Dodaj do ulubionych

Chińską giełdę zżera pesymizm

IP: *.server.ntli.net 20.02.05, 02:48
silny juan motorem eskportu
no niezle niezle
Obserwuj wątek
    • Gość: Bartek Chińska ekonomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 07:23
      Silny juan - motor eksportu. To tylko chińczycy mogli coś takiego wymyśleć.
      Chińska propraganda działa już na całym świecie. A zwłaszcza w Polsce :-)
      • Gość: chinczak ucz sie balcerowicz, jak by tak slaby zloty to moz IP: 219.131.13.* 20.02.05, 10:13
        mielibysmy lepszy eksport, wieksza produkcje, mniejsze bezroboc i ciag na
        otwieranie buissnesu a tak to mamy co mamy, a chinczyki moga se trzymac kurs
        dolara bo US w ich kieszeni siedzi, to US jest zadluzone w Chinach a nie
        odwrotnie i to nie banka, szybko nie peknie, chyba ze US pomoze interwencja w Koreii
        • Gość: nikt chinczak, a wyjedź ty do Chin już lepiej... IP: *.attu.pl / 85.128.90.* 20.02.05, 18:04
          i przestań obwiniać o wszystko co złe Balcerowicza, bo akurat on najmniej
          winny... Wiara w "siłę" słabej waluty i jej dobroczynne skutki dla gospodarki
          to klasyczna wiara niedouków ekonomicznych. Wieksza produkcja, mniejsze
          bezrobocie i ciąg na otwieranie biznesu mielibyśmy, gdyby nie nieprzerwany
          proces socjalizacji gospodarki, podnoszenia podatków i komplikowania przepisów,
          który postępuje z małymi przerwami od 95 roku... I nie jest to dzieło
          Balcerowicza, tylko kolejnych "wrażliwych społecznie" rządów
          • Gość: miniu Re: chinczak, a wyjedź ty do Chin już lepiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 19:09
            Jak nie jest winny? A kto u nas ustala stopy procentowe? Balcerowicz ma niby
            tylko jeden głos w RPP ale przy głosowaniu 5:5 on ma głos decydujący i wiadomo
            jak głosuje. Wszystkie jego publiczne wypowiedzi są zachętą do napływu kapitału
            spekulacyjnego do kraju. A kto odpowiada za stek bzdur i cyferek wziętych z
            sufitu i wydanych pod nazwą "projekcja inflacji"? Przecież od wielu lat żadna z
            prognoz tego pana się nie sprawdziła.
            W Chinach może są niedouki, ale dzięki takiej polityce prawdziwi inwestorzy
            ciągną do Chin, do nas dzięki książkowej polityce pana B. i spółki - głównie
            spekulanci.
      • Gość: Quicker Re: Chińska ekonomia IP: *.acn.waw.pl 20.02.05, 13:31
        > Silny juan - motor eksportu. To tylko chińczycy mogli coś takiego wymyśleć.
        > Chińska propraganda działa już na całym świecie. A zwłaszcza w Polsce :-)
        Ale w artykule napisane jest ze juan jest na sztywno przeliczany do dolara,
        czyli jest slaby a nie silny ...
        • Gość: misio Re: Chińska ekonomia IP: *.server.ntli.net 20.02.05, 13:53
          no dokladnie z tym ze zalezy w ktorym miejscu i momencie...
          bezposrednio jest napisane wlasnie ze jest silny
          to ze jest tak naprawde slaby to juz trzeba sie wczytac w sens
          autor ma schizofrenie czy nie rozumie o czym pisze?
    • Gość: Atryda a Polacy zżerają chińskie zupki :))))) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.05, 14:00
    • dragger nie rozumiesz, nie pisz nic... 20.02.05, 14:08
      NIe chodzi o to ze silny juan napedza eksport. Chodzi o to, ze rewaluacja juana zmienilaby bilans handlu zagr., jezeli jej nie ma to bedzie jeszcze przez jakis czas jak jest.

Zalozmy, ze jen do dolara to 1:1, handel polega na eksporcie tekstyliow i imporcie maszyn. Mamy rownowage:

Chiny produkuja tekstylia za 1000 jenow. USA kupuje je za 1000$
      Kupuja maszyny za 1000 dolarow - po przeliczeniu na jeny kosztowalo ich to 1000 jenow.

Jezeli teraz dolar umocni sie dwukrotnie wobec jena:
      za te same tekstylia dostana tylko 500$ Natomiast za te same maszyny, musza zaplacic 2x wiecej jenow - czyli moga kupic o polowe mniej.

I o takie zjawisko chodzilo.

Jezeli dolar by sie wzmocnil wobec jena 2x, to przy takim samym handlu
      • tom_ash skuś baba na dziada a niech się Chińczykom noga 20.02.05, 15:11
        powinie;))))
        Jak kolesie mogą mnieć 350 miliardowy (w dolarach) rocznie wzrost rezerw walutowych, to sobie możecie zaklińać nic wam nie pomoże;^) a wynika to raczej z tego, ze juan jest nie dowartościowany inaczej spekulanci nie wymieniali by ''twardych'' walut na juany;^)

''Chińskie rezerwy walutowe są co prawda bardzo wysokie - wynoszą ponad 500 mld USD, ale w przypadku kryzysu mogą bardzo szybko stopnieć. Dodatkowo, przyjmując status quo, czyli utrzymanie się obecnej sytuacji może doprowadzić do wymknięcia się rezerw spod kontroli w drugim kierunku - niektóre prognozy mówią nawet o wzroście rezerw przy obecnym sztywnym kursie 8,28 juana za USD w tempie 350 mld USD rocznie.''
      • Gość: tomek dolar by sie wzmocnil do juana? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 20.02.05, 20:07
        jakby uwolnili juana to od reki po dzisjaszym kursie zamieniam wszystko co mam
        na $ i kupuje juana, bo to juan sie wzmocni a analtycy mowia od 10 d0 20% juan
        bedzie drozszy
    • bush_w_wodzie panie autorze 20.02.05, 17:39
      prosze mi wybaczyc ale sadze ze ten tekst trzeba poprawic a jeszcze lepiej
      napisac od nowa. jesli jest pan otwarty na ostry (aczkolwiek - mam nadzieje ze
      uzasadniony) krytycyzm to prosze zajrzec tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=20701797&a=20815784
      pozdrawiam
    • Gość: pisacz ja pisałem o tym od dawna na tym forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 18:50
      pamietam jak mnie wyzywano ze jestem głupi itd. bo jak to twierdzili niektorzy
      oczywistoscią jest ze w 2030 chiny bedą dominowac nad USA i wszystko bedzie
      made in china, ja pisałem kazdy wzrost kiedys musi bardzo zwolnic lub sie
      skonczyć, do teog przeciez swiat nie bedzie patrzył jak wszystkie fabryki
      przenosi sie do chin a na własnym pdoworku rosnie bezrobocie, przeciez wielkie
      koncerny tez musza dbac i pilnować aby społeczenstwa zachodnie miały za co
      kupowac ich produkty bo przeciez bez zamoznych konsumentow czeka je bankructwo.
    • Gość: tomek TEZ MI SIE TO SPODOBALO - SILNY JUAN IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 20.02.05, 19:57
      hehe
    • Gość: Janie To wszystko dzieki robotnikom z chinskich wsi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 20:06
      Gdyby nie biedni, wykorzystywani i zastraszeni ludzie [czsto dzieci lub
      mlodziez!] poszukujcy srodkow do zycia Chiny nie stawalyby sie taka
      potega....Mysle, ze inne kraje nie powinny bac sie Chin jako ogromnego
      konkurenta na rynkach swiatowych ale pomyslec dzieki czemu [a raczej komu!!!]
      chinskie produkty maja tak niskie ceny w porownaniu do cen np. krajow UE?
      • tom_ash To wszystko dzieki robotnikom z polskich wsi;) 20.02.05, 21:07
        Wyobraź sobie w Europie miedzynarodowy koncern zatrudania robotników i pałci im 200 euro netto miesięcznie, i nie są to najzdrowsze warunki pracy, chemikalia i hałas. I nikt przez kilka lat nie zwalnia się z tego przesiębiorstwa;^) to sie nazwa wyzysk.

Gość portalu: Janie napisał(a):

> Gdyby nie biedni, wykorzystywani i zastraszeni ludzie [czsto dzieci lub
        > mlodziez!] poszukujcy srodkow do zycia Chiny nie stawalyby sie taka
        > potega....Mysle, ze inne kraje nie powinny bac sie Chin jako ogromnego
        > konkurenta na rynkach swiatowych ale pomyslec dzieki czemu [a raczej komu!!!]
        > chinskie produkty maja tak niskie ceny w porownaniu do cen np. krajow UE?
    • Gość: Jimmy Re: Chińską giełdę zżera pesymizm IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.05, 23:23
      Słaby dolar nie równa się silny juan - kurs juan dolar jest sztywny więc jeśli
      dolar jest słaby juan też co napędza eksport

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka