re: Pomysł na ominięcie zakazu UE. Żarówki jako " 19.10.10, 09:25
        > Masowo stosowane świetlówki (czy później LEDy albo jeszcze inne źródła światła)
        > pozwalają na wielkie oszczędności na energii elektrycznej, czyli oszczędność n
        Tak? To czemu UE nie zakazało sprzedaży urządzeń mających stand-by? Czy nie dlatego, że zakazanie sprzedaży żarówek oznacza znaczące dodatkowe zyski dla producentów świetlówek, a zakazanie urządzeń z stand-by mogłoby w negatywnym scenariuszu obniżyć popyt na urządzenia elektroniczne? Ja chyba jednak pozostanę przy teorii spiskowej.

> a inwestycjach w nowe elektrownie. Nadto można (jako kraj) zarobić na zmniejsze
        > niu emisji CO2. I o to chodzi.
        Co do zarabiania na zmniejszeniu emisji CO2, to nie pozostaje nic innego niż się pośmiać. Najpierw pod wpływem ekooszołomów są wprowadzane opłaty, a potem powstaje kolejny przymus, którego wprowadzenie jest argumentowane tym, że pozwoli to zlikwidować skutki poprzedniego przymusu. A czy nie więcej kraje zaoszczędziłyby na opłatach za CO2 gdyby te opłaty po prostu zlikwidować? ;-)
        • tornson Re: Pomysł na ominięcie zakazu UE. Żarówki jako " 19.10.10, 10:08
          entropia napisał:

> Tak? To czemu UE nie zakazało sprzedaży urządzeń mających stand-by?
          Bo stand-by wykorzystywane jest głównie nocą, a w nocy jest bardzo niskie zużycie prądu, więc nawet lepiej je trochę zwiększyć, coby się sieć energetyczna nie położyła. Bo to przyjacielu nie da się tak wyłączyć w nocy elektrowni i załączyć je z rana, a energia musi być zużyta.
          • entropia Re: Pomysł na ominięcie zakazu UE. Żarówki jako " 19.10.10, 22:18
            > > Tak? To czemu UE nie zakazało sprzedaży urządzeń mających stand-by?
            > Bo stand-by wykorzystywane jest głównie nocą,
            Skad te dane? Jakies zrodlo, czy przemyslenia wlasne? Bo wg. mojej wiedzy jest wykorzystywane zawsze, kiedy nie jest używane urządzenie. Ponadto, alternatywą dla stand-by jest włączenie urządzenia. Jednym słowem - tryb stand-by kompensuje co najwyżej samego siebie, albo to samo urządzenie włączone. Nie kompensuje użycia w dzień innych urządzeń. Więc argument po prostu 'z czapy'.
    • ekofanka Re: Pomysł na ominięcie zakazu UE. Żarówki jako 16.10.10, 15:55
      Zainteresowanym tematem polecam tekst: Dlaczego 100 W żarówki znikają ze sklepów?
      • obroncyzarowki Re: Pomysł na ominięcie zakazu UE. Żarówki jako 16.10.10, 23:06
        Faktycznie, niezwykły wywiad. Wymowny obraz ignorancji i arogancji miłośników zakazów.

Droga ekofanko - czy bardziej ekologiczne jest światło o widmie podobnym do słonecznego, czy sztuczne? Czy bardziej ekologiczne jest wprowadzanie rtęci do środowiska, czy jej eliminacja? Czy nie popełnia się błędu przy analizie danej kwestii w oparciu wyłącznie o jeden parametr (w tym wypadku CO2)? Czy na podstawie analizy o takiej jakości wolno wprowadzać zakazy, w dodatku niezgodne z ustawą zasadniczą? Jaki będzie efekt długofalowy bezprecedensowego wsparcia dla produktu "świetlówka"? Jaki wpływ na zdrowie ludzi i na środowisko będzie miał w dłuższej perspektywie nieuchronny wzrost produkcji świetlówek? A jeśli faktycznie okaże się, że człowiek ma ograniczony wpływ na zawartość CO2 w atmosferze, a ta zawartość ma ograniczony wpływ na klimat, natomiast zatrujemy środowisko rtęcią i potracimy wzrok, to kto będzie miał wtedy rację ekofanko? I skąd ta niezachwiana wiara, że wiecie lepiej i macie prawo decydowania o prywatnych wyborach innych ludzi w kwestii oświetlenia ich własnych domów? Więcej dystansu i więcej szacunku dla innych sugeruję.
        • entropia Re: Pomysł na ominięcie zakazu UE. Żarówki jako 19.10.10, 09:38
          Dodajmy do tego jeszcze to, że o ile żarówka składa się ze szklanej bańki, obojętnego gazu i małej ilości metalu, o tyle w świetlówce oprócz rtęci znajduje się jeszcze sporo elektroniki. I to wszystko zalegać będzie na śmietnikach. Dlaczego? Bo po pierwsze dużo ludzi NIE MA punktu zbioru takich śmieci w drodze do pracy czy na zakupy. A z całym szacunkiem - nikt nie będzie jeździł 30 km żeby wyrzucić żarówkę (pomijając ekologiczność takich zachowań). Po drugie - myślę że i wielu ludzi, którzy mają taki punkt blisko po prostu machnie na to ręką - szczególnie jeśli widzi, jak pracowicie segregowane przez sąsiada śmiecie i tak w efekcie trafiają na kupie do jednej śmieciarki.

Tak to właśnie 'ekolodzy' fundują nam przyszłość w oparach rtęci i innych pierwiastków wyciekających z elektroniki znajdującej się w świetlówkach...
    • Gość: trypolowo Pomysł na ominięcie zakazu UE. Żarówki jako "ma... IP: *.dag.pl 16.10.10, 18:03
      ten żart z żarówkami to największy absurd UE

---
      dobre-pozyczki.blogspot.com
    • Gość: Jonek żaróki kolekcjonerskie IP: *.e-wro.net.pl 16.10.10, 19:03
      A nie można by sprzedawać żarówek z dopiskiem "artykuł kolekcjonerski"? Euro-pastuchy nie kapną się, za głupi są na to.
      • Gość: Jojo Re: żaróki kolekcjonerskie IP: *.dip.t-dialin.net 16.10.10, 22:00
        geniusz z Wroclawia,normalnie ,puszki po piwie tez kolecjonujesz ?
        • Gość: Jonek Re: żaróki kolekcjonerskie IP: *.e-wro.net.pl 16.10.10, 22:33
          Głupi jesteś? A po co kolekcjonować puszki?
    • tornson Tylko debile kupują żarówki. 16.10.10, 22:49
      Idioci którym najprostsze procesy myślowe sprawiają problem. Widzą niższą cenę i już merdają z radości. Debil nie pomyśli że świetlówka jest bardziej trwała od żarowego barachła i mniej żre energii przez co szybko różnica w cenie się zwróci.
      • obroncyzarowki Re: Tylko debile kupują żarówki. 16.10.10, 23:22
        Arogancki komentarz prymitywa. Budzi obawę, co do procesów myślowych jego autora.

A może są tacy, którzy WOLĄ żarówki? Czy ktoś ZABRANIA ci WOLEĆ świetlówki? W zasadzie, to nawet powinien zabronić, bo świetlówki są po prostu szkodliwe dla oczu i środowiska. Uruchomiłeś procesy myślowe dotyczące innych kwestii, poza wątpliwymi oszczędnościami finansowymi? Wątpię.
        • tornson "obrońcy żarówki" = "obrońcy krzyża" ;o> 16.10.10, 23:33
          Tyle w tym temacie!! :D
      • Gość: Jonek Re: Tylko debile kupują żarówki. IP: *.e-wro.net.pl 17.10.10, 00:21
        Tylko debile nie zauważają jak szkodliwe są te wszystkie pseudo-energooszczędne gówna produkowane z tlenku rtęci. Zwykła żarówka daję prawdziwe zdrowe dla oczu światło w odróżnieniu od szkodliwego światła świetlówki. Zwykłą żarówkę można bezpiecznie wyciepać do śmieci bo nie uwierzę, że wszystkie żarówki rtęciowe (o przepraszam - energooszczędne) trafiają do utylizacji. A co do pieniędzy to gó... kogo obchodzi ile ja chce wydawać na oświetlenie swojego domu. Ja pracuję, ja zarabiam i ja płace swoje rachunki, więc nie zaglądaj mi do portfela pajacu.
        • tornson Re: Tylko debile kupują żarówki. 17.10.10, 11:30
          Gość portalu: Jonek napisał(a):

> Tylko debile nie zauważają jak szkodliwe są te wszystkie pseudo-energooszczędne
          > gówna produkowane z tlenku rtęci. Zwykła żarówka daję prawdziwe zdrowe dla ocz
          > u światło w odróżnieniu od szkodliwego światła świetlówki. Zwykłą żarówkę można
          > bezpiecznie wyciepać do śmieci bo nie uwierzę, że wszystkie żarówki rtęciowe (
          > o przepraszam - energooszczędne) trafiają do utylizacji.
          To są zwykłe zabobony nie poparte żadną sensowną wiedzą techniczną. Załóżcie sobie jakąś religie żarówkowców, to będzie pasowało do waszego zaboboniarstwa. :>

> A co do pieniędzy to g
          > ó... kogo obchodzi ile ja chce wydawać na oświetlenie swojego domu. Ja pracuję,
          > ja zarabiam i ja płace swoje rachunki, więc nie zaglądaj mi do portfela pajacu.
          I właśnie ty jesteś przykładem tego że wielu ludzi to jednak debile, którym trzeba mówić co mają robić, bo inaczej będąc szkodzić sobie i innym.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Tylko debile kupują żarówki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.10, 12:24
        Debil, to powtarza bzdury medialne, że świetlówki sa bardziej trwałe...
        • tornson Re: Tylko debile kupują żarówki. 19.10.10, 10:09
          Gość portalu: Kaczus (Tomek) napisał(a):

> Debil, to powtarza bzdury medialne, że świetlówki sa bardziej trwałe...
          Wiem to z własnego doświadczenia, wyznawco żarowej religii.
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Tylko debile kupują żarówki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.10, 13:17
            W przeciwieństwie do ciebie, nie modlę się do źródła światła.
    • stek22 Re: Pomysł na ominięcie zakazu UE. Żarówki jako " 17.10.10, 00:45
      Pewnie tak. Polacy też nie gęsi i swój patent na ominięcie tego durnego szkodliwego zakazu mają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka