Dodaj do ulubionych

Marynarze- pasozyty zerujace na polskim spoleczens

16.03.05, 10:27
Ponizej wklejam arcyciekawy moim zdaniem watek, jaki kwitnie na forum zona-
dziewczyna marynarza. Poczytajcie prosze, bo jestem ciekawa Waszych opinii na
ten temat. Ja sama przyznam, ze wlos mi sie na glowie jezy jak czytam
takie "madrosci" Pan Marynarzowych.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23611&w=20152601&v=2&s=0
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Marynarze- pasozyty zerujace na polskim spole IP: *.fw.bln.ivbb.bund.de / *.bund.de 16.03.05, 17:16
      Poczytalem. Cos sie Wam chyba pokielbasilo. Jesli ktos placi podatki zagranica
      to nie jest zadnym pasozytem.

Pzdr.
      • Gość: Jarek Re: Marynarze - pasozyty zerujace na polskim spole IP: *.fw.bln.ivbb.bund.de / *.bund.de 16.03.05, 17:30
        troche jeszcze poczytalem i musze Ci powiedziec Kraxa, ze opowiadasz glupoty i
        to straszne. wiesz, tak sie sklada, ze jestem z Gdyni. Znam od dziesiecioleci
        mnostwo rodzin marynarskich (chociaz akurat w mojej rodzinie nikt nigdy nie
        plywal). Dlatego dobrze wiem jak status materialny tych rodzin w ciagu
        ostatnich 10-15 lat upadl. Kto sie zalapie na kontrakt zagraniczny to jeszcze
        jako tako, ale zeby Ci ludzie zyli na jakims super poziomie to nie powiem. Za
        komuny - a to co innego: inne czasy, inny swiat. Nawet glupie
        baltonowskie "dolary", to byla potega, ale teraz. Mysle, ze przemawia przez
        Ciebie zawisc, by nie powiedziec glupia zawisc. Sam fakt, ze po tej calej
        dyskusji zalozylas - i to w takim kontekscie ten watek - niezbyt dobrze o Tobie
        swiadczy. Kazdy, kto pracuje zagranica (marynarz, lekarz, naukowiec, kierowca)
        placi podatki i sugerowanie, ze powinien placic jeszcze w Polsce nie ma zadnego
        uzasadnienia - ani prawnego, ani moralnego. Ktos tam wypisywal jakies bzdury o
        jakiejs rzekomej ustawie Sejmu. No akurat - ciekawe ile umow dwustronnych o
        unikaniu podwojnego opodatkowania musialaby Polska nawet nie renegocjowac tylko
        wypowiediec. Stalaby sie zresta wtedy jedynym chyba panstwem na swiecie, ktory
        by cos takiego zrobil (nie wiem jak sie tu sytuuje Bialorus, Wietnam czy KRLD,
        bo juz na przyklad Chiny Ludowe maja z wieloma krajam umowy korzystniejsze niz
        Polska, np. z USA). Widzisz, umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania maja
        przede wszystkim chronic obywateli danego panstwa, a konkretnie ich dochody i -
        o ile to mozliwe (przewaznie nie, bo zasada jest prosta: tam gdzie zarabiasz,
        tam placisz) - dawac wybor: mozliwosc placenia podatkow tam, gdzie sa nizsze.
        • kraxa Mylisz sie Jarku i to grubo 17.03.05, 10:47
          Uklad o unikaniu podwójnego opodatkowania mówi, ze jesli podatki uiszczane sa
          za granica to w kraju i tak nalezy zlozyc PITA. jesli tego co zostalo pobrane
          TAM jest wiecej niz to co nalezaloby zaplacic w Polsce to nie mozna liczyc na
          zwrot, ale jesli w Polsce nalezaloby placic wiecej to róznice nalezy
          uregulowac. Ja w odróznieniu od Ciebie znam problem nie z opowiadan a z
          autopsji. Natomiast argument ze im sie pogorszylo, nic mnie nie obchodzi- mozna
          zmieniac prace. Na ladzie mozna zarobic znacznie wiecej i byc w porzadku. aha,
          i czy ktos zwalnia z podatków i zusu panie z biedrony, które caly dzien tachaja
          palety za 900 zlotych. To Twoje argumenty sa co najmniej nietrafione/
          • Gość: marinero Mylisz sie Kraxa i to grubo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 11:48
            A może tak zamiast rzucać na kogoś oszczerstwa doczytała byś przepisy?
            Tak się składa, że wobec większości krajów, z którymi mamy podpisane umowy o
            unikaniu podwójnego opodatkowania stosuje się zwolnienie z progresją, tzn.
            zapłaciłeś podatki, w kraju którym pracujesz - nie płacisz podatków w Polsce,
            pod warunkiem oczywiście, że nie osiągasz innych dochodów w Polsce. I ta
            sytuacja dotyczy większości marynarzy. Jeśli ktoś dorabia na lądzie, a ukrywa
            dochody z pływania - wtedy ewidentnie łamie prawo.
            Tu jest to opisane dokładniej:
            marynarze.pl/podatki/podatki.htm
            • kraxa no wreszcie jakas wypowiedz do której mozna sie 17.03.05, 12:25
              odniesc. SBuchaj to dlaczego w przytoczonym linku wszystkie pisza, ze nikt sie
              z plywaniem nie ujawnia. Czego sie boja jeli sa w porzadku? Raz jeszcze
              przytocze casus Danebroga- dunskiemgo armatora, który kilka lat temu przeslal
              do naszego Ministerstwa Finansów pelna liste zatrudnionych u siebie, którym
              mimo dunsim kontraktów zadnych podatków nie potracal. Odbyla sie prawdziwa
              rzez "niewiniatek"
              • Gość: marinero Dania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 15:22
                W przypadku Danii (i paru innych krajów, zdaje się Wlk. Brytania, dokładnie nie
                pamiętam, a nie chce mi się szukać) akurat nie stosuje się zwolnienia z
                progresją, tylko metodę odliczania, tylko że mało kto z pływających o tym
                wiedział (oczywiście w spółkach pośredniczących nikt o takich sprawach nie
                informował), stąd ta rzeź niewiniątek. W dodatku w przypadku Danii okazało się,
                że czasowo zaprzestała ona pobierania podatków od marynarzy pływających pod
                duńską banderą, po to aby duńscy armatorzy nie rejestrowali statków pod obcymi
                banderami. Dlatego było to bardzo bolesne dla tych, którymi zainteresował się
                US, bo nie mieli sobie czego odliczać, plus doszły odsetki karne w znacznej
                wysokości (a wtedy stopy procentowe były bardzo wysokie).
          • Gość: Jarek Czyzby? IP: 160.45.16.* 17.03.05, 15:32
            Niestety, nie masz racji. Bylem w podobnej sytuacji z racji wykonywanego zawodu.
            Podatek pobiera sie zaliczkowo zagranica tak jak w Polsce, to raz. Dwa, na pewno
            jesli podatek placony zagranica jest nizszy od polskiego, to nie ma mowy o
            doplacaniu w Polsce. Fakt, ze w roznych urzedach skarbowych roznie interpretuja
            sprawe skladania PITa. Mi akurat jasno powiedziano - "nic Pan nie musi skladac".
            Sorry, ze kobiety w "Biedronce" tachaja palety za 900 zlotych na miesiac. Taki
            pieski swiat. Teraz - jak sie juz zorientowalas pewnie - pracuje w Niemczech i
            czesto podrozuje miedzy Polska i Niemcami wlasnie pociagiem. Ilu ludzi, ktorzy
            nie maja pracy u nas jezdzi tam, zeby za marne 900 euro pracowac na czarno
            (lamiac nie tylko przepisy podatkowe obydwu krajow, ale jeszcze pare innych
            uregulowan), to po prostu szok. Moze by tak do nich tez sie dobrac (na ogol sa
            ubezpieczeni w Polsce i guzik ich obchodzi, ze to w gruncie rzeczy za Twoje
            miedzy innymi pieniadze)? W mojej argumentacji nie chodzilo mi o to, ze sie
            marynarzom pogorszylo, tylko ze nie jest tak super jak wynikaloby to z Twoich
            postow. No a jesli chodzi o mozliwosc zmiany pracy, to Panie z "Biedronki" tez
            moga to zrobic, nie?
            • Gość: Jarek Uklad o unikaniu podwojnego opodatkowania IP: 160.45.16.* 17.03.05, 15:37
              Acha, i jeszcze jedno. Nie wprowadzaj zamieszania Kraxa, piszac o jakims
              mitycznym "ukladzie o unikaniu podwojnego opodatkowania". Nie ma czegos takiego.
              Trzymajmy sie faktow. Sa przepisy "wewnetrzne" UE na ten temat oraz dwustronne
              umowy miedzypanstwowe. Jak ktos jedzie dajmy na to do Danii (niech juz bedzie),
              to powinien dobrze poczytac, jakie sa przepisy podatkowe obowiazujace konkretnie
              Polakow pracujacych w Danii. Poza tym sa rozne przepisy dla roznych grup
              zawodowych, a w umowach z niektorymi panstwami (np. z USA) i to malo - Wazne
              jest jeszcze jaki masz rodzaj wizy.
            • kraxa jarek 18.03.05, 12:58
              No moga panie z biedronki zmienic na taka w ktorej nadala beda wyciskane z
              ostatniego grosza. amarynarze zmieniaj na kolejna taka, ktora umozliwia
              uchylanie sie. I to mi chodzi -pracujesz plac, bez dywagacji czy Ci sie podoba
              jak Panstwo spozytkuje te srodki. znasz taki system fiskalny, którym objeci nie
              narzekaj i nie widza jego mankamentów? Chodzi o to, zeby przestrzegac prawa,
              albo dokonac jego zmiany.
              • Gość: Jarek Re: jarek IP: 62.154.173.* 18.03.05, 13:11
                No moga jeszcze wyjsc za marynarza (chociaz jak taki zginie na morzu to
                totalnie przechlapane, bo latwiutko mozna odszkodowania nie dostac - kurcze ilu
                sie wsrod nich samobojcow ostatnio namnozylo; to juz moze lepiej za gornika -
                podobny model rodziny, a jak dobrze pojdzie, to jeszcze mozna niezla odprawe
                chapnac jakby co, chociaz praca co najmniej rownie ciezka). Nie, nie ma
                systemu, z ktorego wszyscy by byli zadowoleni, to fakt. A tak na marginesie, to
                pamietam, jak pare lat temu w radio taka jedna glupia baba (wiceminister z MEN)
                bredzila cos w zwiazku z redukcjami liczby nauczycieli, ze trzeba z gory
                przewidywac, kariere projektowac itp., itd. Mi sie zdaje, ze wbrew pozorom to
                paniom z "Biedronki" chyba latwiej "projektowac" kariere niz takiemu dajmy na
                to I-szemu oficerowi na tankowcu, ktory co nieco czasu i wysilku musial
                zainwestowac w swoje wyksztalcenie i cos by chcial z tego miec. No, ale to
                chyba temat na zupelnie inna dyskusje.

Pzdr.
                • Gość: jarek Re: jarek IP: 62.154.173.* 18.03.05, 13:18
                  Acha, znowu jeszcze jedno. Wolalbym, zeby tak zwane panstwo mialo dostawalo jak
                  najmniej moich (naszych) pieniedzy. Wtedy i na ubezpieczenie by starczylo, i na
                  szkoly, i jeszcze na pare innych waznych spraw.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka