Dodaj do ulubionych

Galopada cen paliw

IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.11, 01:35
hehe "aktywizacja" rynku... Od kiedy firmy są od aktywizowania rynku? To całe "aktywizowanie"po telefonie od pewnego ważnego pana, który przed wyborami "zasugerował", żeby może zjechać z marży, bo może więcej głosów dostaniemy...

pacany chcą wzrostu gospodarczego, ale podatkami od paliw go duszą i dokręcają inflację. Pawlak cicho siedzi, bo mu dobrze - bedzie kasa na je...ny krus
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Galopada cen paliw IP: *.204.24.4.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.11.11, 02:02
      Coś tu niegra
      wrzesień 2008
      USD/PLN - 3,1
      Ropa UK - 115
      PB95 - 4,3

listopad 2011
      USD/PLN - 3,1
      Ropa UK - 115
      PB95 - 5,3

wykres PB95 - instalacja-gazowa.rzeczy.info/ceny-paliw.html
      wykres ceny ropy - stooq.pl/q/?s=sc.f&c=5y&t=c&a=ln&b=0
      wykres usd/pln - stooq.pl/q/?s=usdpln

KTO NAS ROBI W JAJO NA 1 PLN ZA LITR???
      • Gość: fff Re: Galopada cen paliw IP: *.internetia.net.pl 05.11.11, 11:42
        rzeczywiscie nie gra, ale twoj post.
        • Gość: były kierowca Odstawiłem samochód, kij w oko Rostkowskiemu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 11:54
          -
          • Gość: piekarz Twój pewnie palił IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.11.11, 14:06
            40l./miesiąc, ale bułki do sklepu za rogiem muszą być dowiezione i gazety do kiosku też codziennie! To jest katastrofa, bo nie można ich nie dowieźć, więc ceny w górę i to ostro!
            • Gość: pogromca lemingów przej€bane lemingi beda miały dylemacik IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 18:18
              czy spłacac ratke kredyciku w chf czy udawac panisko i dodupczac do roboty w korpo fiacikiem pandą "w dizlu"

stawiam na to, że przeproszą sie z komunikacja miejska
              ale tu lipa coraz mniej autobusow a bilety w góre

hehe hehe he
              • pamejudd Macie k*rwa swoje PO! 05.11.11, 21:29
                Dalej powtarzajcie teksty o "zagrozeniu PiS" i "zielonej wyspie".

Macie na co zasluzyliscie, bando palantow!
                • Gość: bbb Re: Macie k*rwa swoje PO! IP: *.static.xdsl-line.inode.at 05.11.11, 23:47
                  Ropa naftowa praktycznie na całym świecie kosztuje tyle samo. Podatki od benzyny są w całej Unii Europejskiej podobne. U nas są dość niskie, więc paliwo mamy tanie. na tle Europy. Poniżej 6pln za litr już praktycznie nigdzie nie ma, powyżej 8pln znajdzie się. Nie ma co narzekać na partie, lepiej cieszyć się, że ciagle nie mamy cen Europy zachodniej.
                  • norra.a Re: Macie k*rwa swoje PO! 06.11.11, 00:02
                    Tjaa... zarobki też takie jak u sąsiadów...
                    • Gość: gość Re: Macie k*rwa swoje PO! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.11.11, 07:39
                      niemcy masowo kradna paliwo na stacjach benzynowych... czyzby to teraz grozilo tez polskiemu orlenowi?
                      • Gość: juzer-luzer Re: Macie k*rwa swoje PO! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 12:01
                        Gdzie ci Niemcy kradną? Pewnie w Polandii ... żenułka!
                  • Gość: yuser Re: Macie k*rwa swoje PO! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 05:52
                    Lecz się, cymbale na nogi , na leczenie głowy jest już za późno w Twoim przypadku. Porównaj zarobki w Polsce z zarobkami w Europie Zachodniej i wtedy możemy porównywać ceny paliw , tuskomatole. A na pytanie co ma PO do cen paliw odpowiadam: bardzo dużo. Rząd posiada wiele instrumentów , by wpływać na ceny na krajowym rynku, zwłaszcza jeśli chodzi o monopolistów (vide:Orlen). Jednak najważniejsze to nie narażać się biznesowi , w razie czego zawsze można zasłonić się dyrektywami unijnymi . Ma Pan rację, Premierze Tusk : ciemny lud wszystko kupi. A Szechter dopowie resztę. Najważniejsze,że PiS przegrał wybory.
                    P.S. Ciekawe czy cenzura dopuści ;-)))
                    • Gość: mannek Re: Macie k*rwa swoje PO! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 09:46
                      Miej do siebie pretensję, że tak mało zarabiasz i nie stać Cię na jeżdżenie samochodem. Ja pomimo, że zarabiam bardzo dużo z troski o własne życie nie mam samochodu w PL - to nie jest kraj, w którym populacja jest poważna: pijacy, piraci drogowi lub zbyt agresywne blondynki. Jak lubię takie w łóżku, to już na drodze niezbyt. Do tego dochodzi mnóstwo ludków, którzy dostali prawo jazdy za "podarunek" dla pana egzaminatora. Autobus jest tańszy na codzień, a w soboty taryfa. Zero problemów z naprawami, za ubezpieczenie i paliwo mam wakacje w jakimś ciekawym kraju z daleka od Polski. Nawet nikt mi nie wytłumaczy co myśleć o ludkach, których nie stać na posiadanie wuzka pomimo, że go kupili - idioci?

Jak za drogo to polecam spacery :)
                      • erg_samowzbudnik Re: Macie k*rwa swoje PO! 06.11.11, 09:49
                        Gość portalu: mannek napisał(a):

> Miej do siebie pretensję, że tak mało zarabiasz i nie stać Cię na jeżdżenie sam
                        > ochodem. Ja pomimo, że zarabiam bardzo dużo z troski o własne życie nie mam sam
                        > ochodu w PL - to nie jest kraj, w którym populacja jest poważna: pijacy, piraci
                        > drogowi lub zbyt agresywne blondynki. Jak lubię takie w łóżku, to już na drodz
                        > e niezbyt. Do tego dochodzi mnóstwo ludków, którzy dostali prawo jazdy za "poda
                        > runek" dla pana egzaminatora. Autobus jest tańszy na codzień, a w soboty taryfa
                        > . Zero problemów z naprawami, za ubezpieczenie i paliwo mam wakacje w jakimś ci
                        > ekawym kraju z daleka od Polski. Nawet nikt mi nie wytłumaczy co myśleć o ludka
                        > ch, których nie stać na posiadanie wuzka pomimo, że go kupili - idioci?
                        >
                        > Jak za drogo to polecam spacery :)
                        Marzena są dobre . Marz dalej.
                        • Gość: mannek Re: Macie k*rwa swoje PO! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 10:03
                          W wakacje wypożyczam wuzek i spadam jak najszybciej z PL, bo jeżdżenie po tym kraju graniczy z samobójstwem. Włochy, Hiszpania i Portugalia to moje marzenie ... a Ty o jakich marzeniach majaczysz? Jak najdalej od Polski, kraju wiecznie marudzących i narzekających!
                • Gość: korn Re: Macie k*rwa swoje PO! IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.11, 00:35
                  a co ma PO debilu do cen ropy ?
                  • Gość: Rysiek Do cen ropy pewnie nic, ale do politycznej IP: *.xdsl.centertel.pl 06.11.11, 08:35
                    obniżki na stacjach przed wyborami sporo. Teraz trzeba odrobić straty. Nie wiem czy ty udajesz, że nie wiesz o co tu chodzi czy PrOpaganda do końca ci już mózg przeżarła?
                    • Gość: mannek Re: Do cen ropy pewnie nic, ale do politycznej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 09:51
                      Paliwo jest w Polsce zbyt tanie - cieszyłbym się gdyby cena wzrosła do 8-9 zeta. Wtedy debile może by zaczęli chodzić pieszo lub jeździć autobusami zamiast zatruwać środowisko. Brawo rząd ... podnieść ceny do poziomu europejskiemu. Tych co nie stać niech chodzą :)
                      • erg_samowzbudnik Re: Do cen ropy pewnie nic, ale do politycznej 06.11.11, 09:55
                        Gość portalu: mannek napisał(a):

> Paliwo jest w Polsce zbyt tanie - cieszyłbym się gdyby cena wzrosła do 8-9 zeta
                        > . Wtedy debile może by zaczęli chodzić pieszo lub jeździć autobusami zamiast za
                        > truwać środowisko. Brawo rząd ... podnieść ceny do poziomu europejskiemu. Tych
                        > co nie stać niech chodzą :)
                        Weź się zabij bo te twoje bąki są nie do zniesienia dla środowiska.
                        • Gość: mannek Paliwo jest za tanie! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 10:23
                          Czekam aż cena wzrośnie do tego ile ludzie płacą w całej Europie i wtedy będzie wreszcie czyste powietrze w miastach ... czemu likwidują trolejbusy? Wielkiemu państwu z demoludu zachciało się szrotów z Rajchu ... PARADNE !!!

Polecam piesze dalekie spacery :)
                          • Gość: cipobruździk Re: Paliwo jest za tanie! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 13:06
                            Manek, spoko z tymi uogólnieniami. Polska to rzeczywiście bagienko i panny są puszczalskie jak leci, ale chyba przesadzasz. Czy ja mogę chodzić do pracy mając 23 km w jedną stronę? Spoko, koleś!
                • erg_samowzbudnik Re: Macie k*rwa swoje PO! 06.11.11, 08:02
                  pamejudd napisał:

> Dalej powtarzajcie teksty o "zagrozeniu PiS" i "zielonej wyspie".
                  >
                  > Macie na co zasluzyliscie, bando palantow!
                  >
                  >
                  PiS zdechł i z tego się radujmy .
                  • Gość: Rysiek Bolo! To my teraz możemy wszystko! IP: *.xdsl.centertel.pl 06.11.11, 08:36
                    Piłkarski poker się kłania. Pytanie tylko czy z panami Schetyną i Tuskiem?
          • Gość: Adam Re: Odstawiłem samochód, kij w oko Rostkowskiemu IP: 158.75.69.* 06.11.11, 08:10
            Wysokie ceny paliw windują wysokie ceny wszystkiego: żywności, usług, itd. Nawet jak się nie jeździ samochodem.
            • Gość: mannek Re: Odstawiłem samochód, kij w oko Rostkowskiemu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 09:54
              Brednie: wysokie ceny paliw nie windują niczego. Ludzie wtedy zaczynają myśleć po co im samochód. Większość zdurnialców kupuje szroty bo inni robią to samo - AMOK !!!
              • pamejudd Buahaha! Niezly jestes gosciu.... 06.11.11, 10:10
                Stajesz sie powoli moim idolem forumowym - drugim obok ciotki_ltd mitomanem...
                • Gość: mannek Re: Buahaha! Niezly jestes gosciu.... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 10:14
                  Wsio w paraidke, ja nie znaju Ciotka ... a już na pewno Ltd? Ograniczona jak ten krasnal z PiSuaru?
        • Gość: Piotr Re: Galopada cen paliw IP: *.180.49.35.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.11.11, 15:27
          >rzeczywiscie nie gra, ale twoj post
          Czepiasz się tej spacji której zabrakło i chcesz robić za trola czy merytorycznie coś ci nie pasuje?
          • Gość: kantor Re: Galopada cen paliw IP: 178.73.48.* 05.11.11, 16:37
            Wrzesień 2008r. - 2,1zł/$ a nie 3,1 - chyba o to chodzi
            • Gość: mannek Re: Galopada cen paliw IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 09:59
              PLN stracił do USD i CHF oraz € ponad 50% na przeciągu kilku lat - masakra. A większość płacze, że ich nie stać na paliwo ... budujcie kościoły, dużo kościołów, tylko kto je będzie później ogrzewał? Kler kosztuje podatników ponad 5 mld zł każdego roku, a w zamian szerzy zabobony i wciska Wam ciemnotę ... ROZPACZ !!!
          • Gość: Gbur Re: Galopada cen paliw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 21:49
            1. 115 $ to była cena z końca sierpnia 2008. W połowie września ropa spadła nawet do 91$, potem wzrosła do 103$ i na początku października znowu spadła w okolice 90$.
            2. Dolar jest teraz po 3,16, a we wrześniu 2008 był maksymalnie po 2,45.

Jak widzisz pomyliłeś się :D
      • Gość: jonas a najlepsze w tym jest to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 12:37
        jak Giełdy idą w góre to paliwa idą w góre ale jak Giełdy pikują od miesiaca to zaden h... paliwa nie obnizy
      • Gość: gizmo Re: Galopada cen paliw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 14:24
        W lipcu 2008 roku dolar zanotował kurs 2.02
        Widać to też na wykresie ze stooq.
      • Gość: kamillo Re: Galopada cen paliw IP: *.vorrath.de 05.11.11, 16:58
        W Austrii diesel ok. 1,35, w Niemczech 1,45E. Czyli przeliczając to daje ok.6zł lub mniej. Ceny już mamy te same, a dróg nie budują, sytuacja się nie poprawia a zarobki są 3-4 razy niższe. Gdzie znikają te pieniądze się pytam? Skoro mamy te same ceny a zarobki 4 razy niższe, to gdzie znika różnica? Jakbyśmy mieli zarobki niemieckie to chyba bylibyśmy najdroższym krajem świata!! :/
        • Gość: podatnik Re: Galopada cen paliw IP: *.uznam.net.pl 05.11.11, 23:49
          Te pieniądze znikają w kieszeniach większej części narodu, która żyje z budżetu (dopłaty, rentki, emerytury, zasiłki, przywileje, umorzenia ZUS, dofinansowania, ulgi). Aby było bogato trzeba pracować, a Polacy ...niezbyt się do tego garną.
        • Gość: bbb cena Euro to ponad 4 pln.... IP: *.static.xdsl-line.inode.at 05.11.11, 23:56
          1.45 EUR to 6.33 PLN
          1.35 EUR to 5.90 PLN

Cena paliwa nie zależy od zarobków, tylko od ceny surowca, czyli ropy, a ta jest podobna na calym świecie. Różne są podatki.

Zarobki nie zależą od ceny ropy, tylko od stopnia rozwoju gospodarki. Niemcy i Austria miały szczęście być z drugiej strony żelaznej kurtyny. Porównaj zarobki polskie i czeskie, litewskie, ukraińskie, a nie z Europą zachodnią - tak będzie uczciwiej.

PS: nie twierdzę, że jest idealnie, ale cudu się nie spodziewam.
          • Gość: sex Re: cena Euro to ponad 4 pln.... IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.11, 00:28
            > Cena paliwa nie zależy od zarobków, tylko od ceny surowca, czyli ropy,

Jeżeli tak, to czemu na Ukrainie jest o ponad 60% taniej? I to paliwo lepszej jakości niż u nas.
            Chyba rolę odgrywa jest coś jeszcze niż tylko cena surowca.
            • Gość: bbb Re: cena Euro to ponad 4 pln.... IP: *.static.xdsl-line.inode.at 06.11.11, 20:17
              Ukraina nie jest w Unii, więc nie dotyczy jej minimalna stawka akcyzy.
              Polska póki co z Unii dostaje dużo więcej, niż płaci, więc wyjście z tej organizacji kompletnie się nei opłaca. Gdy przyjdzie płacić trochę więcej, niż się dostaje, dalej to się opłaca, z uwagi na powiązania gospodarcze.

Zatem pozostaje emigrować na Ukrainę (i jeździć na zachód do Polski pracować, częśto na czarno).
          • Gość: Grzech Re: cena Euro to ponad 4 pln.... IP: 158.75.69.* 06.11.11, 08:12
            Przecież ropę mamy z Rosji, która nie należy do OPEC, więc o jakich giełdach mówicie???
            • Gość: Mojito Re: cena Euro to ponad 4 pln.... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 10:18
              Do Możejek dostarczają ropę z Wenezueli ... to jest inwestycja stulecia - ponad 2,5 mld w plecy :)
    • Gość: Bzyk2000 Galopada cen paliw IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 07:54
      eee tam galopada... to tylko drobna korekta powyborcza. galopada dopiero przed nami
      • Gość: seniorx26 Re: Galopada cen paliw IP: *.play-internet.pl 05.11.11, 10:05
        Spekulanci -tak ich dawniej nazywali i karali.Obecnie to robi w majestacie prawa Rząd ,wciskając nam ciemnotę że nasza gospodarka ma się dobrze.(-1. Ponad 800mld zł. długu publicznego.-2. Wysprzedane i rozgrabione mienie Narodowe ponad 600mld dolarów.-3. Rosnące bezrobocie.)
        • erg_samowzbudnik Re: Galopada cen paliw 06.11.11, 09:20
          Gość portalu: seniorx26 napisał(a):

> Spekulanci -tak ich dawniej nazywali i karali.Obecnie to robi w majestacie praw
          > a Rząd ,wciskając nam ciemnotę że nasza gospodarka ma się dobrze.(-1. Ponad 800
          > mld zł. długu publicznego.-2. Wysprzedane i rozgrabione mienie Narodowe ponad 6
          > 00mld dolarów.-3. Rosnące bezrobocie.)

Wygląda na to że żyjemy za to co komuna niszczyła przez 60lat.
          • Gość: samopie...ik Re: Galopada cen paliw IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 12:06
            Wygląda na to głąbie pospolity, że Ty żyjesz za to co "komuna" zbudowała ... mity o dobrobycie. Przestańcie się wreszcie modlić i zacznijcie troszku pracować, hehe ... co za kraj?
    • Gość: Antek Re: Galopada cen paliw IP: *.multimo.pl 05.11.11, 08:03
      O tym, że te obniżki na stacjach "państwowych" są związane z wyborami było wiadomo od samego początku. Ale polski naród to niestety w swojej masie naród naiwnych jelonków i łyknął ten ordynarny kant jak pelikan kluskę. I tak będzie łykał dalej, bo wynikami wyborów rozzuchwalił ryżego oszusta i bandę PO-siaków.
    • Gość: ateista marek ma rację, ale ciemny lud w kościele.. IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 08:17
      zamiast strajkować
      • Gość: saper Ktos musi zaplacic za nieudaczne rzady Donka!! IP: 2.26.59.* 05.11.11, 12:32
    • Gość: Diesel Kłamstwo paliwowe IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 08:35
      W Polsce paliwo niegdy nie było tanie. Nie kłamcie! Kogo interesuje wartość nominalna? Liczy się siła nabywcza pieniądza i to, ile zarabiamy. Prawda jest taka, że jesteśmy podwójnie biedni, bo możemy kupić średnio najmniej nominalnie najtańszej benzyny (diesla).

Powiedzmy sobie szczerze: ceny paliw na naszych stacjach nie mają nic wspólnego z cenami walut ani cenami ropy... a przynajmniej nie symetrycznie. Tzn. jeżeli ropa albo euro drożeje, to podnoszą ceny paliw, jeżeli ropa lub euro tanieje podnoszą ceny bo jest tuzin innych powodów, których zwykły "frajer" nie rozumie. Wystarczy porównać ceny paliw z cenami ropy - paliwa biją rekordy, ropa jest znacznie poniżej rekordów sprzed 2, 3 lat.

Kto na tym zyskuje? Wiadmo kto... Państwo! Raz na akcyzie, drugi raz na podatkach płaconych przez Orlen, trzeci raz na dywidendzie od rekordowych zysków.

A jak długo to będzie trwało? Wiadomo jak długo. Do momentu kiedy ceny zrównają się z zachodnimi, bo proszę Państwa tak wygląda unijny kapitalizm: PENSJE na wolnym rynku, CENY sterowane.

• Gość: Gosc Re: Kłamstwo paliwowe IP: 79.97.10.* 05.11.11, 09:42
        aktualnie w irlandi ceny sa nastepujace:
        Petrol: 149.9c
        Diesel: 143.9c
        (cytowane za pumps.ie/)
        co przy minimalnej stawce za godzine 8.75E daje mozliwosc zakupu ~5.84l benzyny
        • Gość: ja Re: Kłamstwo paliwowe IP: *.smgr.pl 05.11.11, 11:47
          a co mnie obchodzi twoja irlandia?mowimy o cenach w polsce wiec sie nie wcinaj
          • Gość: zaraz I dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 19:36
            I dobrze, że się wtrąca. Zobaczmy jakimi jesteśmy dziadami i czyja to wina.
            • Gość: mannek Re: I dobrze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 10:11
              Co to jest petrol? Gasoline? Z jakich wsi pochodzicie? Mońki, zamojskie ... rany boskie, co za naród?
    • Gość: gozo Galopada cen paliw IP: *.adsl.wanadoo.nl 05.11.11, 08:59
      no i dobrze od tego jestescie zeby placic ja lubie pana tuska
      • Gość: hubert Re: Galopada cen paliw IP: *.bchsia.telus.net 05.11.11, 09:01
        Wysoka cena ropy, recesja murowana....
        • Gość: zaraz Cena ropy? Jakiej ropy... IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 10:05
          Paliwo jest drogie a nie ropa.
          • Gość: bbb Re: Cena ropy? Jakiej ropy... IP: *.static.xdsl-line.inode.at 06.11.11, 00:01
            A marihuana nie jest z konopii.
            • Gość: mannek Re: Cena ropy? Jakiej ropy... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.11, 10:14
              Co za różnica z czego jest - ważne, że daje walnięcie :)
              A może Ty wolisz wąchanie kleju?
          • Gość: moron Re: Cena ropy? Jakiej ropy... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.11, 06:07
            Paliwo jest za tanie i mam nadzieję, że ceny podskoczą jak najszybciej. Wszyscy sie przyzwyczają i będzie tak jak dawniej. Przecież ludzie rewolucji nie wywołają z powodu 6 czy 7 zł za litr. Na szczęście ja nie mam tego problemu, bo mi firma płaci za paliwo :)
    • farcry555 Galopada cen paliw 05.11.11, 09:37
      To "aktywizowanie rynku" to pieprzenie w bambus. Dołek cenowy był tuż przed wyborami a już od poniedziałku po wyborach ceny rosły na stacjach praktycznie z dnia na dzień. Obecne wzrosty mają się nijak to kształtowania się cen ropy i walut na rynkach światowych. Siedzę w tym na co dzień to wiem co mówię. Politycy traktują spółki Skarbu Państwa jak prywatne folwarki.
      • Gość: butapren Re: Galopada cen paliw IP: *.hsd1.tn.comcast.net 05.11.11, 10:17
        A w USA w tym tygodniu ceny paliw na stacjach benzynowych spadly o kilkanascie centow za galon...
        • Gość: dance macabre Re: Galopada cen paliw IP: *.centertel.pl 05.11.11, 10:26
          w bantustanie znad Wisły nie będzie spadać bo "budżet" (obiekt świeckiego kultu socjaldemokratów) jest w potrzebie. Budżety podatników nie mają znaczenia. Liczy się TYLKO dobro ćwierćinteligentów z nie-rządu, podwieszonych pod nich pasożytniczych grup interesu, zorganizowanych gangów ("partii politycznych") i kolaborantów-pałkarzy na usługach bandyckiego państwa.
          • Gość: Ezekiel 25 : 17 Re: Galopada cen paliw IP: *.washdc.fios.verizon.net 05.11.11, 11:39
            Brawo Towarzysz Tusk !!! Tak trzymac , zachcialo sie motlochowi samochodow , a tramwajem to nie laska ?
            • Gość: mannek Re: Galopada cen paliw IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 11:48
              To samo mówię na ten amok - nie stać ludków na paliwo, a narzekają ... Zachód budował swoje bogactwo przez 200 lat podczas gdy kler Was okradał i dalej to robi, paniali?
          • Gość: bbb Re: Galopada cen paliw IP: *.static.xdsl-line.inode.at 06.11.11, 00:11
            Budżet to np. utrzymanie dróg (np. odśnieżanie), szkoła podstawowa, wojsko, policja, szpitale, różne zasiłki, emerytury (w tym kościelne), dopłaty do PKP i podobnych oraz inne takie różne, co to niby za darmo.
            Pensja Tuska, wszystkich posłów i inne "luksusy", to w budżecie tyle, co splunięcie do jeziora.
            Gospodarka jest słaba, zarobki niskie - więc w budżecie mało pieniędzy z podatków, więc dróg mało (choć najwięcej od 20 lat się buduje), służba zdrowia słaba, szkoły kiepskie. Ile jest pieniędzy w budżecie, oraz na co są wydawane możesz sobie znaleźć w internecie nawet, to jawne informacje. Czy znajdziesz, przeczytasz, zrozumiesz - nie wiem, pewnie nie, łatwiej przecież cokolwiek na forum napisać, bez jakiegokolwiek uzasadnienia.

Gość portalu: dance macabre napisał(a):

> w bantustanie znad Wisły nie będzie spadać bo "budżet" (obiekt świeckiego kultu
            > socjaldemokratów) jest w potrzebie. Budżety podatników nie mają znaczenia. Lic
            > zy się TYLKO dobro ćwierćinteligentów z nie-rządu, podwieszonych pod nich pasoż
            > ytniczych grup interesu, zorganizowanych gangów ("partii politycznych") i kolab
            > orantów-pałkarzy na usługach bandyckiego państwa.
    • Gość: badziewiak66 Będzie bolało , oj będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 11:56
      Jak nas przycisną , z jednej strony kryzys , z drugiej rząd to się wam PO na zawsze odechce.
    • Gość: Robert Ropa tanieje - paliwa drożeję. Idiotyzm IP: *.komster.pl 05.11.11, 11:56
      Kublik, gdybyś obejrzał wykres cen ropy (Brent i Crude) z ostatniego roku to byś zauważył, że od kwietniowo-majowego szczytu ceny powoli spadają. Poszperaj lepiej głębiej w koncernach paliwowych dlaczego tak się dzieje. Pompiarze odbijają sobie drobne straty z poprzedniego miesiąca. Może za kilka tygodni, przy utrzymaniu obecnych trendów, paliwa zaczną tanieć.

Bandyckie i rozbójnicze praktyki koncernów paliwowych oraz rządu przynoszą efekty.
      Wszyscy obywatele płacą za to. Bezmyślne zgadzanie się na "zalecenia" unijne kosztują coraz więcej. A zarobki mamy "krajowe" nie "średnio-unijne".
      • aldomorus Re: Ropa tanieje - paliwa drożeję. Idiotyzm 05.11.11, 12:52
        Problem jest w tym, ze pan Kublik pisze swoje teksty pod zlecenie. Tak bylo chyba od zawsze, dawno juz go nie czytalem ale w ostatnim roku w pamieci mi pozostaly te pisane 'pod' Orlen.
        W tej chwili przygotowuje juz spoleczenstwo na rope po 6 zl, nie dlatego, ze tak wywrozyl tylko dlatego, ze tak mu orlenowski PR mowi. Jezeli p. Kublik jeszcze raz kiedykolwiek uzyje terminu 'raj paliwowy' odnosnie Polski to ja chyba ostatecznie umre ze smiechu....
      • Gość: Gbur Re: Ropa tanieje - paliwa drożeję. Idiotyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 22:11
        > Kublik, gdybyś obejrzał wykres cen ropy (Brent i Crude) z ostatniego roku to by
        > ś zauważył, że od kwietniowo-majowego szczytu ceny powoli spadają

Owszem, wtedy max to 124-126 $, teraz 108-111$.
        Jednak wtedy $ = 2,6-2,8 PLN, a teraz $= 3,10-3,20

średnio kw/maj 125*2,7= 337,5
        średnio teraz 109,5*3,15= 344,92
    • greegold Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze diese... 05.11.11, 11:57
      Protest przeciwko rosnącym cenom paliwa Do wszystkich kierowców!!!

Bardzo dobry pomysł. (koniecznie przeczytaj do końca!) Ceny paliwa poszybowały w górę. Jeszcze trochę i zobaczymy 6 PLN za litr, a potem może i więcej. Poniższa propozycja ma znacznie więcej sensu niż kampanie typu "nie kupuj paliwa w danym dniu", które było przeprowadzane kilka miesięcy temu. Producenci paliw jedynie się śmiali, bo wiedzieli, ze nie będziemy kontynuować akcji krzywdząc samych siebie, rezygnując całkowicie z zakupu paliwa. Było to bardziej niekorzystne dla nas niż problem dla nich. Ale myśląc o tamtym pomyśle powstała idea, która może przynieść rzeczywiste korzyści. Przeczytaj proszę i przyłącz się! Przy cenach paliw rosnących każdego dnia my konsumenci musimy podjąć akcję. Jedynym sposobem abyśmy zobaczyli, ze ceny paliwa idą w dół jest trafienie kogoś w portfel poprzez nie kupowanie jego paliwa. I możemy zrobić to BEZ narażania się na niewygody. Oto pomysł: Do końca bieżącego roku NIE KUPUJMY ŻADNYCH PALIW od dwóch największych firm paliwowych: BP i STATOIL. Jeśli nie będą sprzedawały paliwa, będą zmuszone do obniżenia ceny. Jeśli one obniżą ceny, inne firmy będą zmuszone do uczynienia tego samego. Ale aby osiągnąć efekt musimy pozbawić te dwie firmy milionów klientów. Wbrew pozorom jest to całkiem łatwe do osiągnięcia. Czytaj dalej a dowiesz się jak dotrzemy do milionów. Wysyłam tę wiadomość do 30 osób. Jeśli każda z nich wyśle ją do kolejnych dziesięciu (30 x 10 = 300) i każda następna do kolejnych 10 i tak dalej to juz w szóstej kolejce wiadomość ta dotrze do 3 milionów ludzi. Jeśli każda z nich wyśle do kolejnych 10... Wszystko, co należy zrobić to wysłać tę wiadomość do 10 znajomych osób i nie kupować paliwa na stacjach BP i STATOIL. To jest ogólnoświatowa akcja. Ile to potrwa? Jeśli każdy, kto otrzyma tę wiadomość przęśle ją do 10 znajomych dotrzemy do 300 milionów konsumentów w ciągu 8 dni! Założę się, ze nie sądziłeś, ze masz taki potencjał, prawda? W grupie siła i nawet najgrubsza gałąź złamie się, jeśli spadnie na nią wystarczająco duża ilość niezmiernie lekkich płatków śniegu. Jeśli uważasz, ze ta akcja ma sens prześlij dalej tę wiadomość. WYTRZYMAJMY DO MOMENTU AZ CENY PALIWA WRÓCĄ DO NORMALNEGO POZIOMU (ok.4, 0 PLN /litr). Razem możemy to zrobić. Prześlij tę wiadomość nie kupuj paliwa na BP i STATOIL. TO TY MOŻESZ USTALIĆ CENĘ
      • Gość: Robertos Re: Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze die IP: *.ms-net.eu 05.11.11, 12:07
        Ale ty mądry......
        Orlen tylko czeka na taki obrót sprawy. Wykończymy "konkurencję"
        BP i Statoil kupuje paliwo od Orlenu więc jak my nie kupimy od BP i Statoil to musimy kupić i ak od monopolisty hurtowego Orlen.
        Zresztą i tak nie zrozumiesz o co chodzi
        • Gość: kalijesc Re: Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze die IP: *.gemini.net.pl 05.11.11, 21:28
          Zgadzam się z tobą. Będziemy mogli co najwyżej zadowolić przesow orlenu.
      • Gość: elo trzeba bylo nie glosowac na bande czworga. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 21:38
        tylko na myszke mikki. Swoja akcja mozesz sobie dupe podetrzec co ci juz wytlumaczyl ktos w poscie powyzej.

u steru wladzy siedzi banda zlodziei i ich trzeba przegonic razem z polmilionowa rzesza urzednikow. Wbij to sobie do pustego - reszta matolow na forum ktorzy glosowali na PiS, PO, SLD i PSL - to samo - to przez was ten kraj jest w takim stanie! Zacznijcie uzywac makowy podczas wyborow i odetnijcie zlodzieji od zloba.
        • Gość: Gbur Re: trzeba bylo nie glosowac na bande czworga. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 22:50
          I ta "myszka mikki" właściwie od oryginału się nie różni z tą różnicą, że jest stworzona dla dużych dzieciaków :D
          • Gość: elo dla ciebie stworzony jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.11, 00:27
            'genialny' tusk lub 'zbawca' kaczynski oraz podwyzki. No chyba ze jestes beneficjentem tego zlodziejskiego systemu jaki wprowadzono u nas w kraju. Poniewaz ja przez wiele lat dokladalem do tego systemu grube pieniadze - luksusowe BMW co roku, to wole myszke mikki wraz z logika na ktorej oparty jest system przez niego proponowany. A ty bierz sie do roboty - jak nie ma roboty to tez podziekuj swoim 'prawdziwym' politycznym idolom - bo robia wszystko by trudno bylo takim jak ty dac robote.
      • Gość: 665,99 Re: Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze die IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 23:02
        Ten numer krązył juz kilka lat temu. Tak jak napisany w 70. latach artykuł we francuskiej gazecie "Polacy, jak wy to robicie ". W ciągu 10 lat też zrobił parę okrążeń w sieci :) Zawsze się znajdą cielęta, które bedą rozsyłac takie bzdury. Taki urok globalnej wiochy.
      • erg_samowzbudnik Re: Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze die 06.11.11, 09:35
        Suuuper .Podoba mi się.
    • Gość: seven77 Re: Galopada cen paliw IP: *.toya.net.pl 05.11.11, 11:59
      Rząd obiecywał, że uzgodni z UE ulgi w akcyzie od biopaliw, ale skończyło się na obietnicach.

Zastanawiałem się, gdzie jeszcze są debile wierzący w obietnice polityków. Teraz mam odpowiedź. Następnym razem bierzcie takie rzeczy na piśmie, z potwierdzeniem notariusza.

Panie Tusk, mam nadzieję, że paliwa będą po 10 zł. Wtedy wy i durna chorągiewka pesel będziecie mieli z czego kraść. Pewnie jeszcze opozycji spadnie solidny ochłap z pańskiego stołu.
    • izomorfia3 Ironia. 05.11.11, 12:04
      Tylko 6 zl ?! Eee czuje sie rozczarowana; taki bogaty kraj jak nasz ,wszyscy zarabiaja min 6 tys m-cznie i TYLKO 6zl ?! Ja sie nie zgadzam !! I cierpliwie czekam na 10 :)
    • Gość: fifa2000 dziękujemy IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 12:04
      Dziękujemy ci Unio, dziękujemy wam ekooszołomy i ekoterroryści.
      • Gość: AADam Re: dziękujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 12:11
        Podziękuj Tuskowi i zbieraj zapasy, bo ceny paliw jeszcze wzrosną. Po nowym roku MF podnosi akcyzę, żebyście wy lemingi jeszcze bardziej kochali Słońce Peru.
      • Gość: kaja POdziekujmy ryzemu za cuda i zielona wyspe!! IP: 2.26.59.* 05.11.11, 12:31
        • Gość: Bolo Re: POdziekujmy ryzemu za cuda i zielona wyspe!! IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 18:19
          Amen.
          • rossonero9 Re: POdziekujmy ryzemu za cuda i zielona wyspe!! 05.11.11, 18:43
            rudy juz niedlugo wyjdzie z nienacka pie...nie expose i powie ,ze jest kryzys... chociaz do wyborów miod plynał po zielonej krainie.....
            jak ja się ku... dziwię ludziom ,ze wybrali taki chłam
            • erg_samowzbudnik Re: POdziekujmy ryzemu za cuda i zielona wyspe!! 06.11.11, 09:41
              rossonero9 napisał:

> rudy juz niedlugo wyjdzie z nienacka pie...nie expose i powie ,ze jest kryzys..
              > . chociaz do wyborów miod plynał po zielonej krainie.....
              > jak ja się ku... dziwię ludziom ,ze wybrali taki chłam

A kogo proponowałeś ? Kaczora w brudnych butach?
      • Gość: butapren Re: dziękujemy ? IP: *.hsd1.tn.comcast.net 05.11.11, 15:34
        "Dziękujemy ci Unio, dziękujemy wam ekooszołomy i ekoterroryści."

I oto kolejny ignorant na forum...
    • Gość: odsun po Tusk robi wszystko zeby zniszczyc Polske!! IP: 2.26.59.* 05.11.11, 12:30
      • Gość: Bolo Re: Tusk robi wszystko zeby zniszczyc Polske!! IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 18:15
        Ryszawe scierwo! Czy to juz jest ta Irlandia? Czy jeszcze jakies cuda jebancu masz dla nas?
      • Gość: waldek a co ma głupku Tusk do cen paliw ? IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.11, 00:33
        To cena ropy, kurs zlotowki i dyrektywy unijne maja na nie wplyw a nie Tusk baranie.
        • Gość: Adam Re: a co ma głupku Tusk do cen paliw ? IP: 158.75.69.* 06.11.11, 08:14
          1. Kto obsadza stanowiska, a więc i ceny w Orlenie?
          2. Ropę mamy na długoterminowych dostawał, które rząd negocjował, z Rosji. Rosja nie należy do OPEC.
          • Gość: mannek Re: a co ma głupku Tusk do cen paliw ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 11:59
            To sobie wykop ropę na własnej działce ... polactwo jest zayebiste: ruscy Wam sprzedają ropę po preferencyjnym cenach, a krasnal jątrzył w Gruzji i liczył, że Możejki to inwestycja tysiąclecia - PARADNA KASZANA !!!
    • Gość: gość Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze diese... IP: *.net.stream.pl 05.11.11, 12:33
      Już mamy paliwo za 6zł wystarczy się przejechać na Shella i zatankować Racinga.
    • Gość: Wojciech Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze diese... IP: *.icpnet.pl 05.11.11, 12:34
      Niestety Orlen i innych trzeba jakoś powstrzymać. Prezes Orlenu wypowiada słowa z taka lekkością, a niech się pochwali premią za tamten rok. Oby w tym roku dostał w d***, bo ja nie mam co do garnka włożyć, a do roboty dojechac muszę. WSTYD. W tym kraju nie da sie żyć. Więc macie od nowego roku jednego obywatela mniej w Polsce.
    • i33il33 Z nadejściem rządów Tuska sprzedałem auto. 05.11.11, 12:44
      I dzisiaj wcale do niego nie tęsknię a zwłaszcza jak czytam,że ta doborowa ekipa od plądrowania nam w portfelach i walizkach powoduje to,że przejściowo paliwo będzie po 6 zeta,przejściowo bo ceny za ten rarytas będą jeszcze wyższe.Martwi mnie jedynie to,że wraz ze wzrostem cen paliwa wszystko inne też będzie dużo droższe.
      • Gość: załamany Re: Z nadejściem rządów Tuska sprzedałem auto. IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 19:07
        > Martwi mnie jedynie to,że wraz ze wzrostem cen paliwa wszystko inne
        > też będzie dużo droższe.

Już jest droższe. Nie wiem czy tylko z powodu paliwa, ale jest. Dzisiaj, za mój "żelazny" zestaw spożywczy, jaki kupuję w Lidlu (bułki, szynka, mleko, ser, jabłka, pomarańcze itp) zapłaciłem około 10% więcej niż 3 miesiące temu. Żeby było gorzej to na przestrzeni 3 lat ceny skoczyły trochę ponad 100%.

A zawsze, od wielu lat, kupuję to samo w Lidlu, w takich samych ilościach. Ceny zawsze (od wielu lat) zapisuję i wrzucam do Excela, żeby kontrolować własne wydatki. I powiem, że to co widzę na wykresach mnie przeraża.
    • Gość: kawon Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze diese... IP: *.ip.netia.com.pl 05.11.11, 12:53
      A Wy Dziennikarze znowu wykraczecie,skoro tyle o tym piszecie to koncerny chętnie na tym skorzystają.Punktujcie lepiej te koncerny ,rząd za brak konkurencji,giełdy paliw itd to jest wasza rola a nie KRAKANIE
      • Gość: elo co ty do kublika piszesz??? Przeciez to chodzacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 21:46
        sracz - wysrywaja sie w niego producenci samochodow, deweloperzy, (nie)Rzad, itp. itd. oni zamawiaja - on pisze. Taka dziennikarska dziwka - kazdego, nawet nieumytego czlonka wezmie do buzi...
    • Gość: FK_ Re: Galopada cen paliw IP: *.net.upcbroadband.cz 05.11.11, 12:54
      cena wzrosnie o 16 gr czy moze 20?
      16gr akcyza + 1gr podatek 'drogowy' + 3,7 VAT od wspomianego zwrostu VAT i podatku 'drog' (podatek od padatku ;) )
      • Gość: Mirwisz Re: Galopada cen paliw IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.11, 11:09
        I tak w Czechach benzin jest droższy, więc czego kłapiesz? Powinno być o wiele drożej, a wtedy środowisko byłoby lepsze. Dyzle powodują raka płuc!
    • Gość: K-PAX Nie ma granic obciążeń, które obudzą "ciemny lud" IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.11, 12:54
      Pamiętam bardzo dobrze, jak Tusk mówił "Nie głosujcie na Kaczyńskiego bo benzyna będzie po 5 złotych". Myślę, że nie ma takich obciążeń, które przeciętnego człowieka obudzą.

A to jeszcze nie wszystko. Spodziewajcie się podwyżki cen energii spowodowanej pakietem klimatycznym. Ale podejrzewam, że i to nie będzie wystarczającym budzikiem dla niektórych.

To tyle w temacie.
      • Gość: Bolo Re: Nie ma granic obciążeń, które obudzą "ciemny IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 18:18
        Co niektórzy lubią być ekstremalnie dymani. Taka uroda tego kraju...
      • mrobert Re: Nie ma granic obciążeń, które obudzą "ciemny 05.11.11, 21:51
        A jak ludzie się obudzą, to jakie działania im zaproponujesz? Czego się spodziewasz po tym "przebudzeniu"?
      • erg_samowzbudnik Re: Nie ma granic obciążeń, które obudzą "ciemny 06.11.11, 09:48
        Gość portalu: K-PAX napisał(a):

> Pamiętam bardzo dobrze, jak Tusk mówił "Nie głosujcie na Kaczyńskiego bo benzyn
        > a będzie po 5 złotych". Myślę, że nie ma takich obciążeń, które przeciętnego cz
        > łowieka obudzą.
        >
        > A to jeszcze nie wszystko. Spodziewajcie się podwyżki cen energii spowodowanej
        > pakietem klimatycznym. Ale podejrzewam, że i to nie będzie wystarczającym budzi
        > kiem dla niektórych.
        >
        > To tyle w temacie.
        Lenin "wiecznie żywy " powoli otwiera oczy. Niedługo , może za 10 lat czeka nas nowa rewolucja światowa . Ta która była to będzie zabawką dla grzecznych dzieci w porównaniu z tym co nastąpi.
    • Gość: zdechlak Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze diese... IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.11, 12:55
      tusk, ty padlinożerco
      • Gość: oLo Polacy kasę mają. Zobaczcie ile zbiera Owsiak IP: *.wroclaw.mm.pl 05.11.11, 13:20
        i inni ... na coś co powinno robić państwo... wyposażenie szpitali. A tu pojawił się ktoś kto wyręcza Tuska na którego i tak płacicie podatki, a Owsiak dodatkowo ściąga od was za to kasę. Mogę się założyć że gdyby ktoś wymyślił akcję sadzenia drzew w polsce i powiedział że to w imię ekologii i przyszłości naszych dzieci to ludzie naiwnie też by mu kasę rzucali. Tak więc nie stękajcie że jesteście biedni, że paliwa drogie, że inflacja .... Gdyby było tak źle jak piszecie to by postronni ludzie nie wyciągali od was kasy pod byle pretekstem. Zresztą zobaczcie jakie jest zaiteresowanie tym tematem tutaj ... 50 komentarzy max 150 ... gdyby to komuś przeszkadzało to by było ich 5000 ... a tak każdy to przeczyta, uśmiechnie się i tyle ... Znajdą się Lemingi które przyklasną Tuskowi, a reszta ... to szaraki.
        • Gość: FreakyMisfit Re: Polacy kasę mają. Zobaczcie ile zbiera Owsiak IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 14:15
          Przestań pieprzyć cośtam o zoologii.
          Nawet jak waha będzie po 8 zyla, to i tak ludzie będą brać.
          Polak tylko na papierze jest biedny.
    • Gość: chronmy przyrode Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze diese... IP: *.155.189.109.customer.cdi.no 05.11.11, 13:14
      Chronmy nasza planete. Skonczmy z bezmyslnym uzywaniem aut.
      • Gość: abc Re: Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze die IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.11, 14:04
        Dobrze napisane
        Niestety ludzie tego nie rozumieją.
        Na szczęście ceny rosną.
      • Gość: ankus Re: Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze die IP: 212.87.240.* 05.11.11, 15:44
        Człowieku!!! Wyobraź teraz sobie, że WSZYSTKIE samochody przestały jeździć. Jaka wielka korzyść dla środowiska! A Ty po tygodniu zaczął byś zdychać z głodu.
        Amen.
        • mrobert Re: Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze die 05.11.11, 21:42
          To chyba miała być ironiczna wypowiedź ... Ale może się mylę :)
        • Gość: chronmy przyrode Re: Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze die IP: *.155.189.109.customer.cdi.no 06.11.11, 08:24
          Gość portalu: ankus napisał(a):

> Człowieku!!! Wyobraź teraz sobie, że WSZYSTKIE samochody przestały jeździć

Nie, nie wszystkie. Ale jaki sens zeby pan Kazimierz do pana Staszka jezdzil autem pograc w tysiaca lub w warcaby. A nie lepiej autobusem. Itd, itp.
          • erg_samowzbudnik Re: Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze die 06.11.11, 09:54
            Gość portalu: chronmy przyrode napisał(a):

> Nie, nie wszystkie. Ale jaki sens zeby pan Kazimierz do pana Staszka jezdzil au
            > tem pograc w tysiaca lub w warcaby. A nie lepiej autobusem. Itd, itp.

Odkąd nie używam komunikacji miejskiej nie mam grypy no i więcej czasu.
            • Gość: samopie...ik Re: Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze die IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.11, 13:08
              Spoko, ty idioto!
    • Gość: wasz wodzu Dymać lemingi, dymać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 14:40
      bo się nie uczą i nie wyciągają wniosków
      • lava71 Re: Dymać lemingi, dymać 05.11.11, 17:20
        z "bulem" serca przyznaje Ci rację.
    • Gość: bronek Ceny paliw ostro wzrastają. Po Sylwestrze diese... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 15:13
      musi byc paliwo po 2$wkoncu zielona wyspa zobowiazuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka