prawda_1_tylko_prawda 21.05.11, 09:31 A cos temu rzadowi - poza licznymi i zamiecionymi pod dywan aferami - oraz poza gigantycznym dlugiem wyszlo? Bo sobie nie przypominam jakos. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xx24 od ręki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 12:47 "W mniejszych i sprawnie działających gminach na uzyskanie zaświadczenia o wpisie do rejestru działalności gospodarczej czeka się kilka dni, w innych - nawet ponad miesiąc" W Krakowie wpis przeważnie załatwiają "od ręki", nawet nie kilka dni a nie jest mniejszą i sprawnie działającą gminą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowiak Re: od ręki IP: *.play-internet.pl 21.05.11, 12:59 Właśnie to samo chciałem napisać - wogóle nie rozumiem tego gadania że nadal założenie firmy trwa x czasu. Założyłem firmę w zeszłym roku i trwało to raptem godzinę (razem z wypełnieniem wniosku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winIO Po wszystko pic IP: *.woodcrane.com 21.05.11, 13:13 Ja zakladaja w Olsztynie, a bylo to prawie 5 lat temu zrobilem to w 2 dni. Korzystajac z komunikacji miejskiej. To jedno okienko z kluskami to jakis ku... propagandowy pic. To jest tylko substytut dyskusji o prawdziwych problemach i polityce gospodarczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW Bolek LOL no nie moge, byly esbek kontra POmoroczna IP: 46.243.9.* 21.05.11, 13:42 a co to za roznica do k nedzy ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morales T u s k = k ł a m c a IP: *.radom.vectranet.pl 21.05.11, 16:26 Nikt ci tyle nie da, co Tusk obieca! Obiecał likwidację Senatu, podatek liniowy, jedno okienko, likwidację podsłuchów i wiele innych rzeczy, a widzimy, że jest na odwrót: Senat istnieje, podatku liniowego nie ma, a są jeszcze wyższe niż były a liczba podsłuchów jest taka sama jak za Kaczyńskiego. Ale lemingom wystarczy, że Tusk nie nazywa się Kaczyński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: T u s k = k ł a m c a IP: *.play-internet.pl 21.05.11, 16:29 Błąd-liczba podsłuchów jest większa. Na Tuska nie głosuję, bo wolę jak ktoś się odważy coś zrobić i nawet mu nie wyjdzie, niż jak nic ryzykownego nie robi, bo się boi,że nie zwycięży w kolejnych wyborach. Może jestem naiwny, może to z powodu wykształcenia między innymi politologicznego, ale wierze w polityków z ideami, gotowych do poświęcenia w imię ich realizacji. I chociaż Kaczyński nie jest z mojej bajki to trzeba mu przyznać,że ideowy jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk art.sponsorowany, GETIN kupi w końcu AGORE? ;p IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 19:40 wyjdzie im taniej za te reklamy :) swoją drogą nie do końca rozumiem, usługi jaką sz.p.Leszek , chce zaoferować. Będzie wysyłam studentów z wpisem do ewidencji do US i ZUS - i jeszcze do tego wymagał prowadzenia konta w jakimś szicie i płacenia za taxcare (który jest nic nie warty) ?! Proszę niech jakiś pracowanik GETING HOLODING mi to wytłumaczy, wiem, że jest was dużo na froum gw :) Odpowiedz Link Zgłoś
kris1955 Re: T u s k = k ł a m c a 22.05.11, 13:19 Kaczynski to moze ideowy jest ale jego idee sa do doopy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW Bolek A konkretnie ktora idea jest do "doopy" dla IP: 46.243.9.* 23.05.11, 21:47 POsowieckiego dziada ? Prawo ? Czy sprawiedliwosc ? kris1955 napisał: > Kaczynski to moze ideowy jest ale jego idee sa do doopy Odpowiedz Link Zgłoś
zgwalcony_panicz Re: T u s k = k ł a m c a 23.05.11, 11:45 No Hitlerowi, Stalinowi, Kim Ir Senowi i jeszcze paru innym też ideowości odmówić nie można. Chyba jednak jesteś nawiny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW Bolek A ty jestes taki obywatelski jak milicja IP: 46.243.9.* 23.05.11, 21:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaz12 Re: T u s k = k ł a m c a IP: 178.73.49.* 21.05.11, 17:01 podatek liniowy jest w polsce od kilku lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darq Re: T u s k = k ł a m c a IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.05.11, 17:09 Taa, dla wybranych... Tusk obiecywał 3x15 i może będzie w przyszłym roku. Jak się budżet nie dopnie, to będą musieli podnieść podatki do 45%. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Nie jest problemem rejestracja firmy 21.05.11, 14:25 Problemem może być otrzymywanie zleceń i utrzymanie się na rynku, co w zapowiadanych oszczędnościach budżetowych w tym inwestycjach może sie poważnie odbić na małych firmach. Zarobić nie tylko by opłacić ZUS ale takze na chleb z masłem, to jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAdek Re: od ręki IP: *.chomiczowka.waw.pl 21.05.11, 15:00 Założenie firmy to dla niektórych wpis do EDG a dla niektórych wpis do KRS. Tenże KRS ma wg ustawy 7 dni na wpis. Jak zakładałem spółkę to za pierwszym razem zrobiłem mały błąd we wniosku (okazało się, że nazwa skrócona oznacza, że skrócić można tylko formę prawną). Pierwszy, błędny wniosek sąd rozpatrzył w terminie ustawowym, rozpatrzenie następnego zajęło mu już prawie miesiąc. I teraz najlepsze mięsko: czeu tak długo? Bo termin składania wniosku pokrył się z terminem składania sprawozdań finansowych oraz sezonem urlopowym. Sąd nie dość, że ma wtedy więcej pracy to pozwala jeszcze swoim pracownikom brać w tym okresie urlopy. Widział ktoś kiedyś taką praktykę w prywatnej firmie? Odpowiedz Link Zgłoś
opinia_publiczna_online Re: od ręki 21.05.11, 17:01 Gość portalu: RAdek napisał(a): > Tenże KRS ma wg ustawy 7 dni na wpis. Jak zakładałem spółkę to za pierwszym > razem zrobiłem mały błąd we wniosku (okazało się, że nazwa skrócona oznacza, ż > e skrócić można tylko formę prawną). > Pierwszy, błędny wniosek sąd rozpatrzył w terminie ustawowym, rozpatrzenie nast > ępnego zajęło mu już prawie miesiąc. Nie istnieje już "Sp. z o.o. w organizacji"? AFAIR to od momentu podpisania aktu notarialnego spółki już możesz prowadzić działalność gospodarczą. Podobnie ze zgłoszeniem do US - jest określony czas na zgłoszenie działalności (czyżby ordynację podatkową zmienili?). Tak więc temat "jednego okienka" jest tematem zastępczym. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: od ręki 21.05.11, 21:24 Wielkie halo z jednym okienkiem. Kącik dla dzieciaków w oddziałach ZUS daje większe korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z We Wrocławiu także. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.11, 13:13 Oczywiście wpis do ewidencji, bo "trzej królowie" czyli GUS, ZUS i US to już inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: We Wrocławiu także. IP: *.rwd.prospect.pl 21.05.11, 14:25 7 lat temu wszystko załatwiałem od ręki na upartego można było załatwić wszystko w jeden dzień, ja mam daleko od siebie gminę i ZUS więc zajęło mi to dwa dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Na podstawie doświadczeń z własnej "rejestracji"? IP: *.internetia.net.pl 21.05.11, 14:41 wwszyscy wiedzą, o jakiej rejestracji mowa :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zack Re: od ręki IP: *.devs.futuro.pl 21.05.11, 15:32 Dokładnie, nie rozumiem tego pitolenia o 30 dniach itd. Ja zarejestrowałem firmę pomiędzy śniadaniem a wyjściem do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
kurkurior Re: od ręki 22.05.11, 09:22 Gość portalu: xx24 napisał(a): > W Krakowie wpis przeważnie załatwiają "od ręki", nawet nie kilka dni a nie jest > mniejszą i sprawnie działającą gminą. W Szczecinie mam 3 okienka w jednym korytarzu. Zakładałem firmę w 20 minut. Owszem, czekałem kilka dnia ale na BANK. Do założenia firmy musisz założyć konto w banku i właśnie to trwa najdłużej. I tu żaden rząd nie pomoże, bo bankowcy wiedząc, że MUSISZ mają Ciebie i mnie głęboko w d.. No, chyba że chcesz mieć konto w okienku, za które bulisz 20zł miesięcznie - te zakładają od ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada trol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.11, 12:51 Jak chcesz komentować to komentuj Artykuł. PiSowski trollu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy bob Re: trol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 13:00 schowaj sie z powrotem pod swoj kamien. albo wymien sukcesy rzadu :) czekam z niecierpliwoscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: trol IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 13:05 odsunął kaczana od władzy,właściwie tylko tyle ludzie oczekują,żeby psychopata nie dorwał się do władzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW Bolek odsunac to sam kartka wyborcza mogles z PO IP: 46.243.9.* 21.05.11, 14:23 dobnymi tobie tylko widac durnie w mniejszosci byly wiec trzeba bylo zmanipulowac spoleczenstwo TVNem i sfalszowac wybory . Zreszta wole takiego "psychopate" niz Rycha C. z poslusznym Kremlowi i Berlinowi Donkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: trol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.11, 13:15 Z pewnością Donaldu ma ich o niebo więcej niż banda kaczkodanów. Mógłbym zapytać o te 3 miliony mieszkan i inne "sukcesy" pisiej bandy, ale litościwie zmilczę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ent Re: trol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 13:27 1. przeprowadzenie Polski suchą nogą przez największy światowy kryzys gospodarczy od czasu Wielkiego Kryzysu lat 30 XXw. Polska to jedyne państwo w Europie, w którym nie było recesji 2. wprowadzenie armii zawodowej 3. wybudowanie większej ilości autostrad i dróg ekspresowych niż wszystkie poprzednie rządy razem wzięte 4. wycofanie Wojska Polskiego z Iraku 5. rozwiązanie problemu emerytur pomostowych 6. rozwiązanie problemu dopalaczy 7. normalizacja stosunków z Rosją 8. odbudowanie pozycji Polski w Unii Europejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: trol IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 21.05.11, 13:43 > 1. przeprowadzenie Polski suchą nogą przez największy światowy kryzys gospodarc > zy od czasu Wielkiego Kryzysu lat 30 XXw. Polska to jedyne państwo w Europie, w > którym nie było recesji Nie bylo recesji ale podatki podnosza i tna gdzie sie da zeby ratowac marny budzet. Inne kraje tez to robily ale u nich byla recesja wiec jak to jest? > 6. rozwiązanie problemu dopalaczy Rzeczywiscie to bardzo wazne bo dotyczy calego narodu polskiego. Coz za wspanialy sukces od razu wszystkim ludziom zyje sie lepiej. Zostaje pare marnych ogolnikowych punktow mozesz dac jakies konkrety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: trol IP: 123.121.194.* 21.05.11, 14:10 Podatki sie podnosi bo doszlismy do granicy 55%... inne rzady tego nie mialy. Emerytury to wielki sukces. Wojsko zawodowe. Najlepsze wykorzystanie srodkow z UE z wszystkich krajow. Normalizacja stosunkow z Rosja i Niemcami. Parlament EU dla Polaka. Przygotowanie do EURO... stadiony gotowe rok wczesniej.. Dobre zarzadzanie podczas kryzysu... tak krytykowane przez pis trzymanie za buzie deficytu i rezerwowe kredyty z IMF oraz Prywatyzacje .. wreszcie sprzedajemy te przechowalnie dla politykow. Odpowiedz Link Zgłoś
ff6 Re: trol 21.05.11, 14:15 > Podatki sie podnosi bo doszlismy do granicy 55%... inne rzady tego nie mialy. Skoro nie bylo kryzysu to czemu granica 55% mialaby byc przekroczona? > Emerytury to wielki sukces. Mundurowe? > Przygotowanie do EURO... stadiony gotowe rok wczesniej.. To ze beda jakies stadiony na imprezke to fajnie ale czy potem bedzie je z czego utrzymac? > oraz Prywatyzacje .. wreszcie sprzedajemy te przechowalnie dla politykow. No wlasnie a na co ida te zyski z prywatyzacji? Czemu ciagle brakuje kasy w budzecie skoro tak duzo sie sprzedaje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: trol IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 12:11 Tak, nie mieliśmy recesji, bo nasza gospodarka jest prymitywna. Żadna tu zasługa rządu. Do tego mamy: - gigantyczne zadłużenie ukrywane zabiegami księgowymi - mimo braku recesji stopa bezrobocia i tak nie może spaść poniżej 10% - wysokie podatki - VAT 23% gdzie w UK czy w DE jest znacznie niższy - znaczny wzrost biurokracji (sposób walki z bezrobociem?) Piszesz o rozwiązaniu problemu emerytur? Pytam się JAKIE ROZWIĄZANIE? Jedyne co zrobił rząd na razie to zabrał oszczędności emerytalne i wydał na bieżące wydatki. Słynny proce myślowy Vincenta: mamy długi, bo oszczędzamy...:) Temat stadionów może chwytiliwy, ale ma marginalne znaczenie dla kraju i gospodarki. Ogólnie, zachwycanie się piłką nożną to raczej domena plebsu, a nie normalnych ludzi. Na igrzyskach nie zarabia się. Odpowiedz Link Zgłoś
neonzamachowiec Re: trol 22.05.11, 21:11 > - mimo braku recesji stopa bezrobocia i tak nie może spaść poniżej 10% I nie spadnie, skoro Polacy sa jednymi z najmniej efektywnych pracownikow w Unii. Pracuja niby duzo, tylko ze nieefektywnie. Innymi slowy: opieprzaja sie. Miej pretensje do Polakow, a nie do rzadow. > - gigantyczne zadłużenie ukrywane zabiegami księgowymi Och kolego, o to to trzeba miec pretensje do calej klasy politycznej rzadzacej od 1989r, a nie tylko do PO. Od Solidarnosci i popluczyn po niej (Po, PiS, PiS, UW, demokraci i inni) az do lewicowych (SLD, UP itd). Solidarnosc dorwala sie do wladzy, tyle ze nie potrafila jej sprawowac, a o gospodarce i ekonomii miala zerowe pojecie. Zaowocowalo to wyprzedaniem prawie calego majatku narodowego - tworzonego przez 45 lat socjalizmu - za przyslowiowa czapke gruszek. Sprzedawalismy na lewo i prawo - Niemcom, Francuzom, Amerykanom, Anglikom a takze miedzy soba. Przyjrzyj sie ilu dzis mamy "prezesow" z b.PZPR, czy z Solidarnosci. Kupowali cale hale fabryczne z maszynami i surowcami za "zlotowke". Miej pretensje do wszystkich , nie tylko do PO. Gdybysmy nasz majatek narodowy wykorzystali zamiast sprzedawac, to bylibysmy dzis dosc dobrze funkcjonujacym gospodarczo panstwem. > - wysokie podatki - VAT 23% gdzie w UK czy w DE jest znacznie niższy Mowisz o krajach, ktore sa duzo mocniej rozwiniete gospodarczo. Niemcy to drugi eksporter swiata (do lutego byl pierwszym). I tu co napisalem w dwoch powyzszych odpowiedziach sie klania - gdyby Polacy zachowali swoj majatek narodowy, a takze byli pracowitsi bylibysmy silnym gospodarczo i ekonomicznie krajem. Z niskim podatkami:) W tej chwili nasze finanse i stan gospodarki nie pozwalaja na niskie podatki. Takie to proste. > - znaczny wzrost biurokracji (sposób walki z bezrobociem?) Ale to nie zaczelo sie za czasow PO... Wystarczy wspomniec koalicje PiS - Samoobrona - LPR i przypadek wydzielenia z Min. Rolnictwa urzedu ds. morskich (czy czegos w podobie - nie chce mi sie szukac) po to tylko, aby "stworzyc" stolki dla kilku aktywistow z LPRu (w tym pilkarskiego chuligana). Czy tak odlegle Twoja pamiec nie siega? Moja siega. Poza tym biurokracja tworzy stolki dla wszystkich po rowno: PO, PISu , SLD, PSLu... Tam gdzie nie wygrywalo PO, tam wygrywal PiS czy SLD i oni wstawiali "swoich" na stolki. Zobacz jak to jest w samorzadach, kto nimi rzadzi i zobacz kto piastuje stanoiwskach w spolkach miejskich. A przypadek telewizji? Tak wiec ponownie - miej pretensje do klasy politycznej, a nie tylko do PO. > Temat stadionów może chwytiliwy, ale ma marginalne znaczenie dla kraju i gospod > arki Bzdura. Organizacja EURO 2012 ma marginalne znaczenie dla gospodarki? :D Musisz zatem miec o gospodarce "ogromne" pojecie. Budowa stadionow, oraz infrastruktury takiej jak drogi, kolej, lotniska, poprawianie wygladu miejsc uzytecznosci publicznej, spowodowala duzy ruch w budownictwie. Nie wiem czy znasz moze teorie o tym, ze budownictwo jest jedna z najwazniejszych galezi kazdej gospodarki... Dodac nalezy, ze ruch w budownictwie ma wplyw na kilka innych galezi. Np.: na producentow art. budowlanych, narzedzi i maszyn, przemysl stalowy, transport, catering itd... Budownictwo mocno stymuluje gospodarke. MImo, ze jest to stymulacja okresowa. Jednak napisanie, ze ma marginalne znaczenie dla gospodarki jest najzwyczajniej ignoranctwem. > lnych ludzi. Na igrzyskach nie zarabia się. To zrozumiale. Dlatego tak wiele krajow walczy o organizacje mistrzostw swiata czy Europy w kilku dyscyplinach, czy igrzysk olimpijskich. Walcza rowniez o organizacje imprez muzycznych, filmowych i kazdej innej gdzie moze przyjechac sporo ludzi. W takiej Lodzi na przyklad zorganizowano Mistrzostwa Europy w koszykowce czy siatkowce, i za samej wschodniej granicy przyjechalo ok. 10 tysiecy kibicow. Zostawili ponoc calkiem przyzwoite pieniadze w czasie trwania imprezy. Masz jednak racje - na igrzyskach sie nie zarabia. A teraz Cie zaskocze. Nie jestem zwolennikiem PO :) Naprawde. Uwazam, ze i PO i PiS sa gowno warte. Nie lubie jednak pisania bzdur, zarowno przez zwolennikow PiSu jak i PO. Stad moj komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wera PO już dziękujemy, nie ma tematu. IP: *.play-internet.pl 21.05.11, 14:54 Na jesieni podziękujemy panom i pania z PO, to oczywiste. Problemem jest brak alternatywy, bo na kogo głosować:na na spiskowców z PIS, partię jednego tematu (aborcja) SLD, Waldka "rodzina jest najwazniejsza" Pawlaka, czy na kogo?Jednak to nie ma znaczenia, PO jest skończone. Nie będę głosowała na partie leniwców i tchórzy, dla których licza się tylko słupki sondażowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_dla_POPiS Re: trol IP: *.centertel.pl 21.05.11, 15:50 Ad 1. Ściema, podatki w górę, ceny w górę, na rynku ogólny zastój, w kraju bida etc. Ad 2. OK, zgoda. Nieważne, że armia praktycznie nie istnieje, usprawiedliwione tylko dlatego, że ZSW było gorsze niż to co teraz. Ad 3. Co nie zmienia faktu, że jakoś za rządów SLD i PiS wymieniłem mniej końcówek drążków, felg, amortyzatorów etc. może kwestia przypadku, ale nie sądzę, drogi zwłaszcza powiatowe są w opłakanym stanie. Ad 4. Z tego co mi wiadomo to jeszcze ostatni żołnierz stamtąd nie wyjechał, więc się nie liczy. Puste słowa nic nie dają. Myślę, że jeszcze długo tam będziemy. Ad 5. OK, niech rozwiążą problem emerytur uprzywilejowanych to pogadamy. Jakoś tego problemu się nie podjęli, zabrali możliwość wcześniejszej emerytury ludziom, którzy i tak dużo przepracowali (dużo w stosunku do "mundurówek" i innych nierobów), łatwo zabrać tym, którzy nie będą walczyć, więc zabiera się zwykłej bidzie i studentom. Ad 6. Nadal można zamówić przez neta, kupić za granicą etc. Jednym słowem niewiele to dało, ale zaliczam in-plus, ponieważ kontrola wszystkich kanałów dystrybucji tego bagna jest praktycznie niemożliwa. Za to in-minus jest ustawa antyhazardowa, w każdej knajpie, którą odwiedziłem w trakcie ostatnich kilku miesięcy (a dużo jeżdżę i jadam w Polsce) był jednoręki bandyta i gracze. Ad 7. Normalizacja by była gdybyśmy handlowali z ruskimi jak w latach 90'. Póki co to to nie działa, więc nie zaliczam. Ad 8. A mieliśmy kiedykolwiek jakąś pozycję ??? Nic nie zostało odbudowane, robi się tylko propagandę z tego, że będziemy mieli prezydenturę (i tak byśmy mieli, nawet jakby rządził Lepper). Posłowie: Nie twierdzę, że rządy SLD lub PiS były lepsze.... osobiście uważam, że syf jest od 20 lat (albo i więcej, niestety tak długo nie żyję żeby oceniać lata 80' i wcześniejsze). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: €&$ Re: trol IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 13:01 Są kraje gdzie faktura do zapłacenia (złożona w urzędzie skarbowym) mobilizuje do zobowiązań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: trol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.11, 13:16 A co konkretnie masz na myśli, możesz trochę jaśniej? Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: trol 21.05.11, 17:41 Prawdopodobnie chodzi mu o to, że musisz odprowadzić podatki od faktury za którą jeszcze nie dostałeś pieniędzy (i możliwe, że nigdy nie dostaniesz - US to nie interesuje). Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: trol 21.05.11, 21:27 Metoda kasowa. Nie załatwia sprawy do końca, ale może odwlec zapłacenie VATu od niezapłaconej faktury. Nie wiem, jak z PITem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Łodzi 1 dzień Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go bank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 12:56 W Łodzi wpis można odebrać już po 1 dniu. Egzemplarze wysyłają do ZUS, GUS i Urzędu Skarbowego. A jak ktoś chce być od razu w VAT to można zgłoszenie załatwić on-line. Więc czemu służy ten kryptoreklamowy tekst? Pan Cz. rozkręca księgowy biznes i tyle - a żeby skorzystać z pośrednictwa trzeba dać pełnomocnictwo, albo osobiście podpisywać wnioski. Tak na prawdę oferta wyręcza tylko Pocztę Polską lub innego operatora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 12:57 W Wawie rejestracja firmy w urzędzie gminy 4 dni - mi tyle zajęło, zus i us od ręki się załatwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAdek Re: Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go IP: *.chomiczowka.waw.pl 21.05.11, 15:02 KRS w Warszawie: Rejestracja około 1,5 miesiąca. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krucabomba Re: Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.05.11, 20:17 Na Mokotowie zaświadczenie o zmianie przedmiotu działalności - 14 dni. + samodzielna wizyta w GUS i US. Temu rządu tylko podwyżki pensji (sobie) i podatków obywatelom wyszły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jotka wymienić urzędników.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 12:58 wymienić urzędników-nierobów, bo to oni robią krecią robotę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalamazoo Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go bank IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.11, 12:59 Szklag czowieka trafia w tym kraju. W UK firme rejestruje się w ciągu kilku godzin w jednym urzędzie. Prostota i łatwość prowadzenia działalności jest na zupełnie innym poziomie. Dlaczego tam się da, a tu nie. CZemu nasze rządy przez ponad 20 lat zamiast ułatwiać człowiekowi życie, robią wszystko, żeby je utrudnić, oskubać go, a do tego jeszcze się głupio do kamer uśmiechają i mówią jak jest dobrze. Śwnie siedzące całe życie w chlewie nie wiedzą, że gdzie indziej jest lepiej. Ale tym świniom przy korycie wcale na tym nie zależy, aby inni wiedzieli, a korytem też nie mają zamiaru się dzielić. Oto polskie realia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trr W UK? W UK płacisz jak za zboże. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.05.11, 13:19 Podatki i ubezpieczenia zabierają ok. 30%. Można powiedzieć, że Polska z 19% to raj. No, chyba, że nie masz dochodów. Wtedy cieszysz się z 2-funtowego ubezpieczenia na tydzień i rozpisujesz się w necie, jak to w UK prowadzenie działalności prawie nic nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: W UK? W UK płacisz jak za zboże. IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 21.05.11, 13:51 Od razu widac zes w doopie byl i goowno widziales. Podatek od malych firm w uk wynosi 20% ale dzieki wiekszej swobodzie dzialalnosci, mniejszej biurokracji i duzo lepszym mozliwosciom odliczania kosztow firmy zaplacisz duzo mniej podatkow niz w tym twoim raju z 19% podatkiem. Jesli Polska jest takim rajem to czemu zajmuje 80 pozycje w rankingu swobody dzialalnosci gospodarczej a nie w pierwszej dziesiatce chociaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1_facet Nie oszukujmy sie IP: *.e-wro.net.pl 21.05.11, 14:05 Polska to kolonia, porownywanie jej do czego kolwiek nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
ff6 Re: Nie oszukujmy sie 21.05.11, 14:11 no wlasnie na dodatek duzo polakow wierzy we wszystko co politycy powiedza jak np. kiedys wincent wspanialy stwierdzil ze angielski PIT ma 40 stron wiec polacy nie maja co narzekac haha ciemnote wciskaja a ludzie nie wiedza jak jest gdzie indziej druga sprawa to ciagle porownywanie stawek podatkowych, moze zaczniemy analizowac wysokosc kwot wolnych od podatku i progow podatkowych? Bo gdyby przyjac kwote wolna od podatku angielska w polsce to 90% nie placiloby podatkow w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
opinia_publiczna_online Re: Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go 21.05.11, 17:02 Gość portalu: Kalamazoo napisał(a): > Szklag czowieka trafia w tym kraju. W UK firme rejestruje się w ciągu kilku god > zin w jednym urzędzie. Prostota i łatwość prowadzenia działalności jest na zupe > łnie innym poziomie. Dlaczego tam się da, a tu nie. Nie czytaj dziennikarzy, tylko sam sprawdź. Wtedy przekonasz się, że nie jest to aż tak skomplikowana sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Rząd jest skrajnie nieudolny - to fakt. Ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 12:59 Rząd jest skrajnie nieudolny - to fakt. Ale brak "jednego okienka" jest wyłącznie symboliczny, ponieważ zarejestrowanie firmy to jak wejście do wagonu przed bardzo długą podróżą. I co z tego że stopień był wygodny a drzwi otworzyły się lekko? To była tylko chwila. Dalsze dni mozolnej podróży to zimny, brudny wagon, ciągłe nieoczekiwane zatrzymania, konduktor woła łapówkę, współpasażerowie czyhają aż uśniesz żeby ci coś ukraść, a w końcu lokomotywa się zepsuła i możesz siedzieć skulony w zimnie albo zasuwać na piechotę przez pole do komunikacji zastępczej. Mówiąc krócej - jak ktoś ma problem z zarejestrowaniem firmy, to nie nadaje się na biznesmena, więc obecne utrudnienia wbrew pozorom są bardzo dobrym, choć minimalnym sitem wstępnym. Co nie zmienia postaci rzeczy, że ten rząd wszystko obiecuje, ale nawet najprostszych spraw nie załatwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Rząd jest skrajnie nieudolny - to fakt. Ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.11, 13:25 Skrajnie nieudolny, powiadasz? Ciekawe jak byśmy wyglądali, gdyby to pisiactwo było u koryta w latach największej zapaści gospodarki światowej od prawie wieku. Czy bylibyśmy teraz jak Grecja i Islandia, czy tylko Irlandia, Portugalia i Hiszpania? No i już sobie wyobrażam pisowskie pieski w obliczu takiego zdarzenia jak katastrofa pod Smoleńskiem, pewnie mielibyśmy już powszechną mobilizację :DDDDDD. Dodaj do tego 3 potężne powodzie w ciągu jednego roku - więc przestań pieprzyć o "nieudolności tego rządu". Jedyne co mam mu poważnego do zarzucenia, to to iż pozwala pisiactwu na bezkarne zawłaszczanie przestrzeni publicznej na takie zbiegowiska jak na Krakowskim Przemieściu. Nie życzę sobie, żeby jakiś wypierdek z drugim ustawiali mnie "tam gdzie stało ZOMO" i odmawiali patriotyzmu. Gdyby mi to ktoś powiedział w twarz to wytłumaczyłbym mu "ręcznie" że się bardzo myli, bo do takiego matolstwa inne argumenty nie trafiają. I od państwa również oczekuję zdecydowanego działania, bo wyszczekiwanie antyrządowych i antypaństwowych haseł nijak nie mieści się w ramach tzw. demokratycznego porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Rząd jest skrajnie nieudolny - to fakt. Ale IP: *.rwd.prospect.pl 21.05.11, 14:36 PIS obniżył składkę ubezpieczenia a łapówki na poziomie drobnych spraw zniknęły niemal całkowicie terror był ale wyszło to raczej na dobre. PO 1) Namieszała przy akcyzie, kupuję legalnie papierosy i jeżeli nie uda mi się ich sprzedać do 28-go lutego następnego roku to mogę sobie nimi w piecu popalić, przecenić nie mogę bo PO zabroniła sprzedawać po innych cenach niż nabite 2)Podniosła VAT ale pal licho podwyżkę, bur......l jaki był ze zmianami przyporządkownia towarów do stawek to materiał na spora książkęi 3)Wprowadziła drakońskie kary za nie złożenie informacji o wyprodukowanych odpadach które nie są nikomu do niczego potrzebne. 4) Zmienia opłaty za interpretację podatkową o 2500% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opona Fanem pisu nie jestem, ale z łapówkami fakt. IP: *.play-internet.pl 21.05.11, 15:25 Dopiero rządy pisu, fakt,że w sposób brutalny i powodujący wiele przypadkowych zatrzymań, ale jednak doprowadziły do normalizacji w tym temacie. Jeszcze za czasów sld było normą dawanie łapówek na każdym kroku. Od czasu rozpoczęcia ostrej walki z korupcją przez pis sytuacja zmieniła się diametralnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Wyp... na Białoruś! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 18:49 "oczekuję zdecydowanego działania, bo wyszczekiwanie antyrządowych i antypaństwowych haseł nijak nie mieści się w ramach tzw. demokratycznego porządku." Jak ci się tak marzy, to wyp... na Białoruś stary komuchu. A może i nie, bo twoi idole już to zaczęli, np. w Tomaszowie robiąc nalot o 6 rano na studenta któremu niepodoba się Naczelny Gajowy Wszystkich Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alabaster_x Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go bank IP: *.acn.waw.pl 21.05.11, 13:00 dni temu załatwialiśmy rejestrację w jednym okienku w gminie. Nikomu nie musimy nic dawac, a już na pewno zakładać u niego konta bankowego. Chytry chwyt który może wiele kosztować naiwnego klienta. Jeśli bank tego pana tak nagania sobie klientów, to przypomnę, że PEWNA TELEFONIA CYFROWA JUŻ TEGO PRÓBOWAŁA...I MA TEN POMYSŁ KRÓTKIE NOGI. Wciąż znajdują się tacy co żerują na naiwnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go IP: 123.121.194.* 21.05.11, 14:13 Dlaczego naiwnego? Dlaczego oszukac? Dostajesz usluge, za ktora cos tam placisz i tyle... jak ktos chce prosta firme zalozyc to jest super sprawa. Martwi sie o klientow i produkcje/ usluge, a nie o papierki.... Nieudacznik narzekacz z Ciebie.. czuc na kilometr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Czarnecki już nie Kulczyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 13:04 Czarnecki? Już nie Kulczyk najbogatszym Polakiem? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jim19 Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go bank 21.05.11, 13:14 Uczepili się wszyscy tego "jednego okienka" jak przysłowiowy rzep psiego ogona. Rejestracja firmy jest w w jej historii wydarzeniem jednorazowym i w gruncie rzeczy nie ma większego znaczenia inna sprawa jest koszt związany z kompletna rejestracją ale o tym już się nie mówi. Dla każdego podmiotu gospodarczego w relacjach z państwem i jego organami znaczenie mają procedury związane z cyklicznymi nazwijmy to zdarzeniami jak kompleks spraw podatkowych czy tzw zusowskich. Ważniejsze od tego "jednego okienka" jest ustabilizowanie przepisów podatkowych . Jedno czy pięć okienek w kontekście kilkudziesięciu co rocznych nowelizacji ustaw podatkowych jest kompletnie bez znaczenia. Czy to jest naprawdę tak trudne do zrozumienia ??? Odpowiedz Link Zgłoś
opinia_publiczna_online Re: Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go 21.05.11, 16:56 > jim19 napisał: > Czy to jest naprawdę tak trudne do zrozumienia ??? A o czym innym mają pisać? To jest akurat temat prosty dla piszącego i dla czytelnika. Jak romans/ślub/rozwód/wypowiedź/sensacja dotycząca artysty/gwiazdki/polityka. Inne tematy są zbyt skomplikowane i interesują max. 1% społeczeństwa/czytelników ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromba Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go bank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 13:19 Propaganda. Kiedy wreszcie zrozumiecie, że w prowadzeniu działalności samo jej założenie to jest małe miki w porównaniu do tego co czeka przedsiębiorcę dalej. Problemem są głównie wysokie koszty jej prowadzenia ( ciekawe dlaczego wiele firm pada po dwóch latach, kiedy to dziwny zbiegiem okoliczności kończy się okres tzw. małego ZUSU) i nieścisłości w przepisach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sports A ile tych firm mam zakładać rocznie czy tam mie IP: *.rzeszow.mm.pl 21.05.11, 13:27 miesięcznie? Po co te płacze propagandowe o tym okienku? Masz NIP, robisz wpis, idziesz po regon i wystawiasz faktury w czym problem? Tylko takie gadanie o tym okienku i chyba nikt nie zauważył że jest od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość JA PR Banku... założenie nie jest problemem IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 13:35 Przesada, przesada, piszący pewnie nigdy nie zakładali firmy. Jesli kogoś przeraża wizyta u księgowej, w urzędzie mista i US, to jak chce potem robić biznes? Walka o klienta to wysiłek 100000000xwiększy, więc nie przesadzajmy. Faktem jest, że zabiera to wszystko 2-4 tygodnie, ale działać można niemal od razu, tylko bez regonu, nip - większość spraw można załatwić. więc nie ma się co podniecać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: PR Banku... założenie nie jest problemem IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 21.05.11, 13:53 masz racje jak czlowiek cale zycie zyje w goownie i nie widzial jak moze byc lepiej to zaczyna to goowno akceptowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlugi Re: PR Banku... założenie nie jest problemem IP: *.aster.pl 21.05.11, 14:17 a jakiż to biznes kolega prowadzi w UK? Duża to firma, ilu pracowników zatrudniasz? W Polsce za PIS to tylko mówiło się o aferach,przekrętach,spisku międzynarodowych sił mających powalić Polskę na kolana.Nie dało się oglądać TV. Dziś płacimy za decyzje p.Macierewicza dot.weryfikacje itzw WSI, a większość z tych przekrętów, o których mówił PIS, zakończyła się niczym na etapie śledztw. W Niemczech, w tych latach m.in kiedy rządził PIS byłem tam, uważano Kaczyńskich za dziwaków i osoby żyjące realiami zimnej wojny. Sam p.Prezes nie ma żony, dzieci, nie miał (a może i nadal nie ma) karty debetowej, z obsługą kompa jeszcze 2 lata temu nie był w ogóle obznajmiony. Nie ma prawa jazdy. Zgodnie też z Twoimi teoriami, powinien g.... wiedzieć, bo do czasu objęcia funkcji prezesa PIS nie był za granicą.I myślisz, że taki człowiek jest w stanie racjonalnie rządzić krajem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikaczu Re: PR Banku... założenie nie jest problemem IP: *.awakom.net 22.05.11, 23:50 Dlatego jestem przeciw demokracji. Takie barany jak ty mogą głosować. Podałeś listę bzdurnych argumentów. No bo jakie ma znaczenie co mówi zagraniczna telewizja? Oni są zawsze megaobiektywni? Posiadanie żony czy karty debetowej to wyznacznik dobrego prezydenta? A może ważniejszy jest kolor wąsów i uczesanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: PR Banku... założenie nie jest problemem IP: 123.121.194.* 21.05.11, 14:14 a ty chyba mylisz dzialanosc gospodarcza z firma, czyli spolka zoo..... roznica jest kolosalna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq tak jakby jedno okienko mialo rozwiazac wszystkie IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 21.05.11, 13:39 tak jakby jedno okienko mialo rozwiazac wszystkie problemy biurokratyczne najwazniejsza jest biurokracja w trakcie prowadzenia biznesu a nie sam czas jego zalozenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Też nie mogę tego pojąć. IP: *.play-internet.pl 21.05.11, 14:47 Czemu się ludzie uparli na to jedno okienko?Moim zdaniem, jeżeli ktoś nie może sobie poradzić z założeniem dg to w ogóle nie powinien się zabierać do jej prowadzenia, bo założenie to najmniejszy problem. Co z tego,że nawet wszystko załatwię w jednym okienku w kilka godzin, jeżeli potem na każdym kroku biurokracja mnie niszczy, skarbówka dobija, zus okrada? Znajoma założyła firmę w Danii, po pół roku miała kryzys, brak klientów i obawiała się,ze to już koniec, nie była w stanie płacić podatków. Poszła do skarbówki a tam co?A tam pogadali z nią, zawiesili płacenie podatków na kolejne pół roku, żeby mogła spokojnie wyjść na prosta i załatwili spotkanie z doradcą od tej dziedziny biznesu, którą się zajmuje, wszystko by pomóc podatnikowi. I każdy latał koło niej jak wokół królowej, z zaangażowaniem i wielką chęcią,żeby tylko utrzymała firmę. Polska to dziki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uki Czy najbogatszy nie jest p.Kulczyk?? IP: *.toya.net.pl 21.05.11, 13:40 jw Odpowiedz Link Zgłoś
alek_pl A na pewno najbogatszy? 21.05.11, 13:41 Chyba komuś się coś pomyliło z tym najbogatszym... www.forbes.pl/rankingi/100-najbogatszych-polakow-2011,12124 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RFR [...] IP: 118.71.127.* 21.05.11, 13:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Problem nr 1 dla biznesu w Polsce to... IP: *.static.telenet.be 21.05.11, 14:08 ... niskie place, a wiec tez i niski popyt, a wiec male zyski, a nie zadna tam biurokracja, z ktora kazdy prawdziwy biznesmen radzi sobie bez trudu przy pomocy lapowek.lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyrolowany UWAGA na Tax Care!!! IP: *.108.152.186.wlantech.pl 21.05.11, 14:10 w zeszłym roku założyłem dz.gosp. powierzyłem swoja księgowość właśnie TAX Care, to była najgorsza decyzja w moim życiu!!! 1. nie składali terminowo deklaracji VAT-7, za 8 m-cy nie złożyli VAT-7 w ogóle 2. nic nie można było się poradzić lub zapytać np. co można dać w kup a czego nie, bo tam nie ma jednej osoby do danej firmy są tylko co m-c przypadkowe osoby, które księgują fv i nic nie wiedza o firmie 3. co m-c oplata za księgowość jest wyższa 4. są dodatkowe opłaty za które nie ma fv na zień dzisiejszy: 1. jestem po kontroli US - dostałem kare w wysokości 1500 zł za brak deklaracji VAT-7 za 8 m-cy 2. mam do zapłacenie zaległe podatki (ponad 6000 zł), bo kpir uznano za prowadzona nieprawidłowo i za nierzetelna i powyrzucano wiele wydatków zaksięgowanych w kup 3. mam do zapłacenia VAT bo odliczano vat np od paliwa w sytuacji gdy był to samochód osobowy, lub odliczano nie w terminach, w których należało odliczać 4. całą księgowość zleciła "zwykłemu" biuru rachunkowemu i muszę od nowa za wszystko zapłacić! bujam się teraz w sądzie z TAX CAre - kolejne wydatki na adwokata zaznaczam, ze ja płaciłem im terminowo i terminowo dostarczałem rachunki za dany m-c UWAŻAJCIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlugi Re: UWAGA na Tax Care!!! IP: *.aster.pl 21.05.11, 14:32 nie mam co prawda nic wspólnego z firmą Tax Care, ale Getinbank to bank, w którym załatwienie spraw wymaga odstawania w kolejkach i nie zawsze oznacza to, że sprawa jest załatwiona.Miałem kilka dziecinnie prostych spraw, które niestety ale mimo osobistej wizyty, nie zostały załatwione; zmiana numeru telefonu - zarejestrowano zmianę, ale sms-y o zmianach na koncie nadal przychodzą na starą komórkę.Potrzebna nowa wizyta w oddziale żeby to zmienić, bo gościu tego nie zmienił. Zakupiłem też udziały w pewnym funduszu, ale nie doszły do skutku.Potrzeba było kolejnej wizyty. Najgorsze było w tym to, że choćby opiekun nie zadał sobie żadnego trudu aby o tym powiadomić. Do przelewów ZAWSZE podstawia się konto terminowe a nie bieżące, co skutkować może przy nieuwadze duże pieniądze (są wysokie opłaty za więcej niż 2 transakcje w miesiącu), bądź nie realizację przelewu, bo nie kazdy trzyma tam kasę. Swego czasu rozmawiałem o tym z pracownikiem banku, który ma tam konto i on też nadział się już kilka razy na to, że realizował przelew z rachunku terminowego. Jest to celowa robota mająca na celu golenie jeleni. Od 01.01.2011 wprowadzono wysokie opłaty za prowadzenie konta - prawie 5 PLN/m-c. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ivo Absurd, albo życiowy pech. IP: *.play-internet.pl 21.05.11, 14:43 Ja tam nie narzekam, owszem na pierwszym spotkaniu była inna księgowa, a potem już obsługiwała mnie inna. Tylko,że od razu mnie uprzedziła,że tak będzie. Po drugie ta druga jest cały czas przypisana do mnie, wszystko robi na czas, a gdy mam jakieś pytania to odpowiada mailowo w ciągu maksymalnie kilku godzin, a pytań mam wiele, bo rozkręcam kolejną dg. Niby sa kary finansowe w umowie sa np. spóźnienie się z zapłata za ich usługi, ale ja już dwa razy opłaciłem ich usługi z ponad tygodniowym opóźnieniem a i tak mi nie doliczyli żadnych kosztów, mimo,że formalnie mogli. Więc moim zdaniem nie ma co generalizowac, widocznie miałeś pecha i trafiłeś na kiepski oddział, lub jakąś niedouczoną księgową, może się zdarzyć, ale to nie znaczy,że cała firma jest do bani. W każdym razie oddział we Wrocławiu jest ok, sami podpowiadają co zrobić,żeby z sensem mieć koszty i działają w twoim interesie, w przeciwieństwie do poprzedniej księgowej, która tak się bała US, że prawie dostawała zawału na każde wspomnienie o robieniu kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek uwaga na TAX CARE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 12:50 niestety to nie "Absurd, albo życiowy pech..." JA NIE NALEŻĘ DO PECHOWCÓW, a spotkało mnie dokładnie to samo CO autora wątku "wyrolowanego", korzystałem Z tax care w oddziale w Warszawie i również Tax Care wpędził mnie w niezłe tarapaty, kosztowało mnie to w sumie ok. 8 tys. i nerwów nie do obliczenia, wszystko wyszło na jaw po kontroli z US, gdzie okazało się, że są błędy w deklaracjach, odliczane są koszty, które z mocy ustawy są ponoć wykluczone z prawa do odliczeń, a najwięcej błędów było z powodu w złych terminach odliczanego vat-u z faktur za telefony, energię i gaz, również nie miałem przyjemności uzyskać odpowiedzi na żadne moje pytanie z wyjątkiem pierwszej rozmowy podczas podpisywania umowy. także podpisuję się pod propozycją "wyrolowanego" aby UWAŻAĆ I OMIJAĆ Z DALEKA TAX CARE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klientka Tax Care Re: Absurd, albo życiowy pech. IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 21.10.13, 19:27 Narzekacie na Tax Care. Ja podobnie jak Ivo, tyle że w Warszawie jestem zadowolona z usług Tax Care. Są tańsi niż moja poprzednia księgowa i od dwóch lat bez wpadki. Więc myślę podobnie jak Ivo, że miałeś pecha. W każdej firmie są lepsi i gorsi pracownicy ale to nie znaczy, że firma jest do bani. Mój były wspólnik założył kolejną firmę, też korzysta z ich usług i nie słyszałam żeby narzekał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag A czy to nie jest też firma "najbogatszego Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 18:55 A czy to nie jest też firma "najbogatszego Polaka Leszka Cz."? Tak samo jak Getin, Noble, Home Broker itd. Zakłada też firmę ubezpieczeniową, ma developerkę. Do kompletu brakuje mu przedsiębiorstwa pogrzebowego, wtedy zawsze będziesz pod jego "opieką" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konkret dzięki za ostrzeżenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.12, 21:49 ja też krętaczom nie ufam Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go bank 21.05.11, 14:17 Platforma obiecuje 2 razy tyle co inni...i robi ...2 razy mniej. No chyba, że liczyć próby cenzury internety, zamykanie stadionów, szerzenie propagandy, ilość kłótni politycznych o nic - tutaj PO jest faktycznie bardziej aktywne niż dotychczasowe partie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezpartyjny Re: Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.05.11, 15:02 Podziękuj Prezesowi za sposób w jaki PiS jest niekonstruktywną opozycją. Drastyczne obniżenie standardów w polityce, które i tak nie były na oszałamiająco wysokim poziomie to jedyne JEGO osiągnięcie. Beznadziejność PO to tylko konsekwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynick Przyznam szczerze, żę troszke naciągany ten artyku IP: *.ip.netia.com.pl 21.05.11, 14:44 Ja swoją działalność założyłem w 4 dni. Ale zacząłem w Pn. W Pn złożyłem wniosek UM w godzinach porannych aby wyszedł jeszcze z kosespondencją z tego samego dnia. We wtorek już wszystkie wnioski były w odp instytucjach. ZUS, STAT, SKARB... w środe je rozpatrzyli i obrobili, w srodę też byłem w USkarb aby złożyć VAT5 oraz oświadczenie o wyborze formy opodatkowania, i również w środę wyszły z urzędów wszystkie dokumenty. W czwartek miałem w siedzibie już polecony z USTAT o nadaniu REGONU, jedynie na zaśw NIP oraz że jestem płatnikiem VAT czekałem do nast Wt. Tak więc w czwartek miałem już działającą firmę z pełnymi możliwościami. Pewnie, jak ktoś złozy w Pt wniosek a przytym narobi pełno błędów to sie nie dziwie ze to 30 dni trwac moze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pink idea bank = getin bank = dom bank IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 14:53 każdy normalny klient powinien ich omijac z daleka... Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Co za pieprzenie w bambus 21.05.11, 15:17 rejestracja trwa długu ? A niech tam. Jeśli temu " byznemenowi " za trudne jest i zbyt długie zarejestrowanie to jak on zamierza prowadzić swój interes i mieć zyski przez długi czas . Jak się nie nadaje do rejestracji to i w byznesie zginie z kretesem . Dziennikarze robią ludziom wodę z mózgu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella96 Re: Co za pieprzenie w bambus IP: 195.82.180.* 21.05.11, 15:52 Artykuł beznadziejny. A Ty wracaj do szkoły, albo za biurko i broń Boże nie bierz się za biznes. Nie życzę Ci, żebyś doświadczył nadgorliwości urzędniczej, choć ... może by Ci się przydało, inaczej spojrzałbyś na robienie biznesu. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem-to Najpierw należy uporządkować prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 03:13 a dyletanckie rządy tego nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "dyletanckie rządy tego nie potrafią"albo nie chcą 22.05.11, 10:06 "dyletanckie rządy tego nie potrafią." Nie mają rowniez czasu bo muszą się zajmować stale problemami, jak ostatnio sprawą katastrofy w Smoleńsku, które sobie sami stwarzają, swoją nieogarniętą głupotą i skrajną nieodpowiedzialnością typową, jak się okazało po dwudziestu latach rządów dla postokrągłostołowych wyszczekanych odmóżdżonych i "patriotycznych" samców ! Wcześniej było przecież dumne mocarstwowe pajacowanie naszych postokrągłostołowych "patriotycznych" debilów w Iraku, na Ukrainie, w Gruzji, próby (jak zwykle w naszym kraju nieudane bo oparte na chciejstwie i wstecznictwie "patriotyczno" sekciarski upośledzonych umysłowo "obalaczy komuny") tworzenia szczególnego "partnerstwa" (czytaj wasalstwa) na osi Warszawa-Watykan-Waszyngton. Do tego przez dziesięć lat za prezydentury konformistycznego i oportunistycznego komunistycznego kacyka Aleksandra Kwaśniewskiego zajmowali się głównie szabrownictwem, nie bezinteresownie, "zostawiając" najlepsze kąski takie jak rynek bankowy, telekomunikacyjny, ubezpieczeniowy czy hipermarketów tym zagranicznym inwestorom którzy potrafili "właściwie" i za pol darmo skorzystać z okazji. Właściwie oznacza wykorzystując zarówno skrajną niekompetencje jak i rozpowszechnione korupcyjne rozumienie "interesów" wśród rządzącego w naszym kraju szabrowniczego szamba. Dla nich interes to nie było produkujące na konkurencyjny rynek czy świadczące usługi przedsiębiorstwo: to była i jest przede wszystkim możliwość zwykłego złodziejstwa najczęściej skromnego PRL-owskiego dorobku naszych poprzednich pokoleń dumnie nazywane w naszym kraju biznesem. Stad na przykład, nie tylko zresztą Kulczyk, nie jest złodziejem ale "biznesmenem". Sami zresztą (cały czas to samo odmóżdżone pokolenie postokrągłostołowych debilów rządzących od dwudziestu lat w naszym kraju) przez dwadzieścia lat nic swojego, oprócz eksploatacyjnego warcholskiego brakoróbstwa, do tej skromnej PRL-owskiej spuscizny w zakresie krajowej infrastruktury, którą rabunkowo eksploatowali (drogowej, kolejowej, energetycznej, po części telekomunikacyjnej, gospodarki wodnej z tych ważniejszych) nie dorzucili! Za wyjątkiem oczywiście rozbudowanej w tym czasie"infrastruktury" kościelnej !!! Re: Najpierw należy uporządkować prawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem-to Re: "dyletanckie rządy tego nie potrafią"albo nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 15:24 Ciekawa wypowiedź, ale co do Kulczyka mam akurat inne zdanie. Wydaje mi się, że nie dojdziemy do dobrobytu przez ciągłe ściganie wlasnych biznesmanów. Wystarczy popatrzeć na Włochy - tam własny biznesman jest traktowany jak uzdrowiciewl gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik Re: Co za pieprzenie w bambus IP: *.aster.pl 21.05.11, 16:19 Skąd się urwałeś miłośniku biurokracji? Jeśli chodzi o poziom twojego intelektu, to chyba jeszcze kilka "okienek" przed tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Co za pieprzenie w bambus IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 21.05.11, 16:45 Jeśli temu " byznemenowi " za trudne jest i zbyt długie zarejestrowanie to jak on zamierza prowadzić swój interes i mieć zyski przez długi czas . ==== Nic nie rozumiesz. Tu nie chodzi o to czy on potrafi czy nie bo i pewnie kazdy da rade z ta biurokracja tylko po cholere ma sie z tym meczyc? Czas stracony na cos czego nie powinno w ogole byc moglby poswiecic na rozwoj wlasnej firmy. Poza tym czasem to sie konczy na prawde zle, poczytaj o JTT i Optimusie. Uwazasz ze te firmy byly nieudolne i nie potrafily prowadzic biznesu? To byly najwieksze firmy komputerowe w Polsce. Teraz macie Della z ktorego zyski ida za granice i jeszcze podatkow nie placa hehe Ciesz sie dalej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: authorek Re: Co za pieprzenie w bambus IP: *.68.73.249.debica73.tnp.pl 22.05.11, 14:36 Racja. Ja założyłem kilka lat temu firmę w 3 dni. 2 dni czekałem na dokumenty z Urzędu Miasta, a w trzecim dniu hurtem załatwiłem ZUS, Urząd Skarbowy i Statystyczny. Wystarczyło wsiąść w samochód i poświęcić kilka godzin. Kolega rejestrujący już za czasów "jednego okienka" swoją firmę stracił na to kilka razy więcej czasu, gdyż urzędowi miasta nie spieszyło się z wysłaniem dokumentów do np. Urzędu Statystycznego a i tam się już nie spieszyli. Jak nie pojedziesz sam, nie załatwisz to jest jak w piosence Turnaua "tam gdzie mnie nie ma nie ma też nadziei na najmniejszy pozytywny obrót moich spraw". Zgadzam się z przedmówcą - co to za człowiek przedsiębiorczy, który nie radzi sobie ze sprawami urzędowymi? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.54321 Re: Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go 21.05.11, 15:32 Ehhh, to jest wlasnie profesjonalizm rzadzacych. Moim zdaniem nie ma tam kompletnie ludzi o kwalifikacjach pozwalajacych na przeprowadzanie jakichkolwiek reform dlatego nic im nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Jedno okienko rządowi nie wyszło. Wyręczy go IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 21.05.11, 15:35 jaki narod taki rzad Odpowiedz Link Zgłoś