Dodaj do ulubionych

Muzyka w barze

09.11.11, 13:48
Hej,
chcę otworzyć bar i rozumiem, że za puszczanie muzyki w takim miejscu trzeba również płacić. Orientujecie się może ile to kosztuje? Są to opłaty coroczne czy jest to jednorazowa opłata? Zezwolenie obejmuje puszczanie muzyki z różnych źródeł? Jak dla mnie to bzdura, żeby płacić za puszczanie muzyki z radia ale jak mus to mus...
Obserwuj wątek
    • padred Re: Muzyka w barze 10.11.11, 14:06
      Podobno niektórzy nie płacą za puszczanie muzyki w barze. Trzeba udowodnić, że puszczanie muzyki nie przynosi żadnych dochodów. Słyszałem, że ktoś wygrał z nimi proces.
      • dolar54 Re: Muzyka w barze 10.11.11, 15:20
        Tylko ile trzeba wydać na sprawę? Nie wiem czy to takie opłacalne.
    • m.pack Re: Muzyka w barze 10.11.11, 19:46
      Nie tylko Zaiks może się do Ciebie przyczepić o haracz. Jest mnóstwo organizacji tego typu;)
    • bitt3rsweet Re: Muzyka w barze 16.11.11, 12:05
      Wprowadzają chore stawki a później się dziwią, że ludzie nie chcą tego opłacać. Jak człowiek pracuje prowadząc taksówkę, też musi opłacać ZAiKS?
      • voddiz Re: Muzyka w barze 16.11.11, 14:41
        Dobre pytanie i pewnie wg nich musi. Chyba wstrzymam się z tymi opłatami bo widzę, że prawo stoi po mojej stronie. Wątpię, że ktoś przyjdzie do mojego baru tylko dlatego, żeby posłuchać radia.
        • tomasz.er Re: Muzyka w barze 17.11.11, 10:12
          Nikt nie powinien namawiać Cię do nie opłacania. Zrobisz jak będziesz uważał.
      • Gość: emma Re: Muzyka w barze IP: *.elk.mm.pl 03.01.12, 15:55
        Muzykę do odtwarzania publicznego zwolnioną z opłat OZZ można znaleźć na musicdays.pl . Dodatkowo przedsiębiorca otrzymuje bezpłatną i dożywotnią licencję, a do paczki z zakupionymi płytami dołączana jest naklejka do lokalu, w którym będą odtwarzane płyty z musicdays.pl
    • noved Re: Muzyka w barze 05.01.12, 13:54
      Wydaje mi się, że muzyka puszczana w barze podpada pod "publiczne odtwarzanie utworów" i w takim wypadku obowiązuje Ciebie taki taryfikator:
      zaiks.org.pl/pliki/256/O-OG_26.03.08_K1.pdf
      Taryfikator jest zróżnicowany, znaczenie ma czy to będzie bar w małej miejscowości, czy tez bar w wielkim mieście.
      I tak w barze w Warszawie z 30 miejscami siedzącymi zapłacisz za licencję ZAiKS 100,45 zł.
      Pytanie gdzie masz bar?
      Bo sam chętnie bym w tych tabelkach, ciekawych rzeczy się można dowiedzieć.
      • Gość: blue Re: sprzedawaj płyty IP: 172.25.254.* 27.01.12, 09:57
        wystaw w barze trochę płyt na sprzedaz i traktuj puszczanie muzyki jako ich promocję. Ceny możesz mieć z kosmosu, ale liczy się, że promujesz rzeczy które masz w ofercie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka