Dodaj do ulubionych

Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t...

IP: *.nsystem.pl 22.10.10, 20:32
nie piszcie żle o Polsce bo teraz rządzi partia która nam uchyla nieba. Jeszcze was jakiś TVN albo gazeta Michnika nazwie PISowcami, A to przecież jest synonim zła.

Możecie napisać: "Polacy tak jak inni mieszkańcy unii MAJĄ mieszkania i za nie płacą".
I od razu Polacy czują się Europejczykami!
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t... IP: 151.59.16.* 22.10.10, 20:35
      CYTAT:
      W Polsce przeciętna trzyosobowa rodzina wydaje aż blisko 16 proc. domowego budżetu na utrzymanie nieruchomości

Klamstwo totalne i propaganda.

Jakie blisko 16% średnia cena utrzymania mieszkania to ~800zł wg. tych badan i te badanie tylko tego dotyczyły.

A skąd się wzięło 16% ??????
      Wzięli porostu średnia krajowa i jeszcze coś dodali od siebie aby nie było tragicznie.
      PRIMO:A tej średniej krajowej nie otrzymuje blisko 70% pracujących.
      SECONDO:Jakim cudem jest 2 pracujących i obydwoje tę średnia otrzymują.

SZANSE NA TO SĄ OK ~10% ,ALE NAPISALI TAK O WSZYSTKICH.

A PRAWDA ~TO 30%

• Gość: OLO Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: 151.59.16.* 22.10.10, 20:37
        Nie zapomnijcie dodać ze od czasu tego badania , ceny utrzymania mieszkania poszły sporo w górę.

....

• Gość: olo Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: 151.59.16.* 22.10.10, 20:52
          dodajmy do tego skromną ratkę , niech będzie tych wybrańców co otrzymują średnia krajowa 2400zł

I co mamy utrzymanie mieszkania 800zł + rata 2200zł i mamy 3000zł na mieszkanie z zarobkiem netto 4700zł (to wersja u szczęśliwców)
          zostaje 1700zł na przeżycie
          - przedszkole 500zł - bilety , auto 600zł
          i wypada po 200zł na łeb na życie he he.
          A gdzie pieluszki i mydło?
          • Gość: mieszkam w Polsce kraj korporacyjnych mafii, mono- i oligo-poli IP: *.chello.pl 22.10.10, 22:35
            płacic podatki niewolnicy i zapie...ć na swoich panów
            • Gość: swinia ryzego zaden biznes w tym kraiku sie nie oplaca to dymaja IP: *.dreamhost.com 22.10.10, 22:49
              ludzi na prondzie, wodzie, ogrzewaniu i sciekach no i na jedzeniu byle jakim zreszta no bo z tego dochod pewny .
              Ludzi muszo swiatlo swiecic wode pic, grzac, jesc i srac.
              Zawsze tak bylo jest i bedzie w 3 RP = PRL
              • Gość: swinia ryzego P.S. mogliby tez dymac na autostradach ale IP: *.dreamhost.com 22.10.10, 22:57
                nie wiedzo jak budowac HAHAHAHAHAHAHAHA
                • Gość: Tymbalik A w Australii mają największe domy! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.10.10, 10:11
                  Do tego prawie nigdy nie muszą ich ogrzewać. No ale z pitną wodą są spore problemy no i wybory są obowiązkowe ... no i tak można wyliczać do rana, ale co z tego wynika? NIC !!!
                  • Gość: swinia ryzego owszem wynika -- ze pracujo IP: *.dreamhost.com 27.10.10, 02:15
          • Gość: tomasz@uk Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: *.41.237.188.sub.mbb.three.co.uk 23.10.10, 00:24
            przedszkole (prywatne, bo w panstwowym NIE ma miejsc) kosztuje jedyne 1500-1700zl.
            miesiecznie.

ps:
            tak, Warszawa.
            • Gość: olo Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: 151.59.16.* 23.10.10, 10:21
              Gość portalu: tomasz@uk napisał(a):
              > przedszkole (prywatne, bo w panstwowym NIE ma miejsc) kosztuje jedyne 1500-1700
              > zl.
              > miesiecznie.

Kosmos !!! ja założyłem tak mini mini..
              czyli w Warszawie minimum to 10.000zł brutto 7.000zł netto na utrzymanie rodziny w wersji mini tylko 3osoby na skromne mieszkanie 50m2 i ale kto tyle zarobi?

Ile kosztuje państwowe przedszkole w Warszawie ?
            • dungeon.master Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie 23.10.10, 12:09
              > przedszkole (prywatne, bo w panstwowym NIE ma miejsc) kosztuje jedyne 1500-1700
              > zl. miesiecznie.

Piszesz z UK, więc nie masz pojęcia o cenach w Polsce. Ja płacę 700 zł za prywatne przedszkole w Warszawie.
      • mara571 nastepny kretynski i w dodatku falszywy "raport" 22.10.10, 23:01
        co to za jednostka "pokoj" ?
        Ile to ma mkw?
        Pisza, nie pisza.
        No to policzmy to magiczne 400 zl (100) euro za pokoj.
        W Niemczech nazywa sie to Nebenkosten i Zwiazek lokatorow jest w stanie wszystko obliczyc:
        www.mieterverein-duesseldorf.de/leistung/BKS_BRD_2009.pdf
        Wyszla im srednia dla Niemiec 2, 16 euro.
        Przyjmijmy, ze pokoj ma 20 mkw, czyli koszty utrzymania wynosza 43,2 euro. Dodajmy 10 euro za prad i zaokralijmy sume do 55 euro czyli nie 400 zl a jedynie 220.
        Pozdrowienia dla "analytykow" z Home Broker.
    • Gość: kacper Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t... IP: 89.204.137.* 22.10.10, 20:41
      We wschodnich Niemczech płacę za mieszkanie mniej niż płaciłbym w średniej wielkości mieście w Polsce. Ale Niemcy nie są zieloną wyspą, społeczeństwo nie jest takie głupie, żeby szastać pieniędzmi, szczególnie tymi, których jeszcze nie zarobiło, i pakować się na kredyty hipoteczne na pół wieku.
    • nchyb Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie 22.10.10, 20:49
      > nie piszcie żle o Polsce bo teraz rządzi partia która nam uchyla nieba. Jeszcze
      > was jakiś TVN albo gazeta Michnika nazwie PISowcami,

nie kojarzę, by za rządów poprzednich partii, czy to Pis, czy wcześniej SLD - był lepiej z mieszkaniami i kosztami utrzymania...
      • Gość: swan Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: 89.174.254.* 22.10.10, 21:47
        > nie kojarzę, by za rządów poprzednich partii, czy to Pis, czy wcześniej SLD - był lepiej z mieszkaniami i kosztami utrzymania...

pewnie dlatego nie pamietasz bo podatków nie płacisz... Nie martw sie; jak już bedziesz duzy i zaczniesz zyc swoim zyciem to zrozumiesz o czym tu dzis dorosli rozmawiali..
        • nchyb Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie 22.10.10, 23:49
          podatki płace już dość długo, więc daruj sobie ton misiaczkowaty, skoro sam nie rozumiesz...

kłopoty z mieszkaniami i problem ch utrzymania to nie jest kwestia kilku ostatnich lat, tyle nawet takie staruszki he he jak ty pamiętają, jeżeli chc...
    • agg to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymanie 22.10.10, 20:49
      pokoju w anglii a to jest blizej 1500 zl. a utrzymanie domu to koszt ponad 1000 funtow i to ceny poza londynem
      • Gość: y Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: *.croy.cable.virginmedia.com 22.10.10, 21:06
        no i co z tego wynika?
        w szeroko-pojetym centrum londynu placi sie duzo, ale to dlatego ze wiele ludzi z calego swiata chce tam mieszkac (bo i jest po co!). w polsce nie ma odpowiednika londynu. chyba przyznasz, ze wawa sie kompletnie nie umywa...
        natomiast domy pod londynem, nawet w tzw. wioskach (szczegolnie w strone surrey - np. thames diton albo purley, sanderstead) nie moga byc porownane do podwarszawskich wiosek. bo to raczej odpowiedniki lesnej podkowy raczej niz jakiegos pcimia gdzie chodza korwy po ulicach, a do tego swietnie skomunikowane koleja i drogami z centrum londynu.
        • agg Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani 22.10.10, 21:44
          twoje narzekania nie zmieniaja faktu ze cala tutajsza emigracja lacznie ze mna pomieszkuje w pokojach i to nie dlatego jakobysmy lubili tak mieszkac. takie sa po prostu realnia, czyli wyglada to nie wiele lepiej niz w polsce no chyba ze zalapiesz sie na odpowiednie benefity
          • megasceptyk w takim razie pracujesz na czarno na pół etatu 22.10.10, 22:25
            biedota wynajmuje pokoje,
            bo oszczędza i ma zamiar wrócić.
            Ten, kto ma zamiar zostać,
            i wydaje w sposób naturalny pieniądze,
            może wynająć mieszkanie lub nawet dom
            i będzie spokojnie żył.
            Mieszkanie to koszt około 500 funtów,
            dom 700-1000 w mieście 300 tys.
            Zarobki zbieracza śmieci na ulicy to 700
            "tego nie wiem, ale 700 to naprawdę nie wiem co trzeba robić,
            ciecie w magazynach więcej zarabiają",
            przeciętny technik 1200, specjalista 2000,
            inżynier 3000.
            100m apartament w centrum miasta z luksusowym wyposażeniem
            1200 funtów miesięcznie.
            • agg Re: w takim razie pracujesz na czarno na pół etat 22.10.10, 22:35
              wiekszosc ludzie zarabia w przedziale 6-7 funtow co daje place do tysiaca na reke. specjalista to jeden na tysiac osob. taki nie musi nigdzie wyjezdzac i w polsce mu zaplaca dobrze. mieszkania sa od 800 funtow w gore za 1 bedrow flat . Wiec masz odpowiedz. Jedna wyplata na czynsz druga na zycie jak jestes w parze i nie masz dzieci. Wzglednie masz dzieci i dostajesz benefity ale jestes pasorzytem (choc to im nie przeszkadza). tu gdzie mieszkam za 1200 funtow masz 3-4 bedrom ktore w wiekszosc sa zwyklymi ruderami.
              • mara571 panowie w raporcie nie jest mowa 22.10.10, 23:12
                o czynszach, a o tym mowicie, tylko o kosztach utrzymania mieszkania: ogrzewania, wody cieplej i zimnej, podatkow, ubezpieczen, wywozu smieci itd, itd.
                Bez czynszu czyli oplaty za wynajmowanie.
                • Gość: olo Re: panowie w raporcie nie jest mowa IP: 151.59.16.* 22.10.10, 23:30
                  He he ja od samego początku założyłem ze wszyscy to wiedza i prostowałem kilkukrotnie ale jak widać tylko 5% wie co się w ogóle dzieje , o czym piszą

Pewnie myślą no tak 800zł to nie tak dużo he he ale zapomnieli o ratce 2200zł co daje
                  3000zł za mieszkanie a to kwota abstrakcyjna

I na tym jak widać media i propaganda zerują.
                • Gość: Wiking Re: panowie w raporcie nie jest mowa IP: *.bredband.comhem.se 23.10.10, 13:15
                  Tak dokladnie ale powinno byc wiecej danych odnosnie ja sama statystyka powstala.

Pozatym zgodzisz sie ze mna ze o ile statystyka ta prezentuje wybrana czesc kosztow utrzymania to z punktu widzenia przecietnego Johana Svenssona, Jana Kowalskiego czy Johna Smitha nie ma ona znaczenia bo to co interesuje nas przecietnych zjadaczy chleba to koszt calkowity - czy to najmu (z drugiej reki) czy z pierwszej, czy w przypadku chcacych kupic mieszkanie z wliczonymi ratami kredytu... tak wiec to zestawienie to jedynie wycinek calosci.

• remmm-o Re: panowie w raporcie nie jest mowa 23.10.10, 13:55
                    Gość portalu: Wiking napisał(a):

Jeśli ktoś ma własne mieszkanie to płaci tylko za jego utrzymanie, jeśli wynajmuje płaci wynajem i utrzymanie.
                    Nawet jeśli ten wynajem będzie bez opłat to i tak one będą tam zawarte.
                    I to jest bardzo ważny czynnik określający cenę najmu.

Inna cena wynajęcia jest Warszawie inna w innym mieście ,ale gaz, prąd , woda itp. koszty utrzymania są w PL mniej więcej takie same.

A to co ty proponujesz to jest średnia cen wynajmu nic niepokazująca , bo jeden zapłaci 1000zł a drugi 2500zł za te same 50m2 tyle ze gdzie indziej.

• Gość: kazia london Re: w takim razie pracujesz na czarno na pół etat IP: *.range217-42.btcentralplus.com 22.10.10, 23:49
              Czy Ty kiedys byles w UK? Czy nie i tylko "masz kolege ktory byl i mowil Ci co nieco",bo o cenach wynajmu nieruchomosci nie masz pojecia , o zarobkach tez nie.
              • agg Re: w takim razie pracujesz na czarno na pół etat 22.10.10, 23:53
                to moze oswiec mnie w kwestii plac skoro "nie mam pojecia"
                podobnie w kwestii czynszow skoro "nie mam pojecia"

www.spare-room.co.uk/flatshare/?flatshare_type=offered&posttown_id=87&aff=157
              • Gość: tomasz@uk Re: w takim razie pracujesz na czarno na pół etat IP: *.41.237.188.sub.mbb.three.co.uk 23.10.10, 00:31
                >> Czy Ty kiedys byles w UK?

jestem. od 5 lat.

ps:
                pokoj - 290
                council tax - 65
                gas&elec - 30
                net - 7.5

miasto. 500k dusz.
          • Gość: Wiking Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: *.bredband.comhem.se 23.10.10, 12:59
            @agg
            Tez mnie zdziwil ten raport wzieli pod uwage tylko niektore koszty i dostali jakas statystyke...
            Statystyka nie klamie to fakt, ale daje sie manipulowac i mozesz dowolna rzecz udownonic np ze spadek ilosci piratow morskich w czasie spowodowal wzrost temperatury....

przykladowo - w PL mieszkanie spoldzielczo wlasnosciowe w spoldzielni stare budownictwo (1968rok), miasto 300 do 400tys ludzikow. - czynsz z woda 450pln przy jednej osobie mieszkanei 47mkw. tak wysoki bo niestety to wierzowiec i rano odkrecam ciepla wode leci zimna ide zrobic sobie kawe woda jest juz lewo ciepla moge wejsc do wanny i za te straty place jak za ciepla wode....

wynajecie 32m kawalerki to 900pln do 1200pln ze wszystkim. co przy dochodach nieco ponizej sredniej krajowej stanowi dosc potezne obciazenie.

W Szwecji tez nie jest tak rozowo:
            Wynajem z drugiej reki 6000SEK przy zarobkach 20000SEK

Wiec tak naprawde informacje z artykuly sa jakies dziwne bez dokladnego podania co i jak liczyli abym mogl dokladnie to zrozumiec ta statystyka przypomina mi ta o ociepleniu i liczbie piratow.

• Gość: gosc Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.10.10, 21:16
        Jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę.
        • agg Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani 22.10.10, 21:40
          przywyklem juz do faktu iz zgodnie ze jedynie sluszna ideologia wszystko w polsce jest najgorsze. Choc ja wiem ile placilem np. za przeczkole w Polsce (300 zl) a ile kosztuje to w anglii 1000 funtow), ale juz pismaki twierdza ze w anglii to nic nie kosztuje.
          • Gość: swinia ryzego przywyknij ze bredzisz jak wyksztalciuch, za domek IP: *.dreamhost.com 22.10.10, 22:43
            "w szeregowce" w kalifornii ok $110
          • Gość: zalogowany Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: *.chello.pl 23.10.10, 09:13
            > przeczkole

Przeczkole, powiadasz?
          • Gość: janek ze wsi opole Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 11:16
            >> przeczkole

po tym co napisałeś to już wiem co robisz w Anglii i dlaczego Ci tak źle płacą...
            • agg Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani 23.10.10, 17:51
              mi dobrze placa. zarabiam ponad 20 tys rocznie, to przyjwoite pieniadze jako kierowca.
      • Gość: olo Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: 151.59.16.* 22.10.10, 21:42
        agg napisał:
        > pokoju w anglii a to jest blizej 1500 zl. a utrzymanie domu to koszt ponad 1000
        > funtow i to ceny poza londynem

Ty kapujesz co co biega?
        O koszty utrzymania a ty nie masz żadnych podejrzewam bo piszesz o wynajętym pokoju a nie o koszcie utrzymania mieszkania.

Czyli prąd ,gaz, śmieci woda itd,
        kapujesz?
        • agg Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani 22.10.10, 21:46
          te koszty sa ZNACZNIE wyzsze niz w Polsce. Przykladowo scieki - 400 funtow rocznie. podatek od mieszkania 150 funtow miesiecznie.
          • Gość: olo Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: 151.59.16.* 22.10.10, 22:00
            agg napisał:
            > te koszty sa ZNACZNIE wyzsze niz w Polsce. Przykladowo scieki - 400 funtow rocz
            > nie. podatek od mieszkania 150 funtow miesiecznie.

od czego i gdzie człowieku kompromitujesz się nie odróżniasz utrzymania własnego mieszkania od wynajmu pokoju za który cie orznęli hehe.

400 funtów od czego ile za m3 ,
            podatek od jakiej wartości nieruchomość i w jakim hrabstwie dzielnicy

Podaj dane a sprawdzimy twoją prawdomówność , bo jak narazie piszesz ale sam nie wiesz o cym.

• agg Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani 22.10.10, 22:11
              przeczkole to w anglii koszt tysiaca funtow. ceny mieszkan zaczynaja sie od 200 tys funtow, podatek miesiecznie to ok 150 funtow. tansze sa 1 - bedroom flat ale to tez koszt 800 funtow czynsz - ok 100 podatek. ostatnio za prad za 3 miesiace 200 funtow. Na zachod od londynu, beskshire. rozumiem ze polacy uwazaja ze na zachodzie wszystko jest za darmo a place wysokie ale to smieszne. relacja plac to cen jest lepsza tego sie nie da ukryc ale to nie znaczy ze zycie jest tanie. to smieszne.
              • Gość: olo Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: 151.59.16.* 22.10.10, 22:22
                Znów bełkot
                gdzie bo za 200tys Funtów to ja kupie 2 domy w GB ,a nie mieszkania 25m2

Z twojego bredzenia nie wynika nic kompletnie , bo przedszkole w Anglia znajdziesz i za 100 funtów a nawet za darmo (Z DOPŁATAMI) , zależy jakie GDZIE i ile zarabiasz.

1000 FUNTÓW ZA PRZEDSZKOLE, człowieku tam ludzie tyle zarabiają , choć i takie są dla zamożnych ale co z tego?

• agg Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani 22.10.10, 22:27
                  jak widac nie znasz realiow tego kraju. mieszkam tutaj od 4 lat i z pracy jestem zadowolony. placa mi wyraznie ponad srednio, poziom zycia jest wysoki ale jak masz mieszkanie za darmo, co niektorzy sobie potrafia zalatwic szczegolnie jak maja duzo dzieci. W innym wypadku mieszkasz na pokoju chyba ze chcesz wydawac 80% zarobkow na mieszkanie. Ja sam kupilem mieszkanie w Polsce ale w anglii bede jeszcze dlugie lata.
                  • Gość: olo Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: 151.59.16.* 22.10.10, 22:37
                    agg napisał:
                    > jak widac nie znasz realiowi tego kraju
                    >przeczkole to w anglii koszt tysiaca funtow.

Wróć do przeczkola i poznaj wreszcie realia , albo wysuń się z tego twojego pokoju na ten kraj , bo inni Polacy pokupowali domy za 100~130TYS Funciaków wyremontowali , rodziny sprowadzili żyją i mają się dobrze, a Państwo im w tym pomaga dopłacając na dzieci i mieszkanie.
                    • agg Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani 22.10.10, 22:51
                      za 100- 130 to mozesz kupic w polnocnej anglii albo w szkocji ale tam nie ma pracy. tu gdzie ja jestem ceny zaczynaja sie od 200 tys i to dziadowskiej dzielnicy, bez faktycznie podworka garazu. Porzadna halupa w lepszej dzielnicy (czyli poza centrum) to 350 tys. wiekszosc znanych mi anglikow czy innych ktorzy ostatnio kupowali mieszkania placi ok 800-900 kredytu plus inne koszta. w zasadzie to ciezko tutaj spotkac kogos kto ma swoje mieszkanie na wlasnosc i juz je splacil. na utrzymanie mieszkan polacy nie placa w tysiacach funtow bo tyle nie zarabiaja. Ten artykul to typowe polsce plakanie wedle zasady ze na swiecie to maja za darmo a w polsce placa. Relacje kosztow utrzymania mieszkan do zarobkow sa tutaj takie same jak w polsce na pewno nie nizsze szczegolnie ze kazde mieszkanie obciazone jest counsil taxem a to jest 100- 150 funtow miesiecznie.

A ze panstwo w agnlii pomaga. to fakt. z tego co wiem do 8 mln ludzie mieszkaw counsil flatach a benefity pochlaniaja 200 mld funtow. Ale ten kraj zaczyna zalamywac sie w od tego a obecny rzad chce to zmienic.
                      • megasceptyk Dziwne rzeczy piszesz 23.10.10, 11:15
                        Bardzo ładne mieszkania w bardzo ładnej okolicy
                        w centralnej Anglii
                        to cena około 120-140tys. funtow.
                        Za 300tys. to kupujesz piętrowy dom
                        plus kawał ziemii i jeszcze stajnię.
                  • Gość: gregger Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: *.197.89.231.edial.pl 22.10.10, 22:46
                    I od razu trzeba było się chwalić swoim życiem na "Wyspach" zamiast niepotrzebnie czekać na zachęty i bredzić bez większego sensu. Zamiast udawać, że się nie zrozumiało tekstu (a może faktycznie się nie zrozumiało). Myślisz, że Home Broker:
                    a) kłamie
                    b) nie potrafi liczyć
                    c) celowo wprowadza Nas Polaków w błąd żeby potęgować Naszą rzekomą skłonność do bezpodstawnego marudzenia, którą wmawia się nam latami.
                    • agg Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani 22.10.10, 23:03
                      > c) celowo wprowadza Nas Polaków w błąd żeby potęgować Naszą rzekomą skłonność d
                      > o bezpodstawnego marudzenia, którą wmawia się nam latami.

plakanie jest sensem zycia polakow. Czym bowiem jestes bardziej sflustrowany tym lepiej. Niestety flustracja nie powoduje ze zycie ci sie poprawia. Przeciwnie, musisz sie liczyc ze przecietny przechodzien na ulicy bedzie takim samym flustratem jak ty wiec moze byc wobec cciebie nieuprzejmy lub wrecz chamski. wiesz mi kulkura bycia na zachodzie to potezny magnes ktory bardzo ulatwia tu zycie.

natomiast ten artykul jest bzdurny. relacja cen do plac jest gorsza w polsce to zadne odkrycie, ale przeliczone ceny utrzymania sa wyzsze na zachodzie a ten artykyl twierdzi ze takie same i to jest brednia.
                      • Gość: Gościu Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: *.nplay.net.pl 23.10.10, 10:12
                        Flustracie - wracaj do przeczkola

Ja widzę, że tym pobytem w Anglii jesteś zflustrowany. Nie wychodzi za bardzo co? Oj.. w Polsce też nie wychodziło?
                        • agg Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani 23.10.10, 17:53
                          ja za to widze ze jedynia mozliwa do przyjecia wiadomosc dla jedynie slusznych polakow jest taka ze w polsce wszystko jest zle i najgorsze a wszyscy inni maja raj na ziemi.
                    • agg Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani 22.10.10, 23:09
                      > c) celowo wprowadza Nas Polaków w błąd żeby potęgować Naszą rzekomą skłonność d
                      > o bezpodstawnego marudzenia, którą wmawia się nam latami.

nie masz nawet pojecia jak sie pracuje w kraju w ktorym ludzie sa pogodni. to jest cos zupelnie bezcennego.
                      • Gość: olo Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: 151.59.16.* 22.10.10, 23:21
                        AGG ty już sobie kolo spokój zbłaźniłeś się już dostatecznie sam nie wiesz o czym piszesz bo skąd niby?

Nie wiesz o co chodzi żadnych danych sensownych nie podajesz tylko bełkot, to naprawdę dobra rada zaraz zobaczą to ludzie z GB i napiszą jak jest a ty zostaniesz forumowym błaznem.

I po jaki uj.... ci to?
                        wracaj do PL za 220 Funtów z kosztem wynajmu 1500zł (zabraknie parę PLN)
                        Po jaki grzyb tam siedzisz? w mieszkaniu z ciapatymi którzy cie okradają?
                        • agg Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani 22.10.10, 23:29
                          tak tak, polakow zawsze okradaja, wykorzystuje, zawyzaja ceny, zanizaja place i dlabli wiedzia co jeszcze im robia, a gdzie indziej to problemow nie ma. A z anglii nigdzie sie nie wybieram bo mnie tu dobrze.
                      • Gość: gregger Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: *.197.89.231.edial.pl 22.10.10, 23:26
                        Cieszę się, że odwiedziłeś więcej krajów niż ja miałem okazję i że żyjesz w kraju gdzie ludzie są pogodni.
                        Cieszę się, że miałeś okazję pracować z ludźmi z różnych stron świata, którzy cieszyli się z pracy za 400 euro miesięcznie w miejscu gdzie koszt utrzymania dwupokojowego mieszkania wynosi ponad 200 euro a porządne buty 50-70.
                        Fajnie, że wiesz lepiej o czym ja nie mam nawet pojęcia.
                        Przykro mi, że w Polsce dorastałeś wśród wiecznych malkontentów, że znałeś wyłącznie ludzi, których sposobem na życie było wieczne narzekanie na własny los.
                        Cudownie, że wyjechałeś tam gdzie czujesz się dobrze.
                        Wydaje mi się, że jednym z postów napisałeś, że kiedyś zamierzasz wrócić do Polski. Po co?
                        :-)
                        • agg Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani 22.10.10, 23:48
                          Ja nie pluje na polske co wy robicie i nie wybrzydzam, widze co jest lepsze widze co jest gorsze. to nie jest wcale takie oczywiscie porownanie. Wyjechalem do pracy , jak przyjdzie czas to wroce. Poziom zycia jest wyzszy na zachodzie trzeba by byc szalencem by tego nie widziec, ale trzeba tez widziec te realia jakimi one sa a nie zajmowac sie tylko plakaniem i narzekaniem, ale artykul ktory mi wmawia ze utrzymanie mieszkanie kosztuje mnie dokladzie takie same pieniadze w polsce co w anglii to absurd.
                          • Gość: aa Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 23.10.10, 13:01
                            takim nieudacznikom jak ty wszedzie bedzie zle
              • Gość: franko Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 11:18
                >> przeczkole

i już wiem z kim mam do czynienia. gość nawet pisać po polsku nie potrafi - nie dziw, że w Polsce nie mógł znaleźć zatrudnienia, w Anglii pewnie też z tego powodu tak mu źle...
      • Gość: zxcv Re: to dziwne bo ja place 300 funtow za utrzymani IP: *.gorzow.hypnet.pl 23.10.10, 05:01
        a Ty myślisz, że w Polsce w dużym mieście ile kosztuje wynajęcie kawalerki?
    • Gość: Greg Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t... IP: *.chello.pl 22.10.10, 20:50
      Moja babcia ma 2000€ emerytury, opłaty za mieszkanie to 600€. Ja zarabiam 2500zł a za mieszkanie płace 700zł. Skąd te wyliczenia?
      • Gość: olo Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: 151.59.16.* 22.10.10, 20:59
        Mieszkanie 80m2 pólnocne Włochy , 150EU ogrzewanie , woda ciepła , sprzątanie administrator, światło ,naprawy ,ubezpieczenie itp etc.

A to budynek typu "willa miejska" jak to teraz developerzy w Polsce piszą ,3p 6 rodzin parter sklep ,przychodnia lekarska.

Gdyby to był blok z choć 20rodzinmi CENA BY BYLA 20-30% MNIEJSZA.

A nie myśleć ze tu ciepło ni ogrzewania nie trzeba bo wiatr BORA o 150~240 km/h robi swoje a mieszkanie ma okna od 3stron świata.
        • Gość: aldi Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: *.as.kn.pl 23.10.10, 11:46
          > A nie myśleć ze tu ciepło ni ogrzewania nie trzeba bo wiatr BORA o 150~240 km/
          > h robi swoje a mieszkanie ma okna od 3stron świata.

Masz u siebie regularne hurgany ? Czy odbudowujesz to mieszkanie po każdym ?
          • remmm-o Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie 23.10.10, 12:00
            Gość portalu: aldi napisał(a):
            > Masz u siebie regularne hurgany ? Czy odbudowujesz to mieszkanie po każdym ?

HE he tak by było w Polsce po przejściu BORY , w Polce standard przewiduje wiatr max 150km/h i z miasta zostało by gruzowisko kataklizm po słabej BORZE 160km/h.

A ten wiaterek to tu standardzie raz w roku przynajmniej 180km/h w tamtym roku 250km/h w porywach (spadła 1 dachówka), i nic kompletnie się nie dzieje budują SOLIDNIEJ i inne są normy.
            Nawet drzewa stoją i nic ,tyle ze nie rosną tam gdzie są narażone.

• Gość: olo Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: 151.59.16.* 23.10.10, 12:23
              Tu info po Polsku jakie znalazłem to parę km dalej w Chorwacji.

www.peregrynacje.pl/chorwacja-info-ogolne.html#hrklimat
              Bora (jak nasz halny) wieje od gór, w dół nad morze i wyspy. Wieje straszliwie – najsilniej wieje w rejonie pasma górskiego Velebit, może dochodzić do 220 km/h (najsilniejszy podmuch zmierzono w 2006 na moście na Pag, miał 235 km/h)
      • ben-oni Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie 22.10.10, 21:00
        To gdzie Ty mieszkasz, że za mieszkanie płacisz 700 zł? Na przedmieściach Sieradza? We Wrocławiu za 700 zł to pokój ci najwyżej wynajmą.
        • Gość: olo Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: 151.59.16.* 22.10.10, 21:11
          ben-oni napisał:

> To gdzie Ty mieszkasz, że za mieszkanie płacisz 700 zł? Na przedmieściach Siera
          > dza? We Wrocławiu za 700 zł to pokój ci najwyżej wynajmą

On pisze o koszcie utrzymania mieszkania widocznie własnego bez hipoteki, bo gdyby miał zapłacić nędzna ratkę 2000zł kredytu na nie, to zabranie mu 200zł na utrzymanie mieszania.

I mamy minus -200 zł na start, a jeszcze żyć trzeba? - 1200
          DEBET 1400ZŁ CO MESIAC
      • Gość: y Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: *.croy.cable.virginmedia.com 22.10.10, 21:12
        a ja mam mieszkanie w lodzi (ktore wynajmuje) jak tez dom w londynie (w ktorym mieszkam).
        i moge np. wyjac taki przyklad prosto z kapelusza - gaz w anglii jest duzo tanszy niz w polsce (w przeliczeniu po kursie wymiany), czyli dla goscia z polska pensja oplata za przykladowy gaz jest nie tylko drozsza niz w anglii, ale jeszcze kilkakrotnie pomnozona przez roznice w zarobkach.
        i to jest chore!
        dodam tez, ze remont itd kosztuje praktycznie tyle samo i w anglii i w polsce, przeliczajac z funtow na zlote lub odwrotnie.
        moge takie przyklady podawac w nieskonczonosc. i odnosza sie praktycznie do wszystkiego, nawet podstawowych rzeczy jak ubrania czy jedzenie, ktore sa rowniez drozsze w polsce.
        moj wniosek: polska to kraj samych milionerow, skoro takie ceny w ogole funkcjonuja!
        • Gość: OLO Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: 151.59.16.* 22.10.10, 21:19
          MAM DOKŁADNIE te same wnioski
          dodam ze prąd tez jest tańszy , śmieci trochę droższe.
          A meble sprzęt do domu i remontu itp. dużo tańszy i całkiem innej jakości.

• Gość: ziomeczek Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: *.nat.tvk.wroc.pl 22.10.10, 21:35
          i bravo człowieniu, choć ton Twojej wypowiedzi nie do końca mi się podoba, olejmy to... Proponuje, żeby mądre głowy policzyły jeszcze takie gadżety; ile miesięcy trzeba pracować żeby kupić samochód...x. Ile procent przeciętnego wynagrodzenia będzie kosztowało ubezpieczenie go, zatankowanie etc... Ile kosztuje np. laptop X, plazma Y. relatywnie do zarobków (%) itd... itp..
          Obawiam się, że możemy wypaść dużo niżej niż nasza reprezentacja kopaczy w rankingu FIFA.

Smutne to, ale niestety prawdziwe
      • Gość: olo Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: 151.59.16.* 22.10.10, 21:36
        Gość portalu: Greg napisał(a):
        > Moja babcia ma 2000€ emerytury, opłaty za mieszkanie to 600€. Ja za
        > rabiam 2500zł a za mieszkanie płace 700zł. Skąd te wyliczenia?

Napisz czy to jej własne mieszkanie 200m2 dom 400m2 , czy wynajmuje bo z tego nic nie wynika.

Te 600eu za utrzymanie mieszkania czyli gaz ,prąd, ogrzewanie woda administrator czy za wynajem i utrzymanie? jesli mieszka sama a mieszkanie niema więcej jak 70m2 to góra 150eu
        Więc nie pisz bzdur.
        • Gość: Greg Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: *.chello.pl 23.10.10, 09:38
          Mieszka sama, w Niemczech. Mieszkanie spółdzielcze 80 metrów, koszty podałem całkowite.
          • Gość: OLO Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: 151.59.16.* 23.10.10, 10:07
            Gość portalu: Greg napisał(a):
            > Mieszka sama, w Niemczech. Mieszkanie spółdzielcze 80 metrów, koszty podałem ca
            > łkowite.

Ja nie wiem jak ta spółdzielczość w DE wygląda? nie jest to tak ze ona płaci 350~400EU , za mieszkanie a reszta Eu to są koszty właściwe utrzymania?
            Bo jak rozumiem w spadu tego mieszkania dostać nie możesz?
            Według mnie jest to mieszkanie czynszowe społeczne których pełno w Niemczech ,i dlatego jest tak , po każdym remoncie w mieszkaniu płacisz więcej bo standard się podwyższył mój kolega płaci własnie tak .
            Przy własnym mieszkaniu (w miarę nie zniszczonym budynku np. składka po 10tys na nowy tynk )płaciła by max 230-270Eu

• ben-oni Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t... 22.10.10, 20:55
      Ojej, a Sadowski z centrum Adama Smitha powiedział, że Polacy wcale nie zarbiają za dużo i nie powinno sie podnosić minimalnej płacy, bo to osłabi naszą gospodarkę... tylko nie powiedział ten ch...j, co komu po takiej gospodarce, skoro 70% społeczeństwa wegetuje jak średniowieczni Rumuni w lesie.
    • Gość: Alojz Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 21:20
      >Koszty utrzymania mieszkania pochłaniają w Polsce siódmą część domowego budżetu<
      W moim przypadku Koszty utrzymania mieszkania pochłaniają w połowę domowego budżetu
      1100 złotych na czteroosobową rodzinę i 600 złotych opłat
      trudno nam związać koniec z końcem
      • Gość: olo Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: 151.59.16.* 22.10.10, 23:51
        Gość portalu: Alojz napisał(a):

> >Koszty utrzymania mieszkania pochłaniają w Polsce siódmą część domowego
        > budżetu
        <
        > W moim przypadku Koszty utrzymania mieszkania pochłaniają w połowę domowego bud
        > żetu
        > 1100 złotych na czteroosobową rodzinę i 600 złotych opłat
        > trudno nam związać koniec z końcem

Ty choć jedna/y rozumiesz co to znaczy koszt utrzymania a nie , raty ,wynajem
        a to co robisz to jest wielką sztuką , bo ci bezmózgowcy co nawet nie wiedza o czym jest tekst umarli by już dawno w przebiegach przy tym czym dysponujesz.
      • Gość: lukasz Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 11:29
        I to się chwali, że żyjesz godnie. Szkoda tylko, że ta banda, która nami rządzi nigdy tego nie zrozumie, że ma biednych obywateli. Bogactwo Polaków jest pozorne.

pozdrawiam.
    • Gość: Fakty porównywarka IP: 178.73.48.* 22.10.10, 21:43
      Skoro mieszkania są 4 razy droższe to i ich utrzymanie musi odpowiednio kosztować, szczególnie porównując siłę nabywczą średniej pensji Polaka i Anglika.

www.pb.pl/2/a/2010/08/16/Warszawa_jedna_z_najdrozszych_stolic_w_Europie
      • Gość: gugcia0 trudno te relacje porownać, ale w Polsce jest b. IP: *.chello.pl 22.10.10, 23:07
        drogo,szczególnie dla osób młodych,które nie maja własnosci zapłaconej kiedyś gotówką, i muszą wynajmować albo płacić 30 letni kredyt za małe mieszkanie.Te osoby mają taniej na Zachodzie,szczególnie w RFN, w malych miastach lub na wsi pod niemieckim miastem.Gdy ktoś ma w Polsce własność bez kredytu mieszka taniej niż na Zachodzie, ale nie b.tanio.Ja mam 71 m2 mieszkanie w Krakowie,własne,zapłacone w 1995 roku gotówką,550 zł opłaty eksploatacyjne,prąd,gaz,telefon,Internet to ok.300 zł,razem 850 zł.Dochody rodziny to ok. 4 tys zł,czyli ok. 20%,jak na Zachodzie,trochę taniej niż w porównywalnie atrakcyjnym zachodnim mieście.Ale to własność odrebna,hipoteczna,bez kredytu.Wezmy kogoś kto chce tak żyć jak ja ale musi wynająć,to jest ok.1600 zł za wynajem,nie mieszkam w centrum,plus moje opłaty (850 zł),to jest 2450 zł,to jest 600 euro,drożej niż na Zachodzie,tam podobny poziom ma się za ok.500 do 600 euro, a zarobki ok 2000 euro.Dlatego młodzi wyjeżdżają,tam mogą żyć,tu nie.Jest za drogo.Tu tekst ma rację - Polska jest dla ludzi bez spłaconej własności za droga,nie wystarcza im na życie,część musi emigrować.To nic nowego,tak było w Polsce od 150 lat,Polonia w Niemczech,Francji,USA powstała juz za zaborów,Polacy zawsze musieli emigrować,to był zawsze b.biedny,mało zaradny kraj.Tak jest i będzie,jeszcze ok.20 do 30 lat, może wtedy wzrosną zarobki i tak spadnie ilośc ludności,że mieszkania potanieją i będa puste.Ale to w roku 2030 lub 2040,ja juz tego nie dozyję.
        • Gość: Fakty RFN IP: 178.73.48.* 22.10.10, 23:18
          www.tvnwarszawa.pl/-1,1665728,0,,berlin_tanszy_od_warszawy,wiadomosc.html
          Mieszkanie wielkości 90 metrów kw można kupić w Berlinie dwa razy taniej niż w Warszawie. Co więcej, przeciętny Berlińczyk potrzebuje zaledwie trzech lat, żeby na takie lokum zarobić. Mieszkańcowi stolicy zajmuje to 16 lat.
    • w.i.l Hannie Gronkiewicz-Buspas-Słupek-Mega-Korek- 22.10.10, 22:39
      -Płonący-Autobus-Podwyżka-Opłat-Bezkarne-Oszołomy-na-Krakowskim-6-Tysięcy-Nowych-Urzędnikó-Dwa-Miliony-Własnego-Majątku-Waltz za ostatnie podwyzki czynszów, opłat za wodę i o 1000% za uzytkowanie wieczyste gruntów pod mieszkania serdecznie dziekujemy!

HGW - nigdy więcej!
    • sselrats Trzeba zaplacic za nieudolnosci i pazernosc 22.10.10, 22:42
      wszystkich organzacji bezposrednio i posrednio obslugujacych mieszkanie.
    • pokemon77 Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t... 22.10.10, 22:45
      mieszkam na przedmiesciach manchesteru- flat 3 sypilanie (polskie m) jakies 100-105 m2.
      koszta miesieczne
      rent-czynsz (razem z woda) 307 funtow
      council tax 75 funtow
      prad i gaz okolo 40 funtow miesiecznie zima 60
      telefon+internet 22 funty
      suma 444-464
      miesieczne dochody rodziny 2+1 2350 funtow

tyle w temacie
      (
      • Gość: 123 A swistak siedzi... IP: *.campus.bath.ac.uk 23.10.10, 09:48
        Odkad to w Angli 3 bed flat ma ponad 100m2??? Chyba w gregorianskich kamienicach, gdzie czynsz kosztuje 1000 a nie 300 na 'przedmiesciach Manchesteru', za 300 to masz w Anglii bedsit czyli jeden pokoj, no chyba ze przeliczasz na glowe. Rent i czynsz? Przeciez to jedno i to samo! A powierzchnie to moze masz podane w square feet? Nie mieszaj 'mlodym, wyksztalconym z wielkich miast' w makowkach!
    • pokemon77 Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t... 22.10.10, 22:46
      mieszkam na przedmiesciach manchesteru- flat 3 sypilanie (polskie m4) jakies 100-105 m2.
      koszta miesieczne
      rent-czynsz (razem z woda) 307 funtow
      council tax 75 funtow
      prad i gaz okolo 40 funtow miesiecznie zima 60
      telefon+internet 22 funty
      suma 444-464
      miesieczne dochody rodziny 2+1 2350 funtow

tyle w temacie
      (
      • agg Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie 22.10.10, 23:05
        to gralutuje w reading za takie mieszkanie rentu zaplacisz min 900 plus reszta.
        • Gość: ?? Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: *.aster.pl 22.10.10, 23:27
          Po jakiemu wy tu write, przecież to się read nie daje.
          • agg Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie 22.10.10, 23:50
            te miasto nazywa sie "czytac" to duze i dynamiczne miasto, jedno z najlepszych w anglii pod wzgledem pracy.
      • Gość: tomasz@uk Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: *.41.237.188.sub.mbb.three.co.uk 23.10.10, 00:58
        >> rent-czynsz (razem z woda) 307 funtow

powinno byc ze 3 razy wiecej (za cale mieszkanie)

>> council tax 75 funtow

co najmniej 2 razy wiecej
    • gregsmile koszty czynszu to głównie cena ogrzewania i wody 22.10.10, 23:53
      w Polsce nie mamy na nią wpływu ponieważ ogrzewanie centralne jest zwykle z elektrociepłowni a woda liczona jest wg metrów.
      natomiast zagranicą do domów czy bloków zwykle doprowadzana jest tylko zimna woda, która jest podgrzewana w bolierach elektrycznych do ogrzewania i kranów. ponieważ energia elektryczna za 1 KWh jest duża niższa w UE niż w Polsce, stąd się biorą wyższe czynsze w Polsce. Dodatkowo w Polsce woda bieżąca jest bardzo droga z uwagi na proglemy z pozyskaniem czystej wody i średniowiecznym sposobem oczyszczania ścieków.
      dodam, że do tej pory w Polsce nie wprowadzono opłat ekologicznych za odzysk środków wtórnych jak plastik, aluminium czy papier. a te opłaty (głównie w kaucjach i kosztach wywozu śmieci) są już wprowadzone w starych krajach UE.
      • hooligan1414 Re: koszty czynszu to głównie cena ogrzewania i w 23.10.10, 00:05
        fakt - do tego znacznie potania to budowe takich mieszkan, bo nie trzeba ciagnac tych wielkich rur, cyrkulacji etc. Do tego powszechnie juz stosuja kolektory sloneczne do grzania cwu w budownictwie wielorodzinnym. i takto wyglada. A w Polsce? w tym kraju najmniejsze goooowno musi kosztowac krocie
    • wieczno Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t... 23.10.10, 00:01
      Ilość pokoi to nie wszystko, liczy się też ich powierzchnia. Mieszkam na wyspach, przeciętny tutejszy pokój to prawdopodobnie połowa polskiego przeciętnego pokoju. Niech wszyscy w Polsce pobudują sobie ścianki działowe w każdej izbie i nasza statystyka bardzo się poprawi.
    • wilhelm4 Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t... 23.10.10, 00:42
      > czyli nawet cztery razy więcej niż w bogatszych krajach Unii.

BREDNIE. Autor nie wie, o czym gryzmoli.
      Znam rzeczywistosc w D, A, GB i F.
      I powtarzam: brednie.

• Gość: olo Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: 151.59.16.* 23.10.10, 09:06
        > > czyli nawet cztery razy więcej niż w bogatszych krajach Unii.
        >
        > BREDNIE. Autor nie wie, o czym gryzmoli.
        > Znam rzeczywistosc w D, A, GB i F.
        > I powtarzam: brednie.

Dlaczego brednie?

Podam ci przykład z północnych Włoszech
        Mieszkanie 80m2 + taras 10m2 4pokoje , 3pietra 6 mieszkań , miasto stolica regionu 300tys nad morzem.

Place 150EU miesięcznie: w tym : ogrzewanie ,woda ciepła , oświetlenie klatki ,sprzątanie klatki podwórka,administrator ,ubezpieczenie etc.
        Na ogrzewanie idzie sporo bo tu wiatr BORA osiąga prędkości 150~240 km/h
        (większość budynków w PL po tej Borze już by nie istniała, norma przewiduje w PL max 150km/h) , a okna są od 3stron świata.
        więc mamy 150eu + woda zimna + gaz + smieci = 200eu miesięcznie
        Podatek katastralny znieśli w 2008r jak zaczął się kryzys.

Gdyby to był blok choć z 20 mieszkaniami płaciłbym mniej ,zamiast 150Eu 130Eu

Wcześniej wynajmowałem mieszkanie w Bloku 25 MIESZKAŃ , mieszkanie 50m2 wynajem 500Eu + OPŁATY dostawałem rozliczenia z opłat.
        Te wyglądały tak 80Eu miesięcznie : ogrzewanie ,winda, woda ciepła woda woda zimna, oświetlenie , sprzątanie administrator itp.
        Został do zapłacenie b.tani gaz tylko gotowanie , i śmieci 12eu miesiecznie
        RAZEM ~110eu miesiecznie teraz niech to będzie 125Eu

Płaca minimalna w fabryce to 1250eu + 13-syka daje 1350eu MIESIĘCZNIE , to 5,5X więcej od minimalnej w Polsce 970zł netto.

• czerwony.poll74 Chwdp iii i iv rp! witajcie w 3-cim świecie! 23.10.10, 02:30
      Ustanowię fundację im. Ryszarda C., która będzie gromadzić pieniądze i świadczyć pomoc prawną dla osób zbrojnie walczących z reżimem, oraz dla ich rodzin. Obecne państwo to nie jest już mój kraj, mój kraj został pobity w 1989 roku i od tamtej pory jest pod okupacją, a jak pokazuje doświadczenie, miejscowe sku...syny potrafią być gorsze od obcych.
    • Gość: ew Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t... IP: *.cpe.townisp.com 23.10.10, 04:46
      a co rząd na to?
      • cus27 Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie 23.10.10, 06:32
        Gość portalu: ew napisał(a):

> a co rząd na to?
        "... Jak na lato..."! Odbieranie... dzieciom kasy,aby latac dziure finansowa...(??? ), a przyslowie mowi :"kto daje i zabiera ten sie w piekle poniewiera "!!!
    • Gość: ksiądzpopierduszko Polska zieloną wyspą szczęścia IP: 77.236.26.* 23.10.10, 08:04
      Każdy wskaźnik jakości życia plasuje Polskę (sorry: Bolandę) na ostatnim lub przedostatnim miejscu w Unii. Rywalizuje ten zbędny kraj jedynie z Rumunia lub Bułgarią o ostatnie miejsca w każdej klasyfikacji. Polska - Potato Republic of Bolanda - staje się Meksykiem Europy. Stacza się po równi pochyłej do pzoiomu krajów Trzeciego Świata. Podziękujcie za to szaleńcom i nieudacznikom, którzy dorwali się do władzy 21 lat temu, choć nie mieli po temu najmniejszych zdolności, nie mówiąc już o prawach. Za skolonizowanie kraju dostali ochronę imperium międzynarodowego kapitału i prawo bycia namiestnikami, do zarządzania narodem niewolników, skazanych albo na służalczą wegetację w granicach Bolandy, albo na emigrację zarobkową - w obu przypadkach na życie niekiedy poniżej godności ludzkiej. W międzyczasie uformowała się lokalna oligarchia ekonomiczna, która teraz konsoliduje swoją władzę polityczną i umacnia pozycję w kraju na przyszłość. Kto się nie załapał, już się nie załapie. Powstanie rozwarstwienie społeczne jak w Ameryce Południowej: 5% - obscenicznie bogata oligarchia, 15% - obsługująca ich warstwa żywiących się łaskawie rzucanymi okruchami ze złotego stołu i reszta, 80-procentowa przytłaczająca większość społeczeństwa żyjąca z dnia na dzień na granicy ubóstwa a niekiedy wypadając poza nią, bez żadnej sieci zabezpieczającej, bez nadziei na poprawę losu. Potem powstaną (pewnie na terenie i wokół blokowisk z PRL) puebla nędzy a wraz z nimi szwadrony śmierci dla ochrony własności i porządku oligarchicznego faszystowskiego kapitalizmu.
      • Gość: Zgadza się! Re: Polska zieloną wyspą szczęścia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 13:45
        Zgadza się!
    • jozo2 Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t... 23.10.10, 08:39
      POwinno sie bardziej dokręcać śrube może wtedy coś się ruszy w francji strajkują o 2 lata a u nas chcą przedłużyć o 5lat i cisza, jacy zadowoleni nasi rodacy jeszczePOwinno sie laćPO mordzie
    • quri3 Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t... 23.10.10, 10:12
      Zgadza się. Na zachodzie jest lepszy stosunek zarobków do wydatków na mieszkanie. W przeliczeniu na pln może i wydają więcej, ale stanowi to mniejszy procent ich zarobków niż w Polandii. Tego nie da się ukryć. Moja siostra i jej mąż pracują w Londynie i za mieszkanie 80 m2, średni standard pod Londynem płacą 800 funtów miesięcznie ze wszystkimi opłatami, mediami itp. Zarabiają po ok. 1500 (podstawa + nadgodziny). W Polandii wynajęcie mieszkania o takiej powierzchni to koszt zaczynający się od 2000 pln + opłaty. Przy takiej samej pracy - praca fizyczna - w Polandii mogliby sobie na to pozwolić? Zarobiliby może 2000-2500 pln netto. Czy byłoby ich stać na wynajęcie mieszkania o powierzchni 80 m2? Przecież wtedy jedna pensja szłaby na opłatę mieszkania...
    • Gość: janek Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 11:50
      Autor tego artykulu nie podal wysokosci czynszow. Czynsz w Niemczech wynosi 400 lub 800 Euro. Do czynszu nalezy doliczyc koszty utrzymania ok 200 -300 Euro. Koszt wybudowania domu to 200 do 450 tys Euro i oczywiscie wiecej. To ile kosztuje wynajecie mieszkania w bloku?
    • Gość: elfik Bo nasza zielona wyspa jest malutka i... IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.10, 12:01
      ...dlatego mamy małe mieszkanka. A jest drogo, bo każdy chce mieszkać w raju, gdzie podatki najniższe, ceny niziutkie, inflacji nie ma, płace wysokie...
      A na serio? Krajem rządzi piąta władza - mafia, która ma na usługach polityków, wymiar sprawiedliwości i media.
    • Gość: lusjola I to jest temat pod debate w sejmie IP: *.chello.pl 23.10.10, 12:05
      a nie dac ochrone BOR czy nie i darcie kotow skandal panowie poslowie
    • Gość: zbyś Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie t... IP: *.konskie.pl 23.10.10, 13:03
      Bzdury do potęgi niechby we Francji Holandii była przez TYDZIEŃ taka zima jak u nas w zeszłym roku to maja klęskę żywiołową, A ICH PIĘTROWE DOMY(6X5M) Z KILKOMA POKOJAMI MIESZCZĄ SIĘ W MOIM SALONIE,( dom przeciętny).Takie pseudonaukowe porównania dla gawiedzi.
      • Gość: olo Re: Polak ma mniejsze mieszkanie, a wydaje na nie IP: 151.59.16.* 23.10.10, 13:15
        Gość portalu: zbyś napisał(a):
        > Bzdury do potęgi niechby we Francji Holandii była przez TYDZIEŃ taka zima jak
        > u nas w zeszłym roku to maja klęskę żywiołową, A ICH PIĘTROWE DOMY(6X5M) Z KILK
        > OMA POKOJAMI MIESZCZĄ SIĘ W MOIM SALONIE,( dom przeciętny).Takie pseudonaukowe
        > porównania dla gawiedzi.

Zbysiu ale o czym ty bełkotasz? Europa to nie tylko Holandia
        a Finlandii ty słyszał? a o miastach w alpach Francuskich .

Ja mieszkam w mieście gdzie wiatr 240km/h zamienił by cale to Polskie budownictwo w wielkie gruzowisko w jeden dzień , a tu nic spokojnie inne STANDARDY budowania .

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka