Dodaj do ulubionych

UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SMS-y

IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 03:02
no i dobrze niech sie wezma w koncu za ta Ere!
Zdziwiona jestem tylko pustym smsem. Gralam do tej pory i nie mialam podstaw by czuc sie oszukana. Wszystko wydawalo mi sie jasne.
Obserwuj wątek
    • Gość: Grazyna z Wrocław UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SMS-y IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.01.11, 06:16
      Ja również dostawałam takie sms-y.Wkurzyłam się,zadzwoniłam do operatora/ Jestem z PLUS-ie/,powiadziano mi żebym wysłała sms-a pod bezpł.nr 8010 i napisała STOP.Tak zrobiłam i od tej pory mam spokój.
      • Gość: dziadek Nie zadziałała odpowiedź: STOP IP: *.nplay.net.pl 05.01.11, 09:48
        Nie zadziałała odpowiedź: STOP - przyszła zwrotka, że albo SPRZECIW, albo ZGODA. Odpowiedź SPRZECIW też nie zadziałała - durne SMS'y przychodzą nadal.
        • Gość: emc Re: Nie zadziałała odpowiedź: STOP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.11, 10:04
          są dwa numery: 8000 i 8010 - na jeden z nich STOP na drugi SPRZECIW (nie pamiętam co na który).
          • 3_po_3 żałośni jestescie za głupotę trzeba płacic 05.01.11, 10:09
            Ciekawe, ze ja też dostawałam te sms-y mało tego nawet nagrali mi się na pocztę głosową natrętnie kazali nacisnać 2 co miało pewnie byc zgodą na przystąpienie do tego durnego konkursu. I jakoś nic nie naciskałam. Mam zasadę jeśli juz naciskam to w pełni świadoma czyli po przeczytaniu REGULAMINU.

Rozumiem rozżalenie emerytów, oni żyli w innym swiecie i ich łatwo nabrac, złapać ale młodych, gniewnych co to wszystkie rozumy pozjadali tylko tutaj dali złapać się jak małe rybki.

ŻAŁOSNE MAŁOLATY
            • Gość: someone Re: żałośni jestescie za głupotę trzeba płacic IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 10:40
              emeryt też, po 20 latach atakowania takimi "konkursami" i trąbieniu o tym w mediach powinien się nauczyć, że za darmo to nic nikt nie daje. Popieram, żal mi wszystkich naiwnych co najpierw wysyłają hurtowo SMSy a dopiero później zastanawiają się skąd wezmą pieniądze aby za nie zapłacić
              • 3_po_3 Re: żałośni jestescie za głupotę trzeba płacic 05.01.11, 10:46
                a mi ich nie żal im więcej zapłaci tym bardziej zapamieta. W końcu nauka też kosztuje, jeśli potraktują to jako pieniądze wydane na nauke to moze im będzie lzej. W końcu nauka to najlepsza inwestycja.

Moja mama emerytka, chciała kiedyś odpisac na takiego sms-a, wiecie jakis żart typu to podstawcie tą limuzynę tu i tu, i dodajcie jeszcze jakiegoś przystojnego szofera. Wytłumaczyłam jej, że taki sms trafiłby do jakiegoś systemu komputerowego i nikt by go nie czytał.

• pablobodek someone - pomyśl, czy rozsądek zależy od tego, 05.01.11, 12:47
                czy ktoś pobiera emeryturę ( w wieku 35, 43 czy 78lat), rentę, zarabia na umowie o pracę, kradnie, żebrze czy sprząta i gotuje obiady ??!!
                Łatwowierność, schematy myślowe itp. - Ty może jesteś kandydatem na "jelonka" ??!!
                Ja - emeryt.
                • Gość: someone Re: someone - pomyśl, czy rozsądek zależy od tego IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 14:37
                  pablobodek - przeczytaj najpierw posta 3_po_3 na którego odpowiadałem. Rozsądek nie zależy od tego z jakiego źródła kto ma przychody. Z mojego posta wynika, że wiek nie jest usprawidliwieniem dla braku rozsądku. Przyjmuje się, że osoby starsze (czyli najczęściej na emeryturze) są łatwowierne - właśnie to jest dziwne, że pomimo całego bagażu doświadczeń życiowych jakie mają dalej są łatwowierne. Tyle się mówi w prasie, telewizji o tego typu promocjach i loteriach! Tyle już lat, a dalej nie brakuje naiwnych myślących że ktoś komuś coś da za darmo. Owszem, większoć życia przeżyli w innej epoce, gdzie tego typu naciągackie praktyki nie miały miejsca, ale ten etap skończył się ponad 20 lat temu i najwyższy czas oswoić się z rzeczywistością.
                  • czernobyl2 Re: someone - pomyśl, czy rozsądek zależy od tego 05.01.11, 22:05
                    przykro to mówić ale jestes typowym przykładem forumowego kretyna. mózg ulega degradacji z czasem, wiec takze i Ty - wtej chwili chełpiący sie tym ze nie dałeś sie nabrać oszustowi, możesz paść ofiarą innego oszusta w przyszłości, i wtedy jakiś inny forumowy kretyn poinformuje ciebie ze byłeś zbyt mało czujny i za mało czasu poświęciłeś na zgłębianie nowych sposobów okradania ludzi. I dlatego dobrze się stało ze cie okradli.

• krzych.korab Dlaczego urząd nie nakazał zwrotu oszukanym, tylko 06.01.11, 05:28
                      nałożył karę ? Czy urząd nie powinien bronić dobra konsumenta ?
              • Gość: witek Re: żałośni jestescie za głupotę trzeba płacic IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 00:50
                tak, ale ja sie dziwie ze ludzie nie zagladaja do regulaminow w ktorych wszystko jest opisane. Wszyscy to od razu po pierwszym smsie chcieliby od razu miec 30 000zl. Ja od jakiegos czasu gram tylko w pustego smsa i lotto. Czy mam plakac ze nic nie wygralem? Niech w takim razie tez za lotto sie wezma. Takie same "zlodzieje"
            • asperamanka Re: żałośni jestescie za głupotę trzeba płacic 05.01.11, 20:07
              To nie jest tak do końca. Akurat, odpukać, dotychczas problemów z loteriami nie miałem, ale np. kiedy w grudniu przedłużałem umowę z Erą, najpierw dostałem SMS że mi właczyli usługę granie na czekanie której sobie nie życzyłem nigdy, i jeśli chcę zrezygnować żebym odpisał "NIE". Tak zrobiłem i przyszedł sms że usługa została wyłączona. OK, myślę. Tylko że komuś opowiedziałem o sytuacji, i po dwóch dniach dzwoni do mnie ten któś i mówi, ach, a propos, ciągle ci gra muzyczka. Dzwonię wściekły do biura obsługi klienta i mówię że mieli wyłączyć to wycie chóru Chińczyków w Izbie Wytrzeźwień w Szanghaju, i co to znaczy, i że mam na dowód w telefonie sms od nich.

Na to mi babka, tak wyłączyliśmy ale ponownie pan aktywował usługę tego a tego dnia o tej i o tej. Mówię że na głowę upadli że w ogóle z nimi nie rozmawiałem i na żadne smsy też później nie odpowiadałem. To mówi że pewnie włączyłem z netu na ich stronach elektronicznego biura. Tę mówię że nie i w ogóle na nie od tygodnia nie wchodziłem, a ona w głąba i pyta o co robi pan awanturę, to kosztuje tylko 2 złote miesięcznie. I że mój telefon do BOA to nie jest reklamacja tylko rezygnacja przeze mnie z zamówionej przeze mnie usługi, i to jest usługa płatna w Erze 2 PLN + VAT.

I w ten sposób dyymają klienta, bo przeważnie nikt jak dzwoni do ciebie to cię nie uprzedza że gra chór mieszany chińskiej Izby Wytrzeżwień pod kierownictwem sanitariusza, bo myśli że sam włączyłeś to durne rzępolenie, i nawet wtedy nie wiesz że jest włączone póki nie przyjdzie faktura, a teraz już przeważnie nie przychodzi bo są elektroniczne które trzeba samemu wejść i sprawdzić, a one dziwnym trafem są w pdf-ie i w dodatku bardzo wolno się otwierają z ich stron. Owszem, oni informują sms-em że tego a tego dnia wystawili fakturę na taką i taką kwotę, płatne poleceniem zapłaty, ale jak ta kwota jest wyższa o parę złotych to przyjmujesz że pewnie dłużej omawiałeś z ciocią w tym miesiącu kwestie tego, jak to Kaczor chce dobrze dla Polski a ten okropny Tusk mu nie daje, bo ciocia nie ma co robić i jak cię już dorwie do telefonu, zwłaszcza kiedy nie ona dzwoni, to nawija jak osioł ze Shreka.

I policzcie sami że niby 2 złote niedużo, bo płacić to sobie kazał Play po 10 zł na miesiąc i co chwilę znów nie pytając właczali, ale 2 złote razy pewnie spora liczba niczego nieświadomych wydyymanych w każdym miesiącu klientów już im cos daje.

Druga sprawa, po przedłużeniu umowy zacząłem dostawać jakieś durne reklamowe smsy. Więc dzwonię na BOA pytać co to za szajs i że nie życzę sobie, a oni mi na to że przecież podpisując umowę wyraziłem zgodę na informowanie mnie przez operatora sms-ami o zmianach w tabeli taryf, a wycofać się już nie mogę bo dziwnym trafem termin na rezygnację z umowy podpisanej przy kurierze minął a te sms-y dziwnym trafem zaczęły przychodzić po tym upływie terminu dopiero. I mowią mi że informacja że jak wyślę sms za 4 złote plus VAT na podany numer to wygram wycieczkę do Timbuktu i tam zaznam orgiastycznych atrakcji jeszcze bo zamiast nich mnie będzie dyymał w doope miejscowy Murzyn bez gumki ze skaczącym po jego członku o Fi 15 cm HIV, to jest informacją o zmianie ich taryfy bo oni mnie informują jaką stawkę opłaty wprowadzili w właśnie w taryfie opłat sieci Era za smsy wysłane na ten własnie określony numer w sieci Era. I mnie jednocześnie poinformowali że dzwoniąc w tej sprawie nie skladam u nich reklamacji tylko zasięgam dodatkowych informacji o ich taryfie, a to jest usługa płatna 2 PLN + VAT.

I co wy na takie numery? Ciekawe co jeszcze wymyślą.
            • Gość: q-ku tak, ale matołków też nie wolno oszukiwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 23:54
              takie oszustwa powinny być zabronione
        • Gość: mo-mo Re: Nie zadziałała odpowiedź: STOP IP: 173.233.196.* 05.01.11, 17:02
          To tym bardziej wskazuje na oszukancze, wrecz zlodziejskie praktyki pewnych firm!!!
          • Gość: Łowca lamerów STOP = rozpoczęcie zabawy :-] IP: 46.134.22.* 05.01.11, 17:15
            Też kiedyś dostawałem takie zachęcające smsy. Na forum internauci podpowiadali aby wysłać smsa pod konkretny numer o treści STOP. Zajrzałem do regulaminu, a tam przeczytałem, że aby ROZPOCZĄĆ grę należy wysłać smsa o treści ... STOP. Aby zakończyć zabawę, należy wysłać smsa (nie pamiętam jakiego) na darmowy numer, podany na stronie organizatora. Tego numeru oczywiście nie znalazłem, za to znalazł się numer płatny, rzekomo również wyłączający natrętne wiadomości.
            Po zmianie komórki na Samsunga Delphi, wpisałem kilka numerów z których przychodziły wkurzające smsy na czarną listę i teraz mam spokój.
        • Gość: galambosz Re: Nie zadziałała odpowiedź: STOP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 19:59
          Jak nie zadziałało "stop" to w każdej komórce są "opcje" a w tychże USUŃ ! Wszyscy powinni
          tak postępować z tą "plagą" i nie będzie procesów itp. Żal mi tylko naiwniaków którzy wierzą
          że ktoś da coś za darmo !
      • Gość: X Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: *.home.aster.pl 05.01.11, 20:13
        >powiadziano mi żebym wysłała sms-a pod bezpł.nr 8010 i napisała ST
        > OP.Tak zrobiłam i od tej pory mam spokój.

Nie wysyłajcie żadnych smsów STOP itp. Po co im ułatwiać życie? Po prostu kasujcie te smsy po przyjściu. Przecież to żaden problem a oni muszą płacić za każdego wysłanego smsa. No to niech płacą.
      • Gość: q-ku choć ofiarami tych loterii padają wyłącznie głupcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 23:52
        bo trzeba być niewykształconym głupcem by w czymś takim wziąć udział,

ale jednak takie wykorzystujące tych biedaków hieny należy surowo karać
        brawo za wysoką karę!
    • olexim UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SMS-y 05.01.11, 07:25
      Podobnie jest z ofertą podłączenia się do darmowej telewizji. Bardzo uboga oferta polskich programów a opłata 65 zlp i po zalogowaniu konieczność aktualizowania /chyba też płatna/ale nie sprawdzałem.
      Uważam, że wszelkie konkursy i loterie zakładające naiwność, niewiedzę i nieostrożność klienta powinny być traktowane jako próba wyłudzenia i surowo karane
      • rover1308 Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 17:15
        kara karą a co ze zwrotem pieniędzy klientom którzy zostali oszukani, dlaczego organizator i operator jako zleceniodawca pozostają bezkarni...znajoma została posądzona ze przekleiła metkę na bieliźnie w hipermarkecie i groziła jej kara więzienia za jakieś 5 czy 7 zł, nadto jako urzędnikowi po skazaniu groziło wyrzucenie z pracy....
    • Gość: kriss A pan Zygmunt H? IP: 109.199.0.* 05.01.11, 07:53
      czy dostanie jakąś karę za firmowanie swoją osobą pustego smsa?
      • marcinos4 Re: A pan Zygmunt H? 05.01.11, 08:18
        Pan Zygmunt Ch. użyczył tylko swojej twarzy do reklamy więc tak na dobrą sprawę nie wiem za co miałby płacić karę. A już swoją droga to nie rozumiem dlaczego tylko pustego smsa ukarano. Każda loteria tego typu działa na podobnych zasadach, więc nie jest to uczicwe ze strony UOKiK. Najpierw trzeba poznać całe spektrum a nie wybraną jego część żeby wyrobić wydawać wyroki.
        • Gość: kris Re: A pan Zygmunt H? IP: 109.199.0.* 05.01.11, 08:51
          jasne że kary finansowej mu nie można wlepić. Bardziej mi chodziło o to że można brać pieniądze za reklamę wiedząc (zakładam że wiedział) że ta cała loteria to naciąganie ludzi. A jego twarz wielu ludzi na pewno zachęciła i zostali naciągnięci.
      • Gość: PW A pan Zygmunt stracił twarz... IP: *.polskieradio.pl 05.01.11, 09:27
        Ci emeryci, którzy go lubili i szanowali teraz będą uważać go za oszusta i naciągacza. Że użyczył tylko swojej twarzy w reklamie? Trzeba wyczuć co wypada, a co nie. Czasem lepiej nie zarobić niż stracić twarz...
        • Gość: princessa Tak samo ta Cichodajka! IP: *.acn.waw.pl 05.01.11, 11:17
          Reklamowała, że można wygrać pieniądze! I nic! Czy ktoś wygrał?! Zwykłe oszustwo!
        • osika4 Re: A pan Zygmunt stracił twarz... 05.01.11, 11:55
          Gościu PW, ale Ty, przepraszam, naiwny/a/ jesteś, tak jak ci co liczą na to, że coś dostaną za darmo. Czy myślisz, że takiemu panu Zygmuntowi lub innym reklamującym jakieś produkty za duuuużą kase, zależy na tym co będą o nim myśleli emeryci?
          • Gość: rek Re: A pan Zygmunt stracił twarz... IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 15:12
            Mnie by zależało bo mógłbym późnej zostać obity w jakiejś bramie.
        • pablobodek Re: A pan Zygmunt stracił twarz... 05.01.11, 12:50
          Gość portalu: PW napisał(a):

> Ci emeryci, którzy go lubili i szanowali teraz będą uważać go za oszusta i naci
          > ągacza. Że użyczył tylko swojej twarzy w reklamie? Trzeba wyczuć co wypada, a c
          > o nie. Czasem lepiej nie zarobić niż stracić twarz...
          PW - skąd znasz źródła utrzymania osób naciągniętych ?? Emeryci ???
    • Gość: gość UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SMS-y IP: *.hist.uj.edu.pl 05.01.11, 08:07
      To nie tylko Era. Od kilku miesięcy dostaję SMS-y of Plusa dotyczące samochodu. Ostatnio otrzymałem wiadomość, że protokół odbioru samochodu już jest gotowy!!!!! Na żaden SMS nie odpowiedziałem, ale z niecierpliwością czekam na kolejny rachunek. Żal natomiast osób starszych i całkowicie uczciwych, których robi się w balona!!!!
      • Gość: bubu Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: *.ostnet.pl 05.01.11, 09:08
        Orange też "rozdawał" BMW. W efekcie tego 4 numery przeniosłem do Playa. I wszystkich namawiam do takiego toku myślenia - jeżeli mój operator telefoniczny (internetowy , telewizyjny) zaczyna mnie robić w konia to przechodzę do konkurencji. Jeżeli ta konkurencja też pogrywa w kulki - idę dalej. Oni wnikliwie analizują przyczynę odejścia (do mnie dzwonili parę razy umyślni) i ja im dobitnie uświadamiam dlaczego odchodzę. Niby 4 numery to pikuś ale jeżeli większość będzie tak reagowała to szybko przestaną robić sobie jaja. Ja mam nadzieję że Play nie wpadnie na pomysł loterii.
        • Gość: krzys Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 09:39
          ten złodziejski play tez mial loterie, z samochodem, zabralo mi codzien po 4,88
          • Gość: Edek Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: 46.112.209.* 05.01.11, 09:45
            Ja mam z nimi dobre doświadczenia. 3 lata mam abonament od 1,5 roku internet i nie dostałem żadnej reklamy. Jak jakąś wyślą od razu się z nimi żegnam.
        • Gość: ja Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: *.devs.futuro.pl 05.01.11, 09:44
          a co to reklama pleja :)))))))?
      • Gość: rek Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 15:14
        Ja przed chwilą dostałem SMSa od Orange(audi do wygrania)
    • Gość: erka UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SMS-y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 08:10
      Podobna sytuacja jest z tzw SMS PREMIUM. Otrzymałam rachunek za taki SMS, który rzekomo wysłałam, za 25,00 zł. Nie wiem, ile słów musiałabym napisać, żeby osiągnąć taki koszt. Tańsza byłaby rozmowa. Niestety, reklamacje u Ery nic nie dały. Kilkakrotnie wysyłane e-maile, otrzymywane odpowiedzi, bo które musiałam jeszcze biegać na pocztę, bo przychodziły listem poleconym. Sprawdziłam w necie, co to takiego ten SMS PREMIUM i okazało się, że mnóstwo ludzi zostało w ten sposób oszukanych. ERA nie jest uczciwym operatorem!
      • rusalka-amelka sms premium 05.01.11, 08:58
        SMS premium to nie jest bardzo długi SMS, tylko SMS przy pomocy ktorego płacisz za jakąś usługę - zwykle wysyłany na nr zaczynający się od 7. Może więc tak być, że kosztuje on 25 zł a nawet więcej. Być może wcale nie wysłałaś takiego SMS, ale mogłaś też wysłać nieświadomie, bo tutaj też działają oszuści, którzy oferują usługę ukrywając jej prawdziwy koszt. Pewnie trudno ci będzie udowodnić, że tego nie zrobiłaś. Nota bene, ja też mam złe doświadczenia z kontaktów z ERĄ bo włączali mi niezamawiane usługi i upierali się, że wyraziłam zgodę w rozmowie z konsultantem. Zarządałam nagrań tych rozmów i poddali się. Poszło o jakieś 30 zł, ale zawalczyłam dla zasady bo nie lubię jak ktoś robi mnie w konia.
        • Gość: rek Re: sms premium IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 15:23
          Jeśli kosztował 25 zeta to musiał zaczynać się na 9.łatwo jest poznać ile te smsy kosztują. Jeśli zaczyna się na 70 to 50gr+vat od 71 do 79 druga cyfra to odpowiednio od 1zł do 9 zł+vat.Jeśli zaczyna się na 9 to następne dwie cyfry pokazują stawkę+vat.
        • asperamanka Re: sms premium 05.01.11, 20:26
          Oszuści mieli jeszcze jedną metodę, nie wiem czy jeszcze ją stosują. Dzwonili do ciebie, jeden sygnał, wyłączali.Bardzo wielu ludzi kiedy widzi w nieodebranych jakiś numer to oddzwania, i już cię mają i potem okazuje się że to był numer płatny 147,99 PLN + VAT za minutę, ty sie rozłączyłeś dopiero po 21 sekundach, bo to bywało ustawione tak że automat od razu odbierał, ale dawał nagranie sygnału wolnego wywoływanego numeru i myślałeś że czekasz aż ktoś odbierze. Ja się akurat na to nie nabrałem bo nie mam z definicji zwyczaju oddzwaniania, jeśli ktoś dzwoni i nie odbieram to niech dzwoni jeszcze raz, ale znałem trafionych, przeważnie z telefonów służbowych bo ci którzy oddzwaniali myśleli że może dzwoni jakiś klient na przykład.
          • Gość: Quake Re: sms premium IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.11, 03:26
            ale chamstwo!. Jeden z operatorow tez wydzwanial... Co do innych loterii to dosc dlugo gralem w pustego smsa( bez wiekszych rezultatow- innym sie poszczescilo) i jestem zdziwiony ze dostal kare finansowa. Mysle ze jest to szukanie kozla ofiarnego. Czemu za innych sie nie wzieli ktorzy w bardzo bezczelny sposob dzialali?
        • Gość: BiałyMiś Re: sms premium IP: 178.216.43.* 20.02.14, 10:50
          Jakby ktoś nie wiedział, bo wiele osób o to pyta: www.embiznes.pl/inne/2635-co-to-jest-sms-premium to jest ładnie,kolorowo wszystko wyjaśnione:) Pozdrawiam:)
      • Gość: asd Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: *.static.espol.com.pl 05.01.11, 09:42
        to lepiej sprawdz czy twoje potomstwo przypadkiem nie wyslalo takiego smsa.
        smsy premium moga nawet kosztowac 42zl...
    • Gość: gosc UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SMS-y IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 08:17
      niech UOKiK zabierze sie za loterie "Golf" rzekomo w ramach GSM Plus. Podobno regulamin jest na www Plus a tam ani slowa. Gzie jest zatem ten regulamin? Tresci sms (uciazliwych bo kilkanscie dziennie) jest wyjatkowo perfidna! i w prowadzajaca w blad! to klamliwe naciaganie klientow Plus'a. Ciekawe czy Plus wie jak ta loteria irytuje jego klientow i jak jeszcze bardziej popsula mu opinie!
    • Gość: kolares28 UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SMS-y IP: *.arcadis.pl / 172.24.113.* 05.01.11, 08:23
      Co z tego że dostali karę skoro z tej kary nie zwraca się kosztów poniesionych przez pokrzywdzonych. Takie naliczanie kasy na utrzymanie samych siebie to trochę bez sensu :)
      • Gość: Tomek Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: *.aluzyjna.waw.pl 05.01.11, 09:19
        Dokładnie - to że organizator loterii dostał karę oszukanym nic nie da. Powinien jeszcze zostać zobligowany do zwrotu pieniędzy oszukanym.
    • Gość: bobek a na czyje konto wpłynęło karne pół bańki? IP: 94.75.121.* 05.01.11, 08:24
      czy na konto oszukanych?
      czy może na konto naszych umiłowanych przywódców?
      A ludziom się wydaje, że Państwo stoi na straży sprawiedliwości he he he:) A ono dyma ich do spółki z loterystami:)
    • Gość: walmor UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SMS-y IP: 80.48.204.* 05.01.11, 08:35
      Już najwyszy czas aby rząd wziął się za te praktyki tak jak za dopalacze i automaty do gier - szkodliwość społeczna tych wszystkich konkursów jest olbrzymia. No i nie da się oglądać tych koncertów, podczas których ma się wrażenie, że są zorganizowane tylko w jednym celu - aby naciągnąć naiwnych i zarobić jak najwięcej kasy.
      • erte2 Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 09:48
        Gość portalu: walmor napisał(a):
        Już najwyszy czas aby rząd wziął się za te praktyki .......

Cały czas to komusze myślenie. Rząd to, rząd tamto, rząd ma załatwić rentę, odśnieżyć, kupić mowe pociągi (a jednocześnie obniżyć ceny biletów), przewinąć niemowlaka i przeprowadzić staruszkę przez jezdnię, załatwić cebukę na zimę - a przede wszystkim za nas MYŚLEĆ - bo my nie umiemy.
        Żaden rząd na świecie nie jest w stanie zapobiec głupocie i pazerności, tak jak nie jest w stanie zapobiec temu żeby obywatel nie wsadził sobie szyszki w dupę. Nie ma czegoś takiego jak darmowy obiad (jedno z praw Murphiego) i nie ma czegoś takiego jak darmowa loteria. To jest po prostu żelazna zasada i żaden myślący człowiek nie powinien dać się na takie numery nabrać.
        • hit.and.run Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 10:06
          > Cały czas to komusze myślenie. Rząd to, rząd tamto, rząd ma załatwić rentę, odś
          > nieżyć, kupić mowe pociągi (a jednocześnie obniżyć ceny biletów), przewinąć nie
          > mowlaka i przeprowadzić staruszkę przez jezdnię, załatwić cebukę na zimę - a pr
          > zede wszystkim za nas MYŚLEĆ - bo my nie umiemy.

Przestan pieprzyc pryszczolu. Rzad nie jest od myslenia ale jest od uchwalania prawa ktore zapobiega w nieuczciwym wykorzystaniu ludzi starszych czy wolniej myslacych. Nie kazdy ma 19- lat jak ty i kilo pryszczy ktore dumnie obnosi jako objaw madrosci.

>> . Nie ma czegoś takiego jak darmowy obiad (jedno z praw Murphiego)

Gdybys pryszczolu wiedzial cos wiecej niz tylko statusy z GG dowiedzial bys sie ze autorem powiedzenia jest ekonomista Milton Friedman a nie Edward Murphy.

Czasem lepiej jest milczec niz odezwac sie i wyjsc na idiote. Wycisz hormony i wracaj do grania.
          • Gość: franek Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: 46.113.138.* 05.01.11, 10:48
            Wyjątkowo chamsko odpowiedziałeś - ale to twoja sprawa z jakim uczuciem spogladasz w lustro. Współczuję ci, że ważne sprawy uzależniasz od ustaw i poziomu pracy rządu. To powoduje w tobie uczucie bezsilności i w efekcie złość lub apatię.
            Zgadzam sie jednak z przedmówcą, że poważny człowiek bierze sprawy w swoje ręce i nie ogląda się na władzę. Żal mi twojej wątroby - wykończy się szybko z powodu złości jaką w sobie dusisz.
            • hit.and.run Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 12:32
              Gość portalu: franek napisał(a):

> Wyjątkowo chamsko odpowiedziałeś - ale to twoja sprawa z jakim uczuciem spoglad
              > asz w lustro. Współczuję ci, że ważne sprawy uzależniasz od ustaw i poziomu pra
              > cy rządu. To powoduje w tobie uczucie bezsilności i w efekcie złość lub apatię.
              > Zgadzam sie jednak z przedmówcą, że poważny człowiek bierze sprawy w swoje ręce
              > i nie ogląda się na władzę. Żal mi twojej wątroby - wykończy się szybko z powo
              > du złości jaką w sobie dusisz.

Jedyne co we mnie Synku powoduje zlosc to czytanie wiadomosci bezmyslnych gowniarzy ktorym sie wydaje ze pozjadali rozumy i radza "czytac ze zrozumieniem" lub "ale glupi jestes ze nie przeczytales"

Do czasu Synku. Do czasu kiedy natniesz sie na cos o czym wczesniej na forum nie przeczytasz i dasz sie podejsc.

A rewolucyjne "bierzcie sprawy we wlasne rece" mozesz glosic w jakiejs bananowej republice. Panstwo Prawa nie po to skubie obywatela na podatkach zeby pozwalalo na bezkarne grasowanie oszustom.
              Latwo sie mowi jak sie ma 19-latek a w necie siedzi sie 18 godzin na dobe. Trudniej jest ludziom 50,60 letnim. Oni zostali wychowani inaczej i do technologii nie przywykli wiec porady smarkacza ktory nigdy nic w zyciu sam nie osiagnal (moze poza wynikiem w strzelance) sa zalosne. Oni zostali naciagnieci stwierdzeniami "nic to nie kosztuje", ich pieniadze zostaly po prostu wyludzone obietnicami i klamstwami. I tu jest rola Panstwa bronic zwyklego szarego obywatela przed cwaniakami wykorzystujacymi luki w prawie i stwierdzenia o podwojnym sensie.
              Nie oczekuje ze zrozumiesz - do tego oprocz mozgu pelnego hormonow i zarozumialosci trzeba miec takze ceche zwana empatia. Zrozumiesz pewnie wtedy jak sam bedziesz mial 60 lat i jakis 30 letni cwaniak oskubie cie w momencie kiedy sie najmniej spodziewasz.
              • Gość: rek Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 15:30
                Jesteś ojciec dyrektor że piszesz "synku"? Jak jesteś taki mądry to czemu nie umiesz polskich liter pisać?
                • hit.and.run Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 15:36
                  Gość portalu: rek napisał(a):

> Jesteś ojciec dyrektor że piszesz "synku"? Jak jesteś taki mądry to czemu nie u
                  > miesz polskich liter pisać?

Zazdroscisz Maybacha synku ? To wyslij smsa moze wygrasz.
                  Polskie litery pomine milczeniem. Nie kazdemu mam ochote tlumaczyc czegos czego nie zrozumie.
                  • Gość: mo-mo Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary ... IP: 173.233.196.* 05.01.11, 17:11
                    "hit-and-run"... skad sie biora na polskich forach internetowych tak bufonowaci (jak ty) osobnicy?
                    • Gość: kibol Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary ... IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.11, 18:14
                      mo-mo a skad sie biora takie debile jakim ty jestes .
              • tamiko Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 06.01.11, 00:10
                Masz rację.
            • xnonorx Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 12:37
              > Współczuję ci, że ważne sprawy uzależniasz od ustaw i poziomu pra
              > cy rządu. To powoduje w tobie uczucie bezsilności i w efekcie złość lub apatię.
              > Zgadzam sie jednak z przedmówcą, że poważny człowiek bierze sprawy w swoje ręce
              > i nie ogląda się na władzę. Żal mi twojej wątroby - wykończy się szybko z powo
              > du złości jaką w sobie dusisz.

Przedmówca stwierdził, że nie ma "darmowych obiadów" - są i to co miesiąc także Ty je fundujesz. 80% swojej pensji oddajesz dla rządu na różne podatki, zusy, nfzty, "loterie emerytalne" itp. Chyba jest czego wymagać za takie comiesięczne pieniądze, prawda? Może na początek uczciwego prawa nie pozwalającego wykorzystywać ludzi w gorszej sytuacji.
          • pablobodek Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 13:03
            hit.and.run napisał:

Brzydko się wyrażasz i jesteś przemądrzały, ale z Twą wiedzą cieniutko !!
            "Rzad nie jest od myslenia ale jest od uchwalania prawa"
            Otóż rząd jest władzą wykonawczą i nie uchwala prawa.
            Prawo przyjmuje parlament (sejm i senat) i podpisuje prezydent - są to ustawy.
            Rząd może, jeśli ma takie upoważnienie i wytyczne od ustawodawcy, wprowadzać akty wykonawcze do ustaw - rozporządzenia, ustalające szczegóły danych przepisów.
            • hit.and.run Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 13:39

Masz 100% racji. Uzylem tak duzego skrotu ze az palnalem glupote.

Powinienem uzyc slowa "Panstwo" i to Panstwo z rozumieniu "wladza ustawodawcza i wykonawcza" bo obie te wladzy korzystaja z koryta za nasze pieniadze. Wtedy zdanie jest prawdziwe.
          • maximus_taurus Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 20:39
            Powinien napisać "stary, a głupi". Tyle lat żyjesz, a jakieś ciule robią cię w konia. Koleś ma rację. Wszystkim starym ramolom wydaje się, że są najmądrzejsi, doświadczeni. Teraz wychodzi jaka jest prawda.
        • 12.12a1 Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 10:16
          Co ty ględzisz? Rząd jest jak dupa od srania,żeby namierzać i karać oszustów a nie ja.Otrzymywałem też takie sms-y i nigdzie nie mogłem dopatrzyć się ceny za nie(chociaż podobno mają taki obowiązek),a te regulaminy,umowy bankowe gdzie niewygodne zapisy dla klienta są pisane b.drobnym druczkiem lub wręcz ukrywane to nie jest kompetencja rządu,żeby ten problem uregulować? Jakoś na paczkach papierosów doprowadzili do tego,żeby napis "palenie zabija" był jasno i wyraźnie na pół paczki wypisany,a przecież firmy tytoniowe też by miały gdzie go ukryć.Jak dla ciebie uczciwość i jasne zasady prowadzenia biznesu jest komuszym myśleniem to ci współczuję wiedzy i zasad moralnych.
          • unhappy Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 13:31
            > Jak
            > dla ciebie uczciwość i jasne zasady prowadzenia biznesu jest komuszym myślenie
            > m to ci współczuję wiedzy i zasad moralnych.

Takim kolesiom się wydaje, że na świecie obowiązuje zasada "śmierć frajerom". Do chwili kiedy ktoś im nie oszuka siostry, matki czy dziadka.

Podobny problem jaki mamy teraz z SMS Premium był z numerami premium za czasów modemów. Ludzie instalowali dialery oszukani specjalnie skonstruowaną informacją z ukrytą ceną za połączenie. I oglądali gołe babki za astronomiczne kwoty.

Rozwój techniki wypędził modemy z powszechnego użycia. Biznes upadł, ale pojawiły się SMS Premium i sieroty po tamtych oszustwach wzięły się raźno do roboty. Ile oszukanych ludzi trzeba żeby wreszcie ktoś dał oszustom po łapach?

Rozwiązanie jest proste. Po wysłaniu SMS'a na SMS Premium powinien przyjść SMS zwrotny z informacją o rzeczywistym koszcie tego SMS'a. Dopiero odesłanie pustego SMS'a zaliczało by opłatę. Koniec, kropka. Koniec esemesowych oszustów. SMS Premium wysyłają tylko ci co chcą.
            • Gość: :D Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 22:07
              pozdrawiam, bardzo dobry post. 100% agree
              aż dalej nie czytam!
              pozdrawiam
          • Gość: rek Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 15:34
            A ja jak głupi myślałem że od namierzania jest policja a od karania sąd. Ale według twojej wiedzy kto powinien leczyć.Praczki?
        • 3_po_3 po to macie głowę, żeby myslec 05.01.11, 10:24
          a za głupotę trzeba płacić. Gdybym sie dała na ta loterię nabrać byłoby mi wstyd sie do tego przyznać, bo to jak przyzanie sie do bycia debilem do kwadratu
          • xnonorx Re: po to macie głowę, żeby myslec 05.01.11, 12:55
            > a za głupotę trzeba płacić. Gdybym sie dała na ta loterię nabrać byłoby mi wsty
            > d sie do tego przyznać, bo to jak przyzanie sie do bycia debilem do kwadratu

Ciekawy jestem czy masz konto w jakimś banku. A jeżeli tak to czy przeczytałaś cały regulamin i jesteś w stanie przewidzieć wszystkie możliwości jakie z tego wynikają i to na Twoją niekorzyść. Nawet w 80% nie masz pojęcia co z takiego regulaminu dla Ciebie wyniknie i jak można ukryć miliony rzeczy które ktoś nieuczciwy będzie chciał przemycić.
          • Gość: o,bserwator Re: po to macie głowę, żeby myslec IP: *.ostrowmaz.mm.pl 06.02.11, 18:42
            trzeba być debilem i szalbiercą do n-tej potęgi,aby wymyślać takie debilne loterie i okradać na żywca uczciwych ludzi
    • Gość: marek UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SMS-y IP: 212.33.78.* 05.01.11, 08:56
      Ostatnio przedłużałem umowę z ERA i zapytano mnie czy chcę aktywować usługę blokującą tego typu sms-y tzn. reklamy, loterie. Czyli, jest to chyba możliwe.
      Marek
    • 12.12a1 Żyjemy w śmiesznym państwie. 05.01.11, 09:00
      Tusk obraził się na hazard przez działania swoich kumpli Rychów,Mirów,Zbychów i zaczął walczyć z internetowym hazardem,który jest wszędzie legalny i w którym są jasne zasady gry,a oszuści tak jak w tym przypadku od lat grasują i naciągają naiwnych i starszych ludzi.A w razie wpadki oszuści zapłacą jedynie jakąś śmieszną przy tych dochodach karę a poszkodowanym pozostaną jedynie rachunki do zapłacenia.Dziwne i śmieszna państwo.
      • 3_po_3 Żałosno-durne społeczeństwo 05.01.11, 10:25
        Powiedziałabym raczej dziwni i głupi ludzie, którzy wysyłają jakies sms-y nie przeczttawszy wczesniej REGULAMINU
        • Gość: 666 Re: Żałosno-durne społeczeństwo IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 12:08
          Jeżeli w treści sms jest informacja że jest darmowy i nie ma informacji o tym że udział w konkursie wiąże się z kosztami to ja się nie dziwie że ludzie się nabierają, to jest zwykłe oszustwo a nie np. chwyt marketingowy jak niektórzy próbują to tłumaczyć.
          • 3_po_3 Re: Żałosno-durne społeczeństwo 05.01.11, 12:24
            informacje o cenie były przynajmniej w Erze 4,99zl/dzien
            sama dostawałam takie sms-y które natychmiast ladowały w śmietniku, podobnie ataki na pocztę glosową, jakoś jak się mysli mozna uniknąc kłopotów.

Jak się mysli mózgiem a nie wyobraźnią (zamiast myslec już wydawał te "wygrane" miliony)

DEBILE i tyle
            • Gość: ciekawy Re: Zalosno-durne spoleczenstwo IP: 199.48.147.* 05.01.11, 14:39
              A masz kraty w oknach i nosisz paralizator? I czy nie zakladasz mini zeby nie sprowokowac gwalciciela?
              • Gość: racek Re: Zalosno-durne spoleczenstwo IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.11, 01:42
                no ale spoleczenstwo ma wyprane mozgi. Mas media sie do tego przyczyniaja. Gazeta tez nie lepsza, filtruje wiadomosci ktore mozemy czytac. Ogolnie z idiowacenie. Tak samo z tymi loteriami, Pusty sms. Caly problem polega na tym ze jestesmy co raz bardziej leniwi. Nawet siegnac po regulamin nam sie nie chce. Druga sprawa- nie rozumiemy tego co jest napisane w smsie zwrotnym. Rece opadaja
        • unhappy Re: Żałosno-durne społeczeństwo 05.01.11, 13:41
          > Powiedziałabym raczej dziwni i głupi ludzie, którzy wysyłają jakies sms-y nie p
          > rzeczttawszy wczesniej REGULAMINU

A od kiedy to regulamin jest miejscem, gdzie się umieszcza cenę produktu/usługi? Od tego jest CENNIK.

A tak przy okazji. Czy znasz regulamin piekarni/sklepu w której kupujesz pieczywo?
          • kszibi Re: Żałosno-durne społeczeństwo 05.01.11, 13:56
            to dopiero trzeba miec kota pod beretem rzeby dac dotacje do takiego blogu
            • unhappy Re: Żałosno-durne społeczeństwo 05.01.11, 14:16
              kszibi napisał:

> to dopiero trzeba miec kota pod beretem rzeby dac dotacje do takiego blogu

No żeby dać to moim zdaniem też trzeba :D
              • kszibi Re: Żałosno-durne społeczeństwo 05.01.11, 14:47
                niezla sciema za ta kase to powinien byc portal a nie blog
                • unhappy Re: Żałosno-durne społeczeństwo 05.01.11, 15:42
                  kszibi napisał:

> niezla sciema za ta kase to powinien byc portal a nie blog

Tak gwoli ścisłości, to co teraz tam widać to zajawka. W pełnej krasie produkt za 672 tysiące zł publicznej kasy ujrzy światło dzienne w czerwcu tego roku.

Oczywiście, dotowanie w ten sposób jakichkolwiek przedsięwzięć informatycznych jest w 9 przypadkach na 10 wyrzuceniem kasy w błoto. No ale skoro wyrzuca się cudzą kasę, to nie ma jak widać problemu.
        • Gość: rek Re: Żałosno-durne społeczeństwo IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 15:38
          Regulamin jest zazwyczaj w necie a nie wszyscy emeryci go mają.
    • niemiec.de Glupota, naiwnosc i chciwosc 05.01.11, 09:13
      Ale jak juz uznano ze dzilalnosc byl nie fair to kase powinni odzyskac komsumenci.
      Te pol miliona to pewnie kropla w zyskach z tej dzialalnosci.
      • Gość: kasia Re: Glupota, naiwnosc i chciwosc IP: *.ip.netia.com.pl 05.01.11, 09:23
        Ta kara jest czymś w rodzaju grzywny
        Natomiast konsumenci, jeśli chcą coś odzyskać , muszą wytoczyć powództwo cywilne o odzkodowanie , opierając się na tym orzeczeniu które stwierdza nieuczciwe praktyki rynkowe.
        Niektorzy to juz sobie brode zmoczyli, plujac na instytucje panstwa jakby nie rozumieli ze klient tez czlowiek, istota rozumna, i jak chce to moze sprawe wziac w swoje rece ;p
        • Gość: rozbawiony Re: Glupota, naiwnosc i chciwosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 10:04
          > Niektorzy to juz sobie brode zmoczyli, plujac na instytucje panstwa jakby nie r
          > ozumieli ze klient tez czlowiek, istota rozumna, i jak chce to moze sprawe wzia
          > c w swoje rece ;p

Nie podzielam Twojej opinii ze w tego typu loteriach biora udzial istoty rozumne. Sa to bez wyjatku wyjatkowi kretyni.
          • Gość: Sage Re: Glupota, naiwnosc i chciwosc IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 11:53
            "Nie podzielam Twojej opinii ze w tego typu loteriach biora udzial istoty rozumne. Sa to bez wyjatku wyjatkowi kretyni."

Przyznaję, że osoby wysyłające smsy bez wcześniejszego zapoznania się z regulaminem (a jest on dość mglisty) mogą mieć pretensje do siebie.

Ale, proszę, pamiętajcie, że wśród poszkodowanych są osoby, które nie wysyłały smsów ani w żaden inny sposób nie wyrażały chęci czy zgody na udział w konkursie. Mówię tu konkretnie o nowym konkursie ERY o milion.

Mi doliczono do rachunku 2 tygodnie udziału - smsów nie wysyłałam (mam na dowód bilingi), nie otrzymywałam również telefonów w tej sprawie, a jakimś cudem uznano że biorę udział. Oczywiście natychmiast zablokowałam wszystkie informacje marketingowe schodzące na mój telefon - ERA nazywa to "czarną listą"

Ps. Przenieście proszę dyskusję na temat rządu do innego wątku :)
          • unhappy Re: Glupota, naiwnosc i chciwosc 05.01.11, 13:42
            Ujmujące.

Czy każda ofiara oszustwa/wyłudzenia jest kretynem?
            • Gość: arek Re: Glupota, naiwnosc i chciwosc IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.11, 02:37
              Gdyby ludzie czytali regulamin to pewnie nie byloby tych placzow. Ja jak podpisuje umowe, kupuje samochod czy gram w loterii typu pusty sms to wczesniej czytam regulamin/umowe.
              • unhappy Re: Glupota, naiwnosc i chciwosc 11.01.11, 19:21
                Gość portalu: arek napisał(a):

> Gdyby ludzie czytali regulamin to pewnie nie byloby tych placzow.

Nie. Gdyby czytali ze zrozumieniem i robili to. Gdyby na dokładkę usługodawca nie zachowywał się podstępnie to wszyscy byliby happy.

> Ja jak podpis
                > uje umowe, kupuje samochod czy gram w loterii typu pusty sms to wczesniej czyta
                > m regulamin/umowe.

Niewykluczone, że jesteś w stanie przeczytać ze zrozumieniem typowy regulamin takich loterii. Niestety nie jesteś w takim razie reprezentatywny :D
    • rambozotheclown UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SMS-y 05.01.11, 09:21
      Co do loterii Ery to SMSy to jeszcze nic. Ostatnio odebrałem połączenie, wygenerowane z automatu, w którym to zostałem poinformowany, że mam nacisnąć "jeden" aby wziąć udział w loterii, oczywiście koszt 5 zł dziennie. Lekka przesada i bazowanie na niedorozumieniach, pomyłkach i naiwności. :/
      • Gość: asd Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: *.static.espol.com.pl 05.01.11, 09:45
        szkoda tylko, ze nie napisales, ze to cudowny i wychwalany tutaj play wlasnie taka praktyke stosuje ;)
      • unhappy Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 13:44
        > Co do loterii Ery to SMSy to jeszcze nic. Ostatnio odebrałem połączenie, wygene
        > rowane z automatu, w którym to zostałem poinformowany, że mam nacisnąć "jeden"
        > aby wziąć udział w loterii, oczywiście koszt 5 zł dziennie.

Moim zdaniem naciśnięcie "jeden" po wysłuchaniu komunikatu nie wystarczy, żeby operator wykazał, że umowa została zawarta. A już na pewno operator się nie obroni, kiedy dojdzie do sprawy sądowej.
    • Gość: Marian Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewinny !! IP: 80.240.172.* 05.01.11, 09:22
      Dostajesz SMS. To ustalasz u Operatora nadawcę. Od nadawcy pozyskuesz Regulamin. I i nim jest napisane jak wół - kasowanie SMSów o Loterii - płatne 4zł plus VAT.

Czy to aż takie skomplikowane????
      • Gość: asd Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin IP: *.static.espol.com.pl 05.01.11, 09:44
        dla niektorych za trudne...
        akurat w loterii ery regulaminy jasno mowily o tym ile i co jaki czas bedzie pobierana oplata.
        wystarczylo tylko zajrzec na ich strone, ale kto by tam sobie tym glowe zaprzatal. lepiej napisac, ze operator okrada.

play tez wydzwanial do ludzi z automatem, gdzie po wcisnieciu "1" bylo sie obciazanym smsami w loterii.
        • Gość: Jonek Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 10:11
          Jesteś nadętym gó...arskim bubkiem. To właśnie tacy jak ty organizują te przekręty, nie widząc nic złego w tym, że tak naprawdę oszukuje sie ludzi.

"Wystarczyło zajrzeć na ich stronę" - naprawdę, debilu? nie dociera do ciebie, że większość oszukanych to ludzie starsi, ktorzy nawet nie wiedza, co to jest "strona"? I nie maja obowiązku wiedzieć.

Są też ludzie o niższym ilorazie inteligencji, którzy nie rozumieją, że jak ktoś do nich mówi "wygrałeś na loterii" to nie znaczy że wygrałeś, tylko ze musisz zapłacić. I prawde mówiąc, wolę ich niż takich pozbawionych sumienia skunksów jak ty.
          • Gość: someone Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 10:54
            ale chyba nie trzeba być specjalnie inteligentnym aby po przeżyciu większości życia wiedzieć, że na świecie nie ma nic za darmo? Czy trzeba być szczególnie bystrym aby zdać sobie sprawę, skąd firma za darmowego SMSa da Ci 10 tys zł lub 1 mln? I DLACZEGO MIAŁA BY TO ZROBIĆ? To nie Caritas tylko firma, która musi zarabiać pieniądze. Żyjemy ponad 20 lat w gospodarcze rynkowej! To chyba wystarczająco długo aby nuczyć się jej podstaw: NIE MA NIC ZA DARMO! Podstawowa zasada - nie bierz się za coś czego nie rozumiesz, albo poszukaj mądrzejszego który Ci wytłumaczy. A ten lament nad starym dziadkiem... ilu tych starych dziadków stać na komórki (gdy często po ciemku w domach siedzą z braku pieniędzy na prąd) i ilu potrafi je obsłużyć.... Skoro są tak bystrzy aby wsyłać SMS to i na obsługę klienta potrafią zadzwonić aby zapytać o szczegóły konkursu więc nie pitol...
            • pablobodek Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin 05.01.11, 13:11
              Gość portalu: someone napisał(a):

> ale chyba nie trzeba być specjalnie inteligentnym aby po przeżyciu większości ż
              > ycia wiedzieć, że na świecie nie ma nic za darmo? Czy trzeba być szczególnie by
              > strym aby zdać sobie sprawę, skąd firma za darmowego SMSa da Ci 10 tys zł lub 1
              > mln? I DLACZEGO MIAŁA BY TO ZROBIĆ? To nie Caritas tylko firma, która musi zar
              > abiać pieniądze. Żyjemy ponad 20 lat w gospodarcze rynkowej! To chyba wystarcza
              > jąco długo aby nuczyć się jej podstaw: NIE MA NIC ZA DARMO! Podstawowa zasada -
              > nie bierz się za coś czego nie rozumiesz, albo poszukaj mądrzejszego który Ci
              > wytłumaczy. A ten lament nad starym dziadkiem... ilu tych starych dziadków stać
              > na komórki (gdy często po ciemku w domach siedzą z braku pieniędzy na prąd) i
              > ilu potrafi je obsłużyć.... Skoro są tak bystrzy aby wsyłać SMS to i na obsługę
              > klienta potrafią zadzwonić aby zapytać o szczegóły konkursu więc nie pitol...

Dostałeś coś od Caritasu ??!!! Pochwal się !!
              • Gość: someone Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 14:18
                ja nie, ale pewnie są tacy co dostali. Użyłem Caritasu jako przykładu instytucji charytatywnej. Myślę że nie ma się co czepiać...
              • Gość: zalogowany Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 09:04
                Osobiście nie, ale moi sąsiedzi owszem.
                A co? Urban, Michnik, czy inny Najczcigodniejszy Autorytet Moralny powiedzieli ci, że Caritas to tylko pod siebie?
            • Gość: mo-mo Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy ? IP: 173.233.196.* 05.01.11, 17:21
              Fakt, to nie "Caritas" ale... gospodarka rynkowa nie jest pojeciem tozsamym z gospodarka oparta na oszustwach, wymuszeniach, czy tez pospolitym zlodziejstwie!!!
          • Gość: asd Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin IP: *.static.espol.com.pl 05.01.11, 10:56
            czy ja Ciebie wyzywam?

regulaminy zawsze sa gdzies dostepne. jak ktos jest naiwny,i slepo wierzy, ze wygra to jego sprawa.
            naprawde zal mi ludzi, ktorzy najpierw robia, a potem mysla co zrobili.

pusty sms akurat sugerowal w smsach, ze "pieniadze sa juz zapakowane" i zaraz beda twoje tylko wyslij kolejna wiadomosc, a w loterii ery bylo do wygrania 1000zl, a jak sie wyslalo smsa i akurat na nas trafilo to z tego 1000 robilo sie 1 000 000zl.
            byly dwa sposoby sysylania smsow - jednorazowy oraz stala subskrybcja, gdzie oplata dzienna byla pobierana za samo to, ze sms zostal do nas wyslany.
            mimo to wszystko bylo w regulaminie, a kto chcial do niego dotar. nikt sam tym osobom nie wlaczyl tej subskrybcji. sami wyslali smsa zwrotnego, co jest jednoznaczne z akceptacja regulaminu.

ciekawe czy tak zawziecie bedziesz bronic play'a, ktory z automatu wydzwanial do ludzi z tekstem nagranym tak szybko, ze nie dalo sie go zrozumiec, a tylko ostatnie zdanie z magicznym "wcisnij 1" bylo powiedziane normalnie :) po wcisnieciu tez byla aktywowana subskrybcja..
        • Gość: akacjowy Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin IP: 212.87.240.* 05.01.11, 10:11
          Doczytaj dokładnie ironiczny komentarz przedmówcy w którym pisze: "kasowanie SMSów o Loterii - płatne 4zł plus VAT". Chyba ironiczny, bo nie chce mi się wierzyć w to, że kasowanie SMSów może być płatne, a w dodatku technicznie możliwe. Ale kto wie, przy tych przekrętach jakie robią organizatorzy gier zaczynam wierzyć w rzeczy niemożliwe ;)
          • Gość: majmaj Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 12:43
            > Chyba ironiczny, bo nie chce mi się wierzyć w to, że kasowanie SMSów może
            > być płatne, a w dodatku technicznie możliwe.

Technicznie niemożliwe to jest odkręcić orzełka od hełmu (bo jest namalowany;)

A jeśli autor loterii uzna w regulaminie, że brak odpowiedzi "ZGODA" lub "SPRZECIW" w ciągu 24 godzin (do tego sprowadza się skasowanie sms'a) oznacza automatycznie zgodę?

To jak ze spamem w poczcie komputerowej: Często jest w nim klauzula "wyślij STOP jeśli chcesz przestać otrzymywać nasze [gó...ane] maile". Czyli dla kogoś brak Twojej reakcji oznacza zgodę na otrzymywanie jakiejś oferty! Póki co nie płacimy za otrzymywanie spamu tyle, co za durne sms'y, ale zasada jest taka sama.
      • redakotr Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin 05.01.11, 09:59
        > Czy to aż takie skomplikowane????

Tak, skomplikowane. Nie każdy ma ciągły dostęp dp internetu żeby szukać gdzieś regulaminu który jest celowo dobrze ukryty.

Banda oszustów i tyle
        • Gość: someone Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 10:59
          NIe chcesz szukać - nie wysyłaj SMSa. Proste? A oprócz tego możesz zadzwonić na obsługę klienta i zapytać "z jakimi kosztami wiąże się udział w loterii?" - też proste, prawda? Tyle, że na ogół prościej jest zrobić bezmyślny ruch a potem pomstować, że Cie okradli
          • unhappy Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin 05.01.11, 13:46
            > NIe chcesz szukać - nie wysyłaj SMSa. Proste?

Nie chcesz być oszukanym? Bądź sprytniejszy od oszusta. ZAWSZE.

Proste?
            • marcinos4 Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin 07.01.11, 09:28
              To po co brać udział w czymś jeśli nie chce się poznać chociażby zasad na jakich działa loteria? Nie rozumiem ludzi skoro się zdecydowali na baranie udziału w loterii pusty sms to chyba wiedzieli w co wchodzą. A jeśli łąduja dużo kasy w ten konkurs to już tym bardziej nie rozumiem. Nie każdy wygrywa jak to bywa w grze.
          • Gość: kiwi Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 06:21
            ta ale co zaciagniesz ludzie do regulaminow? Watpie w to ja nic nie mam do takich loteri jak pusty sms bo wiem ze to moja wlasna wola ze wysyla sms'a i licze sie z tym ze mam srednie szanse na wygrana.
      • Gość: obserwator Re: Bo Trzeba Czytać Regulaminy - Operator niewin IP: *.ostrowmaz.mm.pl 06.02.11, 18:48
        a po co operator molestuje abonenta niechcianymi i nie zamawianymi informacjami?
    • Gość: PW Jakby mi operator przysyłał takie g. to zmieniłbym IP: *.polskieradio.pl 05.01.11, 09:24
      operatora. Płacę abonament, płacę za usługi i nie mają prawa zarzucać mnie spamem. Na szczęście Plus mnie do żadnych pseudo loterii nie namawia. Na razie...
      • darwaw Re: Jakby mi operator przysyłał takie g. to zmien 05.01.11, 11:21
        Oj nie wiem... Ostatnio Plus co chwila przysyłał mi smsy w loterii Golfa. Mimo dotarcia do regulaminu (dobrze ukryty na stronie www), wysłania odpowiedniego smsa blokującego dalsze przesyłanie tego typu SMSów, nadal przysyłali mi. Dopiero mail w ostrym tonie, i w bardzo czytelny sposób wycofujący zgodę na jakiekolwiek tego typu smsy rozwiązał sprawę. Od kilku tygodni nie bylo ani jednego smsa namawiajacego do loterii :) Może nie chciało sie im wstępować na drogę cywilno prawną (uprzedziłem że nie zawacham sądzić się z nimi). Po mailu byliby na z góry przegranej pozycji...

PS. Tak w ogóle - miesiąc temu zrezygnowałem z usług Plusa. Oferowali mi na przedłużenie umowy, dla lojalnego, wiernego klienta, umowę na warunkach... Gorszych niż dotychczasowa. Po długich negocjacjach oferowali tylko przedłużenie na dotychczasowych warunkach. W Play na dzień dobry już przebił ofertę Plusa na przedłużenie umowy, dając za niewiele więcej 1000 SMS do wszystkich, 3 h do wszystkich, darmowe rozmowy i SMSy BEZ limitu wewnątrz Play i jeszcze bonusy za przeniesienie numeru. W sumie z żoną wywalczyliśmy ponad 10 h rozmów do wszystkich i bez limitów w Play, obniżki abonamentów o 50% za pierwsze pełne 3 miesiące :) żona też nie była w stanie wynegocjować lepszych warunków w Orange, Play zdeklasował oferte Orange. No i najciekawsze na koniec. Z ofertą Play w ręku zajrzałem do salonu Plusa i pytam czy są w stanie dać chociaż niewiele gorszą oferte niż to co dostałem w Play. Pracownicy sami przyznali ze nie są w stanie. Plus tracąc mnie, traci lojalnego klienta, który pociągnie za sobą co najmniej kikanaście osób za sobą (przyjaciele, rodzina). Teraz wszystkim polecam ofertę Play. Wiem co gdzie jak zrobić aby wynegocjować najlepsze warunki :) A wystarczyło aby Plus dał choć troszkę lepszą ofertę na przedłużenie umowy... Odzyskać mnie z powrotem do Plusa będzie bardzo trudno.
        • Gość: someone Re: Jakby mi operator przysyłał takie g. to zmien IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 11:36
          to że Plus nie dba o stałych abonentów to nie pierwszyzna. Tak samo jest z Orange - na dzieńdobry dostaniesz lepsze warunki niż przy przedłużaniu umowy. Ale z tego przejścia do Play wcale bym się nie ciszył... miałem okazję poużywać przez jakiś czas... częsty brak zasięgu lub słaby sygnał (nawet w centrum dużego miasta (w budynkach)) a jak próbowałem się dodzwonić do obsługi klienta.... żenada, aby coś takiego miała firma telekomunikacyjna...
        • Gość: miki Re: Jakby mi operator przysyłał takie g. to zmien IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.01.11, 12:50
          loterie golfa w plusie mozna zatrzymac wysylajac STOP na nr 8010 ( w simplusie bo takowy mam) a jak jest z abonamentem to nie wiem. Pozdro.
      • marcinos4 Re: Jakby mi operator przysyłał takie g. to zmien 10.01.11, 10:28
        To jakaś nowość bo obecnie każdy operator ma jakąś loterię i wysyła sms zachęcające do wzięcia w niej udziału. I właśnie jakoś przy tej okazji nikt nie zwraca uwagi na to że te smsy wyglądają w zasadzie tak samo jak te w pustym smsie. Społeczństwo Polskie po prostu chciałoby po prostu żeby każdy kto wyśle od razu wygrywał, tylko wtedy to chyba nie powinno się nazywać loterią. Takie zabawy to nie pensja tylko odrobina szczęścia i rozumu przede wszystkim.
    • Gość: Ja Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: 91.209.116.* 05.01.11, 09:25
      Ludzie sami sobie są winni. Nie dość, że nie czytają regulaminów to jeszcze naiwnie wierzą, że ktoś im coś za darmo da albo coś wygrają. Hahaha. Ludzie, przecież takie "konkursy" czy "loterie" są robione tylko po to, aby zarobił organizator loterii.
    • anglo Czym podpali? Przecież nie różnili się zbyt wiele 05.01.11, 09:25
      Czym podpali? Przecież nie różnili się zbyt wiele od konkurencji. A że zapotrzebowanie na takie konkursy jest duże - mamy wielu wtórnych analfabetów, więc tylko pogratulować pomysłu na biznes.
    • howlin_wolf UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SMS-y 05.01.11, 09:26
      Za frajerstwo należy się kara. Jeśli ktoś myśli, że kasę rozdają za darmo( pusty sms ) to jest ciężkim frajerem i powinien za to beknąć.
      • Gość: nivk Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: *.icpnet.pl 05.01.11, 10:05
        Za to ch..j prezes loterii po Wyższej Szkole Gotowania na Gazie, który usłyszał, że pierwszy milion trzeba ukraśc jest ok?
      • 12.12a1 Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 10:29
        howlin_wolf napisał:

> Za frajerstwo należy się kara. Jeśli ktoś myśli, że kasę rozdają za darmo( pust
        > y sms ) to jest ciężkim frajerem i powinien za to beknąć.

Twoje myślenie jest raczej myśleniem peerelowskiego cinkciarza lub współczesnego oszusta,któremu zależy jedynie na znalezieniu frajera i orżnięciu go.
        • howlin_wolf Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 11:33
          Drogi Panie/Pani.
          Uczciwie pracuję i nauczyłem się, że w życiu nie ma nic za darmo. Prędzej czy później za wszystko trzeba zapłacić. Może zbyt obcesowo się wyraziłem bo żal mi tych ludzi ale to brutalna prawda o rzeczywistości.
      • Gość: duchovny Re: UOKiK wlepil 500 tys. kary za zlodziejskie SM IP: *.customers.ownit.se 05.01.11, 11:06
        Mam nadzieje ze szybko skonczysz w wiezieniu, po co normalnemu spoleczenstwu taki spad.
      • unhappy Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 13:46
        > Za frajerstwo należy się kara.

A za wykorzystanie frajerstwa/niewiedzy/błędu też się należy :D
        • Gość: tolek Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 03:07
          przesadzacie. Rozumiem ze takiego lotto tez sie czepiacie. Ciekawe ile z was dalej by plakalo na necie gdyby udalo sie wygrac. Ja takiego pustego smsa traktuje jak zwykla loterie. Jeden wygra inny przegra.
    • Gość: adam Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM IP: *.radom.vectranet.pl 05.01.11, 09:32
      sprawa jest prosta ja nie postawilem krzyzyka w polu wyrazam zgode na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych. na operatorze nie zrobilo to wiekszego wrazenia wysylal mi sms-y. potem wyslalem fax do orange,ze jesli nadal beda uzywac moich doanych osobowych to skieruje sprawe na odpowiednie tory. od tamtej pory nie otrzymalem ani jednego sms-a z rekalmami itp duperelami
    • polazrski Re: UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SM 05.01.11, 09:33
      To samo Orange.
    • wojtek-gdansk UOKiK niech sie weźmie za operatorów ... 05.01.11, 09:47
      ... nie powinni dopuszczać do naszych numerów telefonów żadnych reklamowych firm, przecież płacimy abonamenty i doładowania za korzystanie z naszych telefonów, czyż nie?
      • Gość: gość Re: UOKiK niech sie weźmie za operatorów ... IP: *.catv.net.pl 05.01.11, 17:42
        To można sobie zablokować w każdej chwili wysyłając bezpłatnego sma (w Erze) lub odwiedzając BOK lub dzwonią na infolinie w innych sieciach. Niemniej jednak. Co którzy grają w różne konkursy dobrze wiedzą że znajomość regulaminu to podstawa. A Pretensje nie do operatora a do organizatora, do operatora można co najwyżej jeżeli coś źle nam system naliczy to wszystko.
      • mamula66 Re: UOKiK niech sie weźmie za operatorów ... 05.01.11, 20:04
        "...nie powinni dopuszczać do naszych numerów telefonów żadnych reklamowych firm

Sami operatorzy wysylaja smieciowe SMSy. Srednio dostaje 10 smsow dziennie, wlasnie od operatora, z kretynskimi reklamami ich uslug. Nie ma metody zeby ten syf zablokowac
    • ulanzalasem UOKiK wlepił 500 tys. kary za złodziejskie SMS-y 05.01.11, 09:51
      Dlaczego wg Tuska automaty i hazard w sieci są złe - a lotto, zakłady bukmacherskie i kasyna są już ok?
    • Gość: Turek Polska to trzeci świat, nie widzicie ??? IP: *.spray.net.pl 05.01.11, 09:52
      kwitnie tu masowe złodziejstwo niespotykane w cywilizowanych krajach. W UE jesteśmy głównie na papierze, firmy i korporacje starają się oszukiwać ludzi na potęgę, bo nikt im tego nie zabrania. Dziki kraj między krajami dla ludzi.
      • redakotr Niestety to prawda 05.01.11, 10:02
        w Polsce zarobić to oznacza oszukać kogoś innego. Nie to co w Niemczech czy Wielkiej Brytanii czy wielu innych krajach.

To katolicki kraj z moralnością recydywistów
        • 3_po_3 Nie to ludzie z osłami na głowy się pozamieniali 05.01.11, 10:29
          a było wcześniej pomyślec zamiast wysyłac sms-a w nadzieji, ze coś Ci ktos da. Po prostu chciwość i głupota ludzi. A z głupotą jak od dawien dawna wiadomo nie wygrasz
          • Gość: mlot na lichwe Re: Nie to ludzie z oslami na glowy sie pozamieni IP: 78.251.246.* 05.01.11, 11:16
            @3_po_3 mam dla ciebie swietny pomysl na biznes - mozesz zaczac naciagac dzieciaki w podstawowkach, a jak one tez nie za dobrze czytaja i kojarza - pomysl jest taki stajesz pod szkola z 3 kubkami, nagroda Playstation, Xbox, po co maja wydawac na jedzenie w sklepiku. Mlodszego brata wciagniesz do zabawy - wygra na oczach wszystkich PSP, to pozniej pojdzie jak z platka - spokojnie zarobisz fortune. A jaka przysluga - naucza sie w mlodym wieku, ze garbatym nosom nie mozna ufac. Pozdrawiam.
        • Gość: jagoda Re: Niestety to prawda IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.11, 02:38
          a gdzie kogos oszukali. Ja czytalem te smsy i z nich wcale tak jasno nie wynika ze wygralismy 10 000zl. Gdyby sie przyczepiac to mozna by tak zaatakowac kazda loterie w ktorej nic nie wygralismy a nie tylko pusty sms
      • Gość: taka prawda Re: Polska to trzeci świat, nie widzicie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 12:11
        Nawet gorzej niż 3 świat, bo nawet tam nie ma tylu miernot co się na takie konkursy nabierają. Polacy to poprostu głupi naród.
      • Gość: jotpe Re: Polska to trzeci świat, nie widzicie ??? IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.11, 03:25
        czy zlodziejstwo. Juz sam Vat to zlodziejstwo (oczywiscie w zaleznosci jak na to popatrzysz). Loterie typu pusty sms maja dawac Ci szanse a nie gwarantowac wygrana. Inaczej by im sie nie oplacalo dzialac.
    • Gość: badziewiak66 Komunikacja marketingowa, ha,hahahahah, haha !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 09:53
      Złodziej powinien wyjaśniać tak swój czyn. Wysoki sadzie, sięgnąłem w pustą przede mną przestrzeń i natrafiłem na coś dziwnego. Kiedy zacisnąłem rękę na owym przedmiocie doznałem lekkiego skurczu rąk. Palce nie chciały puścić owej rzeczy. Wpadłem w panikę i zacząłem biec przed siebie. Nie zauważyłem że rzecz nadal trzyma się mojej dłoni. Strach był tak wielki że doznałem nagłego zaniku pamięci i nie wiedziałem gdzie byłem i kiedy ta rzecz przyczepiła się do mojej ręki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka