Dodaj do ulubionych

"Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w mi...

IP: 91.226.50.* 05.10.11, 07:39
Koszt budowy powinien po zakonczeniu inwestycji byc publikowany przez dewelopera. Powinno sie taki obowiazek wprowadzic.
Obserwuj wątek
    • Gość: br00net ale bez kosztu "back office" IP: *.pruszcz.mm.pl 05.10.11, 09:09
      a w skład kosztu tzw. back office może wejść nowe Porsche dla synka prezesa itp. itd.
      • Gość: ss Re: ale bez kosztu "back office" IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 05.10.11, 09:43
        nikt wam nie kaze kupowac
        • znajomy_jennifer_lopez Koszt ziemi w cenie mieszkania to - w większości.. 05.10.11, 10:13
          ...przypadków kilkaset zł, jaka więc różnica czy będzie to 400zł czy 800zł w metrze mieszkania? Cena rośnie o 400zł ale procentowo to 100% - i tego ostatniego parametru trzymali sie developerzy przy ustalaniu cen mieszkan zamiast podwyzszyc cene o 400-500zl podwyzszali o kilka tys.
          • Gość: Mojito Re: Koszt ziemi w cenie mieszkania to - w większo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.10.11, 10:14
            Jakieś wieści od Jenny Lo od kiedy kopnęła w tyłek tego kurdupelka?
          • Gość: polo Czy kogoś zakoczyła treść artukułu?? IP: *.microsoft.com 05.10.11, 10:16
            Przecież to są fakty znane nie od dziś...
            • Gość: Mojito Re: Czy kogoś zakoczyła treść artukułu?? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.10.11, 10:18
              Podobno Jenny Lo i Marc Anthony nie mieli o tym zielonego pojęcia ... uwierzyłbyś w to?
            • megasceptyk co najmniej od 2008 r. 05.10.11, 10:30
              też m.in. z raportu NBP
          • rydzyk_fizyk Re: Koszt ziemi w cenie mieszkania to - w większo 05.10.11, 10:16
            Cała budowlanka wygląda coraz mniej perspektywicznie.
            Populacja jelonków wytrzebiona a i na drogi będzie coraz mniej kasy.
        • Gość: Mirwisz Ja wolę "back door" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.10.11, 10:13
          Dokładnie tak - Wolacy to owce do strzyżenia, tak dla budowlańców jak i dla kieckowych :)
    • Gość: gozo "Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w mi... IP: *.adsl.wanadoo.nl 05.10.11, 09:43
      ha ha nie szkoda mi was pie...ne tempe snoby polaczek zlodziejem byl i bedzie
    • Gość: aa Re: "Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 05.10.11, 09:44
      > Koszt budowy powinien po zakonczeniu inwestycji byc publikowany przez deweloper
      > a. Powinno sie taki obowiazek wprowadzic.

A po co? Przeciez lemingi i tak poleca kupowac za tyle ile deweloper zechce. Taniej nie bedzie!
    • zjadaczkartofli "Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w mi... 05.10.11, 09:45
      No to dopiero niespodzianka... Kto by pomyślał?
      A na poważnie. Wiadomo od zawsze jakie są statystyczne koszty budowy i nie jest to żadna tajemnica. W NBP wiedzą od dawna, informacja na ten temat jest zawarta w corocznym raporcie. Z tego raportu podchodzi wykres kosztów.

Z jednej strony się dziwię że powstał taki artykuł, bo dowodzi to tylko indolencji autora, który dokonał odkrycia na skalę że lód to zamarźnięta woda. Z drugiej strony, pozostaje się cieszyć, że jednak ktoś porusza ten temat publicznie. Im więcej się mówi na ten temat, tym więcej ludzi przejrzy na oczy i nie będą się już dawać ubierać w kredyt na całe życie za przecenione dwa razy mieszkanie.
      • Gość: 4g63 Re: "Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w IP: *.opera-mini.net 05.10.11, 10:20
        ci co się mieli dać, to już się dali, mądrzy nie potrzebują takich informacji, wystarczy mieć zimną krew
    • Gość: bob 2 tys. ÷ 2,5 tys. PLN za m2 IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.11, 09:49
      Za tyle buduje generalny wykonawca dla dewelopera. Jest to zazwyczaj duża firma, bazuje na zysku min. 10%. W zasadzie firmuje budowę, czyli bierze te min. 10 % a prace wykonują mniejsze firmy.

Czyli koszt budowy jest grubo poniżej 2 tys. PLN za m2
      • Gość: Mirwisz Re: 2 tys. ÷ 2,5 tys. PLN za m2 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.10.11, 10:17
        Później dochodzą koszta gruntów, łapówki, koszta pracownicze, marketingowe i wreszcie zysk ... myślałeś o tym?
        • Gość: bob Daruj sobie IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.11, 10:25
          Koszt gruntu? Miejsca garażowo/parkingowe i lokale usługowo/handlowe na parterze pokrywają w większości przypadków koszt gruntu.
          Koszta pracownicze? Pensje dla całej rodziny po 50 tys. na miesiąc? O to ci chodzi?
          Łapówki? Jakie łapówki? Mamy CBA i Piterę , ona czuwa.
          Marketing? Gdy wszystko schodziło na etapie dziury w ziemi?
          • Gość: Mirwisz Re: Daruj sobie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.10.11, 10:48
            Nie wspomniałem nawet o kosztach spłaty kredytu przez dewelopera ... Ty na poważnie z tą Piterą? Musisz być dość naiwny - korupcja w Polsce jest na poziomie Meksyku!
            • Gość: Chess Re: Daruj sobie IP: 137.71.226.* 05.10.11, 11:31
              Raport NBP'u widziales czy tak sobie piszesz swoje przemyslenia ?
    • johanek4e "GP codzie..":odkrywanie Ameryki z kosmosu........ 05.10.11, 10:20
      Polska bańka cenowa w nieruchomościach była nadmuchiwana od min.7lat i miała 3 PROGI : 2004-wejście unijnego smoka,2007-bańka "łatwego"kredytu walutowego,2009-"developer na swoim".Przed cofnięciem tych "mechanizmów rynkowych" zaprotestuje tzw.cooperatywa adm.-dev-fin.,która jest wszechobecna i "wszystko" może....Dlatego politycy boją się tego tematu jak ognia!!!
    • Gość: 4g63 "Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w mi... IP: *.opera-mini.net 05.10.11, 10:24
      jak dobrze pamiętam 10 lat temu mieszkania były po 2 tys za metr w warszawie, w radomiu 500-1000 zł nie wiem dlaczego te same mieszkania nagle miały by zdrożeć przez 10 lat? czyżbyśmy zarabiali 5 razy więcej?
      rozumiem że nowe to mogłyby być trochę droższe ale te co były wybudowane wcześniej to niby z jakiej paki? ale jelenie w końcu to zrozumieją, ceny wyrównają się do 2k + inflacja i wtedy będzie można myśleć o kupnie, jak na razie to wolę się kisić u mamusi, lepsze to niż niewolnictwo z batem nad głową
    • ulanzalasem "Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w mi... 05.10.11, 10:26
      Podatnicy składają się na te dobre wyniki poprzez dopłaty do mieszkań, bo nie dopłaca Tusk czy Schetyna, ale podatnik. Dokłada do kogoś kto ma co miesiąc zbędne 1500-2000zł co dla niektórych jest całą pensją, która musi starczyć na utrzymanie siebie, a czasami całej rodziny.
    • beejay02 Re: "Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w 05.10.11, 10:30
      A myślisz, że to pomoże? Czy ktoś sprawdza informacje developerów przed kupnem. Czasem mam wątpliwości. Mieszkania budowane przy planowanej autostradzie, torach kolejowych sprzedawane są jako ciche lokalizacje, oddalone od centrum z kiepskim dojazdem jak świetnie skomunikowane. Do tego fałszywe wizualizacje dokładające np. parkingi, zieleń tam gdzie nie ma na to miejsca. Sam widziałem kilkanaście takich ofert w Warszawie i okolicach w ciągu ostatnich kilku lat.
      • Gość: test cenzura prewencyjna GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 10:40
    • oczapowski "Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w mi... 05.10.11, 10:38
      He, he, he...!Teraz juz oficjalne "naganiaczki" pisza takie rzeczy?!?!?!...
      No ale coz - odmozdzeni wyznawcy TVN i wyborczej uwiazani w kredyty na 30 lat i tak wiedza lepiej - ze taniej juz nie bedzie...Smutne to to...
      A ja ciesze sie z tego ze jestem madry i mialem racje kilka lat temu... No i dzieki mnie kilka osob nie wpakowalo sie w kredytowe bagno!

Ps. Kupie mieszkania w miastach pow. 100 tys mieszk. w zach. cz. Polski. Moze byc blok/plyta. Place nawet do 2tysPLN/mkw!!! Powazne oferty na maila gazetowego
    • Gość: zzz "Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w mi... IP: *.skynet.net.pl 05.10.11, 10:44
      No jak to, ekspert Gazety Marek Wielgo by o tym nie wiedział?
      Moim zdaniem to nie prawda, Marek prognozował w 2012r średnią cenę metra na poziomie 15000zł w Warszawie więc czuję że jesteśmy tuż przed ostrą jazdą cen w górę.
      olka szarak na pewno przyzna mi rację
      • Gość: elo Gazeta cenzuruje wypowiedzi nt zlodziejskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 10:47
    • Gość: znajomy "Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w mi... IP: *.tktelekom.pl 05.10.11, 10:45
      Potwierdzam. Mój znajomy szefuje jednej z takich spółek. Nie może się nadziwić, że w kraju nie należącym do czołówki najbogatszych na świecie jego firma osiąga rekordowe zyski. A firma buduje w wielu krajach Europy i Azji. Ponoć jego zachodni szefowie śmieją się, że nikt nie daje się "tak kroić jak Polacy", którzy marnują x swoich lat na spłatę kredytów za mieszkania, które tak naprawdę powinny kosztować 60% ceny po których są oferowane na rynku. Smutne. Ale wierzę, że się to zmieni i ludzie przestaną dawać się doić i nie będą uszczęśliwiać developerów i bankowców...
      • Gość: mulok Re: "Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w IP: *.IOd.krakow.pl 05.10.11, 11:57
        W Polsce ludzie dają się łupić od 89 roku naszym wspaniałym władzom, więc stwierdzić można, że Polacy to masochiści, głosując ciągle na bandę czworga lub ich pochodne. Skoro ciągle wybieranie do władz tych samych złodziei jest tu standardem to nic dziwnego, że dawanie się okradać wszelkiej maści develodziejom i banksterom także jest normą. Ja też liczę, że kiedyś może ten biedny, zgnojony naród podniesie czoła i powie "nie". Zobaczymy przy najbliższych wyborach, chociaż sondaże (o ile są w miarę prawdziwe) pokazują, że na obudzenie narodu nie ma na razie co liczyć :(
    • Gość: elo trybu 'dofinansowywania' bankow i ubezpieczalni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 10:47
      • Gość: elo z pieniedzy publicznych. Zenada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 10:48
        • Gość: elo usunieto caly watek w ktorym autor pisal ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 10:49
    • Gość: elo 'dofinansowanie' podrozylo koszt kredytu o odsetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 10:49
      • Gość: elo i ubezpieczenia - ja pisalem o solarach i oczyszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 10:50
        • Gość: elo alniach sciekow - to bandytyzm - przekazanie srodk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 10:50
          • Gość: elo ow publicznych do bankow i ubezpieczalni. dofinans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 10:51
            • Gość: elo inansowanie dotyczy jedynie kredytu. Jesli masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 10:52
    • Gość: elo swoje srodki to dofinansowania nie dostaniesz!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 10:52
      • Gość: elo a ty cenzorze zacznij myslec o procesie sadowym za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 10:53
    • Gość: elo naruszenie i ograniczanie wolnosci wypowiedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 10:53
    • Gość: Kamil "Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w mi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 11:00
      Nie od dzis wiadomo, ze mieszkania sprzedawane sa ze 100 procentowym zyskiem, lub wiekszym. To zadna tajemnica. Wystarczy spojrzec na roznice cenowe pomiedzy miastami, a przeciez ceny gruntow nie wplywaja na nie az tak bardzo, a tu prosze, w mniejszym miescie za mieszkania w centrum - ponizej 3 tys m2, a w wiekszym ponizej 8 tys m2 trudno znalezc.

Najlepsze gadżety
    • agad1011 "Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w mi... 05.10.11, 12:17
      Gazeciarze wiedzieli o tym od dawna.Dlaczego piszą dopiero teraz?
      • Gość: . Re: "Gazeta Polska codziennie": Klienci nabici w IP: 31.61.74.* 05.10.11, 12:31
        Myślę, że developerzy zaczynają mieć lipę i przestali robić comiesięczny przelew na "promocję" w gazetach... dlatego właśnie gazety zaczynają dostrzegać prawdę... smutne. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka