24.10.06, 11:28
Jak często po operacji robi się przetoka? Czy pojawianie się pokarmu w nosie
po każdym posiłku jest jej objawem. Nie daje mi to spokoju, a na kontrol do
W-wy jedziemy dopiero w XI. Jeśli Waszym dzieciom przytrafiło się coś takiego
proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • agnieszka1236 Re: przetoka 24.10.06, 13:41
      Witaj!
      Mój siostrzeniec Hubert w pierwszym etapie miał zszywaną prawą stronę wargi oraz
      podniebienie-miękkie w całości, twarde po prawej stronie i częściowo po lewej.
      Kilka dni po operacji pojawiła się widoczna przetoka na podniebieniu twardym po
      lewej stronie.Zauważyliśmy mleko w nosku. Dzwoniliśmy do Warszawy pani prof.
      powiedziala, że tak sie zdarza. Tkanki w tym wieku (Hubert wówczas miał 3
      miesiace)są bardzo miękkie i szew czasami "lubi" puścić. 29 czerwca mały miał
      drugą operację. Lewa część wargi i dokończenie podniebienia twardego również po
      lewej stronie (między innymi zszycie przetoki). Od jakiegoś czasu przy karmieniu
      w nosku zaczęły pojawiać sie pokarmy. Moją siostrę bardzo to zaniepokoiło. Będąc
      3 tygodnie temu u logopedy w IMiDz pani stwierdziła, że skoro pokarm wydostaje
      się nosem gdzieś musi być przetoka . Zatem będziemy czekali do przyszłego roku
      kiedy to Hubal bedzie miał robiony przeszczep kości do wyrostków, wówczas być
      może pani prof. "załata" powstałą dziurkę. W naszym przypadku pojawienie się
      pokarmów w nosie miało bezpośrednią przyczynę właśnie w przetoce. Nie wiem czy
      jest to regułą.
      Pozdrawiam serdecznie
      Agnieszka
    • ania-bor Re: przetoka 24.10.06, 18:37
      Dziękuję za informacje. W naszym przypadku miała być tylko jedna operacja gdyż
      Julka miała "tylko" rozszczep podniebienia, więc wciąż mam nadzieję, że to nie
      przetoka i że nie będzie musiało przez to wszystko jeszcze raz przechodzić.
      Jeszcze raz wielkie dzięki.
      • arleta.kamilek Re: przetoka 24.10.06, 18:56
        Kamil miał rozszczep podniebienia i przez pierwsze tygodnie też zdarzał się
        pokarm w nosku. I to było narmalne- tak to określił dr Piwowar. Przetoki nie
        miał i nie ma. A rozszczep ma tak pięknie zooperowany, że wielu lekarzy nie
        wierzy że taki wogóle był.
        Pozdrawiam
        Arleta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka