Dodaj do ulubionych

"Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tanich...

26.05.11, 11:46
"Co to oznacza w praktyce? Drastycznie skurczy się pula mieszkań, na które można uzyskać dopłatę."

Oczywiście Wielgo nie zna innego rozumowania, np. że ceny spadną do poziomów wyznaczonych przez ustawę. Bo oczywiście deweloperzy już teraz sprzedają przy prawie zerowej marży i w ogóle nie korzystają np. z przecen gruntów. Więc z czego tu opuszczać?

A w sumie można by powiedzieć, że posłom wyszła całkiem rozsądna regulacja, gdyby nie to, że to przeciąganie prac nad ustawą (miała wejść 1 stycznia tego roku) jest jakoś dziwnie na rękę deweloperom i pośrednikom. Cały czas mogą straszyć: kupujcie teraz, bo za chwilę ograniczą program. I ciągle są jelenie, którzy kupują "apartamenta" po 9 tys za metr, bo przecież państwo dopłaca.
Obserwuj wątek
    • Gość: tytek "Deweloper na Swoim" nie śpi. IP: *.org 26.05.11, 12:01
      Pisałem już rano post w tym temacie ale z tego co widzę został usunięty. Był niewygodny? Ten tez zostanie usunięty albo w ogóle się nie pojawi bo moderator nie dopuści? Przy drugiej próbie dodania miałem info, że trzeba poczekać kilka minut zanim komentarz się pojawi. Nie pojawił się. Wracając do tematu to pisałem o tym, że:
      Trzeba poczekać teraz przynajmniej pół roku od momentu zmiany limitów na niższe i zobaczyć co się będzie działo z cenami. Jeżeli Deweloperzy obniżą marże tak aby cena mieściła się w ustawowej stawce to będize oznaczało, że RnS jest pompowaniem kasy w ceny mieszkań i najlepszym wyjściem jest poczekać aż program całkiem zostanie zlikwidowany. Chociaż na podumowaniu prac komisji p. Styczeń stwierdził, że o przedłużeniu programu na kolejne lata będzie czas myśleć w przyszłym roku. Czyli tego nie wykluczają.
      • czekam_na_spadki Re: "Deweloper na Swoim" nie śpi. 26.05.11, 22:33
        > Cociaż na podumowaniu prac komisji p. Styczeń stwie
        > rdził, że o przedłużeniu programu na kolejne lata będzie czas myśleć w przyszły
        > m roku.

Mam nadzieję że źle to zrozumiałeś, a ja dobrze. Minister odpowiadał na pytanie posła dotyczące daty wygaśnięcia RnS (31.12.2012) w kontekście faktu, iż nie ma nic w zamian. Minister poinformował, że czas do 31.12.2012 to właśnie czas na opracowanie jakiegoś innego programu wsparcia, bo ten swojej roli w 100% nie spełniał.
        • Gość: zastępcaKierownika początek roku rewelacyjny. kurs +1% tygodniowo IP: *.acn.waw.pl 26.05.11, 23:23
          utrzymany, zrealizowany z naddatkiem,

świetlana przyszłość rysuje się w różowych barwach
        • Gość: tytek Re: "Deweloper na Swoim" nie śpi. IP: *.org 27.05.11, 07:27
          Być może źle zrozumiałem. Pozostaje jednak fakt, że Developerzy tak tego nie zostawią i będą chcieli "coś" w zamian. Niestety stymulowanie popytu przynosi wyłącznie podwyżki cen. Lepszy by był program stymulowania podaży. Tak na szybko mi do głowy przychodzi np. zwolnienie z VAT dla Developera który sprzedaje mieszkania po stawce przeciętne wynagrodzenie w dzielnicy/gmienie za m2. Oczywiście nie wiem na ile to by było realne bo trzeba to wszystko zliczyć ale określanie limitów dopłat na podstawie danych przekazywanych do GUS przez Developerów śmierdzi na kilometr... Szczególnie, że dane są przekazywane na formularzu w którym Developer może wpisać co chce... Nikt tych danych nie weryfikuje z umowami/fakturami...
    • arkzawiercie "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tanich... 26.05.11, 18:46
      Ranking kredytów „Rodzina na swoim” – maj 2011
    • Gość: Małgosia "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tanich... IP: *.internetia.net.pl 26.05.11, 19:32
      Dobrze, że single też moga korzystać z tej oferty, jak dla mnie to jedyna ofert która sie opłaca i jest konkurencyjna względem kredytów walutowych...
      • Gość: piotr Re: "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tani IP: *.play-internet.pl 26.05.11, 19:45
        ciekawe czemu tylko do 35 lat, mam 37 i zero szans na mieszkanie
        • czekam_na_spadki Re: "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tani 26.05.11, 22:34
          To przejdź się do banków, a zobaczysz, że bez problemu znajdziesz kredyt po kosztach jak w RnS (bo pod RnS nie ma promocji na marżę) i wyjdziesz na tym 100 razy lepiej, bo po 8 latach marża nie skoczy Ci w kosmos.
          Chyba że ściemniasz i tylko ferment masz siać.
      • Gość: br00net Obniżenie ceny o 10% daje więcej niż RnS IP: *.pruszcz.mm.pl 26.05.11, 19:45
        niektórzy eksperci szacują że gdyby RnS nie było to ceny aktualnie byłyby o co najmniej 20% niższe,
        pytam się więc Ciebie gdzie ten zysk?
        • Gość: DoNek Re: Obniżenie ceny o 10% daje więcej niż RnS IP: *.ptr.magnet.ie 26.05.11, 21:58
          Wyobraz sobie nastepujaca sytuacje:
          - jestes premierem, widzisz jak w 2008 roku nadchpdzi recesja wielkimi krokami,
          - widzisz co sie dzieje w takich krajach jak hiszpania i irlandia,
          - zdajesz sobie sprawe ze ceny mieszkan w pl zostalynsztucznie napompowane przez emigrantow oraz posrednio przez dotacje,
          - jesli sie nie zadziala to ceny gruchna i ludzie moga jeszcze wyjsc na ulice, developerzy spanikuja, banki spanikuja i bedzie jedna wielka draka,
          - wprowadzasz zatem ustawe rodzina na swoim ktora ma zlagodzic spadki cen mieszkan, czyli zeby sie rozlozyc spadki na kilka lat

Dobra robota PO....nie zebym ich lubi ale jak na 2008 rok bylo to pewnego rodzaju optymalne rozwiazanie.... Wazne zeby wygrac kolejne wybory i nie wpasc w spirale recesji....
          • Gość: kkk A może raczej "towarzystwo" było zapakowane w IP: *.1and1.pl 26.05.11, 22:35
            nieruchomości i musiało ratować swoje cztery litery?
            • Gość: le Ming Re: A może raczej "towarzystwo" było zapakowane w IP: 178.73.49.* 26.05.11, 22:41
              Tak, tak, oczywiście. Bo przecież "oni kradną", jak powiedział agent Tomek.
              • Gość: kkk Twój nick mówi sam za siebie, dyskusja zbędna IP: *.1and1.pl 26.05.11, 22:59
          • Gość: br00net prawie masz rację.. IP: *.pruszcz.mm.pl 26.05.11, 23:10
            1. RnS wprowadził PiS
            2. W Irlandii i Hiszpanii próbowano też ratować sytuację, ale prawda jest tak że obojętnie co by nie robiono, przychodzi taki moment, że ceny nieruchomości lecą, a im bardziej próbuje się powstrzymać to zjawisko tym większy krach
          • Gość: zxcv Re: Obniżenie ceny o 10% daje więcej niż RnS IP: *.gorzow.hypnet.pl 27.05.11, 04:28
            Co mnie to obchodzi, wyjdą na ulicę i co, będą protestować, że mieszkanie straciło na wartości? Przecież ciągle je mają i mogą mieszkać, no chyba, że kupowali żeby zrobić interes życia, a nie po to żeby mieszkać... Wtedy niech się nauczą, że na interesach można też stracić. Zresztą ludzi, którzy nawet w przypadku obniżenia cen mieszkań o te 15-20% straciliby jest stosunkowo niewiele, dużo więcej jest tych, którzy po prostu zarobiliby mniej i to ich strasznie boli.
          • Gość: kalif Aleś pojechał!!! IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.11, 07:21
            "... ceny gruchna i ludzie moga jeszcze wyjsc na ulice ..."

spekuła będzie protestować? Przecież nikt ludziom mieszkań nie zabiera, a że skończą się wirtualni milionerzy od 30 m2 klitek to chyba dobrze.
      • Gość: Edy Re: "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tani IP: 193.22.252.* 26.05.11, 21:04
        powiedziała polonistka która nie wie co to kalkulator
    • Gość: Rafix "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tanich... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 19:47
      Po prostu
      Kwota za metr w Szczecinie jest porażająca, za to wysoką stawkę można co najmniej kupić domek ale na klasycznej działce.

Mam jedno ale tylko jedno pytanie?

Czy oni mają świadomość swoich postanowień, czy deweloperzy już zadbali o ich pensję.
      Z tego co wiem to wypłatę mają z moich podatków-ale na mój szacunek to powinni zasłużyć!!!!!
      • Gość: "prosiak" Re: "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 21:08
        Ceny w Stettinie wcale nie są wysokie, jak się podeprzesz korzystnym kredycikiem z "mini-ratką"!
        Ja tak zrobiłem, bo jestem cool gość! Znam się, po prostu, na tym i jestem zayebeesty!
        Pamiętajcie! Tylko kredycik i ... na swoje!
        Czy wiecie ile gwoździ w ściany mogę teraz wbijać?
        Buahahaha!
    • Gość: dcs "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tanich... IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.11, 19:55
      nikt nie powinien dostać dopłat do programu rodzina na swoim a zwłaszcza single wszak nie mają rodzin
    • podkarpacie Re: "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tani 26.05.11, 19:56
      jak zwykle bełkot, na "rodzine na swoim" to jest zalewdie udzielony co trzeci kredyt - wiec jak to ma wplyw na ceny, jak kogos nie stac na mieszkanie to porostu niech wynajmuje !
      • Gość: mk24 Re: "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tani IP: *.ghnet.pl 26.05.11, 21:25
        hm zaledwie powiadasz, sadzisz ze udzial w rynku na poziomie ponad 30procent nie ma na ten rynek wplywu?

no to polecam powrot do podstaw ekonomii
    • Gość: spoonman "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tanich... IP: *.205.25.28.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.05.11, 21:17
      Co innego w tym geszefcie jest ciekawe.
      Mianowicie - odpowiedź na pytanie co panowie posłowie zrobili, żeby była możliwośc weryfikacji danych podawanych przez deweloperów, które następnie stanowią podstawę dla wyznaczania wartości odtworzeniowej przez GUS.
      Ostatnio sprawa już nawet przez niektóre media uznana została za bulwersującą kiedy kolejny kwartał z rzędu koszty deweloperom urosly do kosmicznych i jednoczesnie śmiesznych.
      Efekt będzie taki, że za chwile okaże się że wybudowanie metra mieszkania w W-wie kosztuje 10000 zł i wyjdzie na to samo co jest teraz. Ceny zawyżone o kilkadziesiąt procent, marże kilkadziesiąt procent, jelenie zapożyczone po korek na kilkadziesiąt lat, a w budżecie państwa kilkadziesiąt miliardów w plecy. Naprawdę wspaniały prospołeczny program!
    • Gość: kgb Marek, ale to juz nie bedzie drożeć - no co ty? IP: *.toya.net.pl 26.05.11, 21:38
      nie żartuj, niech biorą kredyty we bo taniej nie bedzie. Pozniej niech zapie... 12h dobę. bo raty trzeba spłacać. Ale co tam, Michnik powie na co głosować i bedą głosować bo sami zbyt zatyrani by myśleć.

I pamiętajcie taniej nie bedzie.

• Gość: meg "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tanich... IP: *.aster.pl 26.05.11, 21:43
      Ja już od dawna o tym pisze (a czasem nie publikują moich postów) ze RnS jest tylko naganianiem lemingów do wcale nie tak korzystnego kredytu, uwiązaniem setek młodych ludzi do o wiele droższego kredytu w złotówce aniżeli w walucie, kupowaniem mieszkań za kosmiczne ceny niewspółmierne do REALNEJ wartości (20%mniej) i bazowaniem na naiwności młodych. Tzw Deweloper na swoim powstała w oparciu o lobby deweloperskie pod egidą Boniego - doradcy Tuska - coby złapać za przysłowiową mordę młodych naiwnych i ich kieszenie. Rada - czekać na koniec Rns - może to długo ale warto.... ciekawe czy opublikują ten post...
    • Gość: mk24 "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tanich... IP: *.ghnet.pl 26.05.11, 21:46
      z przerazeniem czytam takie "analizy"

aktualnie ludzie, zwykle mlodzi, ktorzy chca jak najpredzej sie usamodzielnic biora slub tylko po to zeby skorzystac z tego "dobrodziejstwa" RnSowego i zadluzyc sie na reszte aktywnego zycia! i jeszcze jakby to byla inwestycja, ale przy tych cenach to jest czysta spekulacja.

nie mowie, ze ten program nie ma sensu - ale w obecnej postaci jest szkodliwy
      jak mozna prosic o wyceny kosztow mkw strone zainteresowana wylacznie tym zeby byla ona okreslona na jak najwyzszym pulapie? to jest zaproszenie do korupcji i wynaturzen!

czekam z niecierpliwoscia na rozwoj wydarzen i na zmiane w programie, pulap na poziomie 10tys PLN za mkw w wawie to jest po prostu jakas kpina wtym kraju w programie wspierajacym zakup skromnych mieszkan

3,8 tys za metr za uzywane mieszk w krk ? no mysle ze mieszkania w wielkiej plycie nie sa wiecej warte, a przeciez na wiekszosc z nich nikt si enie zadluzal bo kupiono je za jakies grosze
      Dla wszystkich pozytywna informacja - juz teraz mozna kupic nowe mieszkania w krakowie za 3,9tys
      CENY MUSZA SPASC
    • Gość: rodzina 4 osoby "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tanich... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 21:50
      W Polsce mamy za niskie zarobki ! Ja zarabiam najniższą krajową, żona nie może znaleźć pracy i żaden bank nie chce nam udzielić kredytu mieszkaniowego. Gdzie mamy mieszkać – na ulicy ?
      • czekam_na_spadki Re: "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tani 26.05.11, 22:38
        Mieszkanie socjalne, wynajem pokoju/mieszkania albo mieszkanie u mamy/teściowej. A NIE PAKOWANIE SIĘ W KREDYT PRZY BRAKU ZAROBKÓW. CHCESZ WYKOŃCZYĆ SIEBIE I SWOJĄ RODZINĘ?
    • Gość: hefalump "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tanich... IP: *.acn.waw.pl 26.05.11, 22:01
      A dla mnie to skandal: odkąd singiel to rodzina??? Mam żonę na wychowawczym, dziecko i kredyt bez RnS (jak brałem jeszcze tego nie było). Pracuję, ledwo wiążemy koniec z końcem i z moich podatków będę sponsorował singla... Nóż się w kieszeni otwiera!!! Lepiej by żłobków dobudowali niż sponsorowali lobby bankowo - deweloperskie.
      • tomek_3m Re: "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tani 26.05.11, 22:19
        Czasami nachodzi mnie taka myśl, że przydałby się kryzys w tym kraju, bo by trochę oczyścił ten cały burdel i można by było zacząć pewne rzeczy (jak nie wszystko) na nowo... Chociaż pewnie i tak te same mordy by się dopadły do koryta...
      • Gość: zxcv Re: "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tani IP: *.gorzow.hypnet.pl 27.05.11, 04:59
        RnS w ogóle nie powinno być bo rodzi to różnego rodzaju patologie i dokładnie tak jak piszesz sponsoruje lobby bankowo - developerskie. Co do singli się nie zgodzę, widziałem gdzieś raport (teraz pewnie nie znajdę) mówiący o tym, że średnia zarobków wśród singli jest dużo wyższa co w konsekwencji przekłada się na wyższe podatki jakie płacą więc to raczej single sponsorują Ciebie i twoje dzieci niż odwrotnie.
      • Gość: tytek Przecież nie urodziłeś się mężem swojej żony IP: *.org 27.05.11, 07:42
        > A dla mnie to skandal: odkąd singiel to rodzina??? Mam żonę na wychowawczym, dz
        > iecko i kredyt bez RnS (jak brałem jeszcze tego nie było). Pracuję, ledwo wiąże
        > my koniec z końcem i z moich podatków będę sponsorował singla... Nóż się w kies
        > zeni otwiera!!! Lepiej by żłobków dobudowali niż sponsorowali lobby bankowo - d
        > eweloperskie.

Zgadzam się, że program RnS należy zlikwidować bo rodzi chorą sytuację na rynku. Ale co do Singli... Czy w momencie narodzin miałeś zawarty związek małżeński? To naturalna kolej rzeczy. Kupno mieszkania->Małżeństwo->Dzieci (ewentualnie małżeństwo i kupno mieszkania mogą się zamieniać miejscami). Mając na głowie 30 letni kredyt który zabiera więcej niż 10% moich zarobków w życiu bym się nie zdecydował na posiadanie dzieci. Ale przecież to Polska i tutaj wszystko od d**y strony się robi...
      • unfallenangel Re: "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tani 27.05.11, 11:33
        ty ze swoich podatków singli nie będziesz sponsorował, ale single ciebie tak?
        filozofia Kalego
    • Gość: fgh samospłacająca się kawalerka IP: *.180.94.60.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.05.11, 22:08
      Jak dla mnie rewelacja. Otwarta droga do inwestowania przez singli w mieszkanie na wynajem.

30m2*7000zł = 210 000 kredytu + 20% wkładu własnego -> 250 000 zł

za tyle można dostać mieszkanko 30m2 w Warszawie, które można wynająć za 1500zł

w kredycie z RNS na 15 lat w spłatach malejących rata nie przekracza 1650zł.

Kredyt spłaca się sam :P

żyć nie umierać, heheh
      • Gość: spoonman Re: samospłacająca się kawalerka IP: *.205.62.79.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.05.11, 22:14
        Dolicz sobie einstein'ie czynsz i wtedy wciśnij enter. Twój super pomysł okaże się jeszcze bardziej dochodowy - jakieś 600 w plecy co miesiąc x30 lat. Jednym słowem MEGA!Trzymam kciuki!
        • Gość: seiw83 Re: samospłacająca się kawalerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 22:58
          napychanie kabzy developerom idzie na maksa, szkoda ze nasz rzad jest tak mono skorumpowany, powinien sluzyc obywatelom a nie grupie ;'wybrancow'chyba lepiej byloby te pieniadze ulokowac w budownictwo spoleczne lub komunalne. przy ilosci gruntow jakie posada poanstwo i miasta dzialek jest wystarczajaco na zabudowanie ich. koszt budynku 120-160 mieszkan jest spokojnie w zasiegu miast.
        • Gość: fgh Re: samospłacająca się kawalerka IP: *.180.94.60.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.05.11, 23:29
          czynsz za 30m2 bliższy 300zł niż 600zł, a kredyt na 15 lat, by maksymalizować państwową dopłatę...

W sumie to nie mam nic przeciwko, żeby płacąc 300zł miesięcznie nabyć mieszkanie na własność

Pozdro
          • Gość: spoonman Re: samospłacająca się kawalerka IP: *.205.28.199.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.05.11, 23:43
            fakycznie nie zwróciłem uwagi na te 15 lat, na czynsz powiedzmy, że też się zgadzam.
            Czyli - 300, -150 na racie, siedem lat (z 15) bez dopłat i konieczne nakłady na mieszkanie. Wyjdziesz jeszcze gorzej niż 600 na miesiąc;). Co najlepsze dodaj sobie użerania z upierdliwym lokatorem i różne problemy na bieżąco. Ale to trzeba poznac, zeby ocenic. Wszystko, żeby miec za 15 lat mieszkanie? Tak jak mówiłem MEGA!
      • Gość: mike Mieszkania z RnS NIE MOŻESZ wynajmować IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.11, 09:54
        Najpierw poczytaj a później pisz. W przypadku stwierdzenia takiego faktu umowa RnS traci ważność a ty zwracasz odsetki płacone przez Państwo. Nie ma tak lekko.
    • sknerusinfo "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tanich... 26.05.11, 22:57
      Marketing polityczny i tyle. Ciekaw czy uda im się przegłosować ustawę przed wyborami? Przez ostatnie miesiące banki bawią się biednymi ludźmi raz strasząc ich odcięciem od tańszego pieniądze innym razem rząd mami obietnicami.
    • Gość: rubens Taaa kredyt dla "singli" czyli jak się ugotować IP: 95.108.107.* 27.05.11, 00:01
      na twardo. Potem samobój, bank przejmuje mieszkanie i ma czysty zysk. Rewelacyjny pomysł jak sie pozbyć śmierdzącej(czyt. bezdzietnej i niewydolnej społecznie) tkanki ze społeczeństwa. Jetem za!!!!
    • panbramkarz "Rodzina na swoim" także dla singli. Ale tanich... 27.05.11, 00:26
      Pomijajac fakt ze program sluzy tej bogatszej czesci spoleczenstwa kosztem tej biedniejszej ktora musi placic wiecej np. za ubrania dla dzieci i za zywnosc bo wzrosl VAT to tak naprawde "program" sluzy dofinansowaniu bankow dlaczego panstwo kosztem calego spoleczenstwa doplaca do lichwiarskich procentow bankowych?.
      Dlaczego "panstwo" nie doplaca do kwoty podstawowej wyplacajac np. jednorazowo 10% wartosci mieszkania wtedy "obywatel" zaciagnolby o ta kwote mniejszy kredyt co skutkowaloby mniejszymi odsetkami. No ale wtedy banki na tym biznesie nic by nie zarobily.
      Podobny przekret jest z "kolektorami" slonecznymi "panstwo" doplaca tym ktorzy na to wezma kredyt z banku jezeli ktos chce to zrobic za wlasna kase zero "pomocy" kwota pomocy jest tak obliczona ze pokrywa jakurat odsetki od kredytu.
      Dodatkowo program rodzina na swoim bardziej tym rodzinom zaszkodzi niz pomoze bo ludzie skuszeni obietnicami doplat zdecyduja sie zbyt pochopnie na wziecie kredytu nie uwzgledniajac bandyckiej polityki panstwatzn. systematyczne zwiekszania kosztow podstawowego utrzymania czyli wody pradu wegla czynszow no i o podnszeniu cen zywnosci tez niezapomina.
    • Gość: gda No to kolejne nagonka się ropoczęła. IP: *.ipgum.pl 27.05.11, 08:02
      Tylko kto powinien się śpieszyć, kupujący czy sprzedający ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka