Gość: MISTRAll IP: 212.191.80.* 11.10.04, 13:37 lipnie mala notka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jj Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.skwer / 217.153.142.* 11.10.04, 13:39 dokladnie ! co to ma być ? poważne dziennikarstwo ? nikt w gw nie wie czym się zajmowali ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc gosc Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.roadrunner.nf.net 11.10.04, 14:46 Nagrode Nobla w ekonomii powinni dostac Greespan i Soros. Jeden rzadzi stopa procentowa a drugi okrada ludzi zgodnie radami pierwszego. 1% z tego co ukradna ludziom daja na poparcie zydokomuny. I tak dziala swiat. 70% pieniedzy USA jest wlasnoscia mafii zydowskiej. Ten Nobel to tylko dla zamydlenia oczu tym co nic nie rozumieja z ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masa Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 19:48 A co z Ciebie za ekspert, że się tak autoratywnie wypowiadzasz. Jak to zbadałeś? Jakieś brednie prawdziwego Polaka. Rzygać mi się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: To Urban dostał Nobla! IP: *.wpia.uw.edu.pl 11.10.04, 18:22 To Jerzy Urban dostał Nobla. Przeczytaj: www.prawica.net/modules.php?name=News&file=article&sid=773 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruisenor Noble z ekonomii przyznane - ale za co? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.10.04, 13:42 Co to za wiadomość, która podaje tylko nazwiska noblistów, a nie podaje chociażby zakresu tematycznego badań, za które nagrodę otrzymali. Samo stwierdzenie że z ekonommii nic nie mówi. Onet.pl prezentuje taki styl wiadomości już od dawna, ale żeby Gazeta??? Buuuuuu, wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bustaw Re: Noble z ekonomii przyznane - ale za co? IP: *.bakoma.pl / 195.136.33.* 11.10.04, 13:49 Wyborcza ignoruje ekonomistów spoza krajów UE. Taka linia polityczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.dyn.optonline.net 11.10.04, 13:56 Pseudonauka i na tyle tylko zasluguje. Jak mozna cos takiego studiowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.pik / *.silesia.pik-net.pl 11.10.04, 14:03 Palant, nieuk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.es.adp.com 11.10.04, 14:50 Tylko tyle masz do powiedzenia. Gdybys znal moje wyksztalcenie, zarobki i mnie zdziwil bys sie ogromnie. Ekonomia to pseudonauka. Zdrowy rozum jest wystarczajacy aby zarobic miliony $$$$$ Odpowiedz Link Zgłoś
nam Re: Noble z ekonomii przyznane 11.10.04, 17:06 witaj Henku! TY masz racje i Twoim "rozmówcy" rowniez maja racje ale kazdy z Was ze swojego punktu widzenia, kazdy mowi to na czym sie znam najlepiej i robi to co najlepiej umie... Ja uwazam ze najwazniejsze w zyciu to wiedziec i rozumiec to z czym sie stykamy, a dopiero potem akceptowac lub nie czyjs poglad, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 19:17 Jesteś cieciem w Stanach i wydaje ci się że pozjadałeś wszystkie rozumy ??? Ekonomia jest nauka i wyobrź sobie że nie zajmuje się takimi kwestiami jak zarabianie kilku milionów dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.es.adp.com 11.10.04, 21:00 A Ty bedziesz bezrobotnym w Polsce po takim zawodzie. Ekonomia nie jest nauka. Nobel byl chemikiem i jakby zyl nigdy nie zgodzilby sie dawac nagrody w tak niepowaznej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieuk Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 14:45 Sadzilem, ze podzial nauka - nie nauka juz zostal dokonany przez Poppera. Brawo Heniek! Ja bym Ci za to stwierdzenie przyznal Order Lenina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.es.adp.com 11.10.04, 14:54 Ten medal to sobie wez sam. Widze ze tracisz czas na pseudonauki. Coz Bozia nie dala zdolnosci to sie studiuje byle co. Mozna stracic cale zycie na glupoty, a potem obudzic sie z reka w nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 19:18 A można tak jak ty cieciować w Stanach. Brawo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.es.adp.com 11.10.04, 19:46 Alez ja nie jestem po ekonomii. Ja mam zawod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Moczulski wow, ale sie naczytalem IP: *.UNI-MUENSTER.DE 11.10.04, 13:56 to dopiero artykul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boom_bum a komu nobel z teologii? IP: *.nsw.bigpond.net.au 11.10.04, 14:25 w koncu to taka sama dobra nauka jak ekonomia :) Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 jak to mala notka? przeciez stoi wyraznie, ze 11.10.04, 14:27 badania maja "ogromne znaczenie". Chyba tylko zdaniem tych laureatow, bo swiat idzie dalej swoja droga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: jak to mala notka? przeciez stoi wyraznie, ze IP: *.uio.no 12.10.04, 09:29 Twoja opinia na temat Nagrody Nobla, ekonomii i swiata jest chyba dosc subiektywna i i nie wydaja mi sie sluszna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fotograf Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.proxy.aol.com 11.10.04, 14:32 a gdzie zdjecia z profilu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Nobel jest , a dynamiki nie ma IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 11.10.04, 14:52 A gdzie ta dynamika ? Chyba w monopolu na kase dla paru facetow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewym okiem Re: Nobel jest , a dynamiki nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 20:44 jasne, a cos ty myslal? kasa sie nalezy tylko tym co ja juz maja. reszta lepiej zeby nie miala bo nie beda chcieli pracowac za glodowe place. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jJay Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.wolka-lubelska.sdi.tpnet.pl 11.10.04, 14:53 tyle to ja sie dowiedzialem sluchajac radia. Znajac nieograniczona wyobraznie dziennikarzy sami byscie cos wymyslili jesli nie macie informacji z pierwszej reki. To jest banner reklamowy czy informacja? a fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Naprawde zasłużyli... IP: *.archeton.pl 11.10.04, 15:20 Jak wynika z powyzszej informacji, uczeni ci rzeczywisci zasluzyli na te nagrode:) Odpowiedz Link Zgłoś
amatil Re: Noble z ekonomii przyznane 11.10.04, 15:40 Tyle mniej więcej napisane jest w komunikacie Banku Szwecji. Przypuszczam, że żadne medium nie poda tak od razu pełnego uzasadnienia nagrody. Zresztą przy innych noblach nie było zaraz po ogłoszeniu dużo więcej napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.es.adp.com 11.10.04, 15:52 Rozumiem ze dzieki tym geniuszom tworzenie polityki monetarnej i fiskalnej państw bedzie znacznie latwiejsze. Wdrozy je nastepny geniusz nauki Busz. Ameryke i swiat wkrotce czeka wiec dobrobyt i swietlana przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rye Re: Noble z ekonomii przyznane IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.10.04, 16:33 Wymyślili bogatym jak lepiej i sprawniej robić w chuja biednych. I nagrodę jeszcze za to dostali. Brawo ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 11.10.04, 19:53 Jak świat światem zawsze jedni byli bogaci, drudzy biedni, madrzejsi i głupsi, słabsi i silniejsi. Jeśli ktoś nie może sie z tym pogodzić, to niech się rzuci pod pociąg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewym okiem Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 20:49 jak swiat swiatem ludzie umierali na rozne choroby wiec po co wymyslac sposoby na ich leczenie. biedni byli sa a byc ich nie musi. a nie sadze zeby ta teoria pomogla sie im wydostac z biedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid Balcerowicz niedoceniony :) IP: *.CHEM.CWRU.Edu 11.10.04, 16:37 okazuje sie, ze pomysl na wielkie reformy w postaci obcinania inflacji przez nalozenie lichwiarskich odsetek na zaciagniete przez ludzi kredyty a nastepnie sprzedaz wszystkiego, co sie ma w domu wystarczy zeby zostac profesorem w ekonomii w polsce. za malo to jednak na nobla. ciekawe dlaczego. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat NAPRAWDE nie wiecie kim sa laureaci????! :-)))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 17:02 To zapiszcie sie na studia ekonomii, ale na jakiejs naprawde dobrej uczelni, takiej jak Wharton School of Economics, University of Chicago lub Harvard. Tam wam wyjasnia co zrobili laureaci, i dlaczego na Nobla zsluzyli. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: NAPRAWDE nie wiecie kim sa laureaci????! :-)) IP: *.dyn.optonline.net 11.10.04, 17:11 Rozumiem ze tam studiujesz. Prosze napisz wiec cos o tym wynalazku, albo cokolwiek z ekonomii co mogloby uzdrowic polska gospodarke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid meerkat kim sa laureaci? IP: *.CHEM.CWRU.Edu 11.10.04, 18:36 tylko napisz cos wiecej niz serwisy swiatowe, bo czytac wszyscy umiemy. wyjasnij nam. moze spytaj ktoregos ze swoich profesorow. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tstein Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.grott.silesianet.pl 11.10.04, 17:30 A co z naszymi wybitnymi ekonomistami? Gdzie Belka, Koodko,Hausner,Balcerowicz i inni specjaliści od ekonomii.Tak cenieni ekonomiści zajęli się polityką zamiast myśleniem.Cóż, jaki dorobek naukowy takie osiągnięcia!Jak się już nic nie potrafi, a przynajmniej niewiele , to ucieka sie do polityki lub na luktatywne posady do ministerstw czy na członków rad nadzorcczych.Mogę się założyć, że żaden z naszych ekonomistów- profesorów nie zostanie noblistą. Chłopcy już dawno przestali sie zajmować ekonomią, przepraszam myśleniem nad filozofią ekonomii.To profesorskie grono, jak już, to co najwyżej czyta i przyswaja teorie przez innych wynalezione.Brawo Polska Myśli Ekonomiczna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.dyn.optonline.net 11.10.04, 17:42 Bo nasza ekonomia opiera sie na innych prawach. Te prawa to jak zamotac wszystko aby wygladalo ze cos sie zmienilo i aby nic sie nie zmienilo, jak zrobic furteczke w przepisach aby mozna bylo cos ukrasc, jak uwiarygodnic wszystko uzywajac pseudostopni naukowych itd.. Poniewaz w roznych regionach swiata dzialaja rozne prawa ekonomii, ta dziedzina nawet jak jest uzyteczna, to ona nie jest nauka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: six Re:Nobel dla Jurka Urbana! IP: *.wpia.uw.edu.pl 11.10.04, 18:20 Nobla z ekonomii dostał Jurek Urban. Przeczytaj o tym tutaj: www.prawica.net/modules.php?name=News&file=article&sid=773 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybinka Re: Przecież to nie jest żadna nagroda Nobla.... IP: *.acn.waw.pl 11.10.04, 18:22 Skoro Nobel jej nie ustalił, no to nie ma czegoś takiego jak Nobel w ekonomii. To zwyczajna nagroda ufundowana przez szwedzki bank. Tak samo można by powiedzieć, że są Noble w muzyce, a przecież nie ma czegoś takiego, choć głupia prasa pisze: muzyczny Nobel... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Ja to bym Nobla dal takiemu ekonomiscie, IP: 208.252.134.* 11.10.04, 19:56 ktory by mi powiedzial jak to zrobic, zeby: a) dobrze zyc b) nie musiec pracowac i c) nie isc za to do wiezienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boom_bum a ja takiemu ktory polozy kres ekonomii IP: *.nsw.bigpond.net.au 11.10.04, 23:40 bo to bedzie oznaka, ze ludzkosc wkroczyla do raju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu555 Re: Ja to bym Nobla dal takiemu ekonomiscie, IP: *.RES.cmu.edu 12.10.04, 03:30 przeczytalem odpowiedzi I prawde mowiac, kopara mi opada z powowdu glupio cynicznych i po prostu wyssanych z palca opinji. ekonomia nie jest nauka? zeby to stwierdzic trzeba najpierw cos o ekonomii wiedziec a ty najwyrazniej bardzo malo a niej wiesz. po pierwsze ekonomia nie jest filozofia, tylko metoda do przewidywania zachowania sie rynku. mowisz ze niepotrzebna ci ekonomia bo masz "zdrowy rozum." ale wlasnie tym jest kazda forma nauki. to rozum spisany przez innych ludzi. to dobrze zorganizowana mysl ludzka. po drogie po prostu sie sprawdza. widzialem na wlasne oczy. na zajeciach, psor. przeprowadzil eksperyment, ktorego wyniki naprawde dokladnie przewidziala teoria. jedna regola ktora ludzie powinni znac to ze dostajesz wynagrodzenie w wysokosci wartosci swojej pracy. wiem ze w polsce komplikuje sytuacje korupcja i mnostwo innych warunkow, ale jesli spojzy sie na srednia, to ta regula sie sprawdza. ludzie gledza caly czas ze bogaci zabieraja biednym, ze ekonomia pomaga bogatym okradac biendych. co?! o czym wy w ogule mowicie. czy bogactwo jest czyms zlym? bo chyba wszyscy chcieli by miec troche kasy, nic w tym zlego. ja juz ktos wspomnial sa biedni i bogaci, w karzdym miejscu na swiecie, w ameryce, japonii, eu tez. w tych krajach mozna zrobic wiele jesli a sie umiejetnosci. mozna z biedy zostac sie bogatym, jest to jak najbardziej mozliwe. wiadomo kazdy zaczyna w innej sytuacji, z innymi umiejetnosciami. ale to mozna przelamac. w polsce jest inaczej po czasami niczego nie da sie zrobic, ale w poruwnaniu z takim krajem jak india czy jakimkolwiek krajem afryki, Polska nie wyglada wcale zle. system edukacji nie jest najleprzy, wiadomo. rzad tez. ale jezeli chcerz, i wlazysz w swoja sytuacje prace, to mozesz sie wyedukawac, zrobic kariere itd. a jezeli nie chcesz pracowac to twoja sprawa, ale nie placz pozniej ze o jaki biedny jestes, ajak od ciebie kradna. kazdy jest odpowiedzialny za siebie. czy myslicie ze w stanach ludzie dostaj kase tak za nic? ze ona po prostu jest, i kazdy ma dostep? nie, jest dokladnie odwrotnie. ludzie zapierdalaja ostro na studjach zeby sie wybic, zeby zabespieczyc przyszlosc. jak ktos nie chce, to przewraca hamburgery, i tyle. jego sprawa. ps: jeden z laureatow nagrody byl nauczycielem mojego wspollokatora w zeszlym roku :) pzdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgradz Re: Noble z ekonomii przyznane IP: 193.109.212.* 12.10.04, 08:57 Panowie Redaktorzy, nieładnie zamieniac podpisy pod zdjęciami (w wersji papierowej) Noblistów, bardzo szanowanych ekonomistów, zresztą. Tan bez okularów to Prescott, a ten drugi to Kydland ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgradz Dygresja IP: 193.109.212.* 12.10.04, 09:40 tak na marginesie. troche smieszna sprawa z tym Noblem. Ci ludzie nalezeli do grupy pionierow nowoczesnej makroekonomii i myslenia o gospodarce. Poza wykorzystaniem nowych narzedzi do rozwiazywania problemow ekonomicznych, polaczyli zaleznosci makroekonomiczne z podstawami mikro. To co zapoczatkowali w latach 70-tych, szybko stalo sie standardem nauczania doktorantow na zachodnich uczeliniach (notabene, w polskich w naprawde malym zakresie) i z czasem mocno pchnelo teorie ekonomii. Szkoda tylko ze Nobla dostali z 30-letnim opoznieniem. No coz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kagan Re: Noble z ekonomii przyznane IP: *.lib.unimelb.edu.au 12.10.04, 13:02 kolejnym szarlatanom... Odpowiedz Link Zgłoś