Gość: Ortman IP: *.crowley.pl 10.10.04, 18:21 hmm ... zgadzam sie picie wina to przepijanie zycia ...: "Jak wyliczył Datamonitor, w 2003 r. Brytyjczycy wypili 16,6 l wina na osobę, o prawie trzy lata więcej niż cztery lata temu" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: el-dyrak .. i to przepijanie na kredyt IP: 67.71.26.* 10.10.04, 18:31 bo..."Czwarta pożyczka przypadła Niemcom (27,4 l)". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br Re: Europa kocha wino IP: *.ipt.aol.com 10.10.04, 18:37 Czy to nie przypadek, ze srednia zycia Francuzow jest najwieksza w Europie? Zakladajac, ze styl zycia maja podobny do innych, to moze wlasnie ogromne spozycie wina i serow tak na te ich dlugowiecznosc dziala? Zreszta kieliszek wina czerwonego do obiadu jest bardzo zalecany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzichu Europa kocha wino IP: *.sympatico.ca 10.10.04, 18:38 "Bo od picia wina ptaszek jak sprezyna, a od picia wodki, rozum bardzo krotki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br Re: Europa kocha wino IP: *.ipt.aol.com 10.10.04, 21:16 Tak. A piwo rowniez razem z winem jest dobre dla zdrowia, pod warunkiem ze nie jest spozywane w nadmiarze. Mowiac po ludzku kufel dziennie, a nie skrzynka. "Pijmy piwo poki zyjem, po smierci sie nie napijem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoeT 1 - 2 kieliszki wina 4x w tygodniu przedluza zycie IP: 5.5R* / *.ext.ti.com 11.10.04, 01:26 Kilka razy juz publikowano wyniki badan wplywu alkoholu na dlugosc zycia. 1 - 2 kieliszki wina 4x w tygodniu przedluza zycie mezczyzny, 1 kieliszek 4x w tygodniu przedluza zycie kobiety. Trzy kieliszki dziennie lub wiecej skraca dlugosc zycia. Sondaz Gazety nie dawal takiej mozliwosci. Rzeczywiscie - obyczaj picia alkoholu zalezy od kraju. W Polsce pilem niewiele wina. Bedac w Stanach w Teskasie przestawilem sie glownie na wino czerwone pijac go zgodnie z zaleceniami wynikajacymi z badan lekarskich, 1 - 2 kieliszki wina cztery razy w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert gdyby liczyc jabole i nalewy to jestsmy 1 w Euro.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 22:19 ja robie wino sam i pije codziennie szklaneczke , kulturalnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owoce leśne ruulez TO OLACY KOCHAJĄ WINO IP: *.pl / 82.160.98.* 10.10.04, 22:50 na przykład owoce leśne za 6 zł <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smakosz Re: TO OLACY KOCHAJĄ WINO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:14 Nieprawda ! najlepszy jest "Sen sołtysa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: Europa kocha wino IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 10.10.04, 23:12 Zwłaszcza Włosi trochę przystopują z piciem wina - do 2008 r. spożycie spadnie do 46,6 l na osobę. ??? Skad to mozna wiedziec, jakie bedzie spozycie wina we Wloszech w 2008 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hohoho Re: Europa kocha wino IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.10.04, 23:48 Każdy, kto co nieco wie o statystyce i błędach pomiarowych i obliczeniowych, może wybuchnąć zdrowym śmiechem na te dane dotyczące kilku lat do przodu. Trzy cyfry znaczące! Łoł! Łomatko! Hehehe. To pewnie Eurostat im to wyliczył. Dziennikarz piszący artykuł nie potrafi oddzielić ziarno od plew, bo zapewne bał się matematyki. Agencja podała 46,6 litra w 2008. Rzecz święta. Hehehe. O, jedzie mi tu czołg? Odpowiedz Link Zgłoś
zenobiab Re: Europa kocha wino 11.10.04, 00:01 Ciekawe czy nas Polaków też obliczali i czy "jabola" policzyli Niedaleko pada Polak od jabola :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quark Polecam wino chilijskie, naprawde znakomite! IP: *.union01.nj.comcast.net 11.10.04, 01:04 Ostatnio przebojem sa tez wina australijskie Shiraz oraz wina ze zmrozonych winogron zimowych. Sa naprawde znakomite. W Kanadzie sa do kupienia wina ze zmarznietych odmian jablek. Nie ma to nic wspolnego z polskim jabcokiem, jest to trunek o nieprzecietnym smaku i mocy. Wspanialy dodatek do deserow. Niestety cena jest tez unikalna, poniewaz jest to produkcja typowo domowa robiona zaledwie na kilkadziesiat do kilkuset butelek rocznie. Mimo wszystko polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matt Re: Europa kocha wino IP: 4.26.61.* 11.10.04, 02:25 Dolaczam sie do wypowiedzi kolegi z Texasu, mowiac: nie ma jak czerwonw wino. Odkrylem ten skarb wiele lat temu w Kalifornii (choc w Polsce pilem wodke i sikacze)i przy moich stalych problemach brzuchowych ten niebianski trunek pomogl mi wrocic do zdrowia. Pijcie bracia i siostry dobre wino a nie rozwodniony Egri Bikawer, zwlaszcza kiedy jecie tluste, z sosami jedzenie. (najlepiej tlustego unikac). Tak czy owak, zachecam Was do przestawienia sie na wino (tylko czerwone, bo biale produkuje kwasy)i zycie do Was wroci, tak jak i do mnie, czego dowodem jest ten list. PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzat waldek Re: Eskimosi kochaja Tran, Polacy nie IP: *.dsl.mdsnwi.ameritech.net 11.10.04, 03:02 Sugerowany wniosek: polacy sa zacofani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybinka Re: Czyli idąc za redaktorzyną: Europa != Polska IP: *.acn.waw.pl 11.10.04, 04:51 Czyli idąc za redaktorzyną: Europa != Polska, bo Europejczycy lubią wino, zaś Polacy nie lubią wina. Wobec tego jesteśmy Azjatami, bo ieszkamy na wschód od Europy, zaś na wschód od Europy jest Azja... Zapewne więcej wina od nas piją Finowie i Islandczycy oraz Szkoci i Norwegowie... Itp... Ale niech tam - na zdrowie - In vino veritas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mwangi Njagi Poland = Vodka IP: *.cable.mindspring.com 11.10.04, 06:19 I beg to differ in opinion... It has been proven scientifically that there is more Vodka in a pole's blood than any other nation in the world. Wine is just like soda for poles!!! So being cultured and all is the antonym of poland and it's culture. There is no better song to describe polish cultural heritage than "Pijemy (wodka) za lepsy swiat...." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient102 Winko wcale nie jest takie zle IP: *.ccs.itd.umich.edu 11.10.04, 06:25 Przynajmniej od winka bebech nie rosnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dópa Re: Winko wcale nie jest takie zle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 06:56 WINO NAPOJEM ZYDOKOMUNY I MASONERII JEST! VIVAT MOCNE TRUNKI I ROMEK GIERTYCH! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek a czym oni to wszystko przepijają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 07:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze Sztokholmu Re: Winko wcale nie jest takie zle IP: 192.36.190.* 11.10.04, 13:57 Mieszkam w Szwecji, tu wino tez zdecydowanie wypiera inne trunki, nie ma "proszonego obiadu" bez wina. Spozycie wina wzroslo poza tym zdecydowanie od chwili kiedy wprowadzono na rynek dobre gatunki win w trzylitrowych pudelkach z kranem. Ulatwia to wypicie kileliszka nawet w ciagu tygodnia kiedy nie bardzo ma sie ochote na wypicie calej butelki. Wladze grzmia na alarm - spozycie alkoholu wsrod osob samotnych, zwlaszcza kobiet w srednim wieku zdecydowanie skoczylo på wprowadzeniu do sprzedazy "boxvin".Nic nie zastapi kieliszka dobrega wina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viking Re: Europa kocha wino IP: *.elisa-laajakaista.fi 11.10.04, 07:18 mam wrazenie , ze ten tekst jest napisany przez kogos po kilku lampkach mocnego Porto :) poprawcie te bledy stylistyczne!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ańa Re: Europa kocha wino IP: *.it-net.pl 11.10.04, 07:53 Badania są ewidentnie zakłamane, jak to możliwe, że kraj w którym degustacje wina odbywają się na każdej parkowej ławeczce nie znalazł się w ścisłej czołówce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek/z Zabrza/ Niech ceny wina bedą realne IP: 212.106.128.* 11.10.04, 09:06 Wystarczy pojechac do tych winiarskich krajow. Tam wino jest tanie, a u nas ? Posrednicy chca wraz z Panstwem zarobic tyle, ze kogo stac na stale smakowanie? Ja jezdze co roku na swieta wina i wtedy mam mozliwosc korzystania z rozkoszy picia tego trunku, co nawet lekarza zadziwilo, bo po zawale odrzucilem wszystkie jego lekarstwa i pije czerwone, gronowe. Skutek jest i do tego jaka radocha!Jakie bogactwo smakow. A mimo wszystko Zabojady robia to najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Niech ceny wina bedą realne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:37 Po wejściu do uni wina trochę staniały, ale trwało to 3-4 tygodnie, pózniej stopniowo corac drożej i drożej, moje ulubione wina zdrożały o 8-10,zł, Teraz jest drożej niż było przed wejściem do Unii.Może to ktoś wytłumaczyć ? Ja też preferuję francuskie, chociaż zależy od rocznika, odkryłam na nowo wina hiszpańskie, włoskie to tylko białe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Europa kocha wino IP: *.ely.pg.gda.pl 11.10.04, 09:38 Dlaczego te wina są u nas tak drogie???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Europa kocha wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 09:47 Pytanie dlaczego włoskie Barolo 5 czy 6 letnie w Austrii czy Niemczech kosztuje 60 zeta, a w Polsce w sklepie winiarskim (w markecie nie spotkasz) ten sam rocznik i producent kosztuje 160. Taka była różnica 3 lata temu i mam wrażenie, że po wejściu do UE nic się nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Europa kocha wino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 09:55 Ja tam wolę polskie tanie wina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Europa kocha wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:28 Tanie polskie "wina" to nie są wina, to napój owocowy, alkoholowy. Do wina upodabnia go tylko kształt butelki. Kiedys w Polsce "robiło" sie wina, ale to odległe czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jachu Re: Europa kocha wino IP: *.pawlowice.sdi.tpnet.pl 11.10.04, 11:30 Popieram picie wina,dopiero wtedy będziemy europejczykami,kiedy bedziemy pili więcej wina niż wódki i piwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Europa kocha wino IP: *.man.olsztyn.pl / *.man.olsztyn.pl 11.10.04, 12:01 Ja sie nie zgadzam z ta opinia polacy tez lubia wino ale polskie "ja bol" rocznik bieżacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Kocham winko IP: 217.11.142.* 11.10.04, 12:06 Uwielbiam wina wytrawne zaróno białe jak i czerwone.. mój mężczyzna jest takim samym konesrem jak ja. Do kazdego dania albo leciutkie rózowe, czerwone, serki pleśniowe, winogrona bałe wytrawne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: Europa kocha wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 12:18 Ja też kocham wino, inne alkohole to plebejska recepta na oderwanie się od rzeczywistości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metyl JA UWIELBIAM PŁYN CHŁODNICOWY. Kolega IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 12:41 znowu pija płyn do spryskiwaczy, Józek, mój kuzyn destylije przez chleb nasz powszedni denaturat. A wino? Kto by to świństwo pił.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: JA UWIELBIAM PŁYN CHŁODNICOWY. Kolega IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:31 Kolego, pomyliłeś strony, tu jest dyskusja o piciu wina, poszukaj strony o alkoholikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metyl Każdy normalny Polak jest wstrząśniety faktem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:40 zbyt małego spożywania wina wśród rodaków. Ja tylko chciałem podkreślić, że w różnorodności delektowania się napojami zawierającymi alkohol zawarte jest piękno oraz pojęcie swobody wyboru własnej drogi rzucania pawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka Re: Europa kocha wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 14:26 No ale sa tez przyzwoite taniutkie winka jak Egri, czy nawet Sophia, choc wole juz Egri Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jumek Zielona Góra kocha wino!! IP: 80.55.194.* 11.10.04, 14:58 i coraz więcej osób zaczyna je robić dla własnego użytku! przyjedźcie na Winobranie w przyszłym roku we wrześniu to sami zobaczycie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx A GDZIE SA DANE DOCZYTACACE POLSKI? IP: *.crowley.pl 11.10.04, 15:41 gazeta Wyborcza nie od dzis stara sie przyprawic na geby prymitywow. Tymczasem odnosze wrazenie ze do polskich prymitywow zaliczaja sie przede wszyskim tendencyjni dziennikarze GW. Odpowiedz Link Zgłoś
niki27 Re: A GDZIE SA DANE DOCZYTACACE POLSKI? 11.10.04, 17:44 Ja też Ci zadam pytanie: gdzie w tym artykule znalazłeś stwierdzenie, że Polacy to prymitywy? Sam jesteś prymityw, plując na dziennikarza, który nie dał Ci do tego powodu. Pomyślałeś, że firma Datamonitor np. nie ujawniła dziennikarzom danych dot. Polski? I co, sami je mieli sobie zdobyć? Jasne, dziennikarz to jest taka uniwersalna maszynka, która i badania sobie zrobi, i każdą dziedzinę wiedzy zgłębi, i jeszcze znjadzie czas, żeby wszystko na papier przelać... PS. Jak Ci się giewu nie podoba, to po co przyłazisz na to forum? Masz Onet, masz Interię. > gazeta Wyborcza nie od dzis stara sie przyprawic na geby prymitywow. > Tymczasem odnosze wrazenie ze do polskich prymitywow zaliczaja sie przede > wszyskim tendencyjni dziennikarze GW. Odpowiedz Link Zgłoś