Dodaj do ulubionych

Euro w Estonii przyciągnie zagraniczne koncerny...

IP: 89.100.140.* 25.10.10, 16:15
Niewiele tracą Estończycy. H&M to taka sieciówka, gdzie sprzedaje się beznadziejne rzaeczy, kiepskiej jakości i wmawia się ludziom, że to modne. A Ikea jest dość przeciętna. Jest wiele firm oferujących lepsze produkty za podobną cenę.
Obserwuj wątek
    • Gość: pewniee Euro w Estonii przyciągnie zagraniczne koncerny... IP: *.dag.pl 25.10.10, 17:57
      Euro to jedyna szansa dla małych krajów na stabilizację gospodarki

---
      dobre-pozyczki.blogspot.com
      • asperamanka Re: Euro w Estonii przyciągnie zagraniczne koncer 25.10.10, 20:03
        Mam wrażenie z doświadczenia że to jest też niestety trochę kwestia postrzegania tych państw przez inwestorów jako państw sezonowych, bo był zsrr. Polska też ten problem miała w okresie międzywojennym i zaraz po 1989 tylko myśmy byli troszkę większym rynkiem więc warto było zaryzykować. Przyjęcie Euro przez Estonię może dać jakiemuś szefowi koncernu usprawiedliwienie przed jego inwestorami w razie czego typu "no tak kraj mały ale jest Euro i zawsze zdążymy uciec z kapitałem jakby co".
        • Gość: Topm Re: Euro w Estonii przyciągnie zagraniczne koncer IP: *.backiel.com.pl 25.10.10, 22:27
          Za to u nas H&M w każdej wiosce po 3 szt.
    • Gość: dorpacki gość trochę szwedzkiego kapitału już jest IP: *.pintmann.ee 25.10.10, 18:59
      ale potencjał jest na znacznie więcej. widać, że była bieda straszna po upadku ZSRR, ale teraz wygląda mniej więcej tak samo jak w Polsce.
      na pewno dużo jeszcze z tego kraju da się wykrzesać.
    • Gość: niki Ikeę?! Litości co za jełop to pisał IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 20:35
      Zagadka dla redaktorka: dlaczego piszemy IKEA i nie odmieniamy tej nazwy?
      Podpowiedź: a jak jest z NASA?
      Nagroda:szansa na przeprosiny dla czytelników.
      • Gość: niki jełop Re: Ikeę?! Litości co za jełop to pisał IP: 94.254.155.* 25.10.10, 21:06
        poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9009
        niki to jełop.
        Polski jest językiem odmiennymi. Ikeę można, a nawet należy odmieniać po polsku.
        Tylko jełopy mówią pojechałem do IKEA i myślą, że się przez to stali nowobogaccy, a w rzeczywistoci Ikea jest dla proli.
        • Gość: niki jełop 2 Re: Ikeę?! Litości co za jełop to pisał IP: 94.254.155.* 25.10.10, 21:12
          www.editorial.pl/poradnia.php
          Nasę też można odmieniać po polsku.
          Nie ma żadnego powodu, żeby nie odmieniać. A wręcz przeciwnie jest parę powodów żeby odmieniać.

Tylko małe jełopy dla których odmiana jest zbyt trudna mają z nią kłopoty i wolą zapobiegawczo mówić prymitywnym pidżinem.
          • Gość: niki I jeszcze drobiazg IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 21:43
            Pidżin to prymitywna odmiana języka angielskiego, z który akronim IKEA nie ma nic wspólnego, więc uwaga nie na miejscu jełopie. I naucz się stawiać przecinki.
          • Gość: lutek Re: Ikeę?! Litości co za jełop to pisał IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 21:59
            "Nasę" - ciekawie pisane. To poproszę o odmianę NSA (Naczelny Sąd Administracyjny), skrót rodzimy więc powinno pojść jak po maśle. Np. "mam sprawę w N...?"
        • Gość: niki Kompromitacji ciąg dalszy IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 21:37
          W języku polskim akronimy (uwaga trudne słowo) zakończone na literę "a" nieodmieniamy!
        • Gość: niki jełopie przeczytaj podany przez ciebie link IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 21:50
          "Użytkownicy języka polskiego mogą mieć oczywiście inne odczucia, ale warto pamiętać, że:
          (1) słowo IKEA jest skrótowcem (jego rozwiązanie podaje np. Słownik skrótów i skrótowców J. Podrackiego, wydany przez PWN),
          (2) skrótowce, nawet o tych samych zakończeniach, co zwykłe słowa, często są nieodmienne,
          (3) wspomniany słownik informuje, że nazwy IKEA możemy nie odmieniać, a później wydany Wielki słownik ortograficzny PWN podtrzymuje tę opinię."
          • Gość: niki jełop Re: jełopie przeczytaj podany przez ciebie link IP: 46.112.196.* 25.10.10, 23:01
            Przeczytałem.
            Ikeę można odmieniać lub nie. Więc się jełopie nie czepiaj dziennikarza, że dobrze napisał.

Wkurzają mnie ludzie, którzy się czepiają jak inni mówią i piszą.
            1. Najczęściej jak niki jełop nie mają racji, ale się czepiają. Niech się zajmą lepiej sobą jełopy.
            2. To jest po prostu niegrzeczne.

A (niektóre) akronimy zakończone na a można odmieniać jełopy 2.

Nie ma takiego przepisu, że nie można.
            Np. mówi się pracuję w polfie, a nie pracuję w Polfa.
            Można też odmieniać visę.
            Większość osób mówi, że zapłąci visą, a nie zapłaci VISA.

NSA się nie odmienia. Nie trzeba wiele inteligencji, żeby wyczuć które skrótowce w języku polskim się odmienia, a które nie.

Widocznie dla niektórych jełopów to za trudne.

Ful ludzi odmienia też tepsę, chociaż kończy się a. Jak oni mogą. Drażnią uszy nikiego jełopa.
            • Gość: nki Re: jełopie przeczytaj podany przez ciebie link IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 23:51
              Nie przeczytałeś -
              "Użytkownicy języka polskiego mogą mieć oczywiście inne odczucia, ale warto pamiętać, że:
              (1) słowo IKEA jest skrótowcem (jego rozwiązanie podaje np. Słownik skrótów i skrótowców J. Podrackiego, wydany przez PWN),
              (2) skrótowce, nawet o tych samych zakończeniach, co zwykłe słowa, często są nieodmienne,
              (3) wspomniany słownik informuje, że nazwy IKEA możemy nie odmieniać, a później wydany Wielki słownik ortograficzny PWN podtrzymuje tę opinię"
              Jełopie nie masz racji i głupio sie tłumaczysz. Przede wszystkim nielogicznie.
              Wszysto można "se" odmieniać - skrórtowce także, a wg uważania pisać w gazecie "kasa" zamiast pieniądze. Polska to wolny kraj, a ochrona języka to fikcja.
              W języku nie ma przepisów, są reguły - jełop tego nierozróżnia.
              Wiekszość ludzi mówi np. przeźroczyste co nie oznacza, że to prawidłowe.
              Do ugniatania języka wg własnego widzimisię i braków podstawowej wiedzy nie potrzeba żadnej inteligencji.
              "Ful ludzi odmienia tez tepsę.." bez komentarza, "anglopidżin" w wydaniu krajowym
            • Gość: niki Re: jełopie przeczytaj podany przez ciebie link IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.10, 00:06
              1.Jednak nie doczytałeś
              2.Niech dziennikarze zaczną pisać prawidłowo, to nikt nie będze czepiał.
              3.Poproszę o przykłady oparte wykładnią językoznawców, a nie tym że Zenek pod budką z piwem tak mówi.
              4.W posługiwaniu sie polszczyzną obowiązują reguły, a nie przepisy.
              5.Do odmieniania nie stosujemy inteligencji, ale reguły.
              6.Dla jełopów wszystko jest zatrudne
              7."Ful ludzi odmienia.." - najlepsza kwintesencja twoich wypocin w języku anglo-polo-pidżin.
      • asperamanka Re: Ikeę?! Litości co za jełop to pisał 25.10.10, 22:53
        Polski jest językiem żywym i dosyć mało się w sumie boimy dominacji przez to że pożyczymy obce słowa. W ciągu wieków pożyczki językowe braliśmy skąd się da bez kompleksów. Tak samo jak język angielski. Nie wymyślamy "ordinateur" zamiast komputera żeby podkreślić odrębność. Przed II Wojną Światową nie odmieniało się słowa "radio" ani "metro" ale przyjęliśmy to za własne słowa. Zapomniany sprzęt: przed wojną po prostu zrobiliśmy "dalekopis" jako kalkę z niemieckiego "fernschreiber" a po wojnie wszyscy mówili "telex", a teraz już nikt nie wie co to było.

Jak idę z dziećmi na targ to raz mówię "kartofle" a raz "ziemniaki". Jak pokazują że chcą takie coś duże niebieskie to ja mówię "bakłażan" co jest tureckie a moja babka "oberżyna" francuskie i ok. Nie dajmy się zwariować.

A a propos tego że może zrobimy "haendemkę" tośmy zrobili z pewnej bryki "beemkę" i juz się nikt nie dziwi :-)
    • Gość: niki Ikeę i H&M? IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 22:04
      A może trochę konsekwencji - albo odmieniamy, albo nie. Jak z IKEA robimy "Ikeę" to może z H&M zrób "Haendemę"?
      • balajanek Re: Ikeę i H&M? 25.10.10, 22:18
        W sumie to mają fajnie,że nie mają Ikei.
        Ikea to taki Mc Donald's meblowy.
        • Gość: niki Re: Ikeę i H&M? IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 23:58
          Mac Donald's czyli coś należące do Mac Donald? Czy anglopidżin?
          • Gość: balajanek Re: Ikeę i H&M? IP: 82.132.139.* 26.10.10, 08:21
            Tak,niki.A dokładnie nazwa firmy tak brzmi: McDonald's ,w moim poście użyta w pierwszym przypadku.Pan McDonald był zapewne jej pierwszym właścicielem.
            Więc za bardzo nie rozumiem twoich pretensji.Porozmawiaj z panem McDonaldem może zmieni jej nazwę według Twoich upodobań.Pewnie Ci odpowie,że nie ma jeszcze spolszczonej nazwy
            jego badziewiastej firmy.
            • asperamanka Re: Ikeę i H&M? 26.10.10, 10:53
              Tak. Pan McDonald był pierwszym właścicielem i sprzedał firmę w latach wczesnych pięćdziesiątych chyba. Ale z prawem do zachowania nazwy.

Zresztą ciekawostka. Sporo lat temu w Londynie jedna dziewczyna podawała mi nazwisko i telefon. Była McCośtam. Ja przy niej zapisywałem na kartce McCośtam, tak miałem zakodowane że się pisze. A ona mnie pyta skąd się domyśliłem że jest Szkotką i jej nazwisko się pisze McCośtam a nie Irlandką pisaną jako Maccośtam? :-) To na temat języków. Pozdro.
      • Gość: niki jełop Re: Ikeę i H&M? IP: 89.108.252.* 25.10.10, 23:12
        A dlaczego z H&M mamy zrobić Haendemę. A nie Haim. Było nie było zgodnie z polską ortografią & zastępuje i.
        Tylko C&A czasami wymawiam rzeczywiście po angielsku jako si aj ej.
        • Gość: niki Re: Ikeę i H&M? IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 23:55
          Logiką nie grzeszysz jednen znak ze skrotu tłumaczysz na polski, reszta zostaje w oryginale?
    • Gość: kazio Euro w Estonii przyciągnie zagraniczne koncerny... IP: 173.183.1.* 25.10.10, 22:32
      Nastepna sciema Euroentuzjastow.
      Tak IKEA jak i H&M sa firmami Szwedzkimi, kraju gdzie o Euro nikt nie chce nawet slyszec
    • ulanzalasem Euro w Estonii przyciągnie zagraniczne koncerny... 25.10.10, 22:34
      Tylko kto będzie kupował te dobre (buble) i jak za nie zapłaci?
    • Gość: pantulipan Euro w Estonii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 22:38
      Ostatnio staram się nie klikać w pole "Komentarze", bo z góry wiem, że komentarze będą nie na temat albo zacznie się ujadanie.

Puryści językowi z gustami i kieszenią powyżej sklepów Ikea i H&M. Przezabawne. Tyłek na taborecie i ujadanie przed komputerem. Mądrale zza klawiatury.

Wracając do tematu zasadniczego... Estonii życzę jak najlepiej. Co do Łotwy i Litwy, to dopiero niedawno znajomi z tych krajów otworzyli mi oczy. Szczerze mówiąc (pisząc) spodziewałem się, że oba kraje radzą sobie nieco lepiej. Jednak na podstawie opowieści kilku Łotyszy okazuje się, że cienko sobie tam radzą i nie jest nawet umiarkowanie kolorowo.

pTp
    • Gość: mmm Euro w Estonii przyciągnie zagraniczne koncerny... IP: *.chello.pl 25.10.10, 22:50
      Może i H&M nie mają, ale za to Reserved jest. W Tartu ma nawet reklamę na największym CH. A w sumie to się nie dziwię, że nie ma tam Ikei. Byłem tam we wrześniu w 3 z 4 największych miast. I tak w aglomeracji Tallina mieszka 500 tys. osób i tylko tam w zasadzie miała by rację bytu Ikea. Tartu, drugie co do wielkości ma 100 tys. mieszkańców. Ale 20 tys. to studenci i bez nich w wakacje miasto jest nieco senne. Trzecia jest biedna Narwa, tuż przy granicy gdzie mieszkają prawie sami Rosjanie. czwarta Parnawa zaś ma 44 tys. i centrów handlowych już tyle co w Olsztynie. Ogólnie rynek (mały, bo cały kraj 1,3 mln) jest już bardzo nasycony jeśli chodzi o centra handlowe.
      • gringo68 żałosne 26.10.10, 08:32
        to wartościowanie sklepów "IKEA dla proli", "H&M badziewne"

tak was to rajcuje gdzie kto co kupuje? a może po prostu to są normalne sklepy i kupują tam narmalni ludzie, jedne rzeczy są ładniejsze, inne gorsze, a wy to jacyś zakompleksieni frustraci
        • Gość: balajanek Re: żałosne IP: 82.132.139.* 26.10.10, 08:40
          Nie jestem frustratem.Po prostu mam prawo,takie samo jak Ty,do oceny firmy.
          Są trzy oceny: moja-badziewna,Twoja-normalna,firmy-najlepsza na świecie.
    • Gość: Eesti Euro w Estonii przyciągnie zagraniczne koncerny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:12
      Kiedys na estonia.com.pl czytalem ze tam sa niskie podatki. Ktos to potwierdzi?
    • tornson Budowanie gospodarki opartej w 100% o zagraniczne 26.10.10, 10:15
      koncerny to najzwyklejsza bantustanizacja, pozbywanie się przez państwo prawdziwej niezależności gospodarczej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka