Gość: 123456 IP: *.srv.volvo.com 09.11.11, 08:21 i znowu pokaz slajdow ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leonleonidas Re: Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 08:28 Tytul powinien brzmiec: Jak rozszabrowano polskie banki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Jak prywatyzowano polskie banki? IP: *.gl.digi.pl 09.11.11, 08:32 Artykuł trochę nierzetelny, zapomniano np. o BOŚ banku, który w 80% należy do funduszu ochrony środowiska (czyli de fakto do skarbu państwa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankowiec Wyprzedali dobre polskie banki ... IP: 193.111.166.* 09.11.11, 08:43 Jak potezny byl BPH ... rozdrapali najlepszy niegdyś polski bank ... przykre bankowosc-bez-tajemnic.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Wyprzedali dobre polskie banki ... 09.11.11, 08:59 BPH najlepszy? Raczysz żartować? Na początku poprzedniej dekady, kiedy dokonywano fuzji PBK i BPH, i BPH miał byc przejmujący, przez rok pompowano pieniądze z PBK do BPH w drodze operacji repo, z dużą stratą dla PBK, żeby BPH, który był de facto bankrutem z uwagi na portfel korporacyjny, mógł w ogóle PBK "przejąć". Odpowiedz Link Zgłoś
von_seydlitz I dalej wybraliście Tuska..... 09.11.11, 09:34 Oj ciemna ta ciemnota, jak to z ciemnotą bywa.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: I dalej wybraliście Tuska..... 09.11.11, 10:31 Tusk akurat w tym palców nie maczał. Kiedy to się działo, premierem był pewien pan od czterech reform, a szefową rady nadzorczej w zainteresowanym banku pewna pani, która wcześniej jako wiceminister skarbu w rządzie tego pana, BPH "sprywatyzowała" do końca i do rąk "inwestora strategicznego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostychłop Re: I dalej wybraliście Tuska..... IP: *.play-internet.pl 09.11.11, 10:53 A ja pamiętam - że KIEDYŚ - to był w Polsce JEDEN bank. I obroty miał mniejsze niż każdy z tych 3 - co zostały. To pewnie były te piękne czasy, których należy żałować.... Jeden bank, zero bankomatów, żadnych kredytów, debetów, żadnych kont osobistych... Tylko dla przedsiębiorstw - państwowych. Karty i czeki - to się w filmach tylko widziało. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: I dalej wybraliście Tuska..... 09.11.11, 17:04 Pamiętaj że Tusk to także KLD, to nie tylko PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roger45 Balcerowicz mowil, ze kapital nie ma granic IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.11, 09:49 i nie ma wiec znaczenia skad jest Bank, a Balcerowicz to guru GW, wiec dlaczego teraz placza ? Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 09:28 Gość portalu: zzz napisał(a): > Artykuł trochę nierzetelny, zapomniano np. o BOŚ banku, który w 80% należy do f > unduszu ochrony środowiska (czyli de fakto do skarbu państwa) ------------------ Nie mogles siedziec cicho,musiales to napisac? Cholera zaPOmnieli o tym banku i teraz przez ciebie,...jutro sprzedadza za bezcen. Odpowiedz Link Zgłoś
pikkollo Puste żale. Ścigajcie żyjących jeszcze aferałów 09.11.11, 10:11 którzy do tego doprowadzili. Jeden jest w komisji europejskiej, inny w europarlamencie, jeszcze inny doradza premierowi, a pozostali pewnie w biznesie bankowym , który sami kiedyś "prywatyzowali". Trybunał Stanu powinien mieć mnóstwo pracy, a tymczasem jest to instytucja martwa . Nic dziwnego że przy takiej bezkarności, dawni aferałowie mogą teraz udawać ekspertów i zalecać odkupienie banków, za pieniądze podatników i po cenach rynkowych oczywiście. Może jeszcze załapią się na wygodne synekury w upaństwowionych bankach ... Odpowiedz Link Zgłoś
m.rafff Re: Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 08:35 > Jak rozszabrowano polskie banki? Tjaaa, a nasze wspólne niesprywatyzowane/nierozszabrowane perełki to np. stocznia gdańska i PKP - wzory majątku narodowego... Artykułu i tak nie czytam - znowu slajdy... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 08:39 W twierdzeniu że państwowe to prawie z definicji patologie masz sporo racji ale ... wierz mi, gdyby na PKP dało rady dobrze zarobić to dawno już by państwowe nie były :)) PKO BP ładnie zarabia mimo że obsługa tam od zawsze o pomstę do nieba woła. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 09:12 m.rafff napisał: > Artykułu i tak nie czytam - znowu slajdy... Ja też nie czytam, bo slajdy. Zresztą już w pierwszym slajdzie jest błąd. "Dziewiątkę" komercyjną wydzielono z NBP nie w 1989, tylko w 1988 roku, za rządów Rakowskiego. 1 stycznia 1989 to one zaczęły obsługę klientów. Był jeszcze dziesiąty "bank komercyjny" wydzielony z NBP w 1993 roku, Polski Bank Inwestycyjny SA, który został potem przejęty przez prywatny Kredyt Bank, znacznie mniejszy od banku przejmowanego, za pieniądze banku przejmowanego, i w bardzo niejasnych okolicznościach. PBI był własnością NBP, i za jego powstanie i "prywatyzację" odpowiadała ówczesna Prezes NBP, czyli znana wszystkim Pani Hania. I PBK nazywał się pierwotnie "Państwowy Bank Kredytowy". "Powszechnym Bankiem Kredytowym SA" to on został w 1991 roku, kiedy banki państwowe przekształcano w spółki akcyjne. I "reformę" zaczęto od wydzielenia PKO BP ze struktur NBP w 1987 roku. Do tego czasu, od lat 1970-tych, PKO BP jako bank w ogóle w sensie prawnym nie istniało; to była po prostu nazwa oddziałów detalicznych NBP. A co do tej plagi ze slajdami, żeby zwiększyć klikalność reklam, to ja już to raz pisałem. Za rok jedyne artykuły w Gazecie nie podzielone na slajdy, po jednym słowie na slajd, to będą te teksty, które redakcja chce żebyś koniecznie przeczytał. Czyli wstępniaki Redaktora Naczelnego i Akolitów jego, oraz publicystyka o ogromnych postępach w budowie pokoju na Bliskim Wschodzie w drodze humanitarnych bombardowań i przyjacielskich blokad przez jedyne tam demokratyczne państwo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlodzi popierają Re: Jak prywatyzowano polskie banki? IP: *.abe.pl 09.11.11, 09:21 Skoro państwowe to samo zło, to dlaczego TP "sprywatyzowano" sprzedając ją państwowej francuskiej firmie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakier Re: Jak prywatyzowano polskie banki? IP: *.nyc.res.rr.com 09.11.11, 09:44 Ręka rękę myje. Francuzom zawsze trzeba coś tanio sprzedać by kupić sobie ich poparcie. Przed wejściem do UE tylko Austria była niezadowolona :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 09:50 Gość portalu: mlodzi popierają napisał(a): > Skoro państwowe to samo zło, to dlaczego TP "sprywatyzowano" sprzedając ją pańs > twowej francuskiej firmie? Hehe, nie pamiętasz jak było? TP SA w założeniu miała pozostać "polską firmą". Więc zagwarantowano firmie wieloletni monopol, Francuzom sprzedano pakiet mniejszościowy, a resztę Kulczykowi, który wziął od tych Francuzów "kredyt" na zakup od Skarbu Państwa akcji tepsy, i potem w uzgodnionym terminie je odsprzedał Francuzom ze stosownym bonusem dla siebie "za fatygę". Też nikt za to nie odpowiedział, a Doktor Johann nadal interesy robi. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 jak to zrobiono to jedna sprawa 09.11.11, 11:17 faktem jest, ze trzy telekom: francuski, niemiecki i brytyjski umowily sie co do podzialu rynkow na zachod od Odry. Telefonica jeszcze nie byla potega. Niemcy tez cienko przedli, bo mase forsy kosztowala ich budowa calkowice nowej struktury w bylym DDR. Byla to taka piekna patriotyczna panstwoego (wtedy) Deutsche Telekom, ktora sie nigdy nie zwrocila. Zakladam, ze decydujacy o prywatyzacji tepsy swietnie o tym wiedzieli, ze Francuzi wezma wczesniej czy pozniej cala pule. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir W innych panstwach panstwowe dziala tylko nie w PL 09.11.11, 11:25 W innych panstwach panstwowe frimy dzialaja dobrze tylko nie w PL. Z reszta w Polse nawet prywatne firmy nie dzialaja dobrze. Moze problemem nie jest w tym, czy cos jest panstwowe czy prywatne, tylko w braku kompetencji i egoizmie Polakow? Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: W innych panstwach panstwowe dziala tylko nie 09.11.11, 12:44 sorry, ale my mowimy o poczatku lat 90-tych. Wtedy BT byl juz sprywtyzowany, DT jeszcze nie. Struktury wlasnosci FT nie znam. Zreszta powiedzmy sobie szczerze: w tamtych czasach jak sie spotykali przywodcy EWG na szczytach po podstawowe decyzje podejmowali Thatcher, Kohl i Mitterand. Oczywiscie z uwzglenieniem narodowych interesow. Uplynelo troche czasu, neoliberalny porzadek zapanowal nad Europa i dzisiaj decyzje podejmuje sie zgodnie interesami miedzynarodowych multi. A dbaja o to rozne lobby. Politycy starcili zdolnosc skuecznego dzialania i wplywu na procesy ekonomiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Jak prywatyzowano polskie banki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.11, 08:38 i o to wlasnie chodzilo - po to jest Unia - za chwile sie rozpadnie a stosunki wlasnosciowe zostana i 1procent ludzi bedzie superbogatymi a reszta niewolnikami u nich o TakA POlskiie walczymy - ja dooobra polskaa robotnik i katolik Odpowiedz Link Zgłoś
anna22290 Re: Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 09:52 Polacy myslcie troche innymi kategorjami niz do tej pory najwyzszy czas zmienic troche swoja mentalnosc EU sie moze za wiele lat i rozpadnie ale jak narazeie bedzie sie trzymac jeszcze wiele lat a gdyby nie EU i obcy kapital w waszych banskach to juz bylibyscie bardzo biednym krajem a o rozwoju powoli dorownujacym standartom europejskim to niektorzy z aws nigdy w zyciu by nawet nie slyszeli ,sa dostepne teraz wiadomosci ze swiata sluchajcie i MYSLCIE ale juz nie w dawnych kategorjach bo swiat sie zmienil Odpowiedz Link Zgłoś
anna22290 Re: Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 09:47 A KTO WAM JE ROZSZABROWAL ZEBY NIE OBCY KAPITAL TO BY JUZ DAWNO BYLOPO POLSKICH BANKACH Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 08:37 Tyle że tego nie zrobiły krasnoludki. Konkretni ludzie, konkretni ministrowie za przyzwoleniem swoich premierów. Jeden z takich speców od zawsze był kreowany przez GW na guru ekonomii, teraz jakby ciszej o nim bo ... podpadł w kwestii OFE. Mówi się o tym że stało się źle? Że to szkodliwe dla gospodarki? A więc w czym problem podciągać do odpowiedzialności? Ano pewnie w tym że kochane mordy które to zrobiły nadal u władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yabu Re: Jak prywatyzowano polskie banki? IP: 62.87.237.* 09.11.11, 09:23 A kto mówi, że stało się źle?... Kilku "prawdziwych polaków"? Ja uważam, że stało się DOBRZE. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 09:36 A jakoś nie zdaje mi się by tylko "kilku prawdziwych Polaków" zauważało iż z racji kłopotów niektórych banków zachodnich na swoim rodzimym rynku może dochodzić do drenażu na naszym rynku i transferu czego tylko się da do spółek-matek. Prowadziłeś kiedyś firmę? Masz pojęcie jak banalnie jest transferować zyski z jednej do drugiej firmy tak by zyski mieć tam, gdzie się chce a straty tam gdzie są potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prescription Jak prywatyzowano polskie banki? IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.11, 08:37 A co z Bosiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL Jak prywatyzowano polskie banki? IP: 212.160.172.* 09.11.11, 08:42 Przecież to PO, GW i TVN krzyczały prywatyzować!! A tych co mówili NIE nazywano oszołomami i głupkami ekonomicznymi - przeciw byli ludzie z prawicy. Odpowiedz Link Zgłoś
wellon Re: Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 09:33 weź koło i je@@@ się w czoło. czy prywatyzacja nastąpiła w ciągu ostatnich 5 lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubawiony Re: Jak prywatyzowano polskie banki? IP: *.087.c76.petrotel.pl 09.11.11, 10:07 Czy g..w..niana istnieje pięć lat? Czy PO istnieje 5 lat? PO->UW->KLD? A teraz zrób, to co napisałeś wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixer Tak. Każdy był oszołomem z Radia Maryja IP: *.icpnet.pl 09.11.11, 10:03 Kto tylko wyrażał wątpliwości co do prywatyzacji polskich banków. A później te same media mówiły, że żaden kraj w Europie aż w takim stopniu jak III RP nie stracił kontroli nad swoim systemem bankowym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finansista Nietstey obcy kapitał wykupuje Polske ... IP: 193.111.166.* 09.11.11, 08:44 Niewiele polskiego zostalo z Polsce finanse-dla-kazdego.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirwisz Re: Nietstey obcy kapitał wykupuje Polske ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.11.11, 09:23 Wódka i kobiety - w obu gustuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
twoje.sumienie.1 Jak wyprzedano Polskę raczej. 09.11.11, 08:45 Taki powinien być nagłówek raczej. Albo co zostało Tuskowi i jego czeredce sabotażystów do wyprzedaży na koniec. Mam nadzieję że kiedyż wszyscy ci "sprzedawczycy" ciężko za to odpowiedzą. Zniszczono Polskę w sposób bezprecedensowy przy aprobacie społecznej a przynajmniej przy braku sprzeciwu znakomitej większości społeczeństwa otumanionego przez media wizją bram raju wkrótce nas czekających. Obawiam się, że nawet nie wiedzą co się dzieje naprawdę. Wyzuto nas z własności pozostawiając zgliszcza, bezrobocie, potworny, coraz szybciej rosnący dług i brak perspektyw na przyszłość. Tak przebogate w zasoby naturalne i ludzkie państwo jak żadne inne doprowadzono do totalnej ruiny w 20 lat. Czy tak chcieliśmy, takiej "prywatyzacji"? Hańba. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Jak wyprzedano Polskę raczej. 09.11.11, 09:20 Prywatyzować było trzeba. Te państwowe przedsiebiorstwa i banki, kiepsko zarządzane, obsadzane przez "polityków" i "Staszków, co chcieli sprawdzić sie w biznesie", by nas donikąd nie doprowadziły, co najwyżej do Białorusi lub Ukrainy; to widać po tych spółkach, które nadal są państwowe lub komunalne. Banków nie wyłączając. Żaden normalny bank nie pozwoliłby sobie na zatrudnienie pajaca za 3 miliardy + VAT, żeby "reklamować" instytucję zaufania publicznego i wyprowadzać kasę tam, gdzie trzeba, a to właśnie robi wciąż zarządzany przez państwo PKO BP, jednocześnie dymając klientów, głównie emerytów, na odsetkach, prowizjach, i kredytach gotówkowych z niską ratką 22 złote miesięcznie za 1000 złotych, gdy konkurencja prywatna daje 19. Tyle, że nie zawsze sprzedawano uczciwie. Celował w tym zwłaszcza pewien premier od "czterech reform", jego koalicyjny wicepremier - piewca OFE, i ich ekipa. I, co gorsza, pieniądze z prywatyzacji przejedzono, zamiast inwestować w infrastrukturę. I to właśnie za to należałby się prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Jak wyprzedano Polskę raczej. 09.11.11, 09:45 Tyle że to taka dyskusja co lepsze/gorsze - patologiczna sprzedaż czy patologiczne zarządzanie. Sprzedaż nie musi być zła a zarządzanie też nie musi być patologiczne co widać choćby u Skandynawów. Numer ze "Staszkiem" był nie tyle skandaliczny co pokazał jak wygląda klucz do obsadzania kluczowych stanowisk, nazwano po imieniu tylko to o czym powszechnie wiadomo. Numer z "pajacem" pokazuje że z publicznym pieniądzem można wszystko w świetle prawa. I niestety sam to zauważam że PKO BP nie jest nijak konkurencyjny dla innych banków a mógłby to być całkiem fajny bank narodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Jak wyprzedano Polskę raczej. 09.11.11, 10:01 W Skandynawii, drogi kolego, minister rządu wylatuje z posady, kiedy sobie za 10 koron kupi awaryjnie nowe rajstopy w kiosku przed spotkaniem, bo te które ma na nogach się podarły, i zapłaci służbową kartą, a pieniądze sama z siebie zwróci tego samego dnia. W Polsce natomiast minister odpowiedzialny za finanse publiczne zatrudnia córkę, której jedyną kwalifikacją jesz zamieszczanie na fejsie swojego zdjęcia z podpisem wszyscy wiemy jakim, za państwowe pieniądze, w "gabinecie politycznym" u kolegi ministra odpowiedzialnego za sprawy zagraniczne, i wszyscy na świecie śmieją się z takiej "doradczyni" i jej "kwalifikacji" opisanych w tymże podpisie. I to jest ta różnica. U nas nic nie może byc państwowe, bo kultura polityczna w Kongresówce panuje rosyjska, a nawet gorsza, bo tam jest hierarcha i bierze się według rangi, i największym zarzutem na 20 lat łagru jest "nie po czinu bieriosz", co u nas też nie działa, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Jak wyprzedano Polskę raczej. 09.11.11, 10:11 Ależ ja dokładnie o tym piszę. Patologia zarówno w zarządzaniu państwowym i patologia przy sprzedaży tegoż, dyskusja co gorsze. Ty czy ja nie zmienisz ani zarządzania ani sposobu prywatyzacji, niemniej nie jest dobrym upraszczanie że "państwowe musi być złe" bo są wzorce pokazujące że może być dobre. Ta kultura polityczna odnosi się także dokładnie do sposobu prywatyzacji, nie tylko do zarządzania. Gdyby zarówno przy prywatyzacji jak i zarządzaniu podstawowym kryterium była "polska racja stanu" to i jedno i drugie wyglądałoby inaczej, obaj wiemy ze tak nie jest. A tak dochodzimy do sytuacji gdy oddajemy drugiemu kontrolę nad sobą bo sami potrafimy robić tylko burdel, więc nie ma specjalnych kłopotów przy samym zakładaniu nam kagańca a że tego kagańca nosić za długo nie lubimy to zaczynamy zadymy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Jak wyprzedano Polskę raczej. 09.11.11, 10:23 I nie jestem specjalnie obrońcą państwowego, mój dziadek, ojciec a póxniej ja robimy na swoim, krótko po studiach pracowałem chwilkę w państwowej firmie i kazdego dnia gdy widziałem jak to zarządzane powtarzałem sobie "im szybciej każdy państwowy zakład szlag trafi tym dla nas jako kraju lepiej". Pytanie dlaczego tak musi być i czy faktycznie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Jak wyprzedano Polskę raczej. 09.11.11, 10:35 Taką ciekawostkę opiszę z "państwowego" - pracowałem jako technolog (takie moje wykształcenie), widziałem możliwość poprawienia pewnego urządzenia ale za cholerę nie szło się dogadać z konstrukcyjnym działem (wtedy jeszcze nie pojmowałem tego że w takim zakładzie nie o to chodzi by działał lepiej a o to by swoje godziny odsiedzieć i doić zakład na maxa na rózne sposoby), że temat drążyłem to dostałem zakaz zajmowania się nim w godzinach pracy, w sumie pracodawca jak najbardziej ma do tego prawo. Zrobiłem szkice poza pracą i poszedłem z tym do kierownika konstrukcyjnego w ... przerwie bym nie oberwał za łamanie zakazu, puściły mu wtedy nerwy. Drugi numer to wadliwa dokumentacja pewnego urządzenia, kłopot polegał na tym że projektant który akceptował dokumentację wtedy był już naczelnym zakładu i nikt za cholerę tego dotykać nie chciał. Że nie miałem nic do stracenia to na bezczelnego umówiłem sobie rozmowę z nim, pokazałem co w dokumentacji nie tak i zostawiłem bieg sprawy innym. Patologii jeśli idzie o zarządzanie majątkiem to taka masa że szkoda czasu na pisanie. Później (ok 15 lat temu) poszedłem na swoje śmieci i wiem doskonale jak funkcjonuje zarówno państwowe ajk i prywatne. Odpowiedz Link Zgłoś
twoje.sumienie.1 No i zastanów się jeszcze.. 09.11.11, 11:20 który kraj w taką "prywatyzację" poszedł wyprzedając innym państwowym firmom swój majątek. Które to państwo pozbyło się swych banków i wpływu na gospodarkę, kto zlikwidował swoje stocznie, rybołówstwo, huty, papiernie, cementownie, cukrownie, energetykę, handel wielkopowierzchniowy i całą resztę oddając je w obce ręce. Skutki tego wkrótce doświadczymy z całą mocą. No i w jakim miejscu po tej wyprzedaży jesteśmy. Mamy raj? Zacznijcie myśleć ludzie zanim sprywatyzują nam lasy wody i powietrze. Bo zakusy już idą w tym kierunku z braku innych możliwości. Nie macie wiedzy po prostu bo jej nie szukacie i nie chcecie jej nawet. To jest najbardziej przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś
twoje.sumienie.1 Prywatyzacja wyprzedając majątek innemu państwu? 09.11.11, 11:09 Masz gościu kiepskie o tym pojęcie by nie rzec żadne. Pewnie z TVN, gdzie każdy antypolski ruch natychmiast znajduje gloryfikatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duńczyk Jak prywatyzowano polskie banki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.11, 08:48 Prawdą jest, że pośród państw w centralno-wschodniej Europie, to Polska i Łotwa ma najwięcej udziałów własnych w "swoich" bankach. W Polsce "tylko" ok. 70% jest w rękach cudzych. Czyli Polscy politycy najmniej prywatyzowali. Prawdą jest także, że przez ostatnie kilka lat ten udział polski zwiększa się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guru_B Kapitał nie ma narodowości IP: *.pzu.pl 09.11.11, 08:50 inwestuje tam, gdzie są lepsze warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumcajs Re: Kapitał nie ma narodowości IP: 212.160.172.* 09.11.11, 09:54 Ty tak na powąznie, czy to ironia? Powaznie pytanm, bo w niecie nie zawsze można to wychwycic. Jeżeli to ironia, to sie zgaddzam :) Jak mawial guru Balcerowicz: "niewidzialna ręka rynku" "kapitał nie ma narodowosci" itd Jezeli to na powaznie, to patrze po sąsiedzku na wasz budynek i myslę, ze chyba to zdjęcie zewnętrznej warstwy paneli z elewacji wam zaszkodziło, bo słońce musi bardziej grzac w budynku, wiec zaczynacie gadac bzdury. W czasie kryzysu kapitał sobie przypomnial, ze jednak "ma narodowośc". Nagle odziały zachodnich banków w Polsce przestały udzielac kredytów przedsiębiorcom... Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Kapitał nie ma narodowości 09.11.11, 10:28 On pisze poważnie. Kapitał nie ma narodowości. Niektórzy by powiedzieli, że ma za to religię, ale ja tego nie napisałem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guru_B Re: Kapitał nie ma narodowości IP: *.pzu.pl 09.11.11, 11:09 Chyba nie bierzecie poważnie takich zapewnień :-) Kryzys w Stanach pokazał, że dla ratowania banków najważniejsza jest narodowość jego właścicieli Odpowiedz Link Zgłoś
twoje.sumienie.1 I to jest właśnie jedno z większych głupstw... 09.11.11, 11:47 jakie się u nas upowszechniało bez zastanowienia. Dziś już tak mało który z rozsądnych plecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R1 "Wielki Przekret" IP: *.acn.waw.pl 09.11.11, 08:56 Polecam ksiazke prof. Poznanskiego. Niestety ci ktorzy liczyli w 89 roku na to, ze transformacja bedzie wygladac inaczej sa teraz w szoku. Ja rowniez i prawda jest, ze wiekszosc spoleczenstwa to debile, wiec niestety w tym wypadku zgadzam sie z Lisem i Tymochowiczem. I nie zapominajcie o PZU, gdzie przy prywatyzacji pierwsze skrzypce gral Belka - obecny prezes NBP, niezle co ? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: "Wielki Przekret" 09.11.11, 10:26 Pisz prawdę, proszę. Niektórzy pamiętają, jak to było. PZU akurat "sprywatyzowała" ekipa Buzka, sprzedając spory pakiet mniejszościowy, oddając od razu zarządzanie firmą, i dając opcję call dla Eureko na zakup pozostałych akcji za smieszną cenę. Palce w tym maczał piękny Maryjan, firmował Emil Wąsacz i Aldona Kamela-Sowińska, a całe towarzystwo było powiązane z Opus Dei, po jednej i drugiej stronie transakcji. Belka usiłował to odkręcać, i Jacek Socha jako minister skarbu państwa wynegocjował dość korzystną ugodę. Posłowie PiS i PO w Sejmie w 2005 roku te ugodę zablokowali, groząc Belce Trybunałem Stanu. W konsekwencji ugodę z Eureko zawarł dopiero rząd Tuska, bo rząd Kaczyńskiego nic nie robił, gdyż nie umiał tam nikt nic zrobić, kiedyśmy juz przegrali sprawę z Eureko w Trybunale Arbitrażowym. Ta ugoda była lepsza niz wyrok Arbitrażu, ale znacznie gorsza niz ta wynegocjowana przez rząd Belki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R1 Re: "Wielki Przekret" IP: *.acn.waw.pl 09.11.11, 10:33 Masz nikle pojecie niestety. Pierwsze skrzypce gral Belka i niejaki Boguslaw Kot. Ekipa Buzka dolaczyla pozniej, ale bylo w niej kilka osob, ktorym sie to niepodobalo. Interesuj sie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R1 Re: "Wielki Przekret" IP: *.acn.waw.pl 09.11.11, 10:34 Boguslaw KOTT pl.wikipedia.org/wiki/Bogusław_Kott Odpowiedz Link Zgłoś
twoje.sumienie.1 I za ile go sprzedano... 09.11.11, 11:50 i za ile odkupiono. Ktoś poszedł do lochu posiedzieć za te idiotyzmy i stratę miliardów dolarów? Bo ja sobie nie przypominam. Oto prawdziwy choć tylko wycinkowy obraz tej "prywatyzacji". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filantropi Jak prywatyzowano polskie banki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 09:00 I tak oto dokonano wstępu do kolejnego rozbioru Polski i od tego nie ma już odwrotu. Liczenie na tzw. sojuszników - pokazano Polsce, jak to wygląda vide umowy z Rosją i budowa rurociągu, gdzie interes tam brak sentymentów. A Polak zawsze i przed szkodą i po niej wychodzi na to, że głupi. Nie pomogą modlitwy, smutki, żale jak głupiś byłeś tak będziesz Panie Polaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Jak prywatyzowano polskie banki? IP: *.tvk.torun.pl 09.11.11, 09:04 Jak wszyscy pisali o niepotrzebnej prywatyzacji polskiego sektora bankowego, bo jakie know-how przekazali inwestorzy...? Systemy ktore mozna kupic na rynku, bankomaty ktore mozna kupic na rynku - Odpowiedz Link Zgłoś
needmoney Kupujcie polskie produkty to większy patriotyzm 09.11.11, 09:05 Kupujcie polskie produkty to większy patriotyzm niż wyjazd do Afganistanu jako najemnik a potem oczekiwanie mundurowej emerytury od podatników ;-) www.celma.com.pl/ www.filtron.pl/pl/ www.iskra-kielce.pl/ centra.com.pl/ www.debica.com.pl/ www.mastercook.pl/ www.polar.com.pl/ www.zelmer.pl/ www.armaturakrakowska.pl/ www.kolo.com.pl/ www.gerlach.pl/ www.emalia.pl/ www.agnella.pl/ www.biawar.com.pl/www.krosno.com.pl/ violetta.com.pl/ kupglosnik.pl/ I trzymajcie pieniądze w Polskich bankach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyk Re: Kupujcie polskie produkty to większy patrioty IP: *.toya.net.pl 09.11.11, 10:03 @needmoney O słodka naiwności. Naprawdę sądzisz, że na tej liście są jakieś polskie firmy? Dębica należy do Goodyeara, Mastercook to międzynarodowy holding, Polar to Whirpool, Zelmer jest własnością zagranicznych inwestorów, KFA należy w 60% do PZU czyli też nie polski kapitał, Koło jest własnością Saniteca (też kij wie jaki tam jest kapitał) itd. itp. etc. Można tak wyliczać dalej, ale mi się nie chce. Musisz zdefiniować termin "Polska Firma". Czy to taka, która produkuje w Polsce (takich jest naprawdę dużo), czy ma w Polsce oddział (99% firm ma w Polsce oddział), czy osoby obywatelstwa polskiego są większościowymi właścicielami (takich jest mało ale coraz więcej). Odpowiedz Link Zgłoś
needmoney Taka co daje pracę polakowi 09.11.11, 11:40 Taka co daje pracę polakowi i dlatego wolę kupić coś co jest produkowane lub składane w Polsce lub blisko jej granic bo tam też mogą pracować Polacy lub pracujący w nich mogą kupować polskie produkty czego nie możemy powiedzieć o chińczykach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyk Re: Taka co daje pracę polakowi IP: *.toya.net.pl 09.11.11, 12:07 A jak zatrudniają tylko w biurze lub dziale handlowym to też się liczy? Bo jeśli tak to każda firma działająca w Polsce zatrudnia Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
needmoney Re: Taka co daje pracę polakowi 09.11.11, 12:23 Gość portalu: kamyk napisał(a): > A jak zatrudniają tylko w biurze lub dziale handlowym to też się liczy? Bo jeśl > i tak to każda firma działająca w Polsce zatrudnia Polaków. Patrz na miejsce produkcji lub montażu produktu bo na to np. gdzie był produkowany tir który przywiózł towar nie masz wpływu i wybrać nie możesz ale tam gdzie możesz to wybieraj ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu.wisniak Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 09:07 Jak wyprzedano za bezcen polskie banki finansistom wyznania "prawniczo-bankierskiego". Szalom! Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 09:08 I znów obrodziło komunistami na forum… Tekst linka ze strony głównej („Państwowy kapitał już tylko w trzech... Tak sprywatyzowano polskie banki”) jest bez sensu. Nie „tylko”, ale aż w trzech. To mniej więcej o trzy za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SPRAY_MASTER Czym oni pryskaja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 09:11 Ale hardcorowe te stare zdjecia, byznesmeni z fajka w dyni, jakies przepychanki, tluszcza jak na targu w Kinszasie... dzicz, no i wlasnie na zdjeciu o prywatyzacji BRE ...czym tych trzech cwaniakow oblewa innych? To forma walki o miejsce w kolejce po akcje banku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Getin Jak prywatyzowano polskie banki? IP: *.pai.net.pl 09.11.11, 09:13 A Leszek Czarnecki to pewnie Hiszpan , co to za artykuł i kto go pisał ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mannek Re: Jak prywatyzowano polskie banki? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.11.11, 09:37 Największy bank działający w Polsce to PKO BP posiadany przez skarb państwa (€42 mld), 8-my co do wielkości to Getin (€11 mld) posiadany przez polską grupę kapitałową LC Group, 11-ty co do wielkości to BGK posiadany przez skarb państwa (€9 mld), 18-ty co do wielkości to BPS posiadany przez prywatnych spółdzielców (€4,2 mld), 19-ty co do wielkości to BOŚ posiadany przez skarb państwa (€3,8 mld). Sporo banków posiadanych przez banki zachodnie jest na sprzedaż: Millennium (Portugalia), Kredyt (Belgia), Polbank (Grecja). Największym przekrętem było przejęcie Banku Śląskiego przez ING !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrzyKacz Jak prywatyzowano polskie banki? IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.11, 09:14 GW przez 15 lat z okładem tłumaczyła swoim czytelnikom, jakie korzyści odniesiemy z prywatyzacji banków. Jacy to będziemy szczęśliwi. A teraz jest kac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ozajasz Szechter Re: Jak prywatyzowano polskie banki? IP: 212.160.172.* 09.11.11, 10:04 Własnie tez jestem w szoku, ze taka zmiana propagandowa w GW. Mam wrażenie, ze banki obcięły środki na "budowanie swiadomosci marki w mediach" i cyngle michnika nie dostają już "doli". Wiec mozna zacząc atakowac Odpowiedz Link Zgłoś
net-widz Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 09:16 No jak to jak ? Tak żeby Lewandowkie, Bieleckie, Buzki itp pomiały sobie przez chwilę ciepłe posadki (oczywiście nie za korupcję - ależ skąd, tylko "bo nie było wyjścia, wicie" , nnooo co najwyżej za głupotę). A "Słońce Peru" chce ich znowu do rządu albo co najmiej na doradców . Poparpana chołota ! Cały czas ci "liderzy przemian" wmawiali nam , że polacy nie potrafią i trzeba oddać obcemu bo on nam zrobi lepiej (banki, ulgi podatkowe dla hipermarketów - większej głupoty nie słyszałem, cena cukru x 3 po wejściu do Unii, cementpownie w obcych rękach, a ostatnio obowiązkowe "ekologiczne" świetlówki z Unii zamiast żarówek, - wszytko podlane propagandą sukcesu jak za promiennego Gierka) - co ślepota Was ogarnęła albo amnezja ? Poland sold out ! Wszysko oddali za drobne. Hochsztaplerzy detaliczni ! Etos styropianu ... Człowiek z paździerza. Ktoś pamięta może pojęcie "Polska Racja Stanu" i z czym sie to je ?- bo ten alpinista z Gdańska widocznie nie ! Odpowiedz Link Zgłoś
agus4589 Jak prywatyzowano polskie banki? 09.11.11, 09:18 to normalne, jak w każdym innym kraju ---------------------------------------------------------- Chcesz mieć czysty dom? Mobilna myjnia parowa rozwiąże problem!!! zamowmycie.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoko 11.11. idac pod pomnik pokłonic sie przodkom IP: *.ennet.pl 09.11.11, 09:19 za niepodległosc - okazujesz sie faszystą , nawet historie chca nam odebrać . Co sie dzieje z naszym krajem ? Znowu ktoś doszedł do wniosku że to pomyłka historii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Jak prywatyzowano polskie banki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 09:22 Jeszcze dziś przerzucam swoje pokaźne oszczędności do spółdzielczego. Nie będę bogacił gejostwa i dziadowstwa ... Pozdrawiam Świadomy politycznie i ekonomicznie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szef Re: Jak prywatyzowano polskie banki? IP: *.aster.pl 09.11.11, 09:28 Dlatego wolę kasę trzymać u Czarneckiego w Getin Online lub Idea Bank... Odpowiedz Link Zgłoś
xym Banki mogąnależeć nawet do Marsjan 09.11.11, 09:24 byle by przestrzegały polskiego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc o! pewnie nie wiesz, lecz ty masz wartośc muzealną IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.11, 10:11 naprawdę sądzisz, że nie ma znaczenia, czyje sa przedsiębiorstwa i banki? takich jak Ty znawców było dużo na początku lat 90. (uklony dla towarzysza gadomskiego z "wybiórczej" i całego działu ekonomicznego), ale żeby teraz?! no zabytek, skamielina po prostu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Miała być konsolidacja ale prezes BH był z innej IP: *.pzu.pl 09.11.11, 09:24 "naszej klasy". O ile pamiętam, w połowie lat 90-tych zaczęto konsolidować polskie banki wokół Banku Handlowego oraz PKO SA, by docelowo stworzyć jeden silny bank w Polsce. W międzyczasie zmieniła się ekipa i pomysł upadł, bo prezesi konsolidowanych byłi z innej opcji politycznej. BH sprzedano do Citi (przy okazji marnując środki zainwestowane w IT) a BKO SA - włoskiemu konsorcjum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Niech sprywatyzują podobnie GAZETE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.11, 09:38 Sprawiedliwość dosięgnie sprzedawczyków Lis się przejedzie na swoim portalu, właściciele Gazety też a dzieci i wnuki prominentów odpowiedzialnych za zniszczenie gospodarki płacić będą za za głupotę harując za miskę żarcia NIC NIE JEST WIECZNE Odpowiedz Link Zgłoś