monitorpolski Politycy podnoszą płacę minimalną 30.06.05, 22:00 Jeżeli do takich socjalistycznych pomysłów jest przekonana większość posłów, to po co obalano PRL? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo W wielu krajach Unii nie ma pojecia płacy minimal IP: 62.21.204.* 30.06.05, 22:08 minimalnej, a mimo to płace są kilka razy wyższe niż w Polsce. Może kiedyś dotrze do pustych parlamentarnych łbów i bosów związkowych, ze płaca nie zależy od pomysłów paralmentarzystów lub zwiazkowców a od stanu całej gospodarki. Gdyby w Polsce bezrobocie było na poziomie 5 - 6 % a nie 18 % to nikt nawet nie schyliłby się po robotę za 800 czy 900 złotych. W Polsce są rejony gdzie ludzie się cieszą, że za miesiąc harówy mogą dostać 700 złotych, bo dla wilu nawet tej marnej roboty nie ma. Skutek będzie taki, że głupi paralament uchali płacę minimalną na 1.000 złotych, a prezes jednej czy drugiej firmy podejdzie do pracownika i powie : Panie Zdzisiu od jutra pan tu już nie pracuje, poszukaj pan sobie roboty u pani poseł Bańkowskiej, bo mnie na minimalna place dla pana nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fr Re: W wielu krajach Unii nie ma pojecia płacy min IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:55 Nie wiem, w jaki sposób można ustalać płacę minimalną na terenie państwa. Bo wtedy minimalna płaca jest taka sama w Warszawie, jak i w najbiedniejszych rejonach Lubelszczyzny. I później jest zdziwienie, że bezrobocie na tych mniej rozwiniętych terenach nie chce spadać. Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Socjalizm pełną gębą... 30.06.05, 22:15 No i znowu hołota z Wiejskiej wmurowała kolejną cegiełkę w "złotą przyszłość" naszej socjalistycznej ojczyzny... Zaraz będą jeszcze "spółdzielnie socjalne" i zwolnienia z ZUS'u dla rozpoczynających działalnośc gospodarczą... Jeśli doliczyć ogrom kasy jaka się rozchodzi na ubezpieczenia chłopów przywiązanych do ziemi płacących tylko KRUS... Bardzo mnie cieszy ten nowy postępek władców naszej Bucolandii - mam nadzieję że dzięki ich wytrwałej pracy ten chory system pieprznie jeszcze szybciej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bognus Z punktu widzenia finansow panstwowych -OK IP: *.arcor-ip.net 01.07.05, 16:14 moja znajoma za swoja prace otrzymuje pensje mnimalna. Oficjalnie. Reszta jest placona na czarno. W ten sposob pracodawca z pracobiorca oszukuja panstwo nie placac odpowiednich podatkow i ubezpieczen socjalnych. To jest b.czesto praktykowane i poprzez fakt wysokiego bezrobacia pracownicy ida na taki uklad choc na dluzsza mete nie jest to dla nich korzystne (nizsza emerytura, nizszy zasilek dla bezrobotnych). Podniesienie minimalnej placy zlagodziloby ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszechłodzianin Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 30.06.05, 22:21 województwo łódzkie to "ściana wschodnia" ? jeśli już, to ściana płaczu. rozróżniamy zasadniczo płn, płd, wsch, zach i centralną polskę. a Łódź to epicentrum centralnej polski. i proszę to sobie zapamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.fnet.pl 30.06.05, 23:01 "Epicentrum" to miejsce znajdujące się ponad centrum. Nie powinno się używać słów, których się nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.prudnik.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:22 Dlaczego użyłeś/aś określenia "tych idiotów urzędasów?!" sam jestem urzędnikiem , a miesięcznie zarabiam właśnie 849 PLN/brutto (617,39 netto)! Zastanów się, co piszesz!! Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Czy podnosić płacę minimalną? 30.06.05, 22:28 Gość portalu: Damian napisał(a): > Dlaczego użyłeś/aś określenia "tych idiotów urzędasów?!" sam jestem > urzędnikiem, a miesięcznie zarabiam właśnie 849 PLN/brutto (617,39 netto)! Zarabiasz za dużo bo jesteś zbędny, nie rozumiesz tego? 90% należy wywalić bo jesteście po prostu niepotrzebni, nie odpowiadacie w żadnym stopniu za podejmowane decyzje, wasze kompetencje są czasami na poziomie panienki z mięsnego (nie obrażając panienek z mięsnego) - do rozpatrzenia byle formularza potrzeba czasem trzech urzędasów... Siedzisz, pierdzisz sobie w stołek i jeszcze dostajesz za to kasę... Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: Czy podnosić płacę minimalną? 01.07.05, 00:34 Powiedział co wiedział. Akurat często ci z niższymi stawkami, ludzie świeżo po studiach, dużo więcej umieją i mogliby niż ci "zasiedzieli". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:29 Przez pięć lat pracowałam za 1600 brutto na umowie oprócz tego miałam 800 złotych na czarno.Po pięciu latach wysłuchiwania jaka to jest zła kondycja finansowa firmy szef postanowił zabrać mi 400 złotych mogłam się zgodzić albo odejść. Odeszłam, ale jeszcze przez 3 miesiące słyszałam pod swym adresem różne docinki typu czy wiem jakie dziś jest bezrobocie itp.Dziwie się sobie że przez tyle lat zgadzałam się na pracę w połowie na czarno.Myślę że jeśli byłabym sama to dawno bym starała się zrobić z tym porządek.Pracodawcy dobrze wiedzą że jest takie duże bezrobocie że na moje miejsce jest 10 chętnych osób za mniejsze pieniądze. Piszecie o motywowaniu pracowników wydaje mi się że część przedsiębiorców zostało właścicielami firm przez przypadek coś im wyszło była miejsza konkurencja . Często szefowie to ludzie bez poczucia swojej wartości, znęcający się nad pracownikami i w ten sposób dowartościowują się.Powinny być badani przez psychologów. Jeśli myślą że ktoś kto dostaje płacę minimalną będzie kreatywny, chętny do pracy i zmotywowany to proponuję wybrać się jako wolny słuchacz na zajęcia z ekonomi gdzie na pierwszym wykładzie profesor mówi o pierwszych potrzebach i ich zaspakajaniu. Pracodawcą się wydaje że pracownik to zło konieczne, a pensja to im się należy. Ja często słyszałam że skoro mam piękne biuro, duże biurko , komputer i światło to czego ja jeszcze chcę. Inni mają gorzej. Wiem są ludzie któży umierają z głodu, ale jeśli pracuję 8 godzin , często zostawałam po godzinach bo było tyle pracy że dwie księgowe w 8 godzinach dziennie mogły zrobić 3/4 pracy ponieważ był bałagan w firmie i aby dostać istotne informacje trzeba było prowadzić dochodzenie. Ale wracając do tematu musimy wiedzieć o tym, że pracownik który zarabia minimalną płacę myśli w pracy co zje jutro. Pytanie: Czy da się pracować jak się jest głodnym? Politycy mówią o czarnej sferze w zatrudnianiu, czyli oni już wiedzą że coś takiego ma miejsce to może trzeba coś z tym zrobić. Jeśli zaczelibyśmy z tym walczyć składki na ZUS mogły by zmaleć, bo połowa bezrobotnych pracuje na czarno tak samo renciści i emeryci. Prawo polskie jest tak luźne, że można kombinować. Dowiadując się co może zrobić pracownik który nie zgadza się na pensję na czarno usłyszałam w inspekcji pracy,że oni się tym nie zajmują trzeba zrobić zgłoszenie do urzędu skarbowego. Wiedzą państwo co się dzieje dalej ? Ukarany zostaje pracownik ponieważ musi zapłacić podatek dochodowy, bo pracodawca zawsze może powiedzieć że tak bardzo polubił pracownika że daje mu pieniądze które zostały już opodatkowane i są wyłącznie jego i może dawać nawet żebrakowi. Pracownik to taki żebrak. Mój były pracodawca mówił że ma 43 gęby do wyżywienia.Ładni prawda. Godność ludzka to takie wielkie słowa, ale jeśli wchodzi w grę przeżycie mało która osoba myśli o swojej godności.Apel do polityków zróbcie coś z pracą na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Agatko jak Ci było tak zle to już dawno trzeba IP: 62.21.204.* 30.06.05, 22:43 bylo sie zwolnić. Praca w tej firmie na pewno nie była przymusowa. A poza tym twoje zarobki byly 2 - 3 razy wieksze od płacy minimalnej, a tu jest dyskusja na temat placy minimalnej, co ciebie nie dotyczy. Nie wpuszczaj dyskusji na inne tory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ase Pomyśl perspektywicznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:43 Aby firma mogła coś sprzedać to ktoś musi mieć za co jej produkt kupić - nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urszula Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.gliwice.hyperion.pl 30.06.05, 22:52 ludzie co za kraj no i ci daremni ludzie w rzadzie,juz widac pazurki ja sobie ostrza bo zblizaja sie wybory to gra o posadki a nie o Polske!!!!!!!! place nalezy podnosic jak najbardziej ale jednoczesnie obnizyc diametralnie placy tych zlodziei co tylko gadaja i nic nie robia ponad to,a czemu nie moga pracowac po tych samych stawkach jak my ludzie pracy co te bezprodukcyjne tluki robia dla tego kraju no i te przywileje,pora z tym zkonczyc i pozabierac majatki smieciom bo to farsa by inny czlowiek pracowal za600 zlotych a oni oj zgroza aile oni zainwestowali tylko ciagna z nas podatnikow ja mowie wetto!!!!!! nie bede utrzymywac darmozjadow ja by im pozabierac to ilu ludzi przestalo by zyc w nedzy?niech zarobiaja tyle co my a ludzie zakladajacy ineres ale uczciwy to musza kase wylozyc a oni co wylozyli och wiele by pisac,a moze rewolucja i zalozenie grupowania ludzi pracy do boju czy jest ktos chetny? pozdrawiam pracownica, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyzyskiwany Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 23:06 Słuszna decyzja!Czas skończyć z tyranią burżuazyjną,w stylu XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akcimyt@wp.pl Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.delta.furrynet.org 30.06.05, 23:06 NIE NIE NIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 23:08 Trzymała mnie tam tylko kasa. Bardzo mądre moja firma sprzedawała produkty na które mnie z całkiem dobrą pensją nie było stać. Więc jeśli człowiek dostaje 849 brutto to co może sobie kupić. Jeśli jest sam to starczy na czynsz,oszczędne światło,oszczędny gaz dojazd do pracy i pieczywo z masłem. A jak ma rodzinę? Przecież całe życie nie można wegetować. Życie ma się jedno i musimy szanować godnośc ludzką. Potrzebowalibyśmy zmian na wszystkich frontach począwszy od naszych podwórek a kończąc na sejmie ale tego musieli by chcieć wszyscy. Bo nie da się nic zmienić jeśli dużo ludzi kombinuje. Bo to prowadzi do tego co mamy. Uczciwa praca-uczciwa płaca. Wiem możecie myśleć że to takie puste słowa, ale jeśli zabrano by renty ludziom którzy mogą pracować a zostawili tylko tym chorym . Oczywiście orzecznicy musieli by być uczciwi to Państwo mogłoby obniżyć składki ZUS. Emeryci powinni mieć godne emerytury wtedy mogli by odpoczywać a nie pracować żeby móc jeść.Zwolniły by się miejsca pracy. Kto wymyślił staże i wykorzystywanie absolwentów.Edykacja powinna być bardziej praktyczna żeby człowiek który ukończył szkołe mógł odnaleść się w pierwszej pracy. Panie nauczycieli i nauczyciele też powinni być bardziej zmotywowani do pracy przecież uczą młodychn ludzi optymizmu itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g0ph3r Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: 82.160.40.* 01.07.05, 03:01 > jak ma rodzinę? Przecież całe życie nie można wegetować. Trzeba się szkolić, podnosić własną wartość, rozwijać. > Uczciwa praca-uczciwa płaca. Płaca jest taka, ile jest warta. Jakbyś miała fabryke spinaczy i sprzedawała miesięcznie 1500 spinaczy, to byś płakała, że nie możesz ustalić ich ceny na 1zł za sztuke aby mieć z nich 1500 na ręke? A czy jeżeli być była zatrudniona i produkowała dla pracodawcy 1500 spinaczy to też byś marudziła że musisz zarobić 1000 złotych ,,Bo przecież pracowałaś''? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Proponuję pracować za darmo - ZERO KOSZÓW !!!!! IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 23:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 23:16 Tak macie rację podnieść płacę minimalną ! Zmniejszyć płacę w sejmie i prezesom spółek które finansujemy! Dlaczego posłowie mają mieć duże pensje, skoro w naszym państwie jest tzw minimum socjalne. To może dla sprawdzenia niech spróbują żyć przez m-c za minimum socjalne odrazu wiedzieli by co zrobić, żeby było lepiej. Płaca minimalna zmusza do kreatywnego myślenia! Dodać do zupy trzy ziemniaki czy dwa bo jutro też trzeba jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 08:31 > minimalna zmusza do kreatywnego myślenia! Dodać do zupy trzy ziemniaki czy dwa > bo jutro też trzeba jeść. Cena rynkowa ziemniaków to maksymalnie 40gr/kg w okresie zakupu. Niech jedna osoba zje dziennie 0,5kg (bardzo dużo). Na miesiąc daje to łącznie 6zł. Odpowiedz Link Zgłoś
embart Re: Czy podnosić płacę minimalną? 30.06.05, 23:27 to ja bym jeszcze podszedł dalej na miejscu posłów "starających" się o kolejną kadencję: związki zawodowe powinny być obowiązkowe w każdej firmie - nawet najmniejszej, przynależność obowiązkowa i absolutny zakaz dla pracodawców zwalniania związkowca! wtedy dopiero bezrobocie przestanie się powiększać! TFU!!! jeszcze ktoś w to uwierzy i zacznie wprowadzać w życie.... A może ci posłowie którzy nie mają szansy na kolejny wybór obawiają się o swoją przyszłość że jedyna praca jaka będą mogli znaleźć będzie za płacę monimalną więc trzeba ją podnieśc :) Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Czy podnosić płacę minimalną? 01.07.05, 00:07 embart napisał: > to ja bym jeszcze podszedł dalej na miejscu posłów "starających" się o kolejną > kadencję: związki zawodowe powinny być obowiązkowe w każdej firmie Unia wymyśliła tzw. rady pracownicze - pewnie słyszałeś :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleo Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 23:37 krzysztof miklas - komentator sportowy pisuje do "nowego łowiczanina". paskudne rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: timmy Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.it-net.pl 01.07.05, 00:03 Była by to największa głupota jak możemy zrobić!!! Takie działania powodują "schładzanie" gospodarki oraz zwiększanie bezrobocia!!! Nie możemy sobie pozwolić na przejadanie tego potencjału ( wzrot gospodarczy) jaki obecnie mamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Płaca minimalna?? 01.07.05, 00:12 Czy pOsly maja obywateli za idiotow? Przeca kazdy w tem kraju wyraza zyczenie ustalic nie tylko wyzsza place minimalna, ale i ustalic place maksymalna. Na zblizonym poziomie. No, PiSowcy, LSDowcy, LPRowcy i reszta komuchow, na barykady i krzyczec kto bardziej kocha spoleczenstwo !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazeciarz Re: Płaca minimalna?? IP: *.ztpnet.pl 01.07.05, 00:23 na calym swiecie pracownik zarabia czesc tego co wypracuje.Tylko w Polsce idioci wymyslili ze pracodawca utrzymuje pracownikowi inni idioci to powtarzaja.Pracodawca zyje z tego co pracownicy wypracuja.Im mniej placi tym bardziej wyzyskuje pracownikow-wiecej mu zostaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g0ph3r Re: Płaca minimalna?? IP: 82.160.40.* 01.07.05, 03:06 i więcej może zainwestować aby więcej zarabiać więcej zatrudnić ludzi, więcej zarabiać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aronii Re: Płaca minimalna?? IP: *.aig.pl 01.07.05, 08:32 jakoś tego nie widać. Niestety najpierw to trzeba by zacząc od zmiany mentalności pracodawców i pracowników (niestey z naciskiem na pracodawców). Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: Czy podnosić płacę minimalną? 01.07.05, 00:14 urzednicy to mimo wszystko pikus (choc medialny), ale kto ruszy lewych rencistow i po-gorniczych emerytow?? Toz to armia wyborcow Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Czy podnosić płacę minimalną? 01.07.05, 00:16 wuetend napisał: > ale kto ruszy lewych rencistow i po-gorniczych emerytow?? Ich już nie można ruszyć, ich trzeba po prostu wystrzelać :) Odpowiedz Link Zgłoś
israel Oni nie mysla! 01.07.05, 00:21 z wielu moich znajomych (a mieszkam w Warszawie i pracuje w tzw "lepszej" firmie i takich porzadniejszych z nazwy firmach pracuja moi znajomi) rzadko ktory ma normalnie placona pensje. Wiekszosc dostaje kase pod stolem. Wszystko przez wysoki ZUS itd, koszt calkowity brutto pensji jest to prawie 200% pensji netto! Czyli zeby zaplacic pracownikowi 1000 zl pracodawca musi realnie wylozyc prawie 2 tys. Moze gdyby wszelkie ZUSy obnizyc o polowe to po 1. - pracodawcy by placili te oplaty zgodnie z pensjami jakie placa bez ukrywania ich wysokosci, a po 2. moznaby w ten sposob podniesc place o np 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UFO Re ISRAEL IP: *.ztpnet.pl 01.07.05, 00:28 zapoznaj sie z tematem a dopiero potem zabieraj glos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberty Re: Re ISRAEL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 13:28 Przecież się zapoznał. Pracownik zarabiający "na rękę" 1000 zł, kosztuje pracodawcę 1720,02 zł, a jak ktoś "wyciąga" 2 tys.-pracodawca buli 3556,84 zł (www.bankier.pl/narzedzia/kalkulatory/placowy/). Takie są koszty funkcjonowania w "sprawiedliwym społecznie" systemie zorganizowanego złodziejstwa- czyli w "państwie opiekuńczym". Które "opiekuje" się ludzmi tak bardzo, że niedługo z powodu tej "opieki" zabraknie im w ogóle pieniędzy. To jeszcze nie wszystko. Od powyższych kwot netto należy odjąć jeszcze VAT (średnio 15%), akcyzę, różne opłaty, inflację (podatek emisyjny), koszty monopoli (utrzymywanych siłą przez państwo), koszty niewykorzystanych możliwości, koszty świadczeń w naturze (służba wojskowa) itd. To wszystko sprawia, że Polak, nominalnie kosztujący pracodawcę np. 1720 zł, w rzeczywistości ma grosze na życie. Dostaje co prawda jakieś "świadczenia" od łaskawych reketiorów z Warszawy-ale po pierwsze-kiepskiej jakości lub w ogóle niedostępne, po drugie-na warunkach władzy, które mogą być zmienione w każdej chwili. Np. władzuchna oświadcza, że od 2015 r. emerytury ZUSowskie będą o połowę niższe, niż się komukolwiek zdawało. I CO im zrobisz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radical Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.devs.futuro.pl 01.07.05, 01:24 Czemu na takie "gesty" stać rządzących zawsze przed wyborami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Placa minimalna - podajcie mi definicje IP: *.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net 01.07.05, 01:52 zaczac powinno sie od tego po co sie ustala place minimalna. Wydaje mi sie ze powinna to byc kwota umozliwiajaca samodzielne utrzymanie. Prosze mi zatem wytlumaczyc w jaki sposob mozna sie utrzymac za 600 zl netto? Czy ktokolwiek z przeciwnikow podwyzszenia tej kwoty zarabia 600 zl miesiecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g0ph3r Re: Placa minimalna - podajcie mi definicje IP: 82.160.40.* 01.07.05, 03:11 Ja znam ludzi, którzy uważają że się nie da wyżyć za 3000PLN, oraz takich dla których 600 rozwiązało by wszystkie problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Les Wszechświatowy skandal. IP: 82.160.33.* 01.07.05, 07:53 Wczoraj usłyszałem w TV, że członkowie krajowei rady TV zarabiają miesięcznie 14 tys. złotych i niewiele robią... Wg moich rachunków skandal się bierze stąd , że płaca 849 zł jest to 6,06 % ich zarobków. Oczywiście "każdemu równo" też jest nonsensem. Skandal jest zwielokrotniony tym, że powyższe jest tylko przykładem i to wcale nie wygórowanym. Mnie osobiście ogarnia czarna rozpacz jak( przecież tylko fragmentarycznie) zauważam niektóre efekty pracy naszych decydentów. I powiedzcie Panu Oleksemu niech wytłumaczy mi (nam) kwestię samochodu, bo po tym co "pokazał" w tej sprawie ostatnio przed Komisją... jest beszczelne i aroganckie. On chyba zapomniał, że jest osobą publiczną i winien bez mrugnięcia okiem zdawać sprawozdznie ze swijej działalności i poczynań przed tą publiką!! Czy ja mam chociaż trochę racji, bo już się pogubiłem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
renuary Czy podnosić płacę minimalną? 01.07.05, 02:05 PŁACA MINIMALNA ISTNIEJE TYLKO NA PAPIERKU , BO I TAK WIĘKSZOŚĆ NASZYCH KOCHANYCH BIZNESMENÓW DAJE ROBOLOWI TAK ZWANE CICHE PREMIE.KAŻDY ZROBI WSZYSTKO ŻEBY UNIKNĄĆ TYCH ZAWYRZONYCH PODATKÓW.FAK FAKTEM UWAŻAM ,ŻE PŁACA MINIMALNA NA CHWILE OBECNĄ TO KPINA.JAK Z TEGO WYŻYĆ !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonomista Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.dyn.optonline.net 01.07.05, 02:53 Wy tam w tej Polsce wszyscy jestescie poprostu chorzy psychicznie, i to nie jest zadna obraza ale stwierdzienie faktu. Nie umiecie rzadzic wlasnym krajem, Jest rzecza niedopuszczalna aby ktos kto zarabia 1000zl/miesiac placil 25% podatku czyli tyle samo ile ten co zarabia 50 tys./miesiac. (prezes banku,firmy). Rozlicfzenie podatkowe powinno zwracac podatek dla tych najmniej zarabiajacych co wiecej dawac rozne zapomogi na dzieci w tych rodzinach. Ale do tego sa potrzebni ludzie normalni,czyli tacy ze jak ktos bogaty to dotuje rozne formy pomocy i placi duzy podatek,a jak biedny to nie placi. Tak jest wszedzie w krajach cywilizowanych,nawet na Dzikim Zachodzi. Ale w Polsca zachlannosc i zawisc wyrosla wiadomo na czym, nie podzwalaja na realizacje takich ustaw,ani nawet ich tworzenie. Poprostu Polacy to barany,i taka opinia jest o was na calym swiecie,stad nie ma co ich zalowac. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g0ph3r Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: 82.160.40.* 01.07.05, 03:21 > Jest rzecza niedopuszczalna aby ktos kto zarabia 1000zl/miesiac > placil 25% podatku czyli tyle samo ile ten co zarabia 50 tys./miesiac. > (prezes banku,firmy). 1000 * 25% = 250PLN 50000 * 25% = 1250PLN Od kiedy 250=1250 ?! Czemu uważasz, że jak ktoś jest bogaty to musi obowiązkowo dzielić się tymi pieniędzmi z biednymi poprzez państwo? To tylko prowadzi do kombinowania, w jaki sposób ukryć część dochodów, aby nie płacić ż tak dużych podatków. A co z utrzymaniem urzędników skarbowych, przetwarzaniem pitów itp, czasem ludzi, to też kosztuje jak by każdy płacił uczciwie podatek (tyle samo procentowo) to całe urzędnicze zaplecze można zlikwidować bo by było zbędne. NIe mówiąc już o zmniejszeniu możliwości i opłacalności kombinowania. Państwo jest najgorszym zarządcą pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonomista Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.dyn.optonline.net 01.07.05, 03:36 Ja uzylem slowa tyle samo w znaczeniu procentowym. To nie jest dzielenie sie pieniedzmi ale odprowadzenie do panstwa kwoty naleznej mu z racji potecjalu finansowego, ktory to panstwo mu pomoglo,albo pomaga pomnazac. Przeciez pomimo tego pozostaje mu dalej 37500zl/miesiac co czyni go w porownaniu z tym co ma 1000 dalej bogaczem,ale ten co ma tylko 1000 nie musi juz wegetowac. Podobnie ma sie z pomoca dla dzieci,ktore kiedys przeciez beda decydowac o przyszlosci tego kraju,i wiele doslownie "talentow" marnuje sie po wsich z powodu zlej organizacji struktur panstwowych i jego polityki finansowej. Polska nie jest przeciez krajem polozonym na pustynii,ma chyba jakis potencjal naturalny i przedwszystim ludzki? Ale ten ostatni nie nalezy sprzedawac obcokrajowcom,bo to tylko chwilowa poprawa prowadzoca do calkowitej kleski gospodarki panstwa. Chyba ze zrezygnujemy z wlasnej tozsamosci i pojdziemy sluzyc innym. Tylko co stanie sie wtedy z tymi co maja dzis po 1000zl? ich dzieci beda biegaly boso po tramwajach zebrzac jak teraz robia to dzieci cyganskie. Jezeli chcemy upodlic nasz kraj i sprowadzic go do niewiele znaczacej nacji ludzkiej to jestesmy na dobrej drodze ku temu. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum A JESLI CHINY NIE PODNIOSA PLACY MINIMALNEJ ? 01.07.05, 05:52 To wtedy bedziemy narzekali,ze Polske zalewa chinski towar od sciany do sciany. A produkcja z Polski przeniesie sie do Chin i wzrosnie bezrobocie. Takie sejmowe manipulowanie placa minimalna jest najwieksza glupota jaka mozna wymyslec. DLACZEGO W TAKIM RAZIE SEJM NIE REGULUJE PLACY MAKSYMALNEJ??? Mozna by tez wysmalic ustawke,ze w Polsce nie mozna zarabiac wiecej jak 10,000 miesiecznie i zmuszac pracodawcow zeby przestrzegali tego prawa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonomista Re: A JESLI CHINY NIE PODNIOSA PLACY MINIMALNEJ ? IP: *.dyn.optonline.net 01.07.05, 06:38 Chiny (i nie tylko) daly sie ostatnio niezle we znaki gospodarce amerykanskiej. Byly tam szyte pizamy,pantofle,jak rowniez robiony sprzet elektroniczny malego zaawansowanowania ,czyli popularny. Towar pochodzil od firm,praca od chinczykow za przyslowiowe pare groszy. Obie strony byly zadowolone dopoty,dopoki USA zaczelo traktowac Chiny jako kraj o zagrozeniu terrorystycznym. W tym niewinnym chwycie zapomnialo ono,o tym co Chiny dla Ameryki robia i ze robocizna jest nie mniej wazna. Dzis np. godzina pracy w USA u przecietnego mechanika samochodowego wynosi $75/godz.,a dla ciezarowek w ktore wlicza sie tak popularne obecnie tutaj auta typu SUV $95/godz. 10 lat temu bylo to odpowiednio 30 i 40$. Widzimy zatem,ze gospodarka amerykanska ledwo dyszy i jak sie przewiduje do konca kadencji Busha osiagnie prawie swoj dolek. Ameryka placze,bo musi spac nago,i chodzic po domu boso. Powstaja inne firmy,amerykanskie,ale one nie maja pojecia o uszyciu zwyklego pantofla;niestetety ale to prawda. To co zauwazam to zalew nacji latyno-amerykanskiej a wiec meksyk i ameryka srodkowa,przeciwko ktorej USA sprzeciwia sie tylko w tv.aby uspokokoic opinie publiczna,a w rzeczywistosci jest to jej na reke;a to dlatego ze nielegalny Meksykanin bierze 20% tego co sie mu nalezy i wykonuje robote solidnie. Powstaja coraz czesciej juz olbrzymie centra handlowe,supermarkety prowadzone przez latynosow. Zreszta przywodca wojsk USA w Iraku jest gen.Sanchez,ktory jako Meksykanin z drugiego pokolenia chyba nie zapomnial o kraju swoich ojcow? Wracajac do Polski i tej minimalnej placy,to problem jak juz powiedzialem powinien byc rozwiazany poprzez odpowiedni system podatkowy. Dla tego co zarabia 600zl/miesiac 1000zl jest rozwiazaniem,a dla tego co zarabia 50tys/miesiac 37tys nie stanowi blokady jego interesu,o ile tylko system finansowy panstwa bedzie odpowiednio elastyczny,to jego dochod bedzie sie powiekszal,a wiec zatrudnienie itp. Jaka jest wiec rada na dzis? Dosc trudna i mysle ze z czasem bedzie lepiej,kiedy to mlodsze roczniki zaczna decydowac. Ciagle jeszcze bowiem jest za duzo korupcji i marnotrastwa wynikajacego z obecneosci na wysokich stanowiskach rocznikow starych, przezwyczajonych do innej gry. Zycze powodzenia, :) Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: A JESLI CHINY NIE PODNIOSA PLACY MINIMALNEJ ? 01.07.05, 18:34 Gość portalu: ekonomista napisał(a): > > Chiny (i nie tylko) daly sie ostatnio niezle we znaki gospodarce > amerykanskiej. Byly tam szyte pizamy,pantofle,jak rowniez robiony > sprzet elektroniczny malego zaawansowanowania ,czyli popularny. > Towar pochodzil od firm,praca od chinczykow za przyslowiowe pare groszy. > Obie strony byly zadowolone dopoty,dopoki USA zaczelo traktowac Chiny > jako kraj o zagrozeniu terrorystycznym. W tym niewinnym chwycie zapomnialo > ono,o tym co Chiny dla Ameryki robia i ze robocizna jest nie mniej wazna. > Dzis np. godzina pracy w USA u przecietnego mechanika samochodowego wynosi > $75/godz.,a dla ciezarowek w ktore wlicza sie tak popularne obecnie tutaj > auta typu SUV $95/godz. Tu piszesz o stawkach obowiazujacych u dealerow.A do dealera jak wiesz jezdzi sie z samochodem TYLKO w czasie gwarancji. Zapewniam Cie,ze mechanik u dealera nie zarabia 75 doll/godz TYLKO dealer chcialby liczyc tyle naiwnego klienta jesli takiego znajdzie.A mechanik u dealera zarabia moze 15-20 doll/godz. Ja jak jezdzilem do dealera to sie pytalem ile naprawa bedzie kosztowac,a nie ile godzin oni beda spac pod moim samochodem,bo to mnie nie interesuje i ja sie im na rece nie bede patrzyl. Dzwonilem do prywatnego warsztatu i tez pytalem o cene uslugi np wymiany transmisji.To jest wolny rynek i nie MUSISZ isc tam gdzie jest najdrozej. W kazdym innym garazu mechanik zarabia 10 doll/godz. > 10 lat temu bylo to odpowiednio 30 i 40$. W dalszym ciagu mowisz o tym co dealer chcialby kasowac klienta a nie ile mechanik zarabia. > Widzimy zatem,ze gospodarka amerykanska ledwo dyszy i jak sie przewiduje > do konca kadencji Busha osiagnie prawie swoj dolek. Jesli w tej chwili rosnie,to gorka jest przed gospodarka a nie dolek. > Ameryka placze,bo musi spac nago,i chodzic po domu boso. I wg Ciebie poprosi EU o pomoc. > Powstaja inne firmy,amerykanskie,ale one nie maja pojecia o uszyciu zwyklego > pantofla;niestetety ale to prawda. To w jaki sposob internet-2 wymyslili? > To co zauwazam to zalew nacji latyno-amerykanskiej a wiec meksyk i ameryka > srodkowa,przeciwko ktorej USA sprzeciwia sie tylko w tv.aby uspokokoic opinie > publiczna,a w rzeczywistosci jest to jej na reke;a to dlatego ze nielegalny > Meksykanin bierze 20% tego co sie mu nalezy i wykonuje robote solidnie. Meksykanin bierze 100% tego co mu sie nalezy i nikt go nie okrada. A ze Meksykanie zarabiaja mniej niz biali,to chyba normalne. > Powstaja coraz czesciej juz olbrzymie centra handlowe,supermarkety prowadzone > przez latynosow. > Zreszta przywodca wojsk USA w Iraku jest gen.Sanchez,ktory jako Meksykanin > z drugiego pokolenia chyba nie zapomnial o kraju swoich ojcow? > Wracajac do Polski i tej minimalnej placy,to problem jak juz powiedzialem > powinien byc rozwiazany poprzez odpowiedni system podatkowy. > Dla tego co zarabia 600zl/miesiac 1000zl jest rozwiazaniem,a dla tego co > zarabia 50tys/miesiac 37tys nie stanowi blokady jego interesu,o ile tylko > system finansowy panstwa bedzie odpowiednio elastyczny,to jego dochod bedzie > sie powiekszal,a wiec zatrudnienie itp. Mowisz o podatku liniowym 25% ? > Jaka jest wiec rada na dzis? > Dosc trudna i mysle ze z czasem bedzie lepiej,kiedy to mlodsze roczniki > zaczna decydowac. Ciagle jeszcze bowiem jest za duzo korupcji i marnotrastwa > wynikajacego z obecneosci na wysokich stanowiskach rocznikow starych, > przezwyczajonych do innej gry. > Zycze powodzenia, > :) JOrl,to Ty ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aronii Re: Czy podnosić płacę minimalną? IP: *.aig.pl 01.07.05, 08:38 A gdzie tak jest ? właśnie tu baranku boży. I efekt włanie widać Odpowiedz Link Zgłoś
ubu_roy Re: Czy podnosić płacę minimalną? 01.07.05, 06:33 To jest zupelnie niepotrzebne. Niech zmusza do placenia tygodniowek. Pracodawca nie bedzie mogl obracac pieniedzmi pracownika i wtedy wartosc nabywcza zlotowki wzrosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwolnie ludzi Oj wy czerwone chamy , populisci jak Lepper IP: *.promax.media.pl 01.07.05, 06:38 czekam na to aby was piorun trzasł . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POSZUKIWACZ GDZIE JEST BELKA ? , CO SIE Z NIM DZIEJE ? IP: *.promax.media.pl 01.07.05, 06:40 NIEMA GO OD TYGODNIA , CIEKAWE , GDZIE WYPOCZYWA .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: GDZIE JEST BELKA ? , CO SIE Z NIM DZIEJE ? IP: *.promax.media.pl 01.07.05, 07:08 ....w Indonezji , prosze pana wypoczywa pan Belka , właśnie jedzie na Daleki Wschód za nasze pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś