Dodaj do ulubionych

Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie P...

IP: *.128.5.242.static.crowley.pl 18.10.11, 07:51
Dlaczego mam płacić na rolników z własnych podatków?
No niech mi Pawlak odpowie na to pytanie. Z jakiego to przepisu o równości społecznej ma to wynikać?
Obserwuj wątek
    • Gość: wedf Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie P... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 07:52
      kuźwa... pawlak!!!! Podejdź no do płota to jak się odwinę jak łupnę bekendem to ty ruski miesiąc popamietasz dziadu zabuski!!!!!
      Co za złodziej sztrync cwaniacki. tfu... Zdychac powinny te zielone pijawki. Ludzie iźcie w końcu na wybory odesłac w niebyt tą zieloną mafię - starczy 4% wyższa frekwencja i najprawdopodobniej nie załapią się o próg.
      jest coś jeszcze do obsadzenia w agencjach i instytutach związanych z ministerstwem rolnictwa? Nie ma? To się utworzy. Pamietajcie moje słowa jak w przyszłych tygodniach bedziecie słyszec o nowych podsekretrzach, prezesach i wiceministrach.
      To jest po prostu korupcja polityczna i jawne działanie na szkodę Polaków i Rzeczpospolitej. Pawlak jest kandydatem pod TS.
      • Gość: Jaś Re: Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie IP: *.tvsat364.lodz.pl 18.10.11, 08:17
        Nie chodzą na wybory to niech płacą na mafię Pawlaka.
        • gienek.pl Re: Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie 18.10.11, 08:48
          Co za kłamstwa osoba prowadząca działalność gospodarczą płaci składkę zdrowotną niezależnie czy ma zysk i stratę ( kilkadzisiąt % osób ma straty). Podatek rolny jest odmianą podatku od nieruchomości za ziemię, którego rolnicy nie płacą, a wynosi 100 razy więcej, płaci każdy inny obywatel oprócz rolnika 1 zł z m2, czyli 10000 zł za ha. Dodatkowo wszyscy oprócz rolników płacą podatek od nieruchomości za budynki ( może być zwykły namiot, a zaliczany jako budynek ) 20 zł za m2 ( przedsiębiorcy ), czyli 200000 zł za ha. Kiedy rolnicy wreszcie zaczną płacić podatki ?, a nie tylko dotacje dostają nie wiadomo za co ?
          • Gość: elo Re: Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie IP: *.156.115.240.mortin.pl 18.10.11, 09:03
            Rolnicy nie płacą podatku rolnego?!
            A ty nie płacisz podatku od nieruchomości?!
            Masz wykładnię prawną czy tak sobie strzelasz z pupy 'rewelacjami'?

Ty to dopiero bzdury pleciesz. Każdy rolnik płaci za ziemię ROLNICZĄ!!!!!!!! nie budowlaną. I tak zgadza się opłata jest niższa. Tak jak i za BUDYNKI w swoim gospodarstwie.
            Więc ty NIE KŁAM!

Ile to znasz budynków postawionych na całej powierzchni hektara?! I jakie oni mają dochody z tego tytułu?

Ale wracając muszą do stycznia wydumać jak tu inaczej składkę naliczać.
            I w tekście jest intencjonalny błąd.
            Państwo dopłaca do składki zdrowotnej a nie ją całą funduje. Tak drobna różnica ale jednak różnica.
            • Gość: es Rolnicy wciąż żyją w błogim przeświadczeniu że... IP: *.ip.jarsat.pl 18.10.11, 09:21
              służba zdrowia jest za darmo, tzn podatków (ale przecież nie ich bo tych też nie płacą - ciekawe żę UE pozwala na takie raje podatkowe). Panowie rolnicy komuna się skończyła, czas dorosnąć.

podpisano
              mikroprzedsiębiorca (co miesiąc płacący 233zł na służbę zdrowia plus 600zł pozostałego "ZUSu" plus tysiące zł podatków)
              • Gość: elo Re: Rolnicy wciąż żyją w błogim przeświadczeniu ż IP: *.156.115.240.mortin.pl 18.10.11, 09:25
                polecam udać się do ARN i zakupić/wydzierżawić ziemię. Następnie zacząć prowadzić gospodarstwo rolne. I żyć w tym raju!

Po co się mikroprzedsiębiorco męczysz tak...
                • Gość: mika Re: Rolnicy wciąż żyją w błogim przeświadczeniu ż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 16:12
                  Nie każdy jest zdolny do okradania uczciwie pracujących ludzi. Tak samo, jak nie każdy może zostać kieszonkowcem albo prostytutką. Do tego potrzebne są geny odziedziczone po przodkach-złodziejach, ewentualnie mutacje genetyczne. Nie każdy je ma.
          • Gość: keczoleczo Re: Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 11:28
            Mam dwie stodoły, (nieużywany) kurnik i dom, rzecz jasna. Płacę ponad 320 PLN kwartalnie. Najwięcej ze wszystkich z całej wsi, bo jako jedyny nie jestem w KRUS-ie. Lwia część tych pieniędzy to podatek za stodoły. Pytam się, dlaczego taki rolnik płaci od wszystkiego grosze a ja nie? Gdzie tu równość społeczna? Mieszkam na wsi, tak jak rolnicy.
      • Gość: mm Czytaliśmie Orwela Folwark zwierzący?? IP: 195.158.247.* 18.10.11, 09:36
        Wszystkie zwierzęta są równe ale świnie są równiejsze. Tak było na tej wymyślonej farmie, tak jest i teraz w PL. Cała masa różnych świętych krów.
      • Gość: marek Re: Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 10:00
        popieram
    • Gość: www Czy Pawlak ma nas za debili? IP: 222.128.41.* 18.10.11, 08:04
      My placimy 1,5% DOCHODU... a rolnik mialby placic 1,5% od podatku!!!!

Wielka roznica....

Czyli rolnik dostaje 600 zlotych na hektar doplaty od nas, ale mialby tylko 1 zl zwracac w formie podatku???

Absurd...

Dlaczego nie zrobic 9% doplat? I 7,5% moze sobie odliczyc od podatku rolnego
      • Gość: JVC Re: Czy Pawlak ma nas za debili? IP: *.toya.net.pl 18.10.11, 08:19
        Proszę Państwa, to jest jawny skandal, 1,18 zł od hektara rocznie, to przepraszam za co to ma być ? Za paczkę gazików ? A jak ktoś ma 100 czy 200 ha, zapłaci aż 200 zł rocznie :D
        Postraszyć Pawlaka koalicją z SLD, albo z Palikotem. Jeśli nie zmięknie to niech wygłosi orędzie i wszystkim pracującym na etat za 1386 brutto wytłumaczy, czemu oni płacą składki 107,64 zł miesięcznie, a rolnik, który żaden nie ma dochodu 1000 netto na miesiąc, ma płacić 1000 razy mniej, to się nadaje pod Trybunał Stanu.
        • Gość: gosc a Tusk moze nie ma ? 35 zl wobec 300 i wiecej IP: 202.75.53.* 18.10.11, 08:44
          ktore placa POmylency
          • Gość: www Re: a Tusk moze nie ma ? 35 zl wobec 300 i wiece IP: 222.128.41.* 18.10.11, 11:36
            No bo placisz 300 zl, ale wiekszosc odliczasz sobie od podatku... czytaj ze zrozumieniem...
    • Gość: w Re: Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie IP: *.internetia.net.pl 18.10.11, 08:18
      "Rolnicy zamiast od podatku dochodowego płaciliby 1,25 proc. od podatku rolnego pobieranego przez samorządy."

wiec nie dosc ze rolnicy beda po zlotowce miesiecznie placic za lekarza to jeszcze po dupie dostana zwykli ludzie, ktorzy np korzystaja z przedszkoli albo drog finansowanych przez samorzady.

ALE SIE CIESZE ZE NIE GLOSOWALEM NA PO, bo to jest dopiero zenada. Pawlak ty kmiocie bez wyksztalcenia
    • Gość: vv Genialne-by być w KRUS wystarczy 1ha,składka <2zł IP: *.ip.netia.com.pl 18.10.11, 08:19
      Super, Pawlak kpi sobie z nas przymusowo płacących ZUS:/ W takim razie ja mogę być łaskawy i rzucić państwu 3zł rocznie (zamiast obecnego haraczu ponad 100zł miesięcznie) niech znają pana:/
    • ewa1-23 Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie P... 18.10.11, 08:19
      Sprawa jest prosta: wprowadzić PIT-y dla rolników (bo w tej chwili są szarą strefą) i odliczać składkę od podatku, tak, jak podatnikom. Przeciez podatek rolny, to nic innego, jak podatek od nieruchomości, niezwiązany kompletnie z przychodami! A jak rolnicy nie chcą płacić PIT, to ja też chcę płacić tylko podatek od nieruchomości, a nie od przychodów! Tym bardziej, że stawki podatku od nieruchomości są dla podatników kilkadziesiąt razy wyższe za metr powierzchni, a podatnik nie dostaje DOTACJI!!!
      • tacx Re: Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie 18.10.11, 08:31
        > Sprawa jest prosta:

oczywiscie ze prosta... Sukienkowi chcą 1% w imię tego aby nie musieli unurac rączek w robocie i tym gnoju który nazywa sie zarabianiem na życie. W zamian bedą uszczęśliwiać ludzi utwierdzajac ich w tych wszystkich dyrdymałach o których prawią z ambony. Tylko za 1% z podatku.
        Bogobojni chłopi będa nas uszczęśliwiać tradycyjnym bogobojnym stosunkiem do ziemi i jej uprawy za drobne refinansowanie ubezpieczeń. ot ta... żeby było po bożemu. Mają w sejmie obrońców. Tradycyjnych, ekologicznych, bogobojnych obrońców krzyża i negocjatorów umów gazowych . Cóz... chłop sobie drewnem chałupę ogrzeję - maistowy będzi epłacił za gaz 3 zeta za metr i niech zn Waldusiowe kompetencje negocjacyjne.
        Gooojjj... wysupłam z szuflady zaskórniaki i w przyszłym mc kupię sobie parę ha ornej i kopsnę się do Krus zamiast uzerać sie z zusami.. To chyba najlepsze wyjscie niż sie frustrować nie wiadomo po co. Najlepiej zróbmy to wszyscy i bedzie świety spokój.
    • a.ba PO mniejsze zło jest juz Bardzo Duże 18.10.11, 08:20
      Dalej nie zlikwiduje krus-u? Tej patologii?
      PO co głosowaliście na PO ? Na partię "reformatorów"?
      Ma D.T. przecież do wyboru jeszcze dwóch koalicjantów -po co bierze najbardziej skorumpowanego ?
      • ewa1-23 Re: PO mniejsze zło jest juz Bardzo Duże 18.10.11, 08:24
        Po to, żeby mieć alibi dla nicnierobienia.
    • Gość: Maroko Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie P... IP: *.180.45.121.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.10.11, 08:34
      W Polsce jest 1 300 000 gospodarstw , które nic nie produkują. Ci ludzie , albo pracują w mieście , albo na czarno , albo za granica. To banda Pawlaka , która żeruje na mieście. Czas z tymm skończyć !!! Zielone pijawki powinny skończyć na śmietniku historii . Dlaczego nikt nie mówi głośno , ze to ostatni relikt PRL , przemalowany ZSL ,ze swoim aparatem . Rzucać się chce !!!
      • Gość: mika Re: Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 16:16
        Jak chcesz z tym skończyć? Porozwieszać sqsynów na latarniach? W tzw. demokratycznych wyborach parszywe świnie z PSL dostały mniej niż Palikot, a mimo to parszywe świnie z PO zawiązały z nimi koalicję. To, że większość wyborców PO opowiada się przeciwko okradaniu państwa przez tzw. rolników, nie ma dla Tuska żadnego znaczenia.
    • Gość: gosc Podnieść podatek rolny IP: *.xdsl.centertel.pl 18.10.11, 08:48
      I po kłopocie. Tyle że żeby to zrobić Tusek musiałby być w koalicji z przedsiębiorcami od Palikota a nie lesnymi dziadkami z PSLu. Ale spokojnie, 4 lata, Tusekowi spadnie jak 10 lat temu Millerowi i na reformy przyjdzie czas
    • Gość: gosc Nie Pawlak a Tusk IP: *.xdsl.centertel.pl 18.10.11, 08:49
      On może wybrać koalicjanta. Wybrał Pawlaka, więc niech się tłumaczy dlaczego i dlaczego mamy płacić za rolników
    • Gość: pp Jestem rolnikiem IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 08:55
      Jestem rolnikiem płacę podatek dochodowy z książki przychodow i rozchodów jestem na VAT płacę na miesiąc prawie 900 zł zdrowotnego. Teraz nie dość, że płacę zdrowotny liczony od dochodu ze szklarni które posiadam będę musiał płacić od hektara na której stoi szklarnia.

O ZGROZO... czy to nie podwójne opodatkowanie ????

Fakt jest taki że rolnicy w działach specjalnych najczęściej płacą więcej niż przedsiębiorcy.
      • tacx Re: Jestem rolnikiem 18.10.11, 09:02
        > Jestem rolnikiem

ty nie jesteś rolnikiem. ty jesteś de facto przedsiębiorcą rolnym. Tutaj chodzi o takich 'rolników' kilkuhektarowych jak poseł Hofman którzy żadnymi rolnikami nie są a przysługują im krusowskie prawa. czy przystąpią do krus czy nie - zależy od ich chęci i spełnienia kilku warunków i nic im tego nie jest w stanie zabronić.
        sam mam takiego za płotem. krusik jest, dopłaty są, część pola sprzedał pod działki budowlane i szlus... jeszcze kilka ha orzechami obsadził a potem zaorał bo co on z tymi orzechami będzie robił jak się rozrosną no ale pawlaki wymyśliły że orzech będzie traktowany priorytetowo i kasa z tego była sowita. po prostu to co się dzieje to jeden wielki absurd
        • Gość: elo Re: Jestem rolnikiem IP: *.156.115.240.mortin.pl 18.10.11, 09:10
          no widzisz

tu jest problem. Nie w wysokości składki czy sposobie naliczania.
          A w tym, że do krus są zarejestrowani ludzie, którzy pracują poza rolnictwem a płacą ubezpieczenie w krus.

czyli wszelkiej maści lekarze, prawicy. Ludzie co mają kasę ale nie muszą się nią dzielić z państwem.
          Od lat piszę to na forum. Oczyścić system z takich elementów a wtedy myśleć nad reformami.

No i co kas dalej u prawników/radców/notariuszy nie ma. Te u lekarzy to jedna wielka fikcja.
          TO co się dziwić, że skoro pozwalamy na takie mienie w pupie prawa to bogaci korzystają pełnymi garściami?

A ty robotniku czy rolniku płać podwójnie. Bo w składkach i jeszcze z portfela.
          • Gość: lol Re: Jestem rolnikiem IP: 168.168.33.* 18.10.11, 10:42
            Problemem jest i to, ze w KRUS-ie są osoby, których tam być nie powinno i wysokość składki także. Składka powinna być minimum taka jaką płaci osoba, która jest zatrudniona na cały etat za minimalną pensję krajową.
            • Gość: Nieqmaty Re: Jestem rolnikiem IP: *.gdynia.mm.pl 18.10.11, 12:50
              @lol napisał:
              >> Problemem jest i to, ze w KRUS-ie są osoby, których tam być nie powinno
              >> i wysokość składki także
              Nie byłoby KRUS-u, nie byłoby problemu. :D

A wracają co meritum.
              Są biedni rolnicy - fakt.
              Ale w miastach też są bezrobotni. Tak samo biedni, jak nie bardziej.
              Dlaczego więc w obu przypadkach nie zastosować tego samego rozwiązania ?
              W czym biedny rolnik jest inny/lepszy od biednego miastowego ?

A tak BTW - można ewentualnie zrobić wyjątek dla rolników pracujących tylko dla siebie.
              Ale konsekwentnie : nie masz dochodów = nie masz również ulgi na paliwo rolnicze i takich tam...
              Masz dochody = masz ulgi, ale również trafiasz do kategorii "płatnik podatku"
              I idąc dalej - jak rolnik dostaje dotacje z UE, to MA DOCHÓD i powinien NATYCHMIAST awansować do kategorii normalnych podatników.
    • wedry Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie P... 18.10.11, 08:55
      Musze stwierdzic ze jednak Trybunal Konstytucyjny ma sens - zmusi Sejm/Senat wreszcie do opodatkowania rolnikow (moze nie w pelni, ale chociaz zaczna od skladki). Ale i tak te 35 zl to smiech na sali - zarabiajacy minimalna pensje krajowa placa wiecej.
      • Gość: elo Re: Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie IP: *.156.115.240.mortin.pl 18.10.11, 09:15
        ale rolnicy płacą podatki... ty nie masz pojęcia o czym piszesz!

i ty zarabiasz najniższą krajową ale robisz u kogoś a nie sam sobie zapracowujesz na wszystko. Sam dbasz o swój dorobek i sam ryzykujesz interes.
        Fajnie od 6-14 w pracy a potem niech się wali i pali.
        Niestety rolnik nie ma takiego komfortu...
        ale fajnie jest oceniać innych swoją miarą.

A porównywałeś swoją pracę do pracy w urzędzie? [przyp urzędniczki państwowe aż 7 godzin dziennie pracują! ustawowo! a liczy im się jako 8] Nie czujesz się okradany?
    • Gość: pol Re: Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 08:57
      nie płacisz na rolników z własnej składki - rolnik nie idzie na kuroniówkę, nie ma wychowawczego nie ma macierzyńskiego, a chorobowe ma 10 zł na dzień - efekt mało płaci mało dostaje
      • Gość: www Re: Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie IP: 222.128.41.* 18.10.11, 11:41
        Tyle, ze rolnik nie placi podatku dochodowego, a przeciez jego dziecko tez chodzi do szkoly, policja tez na wsi dziala, wojsko chroni granice.....

Ale tego rolnik nie widzi..... to niestety jest grupa pasozytniczna... i czas z tym skonczyc
      • Gość: mika Re: Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 18:53
        Kobieta prowadząca działalność gospodarczą też nie ma macierzyńskiego ani wychowawczego. Chorobowe z ZUS dostaje dopiero po miesiącu.
    • entymolog Kto gminom zrekompensuje utratę dochodów? 18.10.11, 09:00
      Lepiej ustawy nie uchwalać, a elektorat Pawlaka niech płaci za leczenie z własnej kieszeni lub pójdzie do znachorów.
      • Gość: zzzz Re: Kto gminom zrekompensuje utratę dochodów? IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 09:03
        Problem jest inny uprawnienia do leczenia stracą też działy specjalne które płacą PIT i płacą zdrowotny - są rolnikami i stracą darmowe leczenie jak nie przepchną ustawy
    • mort_subite Abstrahując od zabawnej wysokości składek... 18.10.11, 09:11
      Ciekawe, czy wspomniane 1,18 PLN/ha pokryłoby koszty administracyjne związane z obsługą tych wpłat? Byłoby bardzo śmiesznie, gdyby się okazało, że koszty związane z tą zabawą są większe, niż wartość wniesionych składek i podatnicy muszą jeszcze bardziej dotować rolnictwo.
      W sumie nie zdziwiłbym się zbytnio, gdyby się okazało, że te moje spekulacje nie odbiegają od rzeczywistości...
      • Gość: elo Re: Abstrahując od zabawnej wysokości składek... IP: *.156.115.240.mortin.pl 18.10.11, 09:23
        wiesz zakładając, że teraz obracają 0zł.... co jest bzdurą.
        to jak dorzucą 1,18zł/ha dla każdego rolnika to i tak powiększy się obracana pula.

I od kiedy to urzędnicy państwowi wypracowywali jakieś zyski?!

Pomysł palikota jest fajny - połączyć obydwie instytucje nawet po to by nie dublować urzędów. Skoro i tak wszystko wisi w systemie komputerowym to po co tyle tych urzędów?
        Niech tutaj się zacznie oszczędzać.
        Niby wspomniał, że na takim zabiegu można wyłuskać 1mld zł! Dorzuć do tego "nową" składkę rolniczą i masz trochę budżet odciążony.
        Ale widać od wyroku trybunału ani PO ani PSL jakoś zasiąść do rozmów nie zamierzało... taki to profesjonalizm panuje w rządzie.
        A ofe i ustawę o dopalaczach to ekspresem zrobili. A jakoś nie widziałem by to takie pilne było [ukrycie długu przez rostowskiego to inna bajka].
        • Gość: . Re: Abstrahując od zabawnej wysokości składek... IP: *.centertel.pl 18.10.11, 10:47
          Mnie najbardziej boli to, że reformę mojego OFE zrobił kuźwa mać minister z PSL. Nie dość, że rolnicy nie płacą to jeszcze głosują na jakichś ludzi, którzy Tobie zabiorą, żeby dać im. Pozdrawiam.
    • Gość: marcin Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie P... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 09:11
      co ty pierdzielisz, że nie mają macierzyńskiego, no dokładnie takiego samego jak z zus nie mają, ale po urodzeniu dzecka dostają jednorazowo cały macierzyński z krus, a nie tak jak pracujący co miesiąc.
    • Gość: TomKs Zlikwidować rolników, i problem sam zniknie... IP: *.171.28.98.static.crowley.pl 18.10.11, 09:23
      Oczywiście nie rolników jako ludzi, tylko jako kategorię gospodarczo-podatkową. Po co to?
      Albo ktoś prowadzi działalność gospodarczą (uprawia ziemię, hoduje zwierzęta i potem sprzedaje to innym) - wtedy jest przedsiębiorcą, płaci PIT, VAT, ZUS i inne takie, jak każdy; albo nie prowadzi i ma ogródek "na własne potrzeby" (choćby i 500 ha), ale wtedy nie sprzedaje swoich produktów. I oczywiście obaj nie dostają żadnych dopłat, bo niby czemu.
      Proste? Sprawiedliwe? Nierealne...
      Jak powiedział Kisiel: "Socjalizm bohatersko zmaga się z problemami nieznanymi w żadnym innym ustroju".
    • wj_2000 Do wyborców PO 18.10.11, 09:35
      Ci z Was, którzy nie są zwolennikami frakcji Gowina i są za rozdziałem Kościoła od Państw POWINNI byli głosować na Palikota.
      Obniżyło by to nieco liczbę mandatów PO i suma mandatów PO+PSL stałaby się<231, za to suma mandatów PO+RP>231.
      I można by wprowadzić jakiś racjonalizm do opłat wnoszonych przez rolników.
      Może za 4 lata zmądrzejecie.
      • Gość: z Ble ble ble IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 11:24
        Co proponuje Palikot? Bo jakoś nie widać ani spójnego programu, ani ludzi którzy mieliby to realizować. W dodatku Palikot chce zająć miejsce SLD, a to dla mnie jazda nie w tą stronę co trzeba. No, thanks.
      • Gość: mika Re: Do wyborców PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 16:26
        No właśnie, gdzie jest Palikot? Dlaczego nie robi rozróby? Krzyż krzyżem, ale Palikot obiecał walkę o likwidację KRUS, bandyci z PO i PSL znowu chcą okradać uczciwych Polaków!
    • Gość: Kaczus (Tomek) Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie P... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 09:41
      A czemu nierolnik minimalną składkę zdrowotną musi płacić w wysokości ok 200zł?
    • Gość: r_xxx Re: Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie IP: 83.13.234.* 18.10.11, 09:41
      Do Waldeczka jeszcze nie dotarło, że wszystko kosztuje. Opieka zdrowotna też.
      I dalej ta opieka będzie na takim zasranym poziomie, jeśli niecała połowa będzie ją fundować całej reszcie.
      Śmiem twierdzić, że rolnicy korzystają z usług NFZ częściej nawet niż pracujący.
      Pracujący nie ma czasu na kolejki, numerki, bloczki - macha w końcu ręką i płaci podwójnie.
      A za jego składkę leczy się rolnik.
    • Gość: gc Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie P... IP: *.echostar.pl 18.10.11, 10:09
      zamiast ustalac inne procedury dla rolnikow wystarczy zastosowac takie same jak dla wszystkich.
      masz ziemie rolna? jestes traktowany jak przedsiebiorca, zus min 650 zdrowotny 230, odliczyc sobie mozesz tyle ile kazdy inny majacy firme.
      niepotrzebne sa wtedy dodatkowe 1,18 z hektara czy inne bajki wymyslone przez sejm.
      JEDNE ROWNE ZASADY DLA WSZYSTKICH
      i po problemie - nagle okaze sie ze mamy 100 razy mniej rolnikow bo sie panom lekarzom nie bedzie oplacalo ziemii trzymac
    • Gość: lol Re: Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie IP: 168.168.33.* 18.10.11, 10:18
      Dopóty dopóki nie będzie powszechnego protestu przeciwko przywilejom rolniczym, górniczym, 30-paroletnim emerytom z policji, wojska, prokuratury (którzy do tego dostają po kilkanaście tysięcy złotych emerytury miesięcznie !) itd., to te przywileje zostaną, a płacić za nie oczywiście będzie musiał zwykły Kowalski ze swojej pensji.
    • Gość: X Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie P... IP: *.home.aster.pl 18.10.11, 10:57
      "Składki zdrowotne za rolników płaci teraz państwo."

Nie państwo tylko podatnicy!
    • szoferek1 Składka zdrowotna rolników - pierwsze starcie P... 18.10.11, 11:11
      Chłopki to bidule,z czego mają płacić te wszystkie składki? Znam jednego ze wschodniej ściany producenta tytoniu,no taki bidny że strach! Ostatnio kupił córce apartament w Katowicach za 360 tyś. a dochody wykazuje :5 zł/osobę.Córka mieszkająca w Katowicach nie melduje się w nowym apartamencie, żeby nie podnieść średniej na głowę dochodu w rodzinie.
    • Gość: z To są jakieś jaja po prostu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 11:22
      Mnie nikt się nie pyta, czy w danym miesiącu miałem przychód czy nie, czy w danym roku miałem zysk czy stratę - muszę opłacić ZUS i inne haracze, a jak nie to natychmiast wejdą mi na konto i będzie po ptokach. A miesięczna składka ZUS wiadomo jaka jest, jak słyszę o 35PLN miesięcznie to pusty śmiech mnie bierze, też bym tak chciał, może mnie ktoś dofinansować? ;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka