Dodaj do ulubionych

Polacy znów budują na potęgę

IP: *.washdc.fios.verizon.net 09.02.11, 05:30
Wyglada na to, ze wybudujemy trzcia Polske !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mieszczuch Jakby Redaktorowi dom zmyło... IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 06:22
      ...pewnie by się też ochoczo wziął za stawianie czegoś, no nie? Choć nie wiadomo, czy mialby tyle kasy co chłopi... O których statusie materialnym może świadczyć tusza ich małżonek, jak to mogliśmy oglądać przy okazji relacji TV z powodzi. Również pojęcie tzw. zadupia wypadało nam mieszczuchom zrewidować, gdy oglądaliśmy niektóre z tych rezydencji jakie powódź (za przyczyną - mówią - "klątwy wawelskiej") tym niewinnym przecie ludziom rozwaliła. Ale co się odwlecze, to nie uciecze i wygląda z artykułu na to, że dzięki tym dzielnym ludziom rychło staniemy się znowu mocarstwem grilla w Europie.
      • Gość: Misiek Jeden z najbardziej przeklamanych artykulow... IP: *.sds.uw.edu.pl 09.02.11, 12:55

Bo jest duza grafika - wzrost o 19% !!! Gdyby ten artykul byl rzetelny to by pokazal
        dane za caly 2010 w porownaniu do poprzednich lat...

Okazaloby sie ze wzrost 2010 vw 2009 to juz tylko 2% ! A spadek do 2008 to ponad 13%, spadek do 2007 to 10%....
        • myslacyszaryczlowiek1 A w porównaniu do komuny 09.02.11, 13:40
          To już zupełne dno. Pięć razy mniej mieszkań, a urzędników 5 razy więcej w erze komputerów.
          • Gość: Jaczesko Re: A w porównaniu do komuny IP: *.pools.arcor-ip.net 09.02.11, 14:32
            dno to byly mieszkania za komuny, niedosc ze brzydkie jak noc to jeszcze kosztowaly mnostwo kredytow ekipe Gierka, moge tylko powiedziec dziekujemy za taka spuscizne;)
            • jakbukda Re: A w porównaniu do komuny 09.02.11, 14:40
              Gupoty Pan opowiadasz.
              Większość mieszkań było budowane przez spółdzielnie a ludzie oszczędzali na mieszkania przed ich kupieniem. Książeczki zlikwidowano, bo banki lepiej zarabiają na kredytowaniu, niż oszczędzaniu.
              Dzięki temu mamy RnS, a brakuje programów jakie mają Czesi i Słowacy - tam państwo widzi interes w gwarantowaniu kredytów na podstawie systematycznie budowanego wkładu własnego, kredyty w takiej skali jak u nas wypompowują pieniądze, które mogłyby zostać przeznaczone na konsumpcję i grzanie gospodarki.
              • Gość: jaczesko Re: A w porównaniu do komuny IP: *.pools.arcor-ip.net 09.02.11, 20:18
                Glupoty jak juz. To w 70 latach za Gierka jak byl boom mieszkaniowy zral sie z ogromna pozyczka Polski to dzielo przypadku. Co do kredytow to sie zgodze. Banki spoldzielnie i Panstwo powinnno lepiej wspolpracowac ale tak juz jest jak kazdy chce sie bogacic za wszelka cene.
            • Gość: zad Re: A w porównaniu do komuny IP: *.beskidmedia.pl 09.02.11, 14:54
              za to dzisiejsze osiedla-potworki sa takie "piekne" i kosztuja.... dozywotnie kredyty dla wlascicieli tych szuflad. kiedys przynajmniej budujac osiedle zapewniano w okolicy przedszkole, szkole, osrodek zdrowia, komunikacje (nie pomyslano tylko, ze kazdy bedzie miec samochod), miedzy blokami byly duze odstepy. teraz buduje sie osiedla z dojazdem polna droga, a sasiadowi mozesz zajrzec do sypialni. kiedys, otrzymujac od panstwa upragnione mieszkanie mozna bylo nawet wybaczyc usterki (co przy skali projektow bylo czyms nie do unikniecia). teraz ludzie wydaja kilka tysiecy za metr i po roku maja grzyba w lazience, bo wynajety najtanszym kosztem niedouczony architekt nie potrafi zaprojektowac prawidlowo wentylacji. radze poczytac fora kupujacych i przemyslec, dlaczego tak wielu wybiera wielka plyte i to nie tylko ze wzgledu na cene
              • jakbukda Re: A w porównaniu do komuny 09.02.11, 15:00
                Umówmy się co do jednego - nawet komuna nie rozdawała mieszkań. Może poza jednostkowymi "zasłużonymi". Mieszkania budowały spółdzielnie i dopiero po spłaceniu kredytu można było starać sie zmianę prawa spółdzielczego na własnościowe spółdzielcze.
                "Za darmo" można było dostać kwaterunek, przydział na mieszkanie służbowe, ale nie własność - to dopiero nastanie kapitalizmu zaowocowało rozdawnictwem tych mieszkań.
    • kupiem3 podobno rolnicy sa tak biedni ze ledwo wiaza konie 09.02.11, 11:53
      c z koncem - tak rzecze PSL i cala reszta oszolomow.

• Gość: tigre Re: podobno rolnicy sa tak biedni ze ledwo wiaza IP: 195.149.64.* 09.02.11, 13:48
        piękny temat:)
        • Gość: pan na hektarach stul ryj miejski niewolniku i z.laj na PANA ze wsi IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 14:15
          !@
          • Gość: tigre Re: stul ryj miejski niewolniku i z.laj na PANA z IP: 195.149.64.* 09.02.11, 14:26
            chodziło oczywiście o to, że koledze ścięło fragment wypowiedzi i w tytule z "rolnicy podobno ledwo wiążą koniec z końcem" pozostało "rolnicy podobno ledwo wiążą konie" :D
          • Gość: gość Prymityw z ciebie IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 14:29
            większy niż te twoje hektary.
    • Gość: gryzali tylko ci co maja panstwowe posady lub kombinuja... IP: *.static.gprs.plus.pl 09.02.11, 11:55
      na lewo. Ja mam 2900-3500zł, moja zona 1800 i o budowaniu sie mozemy tylko pomazyc...
      • kosmiczny_swir W Polsce taniej jest budowac niz kupowac gotowe 09.02.11, 12:43
        W Polsce taniej jest budowac niz kupowac gotowe mieszkania od developera - marze developerow sa po prostu kosmiczne. Kosmiczne marze developerow i niskie zarobki Polakow doprowadzily do polskiego suburban sprawl. Poza tym, budujac dom samemu nie musimy sie oddawac w niewole bankom, bo mozna kredytowac poszczegolne etapy budowy. Mozna wybudowac dom, wykonczyc tylko parter a pietro wykonczyc jak zajdzie potrzeba, w miedzyczasie mozna zlapac oddech finansowo. Jest wiecej stopni swobody.

Inna sprawa, ze dzieki temu za 20 lat wiekszosc naszego zycia bedzieme spedzali stojac w korkach, bo komunikacja publiczna na duzych osiedlach domow jest po prostu za droga, wiec zostaje nam tylko spedzanie pol dnia w korku.
        • jakbukda Zadziwiający fakt! 09.02.11, 14:32
          Ja zawsze myślałem, ze budowanie wychodzi sporo drożej od kupowania gotowego mieszkania... :)
          Developer to nie fundacja dobroczynna :P
          • dean08 Re: Zadziwiający fakt! 09.02.11, 14:56
            Budownictwo jednorodzinne przez osoby indywidualne vs. budownictwo wielorodzinne prowadzone przez dużych developerów, którzy powinni korzystać z efektu skali? Jak to pierwsze jest istotnie tańsze (przy większych metrażach) domów to coś jest nie tak...
            • jakbukda Re: Zadziwiający fakt! 09.02.11, 15:04
              Primo - możesz budować "systemem gospodarczym", czyli niby samemu, a tak na prawdę to świetna furtka żeby uniknąć kosztów podatkowych i zatrudnić wykonawcę na czarno.
              Secundo - budujesz bez marży. Przebitka dewelopera jest niebotyczna i absurdalna, ale w Polsce nie istnieje świadomość konsumencka, tylko owczy pęd. Ludzie zaciągają kredyty patrząc tylko, żeby "ratka" była w miarę mała i twierdzą, że to "inwestycja".
      • Gość: rysa Re: tylko ci co maja panstwowe posady lub kombinu IP: *.wroclaw.vectranet.pl 09.02.11, 14:14
        Niektórzy są zaradni, nie tłumacz własnej nieudolności tym, że inni "na pewno kradną i kombinują".
        • Gość: ax Re: tylko ci co maja panstwowe posady lub kombinu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 15:30
          "Zaradność" w tym dzikim kraju jest synonimem złodziejstwa i oszustwa. Przykro mi. Uczciwą pracą nikt tu się jeszcze niczego nie dorobił.No, może na początku lat 90-tych, gdy jeszcze panowała wolność gospodarcza.
          • Gość: tajemniczy x wypraszam sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 02:04
            pracuje dla miedzynarodowej korporacji, zostalem zatrudniony z rekomendacji ludzi ktorzy mnie znali ale po przejsciu wieloetapowej rekrutacji, zatrudniany jestem i oceniany ze wzgledu na swoje kompetencje...

styczniowa (wiec mala) wyplata to bylo 23 k PLN na reke... A niekiedy bywa i trzy razy wyzsza.... W dodatku nie przepracowuje sie gdyz tak naprawde korporacja placi mi za gotowosc do pracy i zastosowania moich umiejetnosci...

Buduje dom bez kredytu bo zlodziejowi deweloperowi nie mam zamiaru oddawac 1/3 ceny (nie wartosci) a bankowi drugiej 1/3 ceny....
      • Gość: Jaczesko Re: tylko ci co maja panstwowe posady lub kombinu IP: *.pools.arcor-ip.net 09.02.11, 14:38
        NIe przesadzaj, na zachodzie tez ludzie marza zeby budowac, musza brac kredyty, a Polacy czesto wyjezdzaja ciezko pracuja zagranica i buduja, plus jeszcze czesto gesto cos dziedzicza. Wszyscy tak placza jakie my biedne polaczki ale tak naprawde za pare pokolen bedziemy dosc bogatym narodem posiadaczy. Jeszcze rok zagranica i kupuje mieszkanie bez kredytu i odziecicze po babci dom, moje dzieci dostana jeszcze wiecej i juz nie beda musialy jezdzic zagranice czy sie zpoazyczac. 'Bedziemy krajem posiadaczy w odroznieniu klasy pracujacej na zachodzie to 70% ludzi wynajmuje i gowno z tego maja i tez ciagle placza
        • jakbukda Zerowa wiedza ekonomiczno-inwestycyjna 09.02.11, 14:46
          Będziesz "posiadaczem"... Tam ludzie pieniądze przeznaczają na inwestycje, oszczędności i produkują kapitał od pokoleń, a tobie wmówili, że bez własnego mieszkania będziesz nieudacznikiem.
          Mieszkanie na kredyt, to wtopa a nie inwestycja.
          • Gość: jaczesko Re: Zerowa wiedza ekonomiczno-inwestycyjna IP: *.pools.arcor-ip.net 09.02.11, 20:24

Kredyt tak, zalezy tez ile sie zarabia
            Inwestuja tylko bogatsi a zdecydowana wiekszosc wynajmuje za ogromna kase i maja takie oplaty ze niewiele im zostaje. U mnie w Niemczech ludzie w robocie ciagle stekaja, nikt nie ma samochodu, duzo splaca dlugi, a ja jezdze wozem i za rok kupuje mieszkanie bez kredytu.
            Ty mowisz moze o jakis 30% obywateli a reszta zapierdziela zeby zyc tak jak u nas
          • Gość: Jaczesko Re: Zerowa wiedza ekonomiczno-inwestycyjna IP: *.pools.arcor-ip.net 09.02.11, 20:37
            No wlasnie Polacy tez inwestuja, nie chodzi tylko o mieszkania. Tylko skutki tego dopiero bede widoczne za kilkadziesiat lat, a w Polsce wszyscy chca miec odrazu a jak inni maja to sa oszusci, jak zazagranice wyjezdzaja to sa nie patriotyczni, jak prywatyzuja to sprzedaja wszystko Zachodowi, meczace i nie potrzebne sa takie poglady.
      • Gość: a Re: tylko ci co maja panstwowe posady lub kombinu IP: *.tvgawex.pl 09.02.11, 22:19
        A my z żona właśnie wczoraj przedyskutowaliśmy plan 5-letni. Za 5 lat zaczynamy budowę domu bez kredytu i wreszcie wyprowadzimy się z wielkiej płyty w miejsce bardziej kameralne do uzdrowiskowej dzielnicy. Działka pod lasem 3000m2, miód malina :))
    • olias Polacy znów budują na potęgę 09.02.11, 12:16
      Polacy powiedzieli państwu, oraz finansistom : a CHWWD.
      Jak to się rozwinie to będziemy mieli w jednym miejscu dwa państwa - RP III elit i Polskę ludzi.
      • Gość: z Re: Polacy znów budują na potęgę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.11, 15:54
        Oczywiście zgodnie z pisią filozofią ta "RP III elit" to według ciebie równoznacznie z "RP złodziei", prawda pisiaku? Jednak bolszewickie korzenie tkwią w was głęboko, bardzo głęboko - o wiele bardziej niż w postkomuchach z SLD, do nich już co nieco dotarło.
        Tak to jest, gdy złodziej myśli że wszyscy kradną ;P
        • olias Re: Polacy znów budują na potęgę 09.02.11, 19:38
          korzenie bolszewickie tkwią we mnie głęboko ... tia, zwazywszy że piszesz to do kogoś z pokolenia które wywaliło komunizm ... gratuluję zdolności do logiki. z przestrzeni nieeuklidesowej (nie wiesz co to takiego? tak was teraz uczą; ja to wiedzę wyniosłem z komuny, wtedy studeny to nie był kołek co zna wiekszość liter alfabetu polskiego). wracając do bolszewickich korzeni 9ukochany argument dzieci w stosunku do tych którym zawdzięczają brak komuny - ciekawe czy byibyście tak odważni by brać udział w "biedu po zdrowie" 9też nie jarzysz? pytaj starszych, jak jesteś z normalnego 9czyli antykomunistycznego) środowiska to zajarzą i ci wyjaśnią. ale wy dzisiejsi ... pewnie bylibyście dobrzy w obalaniu komuny. w grze komputerowej. I naforum. Bo wolno. Wtedy to się szczawiu dostawało po nerach (żeby na stare lata k... mać jakieś szczymajtki wyzywały człowieka od bolszewików).
          wracając do meritum. RP III powstała w magdalence. A alkoholu tam nie brakowało. To tam zbratali się bolszewicy (obecnie zwani "ludźmi honoru") i ci którzy dziś stanowią elite poityczną. Są jeszcze naukowcy, dziennikarze, pisarze, etc., etc. słowem ci wszyscy których winniśmy określać elitą państwa. szkoda tylko że pilnują swojego wygodnego, dostatniego i bez wysilku z ich strony życia. A kiedy trzeba napisać chociażby o owstaniu warszawskim mamy na szczęście Normana Davisa. Angielskiego historyka.
          • Gość: nix Racja - dobrze piszesz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 02:10
    • loberod Polacy znów budują na potęgę 09.02.11, 12:16
      W czasie mojej ostatniej podróży po kraju też byłem wprost porażony ilością budów w Polsce. I to jakich!!!
      • janonet4-4 Re: Polacy znów budują na potęgę 09.02.11, 12:24
        na kredyt
    • Gość: statystyka Trudno się dziwić deweloperom IP: *.tvk.torun.pl 09.02.11, 12:22
      żadna inna branża nie da im zysku 100%
      Dane NBP:
      tinypic.pl/i/00033/7bu2wl1mgcsx.jpg
      • Gość: qwe Re: Trudno się dziwić deweloperom IP: *.internetia.net.pl 09.02.11, 12:32
        Koszty robocizny mniejszy niż koszt pośrednictwa (swoją drogą jakiego pośrednictwa?) ?? No i cena ziemi za 1 mkw mieszkania w Warszawie za 500 zł?!! Co za brednie! Poniżej 1000 zł / PUM w sensownej lokalizacji to np. we Wrocławiu nie znajdziesz...
        • szatek100 Re: Trudno się dziwić deweloperom 09.02.11, 13:50
          No i cena ziemi za 1 mkw mieszkania w Warszawie za 500 zł?!! Co za bre
          > dnie! Poniżej 1000 zł / PUM w sensownej lokalizacji to np. we Wrocławiu nie zna
          > jdziesz...

A to bloki u nas się buduje parterowe ?
          • Gość: qwe Re: Trudno się dziwić deweloperom IP: *.internetia.net.pl 09.02.11, 14:10
            Cena działki to 1000 zł w cenie jednego metra mieszkania - takie są standardy w miastach Wrocław/Poznań/Trójmiasto/Kraków.
            • Gość: tomasheq Re: Trudno się dziwić deweloperom IP: *.147.217.233.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.02.11, 14:42
              tylko że obecnie buduje się na działkach kupionych nawet 15 lat temu. Na obrzeżach miast kosztowały wtedy nawet 10 złotych za metr (ziemia rolna - 100 tys pln za hektar, z tego punktu widzenia to było i tak sporo). Stąd też owszem, jak ktoś kupił ostatnio, to cena metra gruntu w PUM to nawet 1500 złotych ale za to dla większości inwestycji jest to cena pomijalna (kilka, kilkadziesiąt złotych). Średnia wychodzi jak wychodzi. Z moich obserwacji (jestem z branży) te dane NBP i tak są zawyżone i dotyczą raczej deweloperów ad hoc bądź też dużych giełdowych. Ci pierwsi nie są w stanie negocjować niższych kosztów, Ci drudzy nie mają takich banków ziemi. Przeciętny, lokalny deweloper, ma bank ziemi na naście lat budów.

A koszty pośr. to nie koszty pośrednictwa tylko pośrednie, czyli koszty związane z funkcjonowaniem dewelopera (utrzymanie biura, administracja itp)
              • Gość: qwe Re: Trudno się dziwić deweloperom IP: *.internetia.net.pl 09.02.11, 14:55
                A daj spokój - deweloper, który kupuje na ziemi kupionej 15 lat temu? Takich przypadków jest 5%, nie więcej niż 10%. Deweloper kupuje działkę z myślą o tym, by za rok wbijać łopatę, najdalej za 2 lata. W tych wyliczankach niby NBP brakuje podstawowej sprawy - kosztów finansowania. Od zakupu terenu do sprzedania ostatniego mieszkania trzeba liczyć jakieś 3-4-5 lat. W tym czasie forsa kosztuje ok 6% rocznie, co znakomicie zmienia strukturę kosztów.

PS. Ja nie bronie deweloperów, bo nie mam absolutnie żadnego interesu....
                • eustachy.s Re: Trudno się dziwić deweloperom 09.02.11, 15:02
                  Jak napisałem wcześniej na podstawie wyceny dokonanej w 2007 roku czyli w szczycie bańki władze Białołęki wyceniły grunt na ponad 200 mln PLN, wychodziło nieco ponad 500 PLN za m2.
                  Przy zabudowie działki na poziomie 55% cena gruntu to ułamek ceny mieszkania, pomijam to że JWC i DD zabudowują działki często na poziomie około 80%.
                  • Gość: qwe Re: Trudno się dziwić deweloperom IP: *.internetia.net.pl 09.02.11, 15:11
                    Przykład, który przywołałeś jest tematem do łyknięcia tylko przez gigantów. Ja mam na myśli działki o pow. 0,5 - 1 ha pod kameralne projekty. We Wrocławiu standardem jest zabudowa 30-40% działki. Mam na myśli tereny odległe 5-7-10 km od ścisłego centrum. Kondygnacje 4-5 + poddasze. Przy takich założeniach wychodzi 1000 zł za PUM (+/- 200 zł). I stwierdzam to na podstawie konkretnych transakcji.
                    • jakbukda Re: Trudno się dziwić deweloperom 09.02.11, 15:24
                      Mi wychodzą koszty działki na Pradze Południe (~400 mkw, 40% zabudowy kubaturą) ok. 700PLN/mkw PUM. Przy założeniu, że będzie około 600 PUM i nie zbijemy ceny przy zakupie działki - a to póki co cena ofertowa sprzed końca ubiegłych wakacji.
              • eustachy.s Re: Trudno się dziwić deweloperom 09.02.11, 14:58
                Dobrym przykładem tego co napisałeś jest firma EBJ która ma sporo terenów na Ursusie, tak samo zresztą JWC czy DD na Warszawskiej Białołęce.
                Całe Pola Wilanowskie zostały sprzedane przez SGGW za około 300 mln, a to jest teren o powierzchni ponad 300 hektarów.
                • Gość: Autor Re: Trudno się dziwić deweloperom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 18:48
                  > [...] firma EBJ, która ma sporo terenów na Ursusie

Na Ursynowie,
                  ale w Ursusie!
            • jakbukda Ale lol! 09.02.11, 14:48
              To chyba, że na działkę deweloper też marżę narzuca...
            • eustachy.s Re: Trudno się dziwić deweloperom 09.02.11, 14:49
              Chyba w centrum.
              Jakiś czas temu była głośna sprawa o gruntach oddanych Elżbietankom na Białołęce, komisja wyceniła je na 30 mln, zaś miasto na ponad 200 mln. W każdym razie wyszło 500 PLN za m2.
              Ponieważ działki są zabudowywane na około 55% powierzchni to budowa domów parterowych bez piwnicy daje nam 1000 PLN do ceny metra, dwa piętra to 500 PLN. Wystarczy więc że wybudujemy na Białołęce cztrwo piętrowy blok z garażem i już wpływ działki na cenę spada nam do 200 PLN.
        • Gość: statystyka Re: Trudno się dziwić deweloperom IP: *.tvk.torun.pl 09.02.11, 16:35
          To jest koszt działki w metrze mieszkania. Bloki deweloperów są wielopiętrowe, większość to wieżowce. Wiec podana tu cena 500 zł w metrze mieszkania i tak jest bardzo wysoka.
          Gdzie ty tu widzisz koszty pośrednika?
    • Gość: br00net Budowlanka idzie na ostrą wyj..ebkę IP: *.ip.netia.com.pl 09.02.11, 12:41
      ludziki się budują bo mieszkania są za drogie,
      deweloperzy budują bo uważają że jak skutki kryzysu się skończą i banki poluzują politykę kredytowa to ludziki zaczną kupować mieszkania na potęgę nawet za 20tyś/m2,
      efekt jest taki że wszystkiego już jest za dużo w szczególności mieszkań
      w pewnym momencie będzie jak w Hiszpanii z jedną drobną różnicą u nas nieruchomości nie będą chcieli kupować szukający słońca i ciepła emeryci brytyjscy,niemieccy itp
      • pikpok25 Re: Budowlanka idzie na ostrą wyj..ebkę 09.02.11, 18:15
        zapomniałeś o euro 2012!!!

Za rok przyjadą kibice, wykupią wszystkie mieszkania i zabiorą je do siebie za granicę!
    • Gość: iBozia Urzędasy i ANALitycy nigdy nic nie potrafią... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.11, 12:42
    • Gość: Antek Chiny w ciągu 5 lat budują 1,5 mln miasta od podst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 12:56
      od podstaw link żeby nie było :)....Cuda, cuda w polsce ogłaszają www.dailymail.co.uk/news/article-1339536/Ghost-towns-China-Satellite-images-cities-lying-completely-deserted.html
    • panlevi GUS nie wie, my wiemy 09.02.11, 12:59
      GUS nie wie, my wiemy. Ludzie, którzy powyjeżdżali za granicę do roboty, dorobili się i budują sobie w Polsce domy. Ot fenomen czemu w biednym województwie, z którego tyle osób wyjechało bo tak biednie, taki nagły wzrost.
    • forumowiecgwna Re: Polacy znów budują na potęgę 09.02.11, 13:19
      Ale wystarczy o tym napisac na forum, czyli o tym ze nie ma zadnego krachu w budownictwie, ze od roku obserwuje budowy deweloperow w poznaniu, ze nikt nie upada a klienci powoli wykupuja te niby "mega-drogie" mieszkania i jakos nikt nie narzeka, poza pajacami-szczekaczkami na forach, to dostanie sie mnostwo tekstow typu "psychol", "naganiacz" itp itd..

To sa cyfry, co tu duzo gadac - ja sam sie buduje to wiem ze zadnego krachu nie bylo i nie ma. Mnostwo ludzi zaczyna budowy, mnostwo sie buduje. Na kredyt? Pewnie - przeciez bez kredytu budowa w Polsce oznacza US na karku, a jak masz kredyt, nawet tylko dla spokoju, to US nie ma zadnych pytan skad ma sie kase. Zasada znana od chyba 8lat. Domy na kreche???? To chyba nie znacie ludzi z tych nowowybudowanych domkow. Co najmniej polowa wybudowala sie bez jakichkolwiek papierow i kredytow, ba, wiekszosc to przedstawiciele tzw. robotnikow. Na osiedlu ktore znam jest facet od bram, facet od tynkow, firma montujaca kotly gazowe, facet od rekuperatorow, mechanik samochodowy - zaden z nich kredytu na oczy nie widzial, fiskus ich podatkow takze raczej nie widzial wiekszych od minimalnych pensji.

Wiem, wiem, prawda w oczy kole - ale naprawde swiat nie wyglada tak jak u forumowych szczekaczek. Deweloperzy maja problemy? Ja znam juz takich ktorzy maja sprzedane najdrozsze (i najatrakcyjniejsze) mieszkania a dom byl dopiero na poziomie prac ziemnych... I tyle tematu. A juz brednie o tym ze dom jest tanszy niz mieszkanie u dewela to totalne kret*nstwo... Policzcie sobie pacany koszt dzialki, koszt budowy, koszt wykonczenia, koszt UTRZYMANIA, koszt dojazdu do dzialki, koszt doprowadzenia mediow - ciekawe czy wtedy deweloperka bedzie duzo tansza, bo wg mnie to raczej nie. Nie mowie oczywiscie o klientach budujacych sie 45km od Poznania za jakies najnizsze stawki na rynku i z najtanszych materialow, oczywiscie wszystko na lewo i bez rachunkow - ale mimo tego uwazajacych ze mieszkaja tanio w "okolicach" Poznania ;) i ze maja taniej niz mieszkanie od dewelopera.
      • eustachy.s Re: Polacy znów budują na potęgę 09.02.11, 13:45
        Rozpisałeś się, naprodukowałeś jakichś bzdur, napisałeś coś o cyfrach których nie przytoczyłeś, dodałeś kilka argumentów popartych faktami ze swojego podwórka których nie da się zweryfikować i pewnie poczułeś się spełniony, tylko po co to wszytko?
        --
        "Podawanie wysokości pensji brutto to jak podawanie długości członka razem z kręgosłupem."
      • Gość: gość Re: Polacy znów budują na potęgę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 13:48
        W dużej części zgadzam się z poprzednikiem.

W naszym kraju był bum na nieruchomości 2004-2007. Ceny działek w moje okolicy wzrosły w ciągu ostatnich 10 lat ze 110 zł na 700zł /m2 (prawie 6 razy) i ta cena utrzymuje się od 2008 roku. Czy sprzedający opuszczą - raczej nie, nawet jeśli nie ma chętnych, zwykle są to bogaci ludzie i nie sprzadadzą za mniej i już. Od czasu ktoś ostatecznie sprzeda za 590zł/m2 - czyli okazyjnie, kupujemy działkę 1000m2 za 590tyś zł :-) zwykle bez mediów przy działce.
        Co do budowlańców - przyzwyczaili się do zarobków w Warszawie 8 tyś na rękę bez płacenia podatków. Mówisz im że kryzys to się śmieją że roboty nie zabraknie i za mniej nie będą robić - odłożyli sobie trochę pieniędzy i dobry fachowiec wciąż jest w cenie. Trudno im się dziwić.

Wnioski - jest grupa ludzi która wzbogadziła się na boomie w budowlańce, i wcale nie muszą obniżać cen, bo i tak są już bogaci !
        I jest większość biednych, którzy jedyne co mogą zrobić to wziąć kredyt na mieszkanie lub czekać w nieskończoność i pisać na forach że musi stanieć... Smutne. Nawet jeśli ci "biedniejsi" chcą sprzdać mieszkanie i kupić większe, to przecież nie sprzedadzą taniej, bo co za to sobie kupią ? Jak nikt nie chce kupić, to pozostaje wynajem. Przyznanie się że wartość nieruchomości jest mniejsza niż przed rokiem - przecież honor na to Polakowi nie pozwoli.
        • Gość: qwe Re: Polacy znów budują na potęgę IP: *.internetia.net.pl 09.02.11, 14:12
          budowlaniec i 8000 zł do ręki? Co i gratuluję dokładności przy cenie działek - 110 zł, 590 zł....
          • Gość: moe Re: Polacy znów budują na potęgę IP: 82.139.156.* 09.02.11, 14:29
            Ale coś w tym jest ,nie ma podatku katastralnego.
            I tak to wyglada.
        • Gość: TJ Re: Polacy znów budują na potęgę IP: *.evv.wideopenwest.com 09.02.11, 17:27
          Nie przewidziales, ze moze zmienic sie prawo. Z powodu dziury budzetowej rzady w PL beda zmuszone siegnac do kieszeni wlascicieli nieruchomosci i wprowadza podatek katastralny na poziomie Unii Europejskiej. Wtedy wlasciciele nieruchomosci beda musieli sprzedac jedna ze swoich lezacych odlogiem i jesc nie wolajacych dzialek po to , zeby oplacic podatek od pozostalych.
          • Gość: ZiomisławPaliblant Re: Polacy znów budują na potęgę IP: *.e-wro.net.pl 09.02.11, 18:39
            Chyba się z ch...em na łby pozamieniałeś :)
            Żadnego katastru nie będzie, za dużo prominentnych ludzi jest umoczonych w nieruchomości.
        • Gość: prawie 6 razy Re: Polacy znów budują na potęgę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 18:54
          Gość portalu: gość napisał(a):

> Co do budowlańców
          > za mniej nie będą robić - odłożyli sobie trochę pieniędzy i dobry fachowiec
          > wciąż jest w cenie.

A niech sobie siedzą na bezrobociu. Na ich miejsce przyjdą inni, co zgodzą się budować z zyskiem, ale mniejszym.
      • alfalfa Re: Polacy znów budują na potęgę 09.02.11, 14:23
        pierniczenie od rzeczy: dom w Dopiewie, 195m2 na działce 780m, stan deweloperski ale z piecem, wkładem kominkowy, grzejnikami, elektryką znaczy pstryczki-elektryczki są - tylko podłogi, schody drzwi, biały montaż i meble: 550tys. co oznacza ~2800 za m2. I to nie jest 45km od Poznania, prawda?
        A.
    • szatek100 Re: Polacy znów budują na potęgę 09.02.11, 13:47
      Za przeklętego Gierka budowano w Polsce 300 tysięcy mieszkań rocznie. W Hiszpanii Budowano nawet ponad pół miliona rocznie (wiem, to już przesada). W państwie PO buduje się 60 tysięcy i GWno Prawda ogłasza sukces.

Za średnią pensję kupicie 0,3 m2 mieszkania - najmniej w UE (mniej nawet, niż w Rumunii i Bułgarii)

Zdaniem wielu ekspertów ceny (zwłaszcza w dużych miastach) są nawet dwukrotnie wyższe, niż rzeczywiste koszty budowy. (zarabiają na tym Zbyszki z Deweloperki i Ryski z bankowości)

W Rankingu Doing Business pod względem ogólnej uciążliwości uzyskiwania pozwolenia na budowę Polska została sklasyfikowana na 164 miejscu na świecie (na 183 scharakteryzowane państwa)

Plany zagospodarowania przestrzennego - nie ma !

Inwestycje w infrastrukturę łączącą centra miast z peryferiami- nie ma !

Inwestycje w kolej - nie ma !
    • Gość: xxx Polacy znów budują na potęgę IP: *.ip.netia.com.pl 09.02.11, 13:57
      No i co z tego, skoro przeciętnego młodego człowieka i tak na dach nad głową nie stać? Budują się ci, którzy potem zabierają 3/4 pensji wynajmującego żądając czynszu, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistymi opłatami.
    • spitzenreiter Na potęgę to budował Gierek 300tys rocznie 09.02.11, 14:13
      obecnie niewiele ponad 100 tys
      biznes.trojmiasto.pl/Gierek-najwiekszym-deweloperem-w-historii-kraju-n45192.html?vop=std
    • Gość: janek To jest polski cud korupcyjny i zlodziejski IP: 178.211.30.* 09.02.11, 14:27
    • art_102 Jak dają, to biorą... 09.02.11, 14:39
      Co mają nie budować, jak to taki złoty interes. Nawet nie musi tam nikt mieszkać, bo nie o to chodzi, ale pod budownictwo mieszkaniowe rabat na miejskie grunty do 90%, do tego dopłata z budzetu 50% i dotacje unijne od 30% w wzwyż, to jak tu nie budować. Wystarczy mieć grosz na papierze i nic tylko brac. A potem wystawia sie jeszcze metke apartamentowiec, albo lepiej jak w Wawie "rezydencja", chociaż to ośmiopiętrowy zwykły blok i cena za metr kw. rosnie do ponad 100 tys (sic!), a jak sie nie uda, to jest z czego cene zdejmowac, a poniewaz grosza sie w to nie włozyło, a jeszcze kieszenie upchało, to nerwów nie ma. W Katowicach mamy pełno takich "apartamentwych" pustostanów, co juz od kilku lat tak sobie stoją z kilkoma odważnymi i rozrzutnymi mieszkańcami. Ale budują dalej, bo kasa płynie, a co...
    • Gość: muszka komuszka To znaczy, że jest popyt na mieszkania, i to duży. IP: *.smtsoftware.com 09.02.11, 15:07
      To znaczy, że jest popyt na mieszkania, i to duży.
      A co się dzieje z cenami, jak jest duży popyt?
      • Gość: kONKRET Re: To znaczy, że jest popyt na mieszkania, i to IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.02.11, 15:53
        Gość portalu: muszka komuszka napisał(a):

> To znaczy, że jest popyt na mieszkania, i to duży.
        > A co się dzieje z cenami, jak jest duży popyt?

Jak to co? Do góry! To infinity ... and beyond! Przecież brakuje tu 3 mln mieszkań! Buahahaha!
    • Gość: aa Polacy znów budują na potęgę IP: 62.152.134.* 09.02.11, 15:13
      Na załączonym wykresie wszystkie inne budynki wzros około 30%, a budynki wielorodzinne ponad 300%. Czy ja coś nie rozumiem, przecież developerzy mieli się obrazić i nie budować czy może szykuje sie jakaś nowa bańka ? tylko skąd wezmą tylu jelonków jak banki zaostrzyły kryteria
    • anna-888 Polacy znów budują na potęgę 09.02.11, 15:37
      To dobrze, ze buduja. Czesc polakow jest b.zamoznych !!
    • Gość: twoja_stara Polacy znów budują na potęgę IP: *.nyc.res.rr.com 09.02.11, 15:40
      Budują na zgubę. Rynek wewnętrzny nie wytrzyma tego boomu. Wcześniej niż później to musi się załamać. Z wyjątkiem rolników oczywiście bo chłop inwestuje tylko i wyłącznie dla pewnego zysku.
    • Gość: Konkret ROTFL! "Kto nie kupi, przegra życie" IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.02.11, 15:43
      "Taniej już nie będzie", etc.
      Tonące devy chwytają się brzytwy w postaci tak idiotycznych, naganiających artykułów sponsorowanych.
      Będzie się działo :-)
    • cyryl189 Potęga propagandy 09.02.11, 15:57
      Ostatnio żydowscy dziennikarze zaczęli używać w mediach zwrot "na potęgę" :
      - Polacy bogacą się na potęgę
      - Polacy kradną na potęgę.
      - Polacy budują się na potęgę.
      - Polacy wracają na potęgę.
      - Polacy zadłużają się na potęgę
      A ja czekam na polską potęgę, która żydowskim mediom i ich sługusom syjonistycznym
      - da potężnego kopa w dupę, bez cudzysłowu...
      • feelek Re: Potęga propagandy 09.02.11, 22:26
        "...cyryl189 napisał:
        > Ostatnio żydowscy dziennikarze zaczęli używać w mediach zwrot "na potęgę" :
        > - Polacy bogacą się na potęgę
        > - Polacy kradną na potęgę.
        > - Polacy budują się na potęgę.
        > - Polacy wracają na potęgę.
        > - Polacy zadłużają się na potęgę..."

Cyryl ty być: "...żydowscy dziennikarze..."?
      • Gość: jj Re: Potęga propagandy IP: *.aster.pl 10.02.11, 00:16
        bierz cyryl zalecone przez lekarza proszki bo pieprzysz głupoty na potege.
    • p_e_o_w_i_e_c Jesteśmy mocarstwem! nt 09.02.11, 16:21
    • hank_m Polacy znów budują na potęgę 09.02.11, 17:03
      Świetne wieści...znaczy, że ceny polecą i to mocno.
      • Gość: mulok Re: Polacy znów budują na potęgę IP: 91.218.211.* 09.02.11, 22:36
        polecą w górę?
        • hank_m Re: Polacy znów budują na potęgę 10.02.11, 07:02
          W dół rzecz jasna. Niby jakim cudem miałyby w górę?
          Już teraz jest więcej mieszkań niż ludzi których na nie stać, nadciąga ostry niż demograficzny, starsze pokolenia wymierają zostawiając kolejne mieszkania, drożejące kredyty, a do tego jeszcze "polacy budują na potęgę" co tylko podwyższy podaż.
          Jak będzie jeszcze więcej mieszkań to nawet RnS i bzdurne artykuły nie będą tak hamować spadków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka