Dodaj do ulubionych

Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opako...

20.05.11, 18:22
to standard, w ten sposób u nas większość rzeczy cukierniczych podrożała o jakież 140 g. (na opakowaniu 250 g). To standard.
Ciekawi mnie, czy kiedyś będą opakowania "zero g.".
Obserwuj wątek
    • Gość: antykomunista Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opako... IP: *.play-internet.pl 20.05.11, 20:26
      to jest po prostu podwyżka w innej formie
      trzeba emigrować do australii i kanady
      dwa ostatnie antykomunistyczne kraje na ziemi rządzone przez białego człowieka
      • cezaryk Mniejsze opakowanie ta sama cena? 20.05.11, 20:31
        Mniejsze opakowanie ta sama cena? Brzmi swojsko.

Kiedyś kupowałem 0.5l jogurtu.
        Teraz kupuję 400 gram albo 370 gram.
        Ostatnio naciąłem się na piękne pudełko serków topionych 150gr.. takie kółko na ogół ważyło 200 gr.
        • Gość: szczypan Polska Re: Mniejsze opakowanie ta sama cena? IP: 178.73.49.* 20.05.11, 20:51
          Masło ewoluowało od 250 gr, przez 225 (niby pół funta chyba), 200 do coraz częściej 170 teraz. Sypkie (cukier puder, kasze, mąka ziemniaczana) zamiast 0,5 kg jest 0,4 zwłaszcza te w folii. Jogurty, serki jak pisałeś i to trzeba czytać, bo opakowanie wydaje się takie same. Proszki lepszych marek: cena niby się nie zmieniła ale zamiast 2kg EuroCompact (ten niby wydajniejszy) w torbie jest 1,5kg. A i tak "rozwadniają" proszki, herbatę. By było taniej, takie widziałem tłumaczenie producenta. Dokładnie by cena była dostosowana do możliwości i przyzwyczajeń Polaków, ale to wszak to samo.
          • Gość: 1_facet Prawdziwy dziki kapitalizm IP: *.e-wro.net.pl 20.05.11, 20:58
            Trzeba ciac koszt na kazdym etapie produkcji w celu osiagnieca maksymalnego zysku.

Co z tego ze z fabryk wychodza gowniane rzeczy ktore zaraz sie psuja , lub dostajemy "rozwadniane" proszki, zysk jest najwazniejszy.
            • nikodem_73 Re: Prawdziwy dziki kapitalizm 20.05.11, 21:20
              Ale wiesz, że możesz temu zaradzić? Musisz tylko kupować te droższe produkty.
              • bella96 Re: Prawdziwy dziki kapitalizm 20.05.11, 22:45
                Niekoniecznie.
                Te droższe też"dymają klienta" - już się nauczyli.
                Jak to powiedziano w "E=mc^2" - faktycznie, w takiej ilości nie śmierdzą (o pieniądzach).

Pozdrawiam,

P.
              • Gość: 1_facet Re: Prawdziwy dziki kapitalizm IP: *.e-wro.net.pl 21.05.11, 10:20
                Czyli pensja przecietnego Polaka realnie spada od 20 lat.
            • Gość: zxcvasd Re: Prawdziwy dziki kapitalizm IP: *.pabianice.msk.pl 21.05.11, 08:01
              Ale z czego to wynika? Głównie z głupoty wielu konsumentów, którzy zwracają uwagę wyłącznie na cenę. Firmy robią to co się najlepiej sprzedaje, jak klient woli szajs zamiast porządnego produktu to przestawiają się na produkcję taniego badziewia.
          • cezaryk Naród Polski pozdrawia Naród Chiński!!! 20.05.11, 21:16
            Pomimo ogłaszanych różnic systemowych w tej samej, ciepłej, konsumenckiej kupie siedzimy! :)
          • Gość: olo Polska Re: Mniejsze opakowanie ta sama cena? IP: 151.59.19.* 20.05.11, 22:33
            Polska inflacja nie dość ze jest wyższa to jeszcze płace stoją w miejscu a wręcz spadają.
            ( PŁACE WIĘKSZOŚCI A NIE KŁAMLIWA ŚREDNIA KRAJOWA)

Chińczyk ma co roku 30% podwyżki i zarabia już więcej od statystycznego Polaka a licząc silę nabywcza 2,5x więcej.

wyborcza.biz/biznes/1,101562,9147227,Chinskie_firmy_walcza_o_pracownikow___Sa_jak_bogowie_.html
            Chińskie firmy walczą o pracowników. "Są jak bogowie"
            Pracownicy są teraz jak bogowie - skarży się Yang Guowei, właściciel firmy produkującej akcesoria do włosów Happiness Hair Accessory Company. Podczas giełdy pracy w Yiwu (podobne targi odbywają się w wielu miastach) nie udało mu się znaleźć ani jednego nowego pracownika. Potrzebuje dziesięciu. Oferuje wynagrodzenie o 30 proc. wyższe niż rok wcześniej, 274-456 dol. miesięcznie

business.globaltimes.cn/china-economy/2011-01/617201.html

Zwykły robotnik w Chinach obecnie bez problemu ma 2700zł netto czyli sporo ponad Polską średnia której nie otrzymuje 70% pracujących (NAJWYŻSZE NA ŚWIECIE ROZWARSTWIENIE)
            To tak jak Polskie 6000zł brutto a tej cyfry nie ogląda 90 pracujących w Polsce.

• zitekzzaroga specjalnie klamiesz? 21.05.11, 03:43
              minimalne zarobki (oficjalnie) zostaly tylko podwyzszone w chinach o 22.8 %
              Nawyzsze minimalne zarobki to $170.2, i to tylko w jednej prowincji.
              Gini dla Polski to 34.5 i jest niewiele wyzszy niz we Francji.
              • Gość: olo Re: specjalnie klamiesz? IP: 151.59.19.* 21.05.11, 08:31
                Kto kłamie ten kłamie ale na pewno nie ja.

www.hotmoney.pl/artykul/place-najbiedniejsi-polacy-zarabiaja-14-razy-mniej-niz-bogaci-5893
                PŁACE: Najbiedniejsi Polacy zarabiają 14 razy mniej niż bogaci
                wyborcza.biz/biznes/1,101562,7435293,Polskich_prezesow_od_ich_pracownikow_dzieli_przepasc.html
                Różnica wynagrodzeń między polskimi menedżerami a ich podwładnymi należy do jednych z największych na świecie
                www.bibula.com/?p=25899
                Ciężkie jest życie Polaka – największe na świecie rozwarstwienie dochodowe, jakość życia gorsza niż na Kubie, Białorusi

Przy tym rozwarstwienie jak i bieda stale się powiększa.
                www.bankier.pl/wiadomosc/Polski-Indeks-Nedzy-najwyzszy-od-pieciu-lat-2331472.html
                Polski Indeks Nędzy najwyższy od pięciu lat
                Mimo względnie wysokiej dynamiki PKB i rosnących obrotów sieci handlowych realna sytuacja ekonomiczna Polaków ulega systematycznemu pogorszeniu. Na wiosnę polski Indeks Nędzy osiągnął najwyższą wartość od 2006 roku, przecząc oficjalnie głoszonej propagandzie sukcesu.

A tak zarabia w chnach prosty robotnik obecnie
                (szwacz, szwaczka w Polsce jadą za minimalną 1000zł jeśli mają szczęście i prace znajdą)
                Obecnie to 6500 juanów 2600zł
                biznes.onet.pl/koniec-ery-tanich-ubran,18601,4207823,2,prasa-detal
                Znalezienie ludzi do pracy graniczy z cudem – mówi Han Zhongliang, 46-letni właściciel fabryki. – Działam tu od 10 lat i kiedyś zatrudniałem 30 do 40 osób. Ale w tym roku będę miał szczęście, jeśli znajdę dwudziestu ludzi skłonnych pracować za 5000 juanów (490 funtów) 2200zł miesięcznie.

• Gość: Pleban A Re: specjalnie klamiesz? IP: *.centertel.pl 21.05.11, 08:49
                  W odróżnieniu od ciebie byłem w chińskich zakładach i jakbyś był tobyś głupot nie pisał. Zaręczam ci, że wolałbym bym być polską szwaczką za 1100 zł niż chińska za 2200 zł.
                  Zapoznaj się z warunkami pracy, długością dniówki i ogólnie tzw. socjałem to może przestaniesz sadzić demagogię .
                • Gość: olo Re: specjalnie klamiesz? IP: 151.59.19.* 21.05.11, 08:53
                  A powiedz mi jeszcze gdzie ja pisałem o minimalnej?

W Chinach powiadasz minimalną zwiększyli o 23 %, w Polsce zaś o 5% netto, to 4,6X WIĘCEJ
                  Ba to jest kilkukrotnie mniej od realnej inflacji tych z pracujących za 1000zł.

A te twoje 170$ minimalnej w Chinach , to już 210$ a jeśli chodzi o silę nabywcza to jest sporo więcej od Polskiej minimalnej 1030zł.
      • Gość: antydebil odezwal sie IP: *.e-wro.net.pl 20.05.11, 20:47
        Planowanie pogarszanie produkcji jest to cecha czysto kapitalistyczna.

Ale to jest pewnie za trudne dla ciebie do zrozumienia.
        • nikodem_73 Re: odezwal sie 20.05.11, 21:31
          Naturalnie. Natomiast nieplanowane pogorszenie produkcji to cecha czysto socjalistyczna.

Cały myk polega jednak na tym, że nie wszyscy potrzebują produktów najwyższej jakości za koszmarne pieniądze. Wielu wystarcza produkt gorszy, ale za to tańszy.

Masz relację możliwość/cena i na jej podstawie podejmujesz decyzję o zakupie. Pomyśl o tym w ten sposób - zawsze kupujesz komputer najbardziej "wypasiony"? Z najnowszym prockiem, z najsilniejszą płytą, najlepszą grafą i w ogóle naj, naj, naj? Jeżeli tak, to jesteś frajer, bo za cenę niewiele gorszych osiągów możesz zaoszczędzić sporo pieniędzy.

Pogarszanie jakości produkcji powoduje, że można towar sprzedawać relatywnie taniej (choćby poprzez niezwiększanie ceny), a to oznacza, że może on znaleźć większą ilość nabywców.

Pomyśl - co jest gorsze - fakt, że chleb za złotówkę produkuje się głównie z powietrza i chemii, czy fakt, że najbiedniejsi mogliby jadać co drugi dzień, bo najtańszy chleb kosztowałby 5 zł?

Chcesz mieć produkty dobrej jakości? To kupuj produkty dobrej jakości. Jeżeli ludzie kupują przede wszystkim kierując się ceną to nie możesz się dziwić, że producenci starają się zaspokoić ich potrzeby za jak najniższą cenę.
          • Gość: 1_facet Re: odezwal sie IP: *.e-wro.net.pl 21.05.11, 10:04
            Po co mam kupowac gowniany towar ktory sie zaraz zepsuje , wtedy musze kupic nowy znowu z ekonomicznego punktu wychodze na tym gorzej ja i srodowisko tylko kapitalista liczy zyski DWA razy.

I nikomu nie sa potrzebne chleby za zlotowke stworzone z powietrza i chemii bo to grozi niedozywieniem i chorobami.
      • Gość: ar kanada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.11, 21:13
        kanada? wątpię. dyktatura na poziomie kontroli społecznej, mentalnej etc.
        australia, nowa zelandia - owszem. na razie
        jest jeszcze singapur, hongkong. ale tajwan juz nie bardzo.
        jedynym rozwiązaniem pozostaje kupno skórzanego kajaka i zbudowanie igloo na ostępach za kołem polarnym.
      • Gość: winIO Re: Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opa IP: *.woodcrane.com 20.05.11, 23:04
        > dwa ostatnie antykomunistyczne kraje na ziemi rządzone przez białego człowieka

Raczej nie komunizm jest problemem. To reformy rozpoczete przez neoliberaliberalow pod koniec lat 80 doprowadzily do ulokowania produkcji poza Europa i USA. Oczywiscie sa w grupie krajow zachodnich gospodarki takie jak Grecja, Portugalia, czy Wlochy gdzie przespano dwie dekady. Ale Irlandia byla jeszcze pare lat temu ikona neoliberalnego sukcesu. I tez sie zesr... Chyba nie sadzisz ze od socjalizmu. Paradoksalnie tam gdzie w Europie najwiekszy socjalizm, t.j w Niemczech i Szwecji zyje sie calkiem niezle. Jedynymi beneficjentami 20 lat globalizacji sa duze korporacje. Ta globalizacyjna rewolucja przypomina rewolucje industrialna. Przy tej poprzedniej powstrzymanie nedzy i ubozenia spoleczenstw udalo sie dopiero po wytworzeniu sie mysli socjalistycznej. W Europie zachodniej w polaczeniu z gospodarka wolnorynkowa zapewnila ona powojenne dziesieciolecia dobrobytu, natomiast na wschodzie zdegenerowala sie pod postacja komunizmu.
        • Gość: zxvasd Re: Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opa IP: *.pabianice.msk.pl 21.05.11, 07:57
          To z Niemcami już mało aktualne. Lata hojnego rozdawania zasiłków leniwym imigrantom i przenoszenie produkcji za granicę zaczęło dawać efekty, coraz więcej przeciętnych Niemców nie stać już na życie na poziomie jaki mieli kilka lat temu.
    • jwojnar Pomysł nowy nie jest 20.05.11, 20:59
      Wspieranie takich praktyk przez państwo dowodzi natomiast, że jest to państwo rządzone przez głupich komuchów. Nasze komuchy robiły to samo.
      • cezaryk Wyjaśnij proszę 20.05.11, 21:13
        @jwojnar
        > Wspieranie takich praktyk przez państwo dowodzi...

Byłbyś uprzejmy przyblizyć w jaki sposób państwo wspiera takie praktyki?
        Proszę, wyjaśnij.
        • jwojnar Przeczytaj artykuł, on właśnie tego dotyczy 20.05.11, 21:22
          • cezaryk Bo ja prymitywny jestem.... 20.05.11, 21:34
            Nie potrafię przeczytać prostego artykułu ze zrozumieniem.

Więc „Byłbyś uprzejmy przyblizyć w jaki sposób państwo wspiera takie praktyki?”
            Proszę.
            • jwojnar To czytaj tyle razy, aż zrozumiesz 20.05.11, 22:14
              Nie wiem, jak to się sprawdzi u ciebie, na dziecko z II klasy ta metoda działa.
              • cezaryk Chopie, wyjasnij mnie prostemu 21.05.11, 00:58
                jwojnar napisał
                >> Wspieranie takich praktyk przez państwo dowodzi natomiast,
                >> że jest to państwo rządzone przez głupich komuchów.

Weż i mi wyjaśnij prosza bo ni rozumumie.
                Jakie państwo chopie, jakich dokladnie praktyk i dlaczego, chopie.
                Dlaczego to państwo rządzą komuchy, chopie oraz ktore z nich są gupie, chopie?

• Gość: 1_facet Re: Pomysł nowy nie jest IP: *.e-wro.net.pl 21.05.11, 10:08
        A podobno Chiny to dziki kapitalizm ktorym to Korwinnisci i inny libertardzi sie zachwalaja.
    • czarno_to_widze U nas taka norma z chlebem 20.05.11, 21:12
    • Gość: dd Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opako... IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 20.05.11, 21:21
      widziałem coś takiego 3 lata temu w Szwecji - ogromne opakowania, z garstką towaru w środku.
      • Gość: Unitra-Mera "ogromne opakowania, z garstką towaru w środku" IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.11, 21:54
        Przykład niejedyny (cóż, że nie-ze-Szwecji?): zasobniki tuszu firmy HP. Są też wprawdzie dostępne niefirmowe zamienniki...
    • popijajac_piwo Jeśli mniejsze opakowania nie wpływają na wskaźnik 20.05.11, 21:43
      inflacji, to gratuluję konstrukcji wskaźnika inflacji... Made in China, jak cała reszta szmelcu.
    • Gość: karol22 Dobrze, że chociaż pół litra to dalej pół litra! IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.11, 21:48
      Na zdrowie!
      • Gość: Dj Re: Dobrze, że chociaż pół litra to dalej pół lit IP: *.play-internet.pl 20.05.11, 22:26
        Tak ale te pół litra ma czasem 42 % a czasem 37 albo i mniej.
        • wj_2000 Re: Dobrze, że chociaż pół litra to dalej pół lit 20.05.11, 22:51
          Ja znam określenie "małe pół litra" (0,375) i "duże pół litra" (0,7).
          • alex2222 Re: Dobrze, że chociaż pół litra to dalej pół lit 20.05.11, 23:01
            O ile mi wiadomo nie ma już butelek 0,375 tylko 0,25 i dalej 0,5;0,7 itd.
            Te 0,375 to była tzw.małpka
            • alex2222 Re: Dobrze, że chociaż pół litra to dalej pół lit 20.05.11, 23:02
              Przepraszam,oczywiście nie 0,25 tylko 0,2
              • alex2222 Re: Dobrze, że chociaż pół litra to dalej pół lit 20.05.11, 23:07
                Przepraszam,że odbiegam od tematu artykułu ale przypomniały mi się stare czasy :-)
                A swoją drogą-ciekawostka socjologiczna-mało kto zauważył zmianę gramatury masła z 250 na 200 gram ale jak zmieniono butelki z wódką z 0,75 na 0,7 i z 0,25 na 0,2 to pamiętam powszechne oburzenie jak to złodzieje nas okradają!
    • alex2222 Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opako... 20.05.11, 22:58
      Trochę się dziwię,że ludzie dają się tak robić w konia.Podam przykład ze "swojego podwórka":
      swego czasu chętnie kupowałem wedlowskie ptasie mleczko.Do czasu kiedy z 500 gram zrobiło się 420.
      Zbojkotowałem Wedla i na próbę kupiłem odpowiednik w Lidlu-to był strzał w dziesiątkę!
      Za 8 zł.dostałem 500 gram czekoladek które okazały się smaczniejsze (w opinii mojej i mojej rodziny).Polewa z prawdziwej czekolady żeby nie było to tamto,dwa razy grubsza jak u Wedla.
      Wniosek-nie zawsze (a może już coraz rzadziej) znana marka i wysoka cena gwarancją jakości.
      Smacznego.
      • tanielatanie Re: Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opa 22.05.11, 20:40
        Analogicznie można spojrzeć na produkty Apple, które za dwa razy wyższą cenę oferują dwa razy wolniejszy sprzęt niż producenci PC lub telefonów.
    • tomek.54321 Re: Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opa 20.05.11, 23:04
      Pewnie ze to standard. Chociazby opakowania od chipsow ktore wygladaja na wielkie a zawartosc to mniej nic pozlowa opakowania. Czysta manipulacja.
    • Gość: Gliniane nogi W Polsce jest to samo!!! :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.11, 23:21
      Ameryki nie odkryliście. Ludzie, patrzcie na wagę na opakowaniu! Jakiś czas temu browary żywieckie z 0,66 zrobiły niemal pół litra:) Butla też duża i mało kto sie jorgnął. Przykłądów znam więcej!
      • Gość: Pleban A Re: W Polsce jest to samo!!! :D IP: *.centertel.pl 21.05.11, 08:53
        I z tego powodu - pivo 0,75 l polecam nepalskiego Kingfishera;)
    • Gość: x Re: Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opa IP: *.w80-14.abo.wanadoo.fr 21.05.11, 00:05
      "0 gr" pewnie nie, ale "0 CO2" ... sa takie plany ;-)
    • panbramkarz Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opako... 21.05.11, 00:14
      Hmm to u nas juz mamy Chiny od dawna...... mniejsze bochenki chleba, papierosy po 23/24 w paczce zamiast 25, opakowania 100 gram zniknely pojawily sie za to 90 gram, cwiartka wodki 0,2 l 3/4 litra to 0,7 ba nawet 100 centow/eurocentow jezeli sa w bilonie to nie jest 1 dolar ani 1 euro banki i kantory o ile "skupuja" bilon to placa mniej.
      Nikt mi juz nie wmowi ze 2+2 to zawsze rowna sie 4
    • Gość: amator ptasiego... Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opako... IP: *.toya.net.pl 21.05.11, 02:44
      Nic nowego, wedel dawno to juz zastosował do swojego sztandarowego wyrobu..mniam, mniam.
    • rabbinhood przecież to u nas powszechna praktyka od lat 21.05.11, 10:13
      nie rozumiem czemu się wszyscy dziwią?
    • road_66 Re: Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opa 21.05.11, 10:26
      W Polsce zarówno podwyższono ceny jak i zmniejszono zawartoś opakowania. Tylko, że u nas się o tym nie mówi, łatwiej napisać o złych Chinach.

Niech ten system w końcu upadnie, quasi-kapitalizm też nie powinien się utrzymać, banki iinstytucje finansowe też powinny upadać. Zamiast tego mamy długi które znacjonalizowano.
      • Gość: olo Re: Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opa IP: 151.59.19.* 21.05.11, 10:36
        road_66 napisał:
        > W Polsce zarówno podwyższono ceny jak i zmniejszono zawartoś opakowania. Tylko,
        > że u nas się o tym nie mówi, łatwiej napisać o złych Chinach.

A co ciekawe GUS liczy inflację w ten sposób:
        PRZYKŁAD
        Na herbatę rodzina wydała wydała 20zł rok później 22zł.

->Wniosek GUS inflacja wyniosła 10%

-> Prawda : z powody powyzki ceny herbaty którą wcześniej kupowała o 80%
        teraz kupuje herbatę w mniejszej ilości , lub w dużo gorszej jakości.

Wam GUS podał ze inflacja żywności to 8% a naprawdę to było to 35%.
    • panbramkarz Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opako... 21.05.11, 11:04
      Hmm idac tym tokiem rozumowania czyli ze mniejsze opakowanie za ta sama cene to nie podwyzka bardzo latwo rozwiazac np. problem emerytur wystarczy wydac zarzadzenie ze rok ma 730 dni miesiac 60 a godzina 120 minut przy okazji rozwiaze to wiele innych problemow:)))))
    • d1ler U nas jest tak od dawna. 21.05.11, 11:15
      Masło 200 zamiast 250 g, 38 zamiast 48 zapałek, itd. I to mimo, że u nas nikt nie blokuje cen.
    • lisa2 Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opako... 21.05.11, 11:16
      Takie obniżanie cen to u nas w Polsce jest realizowane przy pomocy: zmniejszania ilości produktu, obniżania jakości produktu, zmianie nazwy produktu, ukryciu producenta - podaje się wtedy nazwę importera, dodaniu słowa "Nowość" przy zmianie dowolnego składnika lub dowolnej wcześniejszej metody utrzymania nie większej ceny przy pogorszeniu pierwotnych cech i parametrów produktu.

Jest to styl złodziejski - ale stosują go zgodnie z prawem wszyscy producenci, a często pośrednicy i sprzedawcy - np. przepakowując produkty w inne mniejsze opakowania lub przydając cechy, których nie ma.

Najgorsze jest jednorazowość tanich produktów, brak gwarancji jakości i trudności lub nieopłacalność konsumentów do reklamowania zakupionego produktu.

Np. kiedyś kupiłam w Carrefourze czajnik produkcji Chińskiej czy Indyjskiej za 8,99 - na opakowaniu było jak wół napisane - czajnik ze stali nierdzewnej - po miesiącu okazało się, że zardzewiał.

Nawet nie opłacało mi się wydawać pieniędzy na komunikację miejską, żeby zareklamować to badziewie.
    • Gość: stasiakwaldek1975 Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opako... IP: *.play-internet.pl 21.05.11, 11:16
      Chińczycy produkujcie własne odpowiedniki drogich,ekskluzywnych,znanych produktów.
      W innych krajach orginalne produkty też są drogie,nic nowego.
      Promujcie własne produkty
      Z powazaniem
      Stasiak Waldemar-ekonomista,obywatel
    • ulanzalasem Chiny: Nie może być drożej, będą mniejsze opako... 21.05.11, 12:07
      Powinien istnieć przepis który każe umieszczać przy każdym produkcie cenę za 1gk/l. Cena 1kg ma być tak samo widoczna na cena danej rzeczy, a nie małym druczkiem na co drugim produkcie.
      Kolejnym przepis powinien mówić, że jeśli cena na półce i przy kasie jest różna to klient płaci niższą.
      Jeśli w reklamie sklep zamiesza produkt X, a na miejscu okazuję się że go nie ma w ogóle czy było 10 czy 100 sztuk to powinien ponieść karę np. 10 000zł. Jeśli sklep z góry wie, że jest to produkt o znacznie ograniczonej ilości powinien to zaznaczyć.
      Za sprzedaż przeterminowanych produktów sklep powinien być zagrożony obligatoryjnie karą od miesięcznego do rocznego obrotu ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka