Dodaj do ulubionych

W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste gruntu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 22:03
Proszę o poprawienie błędu w zdaniu:
"Z kolei na poznańskim osiedlu Zygmunta Starego gmina podniosła właścicielowi 57-metrowego mieszkania opłatę ze 100 do 1100 zł, czyli o 1100 proc.!"
Obserwuj wątek
    • Gość: maniak Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: 93.159.18.* 05.01.11, 08:30
      Tez zwróciłem na to uwagę. Nie wiem jak autor policzył te procenty. Aż kłuje w oczy.
      • Gość: anro Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.11, 09:23
        dosc prosto:
        100 zl to 100%
        1100 zl to X%
        Jakby nie liczyc wychodzi 1100%.
        Wzrost oplaty byl JEDENNASTOKROTNY.
        • Gość: jaja Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 14:57
          dynamika wynosi 1100%, a wzrost (przyrost) jest o 1000%
          • Gość: zastępcaKierownika cocojumbo i do przodu +1% tygodniowo IP: *.aster.com.pl 05.01.11, 18:54
            wiec nie ma znaczenia czyja ziemia
          • Gość: jola Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 19:41
            czyli różnica pomiedzy dynamiką a wzrostem ceny wynosi 100%, tak? :)
    • Gość: WL W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste gruntu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.11, 09:42
      Pewnie najlepiej nie zapłacić za prawo właśności (rzędu od kilkuset do kilkunastu tys. zł/m2) a płacić grosze za prawo wieczystego użytkowania ( 1% od zaniżonej wartości gruntu). Dmuchanie tematu jaka to krzywda ludzka płacić zamiast 100 zł - 1100 zł. A ile musiałby zapłacić koleś z Poznania, żeby stać się właścicielem części ułamkowej gruntu, za którą obecnie wnosi opłatę. Skoro płaci 1% (tj. 1100zł) to wartość gruntu wynosi 110 tys. zł.
      Pytam nad czym lament, że ceny gruntów rosną chyba.
      • rydzyk_fizyk Bo to "podatek" od papierowych milionerów 05.01.11, 20:16
        Już dawno pisałem na forum żeby zwracać na to uwagę.

Opłaty za użytkowanie wieczyste to taki podatek katastralny w wersji demo.
        Cóż, ludzie twierdzą, że na papierze ich mieszkania drożeją (ceny ofertowe) to niech płacą opłatę od zwiększonej wartości. Coś za coś.
        • mara571 powiedz mi rydzyku_fizyku czy 05.01.11, 21:12
          problem "apartamentow" na gruntach bedacych wieczysta dzierzawa jest specyficznie warszawski?
          Moich dziadkow za PRL wywlaszczyli za 7,5 za mkw w roku 1974 i pewna spoldzielnia wybudowala tam osiedle mieszkaniowe.
          Drugie pytanie: czy apartamenta byly tansze? W koncu w Warszawie udzial ceny dzialki w 1 mkw wynosi prawie 2 tys. zl.
          • rydzyk_fizyk Re: powiedz mi rydzyku_fizyku czy 05.01.11, 23:56
            1. Problem nie jest tylko warszawski ale w stolicy szczególnie dobrze widoczny bo:

- dekretem bierutowskim wywłaszczono właścicieli nieruchomości w dawnych granicach Warszawy, nieruchomości te potem w znakomitej większości trafiły po powstaniu samorządów do gminy, a ta mogła przekazywać je w użytkowanie wieczyste.

- na tych terenach przekazywanych w formie użytkowania wieczystego budowały spółdzielnie mieszkaniowe - po wykupie lokatorzy stali się właścicielami budynków ale grunt to nadal użytkowanie wieczyste i co za tym idzie muszą ponosić opłaty na rzecz gminy.

- w tej formie grunt trafiał również do deweloperów czy pierwotnie czy też wtórnie.

2. Nie sądzę by były tańsze od budowanych na gruncie nienależącym do gminy czy SP - użytkowanie wieczyste nie różni się zakresem wiele od własności - poza opłatami i ewentualnie sprecyzowaniem na jakie cele je ustanowiono.
            • rydzyk_fizyk Re: powiedz mi rydzyku_fizyku czy 06.01.11, 00:00
              no i do tego miasto zabrało się za wyceny w szczycie bańki a wcześniej temat leżał odłogiem - stąd takie drastyczne skoki opłat.
              • Gość: a Re: powiedz mi rydzyku_fizyku czy IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 10:53
                Wartość gruntu określana jest na podstawie wyceny mieszkania.
                Pytanie na jakiej podstawie ktoś może w ogóle twierdzić, że obecne ceny ofertowe czy nawet transakcyjne mają cokolwiek wspólnego z wartością rynkową ogółu mieszkań. Przecież transakcjami objęty jest jedynie ułamek procenta wszystkich mieszkań, a transakcje wykonywane są po cenach będących wynikiem kilkuletniej bańki.
                Tzw. wartość rynkowa to dla większości posiadaczy mieszkań czysta abstrakcja, gdyż nie zamierzają oni swoich mieszkań sprzedawać, gdyby wszyscy naraz chcieli to zrobić np. w Warszawie to ceny oscylowały by koło zera.
              • watako23 Re: powiedz mi rydzyku_fizyku czy 06.01.11, 11:28
                > no i do tego miasto zabrało się za wyceny w szczycie bańki a wcześniej temat le
                > żał odłogiem - stąd takie drastyczne skoki opłat.
                Myślę że pierwszą i podstawową przyczyną jest krótkoterminowe zwiększenie zysków gmin i zmniejszenie ich zadłużenia. Przecież nie możemy przekroczyć 55%. A że będzie krótkoterminowe to oczywiste. Wzrosną czynsze. Zmniejszy się biznes spadną wpływy z podatków itd.
      • Gość: pan petarda Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: 212.180.160.* 05.01.11, 21:56
        Problemem jest SKALA podwyżek, lata zaniedbań i oczywiście brak winnych.
      • Gość: ~Defetysta Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 21:33
        Problem w tym, że te grosze za wieczyste to płaca developerze sprzedając jednocześnie mieszkania nieświadomym nabywcom po "normalnych" cenach.
    • Gość: tymon Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.ipgum.pl 05.01.11, 12:21
      W Wawce opłaty za wieczyste dla 2 pokojowego mieszkania to było średnio 100-120zł/rok czyli nie dużo.
      teraz to będzie 1000-1200 zł/rok a więc misięcznie nawet koło 100zł. Koszty utrzymania i tak są wysokie - za 50metrów w nowym około 600zł, dojdzie do tego 100 miesięcznie za dzierżawę, drożejący prąd, śmieci etc.
      Jednym słowem będzie super.
      Praca ku....wa tylko na dach nad głową.
      • Gość: olo Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: 151.59.18.* 05.01.11, 18:55
        Trzeba pamiętać przy tym ze samo utrzymanie mieszkania w Polce to już 900zł
        A jest to prawie najdrożej w Europie tak jak ceny gazu prądu wody etc.
        finanse.wp.pl/kat,43956,title,Utrzymanie-mieszkania-w-Polsce-najdrozsze-w-Europie,wid,12608799,wiadomosc.html
        A ceny dalej wzrastają najszybciej w europie.

finanse.wp.pl/gid,12990432,galeria.html?T[page]=2
        finanse.wp.pl/gid,12990432,galeria.html?T[page]=3
        Woda (za m3)
        Tyle kosztuje: 4,50 zł
        Tyle zapłacisz: 6 zł

Ścieki (za m3)
        Tyle kosztuje: 5,20 zł
        Tyle zapłacisz: 9 zł

Wywóz śmieci (1 miesiąc)
        Tyle kosztuje: 6 zł
        Tyle zapłacisz: 12 zł
    • Gość: matematyk Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 18:42
      " gmina podniosła właścicielowi 57-metrowego mieszkania opłatę ze 100 do 1100 zł, czyli o 1000 proc" a nie o 1100%.
      Państwo dziennikarze lubicie pouczać innych, ale własne błędy poprawić to nie łaska.
    • debilofil Sory za szczerość, ale choć bolesna to od serca 05.01.11, 19:10
      Jak ktoś jest debilem i kupuje od dewelopera mieszkanie w dziadoskim kraju z dziadoską pensją na kredyt na 30 lat, nie czytał wcześniej dokładnie umowy z bankiem albo przeczytał ale i tak nic z tego nie rozumie, to mu i tak wszystko jedno i w tym przypadku.
      I tak ma przerąbane i tak.
      • Gość: grzesiekk Re: Sory za szczerość, ale choć bolesna to od ser IP: 89.194.193.* 05.01.11, 20:42
        A Ty debilofil gdzie kupiles mieszkanie?
        • Gość: realistaa pewnie u mamusi mieszka IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 22:14
          albo dostał w spadku i cwaniakuje
          • debilofil Re: pewnie u mamusi mieszka 06.01.11, 00:53
            przykro mi, rozczaruję, mam własne za własne i zero długów

Gość portalu: realistaa napisał(a):

> albo dostał w spadku i cwaniakuje
      • Gość: pan petarda Re: Sory za szczerość, ale choć bolesna to od ser IP: 212.180.160.* 05.01.11, 21:57
        Dziadoskie to masz wykształcenie i sposób wyrażania się.
        • debilofil Re: Sory za szczerość, ale choć bolesna to od ser 06.01.11, 00:56
          zabolało, przykro mi, miało wstrząsnąć i zmusić do myślenia

Gość portalu: pan petarda napisał(a):

> Dziadoskie to masz wykształcenie i sposób wyrażania się.
          • Gość: .... Re: Sory za szczerość, ale choć bolesna to od ser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 03:13
            ma racje, czasem trzeba mowic ostro. a to ze ludzie nie czytaja 20 stornicowych umow, nic z tego nie rozumieja i pozniuej lamentuja ze ich oszukali lub czegos nie powiedzieli ... tego sie czlowiek powinien uczyc od momentu jak do szkoly chodzi.
          • Gość: x Re: Sory za szczerość, ale choć bolesna to od ser IP: 85.232.231.* / 10.56.5.* 06.01.11, 10:16
            a ja będę kolejną osobą, która ci powie, że jesteś dziadowski i nawet posiadanie tak *wyszukanego* nicka nie robi z ciebie nikogo więcej
            • megasceptyk jesteś sfrustrowany bo nie znasz swojego miejsca 06.01.11, 12:05
              nie słuchaj radia, nie oglądaj telewizji,
              poczytaj jak świat działał przez tysiące lat,
              poczytaj wnioski filozofów z całej planety.
              Potem pogódź się ze swoim miejscem w łańcuchu pokarmowym
              i przestań pożądać plastikowych gówien z supermarketu
              od których gnije mózg.
      • debilofil Re: Sory za szczerość, ale choć bolesna to od ser 05.01.11, 22:36
        celowo chciałem sprowokować do wypowiedzi ostrym wtrętem.
        A chodzi po prostu o to w mojej wypowiedzi, że ludzie nie czytają i podpisują co popadnie a później krzyk i płacz
        • Gość: pan petarda Re: Sory za szczerość, ale choć bolesna to od ser IP: 212.180.160.* 05.01.11, 22:56
          No nie wiem.
          Ile masz lat i ile kupowałeś mieszkań/działek w życiu?
          Pochwal się.
          Czekamy na inne dobre rady.
          • debilofil Re: Sory za szczerość, ale choć bolesna to od ser 06.01.11, 00:35
            nie kupowałem bo nie musiałem, mam dość inteligencji aby tego nie robić , podobnie jak moja rodzina od wielu pokoleń
            Nie trzeba się walnąć młotkiem w łeb aby wiedzieć że to groźne dla życia i bolesne.
    • polsz W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste gruntu 05.01.11, 20:18
      i te dwa tysiaki wystarczą na roczną obsługę kredytu?? To ja taki kredyt mieszkaniowy biorę od ręki
    • Gość: Emil W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste gruntu IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.01.11, 20:22
      Właściciel płaci podatek od własności (chyba 0,67%), w przyszłości może być katastralny np. w wyskości 1-2% i na to samo wyjdzie albo i gorzej.
      • Gość: pyrka Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.icpnet.pl 05.01.11, 21:19
        ja właśnie jestem z Poznania i mam podwyżkę z 44zł na 594. No i zastanawiam się nad odwołaniem, bo podwyżka powinna być stopniowa, a nie nagle o tyle procent. Co mnie to obchodzi, że miasto przez kilkadziesiąt lat nie uaktualniało cen gruntów? Gdyby robili to systematycznie, to ludzie by się nie oburzali. Zresztą u nas zrobili wycenę kiedy ceny były wysokie, obecnie trochę spadły.
        Czy ktoś się z was odwoływał? Jak to ugryźć?
        U nas jest jeszcze szansa z przekształceniem we własność z bonifikatą, ale ponoć trzeba jakieś (nie do spełnienia) warunki spełnić.
        • Gość: pan petarda Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: 212.180.160.* 05.01.11, 22:02
          Odwołujesz się do S.K.O. Informacje masz w informacji od miasta.
          W Wwie czas oczekiwania na rozprawę to jakieś 1,5 roku.
          Jeżeli nie ma formalnych uchybień (a miasto je robi) to SKO przychyla się do wyceny miasta (ta sama budżetowa klika - tzn. zbędne nieroby).
          Wykup to iluzja.
          Szczególnie jeżeli mieszkasz w większej wspólnocie. Muszą się zgodzić wszyscy i nie może w żadnym mieszkaniu być zarejestrowana działalność gospodarcza.
          Takie to durne prawo i dymanko podatnika.
          • Gość: mm Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.fbx.proxad.net 05.01.11, 22:54
            Platforma wrobila narod! Wyczekali do wyborow i zrobil skok na kase. Mozna sie odwolac do Trybunalu w Strasburgu, to jest pogwalecnie praw czlowieka i obywatela. Niech Wyborcza nie pisze o kredytach, zamozni ludzie dadza sobie rade, ale co z emerytkami, ktorych juz nie stac na leki i owoce?! Skad one maja wziac pieniadze na takie podatki?!
            • Gość: Vuya Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: 46.112.59.* 05.01.11, 23:48
              Ani na warzywa! brokuły, seler i rzodkiew!
        • Gość: Igor Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 22:57
          Prawo przekształcenia użytkowania wieczystego (uw) w prawo własności z bonifikatą 95 % wygasa z dniem 12 sierpnia 2011, tak rozstrzyzgnął TK. Gmina musi więc wydać decyzję najpóźniej z tą datą, potem przekształcenie kosztuje 100 %, tzn. nie ma żadnych bonifikat.

Jeżeli choć jeden właściciel ze wspólnoty nie zgodzi się na to, nie można złożyć wniosku w gminie. Sprawa trafia do sądu i wtedy raczej nie zdążycie do 12.08., poza tym sądy często odrzucają taki wniosek. Ludzie często boją się przekształcenia, ponieważ jako właściciele gruntu będę kiedyś płacić gigantyczny kataster (tak sądzą).
          • Gość: pan petarda Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: 212.180.160.* 05.01.11, 23:26
            Poza tym, w lokalu nie może być zarejestrowana działalność.
            U mnie we wspólnocie jest przynajmniej kilkanaście (na 100 mieszkań).
          • Gość: z Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 12:13
            Gmina nie musi wydać decyzji, wystarczy złożyć w terminie poprawny formalnie wniosek o przekształcenie.
      • Gość: gość Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.01.11, 21:50
        Od lat słyszę o podatku katastralnym i jego wysokości.
        Z tego co wiem będą narzucone górne stawki wzorem krajów co go mają.
        Około 0,5% rocznie za dom z działką i 0,25% za mieszkanie.
        Były pomysły 1% i 0,5% ale okazało się po policzeniu że ludzie tego nie zaakceptują.
        Z tym że gminy będą go mogły obniżyć albo nawet całkiem z niego zrezygnować - np. będą chciały przyciągnąć ludzi do siebie.
        Takie stawki i tak będą szokiem dla wielu.
        Np. moi sąsiedzi, w większości emeryci mają mieszkania 45m2 (80% mieszkań w moim bloku jest takich). Cena metra to ok. 9 tys/m2. (moim zdaniem zawyżona o około 3 tys) czyli mieszkanie jest warte ok. 400 tys.
        0,25% to 1000zł rocznie za mieszkanie + opłata za grunt ok.1000zł/rok. Razem ok 2000 zł/rocznie czyli jakieś 10% przeciętnej emerytury.
        Za domek moi znajomi będą płacić: 0,5% od gruntu wartego ok. 400 tys (mają pecha że jest doskonale położony) i domku wartego ok. 200 tys. czyli 3 tys/rok - już wiem że ich stać na to nie będzie.

Wiecie więc dlaczego podatku katastralnego szybko nie wprowadzą?
        Bo ceny nieruchomości polecą gwałtownie w dół.
        Zwłaszcza dużych mieszkań w centrach miast, dużych apartamentów i ogromnych domów.
        Co rozsądniejsi nie budują dlatego domów po 300, 400 m2 tylko 100 - 140 m2.
        W krajach gdzie jest podatek katastralny domki 70-90m2 nikogo nie dziwią...

A za kilka lat gwałtownie wzrosną koszty ogrzewania (3-4x) i stare domy oraz duże domy staną się właściwie niesprzedawalne.
        • Gość: olo Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: 151.59.18.* 05.01.11, 22:12
          Gość portalu: gość napisał(a):
          >0,25% to 1000zł rocznie za mieszkanie + opłata za grunt ok.1000zł/rok. Razem ok 2000 >zł/rocznie czyli jakieś 10% przeciętnej emerytury.

To będzie sporo więcej średnia to 1300zł minimalna 650zł , a przeciętna to pewnie około ~1000zł wiec to będzie 17%.

Ale w sumie to ich już dawno nie powinno stać na nic...

media.wp.pl/kat,1022943,wid,12990205,wiadomosc.html
          Najniższa emerytura to 650 złotych na rękę, średnia - 1300 zł.
          • Gość: gość Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.01.11, 22:38
            Oj, jesteś kolejnym który wierzy w takie emerytury.
            Średnia jest tak niska bo liczą emerytury rolników (przeciętna rolnika to coś koło 600 zł).
            I tych co poszli szybko na rentę a potem dostają emeryturkę.
            Normalny człowiek dostaje 1500-1700 zł/m-c kobieta, facet ok. 1900-2000 zł/m-c.
            To my dostaniemy grosze! Ustawy są tak napisane że ci co harowali za komuny emeryturki mają całkiem niezłe. Naprawdę, uwierz mi.
            Jak pisano ustawy to Prawica (to ci co teraz PiS tworzą) myślała tylko o tych "zasłużonych", co obalali "komunę" (pozostałych, młodszych maja głęboko w ..., stąd zapis o OFE obowiązkowym dla młodszych), Lewica o zabezpieczeniu na starość dla "towarzyszy" a liberałowie o "kręceniu lodów" (i emerytury nie potrzebne już zadbają o siebie sami).
            • Gość: olo Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: 151.59.18.* 05.01.11, 23:00
              > I tych co poszli szybko na rentę a potem dostają emeryturkę.
              > Normalny człowiek dostaje 1500-1700 zł/m-c kobieta, facet ok. 1900-2000 zł/m-c.

BZDURY TOTALNE.
              Przestań człowieku się ośmieszać i kłamać 2000zł emerytury ? kto tyle ma 15% (netto oczywiście)
              Zauważ ze ci co dostają średnia krajową (OBECNĄ) jak przejdą na emeryturę(DZIŚ) nie dostaną tych 2tys zł.

To tak jak z średnia krajową 2400zł w kraju w którym rozwarstwienie zarobków jest najwyższe w Europie, wiec jaka to średnia? jeśli 70% średniej nie zarabia ? większość dostaje 1500zł z nadgodzinami, minimalna 980zł.
              • Gość: gość Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.01.11, 23:14
                Czytaj to co piszę...
                Wyrolowani są urodzeni po 1968 roku! Rozumiesz?
                Czy zrozumiesz w 2028 roku jak zaczną pierwsi (kobiety) iść na emeryturę?
                A co do emerytur to z znam trochę ludzi na emeryturze i wiem ile dostają.
                Całkiem spora grupa ludzi dostaje 3, 4 nawet 6 tysięcy co miesiąc.
                I ogromna grupa 600, 700, 800 zł. - ale w tej grupie są rolnicy, ludzie co byli 15 lat na bezrobociu lub na (zwykle lewej) rencie.
                Powinno się podawać średnią dla ludzi co pracowali cały czas do emerytury.
                Człowiek co za komuny pracował i potem też, nawet za śmieszne pieniądze emeryturę ma całkiem niezłą, taką jak napisałem. Moja babcia (już nieżyjąca) co była zwykła robotnicą, grosze zarabiała i chyba czytać nawet zapomniała miała w 1998 roku 1300 zł emeryturki.
                Ci co mają przyzwoite emerytury (>2-2,5 tys/m-c) nie przyznają się do tego.
                • Gość: XLS Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.home.aster.pl 05.01.11, 23:45
                  Rozumiem panie specjalisto od emerytur że pracujesz w ZUS i masz wiedzę o wysokościach wypłacanych emerytur.
                  Ja akurat nie pracuję - pracuję w banku i widzę jakie przelewy z ZUS przychodzą. Nie widziałem emerytury wyższej niż 3 tys netto, zaś jakieś 99% oscyluje w granicach 1200 złotych.
                  Pracując 30 lat - powodzenia w płaceniu katastru lub innego złodziejskiego podatku na emeryturze.
                  Może powinieneś zatrudnic się w rolnictwie, ze swoimi mądrościami wziętymi z sufitu zarabiałbyś kokosy dzięki czemu dostawałbyś pięknie wypasioną emeryturkę;-).
                  • Gość: gość Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.01.11, 00:11
                    Nie pracuję w ZUS ani w żadnej firmie związanej z budżetem państwa.
                    Nie potrafiłbym pracować "za państwowe". Mam zasady.
                    Za to dziwię się iż myślisz że twój bank jest reprezentatywny.
                    Niektóre banki są dla "zamożniejszych", sam pewnie o tym dobrze wiesz.

A do rolników nic nie mam. Sporo z nich znam i mam do nich duży szacunek.
                    Z pokorą pracują, w odróżnieniu do wielu innych grup społecznych nie skarżą się, nie domagają nie wiadomo czego (nie myl ich z Samoobroną, bo ci to cwaniaki co kredytów nie chcieli spłacać).
                    Dostają śmieszne emerytury, zwykle zrujnowane zdrowie ale mają w sobie pomimo tego dużo radości z życia.
                    Bardzo różnią się od emerytów z miasta.

Niestety gdybyś trochę się na tym znał to wiedziałbyś że z ziemi wyżyć się nie da godziwie.
                    Jest trochę "bogatych" rolników ale jakbyś im dobrze się przyjrzał to zobaczyłbyś ile z tego co mają jest ich a ile banku.
                    Dobrze to żyje cała otoczka rolnictwa (z rolników).
                • Gość: olo Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: 151.59.18.* 06.01.11, 09:02
                  > Czytaj to co piszę...
                  > Wyrolowani są urodzeni po 1968 roku! Rozumiesz?
                  > Czy zrozumiesz w 2028 roku jak zaczną pierwsi (kobiety) iść na emeryturę?
                  > A co do emerytur to z znam trochę ludzi na emeryturze i wiem ile dostają.
                  > Całkiem spora grupa ludzi dostaje 3, 4 nawet 6 tysięcy co miesiąc.
                  > I ogromna grupa 600, 700, 800 zł. - ale w tej grupie są rolnicy, ludzie co byli

Czy ty jesteś normalny?
                  Piszemy o obecnych emeryturach a ty coś bredzisz o przyszłych emerytach urodzonych po 68r.
                  Pleciesz jakieś bzdety o emeryturach 2000zł kiedy większość obecnie zarabia 1500zł a emerytury dostanie 1200zł. (ten z przed 68r).
                  Grupa biorących po 5-10tys działa także i w drugą stronę zawyża średnia.

Twoje pisanina to stek bzdur i nic więcej, wyssane z palca kwoty.
            • Gość: gość Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.01.11, 23:01
              Jeszcze podam Ci granice.
              Najwyższe emerytury dostaną urodzeni przed 1 stycznia 1950 roku (dziś mają >60 lat)
              Ci urodzeni w latach 1950-1968 już niższe (zaraz zaczną iść na emeryturę i zacznie się seria artykułów w prasie jak ich wyrolowano).
              A ci urodzeni po 1968 roku to mają przej....ne (w 1989 mieli <21 lat, dostali "wolność" na tacy, to na co im kasa?).
              Głośno o tym krzyczeli fachowcy jak tworzono OFE, ale ciemny lud wolał Big Brathera wtedy oglądać niż jakiś tam "fachowców".
              Każdy ciut myślący by o tym wiedział ale przecież matematyka je be..., nie lubimy jej, po co samemu coś policzyć. Jak mówią nam że z emerytury z OFE będziemy żyć jak niemieccy emeryci to chyba mówią prawdę?
              • rydzyk_fizyk Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun 06.01.11, 00:06
                Ogólnie jak nasi "baby boomers" z roczników powojennych zaczną przechodzić na emeryturę - już niedługo - to się pewnie ZUS przewróci.
                • Gość: .... Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 03:25
                  nie mow tego glosno bo Cie za proroka wezma :)
                  zus padnie sila rzeczy, a bedzie lamentu i lamentu, jak dzisiejszi 25-35 latkowie beda isc na emerytury schorowani :) oczywiscie ze beda grupki osob ktore sami sie zajma swoja przyloscia i nie beda sie ogladac na panstwo, no ale to jest ulamek. nawet sadze ze najlatywiej bedzie miala budzetowka z emeryturami, a tym bardziej wojsko. ZUS peknie bo juz peka i zadluza sie coraz bardziej.
              • Gość: olo Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: 151.59.18.* 06.01.11, 09:07
                > Jeszcze podam Ci granice.
                > Najwyższe emerytury dostaną urodzeni przed 1 stycznia 1950 roku (dziś mają >
                > ;60 lat)
                > Ci urodzeni w latach 1950-1968 już niższe (zaraz zaczną iść na emeryturę i zacz
                > nie się seria artykułów w prasie jak ich wyrolowano).
                > A ci urodzeni po 1968 roku to mają przej....ne (w 1989 mieli <21 lat, dosta
                > li "wolność" na tacy, to na co im kasa?).

Po co się produkujesz przecie tu jest mowa obecnych emeryturach, ROZUMIESZ? , przyszli dostaną 500zł (w przeliczeniu na obecną wartość).

Myśl co piszesz!!!!
        • Gość: mm Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.fbx.proxad.net 05.01.11, 23:04
          0,5% za dom i 0,25% za mieszkanie oznacza, ze Polacy w ciagu swojego zycia beda
          zmuszeni oddadac niemal POL DOMU panstwu?!!!!!
          • Gość: gość Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.01.11, 23:31
            Gość portalu: mm napisał(a):

> 0,5% za dom i 0,25% za mieszkanie oznacza, ze Polacy w ciagu swojego zycia beda
            >
            > zmuszeni oddadac niemal POL DOMU panstwu?!!!!!

Problemy z matematyką?
            Pół to 50% jak co roku 0,5% to musieliby posiadać tę nieruchomość 100 lat, nawet gdyby dostali ją (np. w spadku) w wieku 20 lat to musieli by żyć 120 lat...

Nie, oznacza to iż dostając np. spadek zaraz go sprzedajesz bo mało kogo byłoby stać na utrzymanie nieruchomości z której nie korzysta, no chyba że ją wynajmie.
            Ceny nieruchomości spadną i nie będzie się cwaniakom opłacało spekulować ziemią i mieszkaniami.
            Na spekulację będą mogły sobie pozwolić tylko "rekiny". Już im maluczcy interesów psuć nie będą. Po prostu bardzo bogaci będą bogatsi a krąg bogatych się szczelniej zamknie przed nowymi. I o to w tym interesie tak naprawdę chodzi.
            By ludzie nie mogli się ponad pewien poziom dorobić - po to podatek katastralny, akcyza na paliwo, wkrótce dodatkowe koszty związane z ekologią i "efektem cieplarnianym".
            Koszty życia mają być tak wysokie by grupa bardzo bogatych (oni na tym paradoksalnie najmniej ucierpią) jak najbardziej oddalała się od "przeciętnego człowieka".

W Demokracjach (prawdziwych) bogactwo społeczeństwa mierzy się ilością klasy średniej a nie dochodem brutto średnim na obywatela albo PKB. W takim rankingu wygrywają....Indie.
            W Polsce zmierzamy do trzeciego świata, gdzie klasy średniej prawie nie ma.
            Będzie 5% bardzo bogatych i 95% biednych i bardzo biednych.
            • Gość: .... Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 03:26
              cos w tym jest ;)
            • Gość: mm Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.fbx.proxad.net 06.01.11, 10:55
              Zadnych problemow z matematyka. Srednia dlugosc zycia stale rosnie, sa ludzie, ktorzy rodza sie w domach. Jak dozyja 85-90 lat, co staje sie norma, BEDA MUSIELI ODDAC POL DOMU PANSTWU. To porazajace!
        • Gość: Andrzejo dlaczego koszty ogrzewania wzrosną aż 3-4 razy IP: *.acn.waw.pl 05.01.11, 23:33
          dlaczego koszty ogrzewania wzrosną aż 3-4 razy

jeżeli teraz coraz więcej jest materiałów energooszczędnych oraz można budowaćc tzw. dom pasywny
          • Gość: gość Re: dlaczego koszty ogrzewania wzrosną aż 3-4 raz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.01.11, 23:52
            Gość portalu: Andrzejo napisał(a):

> dlaczego koszty ogrzewania wzrosną aż 3-4 razy
            >
            > jeżeli teraz coraz więcej jest materiałów energooszczędnych oraz można budowaćc
            > tzw. dom pasywny

A co, 12 mln lokali nagle stanie się "pasywne"?
            Wiesz ile rocznie się buduje nowych?
            Z 60 lat trzeba by wszystko stało się "pasywne".
            A pewne budynki (np. zabytki) są chronione np. przed ociepleniem.
            Wypędzisz ludzi z kamienic np. w Krakowie?

Koszty wzrosną bo zaraz Unia zakaże palenia węglem w domkach jednorodzinnych.
            Potem zakażą palenia drewna (kominki).
            Kończy się ropa (wydobycie już spada), wprowadzą nam podatki ekologiczne i na odbudowę sieci energetycznych (spalanie węgla i drewna i innej biomasy dozwolone będzie w elektrowniach a jakoś to trzeba przesłać do klienta).
            A z gazem też w każdej chwili mogą być problemy - jak Rosja kogoś nie lubi to zaraz jakoś rurociągi ktoś wysadza, ot taki "przypadek" i naprawa do 2 lat potrafi się przeciągnąć, a chyba nie powiesz że jesteśmy w przyjaźni?
            Przestaw się teraz z węgla lub drewna na prąd i już będzie 2x drożej.
            • Gość: .... Re: dlaczego koszty ogrzewania wzrosną aż 3-4 raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 03:30
              baaa oni juz łape klada jak masz domek zaopatrzony w solary,m pompy ciepla i wiatraki. bo oczywiscie energia sloneczna nalezy do panstwa i jak sie ja zabiera to zabiera sie ja innym :)
          • kotek.filemon Re: dlaczego koszty ogrzewania wzrosną aż 3-4 raz 07.01.11, 10:22
            > dlaczego koszty ogrzewania wzrosną aż 3-4 razy

By żyło się lepiej!
    • Gość: Bolek Dziennikarze do podstawówki uczyć się matematyki IP: *.choszczno.vectranet.pl 05.01.11, 21:50
      Wzrost ze 100 na 1100 to wzrost o 1000%.
    • Gość: obserwator W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste gruntu IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.11, 21:55
      podwyzka ze 100pln do 1100 pln to podwyzka o 1000% a nie o 1100%. Dobrze, ze matura z matematyki jest znowu obowiazkowa.
    • Gość: :) W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste gruntu IP: 78.9.112.* 05.01.11, 22:03
      Wielkie dzięki kochani forumowicze, czytając Wasze komentarze wiele się nauczyłem i matematyki, ekonomii, języka polskiego, historii, prawa własności .....Pozdrawiam :)
      • Gość: janek Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.nk-net.pl 06.01.11, 00:12
        No i dowiedziales sie jak bedzie wygladac przyszlosc :)
    • Gość: mimi dlaczego ob wielgo IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.01.11, 23:56
      jeszcze pracuje zamiast dostawac groszowe bezrobocie?

takie nonsensy, jak nizej, moze pisac tylko absolwent polskiego uniwersytetu
      >>100 do 1100 zł, czyli o 1100 proc.!
      zapewne uniwersytetu .... imieniem wieszcza

nie dosc, ze dziennikarze i polonisci nie pisza poprawnie po polsku (uzycie DLA jest koronnym przykladem), to dodatkowo zabieraja sie za sprawy calkowicie im obce, takie, ktorych nigdy nie widzieli
      oj, nie przystoi

a sa uniwersytety czwartego wieku, mozna pochodzic i sie podksztalcic
      w czas bezrobocia, oczywiscie
      • Gość: maxi Re: dlaczego ob wielgo IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 07:59
        Gdyby takich prostacko zlosliwych mend bylo na swiecie mniej, bylby on o wiele piekniejszy. Pytanie, kto tu ma problem z matematyka, bo identycznie dane mozna znalezc w wielu portalach. Dla przykladu:
        artykuly.krn.pl/Grunty-za-bezcen-2_0_972.html
        finanse.wnp.pl/ceny-za-uzytkowanie-wieczyste-jeszcze-wzrosna-jak-temu-zaradzic,127566_1_0_0.html
        Wyglada na to, ze te 1100 proc. to "wyliczenie" Home Brokera, ktore dziennikarze i redaktorzy bezkrytycznie przepisuja.
        Tych, ktorych wkurzaja "merytoryczne inaczej" wypowiedzi na forach typu ta powyzej, byc moze zainteresuje ta inicjatywa:

Zwracam się do Was z gorącym apelem. Nazywam się Paweł Kaczmarek i jestem studentem piątego roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego oraz inicjatorem i organizatorem portalu internetowego „wkurzamnie.to”.
        „Wkurzamnie.to” jest narzędziem, którego celem jest zidentyfikowanie tematów denerwujących najwięcej Polaków i dotarcie z nimi do władz i mediów. Chcemy, żeby powstało w polskim internecie miejsce, w którym w kulturalny, pozbawiony nienawiści sposób, obywatele będą mogli wyrazić swoje wkurzenie i z którego skorzystają media, będące przecież „tubą mas”.
        Przerażeni poziomem nienawiści i prostactwa w polskim internecie, proponujemy inną drogę. Będziemy bezwzględnie tępić na naszym portalu chamstwo, prostactwo, pieniactwo i partyjną agitację. Nie dopuścimy do zamienienia naszej inicjatywy w kolejny ściek w polskiej cyberprzestrzeni.
        www.wkurzamnie.to/
    • Gość: hiena. Re: W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste grun IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.11, 09:46
      licz 6.000.000 ludzi p.i.e.r.d.i.l.l.o za granice po 850 zl do zus na miesiac x 12 mcy jest 61.00000000 zl podatek po 1000n od p.i.p.ki.i i czlonka 6.000.000.000 zl x 12 jest 72.000.000.000 zl jedza pija za granica czyli tej kasy w polsce nie ma tych co sa op.i.e.r.d.o.la do golej skory bo euro trzeba loddac/
    • mineyko W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste gruntu 06.01.11, 11:18
      Pytacie Panowie czyj grunt?
      Ależ to proste ponieważ on:

"Nie afgański,
      Nie kreolski,
      Ale nasz, nasz polski,
      Nie państwowy,
      Nie jakiś gminny,
      Tylko rodzinny,
      Nasz rodzinny!!"
    • Gość: cos nie tak Cieszyliście się jak ceny waszych klitek rosły? IP: 178.73.51.* 06.01.11, 12:21
      Tak było
      To teraz trzeba płacić za zwiększoną wielokrotnie wartośc gruntów właśnie w wyniku niebywałych wzrostów cen waszych 4 ścian
    • Gość: kubu100 W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste gruntu IP: 212.160.172.* 07.01.11, 10:15
      Kłamliwy artykuł.
      Mam mieszkanie na osiedlu Hubertus 57 m2. Płacę 250 pln, opłata ma wzrosnąć ale do ok. 1000 pln i to w nieokreślonym czasie ze względu na sprawę sądową, która się będzie toczyć w tym zakresie.
    • Gość: Adam Bujak W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste gruntu IP: *.bj.uj.edu.pl 07.01.11, 16:22
      Bo to nie jest ojczyzyzna.
      Nagle mielismy sie stac bogaci,kapitalistami itd.My szarzy obywatele z zarobkami ledwo ledwo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka