Dodaj do ulubionych

Rachunki na ponad 1000 zł za ściągnie danych? K...

• Gość: q2s Play ma gdzies klientów! IP: *.1and1.pl 17.08.11, 10:57
      Zgłaszałem ok 20 reklamacji przez internet oraz telefon.
      Za każdym razem procedura wygląda tak samo - zgłaszam problem, po ok 2 tygodniach czasem później z powodu braku reakcji z ich strony (problem nadal istnieje) wykonuje do nich telefon z zapytaniem o sytuacje:

- Pani odpowiada ,że ona ma w systemie, że problem rozwiązany.
      - Ja na to ,że jak rozwiązany, skoro nadal ten problem jest i nikt się ze mną nie kontaktował.
      - Pani informuje wskazując datę kiedy w systemie problem został rozwiązany i kończy się rozmowa.
      - Wobec tego proszę o kontakt z tą osobą która rzekomo rozwiązała mój problem
      - Pani informuje ,że nie ma takiej możliwości i oni sprawdzili i wszystko jest ok.

Wobec tego składam ponownie tę samą reklamację - po jakimś czasie sytuacja się powtarza... i tak w kółko.

Brak mi słów na tę firmę, w telefonie bardzo często przy próbie połączeń pojawia się komunikat "sieć zajęta" i nie można wykonywać połączeń. Zmieniałem zgodnie z informacjami na forach ustawienia tel na Plus gsm itd. nic nie pomaga.

Dodatkowo zdarzyło się ,że nie dochodziły SMS

Odrębną sprawą jest cennik przesyłania danych - czyli Internet. To jest już skandal i tak drogiego internetu jak w Play nie ma chyba nigdzie na świecie?!
      • Gość: GOSCIU Tak oszukanczej firmy nie ma na swiecie IP: *.aster.pl 17.08.11, 11:04
        dokladnie,a czego sie spodziewales,przeciez oni startowali juz oszukujac,bo przeciez nie maja niczego wlasnego,pracuja na sieci PLUS'a,a tutaj sa jeszcze tacy durnie ktorzy ich bronia
    • Gość: Eliza Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.welnowiec.net 17.08.11, 11:01
      Po przeczytaniu artykułu jestem w szoku, że coś takiego mogło się naprawdę zdarzyć. Na szczęście nie jestem w sieci telefonii komórkowej Play, ale cena za miesięczne użytkowanie telefonu jest niebotyczna. Ciekawe, czy przy podpisywaniu umowy i kupowaniu smart fona pracownicy ostrzegali o tym, że telefon sam i mimowolnie łączy się z Internetem.

porady-prawne.org.pl/
      • Gość: GOSCIU Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: *.aster.pl 17.08.11, 11:06
        NIE ostrzegali i o to wlasnie chodzi.
        Wszystko jest oszukancze,zawyzone oplaty,wysokie abonamenty i drogioe telefony,a ciemne buractwo lapie sie na reklamy.Krzycza ze u nich najlepiej,to FRUGO,lecimy i sie zapisujemy
    • Gość: ryszard Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 11:02
      Miałem to samo z iPhonem w sieci Orange dwa lata temu.

Sam ściągał dane ... rachunki podskoczyły ... Operator zarobił ... a ja musiałem przestawić go na ręczny tryb pobierania danych.

Ale informacji o automatycznym uzupełnianiu danych oraz o kosztach tego ... nie było.
    • Gość: uzytkownik_smartow Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: 195.85.196.* 17.08.11, 11:03
      sorry, ale niewiedzą wszystkiego tłumaczyć się nie da ...
    • Gość: K Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.newlogic.at 17.08.11, 11:03
      Polska to jednak wiocha.
      Wszyscy by chciely za darmo. Wszyscy patrza by bylo jak najtaniej, a jak wychodzi ze bubel to lamentuja i zadaja zwrotu kasy (najlepiej od panstwa, bo to kasa "niczyja").
      Oj musi sie polski narod jeszcze duzo nauczyc....
    • placebo99 Te pieniądze dostanie Kuba Wojewódzki! 17.08.11, 11:03
      Dlatego nie ma mowy o zwrocie.
      • Gość: HAHA Re: Te pieniądze dostanie Kuba Wojewódzki! IP: *.aster.pl 17.08.11, 11:07
        pomylka,to nie ta firma,PKO jest jednak lepsze,choc tez badziewiaste
    • Gość: mach Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 11:08
      posiadam dwa telefony, abonament w T i karta w Playu, zrobiłem tydzień temu test: zalogowałem się na tą samą stronę i wylogowałem, czas ten sam bo robione równolegle.. wynik?? w T transfer(wych+przych) to 100kB a w Playu 1,6MB! i tu jest pies pogrzebany panie i panowie, wtedy się zastanawiałem, skąd taka różnica ale teraz już mnie to nie dziwi... Play kusi niskimi cenami aparatów/połączeń ale gdzieś musi sobie to odbić no to naciąga na połączeniach internetowych, głównie nieświadomych "gadżeciarzy".... polecam dla nich telefony a nie smartfony...
      kolejny przykład na to, że w życiu nie ma nic za darmo i nawet taka nauka kosztuje
    • aarvedui za mało skilla macie ;> 17.08.11, 11:11

jak się nie umie czegoś używać, to się tego nie kupuje.

za "szpan" smartfonem trzeba płacić ;>

• vardiane Za głupotę się płaci, i bardzo dobrze! 17.08.11, 11:12
      Ja nie wydzwaniam do energetyki, żądając umorzenia rachunku za prąd, bo kupiłam pralkę i płacę duże rachunki.
      Jeśli ktoś kupuje telefon - to jest to decyzja tej osoby. Są różne telefony, jeśli bierze się pierwszy lepszy, bez zainteresowania się do czego służy, tak się to kończy. Ja korzystam ze iPhona od kilku lat i nigdy nie byłam bardziej zadowolona. Fakt - łączy się z internetem - i bardzo dobrze, to jedna z jego najważniejszych funkcji. Ponieważ korzystam z internetu w telefonie codziennie, wybrałam ofertę Orange Free - to chyba najlepsza dostępna obecnie.
    • Gość: szeldon Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.ip.netia.com.pl 17.08.11, 11:24
      jak sie chce mieć LANS i DANS nosząc smarfona albo gorzej, takiego *ejpada tudzież AJfona, to trzeba też ponosić konsekwencje swoich decyzji. Przecież WY wszyscy korzystający z nowinek technicznych, smartfonów, tabletów itp jesteście tacy za*ebiście TOPowi że aż trudno uwierzyć że nie macie świadomości ciągłego ssania danych przez Wasze wyrąbiste fony...
      A ja mam stary dobry zwykły telefon, służy do rozmawiania... Nie mam też pełnych gaci za granicą że mi zassie drogie pakiety danych...

• Gość: d3k@r Nie tylko Play oszukuje swoich klientów. IP: *.nplay.net.pl 17.08.11, 11:29
      Pewnemu znajomemu przy przedłużaniu umowy w Orange zaproponowano smartfona (jakaś Nokia - modelu niestety nie pamiętam), ale nie poinformowano go o konieczności wykupienia pakietu internetowego. Efekt - rachunek na ponad 4000 pln za pierwszy miesiąc użytkowania. Niektórzy zapewne powiedzą, że sam sobie winny. Tylko co ma zrobić człowiek, który nie ma pojęcia o tym jak działa takie urządzenie, a nie ma czasu (własna działalność gospodarcza) ani ochoty na zgłębianie tematu przed zakupem. Od tego są sprzedawcy i konsultanci aby wybrać urządzenie odpowiednio do potrzeb i najodpowiedniejszą dla niego taryfę. To jest ich psi obowiązek i za to przecież biorą pieniądze.
    • Gość: e Głupota i ogólnie niedouczenie musi kosztować :-) IP: *.cluster-e.websense.net 17.08.11, 11:43
      Jak nie wiedzą jak obsługiwać telefon to niech przesiądą się na Nokie 3310 tam nawet za pobranie MMSa nie pobierze kasy :-).
      • Gość: gosc Re: Głupota i ogólnie niedouczenie musi kosztować IP: *.lze.lodz.pl 17.08.11, 11:50
        A nie lepiej jakby opcje internetowe byly na poczatek wylaczone, jak ktos potrzebuje to sobie powlacza. Przeciez oprogramowanie i tak jest brandowane wiec co za problem tak ustawic telefony ? Tak byloby uczciwiej dla tych uzytkownikow co sie slabiej orientuja.
        • Gość: ja Re: Głupota i ogólnie niedouczenie musi kosztować IP: *.fn.pl 17.08.11, 12:19
          Jak się ktoś słabo orientuje to po co się pcha po smartfona?
          Potrzeba lansu u jełopów jest kosztowna.
          • Gość: gosc Re: Głupota i ogólnie niedouczenie musi kosztować IP: *.lze.lodz.pl 17.08.11, 12:40
            Bo zazwyczaj pracownicy punktow na takie telefony ludzi namawiaja, nawet osoby starsze ktore ledwo sobie radza z prostrzymi telefonami.
    • Gość: waapi Pamiętaj - Zawsze Musisz Być Expertem IP: 212.160.172.* 17.08.11, 11:45
      Kupowałem smartfona Nokia 5800 ok 2 lat temu i nie przyszło mi do głowy aby nie zebezpieczyć sie pod kątem transmisji danych. Wykupiłem pakiet 1,5GB.
      Obecnie komórka cały czas co kilka minut sciąga pocztę.
      Niestety w naszym kraju jest tak że jezeli robisz cokolwiek to musisz być w tej dziedzinie ekspertem.
      Robisz remont - dowiedz się ja go zrobić.
      Zdejmujesz simlocka - lepiej sam kup sprzed do jego zdejmowania.
      Idziesz po smartfona - dowiedz sie jak działa system operacyjny telefonu i wiedz co to pakiety internetowe, GPRS, 3G.
      Inaczej wy.....ą Cię bez masła.
    • gostuniop Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściągnie danych? 17.08.11, 11:48
      Uwaga trochę z boku a propos czytania instrukcji telefonu.
      Niestety, instrukcja do genialnego Samsunga Danio (czy Monte, jakoś tak) mojego dziecka ogranicza się do powiadomienia mnie jak się włącza odtwarzacz mp3 i zmienia dzwonki. O głębszej ingerencji w bebechy telefonu nie ma ani słowa...
      Oczywiście mogę czesać fora, szukać tych informacji itp. ale wniosek jest taki, że instrukcja do tych szpanofonów też jest napisana dla.... debili.
    • Gość: misiek Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.x-matter.uni-frankfurt.de 17.08.11, 11:50
      Nie umiecie z czegos korzystac to sie nie dziwcie potem. Transmisje danych czy internet da sie odlaczyc i nie placic ani grosza. Wincie swoja niewiedze. Play nie ma obowiazku wziasc wasze telefony do reki i to wylaczyc no bo po co jesli moze na Waszej glupocie zarobic ?
    • gelbigel Yappies 17.08.11, 11:55
      lol śmieszy mnie banda japies, którzy musza mieć neta na komórkie i twitnąć w każdym momencie oraz sprawdzić godzinę na zegarze atomowym. Chcecie? to płaćcie! xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
    • Gość: ZED Ciekaw jak inni operatorzy? IP: *.lukman.pl 17.08.11, 12:00

A ciekawe jak u innych operatorów?
    • Gość: przem Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: 193.111.166.* 17.08.11, 12:00
      ORANGE ma to samo ! kumpel dostał ponad 6000 zł ,
    • michianstefanoff symbian 17.08.11, 12:01
      czy na symbianie na Nokia E7 takie rzeczy się komuś zdarzyły?

u mnie nie zauważyłem tego - mam w Orange internet free na kartę i już mi się skumulowało 50GB transferu - nie jestm w stanie tego zużyć, choć używam internetu w E7 do wszystkiego - rozmowy w VoIP (tlenofon / freeconect), skype, laptopa mam teraz podpiętego do netu przez komórkę...
      • Gość: Wilkouak Re: symbian IP: *.lhsystems.pl 17.08.11, 20:30
        Na symbianie? owszem, jak biegałem przez tydzień po Gliwicach z włączonym GPS podłączonym do google maps. rachunek na 450 zlotych.

Co było robić? Człowiek się uczy na własnych błędach
    • radeberger Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściągnie danych? 17.08.11, 12:07
      Tak to jest, jak się jest młotem i nie wie, że smartfon lubi się "aktualizować". Teraz płaćcie.
    • Gość: Gregoson Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.net.stream.pl 17.08.11, 12:09
      W dawnej Erze były sprzedawane dwa modele telefonów, na ktorych nie było możliwości wyłączenia transmicji danych na terenie kraju. Były to Era G1 i Era G2 produkowane przez bodajże HTC dla sieci T-Mobile. Ale była o tym informacja w samym cenniku telefonów.
    • Gość: ??? Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.fn.pl 17.08.11, 12:09
      Smartfon jest jak komputer i m.in. pobiera różne aktualizacje.
      Aktualizacje takie to cenne kilo - megabajty.
      Operator nie jest winny, że klient kupuje smartfona i nie czyta instrukcji obsługi.
      Play w ostatnim czasie rwie klientów od konkurencji, bo ma po prostu lepszą ofertę (pozostali operatorzy też mają bardzo wysokie stawki 'poza pakietem')

Składanie pozwu zbiorowego jest objawem głupoty; stado baranów chciało się lansować super telefonami, ale nie potrafili sprzętu obsłużyć. Teraz chcą, żeby operator zapłacił za ich indolencję. Żenujące.
    • Gość: n/n Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.range86-185.btcentralplus.com 17.08.11, 12:27
      Nie mieszkam w pl, mam komóre z internetem i tu jest tak, że jeśli sam nie połącze sie z internetem przez przeglądarke lub jakis program tonie nalicza mi nikt zadnych opłat. Nie ma takich akcji ze jakis program pobiera dane w tle. 3 świat...
      • Gość: =2P= Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: *.toya.net.pl 17.08.11, 15:02
        Podaj swój model telefonu. Od tego to zależy, a nie od kraju aktualnego przebywania. I jeszcze trochę zależy od ustawień.
        Gratuluje jednak pomysłu jak tu oczernić Polskę :) świadczy to tylko o Tobie....
    • Gość: hamster Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 12:31
      WiFi sobie włączcie!
      Mam 2.telefony z internetem i tablet, abonamenty w Erze czyli teraz tym ruchomym T. Na szczęście jak kupowałam doradca biznesowy UPRZEDZIŁ, by nie włączać telefonu dopóki nie dostanę SMS-a (fakt, miałam jeszcze 3 inne firmowe numery), że została już zainstalowana paczka internetowa. A i tak zapłaciłam frycowe, bo nie wytrzymaliśmy... Ale przy każdej wątpliwości dzwonię(od lat!) do biura obsługi klienta i sprawdzam na bieżąco, co się z telefonami dzieje. Na przykład teraz spędzam czas przy wschodniej granicy i dostałam SMS-a z informacją o połączeniach poza UNIE (16 zł!). Od razu telefon do BOK i sprawdzenie czy przez przypadek na którymś numerze nie ma aktualnie roamingu. Lepsze to, niż potem jakiś horrendalny rachunek. To moje telefony, moje pieniądze, a więc i mój interes! A że operatorzy patrzą, jak nabić kabzę - to co im się teraz wszyscy dziwią? PLAY to nie dobra wróżka i jak rozdaje smartfony za darmo (prawie) to wiadomo, że gdzieś jest haczyk. No to odbija sobie na pierwszym rachunku: tak właśnie naiwni zapłacą za swoje wypasione telefony.
      Wracając do meritum: na telefonach mam dodatkowe paczki internetowe (za 9 zł + VAT), do tabletu wykupiłam pakiet internetowy za 39 zł(też + VAT). Wszędzie tam, gdzie jest sieć bezprzewodowa - telefony przełączają się na WiFi i ciągną z sieci za darmo (wszystkie to Samsungi). Od kilku miesięcy to praktykujemy, jeszcze nie było dopłaty za transmisję. Teraz siedziałam przez 3 tygodnie z dala od WiFi i też wystarczyło!
    • Gość: Myślenie_nie_boli Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: 195.187.253.* 17.08.11, 12:35
      ludzie przestańcie wypisywać głupstwa o tych transferach w telefonach; rachunki dostaliście nie za transfer danych (w większości niemożliwy do zobienia w telefonach w tak krótkim czasie) ale za próby nawiązania połączeń - pingi w krótkich odstępach czasowych, które z powodu formy naliczania transferu generują rachunek, czyli fizyczny transfer powiedzmy 1MB danych na rachunku może być widoczny jako kilkadziesiąt MB!

obowiązkowe lektury:
      post #36: forum.android.com.pl/f149/w-3-dni-sam-nabil-900pln-17944/index4.html

oraz to: echtenplay.blogspot.com/2010_01_01_archive.html - jak widać nawet ustawienie na wifi może nie być pomocne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka