Dodaj do ulubionych

Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością za ...

• Gość: Krociech Ludzie o ograniczonych horyzontach IP: *.abaks.pl 06.01.11, 01:08
      Jedyna alternatywa, jaką widzą, to wyższe podatki albo wyższe zadłużenie. Ci ludzie nie mają kompletnie żadnego pomysłu na funkcjowanie państwa. Kompletnie.

A nie prościej byłoby, panie Tusk:
      - zwyczajnie zbudować nowoczesne przedszkola, zamiast kazać rodzicom wysyłać dzieci do sąsiadki (bo do tego sprowadzają genialne pomysły na "zwiększenie dostępności")
      - zwyczajnie zacząć refundować składki na ubezpieczenia społeczne kobietom POWRACAJĄCYM do pracy, np. przez 2 lata po zakończeniu urlopu wychowawczego???
    • ranny_rys Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością za ... 06.01.11, 01:38
      Brawo Tusk, ja wiem że nie chciałeś, ale nie miałeś innego wyjścia.
      Alternatywą było by przekroczenie progów oszczędnościowych i albo drastyczne cięcia budżetowe i tragiczny efekt wyborczy albo równie ryzykowna próba zmiany konstytucji.
      Co gorsza w pierwszym przypadku mogłaby powstać i zdobyć liczne mandaty partia która nie miała by żadnych skrupułów z głoszeniem słusznych zresztą postulatów likwidacji chorego systemu OFE w zamian za rezygnacje z Twojego drastycznego programu oszczędności.
      A przecież dopiero co uporałeś się (wraz ze swoimi kolegami z PIS, SLD i PSL) z Samoobroną i LPR.
      W drugim do zmiany konstytucji praktycznie konieczny był by sojusz z PIS, fatalny wizerunkowo dla obu partii.
      Dziękuje i pozdrawiam
      Rysio

• Gość: Ojtak Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością za ... IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 01:48
      Hahahaha sprawdzi się ten rysunek www.alemuzgi.pl/rysunki/dlaczego-ludzie-nie-wierz%C4%85-platformie
    • Gość: STA Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością za ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 01:59
      Reformę emerytalną rozmontował Cimoszewicz przynając uprawnienia górnikom, dokończył Tusk pomostówkami. Polska to kraj chyba najbardziej niesprawiedliwy, gdzie wszyscy mają jakieś przywileje. Uzdrowienie gospodarki to wprowadzenie jednakowych przepisów dla wszystkich obywateli bez ulg , zwolnień itp. Pomoc może być indywidualna dla potrzebujących - przecież jesteśmy w Europie.
    • 1sz-truten Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością za ... 06.01.11, 06:31
      Od Blisko 30 lat Prywatyzuje Sie Majatek Narodowy ( czyli po prostu sprzedaje )
      Skoro Sie Sprzedaje Ta Sa Srodki Finansowe Z Sprzedarzy Tego Majatku
      Byl To Majatek Calego Spoleczenstwa Nie Tylko Bedacych U Wladzy
      ale niestety bedacy u wladzy bez wzgledu na to z ktorej strony sceny
      zachowuja sie tak jakby to co sprzedaja bylo ich wylaczna wlasnaoscia
      najwyzszy czas powolac komisje sejmowa - spoleczna
      do zbadania tego zjawiska sprzedawania majatku narodowego
      a nie ujawnianaia uzyskanych z tego procederu zyskow
      bo jak kasy nie bylo to i tak nadal jej nie ma
      co do Qrwy nedzy sie dzieje ?
      za kilka lat sprzeda sie ostatnia firme
      ci co rzadzili przez ostatnie 30 lat i ich dzieci beda ustawieni
      ale ustawieni kosztem reszty spoleczenstwa
      nie zgadzam sie na taki podzial zyskow ze sprzedarzy mojej czesci majatku narodowego !
      ja placac podatki utrzymuje rzadzacych place za nich fikcyjne podatki i ich ubezpieczenia a ze ( zarabiaja ) otrzymuja w miesiac tyle ile normalny przecietny czlowiek za roczna prace otrzymuje
      to ich emerytury nawet z zus beda kilkakrotnie wieksze niz moje
      czy ja mam jakikolwiek wplyw na to co bedzie za lat kilka ?
      juz dawno przestalem placic podatki zszedlem do podziemia
      inwestuje w kamienie , zloto i takie tam inne
    • knock.out.4 Czyli zabierają nam emerytury bo 06.01.11, 07:49
      nie mają pieniędzy na bieżącą działalność państwa. kul. Głosuję na Tuska!
    • cyranocyrano Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością za ... 06.01.11, 08:10
      Prezes Tusk musi odejść!!! I niech go szlag i jego kolesi też!
    • m33h0w Tusk nierobie! Co z emeryturami mundurowymi, co z 06.01.11, 08:10
      30paroletnimi, zdolnymi do pracy bykami, którzy siedzą na słonych emeryturkach a nie wpłacili nawet złotówki do ZUS. Weź się wreszcie do roboty i rozwiązuj problemy, a nie stwarzaj nowe.
    • zap1957 Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością za ... 06.01.11, 08:11
      Na PO głosowałem nie dlatego że ich lubię. Polityk ma skutecznie i mądrze zarządzać moimi pieniędzmi. Nie mam emocjonalnego stosunku do stróża czy pani księgowej w mojej firmie. Podobnie do polityków. Głosowałem na PO bo sposób, styl uprawiania polityki przez PIS przypominał mi najgorsze lata rządów PZPR. Dzielenie ludzi na słusznych itd. Powierzchowność ich była tak irytująca że nie dokopałem się do istoty ich pomysłów gospodarczych. Teraz jest inaczej. Mogę spokojnie przeanalizować pomysły gospodarcze PO.
      Jest coraz gorzej. Przy następnych wyborach znowu będę musiał wybierać między dżumą i cholerą.
      • Gość: Edek Re: Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością z IP: 80.54.33.* 06.01.11, 09:28
        Po co się pchasz do głosowania jak nie masz o tym zielonego pojęcia? Nic nie przeanalizujesz bo nie potrafisz. PO, PiS, SLD to jedna partia. Wierz dalej naiwnie że tylko to możesz wybrać. 21 lat i zero refleksji. Jednak powszechna edukacja to syf. www.youtube.com/watch?v=lH3Txo5987Q
    • Gość: polak Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością za ... IP: 178.73.51.* 06.01.11, 08:17
      Czy wszyscy którzy głosowali na PO myśeli że Tusk i ta cała reszta coś im da.Przecież to było widać kim oni są ,z jakiego narodu pochodzą i do czego dążą.Amen.
    • Gość: Chlebojad Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością za ... IP: 178.73.51.* 06.01.11, 08:24
      Jeszcze trochę czasu i Polacy wyjdą na ulicę tak jak Grecy,Hiszpanie itd.Unia rozleci się za kilka lat -to moje przewidywania.Niemcy ani Francuzi czy Anglicy nie zgodzą się nigdy na sponsoring takich biedaków jak Polacy czy Rumuni ,Bułgarzy itp.Po prostu się wycofają a my pozostaniemy na lodzie z rozmontowaną gospodarką i ogólną biedą .
    • forumowiecgwna Re: Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością z 06.01.11, 08:26
      Po co nam ten MIS? Co my tym MISIEM mowimy?
    • Gość: postepowiec Dobry rzad utrzymuje moje mundurowe emerytury i IP: 188.33.44.* 06.01.11, 08:40
      dlatego dla innych brakuje kasy, no ale co mnie to obchodzi, przecież płemieł o mnie dba !!!!!
      Sprzedajcie lasy państwowe to na parę lat znowu będzie dla mnie kaska albo zmieńcie w konstytucji tą durną blokadę długu na 155% PKB i znowu będzie dla mnie kaska :) Dobry płemieł !!!!!!!!!!!!!
    • Gość: pepe tusk jak nie umiesz rządzić to wypierda....aj IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 09:10
      WG CIEBIE NIC SIĘ KURWA NIE DA, do dupy z takim rządem, podpisałem deklaracje zmian ustawowych PO, a zmieliliście ją na makulaturę, nie robiąc nic, nigdy wam tego skur....ny nie zapomnę,
    • misiu-1 Wyp... ten rząd kretynów i złodziei w kosmos. 06.01.11, 09:20

• xnonorx a od kiedy to składka na moją emeryture ma łatać 06.01.11, 09:26
      jakieś dziury budżetowe?
      OFE - Otwarty Fundusz Emerytalny
      ZUS - Zakłąd Ubezpieczeń Społecznych

...gdzie tu do k..wy ne..dzy rząd widzi słowa "obsługa jakiegokolwiek długu"??
    • toberson Tusk narobiles brudu to teraz sam plac za to!! 06.01.11, 09:29
      Dlaczego narod Polski musi placic za twoje marnotratswo i korupcje!!!Zdymisjuj swoj nieudaczny i chory rzad i daj polsce stanac na nogi!!Juz nikt normalny w Polsce niechce twojego belkotu!!
    • lucky81 Debata na poziomie przedszkola 06.01.11, 09:39
      "Indywidualne konta osobiste" w ZUS "nie pogłębiają długu", a w OFE trzeba by wystawić obligacje, które "pogłębiają dług".

Tłumaczenie dla nierozumiejących księgowości na poziomie podstawówki (bo chyba na to liczy Tusk). Jak przelejemy pieniądze do ZUS, to te "indywidualne konta" zostaną policzone jako dochody dla państwa, które to państwo z drugiej strony nie zobowiąże się ich oddać :) Innymi słowy, "indywidualne konta" emerytalne w ZUSie posłużą do spłaty państwowego długu, ale oczywiście "zmieniamy tylko operatorów pieniędzy" :)
      • Gość: stawonog należy to zapamiętać IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.01.11, 10:38
        i przy wyborach ni eprzedłużyć złodziejom mandatu - koniec z okradaniem spoleczenstwa.
        Tylko że nasze spoleczenstwo jak zwykle wybierze zlotoustych obiecujacych zlote gory. A potrzeba radykalnych rozwiazan, jak chociazby w UK
    • Gość: smentek To są ci sami ludzie panie prezesie... IP: 193.239.127.* 06.01.11, 10:09
      "Ludzi, którzy żyją tu i teraz w Polsce, nie można poświęcać dla tych, którzy będą pobierali emerytury w przyszłości"
      Tusk zapomina dodać że są to ci sami ludzie.

Zamiast reformować państwo przez ostatnie 3 lata Tusk bujał w obłokach i poświęcił dobro kraju dla wysokich sondaży swojego rządu, teraz jest gotów przejadać pieniądze odkładane na inwestycje.
    • lucky81 Re: Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością z 06.01.11, 10:19
      Premier zaplątał się w sofizmatach.

Z jednej strony twierdzi, że "Zmieniamy tylko operatorów pieniędzy. Nikt żadnemu emerytowi nic nie zabiera" i mówi o "indywidualnych kontach" w ZUSie.

Z drugiej strony twierdzi, że "Ludzi, którzy żyją tu i teraz w Polsce, nie można poświęcać dla tych, którzy będą pobierali emerytury w przyszłości", sugerując, że jednak chodzi o zabranie kasy przyszłym emerytom.

Jedno jest sprzeczne z drugim. Co dowodzi, że premier sam nie wierzy w to, co mówi, innymi słowy bezczelnie kłamie.

Oczywiście tak naprawdę chodzi o doraźny interes polityczny a nie o żadne ratowanie finansów państwa - żeby nie wystawiać obligacji ludziom zbierającym na emerytury.

OFE ma pełno wad (przede wszystkim nie powinno być ograniczone to kilku wybranych przez państwo funduszy), ZUS jest jeszcze gorszy.
    • Gość: obywatel Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością za ... IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.11, 10:30
      TUSK - tylko uzbecki skur... ktory ... nas wszystkich wydyma! Ten czlowiek jedyne na co zazluzyl to na kulke!
    • lava71 Pytam się dlaczego??? 06.01.11, 10:41
      Dlaczego pieniądze z prywatyzacji nie poszły na konta naszych rodziców, którzy wypracowali te dobra??? Tylko grupka ludzi wyszła na tym interesie dobrze. Korwin już dawno temu proponował takie rozwiązanie ale został wyśmiany. A teraz co? Pieniądze zostały zmarnotrawione, ukradzione albo przeżarte i całe społeczeństwo będziemy cierpieć za wyczyny kilu buców z kasty politycznej.
      Dlaczego w tym kraju nie ma prawa na takich lodziarzy? Przecież to była zwykłą kradzież dokonana na pokoleniu powojennym ... ludziach, którzy pracowali w tym opluwanym PRLu.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Pytam się dlaczego??? IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 11:59
        > Dlaczego pieniądze z prywatyzacji nie poszły na konta naszych rodziców, którzy
        > wypracowali te dobra???

Odpowiedź jest banalna, bo rządzący wolą te pieniądze przejeść, rozdając biednym sami się nahapać i biedę tym samym ucementować, bo ludzie biedni są im potrzebni, aby mieli komu obiecywać, a ci żeby głosowali później na tych co więcej obiecają...
        • tomekjot Re: Pytam się dlaczego??? 08.01.11, 16:53
          A myślisz, że gdzie poszły te pieniądz?
    • Gość: Adam. Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością za ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 10:42
      Pajac w garniturku w majestacie prawa okrada mnie i nic mu za to nikt nie zrobi . Fajnie nic dodać nic ująć.
      • olewus.1 A Jak mieszał w finansach PIS i zadłużał Polskę ? 06.01.11, 10:49
        Jeden z przykladów...

wyborcza.pl/1,75968,8906868,Kto_odpowie_za_blad_Gilowskiej__Na_pewno_nie_ona.html
        • lava71 PiS i PO to ten sam syf ... 06.01.11, 10:54
          Dziwię się ludziom, którzy dokonują wewnętrznego podziału w kaście politycznej, która z definicji istnieje tylko po to aby żerować na pieniądzach wypracowanych przez społeczeństwo. Partie polityczne nie są nam do niczego potrzebne, to taki twór taj i kasty polityczne, które nic nie dają a żyją na koszt ludzi.
          • Gość: Podatnik Re: PiS i PO to ten sam syf ... IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.11, 11:32
            "Reformę" emerytalną wprowadził rząd AWS, czyli PO i PiS. Jej celem było WYŁĄCZNIE obłożenie Polaków haraczem na rzecz zachodnich instytucji finansowych. Stąd przymus wstępowania do OFE. OFE do tej pory wyciagnęły z Polski 20 mld zł, nic wcześniej nie inwestując, bo nie było takiej potrzeby. Po prostu zaczęły dostawać nasze pieniądze i od tych pieniędzy pobierały kilka procent "za obsługę". Dlaczego nie od wypracowanego zysku? A dlaczego są przymusowe?
            Dodatkowym efektem "reformy" jest pobieranie składek emerytalnych do własnej kieszeni przez najlepiej zarabiajacych (po wpłaceniu pewnej, niewygórowanej dla nich, sumy).
            • Gość: Okradany Re: PiS i PO to ten sam syf ... IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.11, 11:41
              Opłaciło sie też "reformatorom". Lewicka i Góra są ślicznie urządzeni przy OFE, Buzek robi za "męża stanu", Balcerowicz jest dalej "wielkim ekonomistą", a i inni dostali ciepłe posadki w OFE. Stąd tylu obrońców tej "reformy".
              Gdyby to miała być prawadziwa reforma, każdy rząd musiałby zagwarantować w budżecie środki na wypełnianie luki po pieniądzach skierowanych do OFE. A OFE powinny dostawać tylko procent od wypracowanych zysków, a nie od posiadanych (cóż to za praca) pieniędzy. W dodatku cudzych!!!
              • Gość: Piotrek1 Re: PiS i PO to ten sam syf ... IP: *.146.255.173.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.01.11, 12:39
                W ramach reformy było opisane załatanie dziury powstałej przez zmniejszenie dopływów do ZUS, tyle że kolejne ekipy od realizacji tych zapisów uciekały
        • xnonorx Re: A Jak mieszał w finansach PIS i zadłużał Pols 06.01.11, 11:00
          no to jest argument: Uniewinniamy jednego złodzieja, niech robi co chce, skoro wcześniej okradał nas inny złodziej.
          Szczere gratulacje za osiągnięcie szczytów logiki i argumentacji
      • Gość: Zet Re: Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością z IP: 80.54.33.* 06.01.11, 11:02
        21 lat było na zmiany. Tyle razy was kiwali, a wy ani be ani me. Już chociażby np. po książeczkach mieszkaniowych mogliście wziąć do serca sobie słowa de Tocquevile'a, że "Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby skądinąd łagodny i liberalny rząd, kiedy zabraknie mu pieniędzy". Powoli idzie czas żniw. To co się teraz dzieje to pikuś. Demografii nie oszukasz. Szansa była chociażby w postaci Korwin-Mikkego, ale po co jak lepiej połasić się na PRu, ładne słówka. Nic, szerokiej drogi i życia pod palmami z reklam OFE.
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością z IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 12:03
          > Szansa była chociażby w postaci Korwin-Mikkego,

O ile z większością Twojego postu sie mogę zgodzić, to JKM jest takim samym populistom (choć w wielu kwestiach mogę się z nim zgodzić), jak pozostali i nie mam wiary, iż zrobiłby coś dobrego....
      • olewus.1 Sabotaż PIS-u przeciwko Polsce, to jest granda ! 06.01.11, 11:20
        wyborcza.pl/1,75968,8906868,Kto_odpowie_za_blad_Gilowskiej__Na_pewno_nie_ona.html
    • Gość: PsssSs Klamstwa Tuska ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 10:51
      Czemu kradziez emerytur ludzi i finansowanie z nich kredytow, ktore zaciagneli na przejedzenie w zachodnich bankach nazywa "odpowiedzialnoscia" ?

Jakim durniem trzeba byc, zeby w to uwierzyc ? (pytanie nie dotyczy zwolennikow platformy, bo prawdopodobnie nawet go nie rozumieja)
    • Gość: gość Rząd o OFE: Wybór między odpowiedzialnością za ... IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 11:09
      Zabranie pieniędzy z emerytur nie przyniesie niczego dobrego.

Jedynym wyjściem jest zrobienie porządku z grupami uprzywilejowanymi - emerytura powinna zostać powiązana ze składką. Jeśli górnik ma mieć emeryturę po 20 latach pracy, to jego zakład pracy powinien płacić taką składkę, by było to możliwe i np. 5000zł pensji dla górnika 20 000zł składki do ZUS. Za dużo kasy i nie opłaca się zatrudniać górników? TO może wreszcie należałoby zlikwidować nierentowne kopalnie. Jednocześnie składka rentowa powinna być rynkowa (Gilowska ją obniżyła, przez to trzeba ją płacić z podatków) - oznacza to, że jej wysokość powinna być powiązana z bieżącą wysokością sumy wypłacanych rent. Może wtedy byłoby społeczne przyzwolenie na zmniejszenie liczby rencistów, bo dzisiaj sytuacja jest taka, że każdemu się należy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka