Gość: taki_jeden IP: 193.115.168.* 01.07.04, 15:51 z takimi cenami jak za rejestracje domen? dziekuje, w stanach taniej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: . dlaczego GW robi im reklamę ? IP: *.solcon.nl 01.07.04, 16:03 niech sami się reklamują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: NASK uruchamia centrum hostingowe IP: *.nask.waw.pl / 193.59.201.* 01.07.04, 16:21 To zawież serwer do Stanów i podlicz sobie koszty transportu, pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szugarek NASK to ... IP: *.retsat1.com.pl 01.07.04, 16:59 Naukowo Akademicka Sieć Komputerowa Mają monopol na przyznawanie domen o rozszerzeniach: .pl .com.pl net.pl etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bylem_i_zobaczylem Re: NASK uruchamia centrum hostingowe IP: *.nask.waw.pl / 193.59.201.* 01.07.04, 16:27 A ja widzialem ceny za te uslugi kolokacji i oferte handlowa. ceny sa bardzo przyzwoite, a uslugi znacznie lepsze niz u innych operatorow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sztymbr hehe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.04, 16:41 hehe podejrzewam ze nie jestes obiektywny... nadajesz z *.nask.waw.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds ktoś wie? IP: *.chello.pl 01.07.04, 16:59 jak ten NASK funkcjonuje - pożądna to firma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szugarek Ja wiem... IP: *.retsat1.com.pl 01.07.04, 17:08 NASK jest monopolistą na prawie wszystkie polski domeny (nie licząc pojedyńczych - regionalnych np. lodz.pl - Lodmana). I jak każdy monopolista ma zasadniczo w dupie swoich klientów :-) Są bezlitośni jeśli chodzi o windykację należności i luźni przy sprawach związanych z obsługą klientów. Przykład: pewien klient zapłacił fakturę za domenę 2-3 dni przed upływem terminu. W NASKu nikt nie zaksięgował na czas tej faktury, inna osoba uznała że klient wcale jej nie zapłacił, po czym zablokowano (czyt. wyłączono) mu domenę. Po tygodniu, po jego licznych telefonach, odnaleziono przyczynę, przeproszono go i odblokowano adres. Nieważne że domena była firmowa, a on przez tydzień nie mógł korzystać z firmowej poczty ;-) Ceny w NASK to: 200 PLN/rok za .pl i 150 PLN/rok za com.pl Dla porównania Network Sollutions sprzedaje domeny .com .net .biz itp. za 49 PLN/rok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Ja wiem... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.07.04, 17:59 NASK jest rejestratorem krajowym domen .pl, com.pl i paru innych. W każdym kraju istnieje jedna organizacja, która jest takim głównym rejestratorem. Dla ciekawych - NASK uruchomił program partnerski i partnerzy NASK sprzedają teraz domeny nawet o 50% taniej, niż NASK. Tego typu system przesunięcia sprzedaży do partnerów jest praktykowany w wielu krajach. Rejestrator skupia się wtedy wyłącznie na utrzymaniu domen w DNS. Co do kolokacji - najlepiej zadzwonić, umówić się, obejrzeć i policzyć. Jest konkurencja, jest wybór :). Odpowiedz Link Zgłoś