Dodaj do ulubionych

Rokita pyta o Cargo

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 11:32
Rokita Ty za dużo nie pytaj tylko sie bierz do roboty bo zaraz stracicie cale
swoje poparcie...
Obserwuj wątek
    • Gość: remikane Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 11:36
      Nie często zgadzam się z ludzmi z tego forum ale chyba masz rację. Mnustwo
      komisji śledczych, zero wyjaśnionych spraw a ten szykuje już następną aferę
      przed wyborami parlamentarnymi!!!
      • Gość: Baja Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 12:09
        A co? Moze nie ma racji. Trzeba zniszczyc te pozostalosci komunizmu, gdzie
        jeden pracuje, dwudziestu lezy, a obcym oczywiscie wstep wzbroniony. To
        wszystko za nasze pieniadze!!!
      • Gość: POwiec Re: Rokita pyta o Cargo - i dobrze ! IP: *.uk.ibm.com 17.02.05, 13:23
        Zbyt duzo milionow PKP kosztuje nas wszystkich.
    • jerry.uk nareszcie ktos wyczysci ten gnoj w PKP 17.02.05, 12:22
      PKP to jedna z "czarnych dziur" naszej gospodarki. Dasz im miliard dotacji -
      bedzie malo. Dasz im 10 miliardow tez bedzie malo. Najwyzej dadza podwyzki
      kolejarzom. Podziwiam ze Platforma chce uzdrowic PKP, ale to im raczej nie
      przysporzy popularnosci przed wyborami. Zapytajcie Leppera jaki ma program
      uzdrowienia kolei, powie Wam: "Balcerowicz musi odejsc!" i zaloze sie ze to on
      wygra wybory.
      • Gość: Bodzio CARGO - albo śmierć :-( IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 17.02.05, 12:36
        jerry.uk napisał:
        > Podziwiam ze Platforma chce uzdrowic PKP, ale to im raczej nie
        > przysporzy popularnosci przed wyborami

A po wyborach? Zlikwidują PKP?
        Rokita żadnego problemu nie rozwiąże. Bielecki okaże
        zdziwienie tak jak kiedyś z Ursusem. Niestety największy
        wpływ na naszą gospodarkę będzie miał Balcerowicz.
        Stąd zamiast gonić średnią w Unii będziemy słuchać
        tłumaczeń ; Kryzys na giełdzie w Rosji, krach giełdowy
        w Singapurze, rekonstrukcja systemu bankowego w Japonii.
        Ciekawy jestem co z tego usłyszymy w 2007 roku.
        • Gość: POwiec Bodzio musi odejsc IP: *.uk.ibm.com 17.02.05, 13:15
          od komputera i wziac sie do nauki !!!!!!!!!!
          I wylacz radio bo tam leci Rydzyk ! :-)
          • Gość: kiko Re: Rokita nie ma o tym pojecia!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.mapasoft.krakow.pl 17.02.05, 21:48
            To co proponuje Rokita nie rozni sie praktycznie niczym od tego co proponowal
            Marek Pol. Moze zostawmy Cargo a zastanowmy sie co oferuje Rokita przecietnemu
            pasazerowi. Ano proponuje likwidacje nierentownych linii kolejowych co da
            oszczednosci, jak twierdzi ok. 80 mln zl. Proponuje rowniez zmniejszenie kwoty
            dotacji do przewozow pasazerskich do 300 mln. zl czyli bedzie to mniej niz na
            komunikacje przeznacza miasto Warszawa!!!!! Proponuje rozniez rozbicie na
            samodzielne podmioty spolek powiazanych PKP nie wchodzac w ogole w szczegoly
            jakie to bedzie mialo skutki ekonomiczne np. w sferze podatkowej, czy tez
            podpisywania umow o dostep do sieci i innych.
            Widac ze ten czlowiek kompletnie nie orientuje sie w tej dziedzinie a jedyna
            jego recepta to liberalizowac rynek, podzielic PKP na jeszce mniejsze, zupelnie
            niezalezne od siebie spolki i zmniejszac i tak juz male dotacje budzetowe
            Dalej komentowal tego nie bede.... bo chyba wszyscy wiemy jakie byly skutki
            podobnie myslacych do Rokity w okresie rzadow Suchockiej i Bieleckiego...
    • Gość: Mariusz Pracowałem na koleji, więc wiem jak wyglada. IP: *.hive.is 17.02.05, 12:44
      Pracowałem na koleji przez 2 lata, więc mam wyobrażenie jak wygląda ta
      instytucja od środka. I jeśli ktoś teraz powie mi PKP to tylko dwa słowa
      przychodzą mi na myśl: złodziejstwo i marnotrastwo.A gdy widze strajkujących
      kolejarzy, którzy próbują wmówić,że strajkują dla dobra pasażerów to mi się
      niedobrze robi.Dla jakiego dobra? Przecież do pociągu,w którym jedzie tylko
      kilka osób, dopłacają wszyscy, również ci którzy z powodów bezpieczeństwa lub z
      odrazy do brudu wola jeździć innymi śrpodkami transportu.A tym którzy lubią
      kolej i wierzą,że można coś w niej zmienić polecam artykuł "Kolej,morze i może."
      z obecnego Newsweek'a
      • Gość: anty PKP PKP = zlodziejsto - potwierdzam IP: *.uk.ibm.com 17.02.05, 13:19
        w Olsztynie na dworcu jest taka sytuacja ze czynsze dla sklepikow sa rzedu 900
        zl za 6 metrow kwadratowych miesiecznie !!!!!
        Jedyne co PKP potrafi to pazernie zbierac kase kazdego miesiaca. O tym ze przy -
        20 stopni zima drzwi sa otwarte i PIEKIELNIE zimno nikt nie wie i nikt nie
        czuje sie odpowiedzialny by je naprawic. Oczywiscie rachunki za ogrzewanie
        dworca sA HORRENDALNE !
        Jeden sklepikarz co podniosl glowe juz nie handluje, nastepnego dnia przyszla
        ekipa remontowa i pociela mu sklepik pilami. Tym razem szybko dzialali.....
        Zagrozil ze doniesie na zlodziei wyzej.
      • Gość: Roman Re: Pracowałem na koleji, więc wiem jak wyglada. IP: *.kastelik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 21:11
        ciekawe dlaczego Twoja kariera skończyła się tak szybko.
    • Gość: tralala Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 13:00
      zastanawiajace ze tylko wyborcza pyta o to,
      ze szef uokiku to chyba srodowiska platformy o.
      ze kolejny artykul pana niklewicza ma pare istotnych bledow, ze nagina fakty
      smiechu warte
      i niech nikt nie mowi ze wyborcza jest obiektywna i niezalezna
      • niki27 Jak A, to i B 17.02.05, 13:45
        Wymień, proszę, błędy w tekście i wskaż, w których miejscach są naginane fakty.
        • Gość: tralalala Re: A, B i C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 14:31
          1) jaki monopol ma cargo, jak przewozi 2/3 z 241 mln ton ladunkow ? z tego co
          wiem przewozi kolo 150 - 155
          2) jakie obnizki cen ? w polsce stawki sa nizsze od tych w ue (niemcy) - w
          przypadku rynku telekomunikacyjnego ceny w polsce byly faktycznie znaczaco
          nizsze od tych w ue
          3) nie bedzie obnizek stawek jesli nie bedzie obnizek dostepu do
          infrastruktury. stawki te sa rowne mniej wiecej dla wszystkich. warunki
          platnosci rowniez (w poprzednim tekscie o cargo autor sie pomylil zapewne)

ten tekst bardziej dotyczy pkp plk niz cargo, no ale to szczegol. W poprzednich
          artykulach znalazloby sie jeszcze wiecej rozmijania z prawda. Naprawde nie
          rozumiem, czemu inne powazne gazety tego watku nie podejmuja, skoro jest tak
          zle.

Jeszcze inna sprawa - PO wcale niczego nowego nie proponuje - obecny zarzad PKP
          probuje isc w tym kierunku. Oczywiscie opor zwiazkow zawodowoych blokuje to
          wszystko. Ciekawe jak PO zamierza przekonac zwiazki do tego ? ale to jeszcze
          inna para kaloszy
          • Gość: tralala Re: A, B i C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 14:37
            pomylilem sie w pkt 2: rynek telekomunikacyjny - ceny w polsce byly
            rzeczywiscie wyzsze a nie nizsze niz w ue
          • niki27 Oj, zawiodłem się 17.02.05, 14:52
            Gość portalu: tralalala napisał(a):

> 1) jaki monopol ma cargo, jak przewozi 2/3 z 241 mln ton ladunkow ? z tego co
            > wiem przewozi kolo 150 - 155

Stary argument PKP Cargo. Na całym cywilizowanym świecie, faktyczną wielkość
            rynku mierzy się w tonokilometrach. Kreujesz się na ekserta , a tak podstawowej
            rzeczy nie wiesz?
            Jeżeli będziemy liczyć w tonach, to się okaże, że jedno prywatne
            przedsiębiorstwo ze śląska (PTK i GK SA) ma 20 proc. przewozów. Tylko, że ono
            wozi "kamienie" (intencjonalny cudzysłów) na jednej,
            kilkudziesięciokilometrowej trasie. Zgodnie z danymi UTK i TOR-u, PKP Cargo ma
            9o,38 proc. rynku liczonego w tonokilometrach.
            To jest wartość, która uprawnia do wykorzystania słowa "monopol".

> 2) jakie obnizki cen ? w polsce stawki sa nizsze od tych w ue (niemcy) - w
            > przypadku rynku telekomunikacyjnego ceny w polsce byly faktycznie znaczaco
            > nizsze od tych w ue

Po pierwsze, ceny niektórych usług telekomunikacyjnych w PL są NADALZNACZĄCO
            WYŻSZE niż np. w Niemczech. Ale zaczęły spadać na łeb, na szyję - bo pojawili
            się konkurenci (typu Tele 2) a państwo wymusiło im dostęp do całej
            infrastruktury (choć TP SA stawiała się jak mogła).

Prawa ekonomii są tak samo stałe i niezmienne, jak prawa fizyki. Im bliżej
            modelu konkurencji doskonałej, tym ceny niższe. Sorry, to tak po prostu działa.
            Polecam lekturę najbardziej znanych podręczników ekonomii: Begg, Samuelson.
            Chcesz z nimi polemizować? To wymaga sporej odwagi...

> 3) nie bedzie obnizek stawek jesli nie bedzie obnizek dostepu do
            > infrastruktury. stawki te sa rowne mniej wiecej dla wszystkich.

A Cargo musi płacić za przejazdy awansem oraz wykupować "rozkłady jednorazowe"?
            To tylko jeden z przykłąów.

> warunki
            > platnosci rowniez (w poprzednim tekscie o cargo autor sie pomylil zapewne)

W poprzednim tekście autor cytowął przedstawicieli firm prywatnych, którzy
            twierdzą, że jest inaczej. Skąd wiesz, że oni mówią nieprawdę?

> ten tekst bardziej dotyczy pkp plk niz cargo, no ale to szczegol. W
            poprzednich
            >
            > artykulach znalazloby sie jeszcze wiecej rozmijania z prawda.

Jestem bardzi ciekaw.

> Naprawde nie
            > rozumiem, czemu inne powazne gazety tego watku nie podejmuja, skoro jest tak
            > zle.

Nie wiem, czy to jest poważna gazeta (nie mnie oceniać), ale o Cargo pisze
            dziś "Puls Biznesu". Kolejna kula w płot.

> Jeszcze inna sprawa - PO wcale niczego nowego nie proponuje - obecny zarzad
            PKP
            > probuje isc w tym kierunku.

Z tą różnicą, że PO chce likwidacji spólki-matki, przekazania kluczowej
            infrastruktury do PLK, oddania niektórych torów samorządom albo innym podmiotom
            itp. itd. Ciekawe dlaczego PKP SA przez cztery lata (!) nie potrafiło
            przygotować Cargo, ani Inter City do prywatyzacji?
            • Gość: tralalala Re: piszesz bzdury im. wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 15:44
              1. A czy to takie wazne czym sie mierzy ? Wazne ze konkurencja jest, i jednak
              sobie radzi, wiec jaki tu ma byc monopol? Z tego co wiem, czym mierzyc jest
              przedmiotem sporu i paru kontrowersji. Po mojemu to nie powinny byc ani
              tonokilometry, ani tony, a po prostu przychody z tej dzialalnosci. Jesli Cargo
              ma okolo 5mld, chemtrans chwali sie ze powyzej 1 mld, to cargo na pewno nie
              bedzie miec udzialu >90%, nie znam przychodow spolki z rybnika, ale tez pewnie
              sa przyzwoite.
              2. Czy zdajesz sobie sprawę jakie kwoty przewoznicy placa do pkp plk za
              korzystanie z infrastruktury (jesli juz w ogole placa) ? Ze jest to
              prawdopodobnie najwieksza kategoria w ich kosztach operacyjnych ? Pytanie - czy
              konkurenci "na dorobku" beda sobie mogli pozwolic na obnizke stawek ? Nie
              wierze. Konkurencja - owszem, zagwarantuje obnizenie stawek pod warunkiem
              obnizki stawek dostepu do infrastruktury, oraz tego, ze owi konkurenci beda
              mieli wystarczajacy tabor do tego.
              3. Przyklad telekomunikacji nie do konca mnie przekonuje. Skoro ceny leca w
              dol, ale dlaczego dopiero teraz ? Mnie pasjonuje przyklad gsm, istniejacy od 10
              lat. Prawo konkurencji dziala jakos dziwnie, dopiero od nie tak dawna.
              4. A skad konkurenci moga wiedziec, czy cargo ma gorzej czy lepiej od nich w
              platnosciach za dostep do infrastruktury? Jest ustawa, ktora mowi, ze wszyscy
              przewoznicy musza byc traktowani jednakowo.
              5. Ciekawe czemu ci sami ludzie ktorzy dzis madrza sie w PO, jak rzadzili w
              latach 1997-2001 przeprowadzili dziwny podzial na spolki, ktory dzis chca
              zmieniac. Ciekawe czemu sam pkp sa, ktore chcialo cos zmieniac 2-3 miesiace
              temu, teraz stoi w miejscu. Wiele rzeczy jest ciekawych, a wszystko chyba
              zamknie sie jednym slowem: zwiazki.
    • Gość: kolbet Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 17.02.05, 13:13
      Czytając opinie "ekspertów ds. transportu" nasuwa się tylko jedno pytanie -
      gdzie ci "eksperci" zdobywali wiedzę o transporcie ? Chyba nawet nie w czasie
      przejazdu pociągiem InterCity.. No cóż - podobno na kolei i medycynie zna się
      każdy....
      • szarak54 Re: Rokita pyta o Cargo 17.02.05, 13:30
        Rokita pyta Cargo , a ja pytam Rokitę kiedy będzie komisja do spraw
        PKP.Obserwuję PKP od czasów p. Janika i jego weksli i zapewniam ,że przekręty w
        tej firmie są może jeszcze większe jak w Orlenie.
      • niki27 Logujcie się! 17.02.05, 13:48
        W ten sposób nikt z forum nie będzie wiedział, kto pisze via serwer PKP i jest
        100 proc. obiektywny
      • r306 Re: Rokita pyta o Cargo 17.02.05, 14:07
        Nie trzeba byc ekspertem, aby wiedziec, ze w pociagach jest brudno i smierdzi,
        ze moga okrasc i zabic... Do tego wysarczy wiedza z zakresu szkoly podstawowej
        Panie ekspercie PKP.
        • Gość: Radek Re: Rokita pyta o Cargo IP: 82.160.40.* 17.02.05, 15:33
          Przywaliliscie sie Kradziezy Zabujstw itd . widzicie tylko zlo w koleii . Mowice
          ze tory trzeba zaorac . Ja proponuje wyprawe za zachodnia granice . Przejedzcie
          sie tamta koleja a potem mowcie ze kolej jest zla . Kolej nie jest zla PKP jest
          do dupy . Kolej to jest jedyna madra alternatywa dla smierdzacych passatow
          mercedesow i innych lexusow stojacych w korkach i rozbijajacych sie bo drogowcy
          nie odsniezyli . Nie jestem za PKP bo to chora struktura i uwazam ze najlepiej
          bylo by zamknac wszystkich dyrektorow obecnych i bylych na czas wyboru nowych .
          I przekwalifikowac polowe pracownikow spoleczek PKP . Zatrudnic swierzych ludzi
          przeszkolonych odpowiednio na zachodzi . To moze poprawilo by wizerunek koleji w
          polsce . Bo niestety polska bez koleji to kraj zulu gula ... wszyscy beda sie z
          nas smiac . Powoli zaczynaja rozumiec problem nawet niereformowalni amerykanie .

Radek
          • r306 Re: Rokita pyta o Cargo 17.02.05, 15:40
            Nic nie mam do transportu szynowego jako takiego.
            • Gość: bulon Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.6.broadband3.iol.cz 17.02.05, 15:41
              Amen !
    • Gość: ja Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 17.02.05, 14:11
      "PO chce, by już 1 stycznia 2006 r. grupa PKP SA została zlikwidowana." - juz
      widze kompletna blokade torow. "Ewentualna strata (ok. 300 mln zł) byłaby
      pokryta z dotacji budżetowej." - znowu mamy doplacac do interesu?
    • Gość: Brok Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.w83-115.abo.wanadoo.fr 17.02.05, 14:15
      Panie Rokita! Pan nie moze byc decydentem , Pan nie moze byc wysoko we wladzach
      PO - bo przepadniecie w wyborach! A PKP niech to zrobia inni! Tak bedzie lepiej
      dla Polski!
    • Gość: maszynist Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.ghnet.pl 17.02.05, 14:18
      Panie ROKITA powinien pan zająć się sprawami super marketów które oszukują
      ludzi iniepłacą podatków dla gmin.Co do Cargo to jestjedyna firma w PKPktóra
      przynosi zyski idba o swoich pracowników.Jak przesztrzegają przepisy prywatne
      firmy przewożnicze obowiązyjące na liniach kolejowych wRP to my sami widzimy i
      dochodzimy do wniosku żetam pracuja ludzie nie odpowiedzialni (zwolnieni
      dyscyplinarnie z PKP).Zamiast zając się zcaleniem PKPw jedną spółkę to robi się
      wszytko aby podzielić namniesze i obsadzić je swoimi ludzmi aby wkrótkim czasie
      mogli się dorobić a jak sie okaże ze nie jest opłacalne wycofac się i powedzieć
      ze się ktoś pomylił bez odpowiedzialnośći karnej.Myślę Pan to przeczyta
      iprzemyśli .Pozdrowiena. (Krakus)
      • Gość: bulon Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.6.broadband3.iol.cz 17.02.05, 15:27
        Święta racja Panie Maszynisto. Natomiast pozostałym "ekspertom" doradzam
        podróże nowoczesnymi autobusami z lat 5o-tych (każde koło w inna stronę). Super
        komfort i czystość. A propos czystości w pociagach, i nie tylko, śmierdzi bo
        się po prostu nie myjecie. Pozdrowienia dla wiochy polskiej.
        • r306 Re: Rokita pyta o Cargo 17.02.05, 15:50
          > A propos czystości w pociagach, i nie tylko, śmierdzi bo
          > się po prostu nie myjecie.
          Niemyty pociag tez smierdzi - analogicznie jak czlowiek.

> Pozdrowienia dla wiochy polskiej.
          Pozdrowienia dla mrozkowego emigranta...
          • Gość: bulon Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.6.broadband3.iol.cz 17.02.05, 15:57
            Uderz w stół, a nożyce się otworzą Panie czysty niemrożkowski polaku (niestety
            z małej litery). Pozdrawiam frustracie.
            • r306 Re: Rokita pyta o Cargo 17.02.05, 16:03
              Buahahahahaha. Slodki chlopczyk ;)
              • Gość: bulon Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.6.broadband3.iol.cz 17.02.05, 16:10
                Niestety (na szczęście), z pedałami nie chce mieć nic wspólnego. Papa
                śmierdziuszku !
                • r306 Re: Rokita pyta o Cargo 17.02.05, 16:24
                  Hehe, no i dal sie sprowokowac jak dziecko :) Mowie, ze slodki ;)
        • Gość: niedoszly pasazer Re: Rokita pyta o Cargo IP: 5.1.* / *.uk.ibm.com 17.02.05, 18:36
          co za komunistyczna bezczelnosc ... smierdzi w pociagach bo konduktorzy tam
          chodza z niemytymi zebami! Aha ! i chleja wode ze zlodziejami w nocnych
          pociagach !
    • Gość: wątpiący Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.bait.pl / *.bait.pl 17.02.05, 17:15
      I co znowu zgonie z zasa, jak nie wiesz co zrobić zrób reorganizacje? Czy aby
      mnozenie podmiotów gospodarczych na kolei, nie pogłębiło kryzysu tej branży?
      chyba lepszy i bardziej konurencyjny jest silny podmiot gospodarczy. Fakt
      będzie wówczas mniej stołków do obsadzenia. Genialny godny PO jest pomysł
      pobudznia konkurencji kosztem dotacji budżetowej. a więc pomocników. Toz to
      jawny transfer środków dla prywatnych podmiotów gospodarczych. Boże chroń
      Polsjke przed takimi ekonomistami.
      • Gość: syn kolejarza Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.uk.ibm.com 17.02.05, 18:38
        Rokita doskonale wie co trzeba zrobic: trzeba zrobic konkurencje. Wtedy
        cudownym sposobem wagony beda czyste, bilety tanie, pociagi punktualne i
        BEZPIECZNE !!!!!!!
        Bo bedzie gospodarz czyli wlasciciel. A teraz mamy alkoholikow i zlodziei czyli
        KOLEJARZY.......
    • Gość: Wicia Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 17:42
      Kolej jeszcze nie sprzedana więc mała reorganizacja nie zaszkodzi ?
      • Gość: gk Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.pl / *.miecznet.pl 17.02.05, 18:28
        zlikwidować wogle kolej, są inne środki przewozowe.
    • Gość: ergun Czy wiecie, że przewiezienie tony węgla ze Śląska IP: *.acn.waw.pl 17.02.05, 18:37
      do Szczecina (pociągiem) kosztuje więcej niż transport statkiem tony węgla z Nowej Zelandii do Rotterdamu?
    • Gość: Gośc Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.net.flashnet.pl 17.02.05, 19:27
      Pan A.Furgalski czołowy ekspert PO od spraw transportu już raz kolej reformował
      razem z Ministem Syryjczykiem i coś im ta reforma nie wyszła i dziś znów ma
      nowy świetny plan uzdrowienia transportu kolejowego.Ciekawe,czy wykonanie tegoż
      planu będzie solidne,czy tak jak zwykle tajne wrogie siły staną na przeszkodzie
      aby kolej rosła w siłę, a kolejarzom żyło się dostatniej.Od 15 lat przynajmniej
      trwa bezustanna restrukturyzacja,reforma,reorganizacja, a jak to wygląda na
      codzień wie każdy kto korzysta z usług kolei stary tabor, zaniedbana
      infrastrukura,coraz większy chaos kompetencyjny,kręci się to wszystko już chyba
      li tylko siłą rozpędu.Ale to nic znów mamy nowy świetny plan i parę minut w
      mediach.
    • Gość: adamc Re: Rokita pyta o Cargo IP: 82.160.18.* 17.02.05, 19:57
      panowie wszystko będzie ok jak będziemy mądrzejsi
    • Gość: kirek Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.artcom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 18:37
      Rokita !! To za rządów AWS którego członkiem był wielki znawca tematu o PKP S.
      A.Rokita została wprowadzona ustawa o komercjalizacji i prywatyzacji PKP , z
      firmy która była dochodowa zrobiono tyle spółek córek i nie tylko które
      wyciągają ogromne pieniądze do prywatnych kieszeni . Żaden rząd nie miał i nie
      ma pomysłu na kolej . Jedyne wyjście z tej chorej sytuacji to konsolidacja
      firmy w kilka dużych podmiotów gdzie zlikwiduje się przerost w zatrudnieniu
      ogromnej ilości dyrektorów i rad nadzorczych które kosztują kolei ogromne
      pieniądze , to również ogromna ilość spółek byłych i obecnych dyrektorów która
      wyciąga kasę omijając prawo . Rokita ty na kolei znasz się tak jak byk na
      gwiazdach , w całej UE kolej jest państwowa bo to jest serce gospodarki każdego
      państwa tylko złodziei jest zdecydowanie mniej niż u nas . Na zakończenie
      wierzę , że rokita wyborów nie wygra dla dobra naszego kraju .
      • Gość: Michał Re: Rokita pyta o Cargo IP: *.aster.pl 21.02.05, 09:44
        Skoro na całym świecie kolej jest państwowa to ciekawe gdzie w takim razie leży
        Wielka Brytania gdzie kolej jest prywatna i dzieki temu jest to jedyny kraj w
        Europie, który zatrzymał spadek przewozów pasażerskich, a nawewt w ciagu 10 lat
        od reformy nastapił ich wzrost o ponad 40%. Więc rzeczywiście, nie ma to jak
        państwowe.
        • Gość: xxx Re: Rokita pyta o Cargo IP: 82.160.49.* 21.02.05, 10:31
          moze nie wiesz ale w Wlk. Brytanii zaluja tego kroku. infrastruktura jest w
          fatalnym stanie. prywatni przewoznicy mysla tylko jak najszybciej nabic "kabze"
          a ilosc wypadkow kolejowych po prywatyzacji wzrosla wielokrotnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka