Dodaj do ulubionych

Elektrim po 11 PLN

IP: 213.241.42.* 09.04.02, 09:45
Jeszcze niedawno, większość renomowanych banków inwestycyjnych wyrażała swoją
opinię, że Elektrim jest wart 11 PLN i jest to wartość jak najbardziej
poprawna.
Obecna wartość giełdowa Elektrimi to 100 mln EUR. Czy to nie za mało...
Nawet jeśli ELE pójdzie za 400 mln EUR to jeszcze ma ponad 700 mln PLN w kasie
na spłatę zobowiązań.
Więć cała energetyka pozostaje "czysta" a wartość energetyki to ponad 300 mln
USD. Stąd rachunke jest prosty, że Elektrim powninien być warty 3 razy tyle.
Mogę z każdym polemizować na ten temat i wdać się w bardziej szczegółową
dyskusję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rycho Re: Elektrim po 11 PLN IP: *.acn.pl / 10.133.128.* 09.04.02, 23:32
      Jeżeli masz takie zdanie to zainwestuj całą kasę w Elektrim.Jeśli tego nie
      zrobisz to znaczy,że sam siebie nie możesz przekonać.
      • Gość: Johnsone Re: Elektrim po 11 PLN IP: 213.241.42.* 10.04.02, 10:06
        I tak zrobiłem, wpadłem na ścieżkę cenową, która sprowadziła cenę akcji ELE do
        4,3. Średnia moja cena do 5,5...
        Muszę Ci powiedzieć, że nie tylko zainwestowałem swoje wolne fundusze,
        zaciągnąłem równię mały kredyt...
        Czas pokaże kto miał rację...
        • Gość: Rycho Re: Elektrim po 11 PLN IP: *.acn.pl / 10.133.128.* 10.04.02, 19:04
          Życzę Ci dobrej inwestycji.Takim posunięciem pokazujesz,że sam wierzysz w to co
          mówisz.Pozdr.
          • Gość: Rycho Re: Elektrim po 11 PLN IP: *.acn.pl / 10.133.128.* 23.04.02, 22:42
            I co z tym Elektrimem?Dylemat masz dosyc duzy.
    • Gość: naiwny Re: Elektrim po 11 PLN IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.04.02, 01:25
      sorry mistrzu ale uważam że obecnie Elektrim to już raczej przeszłość
      Faktem jest, że jak wezmą go inni (wierzyciele) to już bedzie nie jeden ale kilka , a te twoje akcje bedą warte jeszcze mniej. Daj Boże żeby pozostała przy nim energetyka, bo w przeciwnym razie to powiedzmy tak, będziemy mieć może coś w rodzaju funduszu inwestycyjnego w którym nie będzie środków aby w coś zainwestować.
      Ja sam też trochę na nim straciłem, ale zostawiłem sobie kilka sztuk z sentymentu do tej firmy. Może kiedyś je zablokuje i pojadę sobie na walne. Wtedy zobacze kim to trzeba być aby taką spółkę spuścić na samo dno. :-)
      pozdrowionka

naiwny
      • Gość: eskimos Re: Elektrim po 1,1 PLN IP: *.chello.at / *.chello.at 24.04.02, 21:13
        Maly przecineczek i mozemy rozmawiac.
        • zwyczajny Kupujcie Elektrim, bo juz slychac, ze 26.04.02, 12:35
          sie nie oplaca, bo zbankrutuje...a to najlepszy znak, ze bedzie inaczej.

• Gość: Gracz Re: Elektrim po 11 PLN IP: *.bielsko.msk.pl 27.04.02, 12:36
      Podejrzewam,że posiadasz trochę ELE po znacznie większych cenach i marzysz, aby
      wzrósł. Może i trochę wzrośnie, chociaż jeżeli za kombinację z jakąś firmą
      wziął się Kostrzewa, to raczej nic dobrego dla tej firmy nie wyniknie. Ten
      pogląd podzielili zagraniczni inwestorzy, wydalając ELE panicznie. Pomyśl co
      sie stało z Optimusem, jak się za niego wzięło BRE. Nikt nic nie wie, a cena
      najniższa w historii. Ja myślę, że teraz rozpocznie się straszenie nawzajem
      przez obligatariuszy oraz BRE, przy czym BRE ma tę przewagę, że może sterować
      informacjami. Potem Kostrzewa wyssie Erę za psi grosz i sprzeda Niemcom,
      zarabiając na tym tyle,że pokryje to jego straty na akcjach. Straci Elektrim
      oraz jak zwykle cała rzesza drobnych akcjonariuszy, ale to Wojtuś ma w dupie,
      bo nawet jak jego bank straci reputację (czy ją kiedykolwiek miał), to on i tak
      ma zapewnioną posadkę w Comerzbanku, a może i w DT. Reasumując raczej bym
      Elektrimu unikał.
      • zwyczajny Gra na zniżkę akcji może mieć na celu 27.04.02, 16:31
        przejęcie kontroli nad Elektrimem, bez doprowadzania jego do bankructwa. W takim
        razie po objeciu kontroli BRE może pomoc ELE. Poza tym dzialanie na szkodę spólki
        jest karalne, wiec musza troche uważać.

W sumie wydaje mi się, ze można zaryzykować po 3-4 zl.

Pozdrawiam

Gość portalu: Gracz napisał(a):

> Podejrzewam,że posiadasz trochę ELE po znacznie większych cenach i marzysz, aby
        >
        > wzrósł. Może i trochę wzrośnie, chociaż jeżeli za kombinację z jakąś firmą
        > wziął się Kostrzewa, to raczej nic dobrego dla tej firmy nie wyniknie. Ten
        > pogląd podzielili zagraniczni inwestorzy, wydalając ELE panicznie. Pomyśl co
        > sie stało z Optimusem, jak się za niego wzięło BRE. Nikt nic nie wie, a cena
        > najniższa w historii. Ja myślę, że teraz rozpocznie się straszenie nawzajem
        > przez obligatariuszy oraz BRE, przy czym BRE ma tę przewagę, że może sterować
        > informacjami. Potem Kostrzewa wyssie Erę za psi grosz i sprzeda Niemcom,
        > zarabiając na tym tyle,że pokryje to jego straty na akcjach. Straci Elektrim
        > oraz jak zwykle cała rzesza drobnych akcjonariuszy, ale to Wojtuś ma w dupie,
        > bo nawet jak jego bank straci reputację (czy ją kiedykolwiek miał), to on i tak
        >
        > ma zapewnioną posadkę w Comerzbanku, a może i w DT. Reasumując raczej bym
        > Elektrimu unikał.

• bigbrada Re: Elektrim po 11 PLN 28.04.02, 09:08
      A ja znam wyceny Elektrimu po 70 zł :))))))
      Wszystko to bzdety.
      Kurs Elektrimu wynosi 3,08 i taka jest wycena giełdowa.
      Prezes Kostrzewa chciał przechytrzyć rynek i skupował Elektrim po około 9 zł
      myśląc, że tanio przejmie aktywa telekomunikacyjne.
      Coś mi się wydaje, że się przeliczył i Bre poupycha te akcje po 9 zł po
      spółkach zależnych i dopiero tamte wykażą stratę.
      Zresztą po kiego wałka brał po 9 jak bez tego sztucznego popytu bez problemu
      wziąłby 2-3 razy taniej? BRE zapłaci za to swoimi notowaniami -tylko nasze
      durne OFE i TFI przejmują pakiety od pozostałych i spadek BRE jest relatywnie
      mały.
      Przypomina się też historia BRE z Optimusem.
      A prawda jest taka, że jak w Polsce jest przeprowadzana upadłość to syndyk z
      ekipą tak ją przeprowadzają, aby trwało to jak najdłużej, aby jak najdłużej
      brać wynagrodzenie i aby się obłowili wszyscy znajomi.
      Dlatego wyceny analityków siedzących w swoich biurach przed komputerami i
      dłubiących sobie w excelu, można od razu wyrzucić do kosza.
      Wiedzą o tym mądrzejsi ode mnie i dlatego wywalają Elektrim.
      Na pewno będzie odbicie, ale 95 % inwestorów będzie w plecy, bo naprawdę ciężko
      trafić w krótkoterminowe dno, a trzeba się trzymać prostej zasady " ucinaj
      straty i pozwalaj rosnąć zyskom".
      Sam w tym roku dokonałem tylko 1 inwestycji w akcje i po spadku 8 % wyrzuciłem
      pakiet( z żalem). Straciłem 8 %, a mógłbym 40...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka