Dodaj do ulubionych

PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszeni ...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 13:29
Cięzki wybór. Dostać 70% 1500 Euro, 1300 funtów, czy 74% 1500 złotych. Płacąc większe ceny niż w Niemczech czy UK :)
Obserwuj wątek
    • ulanzalasem PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszeni ... 18.04.11, 13:31
      Myślę, że większość Polaków mogłaby oddawać nawet 50% pensji gdyby zostawało im np. 800 euro ;)
      • Gość: edek kłamstwo, bo ok. 60% dowod w tresci posta IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 13:44
        mojafirma.infor.pl/temat-dnia/114505,Koszty-ponoszone-przez-pracodawce-zatrudniajacego-pracownika-w-2010-r.html
        • wlodekzpoznania Re: kłamstwo, bo ok. 60% dowod w tresci posta 18.04.11, 13:48
          forum.gazeta.pl/forum/w,30,124437593,124438240,Re_z_zus_pracodawcy_to_nie_z_kasy_na_Twoja_pen.html
          • Gość: K czlowieku wez nie pie*dol 100-40=60 KROPKA IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 14:00
            jakbys tego nie definiowal to liczby bezwzgledne pokazuja ile panstwo konfiskuje

moze jestes pachołem rezimu z ministerstwa i masz za zadanie kłamać, lepiej zmien prace, bo po rewolucji bedziesz wisial
            • Gość: zzzz buahahahaha 74% a gdzie później vat akcyzy itp ? IP: 195.82.180.* 18.04.11, 14:27
              Dawno się tak nie uśmiałem - te 30% państwo zagarnia na samym starcie. A gdzie jeszcze VAT na każdy artykuł? Gdzie akcyzy na prąd i benzynę? Nawet nie mając auta pośrednio musimy ją płacić. Jakby to zsumować wszystko to wyszłoby pewnie, że państwo zabiera nam ponad połowę dochodów, czyli przy średnich zarobkach 800 euro (tutaj źródło) mamy do wydania na życie 400 euro. Pomijam już że średnie zarobki nijak nie reprezentują rzeczywistych zarobków większości społeczeństwa
              • Gość: ciemnia Moze nie zrozumiales IP: *.statoil.com 18.04.11, 14:33
                ale podatki i tak placisz, bo jesc, pic, jezdzic autem musisz.
                Natomiast na stawke ZUS i podatek dochodowy wplywu nie masz...
                • Gość: gość Re: Moze nie zrozumiales IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.04.11, 16:43
                  Z tych 75% ktore zostaja trzeba placic dalej, VAT, akcyzy, oplaty urzedowe, tak rzeczywiscie zostaje nie wiecej niz 50%
                  • framberg Re: Moze nie zrozumiales 18.04.11, 19:02
                    VAT, ZUS, opłaty urzędowe, podatki od nieruchomości (w czynszu za mieszkania spółdzielcze także są), za autostrady, podatek drogowy (w cenie paliwa, dodatkowo od ciężarówek i autobusów), za zrzut ścieków, spalin, akcyza (teoretycznie podatek od luksusu), różnego rodzaju opłaty recyklingowe, za tablice, za użytkowanie swojego, niby dobrowolne składki na komitety rodzicielskie, itd, itp.
                    (naprawdę jest tego więcej, nie chce mi się wymieniać ale tytułem przykładu - obowiązkowe ubezpieczenia, spora ilość opłat związana z lecznictwem, opłaty klimatyczne, opłata zdzierana za przejazd przez gminę Lubycza Królewska (to zwykły drogowy bandytyzm, reket, bo na drodze międzynarodowej trudno o uzasadnienie opłaty klimatycznej), cło, koncesje, zezwolenia, certyfikaty, i jeszcze sporo innych.
                    Za wszystkie te podatki (bo są to podatki) płacimy my. Konsumenci.

Wątpię, by po zliczeniu wszystkich (również tych odlegle kryjących się w cenach jak n cło) zostawało na 50%. Stawiam na 35% - 40%.
              • Gość: kamillo Re: Może to i prawda, ale... IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.04.11, 15:05
                Może to i prawda, że dostajemy tyle procent naszej pensji i przodujemy tym w europie, za to w wysokości jesteśmy na szarym końcu. Niech zrównają nam pensje do średniej unijnej i mogą podwyższyć i podatki do średniej unijnej - proste.
                Pracując w Niemczech miesięcznie mogłem odłożyć 1000-1500E, w Polsce teraz ciężko jest 500zł odłożyć przy skromniejszym dużo życiu!
          • krystin9 Re: kłamstwo, bo ok. 60% dowod w tresci posta 18.04.11, 16:00
            Z tą "średnią" to jest tak jak ze średnim wiekiem odejścia na emeryturę, który wynosi u nas 59 lat. Dolicza się policjantów, górników , kolejarzy, rolników itp....
            Tak samo w tym wypadku: dolicza się wszystkie przywileje, ulgi podatkowe, umowy o dzieła, itp...
            A jak wygląda porównanie średnich zarobków ??
      • wlodekzpoznania Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen 18.04.11, 13:45
        Jesteście mieszkańcami kraju, który przez 50 lat rozwijał się w sposób nieefektywny, który w 1990 roku był krajem 3 razy biedniejszym od Czech, który w przez 20 lat wzbogacił się 4-5 razy. Ale ambicje mamy oczywiście większe... Polacy pracują najdłużej w Europie, wiele polskich firm porządnie pracuje (znajduje się oczywiście sporo takich, których właściciele wyjechali albo wyjadą sobie w najbliższych latach na emeryturę na plażę). Ale zanim polskie firmy wejdą do średniej europejskiej to minie kolejne 20 lat. A o poziomie gospodarek, które akumulują kapitał od 150 lat to za życia każdego kto to dzisiaj czyta możemy pomarzyć. To jeszcze nie w XXI wieku.

Ale przynajmniej wreszcie ktoś kompetentnie zaprzeczył bzdurze, że w PL mamy najwyższe podatki w UE. Jeśli dodać do brutto składki 23% na ZUS, które płaci pracodawca i porównać to do narzutów w Poertugalii, Hiszpanii, Francji, Włoszech, Austrii to okazałoby się, że Polska jest wśród jednych z najniżej opodatkowanych krajów. I to mimo wysokiego VATu.
        • Gość: R Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 13:48
          Ale zanim polskie firmy wejdą do średniej europejskiej to minie kolejne 20 lat.
          Na szczęście każdy po roku, dwóch pracy może zaoszczędzić na wyjazd do średniej europejskiej samolotem. Nie wiem po co mam czekać na polskie firmy.
          • wlodekzpoznania Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen 18.04.11, 13:53
            Gość portalu: R napisał(a):

> Ale zanim polskie firmy wejdą do średniej europejskiej to minie kolejne 20 l
            > at.

> Na szczęście każdy po roku, dwóch pracy może zaoszczędzić na wyjazd do średniej
            > europejskiej samolotem. Nie wiem po co mam czekać na polskie firmy.

Nie będziesz pierwszym, ani ostatnim. Emigracja zarobkowa to też nie jest zjawisko ostatnich 20tu lat. Ludzie emigrowali i tak powstały np. USA. W końcu dzięki dwóm wojnom i ropie stały się krajem bogactwa.
            Emigracja zarobkowa ma dla mnie uzasadnienie, gdy pracy nie ma (jak choćby wyż demograficzny z lat 2002-05). Ale w sytuacji, gdy bezrobocie w miastach jak Poznań w okresie kryzysu wynosi 4%, to mogę Ci tylko napisać, że zastanów się czy czujesz się Polakiem. Wróciłem do Polski na studia i pracować. I zarabiam tu 4 razy mniej niż bym zarabiał w Europie Zachodniej. Tu jest mój dom. Ktoś go musi wyremontować, skoro tyle dekad go zaniedbywano.
            • Gość: SK Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen IP: 83.71.143.* 18.04.11, 14:10
              wlodekzpoznania napisał:

> Emigracja zarobkowa ma dla mnie uzasadnienie, gdy pracy nie ma (jak choćby wyż
              > demograficzny z lat 2002-05). Ale w sytuacji, gdy bezrobocie w miastach jak Poz
              > nań w okresie kryzysu wynosi 4%, to mogę Ci tylko napisać, że zastanów się czy
              > czujesz się Polakiem. Wróciłem do Polski na studia i pracować. I zarabiam tu 4
              > razy mniej niż bym zarabiał w Europie Zachodniej. Tu jest mój dom. Ktoś go musi
              > wyremontować, skoro tyle dekad go zaniedbywano.

Git. Dwadziescia lat uczciwie remontowalem. Ostatnio zapragnalem miec z zycia cos dla siebie i wyjechalem. I zaluje tylko jednego - ze wyjechalem tak pozno.
              • mikesz6 Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen 18.04.11, 15:45
                Wyjechałeś oczywiście do teściowej która rewaloryzację renty dostała.
            • Gość: R Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 14:27
              Emigracja zarobkowa ma dla mnie uzasadnienie, gdy pracy nie ma (jak choćby wyż
              > demograficzny z lat 2002-05). Ale w sytuacji, gdy bezrobocie w miastach jak Poz
              > nań w okresie kryzysu wynosi 4%

Bezrobocie w Polsce wynosi 20 %. Może to cię zdziwi ale na przeprowadzkę do innego miasta trzeba pieniędzy.

zastanów się czy
              > czujesz się Polakiem.

Nie nie czuje. Obrzydzenie mnie bierze na piosenki biesiadne, Małysza, Tuska, teksty o Kresach, Majewskiego, Kubicę, Wojewódzkiego, czy cokolwiek innego co ekscytuje ten kraj.

Ktoś go musi
              > wyremontować, skoro tyle dekad go zaniedbywano.

Piękne słowa, ale ja chcę mieć pieniądze na jedzenie i mieszkanie.
        • Gość: mirinda Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 14:43
          Ale gdzie ambicje? Większość ludzi w tym kraju pracuje za najniższą krajową, to znaczy za 1386 pln brutto. sorry bardzo, ale jakoś nie widzę nadmiernych ambicji w tym, żeby praca dawała dochód, a nie tylko powiększała zadłużenie, bo jak ci na rękę zostanie 1050 zeta, to twoją jedyną ambicją jest przeżyć, a za takie pieniądze to się da co najwyżej opłaty porobić.
        • Gość: vvv Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen IP: *.stansat.pl 18.04.11, 14:55
          "Polacy pracują najdłużej w Europie" - co z tego jak są 3 x mniej wydajni.
          • Gość: kamillo Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.04.11, 15:10
            Polacy są bardzo wydajni i dlatego jesteśmy bardzo pożądanymi pracownikami na całym świecie, to zacofanie technologiczne powoduje niższą wydajność, wolny transport, biurokracja, itp...
    • Gość: na-plus Niezła pociecha, nie ma co :-))) IP: *.netfala.pl 18.04.11, 13:32
      "na plus"
      na-plus.blogspot.com
    • tomek.54321 Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen 18.04.11, 13:34
      Durny tytul - nie mozna bylo napisac ze Polak ma lepiej? Ale przeciez to takie polskie - nie cieszysc sie z tego ze ma sie cos lepiej tylko z tego ze ktos ma gorzej - masakra
      • Gość: tomekjot Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.11, 13:45
        Nie można było tak napisać. Oficjalna wersja jest taka, że obciązenia wynagrodzenia polskich pracowników są większe niż gdzie indziej i dlatego zarabiamy najmnej w UE
        • tomek.54321 Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen 18.04.11, 15:13
          Moze faktycznie dla celow propagandowych trzeba bylo zatytulowac to tak a nie inaczej...
    • Gość: sredniak To ja prosze 70 % pensji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 13:34
      To ja wybieram 70 % pensji szwajcarskiego urzednika a nie moje 75 % polskiego wyrobnika
      • Gość: ciemnia To sie IP: *.statoil.com 18.04.11, 13:37
        trzeba bylo uczyc, a nie miec pretensje do swiata ze malo zarabiasz...
        • Gość: gosc Re: To sie IP: *.tktelekom.pl 18.04.11, 14:16
          co mówisz ciemnia ? że cię tatuś zatrudnił
          • Gość: ciemnia A Ty co IP: *.statoil.com 18.04.11, 14:36
            kolejny bezrobotny narzekajacy na bozy swiat ze nie ma pracy zamiast sie wziac do roboty?
            A od mojego ojca to Ty sie odstosunkuj.

Chcesz dyskutowac to bez osobistych wycieczek, a jak sie nie podoba to wista wio!
            • samo_dobro Re: A Ty co 18.04.11, 14:50
              to co ty tam robisz ciulu w tym statoil, ze caly dzien spamujesz po forach jak troll i wypisujesz te swoje debilizmy? do wypisywania takich kretynstw nie trzeba miec zadnego wyksztalcenia
              • Gość: K Re: A Ty co IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 14:59
                Motur tam tankuje.
              • Gość: ciemnia No wlasnie udowodniles IP: *.statoil.com 18.04.11, 15:47
                Swoj wywod.

Rozumiem ze zakonczyles edukacja na 8 klasach podstawowki?
    • Gość: ciemnia Glupis od IP: *.statoil.com 18.04.11, 13:36
      urodzenia, czy tak Cie naszlo po przeczytaniu atrykulu?
      • singollo Re: Glupis od 18.04.11, 13:46
        Pracownik ma 1000 zł brutto, co oznacza, że pracodawca wydaje na niego 1160,3 zł. Pensja netto wychodzi 763,24 zł.
        Pracownik dostaje ~65% swojej pensji do ręki, 35% zabiera państwo.
        • Gość: ciemnia Nastepny nierozgarniety IP: *.statoil.com 18.04.11, 13:51
          Ale jak bys przeczytal pierwszy akapit to bys wiedzial ze te 74% to dla przecietnego pracownika.
          A Twoj przykad jest z d..py, bo ja np moge podac kogos kto ma 50% ozyskania przychodu a wiec i mniej mu zabieraja. Tylko czego to dowiedzie?
          • Gość: Albin Siwak Re: Nastepny nierozgarniety IP: 62.29.174.* 18.04.11, 14:38
            Sam jesteś nierozgarnięty. Przy wyższym dochodzie jest jeszcze gorzej, bo koszt uzyskania proporcjonalnie maleje, a podatek rośnie progresywnie.
            • Gość: wwww Re: Nastepny nierozgarniety IP: 199.68.196.* 18.04.11, 15:31
              To ty chyba nie czais za duzo...

1. Twoj poprzednik pisal o placy 1000 brutto.. To jest ponizej placy minimalnej.
              2. Jest kwota wolna od podatku!!
              3. ZUSu i Podatku sie nie sumuje. Najpierw Zus, a od reszty procentowo podatek. Wiec nie jest to 40%
              • Gość: bieruch Zawsze wychodzi 60% IP: *.ip.netia.com.pl 18.04.11, 15:50
                Przy każdej wysokości dochodu ZUS i podatki wynoszą 40% kwoty wydawanej przez pracodawcę. ZUS ma roczne ograniczenie sumy składek do stałej kwoty ale z kolei wpada się w wyższe progi podatkowe i sumarycznie wychodzi zawsze tak samo.
            • Gość: ciemnia Znaczy sie co? IP: *.statoil.com 18.04.11, 15:50
              Ze jak masz koszty 50% to w efekcie coraz wiecej Ci zabieraja?
              Przecia miesiac w miesiac placisz wysztkie koszty tylko od polowy swoich zarobkow.
              • Gość: Albin Siwak Re: Znaczy sie co? IP: 62.29.174.* 18.04.11, 18:07
                Koszty masz stałe, około 1300 rocznie, a nie 50%.
    • Gość: socjalista Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen IP: *.ip.netia.com.pl 18.04.11, 13:37
      tyle, że za te 30% pensji brutto statystyczny europejczyk ma zagwarantowane o niebo lepsze zdobycze polityki socjalnej (patrz emerytura, sluzba zdrowia, transport publiczny, autostrady... etc.)
    • sallly PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszeni ... 18.04.11, 13:38
      Znowu na siłę chce się wmówić Polakom jaki to u nas dobrobyt. Tylko nikt z tych mądrali, którzy to piszą nie poda różnicy pomiędzy pensją polską a tą w pozostałych "biednych" państwach unii. Tam przykładowo profesor czy lekarz żyje na najwyższym poziomie i stać go na wiele rzeczy o jakich u nas nawet się nie śni. U nas zapieprzają oni na kilku etatach, żeby jakoś dogonić Europę i w końcu z tego zmęczenia na nic nie mają już siły. Więc nie piszcie takich bzdur wyrwanych z kontekstu tylko jak już to całą prawdę i do końca...
    • Gość: pracujacy Bzdura. Ja dostaje 71% a nie 74% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 13:39
      Chyba, że znowu coś tam Tusk z Rostowskim po swojemu policzyli.
      • Gość: pogromca matołów z "zus pracodawcy" to nie z kasy na Twoja pensje ? IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 13:43
        przelicz jeszcze raz
        • wlodekzpoznania Re: z "zus pracodawcy" to nie z kasy na Twoja pen 18.04.11, 13:47
          Wyżej o tym pisałem. 45% narzut na brutto przed ubruttowieniem, którymi ZUS rozporządza, to jedna z niższych stawek w UE.
        • Gość: pracujacy Re: z "zus pracodawcy" to nie z kasy na Twoja pen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 13:49
          Jeżeli obliczyć jako wyjściową kwotę koszty pracodawcy to na moje konto wpłynie ok 60%
    • Gość: Zaloguj się Bzdura IP: *.motorola-solutions.com 18.04.11, 13:40
      W pl jest taki trik wymyślony żeby ogłupiać maluczkich. Nazywa się to 'zus pracodawcy'. Oczywiście wszyscy myslą (jak wiedza, ze cos takiego jest), ze to 'firma placi'. Niestety placi to pracownik. Firma ma budzet na danego pracownika i bierze to pod uwage w kalkulacji kosztow zatrudnienia.

"Koszty pracy są jednym z najważniejszych wydatków ponoszonych przez pracodawców. Wśród całkowitych wydatków, jakie ponosi pracodawca zatrudniający pracownika na podstawie umowy o pracę, jedynie około 60% stanowi wynagrodzenie netto. Pozostała część to pozapłacowe koszty pracy - czyli podatki, składki odprowadzane na ubezpieczenia społeczne i do budżetu państwa."

Tekst linka
      • Gość: t. Wlasnie chcialem to napisac! IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 18.04.11, 13:44
        Choc w UK tez skladka pracodawcy tez jest i jest nawet wyzsza niz czesc placona przez pracownika.

Uczciwy raport to taki pokazujacy:

NETTO / (BRUTTO + EXTRA SKLADKI PRACODAWCY)

Pewnie Polska spadla by od razu o pare miejsc.
        • mobisek Wyliczenie zamieszczam poniżej. 18.04.11, 14:13
          To jest w Polsce 64,40% w przypadku najniższej krajowej.

Pan redaktor powinien nieco zgłębić temat, a nie pisać takie bzdurki.
          • Gość: ciemnia a Ty IP: *.statoil.com 18.04.11, 14:38
            pownienes sie nauczyc czytac ze zrozumieniem...
            • mobisek Re: a Ty 18.04.11, 14:50
              Gość portalu: ciemnia napisał(a):

> pownienes sie nauczyc czytac ze zrozumieniem...

:o)
              Napisłem, że redaktor pisze bzdurki, a mój przedmówca ma pełną rację - co popieram cyferkami. Więc, "ciemnia", nie ściemniaj, że nie chwytasz... :o)
              • Gość: ciemnia Nie, Ty IP: *.statoil.com 18.04.11, 16:15
                podales jakies wyliczenia (chyba przeprowadzone na wlasnym przykladzie), i twierdzisz ze tak jest w Polsce...

Papier przyjmie wszystko, wiec podaj zrodlo, albo sie nie osmieszaj.
    • Gość: ciemnia Na szczescie IP: *.statoil.com 18.04.11, 13:44
      Ty swym swiatlym komentarzem udowodniles....
      Tylko co?
      • Gość: Seti Re: Na szczescie IP: 193.158.111.* 18.04.11, 13:51
        Udowodnil Ci, ze nie umiesz liczyc.
        A ze zrobil to w sposob bezposredni...
        Mial racje, bo po co wdawac sie w dyskusje z teoretykiem :)
        • Gość: ciemnia No to IP: *.statoil.com 18.04.11, 13:55
          badz tak uprzejmy i wksaz gdzie to udowodnil?
          • samo_dobro Re: No to 18.04.11, 14:55
            Naprawde jestes taki tepy czy tylko udajesz? Haracz wynosi blisko 40%, a nie 25% jak sugeruje artykul - niesamowite, ze statoil zatrudnia głąbów, ktorzy nie potrafia zrozumiec takich prostych rzeczy.

A co dostajemy w zamian za ten haracz? G*wno warta sluzbe zdrowia, upierdliwych urzedasow, dziurawe drogi, "polucjantuf", ktorzy jak moga zniechecajac do zglaszania przestepstw (bo im statystyski spadna), 15-letnich mundurowych emerytow itd itp.
            • Gość: ciemnia Tepy to Ty IP: *.statoil.com 18.04.11, 16:17
              jestes...

Artykul wyraznie mowi o przecietnym polaku.
              A jak wiemy wyciagneli jakas srednia.

To ze Ty placisz 40% nie znaczy zw wszyscy tak maja. Ci co maja prace zwiazana z tworczoscia maja np 50% kosztow uzyskania przychodu, a wiec ich potracenia nie wynosza 40%, bo sa pobierane tylko od polowy tego co zarabiaja.

I nie, nie dyskutujemy to o tym co otrzymujemy, ale o tym ze przecietnie Polak ma zabierane mniej niz inni europejczycy. Zrozumial, czy Ci to narysowac?
    • Gość: walduś Propaganda sukcesu IP: *.microsoft.com 18.04.11, 13:45
      Jest źle a będzie coraz gorzej!
    • Gość: irreality.net Bujda na resorach! IP: *.152.136.182.dsl.dynamic.eranet.pl 18.04.11, 13:45
      Pracodawca oprócz kwoty "brutto" pracownika z której potrącane są podatek oraz "składka ZUS pracownika" płaci jeszcze tzw. "ZUS pracodawcy" (czyli składka rentowa, emerytalna, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych).

Suma sumarum obie części ZUS sumują się do niebagatelnej kwoty.

www.money.pl/podatki/kalkulatory/plac/
      Wynagrodzenie: 4000 zł brutto

Łączny koszt pracodawcy w skali roku: 56870,40 zł
      Wypłata netto dla pracownika: 34247,52 zł

Czyli podział tego co pracodawca wypłaca jest następujący - 60% do pracownika, 40% do skarbu państwa.
      • Gość: tomekjot Re: Bujda na resorach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.11, 13:47
        No wiesz, ale i tak polak zarabia za dużo
    • Gość: Piotrek PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszeni ... IP: 46.115.22.* 18.04.11, 13:46
      A czy zostały uwzględnione tutaj obciążenia jakie ponosi pracodawca? Bo mnie naprawdę nie interesuje ile mam widocznych potrąceń na pasku, tylko ile w sumie "kosztuję" - bo to jest tak naprawdę moja pensja. Dopiero wtedy można cokolwiek porównywać. Poza tym, procenty są takie fajne, tylko proszę zobaczyć co zostaje na ręce przy 2000PLN, a co przy 2000€.
      • Gość: irreality.net Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen IP: *.152.136.182.dsl.dynamic.eranet.pl 18.04.11, 14:23
        Przyjmijmy znalezioną w necie pod hasłem "średnie wynagrodzenie w Niemczech" kwotę 2900 EUR czyli zaokrąglajac 1 EUR = 4 zł = 11600 zł

Roczny koszt pracodawcy: 159444,04 zł = 13287 zł / średnio na miesiąc
        Wynagrodzenie netto: 96575,03 zł = 8047,92 / średnio na miesiąc (min 7635,38 max 8478,73)

Państwo przez rok zgarnia 62869,01 zł czyli ~39%

Następnie z tego co zostanie pobiera 23% VAT przy każdym zakupie.
    • aarvedui kto płaci za raport, ten wymaga wniosków 18.04.11, 13:47

któż to opłacił ten raport? nie rząd aby, za pośrednictwem którejś ze swoich Agencji Wolnych Stołków Dla Kolesi ?

wiadomo - kto płaci prostytutce za określone rzeczy, ten takich rzeczy wymaga.

rząd podwyższa podatki - i oto magicznym zrządzeniem wyskakuje nagle raport, że powinien podwyższać nawet jeszcze bardziej.

kto nie jest tępym lemingiem, ten zrozumie w mig OCB.
    • Gość: ooo Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.11, 13:49
      Chyba chciałeś napisać 74% z 3200 PLN, czy ile tam teraz jest średniej. Artykuł mówi o średniej właśnie, a nie o minimum.
    • Gość: Piro PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszeni ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.11, 13:50
      Ta kalkulacja jest zmanipulowana. Nie uwzględnia części składki ZUS płaconej przez pracodawce. A to przecież tylko sztuczka księgowa, bo są to pieniądze będące kosztem etatu pracownika i o tyle zmniejszają jego dochód netto.
      • Gość: BIZNESman Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.11, 13:56
        ZWALNIAM W CHOLERE MOJĄ KSIEGOWĄ!!!
        Ona tak nalicza w mojej firmie płace ,że ktos kto zarabia 2000 pln netto kosztuje mnie 3800 pln - ja z matematyki nie jestem za mocny ale to NAPEWNO nie jest 74% .....
      • Gość: ciemnia Przeciez IP: *.statoil.com 18.04.11, 14:11
        kwota brutto w umowie i na pasku sie zgadza...
        A to ze pracodawca dodatkowo musi doliczyc swoje koszty to juz dla Ciebie nie jest zaden przychod.
        • samo_dobro Re: Przeciez 18.04.11, 14:59
          Brakuje slow na twoj tepy debilizm. Idac twoim debilnym tokiem rozumowania to rownie dobrze te 25% haraczu z pensji brutto trudno uznac za przychod. Wszystko jest kwestia numerkow i regul, ktore wymyslaja w ministerstwie finansow kretyni podobni tobie. Tam tez pelno takich debili, ktorzy nie potrafia liczyc i wymyslaja zamotane ustawy jak ta dotyczaca VATu.
          • Gość: ciemnia Wybacz idioto, IP: *.statoil.com 18.04.11, 16:20
            ale takie sa fakty.

Nie chcesz placic 23% VAT, to proponuje wlasny ogrodek na balkonie badz parapecie, przestac palic i pic.
            Nie wiem jak dla Ciebie, ale jednak koszty pracy, a podatki ukryte w cenach to dwie rozne sprawy. O ile na to ile zabieraja Ci z pensji nie masz wplywu, o tyle na to czy placisz kupujac towary VAT i akcyze juz tak.
          • Gość: ciemnia Przez litosc IP: *.statoil.com 18.04.11, 16:25
            pomijam juz fakt, ze nie zrozumiales o czym pisze.
    • Gość: aqualung Wolałbym mieć "gorzej" i zarabiać 1500 euro IP: *.spray.net.pl 18.04.11, 13:53
      autorowi artykułu należy się jakaś nagroda za idiotyzm roku
    • swan_ganz PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszeni ... 18.04.11, 13:55
      tak ale ten zus to dopiero początek płacenia podatków bo potem dochodzi PIT i VAT oraz różnego rodzaju parapodatki typu akcyza czy tzw; opłaty urzędowe, opłaty ekologiczne etc...

Podliczcie wszystkie te podatki i parapodatki to okaże się, ze utrzymanie państwa przekracza i to znacznie 50 % waszych dochodów..
    • Gość: K jak Krzysztof Drodzy eksperci, nie w.k.u.r.w.i.a.j.c.i.e IP: 80.50.155.* 18.04.11, 13:56
      Proszę napiszcie o realnych pensjach. Tzn ile EURO na łapę dostają Europejczycy, a ile Polacy.
      • Gość: W jak Wiking Re: Drodzy eksperci, nie w.k.u.r.w.i.a.j.c.i.e IP: *.cybercomhosting.com 18.04.11, 14:25
        Tak ale zwroc uwage ze nie chodzi o to ile kto dostaje na lape a jaka jest moc nabywcza pieniadza, koszty utrzymania itp...
        Chodzi tutaj o to ze mimo iz niby mniejsza mamy roznice brutto netto to i tak zyje sie w PL gorzej niz w innych krajach.
        Choc poza PL ten nie jest cudownie... choc mozna jakos od 1 do 1 sobie poradzic.
        (przy niezbyt wygorowanych zarobkach)
    • Gość: bzdura Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.11, 13:59
      bzdura, ja oddaje 800zł co miesiąc dla zus a mam 1200 na ręke. a 25% z 2000 zł to 500 nie 800. zróbcie artykuł niebawem o tym jak Polacy żyją w luksusie na podstawie życia D.Tuska
      • Gość: kalkulator Re: klamiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 14:32
        - dochody brutto PLZ1628/mc
        - dochod netto 1200 PLZ/mc
        - suma ZUS (podatnik i pracodawca) 523 PLZ/mc

Wiec nie mozesz miesiecznie odprowadzac na ZUS PLZ800
    • Gość: mędrzec Dlaczego jest tak źle, skoro jest tak dobrze? IP: *.spray.net.pl 18.04.11, 14:03
      Czy czarne jest już białe, panowie i panie od PR?
      • Gość: tomekjot Re: Dlaczego jest tak źle, skoro jest tak dobrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.11, 14:11
        Tak, PR działa, nie podniesiemy minimalnego wynagrodzenia już i tak macie lepiej niż w innych krajach UE- takie jest przesłanie, tekstu
    • Gość: Dada PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszeni ... IP: *.Red-81-36-18.dynamicIP.rima-tde.net 18.04.11, 14:04
      Kon by sie usmiał. W Hiszpanii roczne dochody do wys. 9 tysiecy euro czyli ok 27 tys zlotych w ogole zwolnione sa z podatku dochodowego. A w Polsce jaka suma jest zwolniona od podatku- 3 091 zł. Czyli prawie 9x mniejsza.
      • billy.the.kid Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen 18.04.11, 14:10
        skąd więc wyliczenia ze dopiero na początku lipca ZACZYNAMY PRACOWAĆ NA SIEBIE??
    • Gość: Emigrant Naprawdę łykacie te kłamstwa? IP: *.barn.cable.virginmedia.com 18.04.11, 14:09
      Przecież to bzdura, każdy wie że państwo zabiera polakom w kraju większość ich pieniędzy.

Biedni ludzie są biedni bo nie umieją liczyć.
      • Gość: emigrant Re: a na Zachodzie podatkow nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 14:36
        Jeszcze urzedy skarbowe doplacaja podatnikom
    • Gość: macharras2 Re: PwC: polskiemu pracownikowi zostaje w kieszen IP: *.centertel.pl 18.04.11, 14:12
      Po " chój " takie pierdoły wypisujecie . Lepsze 26 % gdzie indziej , niż w tym syfie 74 % .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka