rydzyk_fizyk 21.09.12, 01:48 Nie rzucim ziemi skąd nasz KRUS, zaśpiewali na to PSL-owcy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myslacyszaryczlowiek1 Zamiast ścigać powinno to się chwalić 21.09.12, 04:02 Przecież, gdyby zliczyć te zasiłki, które obywatelowi się należą i które można wychodzić w urzędach, gdy ma się dochód zerowy,to one przekroczą te 8oo brutto. Czy taki obywatel, który zmuszony został przez państwo do pracy na czarno. ma na stare lata stać się przestępcą i powiesić jakiegoś solidarnościowego pajaca, który dostał się do koryta władzy na plecach robotników. , aby zapewnić sobie wikt i opierunek w więzieniu na stare lata, a utrzymanie więżnia kosztuje zdaje się dwadzieścia i pół tysiąca zł. Odpowiedz Link Zgłoś
komcionauta A przekręt ze sprywatyzowaniem społecznej gazety? 21.09.12, 13:52 O czymś takim to bym chętnie poczytał. Zwłaszcza, że w grę wchodzą setki milionów złotych. Ci ludzie już są tak ustawieni, że w ogóle o żadnej emeryturze nie muszą myśleć. Mogłoby się to zaczynać tak. "Była kiedyś sobie solidarnościowa gazeta na wybory..." Odpowiedz Link Zgłoś
111111l Emeryci z przekrętu 21.09.12, 05:20 Komu to przszkadza? Ano s....m , ktorzy zyja aby szkodzic . a to Polska wlasie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalnypolak Re: Emeryci z przekrętu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.12, 05:52 wprowadzić emeryturę obywatelską i darmową opiekę medyczną i po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Emeryci z przekrętu 21.09.12, 07:17 Gość portalu: normalnypolak napisał(a): > wprowadzić emeryturę obywatelską Co to takiego ta emerytura obywatelska ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SprawiedliwośćSpoł Re: Emeryci z przekrętu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.12, 07:20 emerytura obywatelska - filar zerowy Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Sorry! 21.09.12, 07:23 Gość portalu: SprawiedliwośćSpoł napisał(a): > emerytura obywatelska - filar zerowy Może ja jestem tępa z natury, albo tknięta jakimś wczesnym Alzheimerem, ale tego też nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Już wiem! 21.09.12, 07:27 Zastosowałam się do własnych pouczeń (tak zwykle radzę innym) i spytałam Google. Wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostek Re: Emeryci z przekrętu IP: *.play-internet.pl 21.09.12, 09:46 A kto za to zapłaci? Nie ma nic za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali baba Re: A kto za to zapłaci? IP: *.icpnet.pl 04.11.12, 22:35 Chyba obywatele krasnoludki... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inoino ręce opadają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.12, 09:48 "'komu to przeszkadza?" jestem s..nem - przeszkadza mi okradanie innych aby sobie "zarobić" , przeszkadza mi powszechne złodziejstwo i specyficzna zaradność pasożyta - bo pieniądze nie biorą sie znikąd - ktoś na te emerytury musi zapracować - jeśli nie robi tego pasożyt to robi to inny pracujący przeszkadza mi zwykła ludzka nieuczciwość i twój specyficzny rodzaj akceptacji - który każe mi podejrzewać że sam jesteś takim wyłudzaczem świadczeń od innych (złodziej złodzieja rozumie najlepiej) Odpowiedz Link Zgłoś
ciuciumorales Re: ręce opadają 21.09.12, 10:44 Najwiekszym pasozytem to jest ZUS Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: ręce opadają 21.09.12, 12:09 Ja tylko wykazałem, że ta ich zaradność bardziej się opłaca dla państwa, czyli twoich podatków, niż by nic nie zrobili i zostali z dochodem zerowym. Jesteśmy cywilizowanym narodem i musimy zapewnić minimum egzystencji każdemu, kto tego potrzebuje, bo jeśli nie zapewnimy to wtedy jeszcze więcej zapłacimy, co wykazałem w poście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inoino Re: ręce opadają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.12, 13:20 masz dziwny sposób patrzenia - ta zaradność jest oszustwem i cwanactwem - trudno mi zrozumieć że to może mi sie opłacać jeśli będę się zrzucać na cwaniaka który nic nie robi a ma. bycie okradanym teraz ma być dla mnie lepsze niż bycie okradanym w przyszłości? Chcę ci przypomnieć że w tym cywilizowanym narodzie sa ludzie którzy całe życie pracują i niewiele zarabiają a finalnie może sie okazać że ci "zaradni" mają większą emeryturę z podatków tych innych niż ci inni po latach swojej ciężkiej pracy. Pasożyt ma to do siebie że korzyść czerpie dla siebie - i moze jestem w niewielkim stopniu "ucywilizowany" ale wolałbym aby te pieniądze z podatków byly wykorzystane na inne cele (np na edukację dla dzieci z biedniejszych rodzin aby zwiększyć ich szanse na wyjście z biedy). Nie nazywaj takich ludzi zaradnymi - to jest tylko zwykłe oszukiwanie jednego obywatela przez innego. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: ręce opadają 22.09.12, 01:01 To niestety musimy wybrać, czy godzimy się, aby sąsiad zdechł z głodu, a ty obżerasz się kawiorem, czy też ratujemy każdemu życie itd. Na razie w naszej kulturze, kulturze zachodu przeważa to pierwsze, bo to się opłaca, a dlaczego to już napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Zaraza Emeryci z przekrętu IP: *.static.espol.com.pl 21.09.12, 06:22 od dawna wiedzialem ,że krus to zZlodziej ale teraz jestem na 100% pewien. Niezły przekręt i przebicie za 120 zl i nie cnie robienie maja 800 i warsztat pracy do zwrotu!Kiedy zostanie zlikwidowany zlodziejski KRUS i inne zlodziejski przywileje uprzywilejowanych, jak dlugo mamy czekać ! Odpowiedz Link Zgłoś
marek1846 Tak to jest z ekspertami, zwłaszcza wybitnymi. 21.09.12, 07:16 Przeżyć 20 lat na emeryturze za 800 zł miesięcznie, to chyba Rambo albo inny komandos albo komediant. Pomijając sam fakt, że 67 + 20 = 87. Do tego trzeba uwzględnić tych którzy będą wpłacać składki np 30 lat i zemrze im się przed emeryturą oraz tych którzy emeryturę będą pobierać rok, dwa, trzy itd. Tyle, że ekspert zwłaszcza wybitny wie jedno i trzyma się tego kurczowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: Tak to jest z ekspertami, zwłaszcza wybitnymi IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.12, 12:53 Nie do końca. Od 75 roku życia dostaje się dodatkowo zasiłek pielęgnacyjny. A osoba uboga może też starać się w MOPsie o różne zapomogi. Więc przeżyć się da. Odpowiedz Link Zgłoś
kedzier47 fakt 21.09.12, 07:26 faktem ,że tak jest i wszyscy od dawna o tym wiedzą .Tylko mam małe pytanko kto tak wymyślił ,przecież nie miastowy. PSL odkąd jest u władzy nie spieszy się z KRUSEM bo i po co?? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: fakt 21.09.12, 07:29 kedzier47 napisał: > PSL odkąd jest u władzy nie spieszy się z KRUSEM bo i po co?? A PO, w obawie przed utratą większości, też poddała sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fd Emeryci z przekrętu IP: *.lebork.vectranet.pl 21.09.12, 07:34 Teraz wiem dlaczego wprowadzono "waloryzację kwotową " emerytur w2012 roku. Układ Tusk/ Pawlak. Pawlak otrzyma ponad normatywna kasę na KRUS Tusk zyska poparcie przy uchwalaniu bzdurnych ustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
natali8210 Emeryci z przekrętu 21.09.12, 07:42 biednym rolnikom wszystko trudno udowodnić, łatwo natomiast pogonić z zusu kobietę, ktora przerwała wychowawczy bo była w ciąży...Sama znam ronika kosmetyczkę, zakład usług pogrzebowych , sklepową i wielu innych śmiechu warte Odpowiedz Link Zgłoś
fleshless Pawlak nie pozwoli na zwiększenie składki 21.09.12, 07:45 i nawet nie dlatego, że jakoś tam sprzyja kombintorom, tylko dlatego, że to jest niepotrzebne ryzyko oderwania go od koryta. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Pawlak nie pozwoli na zwiększenie składki 21.09.12, 08:03 fleshless napisał: > i nawet nie dlatego, że jakoś tam sprzyja kombintorom, > > tylko dlatego, że to jest niepotrzebne ryzyko oderwania go od koryta. I ostałby mu się - ino sznur; ten od szamerunku strażackiego munduru... Odpowiedz Link Zgłoś
maxixxx Emeryci z przekrętu 21.09.12, 09:04 Po pierwsze jakim prawem napisane zostało "emeryci z przekrętu"?? To jest nielegalne czy legalne?? Bo mi się wydaje, że legalne. Po drugie państwo nie powinno opierać się na sąsiedzkich donosach ale na przejrzystym i jednoznacznym prawie. Skoro wysoce opłacani politycy nie potrafią takiego prawa uchwalać to nie wolno się czepiać ludzi ale tych polityków. Ludzie działają w granicach prawa i nikomu nie wolno oceniać ich motywacji bo moralizowanie zwykle żałośnie wypada dla osób moralizujących Odpowiedz Link Zgłoś
freitag23 Re: Emeryci z przekrętu 21.09.12, 10:31 Dobrze, że ci się tylko wydaje, gdyż albo Ty albo ktoś Ci bliski, jest "emerytem z przekrętu" mającym znajomości w Gminie. O takich "możliwościach" wiedzą praktycznie wszyscy, włącznie z urzędnikami gminnymi. Podobnie jest z dopłatami unijnymi za fikcyjną uprawę ziemi. Na wsiach o takich przypadkach wiedzą prawie wszyscy i wszyscy milczą. Dziś ja a jutro ty i koło się zamyka. Niestety taka jest prawda i taka jest niestety Polska,durniu. Odpowiedz Link Zgłoś
maxixxx Re: Emeryci z przekrętu 21.09.12, 10:57 Gdy zauważysz, że epitetami nic nie wnosisz do dyskusji to zrozumiesz też o czym napisałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Emeryci z przekrętu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.12, 11:24 legalne w świetle prawa - niestety - podobnie jak z paniami które zarabiały na macierzyńskim dokonując rejestracji firmy i opłacając jedną składkę - niestety prawo stanowione jest ponad moralnym ale to wyłudzanie zgodnie z prawem jest nieetyczne. To wyłudzanie zgodnie z prawem jest w istocie okradaniem jednych obywateli przez drugich - a najgorsze jest to że ustawodawcy nie przewidują skutków podejmowanych decyzji a jeszcze gorsze że nic z tym nie robią - to państwo jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: Emeryci z przekrętu 21.09.12, 13:19 A czy pobieranie przez ZUS składek emerytalnych od pracujących w sytuacji kiedy wiadomo jest, że w przyszłości jak ci pracujący przejdą już na emeryturę, to ZUS (ze względu na strukturę demograficzną) nie będzie w stanie im wypłacić nic ponad minimalną emeryturę (równowartość dzisiejszych ok. 800 zł ) i okłamywanie ich że jest inaczej jest etyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
01maciek5 Emeryci z przekrętu 21.09.12, 09:28 W tym ciemnogrodzie wiele się pisze o aferach ,przekrętach,lukach w prawie.A gdzie jest państwo.Kto te chore przepisy ustanawia?Nasi niedouczeni urzędasy po koleżeńsku pozatrudniani w administracji państwowej.Nie mają pojęcia o niczym .Dla nich ważna jest ciepła posadka i dobra zapłata za walenie w ch..a.Nie powinny rządzić partie tylko ludzie wykształceni.Jak ktoś chce partyzantkę uprawiać to niech sami sobie składki płaci ze swoich wypłat.W tym kraju jest samowolka Jeszcze trochę a dojdzie to braterskiej wojny.To wisi w powietrzu ,bo ludzie już nie mają siły w tym dziadostwie żyć.Wprowadzić najlepiej .eutanazje.Wolałbym dać się uśpić jak zdechnąć z głodu w tym dobrobycie zielonej wyspy rządzonej przez wschód i zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Emeryci z przekrętu IP: 176.111.229.* 21.09.12, 09:40 A ilu Cwaniaków pobiera dotację Unijną z podobnego tytułu? Nigdy nie pracowali na tej ziemi, ich Rodziny lub Znajomi zasiewają tam lasek lub inne wymagane przewisami unijnymi zielska. Są ubezpieczeni w KRUS mimo, że praktycznie nic wspólnego z uprawą roli nie mieli. Niektórzy pobierają renty i czekają na emerytury. Znam takich Ludzi. Chwalili się tym. Niektórzy mieszkają w Warszawie i i nnych większych miastach. Nie splamili sie w przeszłości żadną stała pracą. Czy Władze KRUS nie robią dorywczych kontroli tych nieprzemyślanych decyzji swoich Oddziałów? Dlatego i z tych powodów należ wreszcie zreformować KRUS łącząc go z ZUSem. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki124 Emeryci z przekrętu na starość wzbogacą się o 2... 21.09.12, 10:56 Gospodarcze luki prawne dają możliwość oszustw, z których chętnie przedsiębiorcze osoby korzystają.W dobie kryzysu, stosowanie unijnych dotacji, jak też niskich składek KRUS sprzyja złodziejstwu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam bicie piany IP: *.opera-mini.net 21.09.12, 11:53 ema rolnicza to jakies zalosne grosze, nikt nie bedzia cale zycie unikal etatu zeby dostac fryty na starosc... Sprawa dotyczy wąskiej grupy kombinatorow z wiochy a piszecie jakby co drugi tak mogl. A tak w ogole, sto złotych jest ok, tyle powinnismy placic na zus, a nie prawie tysiąc! To nie oni płacą za mało, to my płacimy za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bandulu Emeryci z przekrętu na starość wzbogacą się o 2... IP: *.perr.cable.virginmedia.com 21.09.12, 12:26 Niestety nie wszystko jest takie proste jak opisuje artykul. Przede wszystkim nie wystarczy kupic hektara byle jakiej ziemi za 20k PLN. Aby zostac pelnoprawnym KRUSowcem trzeba miec hektar ale PRZELICZENIOWY. pl.wikipedia.org/wiki/Hektar_przeliczeniowy Poza tym co to za biznes dla kogos pracujacego za granica zalatwienie sobie w Polsce emeryturki 800 zl miesiecznie? Juz lepiej zalozyc sobie wlasna dzialalnosc w UK i placic National Insurance. Angielska emerytura bedzie na pewno wyzsza. Chyba ze mozliwe jest pobieranie dwoch emerytur jednoczesnie, za prace w Anglii i z KRUSu. Ale czy tak sie da? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blues Emeryci z przekrętu na starość wzbogacą się o 2... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.12, 16:00 Przecież pod kątem emerytury to wcale nie jest korzystne. Oszczędzając 120 zł/mc na 6% po 30 latach na koncie będzie suma bliska 100 tys złotych z której odsetki tylko dadzą 500 zł na miesiąc zaś płacąc 120 zł przez 30 lat składek tak na prawdę nie wiemy w jakim wieku przejdziemy na emeryturę ( już raz to zmieniali), nie wiemy ile będzie tej emerytury bo wyliczenia zmieniają się co parę lat, nie wiemy ile będzie wynosiła w przyszłości składka i nie wiemy czy dożyjemy i ile na emeryturze przeżyjemy. Według aktualnych danych to 200tys brutto przez 20 lat ale już netto to tylko 164 tys. Oszczędzając te 120 złotych na lokacie po 30 latach mamy praktycznie pewne 500 zł netto na miesiąc czyli przez 20 lat to kwota 120 tys plus kapitał na koncie 100 tys czyli razem 220 tys netto. Odpowiedz Link Zgłoś
z17 Re: Emeryci z przekrętu na starość wzbogacą się o 23.09.12, 02:21 Artykuł jest w tonie takim, jakby te 800 zł brutto było warte tyle, co 800 euro netto. Ktoś kto ma tyle kasy żeby kupować hektary (zwykle przedsiębiorca), jeśli rejestruje się w KRUS to nie robi tego z myślą o groszowej emeryturze. Prawdziwe powody są dwa: bieżące odciążenie w składkach ZUS (120 zł/m-c zamiast 1000 zł/m-c) oraz państwowe ubezpieczenie zdrowotne na starość. Emeryturę (godziwą!) tacy ludzie załatwiają sobie inaczej. Problemem nie są cwaniacy ubezpieczający się w KRUS, bo ich jest mało, tylko rzesza mieszkańców wsi stanowiąca gros uczestników tej instytucji. To do ich krusowskich biedaemerytur dokładamy z naszych podatków 15 mld zł rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
papanpan Emeryci z przekrętu na starość wzbogacą się o 2... 21.09.12, 16:44 AAA.... Ziemię orną w okolicy Warszawy tanio kupię... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hummer Re: Emeryci z przekrętu na starość wzbogacą się o IP: *.pools.arcor-ip.net 04.11.12, 13:10 Komuchy komuchom zgotowaly ten oplacalny przekret. Bogacic sie na innych a nie narobic sie. Za nimi poszli inni.... Odpowiedz Link Zgłoś